Dodaj do ulubionych

Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona

23.03.05, 09:01
To jest barrr...rrrdzo trudna sprawa. Jednak to nie człowiek nie powinien
decydować o życiu innego człowieka. Bardzo bym chciał, aby do Terii zstąpił
Duch Święty z odnowieniem Jej życia, danym od Boga. Co wówczas powiedzą
sędziowie, którzy skazali Ją na śmierć głodową ?
Obserwuj wątek
    • kaszub11 Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 09:09
      Jest to jedna z najbardziej odrażających zbrodni, o jakich słyszał świat.
      Zagłodzić na śmierć ludzką istotę. Ale to też przestroga dla wszystkich -
      socjalizm jest zbrodniczą ideologią. Idea, według której jedni ludzie wiedzą
      lepiej od innych, czy dana niewinna istota ma żyć czy nie powinna być tępiona
      żelazem i ogniem. Socjalizm ma wiele oblicz. W Stanach to Partia
      Demokratyczna, w Europie różnego rodzaju miksy liberalni-socjalno
      demokratyczne. W Polsce Unia Wolności. Pamiętajcie o tej kobiecie - wy też
      będziecie kiedyś starzy i bezbronni.
      • kropekuk Ta kobieta kalendarzowo jest w pelni sil, "ryczaca 23.03.05, 09:20
        czterdziestka". Niestety jest roslina, choc jej rodzice mogliby sobie te
        roslinke do konca zycia uprawiac, jesli tak bardzo tego chca - jej wsio rawno...
        Niemniej zaglodzenie na smierc mi sie nie podoba - sam dalbym jej zastrzyk z
        morfiny, zloty strzal...
        • bella1 Re: Ta kobieta kalendarzowo jest w pelni sil, "ry 24.03.05, 04:26
          Pol godziny temu rozmawialam z moim 24 - letnim synem.Powiedzial dokladnie to
          samo.I trudno z nim sie nie zgodzic...
        • mike_s_w NA BOGA!!!! USUNCIE TĄ REKLAME KNORA!! 24.03.05, 13:42
          redakcjo portalu!!!! czy wam już kompletnie brakuje wyczucia!!!

To jest skandaliczne zamieszczać przy takim artykule reklame zupek
          odżywieniowych z nieprawdopodobnie wymownym spotem: "TEGO MI TRZEBA"

Trace szacunek dla was. A knora to w życiu nie kupie bo bedzie mi sie zle
          kojarzyło....
      • 1europejczyk co ma piernik do wiatraka ! 23.03.05, 09:51
        no chyba zeby to byla jeszcze jedna prowokacja
        w takim razie grzecznie przepraszam
      • galt wow, wow, wow... powoli 24.03.05, 06:01
        hej, sam jestem bardziej republikanem, niz cokolwiek innego, ale jezeli chodzi o
        sady to trzeba zrozumiec, ze sady decyduja na apelacji rodzicow i patrza jaka
        jest wola Terri. Legalnie jej wola jest aby nie byc podlaczona do zadnych
        aparatur. Sad federalny an Florydzie powiedzial, ze nie ma szans na zaden appeal
        wlasnie wobec tego, ze zgodnie z dokumentami sadowymi, jak zostalo to ustalone
        wczesniej w sadzie (maz, swiadkowie, process, itp) taka jest jej wola. Problem z
        odwolanie prawnika rodzicow jest wlasnie to, ze on nie zaznaczyl, ze wlasnie o
        to prosi aby sad federalny spojrzal na sprawe od nowa "de nova" w zwiazku, z
        faktem, ze wola Terri jest inna niz w rekordzie sadowym...
        Gdyby tak zrobil sad federalny moglby rozpoczac od nowa a raczej ocenic czy jest
        powod do zmainy decyzji na podstawie szacunku szansy wygrania przy zalozeniu, ze
        wola Terri nie jest zyc na rurce.
        Skomplikowane,? Taaak i wlasnie dlatego, ze nie takie proste.
    • pawel_451 hipokryzja 23.03.05, 09:10
      Pamietajmy, ze wszystko to dzieje sie w kraju, ktory na co dzien i bez
      wiekszych rozterek moralnych stosuje kare smierci.
      • meerkat1 ZYCIE POCZETE, a ZYCIE ZMARNOWANE! :-(((((((((((( 23.03.05, 09:19
        pawel_451 napisał:

> Pamietajmy, ze wszystko to dzieje sie w kraju, ktory na co dzien i bez
        > wiekszych rozterek moralnych stosuje kare smierci.

Tak, wobec tych, ktorzy odebrali zycie INNYM, a wlasne tez juz ZMARNOWALI!

I dlatego liberalna lewica opowiada sie zdecydowanie za calkowitym zniesieniem
        kary smierci oraz utrzymaniem nieskrepowanego prawa do ABORCJI!!!

LOGIKA MI UMYKA!!! :-(((

• pawel_451 zycie to zawsze zycie, a dusza zawsze dusza.... 23.03.05, 09:25
          ...czyz nie? a pomylki sadowe? a np. sprawa Lindberga? Bezpieczniej sie czuje w
          panstwie, ktore nie przyznaje sobie prawa do odebrania mi zycia, jako osobie
          swiadomej, na mocy biurokratycznej decyzji i beznamietna reka kata-urzednika
          panstwowego.
        • 1europejczyk Wsrod skazanuch i z wykonanymi wyrokami bylo 23.03.05, 09:56
          juz conajmniej kilkadziesiat "pomylek".
          Wsrod skazanych statystycznie jest duzo mniej biednych niz bogatych, bialych
          niz kolorowych.
          Sa rowniez osoby uposledzone umyslowo i dzieci !!!
          Starczy popatrzec na statystyki.
      • rafwoj Re: hipokryzja 23.03.05, 09:20
        i dla którego zabijanie jest na porządku dziennym

jak sami się nie zabijają, to zabijają ludzi w innych krajach

swoją drogą, gdyby taka sytuacja miała miejsce w Europie, to wszyscy darliby
        się, a tak... nikt... nikt jej nie pomoże i umrze z głodu, czy to humanitarna
        śmierć? i po co było czekać 15 lat? wszystko bez sensu...
      • rysiuz Re: hipokryzja 23.03.05, 09:44
        Ale za zbrodnie, a nie za bycie roslina
    • bagarmosen Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 09:15
      jestem matką i rozumiem nadzieje - ALE CZY CI RODZICE POMYŚLELI , ŻE NAPRAWDĘ
      PRZEDŁUŻAJĄ JEJ CIERPIENIE???DLACZEGO NIE POZWOLONO JEJ ODEJŚĆ W SPOSÓB
      NATURALNY? W TEJ CHWILI TO JEST EGOIZM RODZICOW!!!!!!!!!!
      • procesor Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 09:55
        bagarmosen napisał:
        > jestem matką i rozumiem nadzieje - ALE CZY CI RODZICE POMYŚLELI , ŻE NAPRAWDĘ
        > PRZEDŁUŻAJĄ JEJ CIERPIENIE???DLACZEGO NIE POZWOLONO JEJ ODEJŚĆ W SPOSÓB
        > NATURALNY? W TEJ CHWILI TO JEST EGOIZM RODZICOW!!!!!!!!!!

NATURALNY??
        Co masz na myśli?
        Ona nie jest pod respiratorem!
        Ona jest tylko dokarmiana sondą!

Wiesz że w Polsce jest dwudziestu paru ludzi któryz zyja bez jelit?? Może im tez
        należałoby dac "naturalnie" umrzec?? Żyja - dzieki lekom (pamietam batalie w
        momencie gdy urzędnicy "zapomnieli" zamówic leki niezbędne by ci ludzi enie
        zmarli z głodu!).

Jeśli chca ja zabić - to niech to nie będzie śmierć z pragnienia i głodu - niech
        sie odważą na zastrzyk czy kroplówkę. A nie zabijają jak w obozie
        koncentracyjnym.. Sadyści.

PS Jest wielu ludzi w takim stanie jak Terri, są ludzie mocno uposledzeni od
        urodzenia - to co teraz? Kolejne "litościwe" wyroki??
    • camel_3d paranoja.... 23.03.05, 09:19
      rozumiem, ze mozna ba balo te kobiete usmiercic podajac srodek usypiajacy...
      ale odlaczac pokarm i wode?? przeciez umrzec z pragnienie to najgorsza z
      mozliwych smierci, to dwa tygodnie niewiarygodnego cierpieina. Tego kto wydal
      te decyzje zamknalbym na 3 dni bez wody...przekonalby sie co to znaczy.

A maz pewnie poznal jakas inna kobiete i dlatego nie chce juz dluzej sie
      opiekowac swoja zona.. coz...po czesci mozna to zrozumiec.
      • ehojda Re: paranoja.... 23.03.05, 09:26
        camel_3d napisał:
        wow a co mial zyc 15 lat sam))))
        a 2 czytajcie : ta kobieta jest roslinka wiec nawet nie wie ze nie jest
        karmiona
        > rozumiem, ze mozna ba balo te kobiete usmiercic podajac srodek usypiajacy...
        > ale odlaczac pokarm i wode?? przeciez umrzec z pragnienie to najgorsza z
        > mozliwych smierci, to dwa tygodnie niewiarygodnego cierpieina. Tego kto wydal
        > te decyzje zamknalbym na 3 dni bez wody...przekonalby sie co to znaczy.
        >
        > A maz pewnie poznal jakas inna kobiete i dlatego nie chce juz dluzej sie
        > opiekowac swoja zona.. coz...po czesci mozna to zrozumiec.
        >
        >
      • pawel_451 Re: paranoja.... 23.03.05, 09:30
        Paranoja, ale tylko z powodu prawicowej hipokryzji. Podanie srodka usypiajacego
        byloby eutanazja (wykleta przez prawice) zas skazanie na "naturalna" smierc,
        chocby wielekroc straszniejsza, miesci sie w kanonach poprawnosci politycznej
        prawicy. Podobnie jak bezpardonowa - tez w koncu "naturalna" - walka o byt.
        • rysiuz Re: paranoja.... 23.03.05, 09:47
          Ale Tadziu gdzie Ty widzisz prawice pozwalajaca na odłaczenie? Przeciez to jest
          odwrotnie Po prostu odwrotnie Tadziu
          • lukciu Re: paranoja.... 23.03.05, 11:01
            Rysiu jestes w bledzie to Tadziu ma racje. Rysiu coraz bardziej martiwe sie o
            stna twojej glowy...
            • genekgenek Re: paranoja.... 23.03.05, 15:38
              Problem jest, powiedziałbym natury technicznej. Nauczyliśmy się ratować (na
              jakiś czas) życie, przedłużamy je ciągle i uznajemy to za dobro. Nasze
              umiejętności zrodziły skutki jakich ludzkość nie znała. Skutki, które trudno
              nazwać dobrem.
              Pozostawienie przy życiu a właściwie sztuczne utrzymywanie tego życa to też
              tylko technika. Technika podtrzymująca życie ale też istota, która była
              człowiekiem obecnie ma tylko wymiar mechanizmu trawiącego podawany mu pokarm.
              Co z tego jest obiektywnie?
              Jest cierpienie żyjących, których kilkanaście lat życia upłynęło w kontakcie z
              nierozwiązywalnym problemem. Widzę tu cierpienie męża, który chce spełnić wolę
              żony taką jaką była w stanie świadomie wyartykuować. Jego życie jest
              zniszczone. Nie wiem jak je sobie układa.
              A cierpienie rodziców potęgowane iluzją cudu? Czy oni naprawdę wierzą,że pomimo
              orzeczeń lekarskich, możliwe jest odzyskanie córki?
              To wszystko jest tak trudne a technika sztucznie wydłuża stam, którego bez
              ingerencji ludzu by nie było! Ona nie żyłaby już od dawna a otoczenie
              pogodziłoby się z Jej brakiem i ja myślę, że to właśnie byłoby pozytywne.
      • banzai123 Re: paranoja.... 23.03.05, 22:09
        Mąż od 10. lat jest z inną kobietą. Większość ludzi na jego miejscu dawno
        machnęłaby ręką i pozwoliłaby rodzicom uprawiać swoją córkę-maskotkę. W sumie
        to go podziwiam, za odwagę i za siłę.
      • lukedpilot03 Re: paranoja.... 24.03.05, 00:16
        czlowiek u ktorego stwierdzono obumarlosc mozgu nie jest wstanie czuc
        pragnienia np. wody, czy glodu.
        Odlaczenie rurki pokarmowej wydaje sie bardzo bolesne ale wtym przypadku Terri
        nic nie czuje. Jej mozg jest martwy
    • ottimo1 Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 09:35
      Jaka spiaczka?? Ta kobieta jest przeciez przytomna,a poza tym odlaczono jej
      aparatuje podajaca zywnosc, a nia podtrzymujaca zycie. Piszcie rzetelniej, bo
      to przykre jak niescisle sa wasze informacje.
      • zen-on Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 24.03.05, 01:03
        Jest przytomna??????
    • menes77 Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 09:39
      ech....jak pomysle ze to moglby byc ktos mi bliski...wspolczuje rodzicom Terri
      Schavo...sa tacy bezsilni:( Nikt nie powninien decydoac o zyciu drugiego-gdyby
      na mnie trafilo to zabilbym takich lekarzy...
      • trzydziestoletnia Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 14:16
        menes77 napisał:

> Nikt nie powninien decydoac o zyciu drugiego-gdyby
        > na mnie trafilo to zabilbym takich lekarzy...

Przeczytaj to uwaznie za dwa razy...
    • basiakoz Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 09:44

Nikt nie mówi, że mąż miał być przez 15 lat sam, ale należało się w tej
      sytuacji rozwieść i ożenić ze swoją nową partnerką i matką własnych dzieci.
      Rozumiem jednak, że byłaby to zbyt trudna decyzja, wiążąca się z utratą
      przyznanych na opiekę nad Terri pieniędzy... Nawiasem mówiąc uważam całe te
      igrzyska związane z życiem i śmiercią Terri za obrzydliwe. Nikt nie ma prawa
      decydować o życiu drugiego człowieka. Tu doszło do publicznej dyskusji, w
      trakcie której odezwały się najniższe ludzkie instynkty. Znaleźli się
      sprawiedliwi mówiący o "warzywkach", prawach do "godnej śmierci", zakłamanym
      katolicyźmie i śmierci tysięcy ludzi z powodu wojen i głodu. Według jednych
      śmierć jednostki nie ma większego znaczenia dla Wszechświata, dla innych, a ja
      do nich należę - każdy z nas jest takim niepowtarzalnym Wszechświatem i strata
      jest zawsze niepowetowana. Nie godzę się z takim cynizmem, pychą i stawianiem
      siebie wyżej innych. Niestety, paluchy w Koloseum poszły w dół. Lud potrzebuje
      stałych emocji i rozrywki...:)
      • rezurekcja Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 14:03
        basiakoz napisała:

>
        > Nikt nie mówi, że mąż miał być przez 15 lat sam, ale należało się w tej
        > sytuacji rozwieść i ożenić ze swoją nową partnerką i matką własnych dzieci.
        > Rozumiem jednak, że byłaby to zbyt trudna decyzja, wiążąca się z utratą
        > przyznanych na opiekę nad Terri pieniędzy...

Rozwod jest decyzją dwojga ludzi.
        W przypadku panstwa Schiavo decydowac mogl tylko maz...

Opieka nad chorym lezacym jest bardzo obciazajaca psychicznie.
        • basiakoz Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 17:52
          Rozumiem, że z powodu znacznego obciążenia psychicznego należałoby
          usprawiedliwić wszystkich, którzy zdecydują sie "pozbyć" chorych w swojej
          rodzinie? Chciałabym róznież zauważyć, że rodzicom Terri nie przeszkadza fakt,
          że muszą od 15 lat opiekować się córką.
      • noli_me_tangere Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 24.03.05, 09:19
        Nic dodać, nic ująć. Czy o mojej śmierci także zadecyduje ktoś inny? Czy za
        kilka/klikanaście lat idąc do szpitala (cholera, przecież też kiedyś będę
        umierał) bardziej będę bał się bliskich, lekarzy, niż samej choroby? Nie chcę
        świata, w którym ktoś, kiedyś zadecyduje, że moje życie niewarte jest życia.
    • janbacz Dlaczego zabijają roślinę? 23.03.05, 09:52
      Co komu przeszkadza że ta roślina sobie
      wegetuje? Niech sąd orzeknie zgodnie z prawdą,
      że zaszła przemiana człowieka w roślinę
      i w związku z tym pan Schiavo stał się
      wdowcem, a ponieważ nasza cywilizacja
      nakazuje szacunek do ciała po człowieku,
      a pan Schiavo nie wykazuje chęci aby to
      ciało pielęgnować, to to ciało powinno
      być przekazane rodzicom.

Nawet gdyby do tego ciała wróciły w przyszłości
      cechy odróżniające człowieka od rośliny to nie
      było by takiego wielkiego problemu. Historia zna
      już takie wypadki że zaginieni na wojnie byli
      uznawani za zmarłych a potem się okazywało
      że jednak przeżyli i jakoś sądy rozstrzygały
      spory związane z takim przypadkiem.

• kochajacyinaczej Dlaczego? Jest chwastem na zdrowym ciele społe- 23.03.05, 11:58
        czeństwa. Nasze czasy wymagają nowego człowieka - silnego, zdecydowanego,
        kwitnącego.
        • maruda.r Re: Dlaczego? Jest chwastem na zdrowym ciele społ 23.03.05, 12:07
          kochajacyinaczej napisała:

> czeństwa. Nasze czasy wymagają nowego człowieka - silnego, zdecydowanego,
          > kwitnącego.

Tylko bez nazimu!

• miszkamyki Re: Dlaczego zabijają roślinę? 24.03.05, 12:31
        Skoro zaszła przemiana człowieka w roślinę to niech sie roślina odżywia dzięku fotosyntezie :P właśnie to jej umożliwili :>

Powyższy tekst jest mega cyniczny i nie oddaje mojej opinii o całej sprawie a jest jedynie odpowiedzią na post "janbacza'
    • patman Dobrze, że trup pozostał trupem 23.03.05, 09:54
      I niech się głupim kongresmenom i Bushowi nie wydaje, że są wszechmocni i mogą przegłosować zmartwychwstanie. Co do zagłodzenia - trup nie czuje głodu.
      • kochajacyinaczej W zasadzie się zgadzam. Ale czy reszta to zrozumie 23.03.05, 12:01
        to mądre przesłanie intelektualne?
      • lehoo Re: Dobrze, że trup pozostał trupem 23.03.05, 14:02
        Ażesz dajcie temu trupowi spokojnie i do końca umrzeć, a potem z szacunkiem go
        pochowajcie !
        • majan2 trudna sprawa, ale dajcie jej w spokoju odejsc 24.03.05, 10:22
          Sprawa jest bardzo trudna, ale dajcie jej w spokoju odejsc. Codziennie na
          swiecie umieraja tysiace ludzi z głodu, czmu nad nimi taki nie płaczemy? Czemu
          Bush nie przekonuje aby im podlaczyc rurke z jedzeniem? Nie wiem co bym czula
          gdyby ktos mzoich bliskich byl w takiej sytuacji, ale uwazam ze trzeba je dac
          odejsc w spokoju
    • zeena Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 10:00
      coz, decydowanie o zyciu Terri zaczelo sie w momencie gdy stwierdzono smierc
      mozgu a mimo to karmilo sie ja nadal. z calym szacunkiem, ale to juz jest tylko
      cialo Terri, to co bylo w nim istota rozumna odeszlo 15 lat temu. uwazam, ze
      decyzja nie do konca jest szczesliwa bo dokladnie, jak zostalo napisane juz
      wczesniej, lepsza bylaby eutanazja, a nie "godna smierc" przez zaglodzenie. ale
      skoro wg prawa to jedyne mozliwe rozwiazanie sprawy, niech tak sie stanie.
      popieram.
      • procesor Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 10:05
        zeena napisała:
        > coz, decydowanie o zyciu Terri zaczelo sie w momencie gdy stwierdzono smierc
        > mozgu a mimo to karmilo sie ja nadal. z calym szacunkiem, ale to juz jest
        > tylko cialo Terri, to co bylo w nim istota rozumna odeszlo 15 lat temu.
        > uwazam, ze decyzja nie do konca jest szczesliwa bo dokladnie, jak zostalo
        > napisane juz wczesniej, lepsza bylaby eutanazja, a nie "godna smierc" przez
        > zaglodzenie. ale skoro wg prawa to jedyne mozliwe rozwiazanie sprawy, niech
        > tak sie stanie. popieram.

Uszkodzenei mózgu nie jest jednoznaczne z jego śmiercią.
        Mózg Terri ZYJE.
        Jakie jest to życie - to inna sprawa. Ale argument o śmierci mózgu jest kłamstwem.
        • zen-on Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 24.03.05, 01:00
          > Mózg Terri ZYJE.
          Jak róża w wazonie :(

Człowiek powinien mieć prawo godnie umrzeć, a nie być
          traktowany jak roślina.
          Mózg żyje, ale wg lekarzy na poziomie zwojów nerwowych
          dżdżownicy. Jest w stanie kontrolować kilka funkcji
          życiowych, ale nic poza tym. Czy to jest życie?
          Czy to jest człowiek, czy komórki utrzymujące funkcję
          życiowe, mające DNA zgodne z ludzkim? Oby mnie coś takiego
          nie spotkało.
          • noli_me_tangere Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 24.03.05, 09:22
            jaka jest śmierć godna, a jaka nie?
      • m15 Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 10:14
        Jacy wy mali jestescie i jeszcze mniej wiecie.Nikt nigdy nie wie i wiedziec nie
        bedzie kto ,kiedy i dlaczego odchodzi z tego swiata i nie wam o tym
        decydowac.Moja córeczka w wieku czterech lat byla jak to nazywaja madrale-
        nieuki smiertelnie chora.Miala umrzec bo medycyna nie umie radzic sobie z
        takimi przypadkami,lekarze nazywaja to czarna padaczka .Dzisiaj córka ma
        jedenascie lat a lekarze na jej widok nie moga sie nadziwic ,co wy na to madrale
        • zen-on Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 24.03.05, 01:02
          Gdy zadajsz pytania, czytaj odpowiedzi, a nie powtarzaj pytań
          w innych wątkach.
        • miszkamyki Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 24.03.05, 12:38
          m15 napisał:

> Jacy wy mali jestescie i jeszcze mniej wiecie.Nikt nigdy nie wie i wiedziec nie bedzie kto ,kiedy i dlaczego odchodzi z tego swiata i nie wam o tym
          > decydowac.Moja córeczka w wieku czterech lat byla jak to nazywaja madrale-
          > nieuki smiertelnie chora.Miala umrzec bo medycyna nie umie radzic sobie z
          > takimi przypadkami,lekarze nazywaja to czarna padaczka .Dzisiaj córka ma
          > jedenascie lat a lekarze na jej widok nie moga sie nadziwic ,co wy na to madrale

ja madrala i nieuk zapewniam cie, ze ani ty ani twoja coreczka tak jak kazdy z nas nie znacie dnia ani godzin, a taka pycha jaka prezentujesz tylko prowokujesz los
    • mymcia Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 10:08
      A mnie najbardziej wkurza to ze kompletnie zadnego prawa glosu nie maja jej
      rodzice...
      Dlaczego o jej zyciu decyduja obcy ludzie? Dlaczego matka ktora ja nosila pod
      sercem, wychowywała, kochała nie moze kompletnie nic zrobic? Dlaczego obcy
      facet, ten pseudomąz, który zupełnie sie od niej odciał- ma przeciez własna
      rodzine ma decydowac o jej zyciu? Bo kasa przepadnie?
      Dla mnie pozostaje to zupełnie poza wszelkimi granicami...
      W głowie sie nie miesci jak daleko w tych czasach posunał sie człowiek w swej
      małosci i podłosci...
      Jak mozna rozpatrywac kwestie czy jest sie warzywem czy nie? to własnie takie
      człowiecze...
      PRzeciez ta kobieta samodzielnie oddycha i mysle gdzyby od poczatku poddano ją
      intensywnej rehabilitacji jje stan byłyby zupełnie inny...
      Ludzie opamietajcie sie! Co Wy macie w tych głowach- juz tylko komputery?
      • loginhaslo [...] 23.03.05, 11:08
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • magdooha NAZIZM 23.03.05, 10:20
      Dr Mengele by się ucieszył. Nazistowskie myślenie triumfuje. Południe USA jak
      widzimy nadal jest mocno sfaszyzowane. Zwolennicy Ku-Klux-Klanu i krzeseł
      elektrycznych mają w dupie Prezydenta i Kongres. Życie ludzkie nic dla nich nie
      znaczy - tak samo jak dla nazistów.
      Zamiast przyczepiać się do innych krajów, Prezydent Bush powinien się najpierw
      rozprawić z faszystami we własnym kraju, których rząd federalny nie jest w
      stanie kontrolować demokratycznymi metodami. Tym sku..elom pseudosędziom
      przydałoby się to, co spotkało synów Saddama Husajna. Na nic lepszego nie
      zasługują. A temu zwyrodnialcowi "mężowi" osobiście wyprułbym flaki bagnetem i
      miałbym satysfakcję patrząc, jak pomału sku..el zdycha.
      • lipcio Re: NAZIZM 23.03.05, 10:38
        chcialem tylko zwrocic uwage inteligentnym osoba piszacym ten artykul ze w tej
        chwili wlasnei w ameryce jest 1:37 w nocy z wtorku na srode wiec jak sad mogl
        odrzucic wniosek apelacyjny w srode?? czy wy szanowni panowie redaktorzy
        troszke myslicie przepisujac te teksty z depeszy agencyjnych?
      • trzydziestoletnia Re: NAZIZM 23.03.05, 14:39
        magdooha napisał:

> Nazistowskie myślenie triumfuje (..)

> A temu zwyrodnialcowi "mężowi" osobiście wyprułbym flaki bagnetem i
        > miałbym satysfakcję patrząc, jak pomału sku..el zdycha

Masz racje - nazistowskie myslenie triumfuje... grr
        • kappaa Re: NAZIZM 24.03.05, 10:14
          Żaden tam nazizm. Od wypruwania flaków bagnetem byli bolszewicy...
      • miszkamyki Re: NAZIZM 24.03.05, 12:40
        z tego co sobie przypominam to sam prezydent jest goracym zwolennikiem krzesel elektrycznych/.....
      • heraldek Tylko ze BUSH sam jest poludniowym faszysta... 24.03.05, 14:30
        ....pod pseudochrzescijanska maska..
    • wsm Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 10:46
      Czy ci amerykanie to sadysci????
      Ja moge zrozumiec eutanazje. Zastrzyk. Czlowiek zasypia i koniec. Ale zeby
      meczyc kogos przez tydzien zanim umrze??? I to smiercia glodowa??? Paranoja!!!
    • okiem Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 10:46
      Amerykanie doskonale wiedzą jak odwracac uwagę od spraw bardzie drażliwych.
      Rozpętali burzę medialną nad jednym człowiekiem a w Iraku ginie ich setki.
      Wszyscy dajemy się zrobić w bambuko.
    • yrzyk Jej mąż to wyjątkowy sku..syn 23.03.05, 10:50
      Jak znam życie chodzi pewnie o pieniądze...zamorzyć kogoś
      głodem...barbarzyństwo, może szanowny małżonek własnoręcznie poderżnie jej
      gardło? Powinna żyć, choćby ze względu na uczucia rodziców.
      • yola13 Re: Jej mąż to wyjątkowy sku..syn 24.03.05, 11:34
        Ciekawe czy tak samo byś mówił jakbys był na jego miejscu? uważam że krytykować
        męża Terri Schiavo za jego decyzję,to mogą jedynie ludzie którzy są absolutnie
        bez skazy, a nie wierzę żeby tu na forum były same aniołki.
    • demokratus TRIUMF WOLI. Bardzo słuszna decyzja. Nie będzie 23.03.05, 11:00
      już się męczyła, żyjąc niczym roślina. Trudna i bolesna, ale racjonalna z
      ludzkiego punktu widzenia. Może tam, gdzie podążasz będzie Ci lepiej, Terii....
      • furry Re: TRIUMF WOLI. Bardzo słuszna decyzja. Nie będz 23.03.05, 12:11
        czy ona się męczy? jeśli nie ma sprawnego mózgu to i tak jej wszystko jedno.
        pieniądze na jej utrzymanie przecież są. nie chodzi o to, czy wyzdrowieje
        (pewnie nie wyzdrowieje). chodzi o to czy ktokolwiek ma prawo decydować o
        zagłodzeniu jej.

zresztą głodu pewnie też nie odczuwa - jeśli ośrodek głodu/sytości w mózgu jest
        "wyłączony". ale jeśli ta część mózgu działa? jeśli odczuwa głód? sprobujcie nie
        jesc nic przez jeden dzień, np. mały post z okazji wielkiego piątku.

fr

myślałem że tylko wielokrotnych zabójców można skazać na śmierć.
        • zen-on Re: TRIUMF WOLI. Bardzo słuszna decyzja. Nie będz 24.03.05, 01:09
          > ale jeśli ta część mózgu działa?
          To proste badanie aktywności mózgu to wykarze.
    • fnoll zakaz eutanazji to barbarzyństwo 23.03.05, 11:05
      jak widać
    • j.rz www.naszdziennik.pl 23.03.05, 11:12
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20050323&id=sw22.txt
      • sabat99 Re: www.naszdziennik.pl 23.03.05, 11:36
        A jeśli w jakiś genialny sposób wpadną naukowcy - np. za 5 lat - na możliwość
        dokonania przeszczepu mózgu. Kto jest w stanie zapenić że to się nie może
        zdarzyć.

• demokratus Nsz Dziennik nie jest miarodajny. To tuba i ostoja 23.03.05, 11:42
          ciemnogrodu i zacofania w tym kraju.
        • maruda.r Re: www.naszdziennik.pl 23.03.05, 12:05
          sabat99 napisał:

> A jeśli w jakiś genialny sposób wpadną naukowcy - np. za 5 lat - na możliwość
          > dokonania przeszczepu mózgu.

Gdyby to było możliwe, to i tak powstaną wątpliwości co tożsamości osoby.
          Korowód prawny na całe lata.

• zen-on Re: www.naszdziennik.pl 24.03.05, 01:12
          sabat99 napisał:

> A jeśli w jakiś genialny sposób wpadną naukowcy - np. za 5 lat - na możliwość
          > dokonania przeszczepu mózgu. Kto jest w stanie zapenić że to się nie może
          > zdarzyć.
          >
          Jak ktoś wpadnie na pomysł z przeszczepem mózgu, to po przeszczepie będziemy
          rozmawiali z dawcą mózgu.
    • kochajacyinaczej W demokracji każdy ma prawo do dobrej śmierci 23.03.05, 11:51
      decydowanie o swoim losie jest fundamentem praw człowieka i demokracji. My ze
      Stowarzyszenia LAMBDA popieramy decyzję Sądu USA.
      • basiakoz Re: W demokracji każdy ma prawo do dobrej śmierci 23.03.05, 14:10
        Niestety, śmierć głodowa to nie jest dobra śmierć i o prawo nie do takiej
        śmierci zabiegali rodzice Terri...
      • agata.balu Re: W demokracji każdy ma prawo do dobrej śmierci 23.03.05, 16:19
        kochajacyinaczej napisał
        >decydowanie o swoim losie jest fundamentem praw człowieka i demokracji. My ze
        >Stowarzyszenia LAMBDA popieramy decyzję Sądu USA.

Ależ człowieku! Nikt Ci nie broni kochac inaczej skoro to Twoja decyzja. Ale to
        nie znaczy,że LAMBDA ma optowac za morderstwem. Ciekawam czy to oficjalna
        wypowiedź LMBDY?
        Terri nie moze sama decydowac o swoim losie bo nie komunikuje sie z otoczeniem.
        Jej mąż może wymyslac sobie dowolne jej wypowiedzi sprzed 15-tu lat tak by było
        mu wygodniej. Czy był jeszcze ktos swiadkiem takiej wypowiedzi Terri?
        Terri nie jest "warzywem" Jej mózg jest nadal aktywny, choc nie w całości.
        Moze gdyby Terri odzyskała mozliwość wypowiedzenia własnego zyczenia to
        wypowiedziałaby sie i za eutanazją. Ale za eutanazja a nie smiercia głodową!
        To co zadecydowano o niej to czysta hipokryzja. "jestesmy tacy wspaniali, ze w
        naszym kraju eutanazja jest przestepstwem ale skazanie na smierc głodową
        człowieka jest wspaniałomyslnym skróceniem jego cierpień"

Obrzydliwość!
    • mozart smierc glodowa jest straszna! 23.03.05, 12:09
      Dajcie jej chociaz zastrzyk, posadzcie na krzesle elektrycznym albo zagazujcie.
      Ale nie skazujcie jej na powolna smierc glodowa!
      • furry no coś takiego... 23.03.05, 12:30
        mozart napisała:

> Dajcie jej chociaz zastrzyk, posadzcie na krzesle elektrycznym albo zagazujcie.

ale co ona takiego zrobiła? była terrorystką? seryjnym zabójcą?

fr
        • mozart To co uwazasz, iz dobrze sie stalo ze odlaczyli 23.03.05, 18:47
          sonde?
          Jak ma umrzec, to lepiej byloby gdyby wykonali wyrok!
      • yola13 Re: smierc glodowa jest straszna! 24.03.05, 11:31
        Te "cudowności" o których piszesz są przeznaczone tylko dla skazanych wyrokiem
        sądu na śmierć, ale z drugiej strony sąd na Florydzie chyba właśnie to zrobił,
        jest tylko jedno pytanie, jaką wine popełniła Terri Schiavo? To jest naprawdę
        wielki dramat, uważam że jedna i druga strona w tym sporze maja niestety rację.
    • zygfryd.okrutny Dajcie czlowiekowi godnie umrzec 23.03.05, 12:40
      jezeli nie moze godnie zyc!!!!! Jezeli ta Pani jeszcze ma przeblyski swiadomosci
      to wie, jak wyglada jej zycie i tak jest od 15 lat. Czy mozna z ta swiadomoscia
      zyc?? Nie kazdy ma charyzme jak Papiez.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Dajcie czlowiekowi godnie umrzec 23.03.05, 13:06
        tą sprawę należy rozpatrywać w co najmniej dwóch ujęciach -
        1. kwestia prawna - mąż Terri nie rządał wyjęcia rurki, w swoim wniosku rzadał
        aby sąd zdecydował jaką decyzję podjęłaby Terri, gdyby była w pełni świadoma,
        mąż stał na stanowisku że ona zdecydowałaby się na wyjęcie rurki, zaś rodzina że
        nie. (abstrachuję tutaj od kwestii pieniędzy, rechabilitacji i zawiłości prawa w
        USA.)
        Ponieważ sąd już raz zdecydował że Terri chciałaby wyjąć rurkę, to bez kolejnych
        nowych dowodów raczej żaden sąd apelacyjny tej decyzji nie zmieni.
        2. kwestia moralności i etyki - tutaj sprawa jest prosta -
        a) Terri nie odczuwa niczego - ani bólu ani cierpienia ani przyjemności ergo nie
        możan odłączyć sondy argumentując to checią ukrucenia jej cierpień, jeżeli
        rodzina chce sie nię opiekować to wolna wola
        b) Terri zachowała częściową świadomość - odczuwa zarówno ból jak i przyjemność
        ergo nie można odłączyć sondy bo nie można skazać jej na śmierć głodową.

Ponadto sprawa ta jest w moim odczuciu b.ważna nie tylko ze względu na osobę
        terri ale głóznie ze wzgledu na charakter amerykańskiego prawa(na tyle na ile
        się znam) - taka spraw byłaby precendansem na którym opierałyby sie w swoich
        decyzjach inne sądy. A ponieważ sąd zgodził się na odłączenie rurki od osoby w
        "Persistent Vegetative State" - czyli w stanie "z grubsza" śpiączki to
        umożliwiłoby to zaniechanie leczenia, rechabilitacji i pielęgnacji sete a może
        tyięcy innych osób znajdujących się w tym stanie, nawet jeśli szkodzenia mózgu
        byłyby niewielkie i byłby by duże szanse na wyzdrowienie.

wybaczcie długość postu - ale jak pisać to od razu kompletnie.
        • zygfryd.okrutny Re: Dajcie czlowiekowi godnie umrzec 23.03.05, 13:19
          sprawa moralnosci tu, sprawa maoralnosci tam, oczywiscie nie popieram
          zaglodzenia tej Pani, bo to uraga wszelkim podstawa humanizmu, ale sa srodki i
          metody, zeby godnie i w spokoju godnie zejsc z tego swiata.
          Prosze bardzo, niech sie tu ktos wpisze, kto chciaby tak wegetowac i byc
          obciazenie dla najblizszej rodziny i spoleczenstwa.
    • buzia104 Re: Apelacja rodziców Terri Schiavo odrzucona 23.03.05, 12:53
      Rozumiem, że w Ameryce jest to temat numer jeden. Ale dlaczego w Polsce? Czy my
      jesteśmy jakąś kolonią Ameryki? Podobno Polska jest niepodleglym państwem ,ale
      czytając i oglądając wiadomości zaczynam w to wątpić. Polowa wiadomosci ze
      swiata dotyczy... Ameryki. Dziwne.
      • tees1 dlaczego w Polsce? 23.03.05, 13:17
        buzia104 napisała:

> Rozumiem, że w Ameryce jest to temat numer jeden. Ale dlaczego w Polsce?

Kwestia czy zabijac niepelnosprawnych i jak to robic nie zna granic. Na naszych
        oczach glodza na smierc Terri Schaivo. Jej rodzice protestuja, ale nic nie moga
        zrobic. Wydal ja na te smierc jej maz. Sad umyl rece. A my na to patrzymy.
        • zygfryd.okrutny oczywiscie, smierc glodowa, to pastwienie 23.03.05, 13:24
          sie nad uposledzonym, taki cos moze zdarzyc sie tylo w barbazynskim USA, coz to
          za ludzie musza byc, zeby wydac taki wyrok smierci przez zaglodzenie. Sa inne
          bardzo humanitarne metody godnego odejscia , ale te sa prawdopodobnie w Stanach
          nieznane.
          Jezel maja Terri zaglodzic, to nie zasluguje ona na takie odejscie w
          cywilizowanym swiecie.
          • yrzyk Re: oczywiscie, smierc glodowa, to pastwienie 23.03.05, 13:38
            Sa inne
            > bardzo humanitarne metody godnego odejscia ,

jasne, można jej gardło poderżnąc, kwoli humanitaryzmu ostrym
            nożem.zygfryd.okrutny ... jakżeś taki humanista to zrób to, najlepiej przed
            kamerą- nauczmy się godnego umierania.
            • dorheb Re: oczywiscie, smierc glodowa, to pastwienie 23.03.05, 13:45
              Niedługo będziemy świadkami nowego Reality Show, szkoda, że jeszcze nie
              zamontowali kamery w pokoju tej kobiety, już nic mnie niz zdziwi.
              Smutne to i tak naprawdę ręce opadają!!!
    • yola13 WSZYSTKIM PRZECIWNIKOM DECYZJI SĄDU NA FLORYDZIE.. 23.03.05, 13:53
      ..proponuję i gorąco polecam obejrzenie filmu Clinta Eastwooda pt. " Za wszelką
      cenę"- zdobywcy 4 oscarów. Myslę, że zmienicie zdanie. Ja w każdym razie
      zmieniłam.
      • muka77 Re: WSZYSTKIM PRZECIWNIKOM DECYZJI SĄDU NA FLORYD 24.03.05, 13:45
        Hmm
        Moze i ta kobieta nie zdaje sobie sprawy z tego ze zyje i nie odbiera zadnych
        sygnalow z zewnatrz... To naprawde ciezko stwierdzic bo mozg ludzki, jest
        jeszcze na dobra sprawa w duzej czesci tajemnica...
        Niemniej jednak, sa osoby chore psychicznie, ktore na dobra sprawe tez sa jak
        wy to nazywacie "roslinkami" czy w zwiazku z tym nalezy przestac ich zywic?
    • poltek1 Eutanazja poprzez śmierć głodową 23.03.05, 13:54
      Jest to humanitarny sposób uśmiercania chorej osoby?
      Czy nie byłoby bardziej humanitarnie dać chorej przedawkowany zastrzyk morfiny
      lub cjanek potasu, powodujący natychmiastową śmierć?
      • okrutnik1 Re: Eutanazja poprzez śmierć głodową 23.03.05, 14:21
        amerykanie to jednak glupi narod i pruderyjny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka