untochables 17.09.06, 15:12 właśnie namoczyłem wielkie 8 szt. papryka por i chili czeka jutro wielkie kiszenie nie wybrażam sobie jak oni potrafią tego tone kisić jak dla mnie 8 to wyzwanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kapral160 Re: Kim Chi 2 17.09.06, 18:01 Gratulacje, Do domu wracam w środę i też na mnie 김치 czeka, ale tylko z 1 kapustki :( Odpowiedz Link Zgłoś
chollima Re: Kim Chi 2 17.09.06, 18:38 przydałby się jeszcze czosnek, rzodkiew i pieprz... Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Kim Chi 2 18.09.06, 07:49 czosnek pieprz i ocet czeka też ;) o 16 godzinie zaczynam Odpowiedz Link Zgłoś
hamhung Re: Kim Chi 2 18.09.06, 10:43 Z chęcią dołącze do grona "kisicieli", ale czy możecie dać przepis na kim chi z produktów dostepnych w Europie Srodkowej. W sklepie koreańskim w Niemczech udało mi się kupić Kim Chi robione przez jego właścicielkę*, oraz sos sojowo-fasolowy produkcji RK, w bardzo ostry w smaku zbliżony do kim chi. *Gdy delikatnie spytałem z której jest Koreii to powiedziała że nie z południa, ale nie chciała nic więcej mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
chollima Re: Kim Chi 2 18.09.06, 13:44 Dobra a w czym się kisi ? Jeśli jest 8 poszatkowanych głowek kapusty i jeszcze reszta potrzebnych składników dojdzie, to chyba trzeba użyć beczki albo może jakieś wiadro. Jeśli beczka to lepsza drewniana czy plastikowa ? I gdzie można dostać taką fajną beczułkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Kim Chi 2 18.09.06, 20:31 wyszło mi 26 słoików - litrowych przed chwilą skończyłem robiłem to jakies 4 godziny zużyłem 8 główek kapusty 8 opakowań chili 4 pory 10 papryk czerwonych 1 opakowanie pieprzu 1/2 butelki octu trochę soli i cukru tym razem nie kisze caych ćwiartek ale odrazu po pozmarowaniu liści pokroiłem je i tak dałęm do słoika jutro po pracy zamieszam i do garażu na kilka tygodni robiłem to gołymi rękami i teraz potwornie mnie palą ;( nic nie pomaga zimna woda wielokrotne przemywanie ;(( buuu pozdrawiam i zapraszam do kiszenia a tu bonus odemnie na youtube www.youtube.com/watch?v=SMZdUYNOL3E Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek Re: Kim Chi 2 19.09.06, 15:24 znam te bolące ręce po kiszeniu i to bardzo dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
hamhung Re: Kim Chi 2 18.09.06, 23:11 Dzięki za przepis, jak zgromadze surowce to też nastawię kim chi, ale ilość zdecydowanie mnniejszą ilosć (przynajmniej za pierwszym razem). Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Kim Chi 2 20.09.06, 21:34 pięknie już poszły soki ;) a słoiki już są w garażu i kiszonka pracuje za niedługo jade ze znajomymi do zakopca więc słoiczek może dwa wezmę dla smaku pod C2H5OH p.s. ostatnio oglądam dużo dokumentów o KRLD i tych starych i dla mnie nowych na youtube tak się zastanawiam nad ostrym nowym wątkiem tylko kto sie do niego wpisze Odpowiedz Link Zgłoś