Dodaj do ulubionych

Druga polowa

27.11.16, 09:11
Wybor PiSu w Polsce czy Trumpa w Stanach zostal dokonany nie przez elity, ktorych poglady czytamy w gazetach ale przez tych, ktorzy raczej siedza cicho i maja niewiele do powiedzenia.

W Polsce to byli wyborcy z Polski wschodniej, z miasteczek gdzie nie ma przemyslu, wielu mlodych wyemigrowalo a proboszcz na niedzielnej mszy pelni role opiniotworcza i mowi kogo lubic i szanowac, a kogo nie.

W Stanach, wyborcy Trumpa nalezeli glownie do przegranych globalizacji z miast z ktorych przemysl odszedl. Nie mieli wiekszosci ale w zmurszalym amerykanskim systemie demokratycznym wystarczylo to, aby wybrac na najwyzszy urzad przedsiebiorce z branzy budowlano-medialnej.

Jako, ze wielu ludzi z tego forum, jak i ja sam, nie nalezy do wyborcow PiSu czy Trumpa, pozostaje nam starac sie zrozumiec te druga polowe. To zadanie mentalne na chwile obecna.

Na przyszlosc to bym raczej wolal, zeby wiekszosc wyborcow przeszla do naszej polowy. Bo lepiej byloby dla wszystkich, aby mala wiekszosc poszla do przodu anizeli zeby ta niewielka mniejszosc zaczela sie cofac. Ale to jest glownie zadanie z dziedziny ekonomii.

PF

Obserwuj wątek
    • 1.melord W Polsce wygrala "mniejsza" polowa 27.11.16, 09:44
      gdyz "wieksza" polowa nie poszla glosowac
      W USA "wieksza"polowa glosowala i przegrala
      i tak zle i tak niedobrze...
    • wojciech.2349 inteligencja pokazała Platformie Obywatelskiej ... 27.11.16, 09:59
      czerwoną kartkę. Warto spojrzeć jak w Polsce głosowali w wyborach sejmowych wykształceni wyborcy. W 2011 r. na Platformę Obywatelską głosowała prawie połowa inteligencji, a w 2015 r. troszkę ponad 1/4. Dokładniej wygląda to tak.

Im wyborca lepiej wykształcony, tym mniej chętnie głosuje na PiS. Chociaż partia Jarosława Kaczyńskiego wygrywa na wszystkich poziomach wykształcenia – od podstawowego do wyższego, to wśród osób, które skończyły studia jej przewaga nad PO wynosi tylko 3,7 pkt. proc. (30,4 proc. do 26,7 proc.). Ten PO wynik nie umywa się jednak do rezultatu z wyborów parlamentarnych 2011, kiedy popierało ją 48 proc. wyborców z wyższym wykształceniem ...
      www.newsweek.pl/polska/szczegolowe-wyniki-wyborow-parlamentarnych-2015-jak-glosowaly-wojewodztwa,artykuly,372966,1.html
      • wojciech.2349 młodzi wyborcy 27.11.16, 12:09
        W ostatnich wyborach sejmowych młodzi też dali Platformie Obywatelskiej czerwoną kartkę.
        PO była poza podium - 4 miejsce (14,6 %).

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/wybory-jak-glosowali-mlodzi-a-inni-wyborcy,589048.html
        • polski_francuz Re: młodzi wyborcy 27.11.16, 14:13
          PO rzadzilo dwie kadencje. Zmienic trzeba bylo pewnie. Czy zmiana jest "dobra" watpie jednak.

Pozdro

PF
          • wojciech.2349 Re: młodzi wyborcy 27.11.16, 18:12
            Odnoszę wrażenie, że młodzi i wykształceni głosowali nie tyle za PiS-em, ale przeciwko Platformie. W tym sęk.

Nawet homoseksualiści głosowali przeciwko Komorowskiemu.
            Byli "wkurzeni" na PO.
            • polski_francuz Re: młodzi wyborcy 27.11.16, 22:28
              Dokladnie. Dwie kadencje wystarcza.

PF
      • engine8 Re: inteligencja pokazała Platformie Obywatelskie 27.11.16, 17:59
        No bo skonczyly sie czasy ze nie wyksztalconym mazna bylo wciskac kit na kazdym kroku. Operuja bardzije prosta logika - glosuja na tego ktory im obieca ze pomoze im lepiej zyc a nie na tego co poprawi zycie chinskim robotnikom w imie ekologi czy jakiejst tam miedzynarodowej umowy o ktorej nie maja pojecia..
        • polski_francuz Re: inteligencja pokazała Platformie Obywatelskie 27.11.16, 22:30
          Logika jest i powinna zostac prosta. A serio, demokracja zrozumiana polega na tym, ze kazdy broni swoich egoistycznych interesow. I wiekszosc decyduje.

Stad mowie o tych polowach ciut wiekszych czy ciut mniejszych.

PF
    • dziadek_alex Re: Druga polowa 27.11.16, 10:14
      W znanym "Hymnie Bimbrownikow" (ze slowami Daukszewicza) stoi dosc madrze:
      "Tyle mi zostalo co mi nakapalo.
      Jak przyjdzie milicja bedzie prohibicja."
      Ja czerpie moje informacje czesciowo z "main stream" a czesciowo z zakazanej literatury, bo mi to zostalo ze stanu wojennego.
      I tak jednak mam wrazenie , ze to jest kapanie jak u Daukszewicza a i tak stopien prohibicji sie systematycznie powieksza.
      Niemcy wydaja sie byc na "slusznej" drodze do zbudowania "ministerstwa prawdy".
      Ale na tle tego co piszesz to malo zrozumiala wydaje sie paniczna reakcja rzadu Niemiec na wybor Trumpha. Umiesz to sobie jakos wyjasnic?
      • polski_francuz Czy da sie zrozumiec wariactwa? 27.11.16, 10:51
        "Ale na tle tego co piszesz to malo zrozumiala wydaje sie paniczna reakcja rzadu Niemiec na wybor Trumpha. Umiesz to sobie jakos wyjasnic?"

Niemcy maja niezgorszy system polityczny, ekonomie ktora dzieki poswieceniom Schrödera (Agenda 201) funkcjonuje, elity w ktore mozna wierzyc i w ktorym ludzie z nizszych klas spolecznych ufaja, wrodzona arogancja jeszcze jest w powijakach a luteranski rozsadek przewaza nad Stammtischem.

Stad panika, ze inni sa mniej doskonali.

PF
        • polski_francuz 2010 27.11.16, 10:52
          sorry...

PF
        • dziadek_alex Re: Czy da sie zrozumiec wariactwa? 27.11.16, 11:30
          Drogi Francuzie,
          masz wiele racji w tynm co piszesz, ale na to wszystko nalozylo sie tak wiele zle rozwiazywanych spraw i problemow, ze doszlo do zachwiania calego fundamentu. Erozji towarzyszy ogromna arogancja establishmentu porownywalna z carska Rosja w okresie przedrewolucyjnym.To ostatnie wymagaloby bardzo dlugiego i starannego uzasadniania. Za duza robota jak dla mnie.

Ale zachecam serdecznie do przeczytania dwoch artykulow Henryka Brodera w die Welt.

www.welt.de/debatte/kommentare/article159400813/Ein-Hoehenflug-von-Arroganz-und-Verachtung.html

www.welt.de/debatte/kommentare/article159693376/Bekommen-wir-jetzt-ein-Wahrheitsministerium.html

One przedstawia Ci pewne sprawy w troche innym swietle.
          Pozdro.
          • polski_francuz Re: Czy da sie zrozumiec wariactwa? 27.11.16, 11:51
            Wird gelesen, versprochen!

Ale troche pozniej.

Pozdro

PF
          • mara571 pytanie do dziadka_alexa 28.11.16, 22:11
            czy masz adres mailowy *gazeta.pl?
    • lont12 Re: Druga polowa 27.11.16, 10:40
      i tu i tam wygrała demokracja... A dlaczego Chollery przegrała, ty nie wiesz bo ty słuchasz Francuzów i Niemców, a tymczasem Anglicy wiedzą lepiej:
      www.youtube.com/watch?v=GLG9g7BcjKs
      • polski_francuz Diagnoza powierzchowna 27.11.16, 14:21
        Hillary nie byla charasza, a?

To jest jest wystarczajaco gleboka diagnoza. Ja szukam spolecznie-ekonomicznego zrozumienia. Jak mnie na wykladach filozofii marksistowskiej uczono:)

Pozdro

PF
        • polski_francuz To nie jest... 27.11.16, 14:32
          Sorry

PF
        • felusiak1 Re: Diagnoza powierzchowna 27.11.16, 17:43
          Diagnoza jest spot on. Pie trafił w sam środek tarczy. Ekonomia jest do doopy ale gdyby tylko to mialo wpływ to Romney wygrałby w 2012.
          Podłoże jest społeczne a konkretnie kulturalne. Nieustanna wojna z tradycją. Przyklejanie nalepek wszystkim, którzy choćby nieznacznie odstają od standardu demokratów. Wszyscy którzy nie są z nami to rasiści, faszyści, niedoroby, homofoby, islamofoby, i wszystkie inne foby. W końcu Hillary własnymi ustami nazwała tych, którzy popierali Trumpa godnymi ubolewania ludźmi.
          • wojciech.2349 Re: Diagnoza powierzchowna 27.11.16, 19:58
            felusiak1 napisał:
            > Podłoże jest społeczne a konkretnie kulturalne. Nieustanna wojna z tradycją. Pr
            > zyklejanie nalepek wszystkim, którzy choćby nieznacznie odstają od standardu de
            > mokratów. Wszyscy którzy nie są z nami to rasiści, faszyści, niedoroby, homofob
            > y, islamofoby, i wszystkie inne foby. W końcu Hillary własnymi ustami nazwała t
            > ych, którzy popierali Trumpa godnymi ubolewania ludźmi.
            -------------------------------------------
            Wersja polska.

Podłoże jest społeczne a konkretnie kulturalne. Nieustanna wojna z tradycją. Przyklejanie nalepek wszystkim, którzy choćby nieznacznie odstają od standardu demokratów. Wszyscy którzy nie są z nami to rasiści, faszyści, niedoroby, homofoby, islamofoby, i wszystkie inne foby. W końcu [Tusk] własnymi ustami nazwał tych, którzy popierali [PiS] godnymi ubolewania ludźmi - [moherami].
        • engine8 Re: Diagnoza powierzchowna 27.11.16, 18:02
          Hilary podpisal uklady z Diablem - tzn Wall Street a prosty lud nie ma tam zadnego interesu.
          Zamiast obiecac prostemu ludowi to czego oni pragna - prace to ona im wciskla ze najlepiej jak zamkna kopalnie i porawi ekologie a oni powinni sie nauczyc programowac np..... Kurna glupszej logiki nie wymysli nikt. .Naucz tego spracowanego gornika programowac? A nawet jak go nauczysz to co bedzi eprogramowal? Aplikacje na iPhona bedzie pisal.. ?
          • polski_francuz Ni pies ni wydra 27.11.16, 22:35
            Hillary nie byla smart enough. Zreszta raz juz przegrala w przedwyborach i obawiam sie, ze Amerykancy maja racje. Ona jest, po prostu, looserem czy looserka. Powinna byla kopnac Billa w jadra jak ja z Lewinska zdradzil i zarzadac rozwodu.

A tak widac, ze ma charakter "ni pies ni wydra, cos na ksztalt swidra"

PF
            • lont12 Re: Ni pies ni wydra 28.11.16, 08:09
              Zgoda. Powinna kopnąć Billa i ożenić się ze swoją koleżanką, z którą nieszczęsnemu Billowi przyprawiała rogi, i zrobić oficjalny "coming out". Ciekawe ile wtedy dostałaby głosów w purytańskiej Ameryce?
            • engine8 Re: Ni pies ni wydra 28.11.16, 18:18
              youtu.be/Q-bwY-40QAY
    • felusiak1 Re: Druga polowa 27.11.16, 11:38
      Totalnie nietrafna diagnoza w odniesieniu do USA.
    • jorl Re: Druga polowa 27.11.16, 17:24
      dziadek_alex napisał:

> Ja czerpie moje informacje czesciowo z "main stream" a czesciowo z zakazanej li
      > teratury, bo mi to zostalo ze stanu wojennego.
      > I tak jednak mam wrazenie , ze to jest kapanie jak u Daukszewicza a i tak stopi
      > en prohibicji sie systematycznie powieksza.
      > Niemcy wydaja sie byc na "slusznej" drodze do zbudowania "ministerstwa prawdy".

Ministerstwo Prawdy zawsze bylo w krajach zachodnich. I np. Ty drogi alex czytajac zakazana lekture w stanie wojennym w Polsce poddawany tym czytaniem byles praniu mozgu wlasnie przez te Ministerstwa Prawdy. Zachodnie. Spoleczenstwa zachodnie byly od innych zrodel dobrze odgrodzone.
      Ale w dobie internetu sie sporo zmienilo. Do tego wchodza, wczesniej niemozliwe z roznych wzgledow, takie zrodla informacji jak rosyjska RT. I to dotychczasowy system rozwala.
      Dlatego wlasnie sa teraz glosy o kontroli facebookow, zakazy RT itd. Tez komentarze do artykulow w gazetach zmieniaja krajobraz. Zmienia sie po prostu , propaganda robi sie dzurawa. A wtedy w takim kraju sie nie bardzo daje rzadzic. Czy to dobrze? I tak i nie, lud moze byc nieobliczalny a przeciez za madry nie jest.

> Ale na tle tego co piszesz to malo zrozumiala wydaje sie paniczna reakcja rzadu
      > Niemiec na wybor Trumpha. Umiesz to sobie jakos wyjasnic?

Dla mnie jest to jasne. Co prawda te dwie baby Merkel i von der Leyen jak staly z rozdziawonymi gebami to jedno, ale slyszalem przed wyborami w USA M. Schulza. On powiedzial, i to mi sie wydaje jest prawda, ze Trump, bedac prezydente USA przez to majacym te ogromne resursy supermocarstwa za soba ktore moze uzyc inaczej, moze cholernie w geopolityce zmienic. Jak to jest pytanie.
      Ale ja mysle ze potrzebna jest emancypacja Europy od USA. Merkel nie sadze aby miala do tego sile, ale Martin Schulz mysle tak. Jak widac ruszyl w kierunku stolka kanzlerza. I dobrze.
    • engine8 Re: Druga polowa 27.11.16, 17:56
      Nalezy tu byc fair. Jak PO i Demokraci byli u sterow to wszytko bylo OK - wybierano "walsciwych" a teraz nagle wybieraja niewlasciwych? Dla mnie Obama nie byl moim prezydentem i jak widac byl jednym z bardziej nieudolnych..Zrobil wiecej zlego niz dobrego dla spoleczenstwa.

Wracajac do "drugiej polowy",

Ta druga- cicho siedzaca, mnije wyksztalcona, biedniejsza i nie majaca dostepu do mediow polowa jak widac madrzejsza bo ma przewage nad ta co jest u sterow z nosem do gory i nie zwracajaca uwago na dol. Zampomnieli ze chodza drogami ulozonymi przez ta drugo polowe no i wpadli w dolek?
      A podejrzewam ze ta druga polowa pragnie aby reszta do nich dolaczyla.

Nie roizumiem na co liczyla Clintonoiwa krzyczac glosno ze w imie porawy ekologi pozamyka wszytkie kopalnie? Liczyla ze gornicy beda na nia glosowac?
      Sprobojmy to zrobic na slasku i zobaczymy co zrobia gornicy?
    • lont12 jest też trzecia połowa 28.11.16, 21:36
      która nigdy nie głosuje, ale tym razem połowa tej trzeciej połowy poszła do wyborów głosować na Trumpa; od lat nie było w USA tak dobrej frekwencji wyborczej jak w tym roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka