Dodaj do ulubionych

Szana Tova

03.10.05, 22:45
Obserwuj wątek
    • i-love-2-bike Re: Szana Tova 04.10.05, 04:03
      ciekawe Ben,ze nikt Tobie nie odpowiada. czyzby swoi cie wykleli? ja Ci dobrze
      radze pukaj do otwartych drzwi i nie zadawaj sie z glupimi rasistami,nawet jesli
      lacza cie z nimi jakies tam wiezy krwi. dziel ludzi na madrych i glupich,a nie
      na swoich i obcych.pozdr
    • wtracalski Toda 04.10.05, 10:39
      • ben_shaprut Tova... 04.10.05, 16:05
      • ben_shaprut Yasher koach 04.10.05, 22:52
    • krystian71 Re: Szana Tova 04.10.05, 11:25
      i tobie tez, beniu, cokolwiek to znaczy:)
    • wojciech-chudy Re: Szana Tova 04.10.05, 17:08
      Ben
      niech Ci sie spelni!

wojciech
    • i-love-2-bike Re: Szana Tova 04.10.05, 18:17
      patrz jak stukniecie poskutkowalo,od razu caly szereg sie tu zjawil,ktory
      wczoraj byl zupelnie niewidoczny,lacznie z tOG podrabiajacym wojtka. co za kino.
      • tomek404 Re: Szana Tova 04.10.05, 22:06
        Droga rachelko, Rosz ha-Szana, to nie Sylwester i jest to dla nas bardzo
        powazne swieto. Bog Krol Niebios, zasiada na swym tronie, by zdecydowac o losie
        kazdej istoty ludzkiej na przyszly rok. W niebie otwiera sie trzy ksiegi. Od
        Rosz ha Szana rozpoczynaja sie modly i zalowanie za grzechy. Spotykamy sie w
        gronie rodziny i przyjaciol i swietujemy, ale inaczej niz odbywa sie to w
        domach w noc sylwestrowa. Kto zlozyl nam zyczenia, odebral je osobiscie lub
        poczta e-meilowa. Dlatego Twoje wolanie nie mialo znaczenia. Nie chce nawet
        myslec w ktorej ksiedze zostaniesz zapisana. Mozesz wierzyc i modlic sie
        inaczej, ale Boga mamy tego samego.
        Dziekuje wszystkim za mile slowa i zyczenia Szana Tova.
        • ben_shaprut Re: Szana Tova 04.10.05, 22:51
          Erev Tov
          Ma shlomech?
          Od dzisiaj po Yom Kippur: "Chag Sameach"!
          • dana33 Re: Szana Tova 04.10.05, 22:54
            cie prosze, szaprucinski.... zaczynasz si uczyc hebrajskiego????
            ma shlomech to do mnie, do tomka to ma shlomcha...
            • ben_shaprut A wiesz, Danuś, jak blisko miesiącowi Tishri do 04.10.05, 23:18
              Tishrin? Dopóki obie strony tego nie dostrzegą, nie będzie dobrze.
          • tomek404 Re: Szana Tova 04.10.05, 23:02
            :-))))) Toda, ha-col beseder.Od Rosz ha-Szana zaczyna sie dziesiec Dni Pokuty.
            Moze zrobie sobie 10 dni na forum swiat. Mysle, ze to niezla pokuta? Jak
            myslisz?
            Serdecznie pozdrawiam
            T44
            • ben_shaprut Re: Szana Tova 04.10.05, 23:09
              To niemal masochizm...
              Pozdrawiam
              b
              • tomek404 Re: Szana Tova dla ben_shaprut 04.10.05, 23:24
                Mam dwa dni wolne. Masochizm moze byc pokuta? Mysle ze tak.
                Narazie swietuje. Popijam dobre wino Canaan, herbatke z cytryna, miodem i duzo
                rumu (niezla mieszanka), a do tego chlebek maczany w swiezo wycisnietym oleju z
                oliwek i oczywiscie w srodku czosnek.
                Serdecznie pozdrawiam
                T44
                • ben_shaprut Re: Szana Tova dla ben_shaprut 04.10.05, 23:28
                  Ja nie chcę uchodzić za konserwatystę, ale bez ząbka czosnku i paru ziół
                  (szałwia i mięta) to Ty nie wiesz, co przegryzasz...
                  • tomek404 Re: Szana Tova dla ben_shaprut 04.10.05, 23:36
                    Masz racje. Ja po tym wspanialym winie ( ciezkie, czerwone, wytrawne ), moim
                    ulubionym i po herbatce z rumem juz i tak nie wiem co przegryzam, ale szalwia z
                    mieta w oleju? Jutro sprobuje.Nie wiem tylko jak jest szalwia po hebrajsku. W
                    Polsce to ja uzywalem do plukania zebow :)))
                    T44
                    • ben_shaprut Re: Szana Tova dla ben_shaprut 04.10.05, 23:48
                      No pewnie, że szałwia to do płukania zebów, ale wraz z miętą (nie polską - na
                      Bliskim Wschodzie w rowach rośnie właściwa) to perfekcyjny dodatek do
                      wysmażonego mięsa. Najpierw przypiecz, potem duś w szałwii i mięcie...
                      Osobisty dodatek - babcia by mnie opieprzyła - zioła prowansalskie...
        • i-love-2-bike Re: Szana Tova 04.10.05, 22:59
          tomek404 napisała:

> Droga rachelko, Rosz ha-Szana, to nie Sylwester i jest to dla nas bardzo
          > powazne swieto. Bog Krol Niebios, zasiada na swym tronie, by zdecydowac o losie
          >
          > kazdej istoty ludzkiej na przyszly rok. W niebie otwiera sie trzy ksiegi. Od
          > Rosz ha Szana rozpoczynaja sie modly i zalowanie za grzechy. Spotykamy sie w
          > gronie rodziny i przyjaciol i swietujemy, ale inaczej niz odbywa sie to w
          > domach w noc sylwestrowa. Kto zlozyl nam zyczenia, odebral je osobiscie lub
          > poczta e-meilowa. Dlatego Twoje wolanie nie mialo znaczenia. Nie chce nawet
          > myslec w ktorej ksiedze zostaniesz zapisana. Mozesz wierzyc i modlic sie
          > inaczej, ale Boga mamy tego samego.
          > Dziekuje wszystkim za mile slowa i zyczenia Szana Tova.

zawsze do uslug tomku,milo wiedziec,ze mam tylu przyjaciol w roznych stronach
          swiata,ze bede w ksiegach zapisana. Mamy niezupelnie tego samego Boga,gdyz
          wyznajemy rozne religie,ale zycze Tobie wszystkiego dobrego na wasz nowy rok,my
          rzeczywiscie obchodzimy go zgola inaczej i wcale niereligijnie,bo nie jest to
          dla nas religijne swieto. ale pozostaje przy swoim,ze ludzi nie nalezy dzielic
          na religie, tylko na dobrych i zlych,madrych i glupich.
          • tomek404 Re: Szana Tova do rachelki 04.10.05, 23:06
            Nie wiem jaka religie wyznajesz, ale teraz tez zaczyna sie Ramadan, wiec zycze
            Ci wszystkiego najepszego. Jezeli nie trafilem, to na nastepne zyczenia musisz
            poczekac troszeczke.
            • i-love-2-bike Re: Szana Tova do rachelki 04.10.05, 23:16
              tomek404 napisała:

> Nie wiem jaka religie wyznajesz, ale teraz tez zaczyna sie Ramadan, wiec zycze
              > Ci wszystkiego najepszego. Jezeli nie trafilem, to na nastepne zyczenia musisz
              > poczekac troszeczke.

he,he widze,ze chyba wolno wam popijac na ten wasz religijny nowy rok,bo humorek
              masz iscie sernikowo-przedni a nie modlitewny. ramadan obchodzi moja
              kolezanka,ktora nota bene swietnie gotuje wiec juz licze dni,kiedy on sie
              skonczy.cheers
              • ben_shaprut Nie wolno, Rachel - przynajmniej w Lesku nie wolno 04.10.05, 23:19
                było.
                Pozdrawiam
                B
                • i-love-2-bike Re: Nie wolno, Rachel - przynajmniej w Lesku nie 04.10.05, 23:22
                  ben_shaprut napisał:

> było.
                  > Pozdrawiam
                  > B

ja tez,tylko nie trac humoru,nie ma nic gorszego niz powazne traktowanie
                  zycia,pelno tych powaznych smutasow na forum az kipi od nich. pamietaj smiech to
                  zdrowie a ludzie na prawde sa dobrzy i zli,madrzy i glupi,nie musisz ich dalej
                  dzielic w XXI wieku,w srodku europy.
              • tomek404 Re: Szana Tova do rachelki 04.10.05, 23:30
                Trafilas. Nie sernikowy, a rumowo-winny. Gdybys byla w poblizu zaprosilbym Cie
                na uczte, a tak to mozemy sobie tylko popyskowac na forum.
                Dzisiaj mam dobry nastroj, wiec Cie serdecznie pozdrawiam.
                • ben_shaprut Babcia mówiła, że alkoholu nie może być... 04.10.05, 23:31
                  no to jak?
                  • z_daleka Re: Babcia mówiła, że alkoholu nie może być... 04.10.05, 23:33
                    ben_shaprut napisał:

> no to jak?
                    ---------------------
                    upijac sie nie malezy... ale wypic mozna.
                    • i-love-2-bike Re: Babcia mówiła, że alkoholu nie może być... 04.10.05, 23:35
                      z_daleka napisał:

> ben_shaprut napisał:
                      >
                      > > no to jak?
                      > ---------------------
                      > upijac sie nie malezy... ale wypic mozna.

tia w gednym glebszym,to bedzie i bacia szczesliwa i z-daleka weselszy.
                    • z_daleka Re: Babcia mówiła, że alkoholu nie może być... 04.10.05, 23:41
                      z_daleka napisał:

> ben_shaprut napisał:
                      >
                      > > no to jak?
                      > ---------------------
                      > upijac sie nie malezy... ale wypic mozna.
                      w koncu po cos wymyslono te koszerne trunki...
                      • tomek404 Re: Babcia mówiła, że alkoholu nie może być... 04.10.05, 23:42
                        :-))) Szana Tova z_daleka.
                        • z_daleka Re: Babcia mówiła, że alkoholu nie może być... 04.10.05, 23:45
                          tomek404 napisała:

> :-))) Szana Tova z_daleka.
                          -------------------
                          dziekuje, i wzajemnie ...zeby nam sie dobrze dzialo...
                • i-love-2-bike Re: Szana Tova do rachelki 04.10.05, 23:34
                  tomek404 napisała:

> Trafilas. Nie sernikowy, a rumowo-winny. Gdybys byla w poblizu zaprosilbym Cie
                  > na uczte, a tak to mozemy sobie tylko popyskowac na forum.
                  > Dzisiaj mam dobry nastroj, wiec Cie serdecznie pozdrawiam.

ja tez mam calkiem dobry wiec odwzajemniam sie tym samym,a ja slodyczy juz od
                  dawna nie jem,inaczej wygladalabym jak beczka,a wole wygladac jak za dawnych
                  ,dbrych czasow a wiec zjedz je za mnie. pozdr bez pyskowek,te juz zaliczylam
                  wiec moge spac spokojnie.
                  • ben_shaprut Re: Szana Tova do rachelki 04.10.05, 23:52
                    i-love-2-bike napisała:

> tomek404 napisała:
                    >
                    > > Trafilas. Nie sernikowy, a rumowo-winny. Gdybys byla w poblizu zaprosilby
                    > m Cie
                    > > na uczte, a tak to mozemy sobie tylko popyskowac na forum.
                    > > Dzisiaj mam dobry nastroj, wiec Cie serdecznie pozdrawiam.
                    >
                    > ja tez mam calkiem dobry wiec odwzajemniam sie tym samym,a ja slodyczy juz od
                    > dawna nie jem,inaczej wygladalabym jak beczka,a wole wygladac jak za dawnych
                    > ,dbrych czasow a wiec zjedz je za mnie. pozdr bez pyskowek,te juz zaliczylam
                    > wiec moge spac spokojnie.

I tak trzymajmy, Rachel. Bóg jest Jeden.
    • vitalia Re: Szana Tova 04.10.05, 18:37
      L'shana Tova
      • ben_shaprut Toda 04.10.05, 22:53
    • tomek404 Re: Szana Tova 04.10.05, 23:46
      Spokojnej nocy i milego dnia dla tych co z drugiej strony. Na dzisiaj
      skonczylem.
      T44
    • ben_shaprut Po arabsku: "ra's as-sana" 05.10.05, 00:01

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka