Dodaj do ulubionych

Wielki Post w Peru: zbiórka na powodzian

27.02.07, 20:30
Wielkie dzieła charytatywne, nagłaśniane w ogólnopolskich mediach i nikomu
nieznane, skromne inicjatywy parafialne w wioskach i małych miasteczkach. Co
roku wolontariusze realizują tysiące inicjatyw dobroczynnych, obejmujących
najrozmaitsze grupy odbiorców w całej Polsce, a także w dalekich, egzotycznych
krajach na wszystkich kontynentach. Zapytani o motywację wolontariusze,
zwłaszcza związani z Kościołem tłumaczą, że to, co robią, wypływa z ich wiary.
A tę przez prawie trzy dekady kształtował Jan Paweł II...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

27.02.2007

Wielki Post w Peru upływa pod znakiem solidarności z powodzianami i obrony
rodziny. 25 lutego we wszystkich parafiach kraju została przeprowadzona
kolekta na rzecz osób, które ucierpiały w wyniku powodzi w regionie Selva.

Organizując niezbędną pomoc, peruwiańscy biskupi przypomnieli, że losy kraju
zależą od odpowiedzialnego zaangażowania wszystkich obywateli w budowanie jego
przyszłości. Zaapelowali też o obronę rodziny.

Przewodniczący episkopatu Peru wskazał, że zdrowa rodzina jest największym
dobrem społeczeństwa. Dlatego też należy „bronić jej przed wszelkimi atakami i
mężnie stawiać czoła próbom zrównania rodziny z innymi formami związków”. Abp
Miguel Cabrejos Vidarte przypomniał zarazem, że wierzący powinni stawać się
„budowniczymi lepszego świata”, w którym, jak dodał, będzie miejsce dla osób
chorych i starych, a nie dla aborcji i eutanazji.

(rv-bz/zk, © Radio Vaticana 2007)
Obserwuj wątek
    • drzewozywota Re: Wielki Post w Peru: zbiórka na powodzian 27.02.07, 21:04
      Moze nie na temat ale mam pytanie ktore mnie frapuje od dluzszego czasu
      a nie moge znalezc autoratywnej odpowiedzi.Chcialabym wiedziec gdzie w dogmacie
      lub nauce Chrystusa jest nakazana spowiedz osobista.Czy nie wystarczy spowiedz
      powszechba i zal za gdzechy oraz osobista rozmowa z Bogiem.
    • ksiadz.sebastian uwaga techniczna i odpowiedź 27.02.07, 21:10
      Jesli ktoś chce mieć pewność, że pytanie do mnie dotrze, to prosze o podesłanie
      go na moją skrzynkę. A teraz odpowiadam.

Z Ewangelii św. Jana:

Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym
      zatrzymacie, są im zatrzymane!, J 20, 22b-23.

Jezus Chrustus przekazał moc odpuszczania grzechów swoim apostołom.

Myśl tę rozwinął Sobór Laterański, a dzisiejsze praktyki pokutne reguluje Ordo
      Poenitentiae (1973).
      • dr.iwonakrol Re: uwaga techniczna i odpowiedź 27.02.07, 21:33
        Jak dobrze że ksiądz się pojwił:) mam trochę pytań jako że nie mam czasu
        ostatnio zajść do kościoła a święta tuż,i spowiedż się zbliża.
        Czy można wyspowiadać się na przykład poprzez pocztę elektroniczną ?
        Znaczy to ni mniej ni więcej, że prześlę listę grzechów a ksiądż mnie rozgrzeszy
        zadając pokutę ? Byłoby to cudowne usprawnienie a i wielka pomoc dla mnie , bo
        jeśli jest to niemożliwe to pozostanę pewnie grzesznicą na wieki,ponieważ jestem
        uczulona na zapach kadzidła i właściwie całego kościoła .
        Bardzo proszę o odpowiedż :)
        Na wieki wieków.
        • dana33 Re: uwaga techniczna i odpowiedź 28.02.07, 23:02
          no wiesz, iwona...... my mozemy poczta elektroniczna posylac kartki do starego
          miasta i tam juz jeden taki zyd z broda i kipa i chalatem i pejsami i bialymi
          skarpetkami i cyceles i tfilin idzie i wsadza tego maila do boga w szparke
          murowatej sciany zwanej kotelem...
          to jak my mozemy, to i ksiondz moze... :))))
          • dr.iwonakrol Re: uwaga techniczna i odpowiedź 28.02.07, 23:58
            O ! i to bardzo by mi odpowiadało, ja na prawdę nie mam czasu stać w
            kilometrowej kolejce do tej budki, aby te wszystkie świństewka które czynię
            codziennie :))))))))) wyjawiać.Chyba napiszę e-maila do naszego księdza pomimo
            wszystko , tylko boję się że troszkę się zniesmaczy :)))Ale pewnie
            przyzwyczajony , chyba że jeszcze nie jest spowiednikiem:)
          • absztyfikant Re: uwaga techniczna i odpowiedź 01.03.07, 00:00
            PRZESTAN!!!!!!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

>maila do boga w szparke
            • dr.iwonakrol Re: uwaga techniczna i odpowiedź 01.03.07, 00:03
              absztyfikant napisał:

> PRZESTAN!!!!!!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
              >
              > >maila do boga w szparke
              >
              Insynuujesz że niby ja mam sama w szparke :)))))))))))))))))))))
              I co ? odpuszczone mi będzie?
      • drzewozywota Re: uwaga techniczna i odpowiedź 28.02.07, 05:10
        Nie zrozumielismy sie dokladnie o co chodzi.
        Mnie chodzi o to gdzie Chrystus poprzez przekaz pozniejszy Ewangelikow
        zapisany powiedzial ze apostolowie(w dzisiejszym znaczeniu kler)maja obowiazek
        spowiadac ludzi w konfesjonale-odpuszczac grzechy lub nie odpuszczac to juz
        temat inny.

"Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym
        zatrzymacie, są im zatrzymane!, J 20, 22b-23."-nie wskazuje na to aby wierny
        katolik wierzacy osobiscie wypowiadal grzechy ksiedzu w konfesjonale.
        Istnieje tez jak juz zauwazylam forma internetowa spowiedzi zalozona przez Ojca
        Rydzyka-czt ta forma ma te sama moc spowiedzi skoro spowiadajacy nie moze
        otrzymac IN nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti jakim naznacza apostol
        grzesznika po odpuszczeniu mu grzechow.
        Czy moja spowiedz powszechna w kosciele jaka sie odmawia wspolnie zmazuje
        grzechy?."Spowiadam sie Bogu Wszechmogacemu i Wama Bracia i Siostry.....i.t.d."
        ktora wspolnie tez odmawia ksiadz jest zmazaniemgrzechow?.
        • ksiadz.sebastian Re: uwaga techniczna i odpowiedź 28.02.07, 14:19
          Konfesjonał pojawił się oczywiście dużo poźniej. Ewangelie nic o nim nie mówią.
          • adnanhasan Re: uwaga techniczna i odpowiedź 28.02.07, 14:20
            "Weźmijcie Ducha Świętego!
            a skad tego ducha sie bierze ?
            • ksiadz.sebastian Re: uwaga techniczna i odpowiedź 28.02.07, 22:31
              www.nadzieja.pl/infobiblia/polski/duch_swiety.html
              • adnanhasan Acha to dziekuje i jeszcze pytanie mam 28.02.07, 22:43
                Przykazania Boże zabraniają oddawania czci bożkom i wszelkim obrazom i posągom.
                Biblia mówi: „Nie będziesz miał innych bogów obok mnie. Nie czyń sobie podobizny
                rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego,
                co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im
                służył, gdyż Ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców
                na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą. A
                okazuję łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają
                moich przykazań.” 2 MOJŻ. 20,3-6 (BW)

To co bedzie z tymi , ktorzy czcza te drewniane statuetki przenajswietrzych ?
                oraz panienek nieprzebranej ilosci /
                • ksiadz.sebastian Re: Acha to dziekuje i jeszcze pytanie mam 28.02.07, 23:16
                  To bardzo ciekawy temat. Przede wszystkim w Kościele powszechnym tradycja pełni
                  ogromną rolę, a Kościół nie czci np. obrazów jako takich.

"Tradycja święta i Pismo święte ściśle się ze sobą łączą i komunikują..."
                  Katechizm Kościoła Katolickiego art. 80
                  Katechizm Kościoła Katolickiego (1994)

"Chrześcijański kult obrazów nie jest sprzeczny z pierwszym przykazaniem, które
                  odrzuca bałwochwalstwo. Istotnie "cześć oddawana obrazowi odwołuje się do
                  pierwotnego wzoru" i kto czci obraz, ten czci osobę, którą obraz przedstawia."
                  art. 2132

"Opierając się na misterium Słowa Wcielonego, siódmy sobór powszechny w Nicei
                  (787r.) uzasadnił... kult obrazów przedstawiających Chrystusa, jak również Matkę
                  Bożą, aniołów i świętych. Syn Boży, przyjmując ciało zapoczątkował nową
                  'ekonomię' obrazów." art. 2131
                  • adnanhasan Re: A no to mow ksiadz od razu, 28.02.07, 23:25
                    ze tu o ekonomie chodzi
                    "Opierając się na misterium Słowa Wcielonego, siódmy sobór powszechny w Nicei
                    (787r.) uzasadnił... kult obrazów przedstawiających Chrystusa, jak również Matkę
                    Bożą, aniołów i świętych. Syn Boży, przyjmując ciało zapoczątkował nową
                    'ekonomię' obrazów." art. 2131

ja moge zrozumiec ze zarobic sie da na wszystkim , :)))))
                    ale obrz obrazem a co z temi figurkami , posagami, rzezbami ? przeciez to
                    balwany w czystej formie?

• rusek11 Re: Wielki Post w Peru: zbiórka na powodzian 28.02.07, 23:03
      mam pytanie do pracownika kleru lub nie pracownika kleru

czy ksiadz katolicki moze odmowic krewnym zmarlego w uczestnictwie jego
      pochowku, t.j. nie robic obrzadku religijnego
      zmarly byl w dziecinstwie okrzesciony w wierze katolickiej ale przez ostatnie
      15 lat swego zycia nie uczesniczyl do kosciola
      przed 15 lat kosciola nie bylo tam wogole

• ksiadz.sebastian Re: Wielki Post w Peru: zbiórka na powodzian 28.02.07, 23:09
        www.archidiecezja.lodz.pl/prawo.html
        Milej lektury!
        • rusek11 Re: Wielki Post w Peru: zbiórka na powodzian 28.02.07, 23:13
          mozna prosciej TAK lub NIE?
          • ksiadz.sebastian Re: Wielki Post w Peru: zbiórka na powodzian 28.02.07, 23:18
            To zależy od wielu okoliczności. Nie potrafię udzielić jednej odpowiedzi. W
            razie wątpliwości odsyłam do najbliższej parafii, gdzie ten konkretny przypadek
            będzie rozpoznawany. Szczęść Boże!
            • adnanhasan za cołaska chiba mozna :)))))))))) 28.02.07, 23:20
              ale ta colaska nie mniej niz 1500 zl
              tak slyszalem tylko :)
            • rusek11 Re: Wielki Post w Peru: zbiórka na powodzian 28.02.07, 23:24
              ksiadz.sebastian napisał:

> To zależy od wielu okoliczności. Nie potrafię udzielić jednej odpowiedzi. W
              > razie wątpliwości odsyłam do najbliższej parafii, gdzie ten konkretny
              przypadek
              > będzie rozpoznawany. Szczęść Boże!
              >

ten przypadek sie zdarzyl na syberii(to chyba sie nazywa misja)

ksiadz katolicki uzasadnil swoja odmowe tym ze zmarly nie uczesniczyl na msze,
              komune i inne obowazki nie robil jako katolik-praktykujacy

mial prawo odmowic co?
              • adnanhasan wedlug mnie nie mial prawa odmowic 28.02.07, 23:29
                kazdy jest dzieckiem Boga i kazdemu nalezy sie godny pochowek, tym bardziej ze
                okrzczony byl, a Bog jest jedyny ktory moze osadzac uczynki , tak czy nie ?

• aaki miał 28.02.07, 23:34
                  owszem bóg go osadzi
                  ale po co stosowac religijny ceremoniał pogrzebowy skory zmarły od dawna zaprzestał praktyk religijnych ? można przypuszczac wobec tego,że i na pochówku religijnym mu nie zależało.
                  • adnanhasan Re 28.02.07, 23:41
                    nie wiem nie znam sie na tym, ale mysle ze w obliczu smierci, gdy czlowiek wraca
                    do Boga , powinno dac mu sie szanse jednak na religijny pochowek.
                    czy miara wiary jest tylko i wylacznie uczestniczenie w zyciu kosciola ?
                    przeciez mogl wierzyc w Boga bardziej , gorliwiej niz niejeden dewot, i gdzie tu
                    sprawiedliwosc ? nu ale widac takie ptawo kosciol ma ze nie daje wyboru , albo z
                    nami albo przeciw nam , a jak przeciw to won pod plot cmentarza tak ?
                    • aaki Re: Re 28.02.07, 23:53
                      nie zadne won pod płot tylko normalny swiecki pochówek.
                      ceremoniał pogrzebowy jest robiony de facto na pokaz dla żywych,a nie dla zmarłego.
                      i nie on okresla relacje w życiu pozagrobowym(jesli takowe istnieje) miedzy zmarłym,a bogiem.
                      skoro zmarły od kilkunastu lat nie uczestniczył w zyciu religijnym to zapewne o pogrzeb katolicki wnioskowała jego rodzina.tylko pytanie: w czyjim imieniu? i czy zmarły faktycznie tego chciał?
                  • rusek11 Re: miał tupet 28.02.07, 23:57
                    aaki napisała:

> owszem bóg go osadzi
                    > ale po co stosowac religijny ceremoniał pogrzebowy skory zmarły od dawna zaprz
                    > estał praktyk religijnych ? można przypuszczac wobec tego,że i na pochówku
                    reli
                    > gijnym mu nie zależało.

on nigdy nie zaczynal praktyk religijnych, bo kosciol(budynek) powstal tylko w
                    ostatnie 15 lat jego zycia

czy mu zalezalo?
                    gdy z polski na poczatku lat 90-tych przyjechal ksiadz to zaczal budowac kosciol
                    (budynek) a ze kase zapomnial zabrac ze saba, to sobie poszedl do polakow co
                    laska
                    i to do polakow ktorzy kase mialy
                    tak to zmarly dostal list dziekczynny od tego ksiedza za pomoc w budowaniu
                    kosciola(budynka)
                    za pare lat ten ksiadz dostal awans(biskup (czy cos takiego) sybirsko-azjatski)
                    przyjechal nowy

czy mial prawo brac kase?
                    przeczez nie uprawial praktyk religijnych
                    ale hajs niesmierdzi co?
                    • aaki Re: miał tupet 01.03.07, 00:03
                      pytasz sie czy zmarły powinien miec pochówek chrzescijański skoro wpłacił na budowe koscioła.nie wiem....nie rozpatruję tego w kategoriach finansowych.
                      uważam ze pochówek chrzescijański powinien miec ten kto jest chrzescijaninem
                      jest to tylko symbol ale symbol przynalezności do wspólnoty chcrzescijańskiej
                      • adnanhasan Re: miał tupet 01.03.07, 00:06
                        skoro byl okrzczony to chyba znaczy ze byl cchrzescijaninem, bez wzgledu na to
                        czy do kosciola chodzil czy nie.
                        • aaki Re: miał tupet 01.03.07, 00:11
                          aby być chrzescijaninem należy zostac ochrzczonym.
                          lecz to dopiero( choć niezbedny) to jednak tylko wstęp
                      • rusek11 Re: miał tupet 01.03.07, 00:09
                        aaki napisała:

> pytasz sie czy zmarły powinien miec pochówek chrzescijański skoro wpłacił na
                        bu
                        > dowe koscioła.nie wiem....nie rozpatruję tego w kategoriach finansowych.
                        > uważam ze pochówek chrzescijański powinien miec ten kto jest chrzescijaninem
                        > jest to tylko symbol ale symbol przynalezności do wspólnoty chcrzescijańskiej

mial pochowek CHRZESCIJANSKI
                        o to nie pytam bo wiem

pytam dlaczego kler nie ma zadnych skorpolow zeby brac kase ale ma bezczelnosc
                        zeby odmowic wykonywania swoich obowazkow
                        bo to kler ma sluzyc wiernym, nie wierni klerowi
                        • aaki Re: miał tupet 01.03.07, 00:15
                          dla osoby wierzącej nie kler(obojetnie dobry czy zły) jest miernikiem i wyznacznikiem wiary.
                          zresztą wątek tytułowy nie dotyczył moralnosci i zachowań kleru tylko czegoś innego.
                          • rusek11 Re: miał tupet 01.03.07, 00:20
                            aaki napisała:

> dla osoby wierzącej nie kler(obojetnie dobry czy zły) jest miernikiem i
                            wyznacz
                            > nikiem wiary.
                            > zresztą wątek tytułowy nie dotyczył moralnosci i zachowań kleru tylko czegoś
                            in
                            > nego.

watek dotyczy zbiorki kasy
                            gdy chodzi o KASE to o MORALNOSCI kleru niema co gadac
                            • aaki masz jak widzę pewne problemy 01.03.07, 00:23
                              ze zrozumieniem tego co sam piszesz na swoich postach.niestety nie moge ci pomóc...
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=58145335&a=58225466
                              • absztyfikant :)))))))) 01.03.07, 00:25
                                www.youtube.com/results?search_query=pedophile+priest&search=Search
                                A co ksiadz powie o pedofilii?
                                • absztyfikant poprawka linku 01.03.07, 00:27
                                  www.youtube.com/watch?v=AJwNw-rNkAQ
                                  Filmik chamski pewnie troche, ale czy calkiem nieprawdziwy?
                              • rusek11 Re: masz jak widzę pewne problemy 01.03.07, 00:26
                                jestes ksiedzem sebastianem co?

he...he...

problemow niemam

• rusek11 Re: wedlug mnie nie mial prawa odmowic 28.02.07, 23:40
                  adnanhasan napisał:

> kazdy jest dzieckiem Boga i kazdemu nalezy sie godny pochowek, tym bardziej ze
                  > okrzczony byl, a Bog jest jedyny ktory moze osadzac uczynki , tak czy nie ?
                  >

akurat ten zmarly mial godny pochowek
                  bo polacy mieszkajace od dziesiocletij na tamtych terenach i nie majac zadnych
                  ksiedzow zawsze robili pochowki zwojich zmarlych GODNIE
                  wedlug WIARY KATOLICKIEJ, nie jakichs tam kanonow czy zabobonow
                  • adnanhasan Re: wedlug mnie nie mial prawa odmowic 28.02.07, 23:48
                    inna sprawa kto te osobe pochowal i chwala tym ludziom a inna sprawa czy ksiadz
                    ma prawo odmowic .
                    Chyba sa na to jakies przepisy ale nie znam sie na tym.
                    • franciszek.modrzycki Re: wedlug mnie nie mial prawa odmowic 01.03.07, 01:48
                      "Zapytani o motywację wolontariusze,
                      zwłaszcza związani z Kościołem tłumaczą, że to, co robią, wypływa z ich wiary.
                      A tę przez prawie trzy dekady kształtował Jan Paweł II..."
                      --------------------------------------------------------------------------------
                      ksiadz.sebastian, co sie bedziesz szczypal, wywal na smieci wszystkie te
                      krzyzyki z Chrystusikiem, obraki z matka boska i inne temu podobne bzdety.
                      Widze, ze u ciebie jeste teraz na topie, nowy guru sekty katolickiej, Lolek z
                      Wadowic (w koncu to krztaltuje twoja swiadomosc, a nie jakis tam pozal sie
                      boze, Jezus z Nazaretu)

Zaczep sobie na szyje obrazek z tym swoim swietym Wojtyla i zacznij sie do
                      niego modlic, o ile juz tego palancie nie robisz...

Spojrz na siebie i zobacz w koncu ze oddajesz czesc mamonie!

• ksiadz.sebastian Re: wedlug mnie nie mial prawa odmowic 17.03.07, 18:33
                        Idź i nie grzesz więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka