olbart 18.12.05, 18:07 Jasne.... Ciekawe jak będzie wyglądała Polska za 10 lat.... Sami emeryci i dresiarze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_murzyn [...] 18.12.05, 18:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gwisniew SOLIDARYZM polski karze uciekać rodakom za gra 18.12.05, 18:12 Teraz się mówi "solidaryzm". Odpowiedz Link Zgłoś
polakmoronslayer Re: SOLIDARYZM polski karze uciekać rodakom za gr 18.12.05, 18:18 teraz to co solidarne jest czerwone i czarne, czyli postkomuna lewa lub "prawa" katolokomuna. Niech was wszystkich szlag trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re:SOLIDARYZM,rosną buraki,wzlatują anioły,a napęd 18.12.05, 18:52 Rosną buraki, wzlatują anioły, a napęd rydzykowy! I tak nam tu soli darnie, I tak nam tu soli marnie! I tak soli farmazony czy tak świat jest pomylony? Zmów paciorek za premiera, co ty jesteś dzieckiem zera? Gdyby tata dawał lanie, to mówiłabyś litanie. Chyba przyszło żyć tu karnie i wypasać krowom darnie. Nie ma takich już miesięcy i nas o trzydzieści tysięcy jest mniej o tych co potrafi, że niedługo szlag nas trafi, nas za tanie nam płacenie, cienkie Pisolenie, reform uwalenie! Przyjdzie nadciśnienie, przyjdzie przesilenie! Coś tam trzepie pod moherkiem, to głupota, jak ratlerkiem! Rydzol daje więcej mocy, aż polucje miałem w nocy! Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Żydokomuna tak Polskę urządziła. 18.12.05, 21:48 Lecz dni żydokomuny są już policzone. Przetrwalniki żydokomuny są wszędzie, dlatego okres deratyzacji trochę potrwa. Ale póżniej może być tylko lepiej. Za tydzień pozbędziemy się "prezia", wkrótce zostanie odsunięty od szkodzenia Balcerowicz. A za nim odejdą inni szkodnicy Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
dzemsbond Re: Żydokomuna tak Polskę urządziła. 18.12.05, 23:04 davidmors napisał: > Lecz dni żydokomuny są już policzone. Przetrwalniki żydokomuny są wszędzie, > dlatego okres deratyzacji trochę potrwa. Ale póżniej może być tylko lepiej. > Za tydzień pozbędziemy się "prezia", wkrótce zostanie odsunięty od szkodzenia > Balcerowicz. A za nim odejdą inni szkodnicy Polski. > Nie pójdzie łatwo. Oni mają właściwości kamelonów. Najwyraźniej cecha ta wystąpiła w przypadku Unii Wolności. Kilkakrotna zmiana nazwy partii, a nawet zmiana orientacji seksualnej. Wszystko po to, żeby wprowadzić w błąd społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Coraz więcej kretynów się ujawnia 18.12.05, 23:13 > Nie pójdzie łatwo. Oni mają właściwości kamelonów. Najwyraźniej cecha ta > wystąpiła w przypadku Unii Wolności. Kilkakrotna zmiana nazwy partii, > a nawet zmiana orientacji seksualnej. Wszystko po to, żeby wprowadzić > w błąd społeczeństwo. Kiedyś sądziłem, że takich kretynów jest niewielu. Teraz jak widzę rydzyka, jankowskiego i takie posty to zastanawiam się czy może nie przyznawać się jednak do polskiego pochodzenia za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
henryad Re: Coraz więcej kretynów się ujawnia 19.12.05, 03:13 Lepiej się nigdy nie przyznawaj oddasz przysługę prawdziwym Polakom, a nie takim żydo-komuno produktom jak ty. Kompromis ze złem czyni cię złym. Oto nasz Pan Jezus Chrystus Bóg w ciele który w pierwszym planie swojej misji przyszedł do Zydów tak po jakimś czasie powiedział do nich Ew Jana 8:44 ojcem waszym jest diabeł i wypełniacie jego pożądliwości. Albo w innym fragmencie: królestwo boże będzie wam zabrane i dane innemu narodowi, który będzie wydawał owoce jego. Koniec wybrania. W Jezusie Chrystusie nie ma ani zyda ani Greka ale nowonarodzony z Ducha człowiek. Chyba rzucam te perły przed wieprza ale może kiedyś pozwolisz Bogu siebie zmienić, jeśli będziesz Go szukał. Narazie określając innych kretynami sam nim jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 pytanie 19.12.05, 06:02 jak to czytam to az mnie dreszcze przechodza. ludzie, kto wam takie pranie mozgow zrobil? kameleony, zydokomuna, cytaty z biblii, ktore nie maja nic wspolnego z tematem. wierzycie w spiskowa teorie swiata? mam tylko nadzieje, ze nie jestescie mlodzi tak jak ja, bo wtedy to by byly tragedia z wami. ludzie, gdzie wy zyjecie? na jakiejs innej planecie? w glowie mi sie nie miesci, ze mozna na serio takie pierdoly posuwac. czy moze wy macie specyficzne poczucie humoru? niech mi ktos prosze powie, jak mozna swiat w az tak zalamanych barwach postrzegac? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Wtedy to ja uciekam szybciej 18.12.05, 23:10 > Za tydzień pozbędziemy się "prezia", wkrótce zostanie odsunięty od szkodzenia > Balcerowicz. A za nim odejdą inni szkodnicy Polski. Jak Balcerowicz odejdzie, złotówka spadnie o 20%. Wtedy to ja się stąd zwijam. Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Żydokomuna tak Polskę urządziła. 18.12.05, 23:59 Tak... Pogadamy za 2 lata katolewaki. Przypomnij sobie jakie reformy i jakie warunki dla biznesu stworzyła Irlandia, a jakich reform nie zrobi PIS (bo już się z nich wycofał rakiem). No, ale głowa do góry. Mohairowe berety zostaną w Polsce i na pewno zbudują IV RP. Na wzór Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo nie zydokomuna tylko takie matoly jak ty 19.12.05, 00:24 bez mozgu, bez ambicji, bez obycia, bez wyksztalcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Żydokomuna tak Polskę urządziła. 19.12.05, 12:59 davidmors napisał: > Lecz dni żydokomuny są już policzone. Przetrwalniki żydokomuny są wszędzie, > dlatego okres deratyzacji trochę potrwa. Ale póżniej może być tylko lepiej. > Za tydzień pozbędziemy się "prezia", wkrótce zostanie odsunięty od szkodzenia > Balcerowicz. A za nim odejdą inni szkodnicy Polski. A ostatni gasi światło... Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: SOLIDARYZM polski karze uciekać rodakom za gr 18.12.05, 19:01 Wzajemnie,wzajemnie ...moronie Odpowiedz Link Zgłoś
marynarz51 Re: SOLIDARYZM polski karze uciekać rodakom za gr 18.12.05, 18:25 no tak...ja pracuje jako kierowca za 860 zł brutto miesięcznie znaczy tyle oficjalnie żeby moja firma płaciła mniejsze składki na ZUS, itp. na rękę jest to niewiele ponad 1000 zł, dodam że skończyłem studia wyższe ale pomimo dyplomu przez kilka miesięcy nie mogłem znaleźć ciekawej pracy -:)) w tym pieknym kraju trzeba niestety znajomości albo łapówki żeby iśc do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
10danek Re: SOLIDARYZM polski karze uciekać rodakom za gr 18.12.05, 18:30 marynarz51 napisał: > no tak...ja pracuje jako kierowca za 860 zł brutto miesięcznie > znaczy tyle oficjalnie żeby moja firma płaciła mniejsze składki na ZUS, itp. > na rękę jest to niewiele ponad 1000 zł, > dodam że skończyłem studia wyższe ale pomimo dyplomu przez kilka miesięcy nie > mogłem znaleźć ciekawej pracy -:)) > w tym pieknym kraju trzeba niestety znajomości albo łapówki żeby iśc do przodu Jesli jestes mlody albo nawet w srednim wieku (przed 40-stka) mysl o sobie, nie ogladaj sie na boki i wyjezdzaj. Pierwsze trzy - cztery lata beda trudne a potem bedziesz mial spokojne zycie, bedziesz sie rozkoszowal jego jasnymi stronami (na ktore bedzie cie stac) a i rodzinie w Polsce pomozesz. Wiem co mowie Odpowiedz Link Zgłoś
marynarz51 Re: SOLIDARYZM polski karze uciekać rodakom za gr 18.12.05, 18:49 dzięki danek za dobre rady -:)) rzeczywiście jestem młody, 2 lata po studiach w Polsce trzyma mnie chyba tylko moja druga połowa, która ma dość dobrą pracę, od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad wyjazdem, potrafię dogadać sie w 2 językach, żal że pomimo inwestycji w studia trudno o dobrą pracę; brak gotówki by rozpocząć jakis mały interes.. Odpowiedz Link Zgłoś
10danek Re: SOLIDARYZM polski karze uciekać rodakom za gr 18.12.05, 19:58 marynarz51 napisał: > dzięki danek za dobre rady -:)) > > rzeczywiście jestem młody, 2 lata po studiach > w Polsce trzyma mnie chyba tylko moja druga połowa, która ma dość dobrą pracę, > od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad wyjazdem, potrafię dogadać sie w 2 > językach, > żal że pomimo inwestycji w studia trudno o dobrą pracę; brak gotówki by > rozpocząć jakis mały interes.. Kiedys przeszedlem te droge, poznalem troche swiata, zarobilem troche pieniazkow ktore pozwalaja teraz na spokojne zycie w Polsce i tylko czasami teskni czlowiek do normalnosci. Zawsze mozesz wyjechac na jakis czas, sprobowac. Szkoda byloby stracic wyksztalcenie i do konca zycia siedziec za fajera. no ale to Twoje zycie... powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
czarson Do marynarza 18.12.05, 22:55 Ogolnie mialem podobna sytuacje i zdecydowalem sie na Irlandie. Za prace w zawodzie po stazu absolwenckim zapropnowano mi najnizsza krajowa :)wiec wiele sie nie zastanawialem. Zaryzykowalem i wyjechalem. Na razie tez robie jako kierowca tylko za 380€ podstawa na tydz. na reke. Zazwyczaj wychodzi miedzy 420-450€. Powiem ci ze to raczej niewiele (apetyt rosnie w miare jedzenia) i bede szukal czegos w zawodzie lub nie w zawodzie ale za sporo lepsza kase. Ale przez pol roku jestes w stanie odlozyc tyle kasy ile u nas przez 2 lata by sie zarobilo. Kobiete sprowadzam za pol roku jak skonczy studia podyplomowe. Na twoim miejscu bym sie nie zastanawial, problem maja ludzie bez jezyka. Ty sobie poradzisz Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka Bada jeszcze pissuary,mohery i don padre Rydzyk 18.12.05, 18:11 tj.prawdziwi polacy ktorzy ojczyzny nie zostawia:)beda zyli skromnie i ubogo ale tradycyjnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
brucho 3 lata w Irlandii 18.12.05, 21:49 Od 3 lat mieszkam i pracuje w Irlandii. Powiem szczerze, ze nie cieszy mnie zbytnio widok rodaków przybywających na wyspę po prace. Dla mnie świadczy to jedynie o tym, ze w kochanej ojczyźnie jest jeszcze gorzej. Jestem Polakiem i jestem z tego dumny, uważam się za patryjotę bo pieniądze które tu zarabiam lokuje w Polsce i myślę , że w ówczesnych czasach właśnie taki aspekt ekonomiczny świadczy o patryjotyźmie. W Polsce przepracowałem w instytucjach państwowych i prywatnych przez 5 lat i prawdę mówiąc nie wiele się dorobiłem, no może oprocz doświadczenia zawodowego i "przejrzenia na oczy". Jeżeli dalej sami siebie we własnym kraju nie będziemy szanować, bedziemy wykorzystywać, bawić się w lustrację czy inne "tematy zastępcze" to dalej ci którzy tego mają dosyc będą wyjeżdzać. Mam nadzieję, że większość ludzi którzy wyjechali na wyspy brytyjskie, powróci kiedyś do Polski z dobrymi wzorcami oraz pieniędzmi, by we własnym kraju polepszyć sobie i innym rodaką sytuację. Niepoprawny optymista (obecnie) z Kilkenny Odpowiedz Link Zgłoś
czarson Re: 3 lata w Irlandii 18.12.05, 22:58 >Niepoprawny optymista Tu sie zgodze. Odpowiedz Link Zgłoś
colddance Re: 3 lata w Irlandii 18.12.05, 23:03 A wlasnie! Jak tam sie ma leprechaun??? Odpowiedz Link Zgłoś
spike20 Polska moze byc Irlandia 18.12.05, 23:40 Kto by przypuszczal jeszcze kilkadziesiat lat temu, ze Irlandia bedzie wzorem dla calej Europy z dochodem na glowe mieszkanca wyzszym niz ich panowie angielscy. Z Irlandii wyjezdzalo miliony, znacznie wiecej niz dzisiaj z Polski. Irlandczyk byl synonimem pijanego nieroba.(jeszcze jedna wspolna nutka...) W USA niezaliczano ich do BIALYCH. Tysiace Irlandczykow doslownie ginelo w zeszlym stuleciu z glodu. No i prosze mozna. Z "koltunska" religijnoscia, z "wrodzonym pijanstwem" i z brakiem mysli panstwowotworczej z powodu wielowiekowych zaborow. Wiekszosc Polakow w Irlandii juz teraz kupuje domy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 wiekszosc Polakow kupuje domy w Polsce ? 19.12.05, 20:20 i to jest niestety blad - tylko oznacza problemy. Chyba nie o to chodzi w tym wszystkim zeby kupic w Polsce dom, co oznacza tylko powazne problemy z fiskusem, przed ktorym bedzie sie trzeba gesto tlumaczyc i bez straty min. dziesiatkow tys.zl sie nie obejdzie. Na niektorych stronach mozna znalezc wprost porady doradcow podatkowych badz ludzi, ktorzy naprawde sie na podatkach znaja, sugerujacych by wypompowac wszelki kapital z Polski, spieniezyc co sie da, bo to wszystko co sie w Polsce posiada tworzy przeslanki by opodatkowac Polakow pracujacych na Wyspach, a to na Polaku ciazy koniecznosc udowadniania ze sie ma "scislejsze powiazania osobiste" z Anglia/Irlandia a nie Polska". Pozdrawiam wszystkich wyspowiczow i nie dajcie sie oskubac przez tych, ktorzy sie tak skutecznie postarali o obserwowana emigracje. Odpowiedz Link Zgłoś
bamse Re: 3 lata w Irlandii 19.12.05, 03:45 zgadzam sie brucho, zal mi jednak ze nasi Polacy na najwyzszych stolkach maja glowa nawet ponad chmurami i nie widza jak nasi za ostatnie pieniadze leca na wyspe. Pracowalem 5 lat w paru wiekszych polsko-zagranicznych firmach. Sluzbowe samochody, komorki, laptopu - przerost formy nad trescia za 2000 zl miesiecznie. Przyjechalem 1,5 roku temu. Jestem managerem w wiekszym off licensie w dublinie, mam 7 osob irlandzkiego staffu. Zadnego Polaka. Jezyk pozostawia do zyczenia no i ogolne okrzesanie. Podroz i zycie tutaj nauczyly mnie otwartosc, nauczylem sie patrzec w przyszlosc, teraz umiem ja zaplanowac, mam na to srodki. W realiach irlandzkich moze byc ich oczywiscie wiecej, ale jestem cierpliwy, robie swoje. Pozdrawiam do zobaczenia gdzies przy pint'cie. Odpowiedz Link Zgłoś
fasan66 Re: 3 lata w Irlandii 19.12.05, 06:18 Sadze ze bardzo wielu rodakow mieszkajacych za granica chcialoby wrocic z powrotem do kraju nawet i jutro.Ale.....coz nikt nie smie z nas wystawic rodziny na niepewne jutro ,ktore nam ojczyzna zgotuje na dzien dobry.I to jest powod najwazniejszy dla ktorego zyjemy na obczyznie-pewny kawalek chleba .Wielu z nas odklada pieniadze na "starosc" ktora sie nam marzy w Polsce i jak dzieci beda odchowane i na swoim...tak ze powiekszymy grupe krajowych emerytow ale utrzymanych za pieniadze z zagranicy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulisse Re: Polacy w Irlandii: 120.000 "modelowych imigra 18.12.05, 18:13 Z poszanowaniem, dlaczego za 10 lat a nie od 100 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_25 Znamy piramide potrzeb Maslowa? 18.12.05, 18:16 To sie nie dziwmy, ze kto moze, ten wyjezdza. A ostatni gasza swiatlo. Odpowiedz Link Zgłoś
baat-man Oto wynik trwajacych 16 lat rzadow 18.12.05, 18:19 "czerwono-rozowej koalicji". Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Oto wynik trwajacych 16 lat rzadow 18.12.05, 18:26 Widzisz synku - gdyby otwarto dla nas granice (i tu i tam, ale głównie tam) tuż przed nastaniem "czerwono-różowej koalicji", czyli 16 lat temu, wyjechał by nie co setny Polak, a co drugi. Przemyśl to sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
10danek Re: Oto wynik trwajacych 16 lat rzadow 18.12.05, 18:36 wj_2000 napisał: > Widzisz synku - gdyby otwarto dla nas granice (i tu i tam, ale głównie tam) tuż > > przed nastaniem "czerwono-różowej koalicji", czyli 16 lat temu, wyjechał by nie > > co setny Polak, a co drugi. > Przemyśl to sobie. Pamietaj tatusku ze wyjezdzali z tego kraju zawsze ludzie przedsiebiorczy. I nie wazne kiedy to bylo. W latach 80-tych mowilo sie "nawet bociana za nogi byle na zachod". Europa przyjmowala, a jesli komus to nie pasowalo to zostawala reszta swiata. Zadna formacja polityczno-spoleczna nie moze narzucac czlowiekowi co ma robic. A gdy tak sie dzieje to ... bociana za nogi... Jesli ktos chce zostac w Polsce to jego swiete prawo, ale nie moze potem narzekac ze "wyjechalby ale...." Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Oto wynik trwajacych 60 lat rzadow żydokomuny! 18.12.05, 22:31 Taka prawda! 60 lat nieustannych rządów żydokomuny doprowadziłoby do upadku najzasobniejszy kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
dzemsbond Re: Oto wynik trwajacych 60 lat rzadow żydokomuny 18.12.05, 23:09 davidmors napisał: > Taka prawda! 60 lat nieustannych rządów żydokomuny doprowadziłoby do upadku > najzasobniejszy kraj. 60 lat złych, destrukcyjnych rządów żydokomuny! Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Oto wynik trwajacych 60 lat rzadow żydokomuny 19.12.05, 00:07 Matołku. W tych 60 latach rządziliście także wy, katolewacy - jako AWS. I co? I gó...o Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 [...] 18.12.05, 21:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
asmag Wyjeżdżają najbardziej przedsiębiorczy 18.12.05, 18:25 którzy nie wrócą. Zrobią tam karierę, bo Irlandia to miejsce bardzo przyjazne do życia (no może trochę zbyt wilgotno). Taki jest efekt sytuacji, gdy w Polsce włądze przeszkadzają ludziom rozwinąc ich przedsiębiorczosc (z krótką przerwą na lata 1989-1991). Nie będzie lepiej, bo i komuchy (SLD) i PiSowcy to socjaliści, kózy chcą by państwo (czyli rządzący) miało wpływ na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
z_biedronki Optymistic ??! 18.12.05, 18:33 A ja zamierzam tu (w Irlandii, Dublinie) zostac tylko rok i potem wrocic do Polski, bo wierze ze bedzie u nas coraz lepiej, powoli ale zawsze, nawet pomimo glupich wyborow w kolejnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Wyjeżdżają najbardziej przedsiębiorczy 18.12.05, 18:37 nie najbardziej przedsiębiorczy, tylko tacy co chcą narmalnie żyć, być katolikiem a nie mocherowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Wyjeżdżają najbardziej przedsiębiorczy 18.12.05, 22:25 A niektórzy z tych przedsiębiorczych nie mają za co wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
10danek Re: Polacy w Irlandii: 120.000 "modelowych imigra 18.12.05, 18:25 szkoda mi tego kraju. Ale tu nigdy nie mozna bylo dobrze zyc. Sami jego mieszkancy robili to niemozliwym. Z drugiej strony potrzeba w Europie terenow dziewiczych. W Polsce puszcze i jeziora w Rumunii Transynwalia a i Bulgaria bedzie miala cos do zaoferowania... Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head [...] 18.12.05, 18:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
u3manka5 120 000 antymoherowych emigrantow 18.12.05, 18:54 i do czego Babcie z ich ojczulkiem doprowadzily,dotychczas byli pracownikami na saksach teraz juz po nich, szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
vaz No i chodza zawsze pijani jak Irlandczycy 18.12.05, 18:59 To tez ulatwia integracje, dwie nacje pijackie. Taki muzulmanin np. nie pije i jak tu sie z nim dogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
dleifrag Re: No i chodza zawsze pijani jak Irlandczycy 18.12.05, 20:37 > To tez ulatwia integracje, dwie nacje pijackie. > Taki muzulmanin np. nie pije i jak tu sie z nim dogadac. To ty chyba niewielu muzulmaninów poznałeś, na razie poznałem sześciu i wszyscy piją (ale wieprzowiny nie jedzą). Odpowiedz Link Zgłoś
czarson Re: No i chodza zawsze pijani jak Irlandczycy 18.12.05, 23:02 >(ale wieprzowiny nie jedzą). Ja tez nie, bo droga. Odpowiedz Link Zgłoś
tytusek4 [...] 18.12.05, 21:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.star Re: No i chodza zawsze pijani jak Irlandczycy 14.01.06, 04:19 To prawda irlandczycy pija i to duzo( chyba nawet wiecej niz nasi), ale ich kultura picia jest zupelnie inna. Polak urznie sie i idzie robic dym, Irlandczyk sie swietnie bawi. Nawet nie wiecie jak czesto sie wstydze za naszych rodakow w Irlandii. Wyglada czasem jakby z premedytacja przyjazdzalo tu bydlo i robilo nam obore. Jestem jednym z tych 120tys. i nareszcie moge zyc normalnie. Pozdro z Dublina. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Polacy w Irlandii: 120.000 "modelowych imigra 18.12.05, 19:01 ...bram cztery ułomki, klasztorów siedem i gdzieniegdzie domki" Odpowiedz Link Zgłoś
nemunas Re: Polacy w Irlandii: 120.000 "modelowych imigra 18.12.05, 19:06 Mieszkam w Irlandii pare lat.Sciagnalem tutaj juz z kilkanascie osob,w tym dwa malzenstwa z dziecmi.Pomoglem z praca i mieszkaniem.I oni nawet mysli nie maja o powrocie do Polski.Ten kraj daje im pewnosc i szacunek!!!Zwyczajny ludzki szacunek w urzedzie,w pracy.Tego w Polsce niema!!!!I nie bedzie,nawet na to nie zanosi sie. Prosze,nie myslec ze narzekam.Nie o tym mowa.Ten kraj bardzo duzo ma ujemnych stron: opieka lekarska,kiepska zywnosc,kosmiczne ceny nieruchomosci,itp... Tylko tu Ci nikt nie przeszkadza pracowac!!!Nikt. Placisz podatek,nie lamiesz prawa.Panstwo Ci pomoze. Przyklad z zycia wziety.Dwa lata temu pracowalem w firmie ochroniarskiej,irlandczyk nie placil mi nadgodziny,nocne,niedzielne.No to go podalem do sądu.Wstapilem do zwiazku zawodowego SIPTU.Gosc mnie ignorowal,no wiadomo Polak,nie wie gdzie ta Polska....itp. Zaplacil mi wszystko co do grosza!!!!Rozprawa trwala 20 min. przyznal sie do winy i wypisal czek na sali sadowej. Teraz pytanie. czy w Polsce mozliwe to jest? Tutaj placisz podatek,Panstwo Irlandzkie Ciebie chroni!!! U nas tego niema!!! Prawda jest ze tutaj trzeba znac swoje prawa i walczyc o nie,tak jak wszedzie,tylko z roznica ,ze tutaj to sie udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
nemunas Mieszkam w Irlandii pare lat.I wiem... 18.12.05, 19:08 Mieszkam w Irlandii pare lat.Sciagnalem tutaj juz z kilkanascie osob,w tym dwa malzenstwa z dziecmi.Pomoglem z praca i mieszkaniem.I oni nawet mysli nie maja o powrocie do Polski.Ten kraj daje im pewnosc i szacunek!!!Zwyczajny ludzki szacunek w urzedzie,w pracy.Tego w Polsce niema!!!!I nie bedzie,nawet na to nie zanosi sie. Prosze,nie myslec ze narzekam.Nie o tym mowa.Ten kraj bardzo duzo ma ujemnych stron: opieka lekarska,kiepska zywnosc,kosmiczne ceny nieruchomosci,itp... Tylko tu Ci nikt nie przeszkadza pracowac!!!Nikt. Placisz podatek,nie lamiesz prawa.Panstwo Ci pomoze. Przyklad z zycia wziety.Dwa lata temu pracowalem w firmie ochroniarskiej,irlandczyk nie placil mi nadgodziny,nocne,niedzielne.No to go podalem do sądu.Wstapilem do zwiazku zawodowego SIPTU.Gosc mnie ignorowal,no wiadomo Polak,nie wie gdzie ta Polska....itp. Zaplacil mi wszystko co do grosza!!!!Rozprawa trwala 20 min. przyznal sie do winy i wypisal czek na sali sadowej. Teraz pytanie. czy w Polsce mozliwe to jest? Tutaj placisz podatek,Panstwo Irlandzkie Ciebie chroni!!! U nas tego niema!!! Prawda jest ze tutaj trzeba znac swoje prawa i walczyc o nie,tak jak wszedzie,tylko z roznica ,ze tutaj to sie udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
cjelo Irlandia vs Polska 18.12.05, 19:20 Mieszkam w Irlandii pol roku i jedyna rzecz, ktora mnie tu trzyma, to sa pieniazki, znacznie lepsze niz w moim kraju. Ale chce powiedziec, ze Zielona Wyspa nie jest rajem na ziemi i pod wieloma wzgledami mniej rozwinieta od Polski: system bankowy, transport, sieci handlowe, wybor asortymentu w sklepach (kazdego rodzaju), to wszystko mamy lepiej zorganizowane w Polsce. Nie bede juz wspominac, ze krajobrazy w Polsce sa znacznie ladniejsze i nasza bogata historia i kultura, jakze daleko odbiegajaca od irlandzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mackthe Re: Irlandia vs Polska 18.12.05, 20:05 Wczoraj widzialem Polakow wyjezdzajacych na Swieta do Polski.Okolo 200 osob wielu z nich pijanych, sikajacych, tlukacych butelki w centrum Dublina.Choc wiem , ze to tylko wycinek tych kilkudziesieciu tysiecy rodakow mieszkajacych w Irlandii, smutno bylo na to patrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
tillek Re: Irlandia vs Polska 18.12.05, 20:15 Generalnie sie z toba zgadzam, Irlandia to nie jest raj na ziemi, bo reklame "bounty" nakrecili na Mauritiusie, natomiast jeszeli chodzi problem asortymentu w sklepach przyczyna nie lezey w zlym zorganizowaniu lecz w ilosci populacji Polska jest 10 krotnie wiekszym krajem i z tego wynika rowniez wieksza ilosc towarow w sklepach. Co do transporu Eirbus (Irlandzki PKS) dowiezie cie praktycznie we wszystkie nawazniejsze miejsca i miasta poza tym praktycznie kazdy ma tutaj samochod. Historia? - Historia celtycka jest rownie zanczaca ja nasza Polska, na a krajobrazy????!!!! jedz na zachodnie wybrzeze, wejdz na gory w oklocach Slea Head i zobacz ja w oceanie plywaja delfiny... pozdrawiam z irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
cjelo Re: Irlandia vs Polska 19.12.05, 17:24 zwiedzalam juz troszke Irlandie, ale nadal uwazam, ze nie ma tu piekniejszego miejsca od polskiego Baltyku czy tez Tatr. Oczywiscie Irlandia ma swoj urok i na pewno jest warta odwiedzenia. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
cjelo Re: Irlandia vs Polska 19.12.05, 17:24 zwiedzalam juz troszke Irlandie, ale nadal uwazam, ze nie ma tu piekniejszego miejsca od polskiego Baltyku czy tez Tatr. Oczywiscie Irlandia ma swoj urok i na pewno jest warta odwiedzenia. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
tytusek4 Re: Irlandia vs Polska 18.12.05, 20:43 Mam tylko nadzieje, ze w Irlandii po tym okresie pierwszej fali imigracji kultura polska bedzie sie tam rozwijac i ze drugie pokolenie bedzie juz zajmowac znaczace stanowiska w administracji irlandzkiej.Uwage swa biore stad, iz siostra mojej babci, ktora wyjechala po wojnie do Francji ma dzieci z polskiego małżeństwa, ktore jak nas odwiedzaja to potrzebuja tlumacza, poniewaz calkowicie nie znaja polkiego jezyka, kultury i historii, czym mozemy sie chwalic w Europie. Poza tym, gdy mowimy o naszej polskiej mowie to uwazam, iz jest ona bogatsza od chociazby jezyka angielskiego, ktory trzeba przyznac, ze jest latwy, ale i bardzo ubogi w slownictwo. Tak wiec mlodzi rodacy pamietajmy, aby wychowywac nasze dzieci na Wyspach w duchu polskosci. A tak poza tym to niezle to sobie Irlandczycy wymyslili z tymi imigrantami z Polski, ktorzy pracuja sumienne i nie pala aut oraz przedszkoli jak to robia imigranci z Bliskiego Wschodu, ktorzy znaja sie tylko na wielbladach i owcach. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Irlandia vs Polska 18.12.05, 22:20 musze Cie oswiecic biedaczku ;) jezyk angielski ma kilkakrotnie wiecej slow niz polski. co do przenoszenia sie na stale do irlandii... wyluzujcie, to nie jest raj na ziemi, w Polsce tez jest mnostwo mozliwosci... Odpowiedz Link Zgłoś
czarson Re: Irlandia vs Polska 18.12.05, 23:10 Tyle ze angielski i irlandzki angielski to tak jak polski i śląski. Niby to ten sam jezyk, ale nie zawsze wszystko zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa A poza wszystkim Irlandia jest po prostu piękna. 18.12.05, 20:05 Czysta, ZIELONA, sprzyjająca harmonii wewnętrznej, jak irlandzka muzyka... I nasza historia miała podobne wątki... Odpowiedz Link Zgłoś
survey06 Re: Polacy w Szkocji: cos okolo 40.000 nowych emig 18.12.05, 20:06 Nie znam sytuacji polskich emigrantow w Irlandii. Mam porownanie z sytuacja polskich emigrantow w Szkocji. Zapoznalem sie z nia spedzajac wakacje tamze ostatniego lata. Przedstawiam ponizej moja analize odnosnie zarobkow dla najnizej platnych (ale zyciowo zaradnych) polskich pracownikow najewmnych. Najnizsza urzedowa stawka w Szkocji to 4,85 GBP (funt)/godzina. Jesli zalatwisz sobie 5 godzinna prace np. w hotelu w godzinach porannych w kuchni przy przygotowywaniu sniadan i sprzataniu pokoi oraz np. 5 godzin w porze wieczorowo- nocnej w restauracji pomagajac w kuchni przywydawaniu posilkow i zmywaniu garow to masz dziennie 48,50 funta. W hotelach i restauracjach w Edynburgu pracuje sie przynajmniej 6 dni w tygodniu. Czyli mozna legalnie tygodniowo zarobic 6 x 48,50 = 291 funtow. Przez sredni miesiac pracy zarabiasz 291 x 4 tygodnie + 2 dni = 1,261 funtow. Z tej kwoty musisz oplacic mieszkanie w cenie ca 220-250 funtow/miesiac oraz wydac do 200 funtow na wyzywienie oraz przejazdy do/z pracy. Jesli nie chcesz sie sciskac i od czasu do czasu zrobisz sobie wypad do pubu oraz lub sprawisz inna przyjemnosc lub/oraz kupisz sobie lub zonie cos na wyprzedazy to bedziesz lzejszy o kolejne 100-150 funtow. Jakby nie patrzyc, zostaje na koncie w Bank of Scotland kazdego miesiaca PRZYNAJMNIEJ 600-650 funtow. W przeliczeniu po nawet bardzo kiepskim kursie w kantorze na lotnisku w Warszawie po 5,50 zlotego za funta TWOJE MIESIECZNE OSZCZEDNOSCI oscyluja na poziomie 3,300-3,575 zlotych !!!! Zaoszczec taka kwote NA CZYSTO pracujac w hotelu i restauracji w Polsce. A przy okazji masz wytlumaczenie dlaczego Balcerowicz i NBP tak doluja stawki kursowe zlotego do dolara, funta czy euro. Z kolei dla inzynierow roznych specjalnosci mozliwosci zarobkow w Szkocji oscyluja na poziomie 30.000/32.000 - 36.000/40.000 funtow rocznie zaleznie od specjalnosci, doswiadczenia i - co jest wazne - znajomosci jezyka. Tak wynika z analizy niezliczonych ogloszen o mozliwosciach zatrudnienia. Obowiazuje zawsze przejscie przez interview. Ale do odwaznych i zyciowo zaradnych swiat nalezy. Warto, naprawde warto zawalczyc i .... miec gdzies cala ta polska bezinteresowna zazdroscc ... ojca Rydzyka. Serdeczne pozdrowienia. San Donato Milanese (Wlochy); 18-12-2005 Odpowiedz Link Zgłoś
prawy.polak Re: Polacy w Szkocji: cos okolo 40.000 nowych emi 18.12.05, 21:30 survey06 napisał: > Nie znam sytuacji polskich emigrantow w Irlandii. Mam porownanie z sytuacja > polskich emigrantow w Szkocji. Zapoznalem sie z nia spedzajac wakacje tamze > ostatniego lata. Jeżeli nie znasz jednej sytuacji, to jak możesz ją porównać z drugą (którą tylko trochę znasz)? > Najnizsza urzedowa stawka w Szkocji to 4,85 GBP (funt)/godzina. Minus podatki. > Jesli zalatwisz > sobie 5 godzinna prace np. w hotelu w godzinach porannych w kuchni przy > przygotowywaniu sniadan i sprzataniu pokoi oraz np. 5 godzin w porze wieczorowo > - > nocnej w restauracji pomagajac w kuchni przywydawaniu posilkow i zmywaniu garow > > to masz dziennie 48,50 funta. Jeżeli znajdziesz sobie i jedna pracę, i drugą taką niedaleko, która się zaczyna 30 min później. > W hotelach i restauracjach w Edynburgu pracuje > sie przynajmniej 6 dni w tygodniu. Czyli mozna legalnie tygodniowo zarobic 6 x > 48,50 = 291 funtow. Przez sredni miesiac pracy zarabiasz 291 x 4 tygodnie + 2 > dni = 1,261 funtow. Brutto. > Z tej kwoty musisz oplacic mieszkanie w cenie ca 220-250 > funtow/miesiac Tyle w Edynburgu kosztuje pokój... > oraz wydac do 200 funtow na wyzywienie oraz przejazdy do/z > pracy. To się zgadza. > Jesli nie chcesz sie sciskac i od czasu do czasu zrobisz sobie wypad do > pubu oraz lub sprawisz inna przyjemnosc lub/oraz kupisz sobie lub zonie cos na > wyprzedazy to bedziesz lzejszy o kolejne 100-150 funtow. 150 funtów na przyjemność to mało. Oczywiście można tak żyć, ale jak długo... > San Donato Milanese (Wlochy); 18-12-2005 Odpowiedz Link Zgłoś
survey06 Re: Polacy w Szkocji: cos okolo 40.000 nowych emi 18.12.05, 22:57 prawy.polak napisał: > > Najnizsza urzedowa stawka w Szkocji to 4,85 GBP (funt)/godzina. > > Minus podatki. Podatki placisz zawsze i wszedzie i od tego nie ma ucieczki. Gorzej , gdy polski wredny fiskus i lamiacy prawo EU chce jeszcze Ciebie opodatkowac w Polsce (podatek wyrownawczy) mimo, ze oplaciles wszystkie podatki abroad. > Jeżeli znajdziesz sobie i jedna pracę, i drugą taką niedaleko, która się > zaczyna 30 min później. Jezeli prace zaczynasz w hotelu o 6.30 rano to ja konczysz po 5-u godzinach o 11.30 - najpozniej 12.00. Prace w restauracji zaczynasz okolo 18.30-19.00 i konczysz o polnocy. Skad ten przedzial czasowy 30 minut ???? > > Z tej kwoty musisz oplacic mieszkanie w cenie ca 220-250 > > funtow/miesiac > > Tyle w Edynburgu kosztuje pokój... W tej cenie bez problemu znajdziesz samodzielny "one room apartement" oczywiscie nie w centrum Edynburga ale w odleglosci 30-40 minut jazdy autobusem. (w kierunku lotniska) Koszty dojazdow do pracy uwzglednilem w kalkulacji. > 150 funtów na przyjemność to mało. Oczywiście można tak żyć, ale jak długo... W Polsce mozna zyc za 1000 zlotych tylko tez mam pytanie,. Jak dlugo. Jezeli po kazdym miesiacu pracy w Szkocji, jak wyliczylem, mozesz odlozyc spokojnie srednio ponad 3.000 zlotych (tego akurat nie negujesz) to - powtarzam - pokaz mi taka porownywalna okazje pracy w Polsce. Odnosnie obiekcji co do 6 dniowego tygodnia pracy, akurat w Polsce pod tym wzgledem niewiele sie sytuacja rozni. Praca w hipermarketach, boutikach i wielu wielu miejscach trwa 6 dni a nawet - bardzo czesto - 7 dni w tygodniu. Niektorzy pracuja rowniez w niedziele, na parafialnych odpustach, i jakos o tych pracownikow odpustowych nikt sie nie troszczy. A do tego w Szkocji jest ten komfort, ze nie sciga Ciebie ojczulek Rydzyk ze swoja taca i wizja wiecznie umeczonej i niszczonej Polski. Uwierz mi. Ja, mimo, ze jestem juz dobrze po 50-tce, skorzystalem z tego , ze Polska jest czlonkiem UE i jestem tej sytuacji beneficjentem. Pracuje wprawdzie dla firmy brytyjskiej ale poza Wielka Brytania. Mam tak idealne warunki placy i pracy (social package), ze w Polsce NIGDY - powtarzam NIGDY- bym tego dla mojego poziomu wyksztalcenia, doswiadczenia i znajomosci jezykow NIKT nie bylby w stanie mi zapewnic. I jesli uda mi sie pociagnac ta prace do wczesniejszej emerytury (60 lat) to bede BARDZO szczesliwy. (A robie wszystko, zeby moj angielski klient byl z mojej pracy zadowolony.) Bedzie mnie i moja rodzine stac na prawde na bardzo wiele przyjemnosci i radosci, ktorych nie uzyskalbym pracujac w Polsce. To bedzie NIEMOZLIWE do osiagniecia z uczciwej pracy w Polsce, ktorejkolwiek by byla numeracji. Odpowiedz Link Zgłoś
sportif za mało znasz UK 18.12.05, 22:01 podajesz kwoty brutto. W tej chwili najniża stawka wynosi 5,05 GBP. No i wyliczyłeś to wszystko dla pracy 60h w tygodniu - ile tak można pracować? 2 - 3 mies? Ja pracowałem 60h przez 3 miesiące i już miałem tego serdecznie dosyć - teraz zmieniłem pracę (robię 38h tygodniowo) za te same pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
jovani Polska emigracja to upadek polski 18.12.05, 20:27 Jak mozna dopusic zeby ksztalcic swoich obywateli po to aby pozniej uciekali gdzie indziej za praca i chlebem , jest wina polskiego rzadu ktory do dnia dzisiejszego nic nie potrafil dokonac aby wstrzymac emigracje i zdolnych mlodych ludzi zatrudnic w polsce, po za aferami i kloniami roznych parti politycznych nic jeszcze nie slyszalem aby kto kolwiek zajal sie molodymi ludzmi naszego kraju organizujac im prace jak i stosowne wynagrodzenie ktore moglo by pozwolic na kepsze zycie w kraju , Wstydem narodu polskiego jest to ze skorumpowani promineci nie zajmuje sie niczym innym jak nagonka jednego na drudiego i ciaglymi klotniami w parlamencie , po prostu polscy politycy to odzwierciedlenia slowa POLACTWO/ nie stosowac tego do innych kto nie jet politykiem//// Odpowiedz Link Zgłoś
kejuw Re: Polska emigracja to upadek polski 18.12.05, 22:48 Nie obwiniaj rzadu. Rzad nie jest po to aby dawac prace. Rzad jest po to aby brac podatki od pracujacych. Praca zapewniana przez rzad byla, jest i bedzie tylko tymczasowym i pozornym rozwiazaniem bezrobocia. Mlodzi beda pracowac tam gdzie znajda odpowiednie warunki; i chwala poprzednim politykom ktorzy wprowadzili Polske do EU i dali SZANSE tym ktorzy jej potrzebuja. Jezeli siedzisz w swojej wiosce i przeklinasz rzad ze nie ma tam dla Ciebie pracy to obudz sie i moze zobaczysz ze Twa wies to nie caly swiat. I nie odwoluj sie to "ucieczek" ; w obecnej dobie mozesz wyjechac i wrocic; nikt Cie nie goni; mozesz tez uzywac prostego polaczenia internetowego do komunikowanie sie z Twym potencjalnym pracodawca. Nie widze tu upadku Polski; wrecz przeciwnie ; Polacy poprzez swa rzetelna prace za granica zwroca uwage na Polske , i przez to zagraniczni inwestorzy beda latwiej inwestowac w Nasz Kraj. To my a nie rzad przekona inne kraje do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
survey06 Re: Polska emigracja to upadek polski 18.12.05, 23:00 Brawo kejuw. Wylozyles sprawe prosto i poprawnie. Tylko czy ta prosta prawda dotrze do Twojego interkolutora ? Watpie .... Odpowiedz Link Zgłoś
jovani Re: Polska emigracja to upadek polski 19.12.05, 03:55 Drogi Kujew! sprawa nie jest taka prosta jak ci sie wydaje , po pierwsze nie sieddze w wiosce lecz w duzym miescie gdzies na wyspach karaibskich co sie nazywa st thomas, ale to nie wazne i nie znaczace,, jak mi wiadomo decyzje podejmowane przez rzad to decyzje zapewniajace bezpieczenstwo i koninkture ekonomiczna czym jes podejmowanie decyzji majacych na celu zlikwidowanie bezrobocia, podatki pobierane wowczas sa pomocne na cele socjalne jak i cele inwestycyjne danego kraju , pracujac za granica wowczas podatki zostaja w danym kraju wiec rzad w ktorym te podatki nie sa pobierane nie jest w stanie zapewnic w przyszlosci zadnych ugodnien emerytalnych czy tez iinego rodzju swiadczen socjalnych , Nie jest przyjemnascia pracowac po za granicami gdzie bez wzgledu na wydajnosc zawsze jestesmy zmuszeni do zachowan jako grupa mniejszosciowa, ja czuje sie o wiele lepiej jezeli mam mozliwosc byc w wlasnym domu w wlasnym otoczeniu i wlasnej swiadomosci wolnosci, wiec jest konieczne ustawodastwo ktore pozwolilo by na strukture likwidacji bezrobocia i pozostania mlodych ludzi w kraju i stworzenia placy takiej samej jak w innym kraju, a to w polsce jest drugorzednym gdyz wiekszosc polakow uswiadomilo sobie ze lepiej byc czlonkiem Eu robic innym kase a w kraju pozostawic nedze oczekujac na darmowizne z skladek eu Odpowiedz Link Zgłoś
kejuw Re: Polska emigracja to upadek polski 19.12.05, 07:31 Szanowny Jovani, Bede musial teraz sie z Toba zgodzic; Ty i ja i sadze, ze wielu innych " czuje sie o wiele lepiej jezeli ma mozliwosc byc w wlasnym domu w wlasnym otoczeniu i wlasnej swiadomosci wolnosci" Ale dalej bede bronil polskich politykow ktorzy otworzyli nam droge do EU; - rzad nie stwarza automatycznie "placy takiej samej jak w innym kraju" - ale poki co rzad stworzyl Polakom i Polsce warunki zewnetrzne i wewnetrzne Obecnie mozna wiec legalnie pracowac w paru ( a potem we wszystkich )krajach EU - to te warunki zewnetrzne. Przyjecie norm EU, wcielenie praw i pozbycie sie taryf celnych - to owe warunki wewnetrzne. Zadne ustawodastwo nie zlikwiduje automatycznie bezrobocia. No dobrze; powiem tak jak to widze z punktu widzenia inwestora bedacego obecnie na rynku w Irlandii. Otoz ow inwestor widzac, ze ma grupe wykwalifikowanych i rzetelnych pracownikow z Polski pomysli sobie tak: " zainwestuje w Polsce gdzie znajde podobnie wykfalifikowanych i rzetelnych pracownikow a moze nawet i jeszcze lepszych i to takich ktorzy mimo wszystko wola byc u siebie; bedzie jeszcze wieksza podaz pracownikow; a jesli bede im w Polsce placil mniej to i tak beda oni bardziej zadowoleni poniewaz na czysto zostanie im o wiele wiecej pieniedzy w kieszeni ( nie beda musieli placic wysokich czynszow a i zywnosc jest tam tansza ); ma firma bedzie miala bardziej ustabilizowana pozycje w EU gdyz me koszty wlasne zmaleja a jakosc wzrosnie." I jak wiecej inwestorow pojdzie ta droga to i place pojda w Polsce w gore i czynsze i zywnosc; Polska bedzie wiec tylko zwykla, normalna czescia EU, a i bezrobocie zmaleje do sredniego poziomu naszej EU. Odpowiedz Link Zgłoś
henryad Re: Polska emigracja to upadek polski 19.12.05, 03:19 To polactwo to produkt żydo-komuchowych, UBckich i ich produktów rządów w Polsce po dzień dzisiejszy. W tym PiSie to też pełno zydo aparatczyków Meller zyd aparatczyk PRL ambasador Moskwa Paryż, Dorn, Kaczory -kelksteiny albo coć podobnego. Ich metoda jest jedna jak oszukać Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlikmedvid Nigdy nie bedziecie szczesliwi w takiej Polsce 18.12.05, 20:38 Wyjezdzajacie i nie martwcie sie o to jak bedzeie wygladac Polska za 10, 15 lat, bo przeciez ja OPUSZCZACIE i nie bedzie to juz Wasz kraj... Niech martwia sie inni. A moze nie bedzie jej wcale? Pozdrowienia z Francji! Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: Nigdy nie bedziecie szczesliwi w takiej Polsc 18.12.05, 20:48 Doprawdy, nie ma z czego robić problemu, część tam wyjedzie, inni tu przyjadą - geny się odświeżą. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Nigdy nie bedziecie szczesliwi w takiej Polsc 18.12.05, 21:03 jkmjkm napisała: > Doprawdy, nie ma z czego robić problemu,... -------------- Masz racje, ja tez tak uwazam i to na podstawie wlasnego doswiadczenia. Nie duscie sie w jednym miejscu jesli to wam nie odpowiada. Wydostancie sie przede wszystim z zasciankowego sposobu myslenie. Zacznijcie patrzec na cale EU jako wasz wlasny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: Nigdy nie bedziecie szczesliwi w takiej Polsc 18.12.05, 21:05 jkmjkm napisała: Doprawdy, nie ma z czego robić problemu, część tam wyjedzie, inni tu przyjadą - > geny się odświeżą. ------------------------------------------------ Pruskie hordy zagospodaruja tzw ziemie zachodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.ochucki Ludzie, jazda. Ratuj się kto może z tego bagna!!!! 18.12.05, 20:56 Wynośmy sie stąd i zostawmy w tym przeklętym miejscu wszystkich tych posranych komuchów, moherów, lepperów i innych gnojów. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Ratuj się kto może z tego żydokomunistycznego bagn 18.12.05, 22:07 Są jednak dwie drogi ratunku. Oprócz tej drogi ucieczki przed żydokomuną, jest i droga walki z żydokomuną. Dobić żydokomunę i urządzić kraj inaczej. Można przenieść wszystkie dobre wzorce z zachodniego świata, zachwalane na tym forum. Dlaczego nie! Podnieść nędzne wynagrodzenia, odebrać majątki złodziejom i uprzywilejowanym przez żydokomunę nierobom. Zaraz zrobi się piękniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 Re: Ratuj się kto może z tego żydokomunistycznego 19.12.05, 06:47 davidmors napisał: > Są jednak dwie drogi ratunku. Oprócz tej drogi ucieczki przed żydokomuną, > jest i droga walki z żydokomuną. > Dobić żydokomunę i urządzić kraj inaczej. Można przenieść wszystkie dobre > wzorce z zachodniego świata, zachwalane na tym forum. Dlaczego nie! > Podnieść nędzne wynagrodzenia, odebrać majątki złodziejom i uprzywilejowanym > przez żydokomunę nierobom. Zaraz zrobi się piękniej. wez sie czlowieku utop, bo juz cie czytac nie mozna. az sie zygac chce jak twoje posty widze. ksenofob, antysemita, biedny umyslowo czlowiek. szkoda mi ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Czy to ciagle emigracja? 18.12.05, 20:56 Wydawalo mi sie ze przemieszczanie sie obywateli EU z jednego kraju do drugiego nie jest juz uwazane jako emigracje. Kazdy chyba moze teraz mieszkac gdzie chce i jak dlugo chce. Do Polski mozna przeciez przyjezdzac na swieta, weekendy, wakacje. Swoboda przemieszczania sie pracownikow tam gdzie jest najwieksze zapotrzebowanie powinna byc jednym z glownych atutow EU. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Polacy w Irlandii: 120.000 "modelowych imigra 18.12.05, 21:01 To wstyd i hanba dla wszystkich rządow po 1989roku,ze Polacy muszą wyjezdzac z kraju za chlebem.Ze we wlasnym kraju muszą pracowac jak niewolnicy, bo politycy mają narod w d.... .Wstyd panowie "wybrancy narodu",macie na wzgledzie tylko wlasne kabzy i wlasne stolki.Dla narodu macie tylko geby pelne tzw."wartosci",ktorymi ludzie zolądkow nie napelnią.Lewica,prawica - wszyscy tacy sami. Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: Polacy w Irlandii: 120.000 "modelowych imigra 18.12.05, 21:07 wando, naprawde nie rób z siebie idiotki. To nie wstyd i hańba, bo nikt wyjeżdżać nie musi, tylko całe szczęście, że m o ż e m y teraz wyjeżdżać gdzie chcemy. Wolność, czujesz co znaczy to słowo? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Re: Polacy w Irlandii: Krzyk na ratunek Polski 18.12.05, 21:04 To jest dramat którego konsekwencje będą odczuwalne za lat kilka. Na pohybel tym , którzy to sprowokowali i stworzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofjaroszek Re: Polacy w Irlandii: 120.000 "modelowych imigra 18.12.05, 21:05 Nie chcę nikogo obrażać, ale większość wyjeżdżających to ludzie z małym miasteczek i wsi ze strukturalnym bezrobociem, w ogromnej większości bez wykształcenia lub z miernymi studiami. To są ci ludzie, którzy po prostu nie radzili sobie na rynku pracy w Polsce. Niestety to smutna statystyka. Osoby dobrze wykształcone wyjeżdżają również, ale raczej na kontrakty z firm, a to wielka różnica patroszyć śledzie, albo być programistą w firmie. Mam wielu znajomych, którzy są w Irlandii i WB, oni przynajmniej tego nie ukrywają, że tak jest. Ci zdolniejsi na pewno nie zostaną w Irlandii czy WB, wracają z pieniędzmi żeby w Polsce robić interesy wykorzystując zdobyte na Zachodzie umiejętności. Po za tym za 10-20 lat Polska będzie na poziomie Portugalii, a może nawet Hiszpanii, różnice między Irlandią a Polską jeszcze zapewne będą, ale już nie tak ogromne, jak teraz. Co do kraju, nie podoba mi się Dublin, podoba mi się Londyn, ale ogólnie co do krajobrazów Polska jest najpiękniejszym krajem na świecie (no może ustępuje jedynie Hiszpanii i Francji :). Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Szacunek dla ludzi i pracy 18.12.05, 21:15 krzysztofjaroszek napisała: > ..... większość wyjeżdżających to ludzie z małym > miasteczek i wsi ze strukturalnym bezrobociem, w ogromnej większości bez > wykształcenia lub z miernymi studiami....a to > wielka różnica patroszyć śledzie, albo być programistą w firmie. ----------------------------- Dobrze jest szanowac rowniez tych co maja nize wykszalcenie niz nam sie wydaje. Nie samo wyksztalcenie czyni czlowieka a moze nawet nie jest takie wazne. Co do pracy to zadna uczciwa nie hanbi i ja nie widze roznicy miedzy programowaniem a patroszeniem sledzi jesi oba zawody sa wykonywane na podstawie nieprzymuszonego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Polacy w Irlandii: 120.000 "modelowych imigra 18.12.05, 22:27 > dobrze wykształcone wyjeżdżają również, ale raczej na kontrakty z firm, a to > wielka różnica patroszyć śledzie, albo być programistą w firmie. akurat z tym sie nie zgodze. Praca programisty-kodera jest wlasnie czyms takim, zmudnym rzemioslem i to zadna filozofia na cos takiego sie zalapac. Odpowiedz Link Zgłoś
typowy_kark Re: Polacy w Irlandii: 120.000 "modelowych imigra 18.12.05, 22:45 zgadza sie - zadna filozofia. sporo wiedzy, troche inteligencji, nieco ambicji. ni mniej ni wiecej, tylko wlasnie tyle ile trzeba do patroszenia ryb albo machania lopata. zarobki nawet ludzaco podobne :] ogarnij sie czlowieku i nie porownuj charakteru pracy skrobacza ryb i programisty. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Polacy w Irlandii: 120.000 "modelowych imigra 19.12.05, 12:57 moze inaczej... pokaz mi informatyka (po studiach na renomowanej uczelni), ktory uwazalby prace kodera za spelnienie swoich marzen i ambicji. To jest jedynie maly kroczek, pierwszy kroczek w karierze, takiej pracy na zachodzie jest mnostwo i niekoniecznie wymagane sa do tego studia. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Wracajcie,oTadeusz na was czeka 18.12.05, 21:11 A tam życie bez ducha. Praca i konsumpcja. A gdzie modły i ofiara pieniężna na szczytne cele o Tadeusza?????????? Niech Maryja wieczna dziewica (po ostatnim porodzie)wam podpowie gdzie należy odkładać swoje oszczędności(konto radia z ryjem). Amen Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Wracajcie? Niektórzy nie mają na bilet powrotn 18.12.05, 22:28 To tylko w Gazecie Wyborczej wyjazd jest receptą na dobrobyt. Niegazetowa rzeczywistość nie jednego rozczaruje. Odpowiedz Link Zgłoś