blazare 08.01.07, 19:13 ... to zostałbym Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arap1 Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:16 blazare napisał: > ... to zostałbym Polakiem. > Boze....blazare tylko nie tym i nie drugim.....zostan sie zpolszczonym arbkiem i nna nacja ci pasuje jak kutas na lbie...:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:18 blazare napisał: "Gdybym był Żydem...... to zostałbym Polakiem." I gdybyś był takim jak np. słynny polski-żyd Marian Hemar (Jan Marian Herscheles) twórca znanego kabaretu emigracyjnego, mistrz satyry politycznej na emigracji był zawsze nieugiętym obrońcą polskości. Słynny był jego protest przeciwko oszczerstwom na temat Polski w liście dii brytyjskiego „Timesa" z 11 lipca 1942 roku. Skrytykował w nim twierdzenie głoszące, że część Żydów chce odejść z jednostek armii polskiej z powodu panującego w niej rzekomo antysemityzmu. Hemar stwierdził, że w armii polskiej nie ma żadnego antysemityzmu, a Żydzi starający się uniknąć w niej dalszej służby, to po prostu zwykli leserzy, którzy pragną wymigać się od jakiejkolwiek służby wojskowej. Był nieubłaganym przeciwnikiem wszelkich przejawów oportunizmu i narodowego zaprzaństwa. Dostawało się w jego tekstach niezwykle ostro różnym płaszczącym się wobec Bieruta i Bermana literatom, nawet najwybitniejszym. Nie oszczędzał przy tym i niektórych wybitnych twórców żydowskiego pochodzenia, w tym Słonimskiego i Tuwima, którego nazywał wprost „służalcem". To bym powiedział: witaj w domu bo domem takich jest Polska, skoro są Polakami i bronią Polski i myslą jak Polacy:) Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:25 .. zostałbym takim Polakiem jak Adam Michnik. Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:29 Adam Michnik tylko udaje Żyda. Odpowiedz Link Zgłoś
o_brother1 Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:32 To by byl juz trzci Szwindler on the roof. Odpowiedz Link Zgłoś
chawerim Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:36 niestety chlopaki , nie kazdy moze byc Żydem , choc bardzo byscie chcieli to wasze ptasie mózgi sa za malutkie :) Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:38 chawerim napisała: > niestety chlopaki , nie kazdy moze byc Żydem , choc bardzo byscie chcieli to > wasze ptasie mózgi sa za malutkie :) Biedny idioto, jeśli ty jesteś Żydem, to ja jestem Arabem. Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: On jest Żydem 08.01.07, 19:41 abstrakt2003 napisał: > ARABIE! O takich "Żydach" jak on niedawno tu pisałem: # forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=55026942&a=55026942 Odpowiedz Link Zgłoś
chawerim Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:50 blazare napisał: > chawerim napisała: > > > niestety chlopaki , nie kazdy moze byc Żydem , choc bardzo byscie chcieli > to > > wasze ptasie mózgi sa za malutkie :) > > Biedny idioto, jeśli ty jesteś Żydem, to ja jestem Arabem. ja biedny nie jestem don blazare , niech cie glowa nie boli ;) > Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:53 chawerim napisała: > ja biedny nie jestem ... i w dodatku mitoman, któremu wydaje się, że jest bogaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
chawerim Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:58 blazare napisał: > chawerim napisała: > > > ja biedny nie jestem > > ... i w dodatku mitoman, któremu wydaje się, że jest bogaczem. to ty mapisales ze jestem bogaczem, ale tak nie jest, nie jestem biedny tak jak ty, to wswzystko :) > Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:59 chawerim napisała: > nie jestem biedny tak jak ty Fakt, jesteś biedniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
chawerim Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 20:12 blazare napisał: > chawerim napisała: > > > nie jestem biedny tak jak ty > > Fakt, jesteś biedniejszy. biednys bos glupi don blazare, ale na to lekarstwa nie ma, zle pozytkujesz swoj czas, a jak wiesz czas to pieniadz, ale ty tego za nic nie pojmiesz . > Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 20:45 chawerim napisała: > zle pozytkujesz swoj czas Wiem. Dlatego staram się ograniczać ilość godzin spędzonych na FŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 19:47 blazare napisał: "Gdybym był Żydem... zostałbym takim Polakiem jak Adam Michnik." Stosujesz chwyt poniżej pasa - Nie mogę ci na to odpowiedziec bo niegrzeczością i niegodziwością byłoby obrażać gospodarza w "jego" domu czyli p. A. Michnika. Gdybyś napisał "Gdybym był Żydem... zostałbym takim Polakiem jak: Morel, Berman, Brystygierowa, Wolińska etc." To nie miałbym oporów napisać co bym z tobą zrobił i kim byłbys dla mnie:P Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 nie ma obawy 08.01.07, 20:07 Adam jeszcze nigdy nie zajrzał do tego pokoju. Smiało możesz go obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 20:29 na szczescie dla zydow, blazerski, nie jestes i nie bedziesz.... bog jednak trzyma nad nami swoja opiekuncza reke.... Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 20:39 oho dzisiaj chyba jakieś nawiedzenie ogarnęło niektórych i paplą co im tam akurat do głowy przyjdzie. Oto tytuły dzisiejszych wątków: "Polacy to wspaniały naród" "Moje wyobrażenie o idealnym Polaku" Gdybym był Żydem" Moje wyobrażenie idealnego Żyda" "Moje wyobrażenie o idealnym Arabie" Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:01 wlasnie..... tylko ze konczy sie na wyobrazaniu... :) Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 20:47 dana33 napisała: > na szczescie dla zydow, blazerski, nie jestes i nie bedziesz.... > bog jednak trzyma nad nami swoja opiekuncza reke.... Nad "wami"? Przecież ty też nie jesteś Żydówką. Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:07 dana33 napisała: > zgadza sie. ja eskimoska. Jesteś wredną pseudożydowską Polką piszącą tu za pieniądze. Smutne ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:14 blazare napisał: > dana33 napisała: > > zgadza sie. ja eskimoska. "Jesteś wredną pseudożydowską Polką piszącą tu za pieniądze. Smutne ale prawdziwe" Sorry "blazare" ale ja sobie wypraszam - to nie jest "pseudożydowska Polka" - bo nie każdy polskojęzyczny to Polak/Polka. Dziękuję za taką "Polkę" ale nie przyjmuję! Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:15 Przeciez napisala, ze jest Eskimoska. Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:15 stranger.pl napisał: > Dziękuję za taką "Polkę" ale nie przyjmuję! Chyba będziesz musiał. :] Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:26 strendzerowski..... ty myslisz, ze to co ty sobie wypraszasz albo nie, za co ty dziekujesz albo nie, to ma jakiekolwiek znaczenie jesli chodzi o stan faktyczny? to ja cie informuje, ze nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:38 dana33 napisała: > jesli chodzi o stan faktyczny? Jeśli chodzi o stan faktyczny, to niestety jesteś polską emigrantką, pałającą nienawiścią do swojego byłego kraju - niestety również dla mnie jako że jestem Polakiem i w przeciwieństwie do ciebie jestem z tego dumny i potrafię to uszanować :[ Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:40 Owszem dla wielu jednostka i jej zdanie jest niczym (swoja drogą Danusiu ty powtarzasz de facto słowa... Stalina) ale ja mam inne zdanie w tym temacie:P Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:44 alez mozesz miec...... tylko co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:55 W zasadzie prawie nic nie licząc takiej "drobnostki" - skoro uważasz, że jednostka i jej zdanie nic nie znaczy to konsekwencją takiego poglądy jest również i to, że twój głos jest bez znaczenia - a skoro jest bez znaczenia to po co np. piszesz na forum? Tracisz tylko czas (swoje minuty, godziny, dnie niepowtarzalnego życia) mogący zostać spożytkowany na coś lepszego. 1.Nudzi ci się. 2.Jesteś osobą chorą i masz schizofrenię. 3.Masz płacone. Innej możliwości nie ma bo sama twierdzisz, że głos jednostki jest bez znaczenia i nie ma wpływu na innych! Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:58 stranger.pl napisał: > 3.Masz płacone. Mówię o tym od kilku miesięcy i przysięgam na wszystkie świętości, że to najszczersza prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:58 gdzie stwierdzilam, ze glos jednostki nie ma znaczenia? stwierdzilam, ze TWOJ glos nie ma znaczenia. ty nie jestes tutaj przedstawicielem wszystki, strendzerowski, ty tu tylko przedstawiasz swoja marna, zaklamana i dosc glupia jednostke. to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 22:09 Ja tobą nie gardzę - a ty gardzisz mówiąc cyt.: "ty tu tylko przedstawiasz swoja marna, zaklamana i dosc glupia jednostke. to wszystko" Ja nie mówię że twoje poglądy są głupie - po prostu mi twoje poglądy nie odpowiadają i mam inne. Ty uważasz: kto nie ma twoich poglądów ten głupi. Jesteś bardzo nieszczęśliwą osobą, uboga duchem - żal mi ciebie! Bo tak bardzo nienawidzisz choć tego nie nazywasz nienawiścią! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 22:29 ja toba nie gardze..... ja sie nad toba lituje, strendzerwski..... po prostlu lituje.... a zaklamany to ty jestes.... pamietam jeszcze twoje posty zapewniajace, ze israel cie nic nie obchodzi i ze ty nie jestes antysemita.. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 22:32 Jasne że mnie Izrael nic nie obchodzi - nie kiwne palcę aby go zgładzić ani uratować. Ale nie mam zamiaru milczeć gdy IDF morduje dookoła. Nie jestem antysemitą - do dziś mam przyjaciół zarówno wśród Arabów (Semitów) jak i Żydów (Semitów)! Odpowiedz Link Zgłoś
blazare Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:52 stranger.pl napisał: > ale ja mam inne zdanie w tym temacie:P Mała uwaga, stranger: mówiąc do dany33 per "Żydówka" nieświadomie ją nobilitujesz. Ona wręcz nie posiada się z radości, gdy ktoś z forum zwraca się do niej w ten sposób - najlepiej w jak najgorszym kontekście. Uwierz mi na słowo :] Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 22:04 blazare Gdyby nawet Dana nie była etniczna Semitką (Żydówka) to mentalnie jest żydówka - to znaczy uważa się za taką i w mniemaniu większości żydów w Izraelu poglądy takiej jak Dana to poglądy żydów z Izraela. Zauważ że większość z pokolenia budującego Izrael w l. 40 XX w. nie znała hebrajskiego, to pokolenie dezerterów z polskiej armii którzy przychodzili na posiedzenia izraelskiego rządu i debatowali po polsku o losach żydów i Izraela ale działali w imię interesów Izraela a nie Polski! Nara PS Nie ma dziś „prawdziwych” żydów - tak jak nie ma dziś prawdziwych Greków (choć nowa greka przypomina grekę Homera to mówią współczesna greką potomkowie... Słowian i innych) - każdy z was (zakładając że i ty jesteś żydem) jest i nie jest żydem bo każdy z was inaczej rozumie swoją żydowskość. Ty jesteś w mniejszości – dla nich odszczepieńcem – a dla mnie do zaakceptowania tylko wtedy jeśli mówisz moją Ojczyzną jest Polska i nie mam innej. Wtedy jesteś Polakiem i nie dbam jakie twoje wyznanie i jakie korzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 21:24 jassssssssssne, blazerski... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: nie ma obawy 08.01.07, 20:39 abstrakt2003 napisał: "Adam jeszcze nigdy nie zajrzał do tego pokoju. Smiało możesz go obrażać." ??? 1.Dla ciebie per "Adam"? 2.Mylisz się, tu nie o to chodzi - uważam że byłoby w nie porządku wobec samego siebie gdybym obrażał „gospodarza” w jego domu (każdego gospodarza). Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Wal w Michnika ile wlezie 08.01.07, 20:56 jemu i tak to zwisa co ty o nim myślisz i mowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Wal w Michnika ile wlezie 08.01.07, 21:02 Ponownie poproszę o odpowiedz na przemilczne przez ciebie moje pytanie! abstrakt2003 napisał: "Adam jeszcze nigdy nie zajrzał do tego pokoju. Smiało możesz go obrażać." 1.Dla ciebie per "Adam"? 2.Mylisz się, tu nie o to chodzi - uważam że byłoby w nie porządku wobec samego siebie gdybym obrażał „gospodarza” w jego domu (każdego gospodarza). A także - skąd wiesz że p. A. Michnik mnie zagląda tutaj (na forum)? Twoja wiedza czy twoje fantazje? A jeżeli wiedza to skąd ja masz? Z rozmów? A jezeli fantazaj to potrafisz oddzielic fantazje od rzeczywistości kiedy inni mają wiedzieć kiedy łżesz a kiedy mówisz prawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Wal w Michnika ile wlezie 08.01.07, 21:08 kilka lat temu była na ten temat dyskusja. Zdaje sie że ktoś kontaktował sie w tej sprawie z głównym zainteresowanym. Tenże nawet nie wiedział że GW ma jakiś portal. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Wal w Michnika ile wlezie 08.01.07, 21:19 Hehehe - Nie wierzę w to. Na jego miejscu zajrzałbym (niekoniecznie by babrać się tym szambie) - a dlaczego tak myslę? Bo troszke znam życie i wiem jak reaguje się gdy się ma "własne" radio czy gazetę - przynajmni raz zajrzeć do każdego kącika:) Nara Odpowiedz Link Zgłoś
genom3 Re: Wal w Michnika ile wlezie 08.01.07, 22:51 stranger.pl napisał: > Hehehe - Nie wierzę w to. Na jego miejscu zajrzałbym (niekoniecznie by babrać > się tym szambie) - a dlaczego tak myslę? Bo troszke znam życie i wiem jak > reaguje się gdy się ma "własne" radio czy gazetę - przynajmni raz zajrzeć do > każdego kącika:) > > Nara jestes gupi:) Michnik tu nie zaglada na 100%, slabo znasz zycie, albo jak to mowia jestes - nie ta liga - :) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Wal w Michnika ile wlezie 08.01.07, 21:09 Adam nie umie obslugiwac komputera. Wiedza o tym wszyscy, ktorzy go choc troche znaja:))) Odpowiedz Link Zgłoś
oscar62 Re: Gdybym byl Poiakiem 08.01.07, 22:29 WSTYDZILBYM SIE NIEKTORYCH POLAKOW PISZACYCH NA FS... Odpowiedz Link Zgłoś
genom3 Re: Gdybym byl Poiakiem 08.01.07, 22:52 oscar62 napisał: > WSTYDZILBYM SIE NIEKTORYCH POLAKOW PISZACYCH NA FS... zacznij wiec od siebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
oscar62 Re: Gdybym byl Poiakiem 08.01.07, 23:00 genom3 napisała: > oscar62 napisał: > > > WSTYDZILBYM SIE NIEKTORYCH POLAKOW PISZACYCH NA FS... > > zacznij wiec od siebie:) ZATRZYMAJ MNIE BO PADAM... TY UWAZASZ MNIE ZA POLAKA? Odpowiedz Link Zgłoś
genom3 Re: Gdybym był Żydem... 08.01.07, 22:47 blazare napisał: > ... to zostałbym Polakiem. zostalbys Jezusem?) Odpowiedz Link Zgłoś