Dodaj do ulubionych

Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne

IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 31.01.05, 18:09
A CZY DZIALANIA TERORYSTYCZNE UWIEZIONYCH
MOZNA UZNAC ZA LEGALNE????????????
Obserwuj wątek
    • Gość: ZZ Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.top.net.pl 31.01.05, 18:11
      Skoro więzienie jest na Kubie, to za wszystko jest odpowiedzialny Fidel Castro.

Zresztą, gdyby przejrzeć wszystkie kubańskie więzienia i zobaczyć, co tam się
      dzieje, to o Guantanamo można zapomieć.

Poza tym stara zasada:
      Nie ma wolności dla wrogów wolności!
      Nie ma zdobyczy cywilizacji dla wrogów cywilizacji!
      • Gość: ABC Re TO JUZ KIEDYS BYLO IP: *.ztpnet.pl 31.01.05, 18:24
        to juz bylo. Przetrzymywanie ludzi w obozach za samo podejrzenie.Nazywa sie to
        do dzis zbrodnia.A tu jeszcze jakies kretyny to pochwalaja.To co napisal ZZ
        jest juz ponizej wszelkiej krytyki .Mozna byc glupim ale po co to rozglaszac
        • Gość: amerykanin Tak jest, puscic wolno, niech znow cos wysadzaja IP: *.ri.ri.cox.net 31.01.05, 19:08
          • Gość: Kazek Re: Tak jest, puscic wolno, niech znow cos wysadz IP: *.p-s-inter.net 31.01.05, 20:01
            Ale przeciez nie wiadomo, czy ci ludzie sa winni. Nie maja przeciez żadnego
            prawa do obrony. Poza tym - nawet jesli już są winni - to przecież siedzą. Ach
            to wasze chrzescijaństwo... A nie byłoby lepiej traktować -nawet wroga - jak
            człowieka? osądzić sprawiedliwie, z poszanowaniem godności ludzkiej? Tylko
            proszę mi tu nie rzucać tekstami, że terroryści jej nie szanują. Oczywiście że
            nie. I własnie dlatego chcemy się od nich róznić. Niestety to co robi ameryka
            jest haniebne.
            Czytuję o więzieniach i obozach pod rządami Fidela. To jest straszne. Ale z
            opisów wynika, że to, co amerykanie robią w Guantanamo jest jeszcze
            straszniejsze. To po prostu jest hańba.
            • Gość: ZZ do Kazka IP: *.top.net.pl 31.01.05, 20:11
              Ty piszesz: To jest hańba.

Ja piszę: To jest wojna.
              Wojna terroryzmu przeciwko ludności cywilnej USA, Izraela, Europy i krajów
              arabskich też. Terroryści nie noszą mundurów, nie uznają żadnych zasad, nie
              znają też litości. Wszelkie łagodne gesty (polityka Clintona i UE) uważają za
              słabość.
              Jak do nich skutecznie przemówić?
              • Gość: obserwator2 Re: do ZZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:01
                Gość portalu: ZZ napisał(a):

> Ja piszę: To jest wojna.
                > Wojna terroryzmu przeciwko ludności cywilnej USA, Izraela, Europy

Dałeś sobie wyprać mózg przez Busha (mówiąc skrótowo).
                Terroryzm to jest metoda. A nie stronnictwo. Z kim Ameryka walczy? Bo ja nie
                wiem. Z terroryzmem? Baskijskim - na przykład? Fundamentalistami islamskimi?
                Czy ateistycznymi poplecznikami Saddama? Terrorystami czeczeńskimi? Irlandzkimi?

Wojna z terroryzmem to hasło, po rzuceniu którego, już wszystko wolno. Wolno
                upokarzać Arabów, wolno popierać nieludzki reżim dynastii Saudów, a jak ci
                odpalają wieże w NYC, to się kieruje kroki do Iraku bo tam jest ropa, bo tam
                jest oparcie dla Palestyńczyków, bo tam sie pomaga Izraelowi.
                A jaki był związek Saddama (reżim, bo reżim, ale jedyny świecki w krajach
                arabskich - na antypodach al Kaidy)
                • Gość: ZZ do obserwatora2 IP: *.top.net.pl 31.01.05, 21:37
                  Przestań troszczyć się o mój mózg. Zapewnia mi on zupełnie niezłą i dobrze
                  płatną pracę.
                  Jakby tak ciebie złapali zarkawiści, to może poprosiłbyś o adwokata albo o
                  warunkowe umorzenie?
                  Jakbyś ty, albo ktoś z twojej rodziny leciał porwanym samolotem, to pomachałbyś
                  terroryście przed nosem jakąś konwencją ONZ?

Z kim Ameryka walczy? Z tymi, którzy wygrażają jej pięścią. Po 11 września 2001
                  żarty się skończyły. Zbyt długo tolerowano kampanie propagandowej nienawiści.
                  Zbyt długo pozwalano na obrażanie amerykańskiej flagi.
                  Nie było związku między Saddamem i Bin-Ladenem? Możliwe, że nie było, chociaż
                  możliwe, że był.
                  Ważne, że obaj wygrażali Ameryce pięścią.

W polityce światowej obowiązują proste prawa: jeśli ktoś w ciebie celuje, to
                  musisz strzelić pierwszy. Inaczej będziesz trupem.

Powtarzam: to jest wojna.
                  • Gość: ZZ Re: do obserwatora2 - jeszcze raz IP: *.top.net.pl 31.01.05, 22:02
                    Przepraszam, zapomniałem o jednym.

Ty użyłeś określenia "odpalenie wież w Nowym Jorku". Odpalić to można petardę na
                    sylwestra albo Poloneza na popych.

Ja ten czyn nazywam morderstwem na tysiącach niewinnych ludzi, z całego świata
                    zresztą. Byli tam też Polacy. Ci ludzie byli pod opieką Prezydenta USA. On
                    przysiągł, że będzie ich bronił. Czy nie miał prawa ich pomścić?
                    • Gość: PA Re: do obserwatora2 - jeszcze raz IP: *.kci.wayne.edu 31.01.05, 22:40
                      Do ZZ (aby nie bylo watpliwosci, do kogo adresowane):
                      Ty znasz odpowiedzi na wszystkie pytania jak tow. Stalin i Lawrientij Beria.
                      Gratuluja dobrze platnej pracy, ale uwazam, ze jestes przeplacany (chyba ze
                      pracujesz jako ochroniarz). Nie wiem czy jakakolwiek demokracja potrzebuje
                      takiego adwokata lub ideologa jak ty: chyba ze, jest to demokracja
                      socjalistyczna (ktora znamy z calkiem niedawnej autopsji) i tow. Mauser (jak
                      pisal poeta Majakowski) jako jej straznik.
                      • Gość: miop Re:bo ZZ to ZawszeZenon nowak,dobrze oplacany mlot IP: *.broker.com.pl 01.02.05, 01:34
                        • Gość: ;;; IZRAEL W ABU GHRAIB <a href="http://news.scotsman.com/lates" targe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.02.05, 01:57
                          IZRAEL W ABU GHRAIB news.scotsman.com/latest.cfm?id=3158747

PRAWDA O ABU GHRAIB
                          us.gq.com/features/exclusive/printables/040727feco_03/?pagination=none

LEKARZE I TORTURY sandiego.indymedia.org/en/2004/07/105137.shtml

Karen Kwiatkowski I Pentagon www.commondreams.org/views03/0805-08.htm
                        • Gość: ;;; IZRAEL W ABU GHRAIB <a href="http://news.scotsman.com/lates" targe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.02.05, 01:57

PRAWDA O ABU GHRAIB

PRAWDA O ABU GHRAIB

• Gość: ZZ Re:bo ZZ to ZawszeZenon nowak,dobrze oplacany mlo IP: *.top.net.pl 02.02.05, 01:31
                          A ty, z twoim mózgiem, nigdy nie dostaniesz żadnej pracy. Może jakieś sprzątanie.
                      • Gość: ZZ Re: do obserwatora2 - jeszcze raz IP: *.top.net.pl 01.02.05, 10:20
                        Na szczęście mało mnie (i wszystkich) obchodzą twoje "oceny".
              • krystian71 Re: do Kazka 31.01.05, 21:02
                nie masz racji- nawet zasady postepowania na wojnie zostaly skodyfikowane a
                cywilizowane kraje podpisaly stosowne konwencje.
                Jesli to wojna , to odpowiednie konwencje dot jencow wojennych maja
                zastosowanie,jesli cywilni bandyci-sady cywilne
                • Gość: ZZ do krystiana71 IP: *.top.net.pl 31.01.05, 21:40
                  Przypominam ci, że w II wojnie światowej wielu niemieckich dowódców (zarówno SS
                  jak i Wehrmachtu) poddało się do niewoli. A i tak nie uniknęli sądu i wyroku.
                  Wielu dostało wyrok śmierci. Przed sądem wojskowym zwycięzcy, naturalnie. Nie
                  będziesz chyba stawać w ich obronie.
                  • krystian71 Re: do krystiana71 31.01.05, 21:53
                    "sadu i wyroku" a nie przetrzymywania 3 lata bez wyroku
                    • Gość: ZZ Re: do krystiana71 IP: *.top.net.pl 31.01.05, 21:56
                      A nie przetrzymywania 3 lata bez wyroku?

A słyszałeś o aresztowaniu prewencyjnym?

Zresztą procesy przeciwko hitlerowcom trwały w Norymberdze i Landsbergu aż do
                      roku 1949, czyli 4 lata od zakończenia wojny.
                      Taki np. generał Johannes Blaskowitz popełnił samobójstwo w roku 1947 przez skok
                      z klatki schodowej więzienia. Klaustrofobii nabawił się, czy co? Ale mi go nie żal.
                      • krystian71 Re: do krystiana71 31.01.05, 22:00
                        sorry ZZ, przeczytalem twoja odpowiedz juz nie wiem do kogo

"Śmierć cywili irackich? Nie obalili sami Hussajna, to sami sobie winni?
                        Śmierć cywili niemieckich w czasie II wojny światowej? Sami wybrali Hitlera, to
                        sami sobie winni."

Nie bede juz z toba dydkutowal , nadajemy na innych falach.

• Gość: ZZ Re: do krystiana71 IP: *.top.net.pl 31.01.05, 22:06
                          Szczerze przyznam się, że nie umiem dydkutować.
                          • Gość: wolny do ZZ IP: 130.161.57.* 31.01.05, 22:08
                            Z mysleniem faktycznie u ciebie kiepsko.
                            • Gość: ZZ Re: do ZZ IP: *.top.net.pl 31.01.05, 22:15
                              Czemu zawdzięczam tę troskę?
                              I z jakiej racji mam się tobie tłumaczyć?
                              • Gość: wolny Re: do ZZ IP: 130.161.57.* 31.01.05, 22:18
                                Okazuje tylko wspolczucie. Tlumaczen nie potrzebuje.
                                • Gość: ZZ Re: do ZZ IP: *.top.net.pl 31.01.05, 22:25
                                  To okaż współczucie rodzinom osób zamordowanych 11 września 2001. Zresztą to
                                  byli nie tylko obywatele USA.
                                  • Gość: wolny Re: do ZZ IP: 130.161.57.* 31.01.05, 22:29
                                    Okazac wspolczucie zsylajac innych na smierc lub wienzienie? Ciekawe podejscie.
                                    Swoja droga to w WTC zginelo paru znajomych, a ojciec kolezanki byl w samolocie
                                    ktory rozbil sie w Pennsylvani. Ich smierc nie zmienia jednak faktu ze to co
                                    dzieje sie w Guantanamo jest bezprawne i niezgodnie z prawwami czlowieka. Nie
                                    wiem jak ty, ale ja nie znizam sie do poziomu swych przeciwnikow.
              • Gość: Kazek Re: do Kazka IP: *.p-s-inter.net 31.01.05, 21:09
                Widzisz, nawet w czasie wojny powinny obowiązywac pewne prawa. Już wiele
                dziesięcioleci temu ludzkośc dorobiła się np. takiego wynalazku, jak konwencja
                genewska etc. Że z jej respektowaniem zawsze było krucho? Jasne. Ale to nie
                znaczy, że mam szanowac tego, kto tego rodzaju umowy łamie. A usa odeszły od
                nich chyba dalej, niż ktokolwiek. Niestety w przypadku tego państwa zapewnienia
                o miłości do demokracji w ogóle brzmią dość obrzydliwie, bo jak wiadomo,
                popiera ono demokrację tylko ,jeśli ma w tym interes. Ameryka Łacińska,
                Południowa, spora częśc Azji przekonały się o tym krwawo.
                I czy naprawdę myślisz, że brutalnośc może przemówić do terrorystów? Mam
                nadzieję, że nie odbierasz mnie jako ich obrońcę, bo nim nie jestem. Ale jesli
                ktoś jest gotów do samobójczego ataku - to na logikę - czy można go
                przestraszyć? Nie. Można tylko po pierwsze likwidować przyczyny, po drugie -
                zgoda - likwidowac samych terrorystów. Ale nie stosując faszystowskie metody
                wobec już pojmanych albo kłamiąc o broni masowego rażenia powodować smierć
                tysięcy cywilów. Powtórzę: hańba ameryko.
                • Gość: ZZ Re: do Kazka IP: *.top.net.pl 31.01.05, 21:47
                  Konwencja genewska dotyczyła czasów, kiedy walczyły przeciwko sobie armie
                  umundurowane, kiedy prawie nie stosowano walki dywersyjnej ani broni masowej
                  zagłady. Druga wojna światowa, niestety, wyrzuciła wszystkie konwencje na śmietnik.

Obecna wojna terrorystyczna charakteryzuje się brakiem jawnych działań i brakiem
                  określonego zasięgu.

Czy brutalność może przemówić do terrorystów? Nie wiem.
                  Do terrorystów nie należy przemawiać, ich należy niszczyć.
                  Przemawiać trzeba do potencjalnych naśladowców terrorystów.

Zresztą, nic tak nie sprzyja plenieniu się terroryzmu, jak pobłażliwość.

Krytykujesz USA? A ja wolę totalną hegemonię USA niż branie się za łby
                  nacjonalistów niemieckich z nacjonalistami rosyjskimi, na przykład.

Jakie kłamstwo o broni masowego rażenia? Słyszałeś o Halabdży?

Śmierć cywili irackich? Nie obalili sami Hussajna, to sami sobie winni?
                  Śmierć cywili niemieckich w czasie II wojny światowej? Sami wybrali Hitlera, to
                  sami sobie winni.
                  • Gość: Kazek Re: do Kazka IP: *.p-s-inter.net 01.02.05, 15:08
                    Wybacz, ale sprawa broni masowego rażenia jest już tak powszechnie znaną
                    kompromitacją, że szkoda Twojego i mojego czasu. Nawiasem mówiąc - jedynym
                    państwem, które naprawdę użyło broni masowego rażenia powodując śmierć kilkuset
                    tysięcy ludzi sa akurat usa - przypomnijmy dwie nazwy - Hiroszima i Nagasaki.
                    Zastanawiająco mało się mówi dziś o tych sprawach... Też oczywiście można by
                    toczyć spory, na ile to przyspieszyło koniec wojny z Japonią, ale fakt
                    pozostaje faktem - zbombardowano atomem ludność cywilną. usa nie mają moralnego
                    prawa podnosic głosu w takich okolicznościach.
                    Zwróć uwagę, że brutalnośc i kłamstwo nie skutkują na nastepców. Ja naprawde
                    ich nie bronię! Ale nie mogę też zrozmiec, jak po tyle dramatach historii nadal
                    wierzyć, że złem zwalczy się zło. I wcale nie jestem naiwnym idealistą,
                    uprzedzam.
                    Wolałbym także unikać gdybania, a to co piszesz o nacjonalistach niemieckich
                    czy rosyjskich trochę idzie w tę stronę. Oceniajmy fakty. A fakt jest taki, że
                    nikt rozsądny nie broni saddama. Ale w tej chwilu już bush jest winny śmierci
                    wiekszej ilości Irakijczyków, niż saddam. Ztrsztą nie o tym chciałem
                    dyskutować. Po prostu jeżeli chcemy, aby prawo moralne było po naszej stronie,
                    to nie możemy postępowac jak banda nazistów. A w Guantanamo tak właśnie się
                    dzieje.
                    • Gość: ZZ Re: do Kazka IP: *.top.net.pl 01.02.05, 15:48
                      "USA" pisze się wielką literą, podobnie nazwisko Prezydenta. Pisanie małą literą
                      dowodzi dziecięcych emocji.
                      Hiroshima i Nagasaki są sprawą ogólnie znaną. Wszyscy przyznają, że to właśnie
                      bomby atomowe skróciły wojnę i zmniejszyły ilość ofiar. W Hiroshimie znajduje
                      się dziś fabryka dobrych samochodów Mazda a pracujący tam ludzie cieszą się z
                      nabywania mazd przez Amerykanów. Zresztą Japonia jest solidnym sojusznikiem USA.
                      Wielki brytyjski nalot na Hamburg spowodował około 50 tysięcy ofiar w ludziach i
                      porównywalne straty materialne, co bomby zrzucone na Hiroshimę. I co? Niemcy
                      zmądrzeli i do konfliktu z Wielką Brytanią im nie pilno.
                      Co do prawa moralnego, to kto płaci, ten ma prawo oceniać. Amerykanie finansują
                      ONZ i udzielają pomocy finansowej także Palestyńczykom.
                      O nacjonalistach niemieckich i rosyjskich.
                      Przecież widzimy buńczuczne demonstracje oraz nieodpowiedzialne deklaracje
                      polityków i Niemiec i Rosji. Lepiej w tych sprawach być przewrażliwionym niż
                      lekceważyć potencjalne zagrożenia.

Insynuacja, jakoby Amerykanie spowodowali więcej ofiar w Iraku niż Saddam jest
                      zwykłym lewackim kłamstwem. Każdemu, który pieprzy o rzekomych 100 tysiącach,
                      odpowiadam żądaniem przytoczenia listy imiennej. Odpowiedzi nie doczekałem się,
                      bo też nie liczyłem na nią.

Czy nazizmem jest więzienie bandytów?
                      Zgoda, potraktujmy ich po rosyjsku wobec tego. Więzienie dla islamskich
                      terrorystów można zorganizować na Alasce, z obowiązkową kąpielą w przerębli. I
                      zatrudnić Rosjan jako strażników. Taniej wyjdzie.
                      • krystian71 Re: to tylko probki spojnosci w rozumowaniu 01.02.05, 16:29
                        I to tylko w jednym poscie
                        > Wielki brytyjski nalot na Hamburg spowodował około 50 tysięcy ofiar w
                        ludziach
                        > i
                        > porównywalne straty materialne, co bomby zrzucone na Hiroshimę. I co? Niemcy
                        > zmądrzeli i do konfliktu z Wielką Brytanią im nie pilno.
                        ---------------------
                        > O nacjonalistach niemieckich i rosyjskich.
                        > Przecież widzimy buńczuczne demonstracje oraz nieodpowiedzialne deklaracje
                        > polityków i Niemiec i Rosji

• Gość: Kazek Re: do Kazka IP: *.p-s-inter.net 01.02.05, 18:40
                        Tak, masz racje. Co ja jednak mogę na to poradzić, że klawiatura mi nie chce w
                        ten sposób działć. może znowu Windows ma jakąś lukę?
                        A tak na serio - nie dostrzegasz pewnego zachwiania proporcji? Razi Cięmój brak
                        szacunku dla tego prezydenta, a nie razi Cę trzymanie przez trzy lata ludzi w
                        klatkach? Bez sądu, bez prawa do obrony? Widziałeś choćby namiastki zdjęc tych
                        klatek? Jeszcze raz - nie razi Cię to? Wolę prezentowac dziecinne emocje, niż
                        fascynowac się zbrodniczym postępowaniem.
                        Bardzo się cieszę, że miasto Hiroszima podniosło się i że fabryka Mazda
                        handluje z usa. Bardzo się też cieszę, że w Poznaniu są zakłady Volkswagena. Bo
                        przeszłość trzeba umiec przezwyciężać. Ale pamiętac o niej trzeba. szczególnie,
                        jeśli jakies państwo zawiniło w niej bardzo mocno a teraz własnie te same
                        kwestie zarzuca innym, na dodatek kłamiąc.
                        Sam wspomniałem o tym argumencie z szybszym zakończeniem wojny z Japonią. Ale
                        jednak zabicie w ciągu dóch dni (dwie bomby) ok. 250 tys ludzi na miejscu nie
                        licząc ofiar późniejszych, z czego znakomita większość to byli cywile, jest
                        hańbą dla usa i tyle.
                        W Hamburgu istniał rozwinięty przemysł wojenny (juz lepiej dałbyś przykład
                        Drezna, ale to podobnie nie na temat). Oczywście ofiary były również cywilne,
                        ale bomba atomowa z zasady równała wszystko. I jako jedyna w tej
                        rozmowie "zasługuje" na okreslenie "broń masowego rażenia".
                        Życie dopisuje ponury ciąd dalszy do naszej rozmowy. Słyszałeś o dzisiejszym
                        pośle rumsfelda? Czy amerykanom wolno rozwijac i propagować broń nuklearną i
                        stosować ja przy każdej okazji? Oczywiście,że są państwa bardziej totalitarne
                        na świecie,ale nie ma chyba bardziej zakłamanego. I dlatego pewnie Windwos
                        wciąż każe mi pisać usa z małej litery.
                        Ja nie wpsominałem o żadnej liście imiennej. Natomiast wielokrotnie czytywałem
                        już wyliczenia, także w prasie zupełnie nieewicowej. To jest dość
                        kompromitujące, gdy brak argumentów kwituje się "lewactwo". lewakiem nie
                        jestem, szukaj argumwentów merytorycznych. Lista imienna w takim kraju jak
                        Irak! Mam wrażenie, że już nic więcej tu sobie nie powiemy, więc pozdrawiam.
          • Gość: kuk Re: Tak jest, puscic wolno, niech znow cos wysadz IP: 207.7.193.* 01.02.05, 16:25
            Ty chyba jestes amerykan, conie? A czytac umiesz?
        • Gość: ZZ do ABC IP: *.top.net.pl 31.01.05, 20:03
          Procedura sądu i wymiaru sprawiedliwości z domniemaniem niewinności, prawem do
          obrony oraz do odwołania się od wyroku, nie spadła z nieba, tylko jest wytworem
          cywililizacji grecko-rzymsko-chrześcijańsko-e uropejskiej. Nie oznacza to, aby
          wrogowie naszej cywilizacji mogli z niej korzystać w celu zniszczenia tej
          cywilizacji.
          • Gość: braad do ZZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 20:44
            Zastanów się, proszę, co piszesz. Takie podejście zwiększa tylko strumień
            ochotników na "męczenników" do Al-Kaidy. Jeśli tak myślący ludzi jest
            wystarczająco dużo (zwłaszcza w amerykańskiej administracji) można by pewnym,
            że szeregi terrorystów będą rosły. Takie traktowanie sprawy (z góry) robi z
            przedstawicieli naszej cywilizacji "krzyżowców".
            Co jest ważniejsze, pokonanie terroryzmu i rozwiązanie problemu, czy prz...
            Arabom.
            Poza tym z terroryzmem nie prowadzi się wojen, tylko operacje policyjne (nawet
            z użyciem wojska). Jeżeli to jest "wojna", to przetrzymywani w Guantanamo
            powinni miec status jeńców.
            Jeżli, jak uważasz jesteśmy lepsi, to musimy się zachowywac lepiej. Nie można
            stosowac "moralności Kalego"
            motto. Kiedyś premier w najlepszym na świecie ustroju powiedział: "Jeżeli ktoś
            podniesie rękę na władzę ludową, to władza ludowa mu ją odrąbie". Tak jak to
            zachowanie nie świadczyło, że władza była "robotnicza", tak zachowanie Twoje i
            administracji nie świadczy, że za USA stoją prawa człowieka i racje moralne.
            • dragger nie beda rosly - bo wybijemy zaraze 31.01.05, 21:37
              Guantanamo rulez - jak sukinsyny talibowie potrafili ukamieniowac kobiete za cudzolostwo, to nie maja ZADNYCH PRAW. I tak USA wykazuja duzo dobrej woli traktujac ich tak a nie inaczej a potem wypuszczajac, zamiast zostawic w dole z wapnem
              • Gość: wolny Re: nie beda rosly - bo wybijemy zaraze IP: 130.161.57.* 31.01.05, 21:56
                Zydow tez bys zostawil w dole z wapnem? Cos malo orginalny jestes. Az przykro ze
                nasza cywilizacja spladza takich ludzi (jak ty), ktorzy nie potrafia jej
                docenic. Cywilizacja ktora zbudowana jest na tolerancji, prawach czlowieka i
                zrozumieniu innych kultur. Nie jest to rownoznaczne z narzucaniem praw czlowieka
                i wlasnej kultury innym cywilizacja, tak jak proboja to robic Amerykanie. Sila
                nic sie tu nie zdziala. Jakis czas temu na lamach Gazety byl ciekawy acz krotki
                felieton, w ktorym pokazano ze mimo wszystkich swych akcji zbrojnych USA nie
                zdolalo "ucywilizowac" krajow Bliskiego Wschodu. A tym czasem, Turcja, chcac
                wejsc do UE sama zeczela wprowadzac zmiany i wieksze poszanowanie praw
                czlowieka, laczac to wszystko ze swoja kultura.
                Rewolucja jest piekniejsza od ewolucji, ale ewolucja trwalsza i rozsadniejsza.
              • Gość: braad Re: nie beda rosly - bo wybijemy zaraze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:42
                Chcesz w ten sposób abic miliard muzułmanów?? Najlepiej prewencyjnie. Izrael ma
                olbrzymią przewagę technologiczną nad Palestyńczykami. Walczy z Arabami
                nieustannie od sewgo powstania (Arabowie nie uznali państwa Izrael i
                zaatakowali go skoro tylko powstał), oznacza to, że zna swego swego wroga. Ale
                czy widac koniec tego konfliktu?? Czy widac, że szeregi "męczenników" maleją ??
            • Gość: ZZ do braada IP: *.top.net.pl 31.01.05, 21:53
              Jaki strumień ochotników?
              Zresztą, tak jak bombę należy rozbroić, tak samo ochotnika-terrorystę należy
              prewencyjnie zlikwidować.
              To jest wojna, powtarzam.

Anglicy zbombardowali Peenemünde ZANIM zaczęto wystrzeliwać V1.
              • Gość: ZZ Re: do braada jeszcze raz IP: *.top.net.pl 31.01.05, 21:59
                Przepraszam, zapomniałem dodać:

Prawa jeńca wojennego przysługują tylko tym ludziom, którzy zostali wzięci do
                niewoli w MUNDURZE nieprzyjacielskich sił zbrojnych.
                Poza tym jeniec poddając się podnosi ręce do góry i wywiesza białą flagę.
                Teraz jasne?
                • krystian71 Re: do braada jeszcze raz 31.01.05, 22:01
                  tak jak Powstancy Warszawscy :DDDD

> Prawa jeńca wojennego przysługują tylko tym ludziom, którzy zostali wzięci do
                  > niewoli w MUNDURZE nieprzyjacielskich sił zbrojnych.

• Gość: ZZ Re: do braada jeszcze raz IP: *.top.net.pl 31.01.05, 22:04
                    Powstańcy warszawscy nosili namiastki mundurów, czyli opaski.
                    Początkowo Niemcy nie traktowali ich jako żołnierzy. Dopiero potem, w toku
                    negocjacji kapitulacyjnych, zgodzili się uznać wojskowy charakter Powstania.

Ale ja nie życzę sobie porównania polskich patriotów z bandytami zabijającymi
                    cywili. Powstańcy Warszawscy atakowali (a raczej usiłowali atakować) niemieckie
                    obiekty WOJSKOWE.
                    • Gość: wolny Zyczenia IP: 130.161.57.* 31.01.05, 22:05
                      zyczenia wysylaj do Swietego Mikolaja (jesli jeszcze wierzysz, jak nie to masz
                      problem).
                      • Gość: ZZ Re: Zyczenia IP: *.top.net.pl 01.02.05, 10:24
                        Właśnie zabrakło ci merytorycznego argumentu.

Abyś nie opuścił tego forum bez nabytej wiedzy, podaję prostą regułę:

Walka o wolność albo przeciwko wrogom wolności jest słuszna.
                        Walka przeciwko wolności albo w obronie wrogów wolności jest niesłuszna.
                • Gość: wolny Brak munduru i inne pierdoly... IP: 130.161.57.* 31.01.05, 22:04
                  Jednym slowem biegnacego cywila mozna spokojnie zastrzelic albo przetrzymywac w
                  nieskonczonosc, ot tak bez powodu?
                  Prawa wojenne istnieja ale sa rowniez wytycznymi, wskazujacymi poszanowanie
                  zycia ludzkiego, rowniez przeciwnikow.
                  Cel NIE uswieca srodkow.
                  • Gość: ZZ Re: Brak munduru i inne pierdoly... IP: *.top.net.pl 31.01.05, 22:24
                    Zanim przystąpisz do dyskusji, zdobądź trochę wiedzy.
                    Wehrwolfu też nie traktowano jako jeńców, słusznie zresztą.
                    • Gość: wolny Re: Brak munduru i inne pierdoly... IP: 130.161.57.* 31.01.05, 22:32
                      A czarownice palono na stosach, tez bez poszanowania dla praw czlowieka.
                      Chcialbym jednak wierzyc troche ze nasza cywilizacja zmienila sie od czasow
                      Inkwizycji, czy II WS.
                      • Gość: ZZ Re: Brak munduru i inne pierdoly... IP: *.top.net.pl 01.02.05, 10:26
                        Jest prosta zasada:

Jeśli w mundurze - to jeniec wojenny.
                        Jeśli cywil - to nie może mieć broni.

Uzbrojony człowiek bez munduru w czasie działań wojennych ZAWSZE będzie
                        traktowany jak bandyta i dywersant.
                  • Gość: braad MUNDUR - KONWENCJA GENEWSKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:54
                    status jeńca opisuje III konwencja genewska. "Członkowie al-kaidy" zostali
                    złapani z bronią w ręku, w trakcie działań wojennych. Ich ubranie można uznac
                    za mundur, zresztą nie zawsze mundur jest wymagany.
                    A TERAZ WYCIĄG Z KONWENCJI:
                    Artykuł 4
                    A. Jeńcami wojennymi w rozumieniu niniejszej Konwencji są osoby, które znalazły
                    się we
                    władzy nieprzyjaciela, a należą do jednej z następujących kategorii:
                    1) członkowie sił zbrojnych Strony w konflikcie, jak również członkowie milicji
                    i
                    oddziałów ochotniczych, stanowiących część tych sił zbrojnych;
                    2) członkowie innych milicji i innych oddziałów ochotniczych, włączając w to
                    członków
                    zorganizowanych ruchów oporu, należących do jednej ze Stron w konflikcie i
                    działających poza granicami lub w granicach własnego terytorium, nawet jeżeli
                    pod
                    warunkiem, że te milicje lub oddziały ochotnicze, włączając w to zorganizowane
                    ruchy
                    oporu, odpowiadają następującym warunkom:
                    a) mają na czele osobę odpowiedzialną za swych podwładnych;
                    b) noszą stały i dający się z daleka rozpoznać znak rozpoznawczy;
                    c) jawnie noszą broń;
                    d) przestrzegają w swych działaniach praw i zwyczajów wojny;
                    3) członkowie regularnych sił zbrojnych, którzy podają się za podlegających
                    rządowi lub
                    władzy nie uznanym przez Mocarstwo zatrzymujące;
                    4) osoby towarzyszące siłom zbrojnym, ale nie należące do nich bezpośrednio,
                    jak na
                    przykład cywilni członkowie załóg samolotów wojskowych, korespondenci wojenni,
                    dostawcy, członkowie oddziałów pracy lub służb, powołanych do opiekowania się
                    wojskowymi, pod warunkiem, że otrzymali oni upoważnienie od sił zbrojnych,
                    którym
                    towarzyszą, przy czym te ostatnie obowiązane są wydać im w tym celu kartę
                    tożsamości
                    według załączonego wzoru;
                    5) członkowie załóg statków handlowych, włączając w to kapitanów, pilotów i
                    uczniów,
                    oraz członkowie załóg samolotów cywilnych Stron w konflikcie, o ile nie
                    przysługuje im
                    prawo do korzystniejszego traktowania na mocy innych postanowień prawa
                    międzynarodowego;
                    6) ludność terytorium nie okupowanego, która przy zbliżaniu się nieprzyjaciela
                    chwyta
                    spontanicznie za broń, aby stawić opór inwazji, a nie miała czasu zorganizować
                    się w
                    regularne siły zbrojne, jeżeli jawnie nosi broń i przestrzega praw i zwyczajów
                    wojennych.
                    B. Korzystać będą również z traktowania zastrzeżonego przez niniejszą Konwencję
                    dla
                    jeńców wojennych:
                    1) osoby, które należą lub należały do sił zbrojnych kraju okupowanego, jeżeli
                    z tytułu tej
                    przynależności Mocarstwo okupujące, które je nawet początkowo zwolniło w czasie
                    trwania działań wojennych poza okupowanym przezeń terytorium, uważa za niezbędne
                    ich internowanie, zwłaszcza po nieudanej próbie tych osób połączenia się z
                    siłami
                    zbrojnymi, do których należą i które nadal walczą, lub gdy osoby te nie stawią
                    się na
                    wezwanie w celu ich internowania.
                    2) Osoby należące do jednej z kategorii wyliczonych w niniejszym artykule,
                    przyjęte na
                    terytorium Mocarstw neutralnych lub nie będących stroną wojującą, a podlegające
                    internowaniu na mocy prawa międzynarodowego, z zastrzeżeniem wszelkiego rodzaju
                    korzystniejszego traktowania, jakie te Mocarstwa mogą im przyznać, oraz z
                    wyjątkiem
                    postanowień artykułu 8, 10, 15, 30 ustęp 5, artykułów 58 i 67 włącznie, 92,
                    126, jak
                    również - jeżeli Strony w konflikcie utrzymują stosunki dyplomatyczne z
                    Mocarstwem
                    neutralnym lub zainteresowanym Mocarstwem nie będącym stroną wojującą - z
                    wyjątkiem postanowień dotyczących Mocarstwa opiekuńczego. Gdy takie stosunki
                    dyplomatyczne istnieją, Strony w konflikcie, do których te osoby należą, będą
                    mogły
                    sprawować w stosunku do nich funkcje przyznane na mocy niniejszej Konwencji
                    Mocarstwom opiekuńczym, bez uszczerbku dla funkcji sprawowanych normalnie przez
                    Strony na mocy zwyczajów oraz traktatów dyplomatycznych i konsularnych.
                    C. Niniejszy artykuł nie wpływa na sytuację prawną personelu lekarskiego i
                    duchownego,
                    przewidzianą w artykule 33 niniejszej Konwencji.
                    Artykuł 5
                    Niniejsza Konwencja stosować się będzie do osób wymienionych w artykule 4 od
                    chwili, gdy
                    dostaną się we władzę nieprzyjaciela, aż do ich ostatecznego uwolnienia i
                    repatriacji.
                    Jeżeli powstanie wątpliwość co do przynależności osób, które wzięły udział w
                    działaniach
                    wojennych i wpadły w ręce nieprzyjaciela, do jednej z kategorii wyliczonych w
                    artykule 4,
                    osoby te korzystać będą z ochrony niniejszej Konwencji do chwili, gdy właściwy
                    sąd ustali
                    ich sytuację prawną.
          • Gość: wolny do ZZ IP: 130.161.57.* 31.01.05, 20:52
            Prawo do obrony i poszanowania godnosci czlowieka sa absolutnie fundamentalne
            dla wspolczesnej cywilizacji europejskiej. Wystepowanie przeciwko tym prawom
            jest dokladnie celem terrorystow. Nie mozna sobie pozwolic na takie odstepstwa
            jak Amerykanie w Guantanamo, bo wtedy zatraca sie caly sens instnienia prawa i
            konstytucji. Ze ci ludzie walcza z konstytucja ktora ich chroni, co z tego. W
            demokracjach rzadza partie ktorych nie wybrali wszyscy obywatele tylko wiekszosc
            albo nawet i nie i co, to tez jest niesprawiedliwe? Albo sie przestrzega
            konstytucji albo nie, nie ma drogi po srodku. Tylko jak nie chcemy jej
            przestrzegac po cholere nam ona?

Poza tym, "wrogowie naszej cywilizacji," brzmi dosyc dramatycznie... ppomysl
            tylko ze to nasza cywilizacja wytworzyla tych wrogow. To glupota, zadufanie i
            pycha Amerykanow ponosza spora czesc winy za terroryzm pochodzacy z Afganistanu.
        • Gość: kuk Re: Re TO JUZ KIEDYS BYLO IP: 207.7.193.* 01.02.05, 16:23
          Nic nowego pod sloncem. Kiedy to byli kulacy, wrogowie mas pracujacych miast i
          wsi, pelzajace karly reakcji...

Jak widzicie, neocony dzialaja zgodnie z katechizmem odziedziczonym po swoich
          przodkach - komisarzach, ytez mordercach.. Ten sam herzlszajs bez wiekszych
          przerobek.
      • Gość: AK Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.speed.planet.nl 31.01.05, 18:32
        Mylisz sie. Wiezniowie na Kubie sa bardzo nieliczni i zostali skazani przez
        legalne sady na podstawie zarzutow postawionych przez prokuratury zgodnie z
        konstytucja kubanska. Mozna sie nie zgadzac z tymi zarzutami a za dzialanosc
        wywrotowa w Stanach dostaje sie rownie wysoki wyrok. Wiezniow moga odwiedzac
        rozne organizacje i rodziny.
        Guantanamo to wspolczesny Oswiecim. Bez sadu, bez swiadkow bez zarzutow, wbrew
        miedzynarodowemu prawu trzyma sie ludzi ktorym od razy przypisano
        wine. "Pisarze" forum maja sie czego wstydzic szczegolnie w czasie rocznicy
        Oswiecimia.
        Radze pojechac na Kube - wycieczki sa tanie i zobaczyc samemu. Do Guantanamo z
        pewnoscia nie wpuszcza.
        • krystian71 Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne 31.01.05, 18:37
          a ten super argument widziales?
          Nie przypomina ci to "polskich Obozow"?

>Skoro więzienie jest na Kubie, to za wszystko jest odpowiedzialny Fidel Castro
        • Gość: Zosia DO AK IP: *.attbi.cable.earthlink.net 31.01.05, 18:44
          To ty sie powinienes wstydzic porownujac Guantanamo z Oswiecimiem, chyba ze
          podczas klas historii siedziales w oslej lawce !!!!! Prosilbym abys nie ublizal
          ofiarom Oswiecimia.
          • Gość: wolny Re: DO AK IP: 130.161.57.* 31.01.05, 20:59
            Tylko nie wpadnij Zosiu w histerie. Nikt tu ofiarom Oswiecimia nie ubliza, a
            jedynie podaje za symbol nieusprawiedliwionych katowni. Jesli uwazasz ze
            Oswiencim takim miejscem nie byl to przeczysz sobie sama. Porownanie pod wieloma
            wzgledami jest dobre, tylko niestety my Polacy zawsze widzimy Oswiecim jako
            najwieksza katastrofe w dziejach ludzkosci i robimy z tego temat tabu. A szkoda
            bo zapominamy ze gineli tam zwykli ludzie a nie swieci. Ze byl to jeden z wielu
            obozow. Ze nadal podobne obozy istnieja.
        • Gość: Remek Czy Fidel pozwoli też obejrzeć więzienia na Kubie? IP: 217.153.136.* 31.01.05, 18:56
          Co ty chłopcze pieprzysz? Skąd masz taką wiedzę historyczną, z komiksów? Te
          świnie w Guantanamo mają lepiej niż więźniowie wszystkich obozów jakie istniały
          od czasów wojny burskiej. Popatrz czasem w tv na tych wypuszczonych - choćby
          tych przekazanych Brytyjczykom, jakie mają tłuste ryje. Wcale nie jesteś lepszy
          od tych innych idiotów Twojego poziomu, piszących o "polskich obozach".
      • Gość: Muniek Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.sympatico.ca 31.01.05, 20:43
        ZZ-narazie awansowales na kapo w obozie koncentracyjnym;ZZ to juz prawie tak
        jak SS,tylko w lustrzanym odbiciu;ryja tez napewno masz jak trzeba
      • Gość: obserwator2 Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 20:52
        Gość portalu: ZZ napisał(a):

> Skoro więzienie jest na Kubie, to za wszystko jest odpowiedzialny Fidel
        Castro.

A Oświęcim był i jest polski.
      • Gość: CO Jaki to jest rozaniec?????? IP: *.twmi.rr.com 31.01.05, 21:13
        Jaki to jest rozaniec??????, to nie jest zaden rozaniec, tylko muslimski
        przewodnik.
        To tak jak by nazwac gwiazde Dawida krzyzem>>
      • Gość: cocolinko Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.piotrowice.net / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 23:12
        Dzięki ZZ, że chociaż ty masz tu jakieś zdrowe podejście do sprawy!
        Złodziej ucieka i woła łapać złodzieja - to wspaniała zasada czerwonych
        lewackich debili na sprawiedliwość!!!!
        Krzywda się dzieje jak złopali podczas działań wojennych ludzi mocno
        podejrzanych o zbrodnie i akty terroru i dupę im teraz powinni lizać bo są
        biednymi jeńcami!! Debilizm!!!!! Lewacki, cyniczny debilizm!!!
    • Gość: . Jak przestancie wysadzac nasze budynki to nie IP: 192.216.37.* 31.01.05, 18:15
      bedziemy was sadzic.
      • Gość: my Re: Jak przestancie wysadzac nasze budynki to nie IP: *.lodz.mm.pl 31.01.05, 18:37
        "My"? "Nasze" budynki? masz dowód, że któryś z przetrzymywanych w Guantanamo
        cokolwiek wysadził? Bo Amerykanie jak na razie żadnych dowodów nie przedstawili,
        a więźniowie nie mają możliwości obrony, ani nawet nie postawiono im żadnych
        zarzutów.
    • Gość: Kuba Domniemanie niewinności IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 31.01.05, 18:24
      W USA, podobnie jak w Polsce, istnieje domniemanie niewinności. To czy uwięzieni
      popełnili jakieś 'działania terrorystyczne' trzeba jeszcze udowodnić....

• Gość: R. Re: Domniemanie niewinności IP: *.cpc.uea.ac.uk 31.01.05, 19:29
        Zostali schwytanie w Afganistanie, w czasie dzialan wojennych przeciw talibom.
        Co tam robili, byli na wycieczce krajoznawczej, czy co? Domniemanie niewinnosci
        ma sie, az zaprezentowany zostanie kontradowod. Teraz na nich ciazy domnienamie
        winny, i sami musza zaprezentowac silniejszy kontradowod. Tak jest w kazdym
        (zachodnioeuropejskim) systemie prawnym. I to samo dotyczy terroryzmu.
        • Gość: miop Re: jestes przyglupem jak domniemywam, czekam na IP: *.broker.com.pl 01.02.05, 01:47
          kontrdowod :-P

poziom buszmenizmu jest obszerny jak 100 hektarow kukurydzy
          i tez jak kukurydza w silosie nie wskazuje na przeblysk mysli
          ale zabic moze
          np jak sie silos urwie
    • Gość: Jurek Sedzia to kobieta IP: *.ne.client2.attbi.com 31.01.05, 18:28
      • Gość: XY Re: Sedzia to kobieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 18:45
        I co z tego?
        • Gość: Jurek To ze GW ma problemy z gramatyka IP: *.ne.client2.attbi.com 01.02.05, 00:09
    • Gość: czlowiek Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.lodz.mm.pl 31.01.05, 18:35
      A czy "działania" Polaków więzionych w obozach koncentracyjnych były zdaniem
      Niemców "legalne"? Gyantanamo to jest obóz koncentracyjny, tam się torturuje
      ludzi. Wielu przetrzymywanych zostało zatrzymanych po czyimś donosie - bo sąsiad
      kogoś nie lubił. Dokladnie jak za okupacji w Polsce. Poinformuj się zanim
      zaczniesz gadać bzdury.
    • Gość: igor Byli turystami Talibanu a teraz maja przedluzenie IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 31.01.05, 18:39
      zwiedzania swiata na Kubie. Klimat karaibski, w oddali blekit morza, Kubanki na
      plazy, Koran w lapie - i co te palanty islamskie narzekaja? Czy placza dlatego,
      ze karabiny i granaty im zabrano? Posiadanie broni przez turyatow jest uznane
      przez caly swiat za nielegalne.
      PS. Jesli chodzi o decyzje sedziny, to naprawde Sad Najwyzszy zdecyduje, bo
      rzad sie do niego odwola.
      • krystian71 Re: Byli turystami Talibanu a teraz maja przedluz 31.01.05, 18:48
        czy oni posiadali bron w momencie zatrzymania?Watpliwe.
        Dlaczego nie probuje sie ich zatem skazac chocby z tego paragrafu- jak Capona
        za podatki???
        • Gość: ZZ do Krystiana71 IP: *.top.net.pl 31.01.05, 20:12
          To jest wojna!
          • Gość: wolny Do ZZ IP: 130.161.57.* 31.01.05, 21:08
            I co z tego? Czy uwazasz ze cel uswieca srodki? To moze wytluczmy caly narod
            afganski tak na wszelki wypadek? W koncu woja tak? Czy podobnie usprawiedliwisz
            dzialanie wojsk radzieckich w Afganistanie gdy zabijali malych chlopcow aby nie
            wyrosli na mudzahedinow? Opanuj sie. Wojna wojna ale my jestesmy ludzmi i nic
            nie zyskamy degenerujac wlasne prawa i etyke.
            Wiem ze wojny rzadza sie wlasnymi prawami, i ze obie strony konfliktu popelniaja
            zbrodnie ale tylko pokonani sa z nich sadzeni. To ze tak jest, nie oznacza
            jednak ze tak ma byc. Sa granice ktorych sie nie przekracza, prawa czlowieka sa
            nimi.
            • Gość: ZZ Re: Do ZZ IP: *.top.net.pl 31.01.05, 22:13
              Amerykanie wcale nie zapowiadali walki z narodem afgańskim. Przeciwnie,
              wyzwolili naród afgański i dali mu możliwość wyboru.

Terrorystów ścigają zresztą nie tylko Amerykanie, ale także Irakijczycy,
              Saudyjczycy czy Afgańczycy.

I proszę nie stawiać na jednej płaszczyźnie Sowietów i USA.
              • Gość: wolny Re: Do ZZ IP: 130.161.57.* 31.01.05, 22:37
                Dlaczego nie porownywac Sowietow i USA? Jesli wydaje sie tobie ze Amerykanie to
                swietoszki to zyjesz w bajce. Obecna "woja z terrorem" i wyczyny w Afganistanie
                czy Iraku to potwierdzaja. Tortury, burzenie wiosek, godziny policyjne,
                przypadkowe aresztowania, Amerykanie po prostu zrozumieli ze grunt to kontrola
                mediow. Faktem jest ze ani Talibow ani Saddama wiekszosci nie brakuje, ale
                Amerykanow tez najchetniej by sie tez pozbyli.

Nie pochwalam terrorystow, tylko wskazuje ze to tez ludzie, i jesli nie chcemy
                byc hipokrytami (jak Amerykanie) to tak powinnismy ich traktowac.
          • Gość: braad Re: do Krystiana71 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:28
            W takim razie więzionym w Guantanamo należy się status jeńca
          • Gość: obserwator Re: do Krystiana71 IP: *.netcologne.de 31.01.05, 23:25
            kazda wojna jest zbrodnia przeciw czlowiekowi .przyjdzie czas- oby szybko ze
            bedziemy sie tego wstydzic !
            • Gość: ZZ Re: do Krystiana71 IP: *.top.net.pl 01.02.05, 10:31
              Każda wojna jest zbrodną przeciwko człowiekowi.

Powiem więcej:
              Każda kłotnia jest zbrodnią przeciwko człowiekowi.
              Bo bywają zwycięzcy i pokonani w kłótni.

Każda konkurencja jest zbrodnią przeciwko człowiekowi.
              Ten, kto przegrał przetarg albo nie zyskał klienta jest przecież pokrzywdzony!

Taka sama logika.
    • Gość: toja TERRORYŚCI W PODARTYCH MARYNARKACH IP: 80.51.254.* 31.01.05, 18:43
      Czy myślisz, że to ci biedacy w podartych marynarkach i trampkach
      zorganizowali atak na WTC ? Dali pieniądze na szkolenie
      pilotów,paszporty,załatwili mieszkania, kontakty itp. Odpowiedz sobie na
      pytanie dlaczego jeszcze nikogo nie osądzono. Myślę,że organizatorzy nie
      uganiali się z kałaszami po afgańskich górach a są bezpieczni w bankach,na
      uniwersytetach w meczetach. I chcą,żyć własnym życiem a nie made in America.
      A ci w Guantanamo-" gołowa jest paragraf najdiotsa"
      • Gość: ZZ Re: TERRORYŚCI W PODARTYCH MARYNARKACH IP: *.top.net.pl 01.02.05, 10:34
        A czy tak trudno przebrać się w trampki i podartą marynarkę?
    • Gość: Kris Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.cab18.mus.starman.ee 31.01.05, 18:55
      Busch;nielegalne?A to nic trudnego,zrobimy ich legalnymi!
      Wybory zrobilismy legalne(i te w Iraku rowniez),to co nam tam trybunaly!
    • Gość: RYS Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.czarne.sdi.tpnet.pl 31.01.05, 18:55
      WSZYSTKO BY SIĘ ZGADZALO TYLKO ŻEBY KOGOS UZNAC WINNYM NAJPIERW TRZEBA TO
      UDOWODNIC I SKAZAC
    • Gość: Tadeusz Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.plusgsm.pl 31.01.05, 19:02
      Na bezprawie nie można odpowiadać bezprawiem. Bo czym byśmy się różnili od
      przestępców. Niczym.
      I tak też niestety wygląda amerykańska (dotychczasowa) jurysdycja w Guantanamo.
      Sami stawiają się na równi z terrorystami. Tracą tym samym siłę argumentów na
      rzecz argumentów siłowych. Są silniejsi, więc mają rację?! Ale jak to się ma do
      przestrzegania prawa? Nijak!
      • Gość: maruda Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 19:24
        Gość portalu: Tadeusz napisał(a):

> Na bezprawie nie można odpowiadać bezprawiem. Bo czym byśmy się różnili od
        > przestępców. Niczym.
        > I tak też niestety wygląda amerykańska (dotychczasowa) jurysdycja w Guantanamo.
        >
        > Sami stawiają się na równi z terrorystami. Tracą tym samym siłę argumentów na
        > rzecz argumentów siłowych. Są silniejsi, więc mają rację?! Ale jak to się ma do
        >
        > przestrzegania prawa? Nijak!

Administracja Buca przyjęła prawo dżungli, jako normę. Na terroryzm odpowiada
        terrorem, który ma równie szeroki i przypadkowy zasięg rażenia, co terroryzm.

• Gość: STAJE SIE LEGALNY. TO WIELKI SUKCES ISALMSKIEGO LOBBY, TERAZ TERRORYZ IP: *.cpc.uea.ac.uk 31.01.05, 19:10
      • Gość: igor Sad Najwyzszy zadecyduje. Do tego czasu IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 31.01.05, 19:15
        islamosyny znowu gdzies zaatakuja (pewne jak amen w pacierzu) i rozsadek wroci.
        Nieraz z ludzmi tak jest, ze jak jak nie dostana kopa przez dluzszy czas to
        traca rozum. Zachod taki byl zadufany, systy, zadowolony, niewierzacy i nagle
        fanatyzm ciemnogrodu islamskiego, przypomnial mu, ze religia sie jeszcze liczy.
        • Gość: R. Re: Sad Najwyzszy zadecyduje. Do tego czasu IP: *.cpc.uea.ac.uk 31.01.05, 19:24
          pozostaje miec nadzieje, ze Sad Najwyzszy zrozumie problematyke. Jesli sie ich
          wypusci, znowu beda brac udzial w akcjach terrorystycznych, to pewne.
          Dlaczego wlasciwie mowi sie tu o prawach czlowieka sprawcow, a nie
          potencjalnych czy prawdziwych juz ofiar??? To tak, jakby nie moc ukarac
          mordercy za zabojstwo, bo to narusza jego prawa czlowieka. Owszem, narusza, ale
          sam sobie jest winien, a prawa czlowieka ofiary sa wazniejsze. To samo dotyczy
          terroryzmu.
      • Gość: bredzisz Re: TO WIELKI SUKCES ISALMSKIEGO LOBBY, TERAZ TER IP: *.lodz.mm.pl 31.01.05, 19:43
        Bredzisz, jesli uwazasz, ze sedzia amerykanskiego sadu poddaje sie wplywom
        islamistow - a gdyby tak mialo byc, warto byloby miec jakis dowod, nie? Ale
        wiesz co? Niech ci bedzie. Skoro Amerykanie moga przetrzymwyac i torturowac
        nieosądzonych ludzi w obozach koncentracyjnych, to mnie juz jest obojetne, kto
        nad kim odnosi zwyciestwo.
    • Gość: xxx MOZE NAZWIEMY GO "KUBANSKIM OBOZEM" IP: *.crowley.pl 31.01.05, 19:20
      Ostatni trwa nagonka na Polske i Auschwiz ze wzgledu na polozenie
      w obecnych granicach Polski nazywane jest "polskim Obozem"

Moze zaczniemy nazwywac Guantanamo "kubanskim obozem"?
      • Gość: x Re: MOZE NAZWIEMY GO "KUBANSKIM OBOZEM" IP: *.crowley.pl 31.01.05, 19:25
        Dosc szkalowania Polski. Podpisujemy protest w "Rzeczpospolitej":

www.rzeczpospolita.pl/akcja/0,0.html
      • Gość: ZZ Re: MOZE NAZWIEMY GO "KUBANSKIM OBOZEM" IP: *.top.net.pl 31.01.05, 22:20
        Guantanamo Bay znajduje się na terytorium Kuby.
        Kubańczycy udostępnili skrawek kubańskiego terytorium siłom zbrojnym USA w
        podzięce za uzyskanie niepodległości po wojnie z kolonialistyczną Hiszpanią w
        roku 1898. W taki sam sposób niepodległość uzyskały też Filipiny, o którego to
        kraju wolność Amerykanie walczyli z Japonią.

Nie będę specjalnie zaskoczony, gdy wyjdzie na jaw, że personel więzienny z
        Guantanamo (faktycznie jest to baza floty i USMC a nie więzienie) został
        ściągnięty z Kuby właśnie i zatrudniony na zlecenie. Być może Amerykanie nie
        dysponowali strażnikami więziennymi w takiej ilości?
        • Gość: miop Re: ZnowuZenon z lektoratu PZPR dyrdymaly mowi IP: *.broker.com.pl 01.02.05, 01:52
          • Gość: ZZ Re: ZnowuZenon z lektoratu PZPR dyrdymaly mowi IP: *.top.net.pl 01.02.05, 15:53
            Do lekcji, smarkaczu! Ferie się skończyły. Czas uczyć się chemii, fizyki,
            geografii, angielskiego, polskiego (co najważniejsze) itp.
            Wynieś śmieci, posprzątaj mieszkanie, pozmywaj.
    • Gość: klinta Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.client.comcast.net 31.01.05, 19:40
      Oczywiscie ze nie mozna. tak samo jak nie mozna morderstwa czy kradziezy
      samochodu uznac za legalne dzialanie. I dlatego "dzialajacy nielegalnie", zwani
      przestepcami, sa stawiani przed sadem za popelnione czyny.
      Jakkolwiek jestem po stronie szeroko pojetej "wojny z terroryzmem" i USA w
      calym sporze, tak przetrzymywanie zbrodniarzy (jacy by nie byli) bez wyroku
      gwalci podstawowe prawa czlowieka i nie zgadzam sie na takie dzialania.
      • Gość: X GUANTANAMO TO KUBANSKI OBOZ!!!!! IP: *.crowley.pl 31.01.05, 19:43
        Jesli uwazasz inaczej podpisz protest przeciwko uzywaniu
        absurdalnego sformowania "polskie obozy"

• Gość: ZZ do klinty IP: *.top.net.pl 31.01.05, 21:51
        W każdym prawie procedury karnej jest instytucja aresztu prewencyjnego.
        Zresztą ci, których więzi się w Guantanamo, to nie są takie zwykłe rzezimieszki.
        Wystarczy zastanowić się nad kosztami transportu więźnia z Bliskiego Wschodu do
        Guantanamo.
        • Gość: miop Re: wez spal ta ubecka propagande :-p broszurki do IP: *.broker.com.pl 01.02.05, 01:54
          pieca
    • indris Głupie pytanie 31.01.05, 19:47
      okot pyta: "A CZY DZIALANIA TERORYSTYCZNE UWIEZIONYCH MOZNA UZNAC ZA
      LEGALNE????????????"

Ktokolwiek jest uwięziony w jakimkolwiek więzieniu kraju cywilizowanego jest
      uwięziony właśnie dlatego, że jest podejrzany o działania nielegalne. Odnosi
      się to do WSZYSTKICH więzień w USA. Jezeli uwięziony ma pewne prawa w Teksasie,
      to nie ma powodów, żeby ich nie miał w Guantanamo.
      • Gość: x NIE MIESZAC DO TEGO USA-TO KUBANSKI OBOZ!!! IP: *.crowley.pl 31.01.05, 19:50
        Jesli uwazasz inaczej podpisz protest przeciwko absurdalnemu
        zwrotowi "polskie obozy"
    • Gość: Alek Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 19:49
      Przecież tam są obozy koncentracyjne.
      • Gość: XX TO SA KUBANSKIE OBOZY NIE MIESZAJ W TO USA IP: *.crowley.pl 31.01.05, 19:51
        Jesli uwazasz inaczej podpisz protest przeciwko absurdalnemu
        zwrotowi "polskie obozy"
        www.rzeczpospolita.pl/akcja/0,0 .html
      • Gość: igor synus. Widziales jak tam jest? Stac Cie na wczasy IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 31.01.05, 20:09
        na Karaibach aby miec pozywienie jak w Polsce? Jaki masz interes aby ich bronic?
        Ofiary obozow koncentracyjnych byly niewinne. "Turysci" Talibanu to bandyci
        zlapani w czasie walki z USA. To wystarczy!! A moze nie wiesz co
        robia 'turysci' ja ich wypuszczono w Pakistanie?
    • Gość: Adam Kiedy przyjda po mnie ? IP: *.fbx.proxad.net 31.01.05, 21:07
      Pamietacie ten tekst z okresu III Rzeszy :
      "Najpierw przyszli po komunistow, nie protestowalem, bo nie bylem komunista.
      Potem przyszli po socjalistow, nie protestowalem, bo nie bylem socjalista.
      Potem przyszli po ... itd. itd.
      Kiedy przyszli po mnie, nie bylo nikogo, zeby zaprostestowac"

Dzis jest podobnie :
      FBI i inne sk.syny przychodza po islamistow, faszystow, rasistow, facetow
      migajacych sie od podatkow, przekraczajacych predkosc itp. I jak tu prostestowac
      ? Przeciez nie jestesmy ani islamistami, ani faszystami, ani rasistami, nie
      migajamy sie od podatkow, nie przekraczajamy predkosci itp.
      Ciekawe, co zrobimy kiedy przyjda po nas ?
      • Gość: wolny Re: Kiedy przyjda po mnie ? IP: 130.161.57.* 31.01.05, 21:13
        Ciekawy cytat, i bardzo prawdziwy. Co do interpretacji... troche anarchistyczna
        bo FBI i inne sk..syny chronia do pewnego stopnia naszych praw i wykonuja dora
        robote. No ale to kwestia gustow. Zgodze sie jednak z tym ze za duzo w ostatnich
        czasach inwigilacji i ograniczen.

Pozdrawiam
      • Gość: zen Re: Kiedy przyjda po mnie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:36
        Masz racje.Popieram Cie całkowicie. Tam większość to boguducha winni wieśnicy
        których zwineli amerykanie,żeby mieć wynik
        • Gość: Adam Re: Kiedy przyjda po mnie ? IP: *.fbx.proxad.net 01.02.05, 00:17
          No jasne. Wystarczy poczytac wypowiedzi tych, ktorych wypuscili (beda odszkodowania)
    • Gość: wróg Na zdjęciu: trzyma w reku rozaniec.. i modli sie o IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 31.01.05, 21:23
      smierc dla niewiernych
      • Gość: obserwator Re: Na zdjęciu: trzyma w reku rozaniec.. i modli IP: *.netcologne.de 31.01.05, 22:10
        zaden czlowiek nie ma prawa decydowania o losie drugiego czlowieka! kat jak
        tez skazujacy tez jest morderca!kazdy ma prawo modlic sie do swego boga na swoj
        wlasny sposob.
        • Gość: igor najpieerw jest morderca. Potem sedzia i dopiero IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 31.01.05, 22:23
          na koncu kat. Gdyby nie bylo mordercy, terrorysty, fanatyka itd. to nie bylo by
          sedziego i kata. Kumasz. Twoje glupoty zasluguja na wpis do Ksiegi Idiotow FS.
          W/g Ciebie staruszka jest winna, ze napadl na nia bandzior. Potem oczywiscie
          policjant jest winny bo go zlapal, sedzia, bo go skazal, i straznik wiezienia
          bo go trzyma w "nieludzkich warunkach za kratami".
          • Gość: obserwator Re: najpieerw jest morderca. Potem sedzia i dopie IP: *.netcologne.de 31.01.05, 23:29
            prosze pana na poczatku jest zawsze czlowiek a
            potem......ale czytajac pana wypowiedz nie sadze by to zostalo zrozumiane
            • Gość: Gerard bandzior lub terrorysta mordujac innego czlowieka IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 01.02.05, 02:47
              odbiera jemu zycie a sobie ludzkie cechy. Wylacza sie jednym slowem swoja
              wlasna decyzja z naszego gatunku, ktory ma prawo sie bronic. Stad ludzie
              wynalezli prawo aby trzymac pseudoludzi pod kontrola. Podejrzewa sie zreszta, z
              uwagi na stalosc wystepowania cech przestepczych w pewnych rodzinach, ze jest
              to oznaka podzialu na dwa gatunki. Zabijasz nie w obronie wlasnej, dajesz
              pozwolenie prawu aby Ciebie sie pozbylo - tak mysli Ameryka, takie jest
              naturalne prawo stosowane miedzy innymi w islamie. Jestes synus bardzo naiwny
              dajac takie same prawo ofiarze i bandziorowi.
              • krystian71 Re: bandzior lub terrorysta mordujac innego czlow 01.02.05, 15:54
                bandyci i zlodzieje byli zawsze. Po to wymyslono PRAWO , by znane byly
                powszechne reguly postepowania z nimi.
                I prawa tego nie nalezy naryszac , a jesli niedostatecznie broni spoleczenstwo
                przed potencjalnymi bandytami nalezy je ZMIENIC , ale tez z zachowaniem zasady
                lex retro non agit.
                Wiedzial o tym juz Hammurabi i temu celowi sluzyly normy wyryte na slawnej
                stelli.
                Choc takim jak ty , nie znajacym umiaru w zemscie wydaje sie , ze
                Hamuranbiiego "oko za oko " swiadczy o msciwym charakterze wladcy- tak naprawde
                bylo to ograniczenie prawa do zemsty, kara za dana szkode byla wyraznie podana
                i nie nalezalo jej przekraczac.
                Ale coz , to stara Bliskowschodnia cywilizacja sprzed 3600 lat.
                Do USA cywilizacja zawitala dopiero 200 lat temu.
        • Gość: ZZ Żaden człowiek nie może decydować o innym? IP: *.top.net.pl 01.02.05, 10:37
          Mocno utopijny pogląd.

Podam ci przykład z życia.

Przychodzisz do państwowego lekarza. Po badaniu dowiadujesz się, że konieczna
          jest operacja ratująca życie. Otrzymujesz skierowanie do szpitala. W szpitalu
          mówią ci, że na finansowanie operacji towarzysz Szmaciński z SLD nie przydzielił
          limitu natomiast aparatura szpitalna została zajęta przez komornika, bo szpital
          nie płacił składek na NFZ.

I co? Człowiek nie może decydować o innym człowieku? Ależ może!
    • Gość: sceptyk Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:13
      Zielony chyba sie uchował polowaniu.To niemozliwe by ostoja wolności i
      sprawiedliwości łamała prawa człowieka.Albo to prowolacja wiadomo kogo,albo to
      nie ludzie.
    • Gość: gaj Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.chartertn.net 31.01.05, 22:24
      Koledzy sie podniecaja, ze trybunaly sa nielegalne bo jeden sedzia tak
      powiedzial. Jezeli tak, to wy wszyscy jestescie pod ochrona amerykanskiej
      konstytucji i was wyzwolimy. Gdzie jest granica US konstytucji. Te liberalne
      cymbalki chcialyby by kazdy byl pod jej ochrona, a potem kwicza jak jest to
      stosowane.
      Poczekamy co powie sad najwyzszy, a nie jeden truten.
    • Gość: sprawiedliwy administracja amerykanska a faszyzm.. IP: *.aster.pl 31.01.05, 22:57
      ograniczenia praw czlowieka i obywateli na terenie USA obserwujemy od 11/9.
      Apogeum to oboz w bazie USA Guantanamo na Kubie..Stad tylko krok w kierunku
      Dachau i innych obozow faszystowskich.. www.panstwozla.pl
      • Gość: Boom Trzeba spojrzec trzezwo na sytuacje... IP: 202.129.78.* 31.01.05, 23:06
        Amerykanie wyslali juz sporo potencjalnych terrorystow z powrotem do ich
        panstw - Afganistanu, Anglii, Australii, Jordanii. Majac swoich adwokatow
        udowodnili oni, ze nie ma dostatecznych dowodow na nich jako terrorystow.
        A teraz powiedzcie mi ilu uwiezionych Czeczencow uwolnili Ruski? Czy ktokolwiek
        z nich mial adwokata? A jak postepuje Zarkawi ze zlapanymi zakladnikami?
        Przestancie pieprzyc glupki na tym forum na Ameryke! Jak by nie bylo Ameryki to
        byscie siedzieli pod butem ruskim albo chinskim i byscie slowka nie pisneli.
        A tak macie wolnosc i pieprzycie bzdury.
        • Gość: gaj Re: Trzeba spojrzec trzezwo na sytuacje... IP: *.chartertn.net 31.01.05, 23:39
          Kolego Boom,
          Troche za ostro. Jestescie counterproductive!
      • Gość: ZZ Re: administracja amerykanska a faszyzm.. IP: *.top.net.pl 01.02.05, 10:50
        Popatrz lepiej na Moskwę.
    • Gość: felusiak GW znowu bzdurzy. IP: *.nyc.rr.com 31.01.05, 23:47
      Zacznijmy od tego, ze Joyce Hens Green to kobieta.
      Orzeczenie nie uznaje trybunalow za niezgodne z Konstytucja a jedynie
      stwierdza, ze niektore prawa wieznia skladajacego petycje zostaly pogwalcone w
      swietle 5-tej Poprawki. Nie jest to orzeczenie ostateczne.
      I na koniec, to nie Bush zatwierdzil powstanie trybunalow wojskowych.
      Odpowiednie prawo istnieje od lat 40-tych a zatwierdzil je Franklin Delano
      Roosevelt.
      Czy GW nie stac na zatrudnienie jednego czlowieka, ktory cos wie zamiast batalionu
      niedoukow nie znajacych nie tylko angielskiego ale rowniez nie majacych pojecia
      o amerykanskim systemie prawnym.
      • Gość: maruda Oj felusiak, felusiak IP: *.gdynia.mm.pl 01.02.05, 00:59
        Gość portalu: felusiak napisał(a):

> Zacznijmy od tego, ze Joyce Hens Green to kobieta.
        > Orzeczenie nie uznaje trybunalow za niezgodne z Konstytucja a jedynie
        > stwierdza, ze niektore prawa wieznia skladajacego petycje zostaly pogwalcone w
        > swietle 5-tej Poprawki. Nie jest to orzeczenie ostateczne.
        > I na koniec, to nie Bush zatwierdzil powstanie trybunalow wojskowych.
        > Odpowiednie prawo istnieje od lat 40-tych a zatwierdzil je Franklin Delano
        > Roosevelt.
        > Czy GW nie stac na zatrudnienie jednego czlowieka, ktory cos wie zamiast batali
        > onu
        > niedoukow nie znajacych nie tylko angielskiego ale rowniez nie majacych pojecia
        > o amerykanskim systemie prawnym.

Skoro jesteś tak dociekliwy, to nie powinno ujść Twojej uwadze, że jest to
        informacja agencyjna (IAR). A teraz ładnie przeproś GW.

• Gość: Morgoth wiezien trzyma w reku ROZANIEC ? IP: 199.8.168.* 01.02.05, 00:11
      Moze ktos to wyjasni. Za zdjeciu wiezien trzyma w reku ROZANIEC. Czyzby oprocz
      fundamentalistow islamskich przetrzymywano w Guantanamo dzialaczy z Radia
      Maryja ??? Skad ta reka z roznacem, o co chodzi?
      • Gość: maruda Re: wiezien trzyma w reku ROZANIEC ? IP: *.gdynia.mm.pl 01.02.05, 01:02
        Gość portalu: Morgoth napisał(a):

> Moze ktos to wyjasni. Za zdjeciu wiezien trzyma w reku ROZANIEC. Czyzby oprocz
        > fundamentalistow islamskich przetrzymywano w Guantanamo dzialaczy z Radia
        > Maryja ??? Skad ta reka z roznacem, o co chodzi?

Chodzi o nieuctwo.

RÓŻANIEC [łac.]:

1) w katolicyzmie forma modlitwy polegająca na odmawianiu dziesiątek Zdrowaś
        Mario z innymi modlitwami; całość obejmuje 15 dziesiątek podzielonych na 3 grupy
        po 5 „tajemnic” (tematów rozmyślania wziętych z życia Jezusa i Marii); różaniec
        powstał w średniowieczu jako namiastka nie wszystkim dostępnego odmawiania 150
        psalmów; jako nabożeństwo publ. wprowadzili go dominikanie; od pontyfikatu Leona
        XIII święto Matki Boskiej Różańcowej i codzienne nabożeństwa różańcowe w
        październiku;

2) używany przy odmawianiu różańca zestaw 59 paciorków pomagający przy liczeniu
        modlitw, również podobne zestawy paciorków w innych religiach, m.in. w islamie
        (33 paciorki do wymieniania 99 imion Bożych), gdzie pojawiły się wcześniej niż w
        chrześcijaństwie.

Za Encklopedią PWN: encyklopedia.pwn.pl/64314_1.html

• Gość: ZZ Re: wiezien trzyma w reku ROZANIEC ? IP: *.top.net.pl 01.02.05, 10:43
        Upozowane zdjęcie dla lewackiego reportera.
        Ze zdjęcia wcale nie wynika miejsce zrobienia. Takich siatek drucianych jest
        pełno nawet w każdym polskim POMie czy PGRze.
        • krystian71 Re: Glupi jestes? to islamski ROZANIEC ? 01.02.05, 15:57
    • Gość: Gerard Te wszystkie wypowiedzi o kant d.....Wiekszosc IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 01.02.05, 02:37
      forumowiczow nie rozumie amerykanski system sprawiedliwosci. Pani sedzina ma
      prawo decydowac jak chce, ale ostateczna decyzja zapdnie w Sadzie Najwyzszym
      USA. Nie podniecac wiec sie. Szczegolnie zycze tego europejskim pacyfkom. Jest
      oczywiscie, ze Europa bedzie pieknym celem islamskich terrorystow, wlasnie z
      uwagi na uznawanie praw przestepcy za wazniejsze od praw ofiary. Zycze
      powodzenia tym ktorzy chca splywac z Europy do USA.
      • Gość: ZZ Re: Te wszystkie wypowiedzi o kant d.....Wiekszos IP: *.top.net.pl 01.02.05, 10:45
        Gerardzie, trochę optymizmu!

Zrobimy porządek w Europie, będzie jak w USA.
        • Gość: kuk Re: Te wszystkie wypowiedzi o kant d.....Wiekszos IP: 207.7.193.* 01.02.05, 16:37
          ZZZZZZZZZZZZZZZZZ!!!!. Czlowiek madry to nie ten, ktory wszystko wie a ten,
          ktory potrafi dostrzec, kiedy jest glupi. ZZZZZZZZZZZzzwin sie chlopie, albo
          pisz bezposrednio do innego specjalisty- JK.
    • Gość: index Re: Trybunały wojenne w Guantanamo nielegalne IP: *.atlsfl.adelphia.net 02.02.05, 05:58
      Co za bzdurny tytul. Zamiast przepisywac artykuly z brukowcow, GW moglaby
      zainteresowac sie do jakiej konkluzji doszedl sad 19 stycznia, w ktorym pracuje
      pani Green. W tym samym sadzie, sedzia Richard Leon przedstawil opinie, ze
      obcokrajowcy przetrzymywani poza terytorium USA nie podlegaja pod konstytucje
      USA a tym samym pod prawo federalne. W USA jest wolnosc slowa i kazdy ma prawo
      do wypowiedzenia swojej opinii, jak to zrobila sedzina Green. Jednak opinia jej
      nie ma oparcia w prawie amerykanskim.
      Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka