vortex21 29.03.05, 17:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabed Nie wróci 29.03.05, 18:01 Niejaki Pałasiński w TVN 24 mówił, z gazeta włoska kłamie, a on wie, że wszystkie badania w szpiatlu juz wykonano i nie ma takiej potrzeby. Na taki debilizm to nóż w kieszeni sie otwiera - i to ma być podobno rzetelna informacja, pies mu mordę lizał. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 [...] 29.03.05, 18:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
plafar Re: Papiesz a eutanazja, - Obywatel USA 29.03.05, 23:05 To odpis do pana o nazwie amerykanin09, - Sam moglbys sie przeniesc do nieba... Amerka niczego Ciebie nie nauczyla i nie nauczy, wiec moze przenies sie do nieba juz dzisiaj, ale tam moze miejsca dla Ciebie zabraknac... widzisz jak latwo jest komus radzic... czy potrafisz sobie poradzic sam? nie potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Papiesz a eutanazja, - Obywatel USA 29.03.05, 23:20 Jesli chodzi o mnie to z wielka przyjemnoscia bym sie przeniosl do nieba. O ile takie instnieje. NIe jestem jednak tego na 100% pewny. Moze jest, moze nie ma. Za duzo poge stracic. Papiesz z drugiej strony powinniem wiedziec takie zeczy. Poza tym jestem pewien ze tam byloby mu o wiele lepiej. A tu tylko naraza siebie i kosciol na ataki i pogarsza sytuacjie "kosciola" na ziemi. Ale ty oczywiscie nie jestes katolikiem i zyczysz mu zeby sie meczyl na ziemi zamiast przyjemnie spedzal czas w Niebie Odpowiedz Link Zgłoś
plafar Re: Papiesz a eutanazja, - Obywatel USA 29.03.05, 23:42 > amerykanin09 -napisal > Ale ty oczywiscie nie jestes katolikiem i zyczysz mu zeby sie meczyl na ziemi > zamiast przyjemnie spedzal czas w Niebie Nie, nie jestem Katolikiem, jestem Luteranem (kosciol Ewangelicko-Augsburski) i nikomu smierci nie zycze... ale widocznie twoja religia zyczy... a moze to poprostu niemoznosc powiedzienia czegos sensownego, a wielka chec zabrania glosu, po prostu slowa dla slow aby komus dokopac, kogos zranic i tak zaistniec... czyli preaca dla pracy nie dla efektu... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Papiesz a eutanazja, - Obywatel USA 29.03.05, 23:55 Jesli sie nie myle wy tez macie niebo. Nie macie za to czysca. Zawsze wydawalo mi sie ze celem kazdego chrzescijanina jest miejsce w niebie. A nasze zycie na ziemie jest tylko krotka przygoda. Smierci jest tylko i wylacznie koncem tej przygody na ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Czy Niebo to dla ciebie KARA ZA GRZECHY? Ach, 30.03.05, 04:13 ci polscy papisci - nawet wlasny kler ich ponownie do nauki katechizmu zagania, wtorny religijny ANALFABETYZM Odpowiedz Link Zgłoś
cosimo Re: Papież wróci do szpitala? Kościół NO FUTURE! 29.03.05, 18:29 Nie męczcie Go, pozwólcie Mu odejść do aniołów. Jego misja się skończyła. Zadnego cudu już nie będzię! Kościół NO FUTURE! Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Papież wróci do szpitala? Kościół NO FUTURE! 29.03.05, 20:46 Koniec Kosciola wieszczono wielokrotnie. Od cesarzy Rzymu, przez wodzow tureckich az po Nietschego i Lenina. No i Kosciol to przezyl, a wieszcze dawno pomarli z ze swoimi ideami. Odpowiedz Link Zgłoś
teodot Czas na abdykację... 29.03.05, 19:25 Choroba, cierpienie to rzecz ludzka. Ale też czas już wreszcie przyznać, iż Jan Paweł II od dawna nie jest w stanie wypełniać swej funkcji. To widzą coraz liczniejsi, to wręcz budzi już zgorszenie ale chodzi o to, by przyznał wreszcie to on sam. Bo przejdzie do historii nie taki jakim by chciał przejśc ale jako przyczyna właśnie owego zgorszenia. I chyba nawet tym, którzy to obserwuja należą się słowa przeprosin. Z jego strony... Odpowiedz Link Zgłoś
transgalaktyk Re: Czas na abdykację... 29.03.05, 20:10 bardzo mi przykro ze opinie polskiej koltunerii mozna czytac na forum gazety. Jan Pawel II pelni swoja funkcje z wlasnej woli pomimo choroby, starosci i cierpienia. Pokazuje NAZISTOM (chcacym eliminowac ludzi starych, chorych, niepelnosprawnych), ze czlowiek to cos wiecej niz mlodosc, zdrowie, ze prawo do zycia dotyczy wszystkich, ze starosci i cierpienia nie wolno wyrzuic ze swiata ludzi pieknych i zdrowych. Dziekuje Ojcze Swiety za pokazanie ze granice czlowieczenstwa sa znacznie dalej niz pokazuja to reklamy telewizyjne, telewizja i kolorowe czasopisma. Dziekuje za Twoj KRZYK. Dominik Orzel (lat 30) Odpowiedz Link Zgłoś
dolenicz Re: Czas na abdykację... 29.03.05, 21:39 Trafil Pan w samo sedno rzeczy. Dziekujac, podpisuje sie w calosci pod panskimi slowami. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Czas na abdykację... 29.03.05, 21:54 Fidel Castro tez pelni "swoje obowiazki" z wlasnej woli . Co nie znaczy ze nie czas na zmiany . Obaj sa z innej epoki . Odpowiedz Link Zgłoś
tuptus4 Re: Czas na abdykację... 30.03.05, 07:07 Brawo!!! nareszcie rozsadny glos na tym forum, gdzie wija sie ludzie bez szacunku dla cierpienia innych! Odpowiedz Link Zgłoś
yasqier zaklady 29.03.05, 19:54 Papiez jeszcze zyje, a juz mozna robic zaklady o to, kto bedzie nastepnym. Jak spiewal Queen: Show must go on.... www.readabet.com/index.php/other/article/7237 Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: zaklady 29.03.05, 20:55 Jak na razie wszyscy potecjalni typowani nastepcy odpadaja po kolei ze wzgledu na wiek. Kardynalowie Ratzinger czy Lustiger nie moga byc juz wybrani... nie rozumiem tych co oczekuja rewolucji: nastepca moze byc wylacznie kardynal mianowany przez obecnego papieza, czyli taki na ktorego mianowanie Jan Pawel II mial co najmniej duzy wplyw. yasqier napisał: > Papiez jeszcze zyje, a juz mozna robic zaklady o to, kto bedzie nastepnym. Jak > spiewal Queen: Show must go on.... > > www.readabet.com/index.php/other/article/7237 Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: zaklady 30.03.05, 12:06 > nastepca moze byc wylacznie kardynal > mianowany przez obecnego papieza, czyli taki na ktorego mianowanie Jan Pawel II > mial co najmniej duzy wplyw. Coś bzdury piszesz. Papieża wybiera konklawe złożone z kardynałów i obecny papiez nie bedzie miał w tej kwestii prawa głosu bo rzecz będzie działa się po jego smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski [...] 29.03.05, 20:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Papież wróci do szpitala? 29.03.05, 20:59 Giamelli jest klinika nalezaca do Uniwersytetu Katolickiego w Mediolanie. Do niedawana caly wloski kosciol utrzymywal Watykan (Papiez jest zarazem prymasem Wloch) i zapewne lozyl tez na Uniwersytet. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Papież wróci do szpitala? 29.03.05, 21:03 36. Odpowiedział Jezus: Królestwo moje nie jest z tego świata. " (BT, Jn 18:36) meritum3 napisał: > Czas poszukać sobie miłościwego Boga , nie msciwego satrapę, który nawet nie > oszczędza swojego plenipotenta na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Papież wróci do szpitala? 29.03.05, 22:07 sugerujesz ze Bug nie ma wplywu na to co sie dzieje na ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_preczem Re: Papież wróci do szpitala? 29.03.05, 22:42 > sugerujesz ze Bug nie ma wplywu na to co sie dzieje na ziemi? Panie amerykanin09 (lat 9?) To jest nie na temat! O tym jaki wpływ na to co się dzieje na Ziemi (klimat itp.) lepiej podyskutować na jamis forum o meteorologii. Jeżeli Bug ma jakis wpływ to raczej lokalnie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Papież wróci do szpitala? 29.03.05, 23:15 Jak sie okazuje ortografia sie na cos przydaje. Zmiana literki w wyrazie moze zmienic znaczenie zdania. Chociaz oczywiscie inteligentne osoby zrozumialy o co mi chodzi. Morze w tedy kiedy Polacy beda w koncu inteligentni pozwolimy sobie na uproszczenie jezyka polskiego. Jestem przeciwo urzywaniu dwoch znakow do zapisania tego samego dzwieku. Kiedys bylu ku temu podstawy. Teraz czas sie jednak pozby rz, ch i o z kreska Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_preczem Ja też jestem przeciwny... 29.03.05, 23:26 A co ma inteligencja do wykształcenia? Poczytaj troche książek, spróbuj wieczorowo skończyć jakąś szkołę i wrócimy do dyskusji. Jak się wychowałeś na papce z TV (co widac po Twoich wypowiedziach na forum) to za bardzo nie mamy o czym dyskutować. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w wykorzystywaniu inteligencji do zdobywania minimum wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Ja też jestem przeciwny... 29.03.05, 23:41 Nie widze w twoich wypowiedziach nic konstruktywnego. To ty sie przeczepiles do mojej wypowiedzi. A wypowiedz Ethebora wskazywala raczej na jego powiazania z Kalwinizmem a nie katolicyzmnem Natomiast co do szkoly to sa marne szanse ze skonczyles lepsza szkole niz ja Odpowiedz Link Zgłoś
okrutnik1 No dalej chłopaki 29.03.05, 23:51 Przyłóżcie sobie jeszcze po razie - to staje się niezwykle zabawne Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Papiesz a eutanazja 29.03.05, 22:06 Ty to jestes uosobieniem dobrych manier. A tak poza tym to co, nie wierzysz ze papiesz pojdzie do nieba? Wolisz zeby sie meczyl na ziemi zatem? Jak wiekszosc z katolikow nie rozomiesz nawet w co wierzysz i na czym twoja religia polego. Idzi dalej sluchac Rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
tuptus4 Re: Papiesz a eutanazja 30.03.05, 07:03 jak juz tu piszesz to chociaz pisz bez ortografow, mlocie!!! masz ograniczone pole myslenia, brak kultury i brak szacunku dla czlowieka chorego kimkolwik by on byl! Odpowiedz Link Zgłoś
tetao A mają lekarstwo na PYCHĘ? 29.03.05, 22:23 Może dotarłoby, że bez niego świat się nie skończy i że w Święcie Zmartwychwstania to nie o NIEGO chodzi, ale o kogoś zupełnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_preczem Re: A mają lekarstwo na PYCHĘ? 29.03.05, 22:48 > Może dotarłoby, że bez niego świat się nie skończy i że w Święcie > Zmartwychwstania to nie o NIEGO chodzi, ale o kogoś zupełnie innego. Bingo. A stawianie Papieża na równi z Chrystusem jest bałwochwalstwem. Kościół Katolicki nie ma w tej chwili przywódcy. Papiestwo nie jest instytucją, w której wszyscy wiedzą co mają robić - to nie gospodarka wolnorynkowa. Szanuję Papieża Jana Pawła II i dlatego brzydzę się tym jak gracze w Kościele Katolickim się w tej chwili nad nim znęcają. Co w ostatnim okresie wywalczą dla siebie to ich, więc będą starali się przedłużać ten stan w nieskończoność bredząc o "duchowym przywództwie" Ojca Świętego. Pozdrawiam, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
okrutnik1 Re: A mają lekarstwo na PYCHĘ? 29.03.05, 23:38 Widzę że śmiało sobie poczynasz - uważaj bo za podważanie dogmatu o niepokalanym poczęciu można w Polszy dostać z 5 tysięcy EUR (grzywny). Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A wiesz, JAKI to dogmat? Polscy papisci zwykle nie 30.03.05, 04:17 wiedza, chociaz niby powinni... Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_preczem Re: Papiesz a eutanazja 29.03.05, 22:52 borrus napisał: > Ja k. Ci dam w morde to gwarantuje że trafisz prosto do nieba Borrus! Nie jestem pewny, czy dobrze odczytuje twoje pierwsze zdanie. Czy w pierwszych słowach sie przedstawiasz "Ja Kur... Ci dam w mordę [...]" czy spacja z kropką poplątały Ci szyk i miało być "Jak Ci dam w mordę [...]" Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
debestofkropeczka Do indianski 30.03.05, 10:02 Odpowiedz godna przedszkolaka? Rzeczywiscie jest prosta. Tylko ty nie zrozumiales... Mialam na mysli, ze wszyscy ubodzy w rozum krzycza w takich sytuacjach: kto za to placi? Zeby tlum poruszyc. Bo najlatwiej jak powiesz: oni cie okradaja, nie daj sie. To mocno niesmaczne, w sytuacji gdy wlasnie o tym CZLOWIEKU mowisz. Bledne jest rowniez twoje myslenie, ze pisanie bredni na forum zrekomensuje wszelkie braki, ktorych jestes nosicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja widowisko dla gawiedzi 30.03.05, 12:13 To wszystko: papiez sie ukazał, papież się nie ukazał, pobłogosławił, reką, wzrokiem, powiedział dwa słowa, znowu się ukazał, a miał się nie ukazać, ukazał sie na minute, powiedział cos, ale bardzo niewyrzźnie, nie ukazał się na kilka minut nie powiedział nic, ale pomachał lewą ręką... To wszystko kojarzy mi sie z małpa w cyrku. Nie rozumiem ludzi, którzy stoja pod oknem godzinami, zeby zobaczyć cierpiacego człowieka przez parę sekund. A zanim on się w tym oknie UKAZE (jak zjawa jakas, czy co?)to sztab ludzi musi go pewnie ubrac, posadzić na wózku, umyć, uczesać, potem rozebrac, położyć z powrotem do łózka, komu to potrzebne tak meczyć starego chorego człowieka? Jak się ludzie chcą modlic za niego, to niech się modlą, a nie szukają sensacji. Zeby się za kogoś modlic, nie trzeba go widzieć w takim stanie. Współczuję papieżowi cierpienia i choroby, ale nie rozumiem robienia z tego widowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart skonczy sie tym, ze bedzie odzywiany przez sonde! 30.03.05, 12:29 Czy w zwiazku z ze sprawa Teri nalezy poddac go smierci glodowej? Odpowiedz Link Zgłoś
juras_z_berlina1 Milczący Ojciec św. jako znak czasu.. 30.03.05, 13:16 Jan Paweł II jak żaden inny papież przemierzył cały świat, głosząc prawdę, napietnując zło, przekonując do odnowy i nawrócenia... Wygłosił setki przemówien, zachęcał, nawoływał... Tylko czy arogancki współczesny świat tak naprawdę go słuchał? Czy brał poważnie jego przestrogi, zastanawiał się nad głębokim sensem jego słów? Nawet w jego własnym kraju ojczystym, który odwiedzał najczęściej i w którym był i jest rzekomo 'uwielbiany', tak niewiele z jego proroczych, mądrych słów do ludzi rzeczywiście dotarło... Nie stosuje się do jego zaleceń nawet duża część duchowieństwa, tak tego konserwatywnego, radiomaryjnego i intergystycznego, jak i większość 'modernistów', według których Kościół posoborowy powinien przypominać jakieś absurdalne towarzystwo wzajemnej adoracji, gdzie wszystko już wolno i w którym Wszechmogącego Boga sprowadza się do roli dobrodusznego, wyrozumiałego kumpla... A teraz Jan Paweł zamilkł. Jakby Bóg poruszony ogólnym lekceważenie jego słów, uznał, że obojetnej na głos Jego sługi ludzkości NIE WARTO już więcej upominać... I jeszcze jedno. Jak zinterpretować fakt, że najstraszliwsze kataklizmy ostatnich miesięcy miały miejsce w czasie największych chrześcijańskich świąt? Świąt, przed którymi setki tysięcy ochrzczonych Europejczyków, Amerykanów i Australijczyków ucieka jak od najochydniejszych, traumatycznych wspomnień? Znaki czasu. "Mówił także do tłumów: Gdy ujrzycie chmurę podnoszącą się na zachodzie, zaraz mówicie: Deszcz idzie. I tak bywa.(55) A gdy wiatr wieje z południa, powiadacie: Będzie upał. I bywa.(56) Obłudnicy, umiecie rozpoznawać wygląd ziemi i nieba, a jakże obecnego czasu nie rozpoznajecie?(57) I dlaczego sami z siebie nie rozróżniacie tego, co jest słuszne?" (Lk 12:54-57) Pozdrowienia Juras Odpowiedz Link Zgłoś