Dodaj do ulubionych

Antoni Słonimski - antysemita

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.02, 18:54

W roku 1924 tak pisał na łamach pisma" Wiadomości Literackie":

„Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew, fałszywy i nikczemy stosunek Żydów
do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów,
jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Żydzi, którzy skarżą sie
na brak tolerancji u innych, są najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o
nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzieć".

www.POLONICA.net

Znalazłem ten post na formum podpisał go Polonica- uważam, że ciekawe
Obserwuj wątek
    • Gość: wieslaw6 Re: Antoni Słonimski - antysemita IP: *.cm-upc.chello.se 03.05.02, 21:14
      Gość portalu: MeF napisał(a):

Stary - dzieku.. za tips ten site "www.POLONICA.net" to sam cymes, lepsze niz
      chalwa i sezamki z makiem.
      - a poza tym niewiem czy wiesz ze Slonimski w tych czasach glownie paral sie
      satyra - tak wiec dobrzebybylo zobaczyc cally ten artykul a nie tylko wyjatki.

Jezeli jednak byla to prawdziwa krytyka to tylko dobrze o Zydach i Slonimskim
      swiadczy - sa samokrtyczni. Moze wiec teraz pora na Ciebie ??? Czy ty moze taki
      bez skazy?

> W roku 1924 tak pisał na łamach pisma" Wiadomości Literackie":
      >
      > „Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew, fałszywy i nikczemy stosunek
      > Żydów
      > do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów,
      > jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Żydzi, którzy skarżą sie
      > na brak tolerancji u innych, są najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o
      > nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzieć".
      >
      > www.POLONICA.net
      >
      > Znalazłem ten post na formum podpisał go Polonica- uważam, że ciekawe

• Gość: MeF Re: Antoni Słonimski - antysemita IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.02, 21:47
        Gość portalu: wieslaw6 napisał(a):

> Gość portalu: MeF napisał(a):
        >
        > Stary - dzieku.. za tips ten site "www.POLONICA.net" to sam cymes, lepsze niz
        > chalwa i sezamki z makiem.
        > - a poza tym niewiem czy wiesz ze Slonimski w tych czasach glownie paral sie
        > satyra - tak wiec dobrzebybylo zobaczyc cally ten artykul a nie tylko wyjatki.
        >
        > Jezeli jednak byla to prawdziwa krytyka to tylko dobrze o Zydach i Slonimskim
        > swiadczy - sa samokrtyczni. Moze wiec teraz pora na Ciebie ??? Czy ty moze taki
        >
        > bez skazy?

Co ty ja bez skazy. Z najpopularniejszych grzechów Polaków- ja tylko żony nie
        biję. Nie jestem też skorumpowany, ale to wynika z braku możliwości a nie z
        predyspozycji.
        • Gość: wieslaw6 Re: Antoni Słonimski - antysemita IP: *.cm-upc.chello.se 03.05.02, 22:20
          Gość portalu: MeF napisał(a):

> Co ty ja bez skazy. Z najpopularniejszych grzechów Polaków- ja tylko żony nie
          > biję.

No widzisz to ja jestem gorzy, ja zony niebije dlatego ze tesciowa mieszka zbyt
          blisko.

> Nie jestem też skorumpowany, ale to wynika z braku możliwości a nie z
          > predyspozycji.

• Gość: MeF temat poważny - nie antysemityzm IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.02, 22:33
            Gość portalu: wieslaw6 napisał(a):

> Gość portalu: MeF napisał(a):
            >
            >
            > > Co ty ja bez skazy. Z najpopularniejszych grzechów Polaków- ja tylko żony
            > nie
            > > biję.
            >
            > No widzisz to ja jestem gorzy, ja zony niebije dlatego ze tesciowa mieszka zbyt
            >
            > blisko.

Żydzi to dopiero mądry naród. Podobno tak skonstruowali Talmud, że baby nie mogą
            im podskoczyć bo inaczej grzeszą. Jeżeli to prawda, to ja jestem w tym zakresie
            za dialogiem z judaizmem.

Jest tu paru specjalistów od tej książki. Jak Talmud reguluje stosunki z teściową?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka