rena-ta49 17.01.11, 14:28 Z pewnością macie swoje ulubione potrawy ,ale każdy z nas ma także potrawy znienawidzone , takie których nigdy nie jada . Czego nie tkniecie ? Ja nie cierpię brukselki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flissy Re: Smaki 17.01.11, 16:27 Chyba nie ma czegoś takiego,,,a jest,,,może wątróbka w różnej postaci,dość się jej najadłem w wojsku i jakoś nie bardzo mam na nią ochotę. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smaki 17.01.11, 18:07 Ona się Tobie tylko przejadła ,ale z czasem może dostaniesz na nią ochoty , ja lubię wątróbkę , chociaż nie za często . Odpowiedz Link
flissy Re: Smaki 17.01.11, 20:30 darima_ka napisała: > Ona się Tobie tylko przejadła ,ale z czasem może dostaniesz na nią ochoty , > ja lubię wątróbkę , chociaż nie za często . Jakoś od prawie 25 lat nie mam ochoty Odpowiedz Link
flissy Re: Smaki 17.01.11, 20:47 I o jeden dzień dłużej Bywało że jedliśmy ja nawet 5 razy w tygodniu,średnia tygodniowa to jakieś 3 razy w tygodniu,,,może zbrzydnąć Czasami mi się wydaje że tak jak moro w którym chodziliśmy codziennie,tak wątroba towarzyszyła mi przez całe wojsko Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smaki 17.01.11, 18:06 Nie zjadłabym kaszy manny na gęsto ugotowanej i polanej sokiem .Fuuuujjjj Odpowiedz Link
panidemonka Re: Smaki 17.01.11, 20:43 Nigdy frutti di mare, indyczego mięsa, baraniego mięsa, koźlęciny, jagnięciny i cielęciny. Oraz cukinii i świeżej papryki. Jaka na miękko też wypad! Oraz... rosół z makaronem, nawet domowym Klusek śląskich też nie, chyba że umierałabym z głodu. To samo z mlekiem prosto od krowy lub jakimkolwiek nieprzetworzonym mlekiem, chyba, że jak wyżej Nigdy słodkiej wódki, likierów, słodkiego i półsłodkiego wina oraz piwa z sokiem (rety! jeszcze tylko pitego przez słomkę brakuje) A w ogóle jak człowiek musi, to podobno wszystko przełknie. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smaki 17.01.11, 20:49 Baranie mięso jadłam raz jako dziecko, i muszę powiedzieć że mi smakowało , bowiem mnie wszystkie mięsa smakują Dużo mieś w takim razie nie jadasz? reszta wszystko dla mnie do strawienia Odpowiedz Link
panidemonka Re: Smaki 17.01.11, 20:56 Lubię wołowinki, kaczuszki i świnki (rym przypadkowy). Ewentualnie gęsinę bym zjadła ze smakiem i królika, i kurczaka hodowanego we własnym gospodarstwie. Jestem bardzo mięsożerna Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smaki 17.01.11, 21:02 Wszelkie mięso hodowane w gospodarstwie na własny użytek dla mnie to niebo w gębie Odpowiedz Link
panidemonka Re: Smaki 17.01.11, 21:21 na takim "własnym" się wychowałam. To nawet nie była wieś tylko przedmieścia, ale wtedy każdy musiał kombinować jak się dało, bo w sklepach nic nie było. Niedawno byłam na targowisku w Chorzowie i jedna pani miała kaczuszkę ze swojego chowu, własnoręcznie patroszoną i obieraną z pierza czyli skubaną Nawet nie musiałam poprawić tego skubania, a kaczuszka jeszcze ciepła czyli świeżutka była-trafiła do piekarnika, niebo w gębie Leń jestem i nie lubię targowisk, następna okazja nadarzy się jak mąż będzie chciał kupić kolejną kurtkę skórzaną Ja z lenistwa i z nielubienia targowisk przepłacam i kupuję w sklepach Dobranoc Odpowiedz Link
ryszq Re: Smaki 17.01.11, 22:00 Podobnie jak flissy , nie cierpię wątróbek. Bez róznicy. Ale nie tak dawno robiłem galantynę z kurczaka i jako dodatek do farszu użyłem wątróbki 150 g zamiast serc których akurat nie było. W farszu była niezła. Naprawdę. I dodałem też wtedy również 150 g mielonego wieprzowego. W sumie efekt był dobry. Dodatkowo co mnie odstręcza, to paluszki krabie w restauracjach typu Sphinx, bo to jakieś gumowate i mielone a wątpię czy w ogóle w nim jest mięsko z kraba. Raz to zjadłem ale byłem po zwiększonej dawce napojów wyskokowych , ale zapamiętałem po zjedzeniu piątego paluszka , że to jakiś kit. Nigdy więcej. Nie jadam również chińskich z powodu jawnego oszustwa: www.wiadomosci24.pl/artykul/malo_ryby_w_rybie_z_chin_87550.html Odpowiedz Link
ryszq Re: Smaki 18.01.11, 10:35 Ale królem obiadu dla mnie jest Boeuf Strogonow! Uwielbiam! Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smaki 18.01.11, 18:34 O! ja też uwielbiam , tylko takiego prawdziwego bo jadałam już jakieś namiastki , które nie miały nic wspólnego z Boeuf Strogonowem Odpowiedz Link
lilidae Re: Smaki 18.01.11, 18:57 Jest niewiele potraw, których nie jadam. Niestety, należy do nich wątróbka. Ostatnio mam też awersję do ryb i karkówki z grilla, ale to chyba z przesytu po ostatnim sezonie działkowym Chętnie jadam dania warzywne z niewielkim dodatkiem mięsa Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Smaki 18.01.11, 13:30 Lubię wątróbkę ,zwłaszcza drobiową , jest delikatniejsza od wieprzowej. Paluszki krabowe kupuję w marketach i te mi smakują . Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Smaki 18.01.11, 13:25 Kidy bywamy raz w roku na urlopie nad morzem zawsze stamtąd przywozimy świeże kaczuszki takie hodowane na podwórkuubite dzień wcześniej. Ja jedną zachowałam do świat i obiad był pyszny , oczywiście z kluskami i czerwoną kapustą Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Smaki 18.01.11, 13:22 Też tak uważam ,ze nasze kubki smakowe mogą do wszystkiego się przyzwyczaić Odpowiedz Link
legwan4 Re: Smaki 18.01.11, 19:38 Nie zjadlabym sledzia po szwedzku...mozdzka...Nie bardzo smakuja mi krewetki,chociaz byl czas, ze wcinalam czesto...Sledzie na slodko,raczej beee.Baranine jadlam i nie do konca mnie zachwyca...Frutti di mari nie koniecznie.Zachwycaja kotlety schabowe wedzone i usmazone...wedzone mieso wielorybie,dobre sa reniferki i losie Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smaki 18.01.11, 20:14 Widzę ,że przestawiłaś swoje meni na inne mięsko , opowiedz Legwanko jak smakuje takie reniferze mięsko? Odpowiedz Link
legwan4 Re: Smaki 19.01.11, 19:40 Renifer to zwierze lesne,czyli kazdy kto probowal dziczyzny,typu zajac,jelen to zna ten specyficzny smak....czuje sie to nawet w kielbasie,chociaz jest doprawiana roznymi przyprawami..Oczywiscie nie jadam na co dzien,takie mieska...byla to ciekawosc smaku..chociaz troche z oporami,bo sa to piekne zwierzeta.... A propos miesa wolowego,to ma tu zdecydowanie lepszy smak...ale to chyba zasluga innej rasy krow...niektore wygladaja,jak tury,albo bizony..Rogi maja ogromne i niezwykle dluga siersc..wygladaja imponujaco. Odpowiedz Link
lilidae Re: Smaki 19.01.11, 19:50 O, to muszą być piękne zwierzęta Smak mięsa zdecydowanie zależy od rasy i sposobu żywienia. Ja jestem zachłanna na nowe smaki i lubię wszystkiego spróbować, ale mam bardzo wyczulony węch i przez to często mam pewne opory z próbowaniem niektórych potraw. Odpowiedz Link
legwan4 Re: Smaki 20.01.11, 18:32 Wyczulony wech... oj,mam w nadmiarze.Nie przeszkadza w kulinarnych podrozach,chociaz ostatnio bedac w PL kupowalam Gorgonzole i mloda ekspedientka,bez krepacji rzucila..."ale smierdzacy ser"..Bardziej wechol przeszkadzal w zyciu codziennym,ale nie w obecnym miejscu Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smaki 20.01.11, 18:39 Może być śmierdzący , byle nie pleśniowy , generalnie od sera wole kiełbasę Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smaki 20.01.11, 18:41 Byłaś pierwszy raz w PL , czy już bywałaś? Przyjeżdżasz z tęsknoty , czy raczej z konieczności rodzinnej Iwonko? Odpowiedz Link
legwan4 Re: Smaki 20.01.11, 18:52 W ciagu 2 lat bylam w Pl 3 razy,z czego 2 razy bylam z koniecznosci\ urzad i bank\ i w listopadzie bylam na zakupach,oczywiscie z krotkimi wizytami u bliskich znajomych....od wyjazdu absolutnie nie mam sentymentu do przyjazdu tutaj...Ja sie tu juz nie odnajduje,ogrom ludzi,samochodow,halasu i pospiech dziala na mnie okropnie...Najprzyjemniejsza chwila jest wyjscie z lotniska i przyjazd tutaj.Cora nasza czesto tu przyjezdza,jestesmy w ciaglym kontakcie,moja psiapsiola tez tu bywa raz w roku...i tak wyglada moj stosunek do wyjazdow do PL. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smaki 20.01.11, 18:58 Warszawa tętni życiem jak większość stolic, Ty już odwykłaś od tego gwaru,żyjesz spokojniej. Wcale się Tobie nie dziwię , bo ja kiedy wracam popołudniem do domu z pracy , to mam takie same odczucia, żeby móc żyć spokojniej bez pośpiechu i zgiełku. Drażni mnie tłok w autobusach ,psie kupy na chodnikach , ale ja wiem ze tutaj żyć muszę . Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smaki 20.01.11, 19:24 Wcale się Tobie nie dziwię ,bo ja też chętnie bym zmieniała swoje na miejsce spokojniejsze Odpowiedz Link
irene.jg Re: Smaki 21.01.11, 10:06 Smaki się zmieniają, w dzieciństwie nie lubiłam rosołu, a uwielbiałam pomidorówkę, teraz bardzo lubię rosół. Lubię dania mięsne średnio, aby nie z dziczyzny (toleruję tylko pasztet z zająca). Kiedyś plasterek kiełbasy z sarny :międliłam tak długo w ustach, aż wyrzuciłam, a pachniała i wyglądała pięknie. Może teraz bym zjadła? Ja lubię sery pleśniowe, wszystkie rodzaje pierogów, naleśników, klusek itp. Kiedyś zmorą były dla mnie zupy mleczne, teraz bardzo lubię. Wątróbkę lubię średnio. Dawno temu ktoś mnie min. na wątróbkę podrywał Ale naprawdę przyrządzona z cebulką smakowała wyśmienicie. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Smaki 21.01.11, 14:00 Jadłam kiełbasę z nutrii kiedyś i bardzo mi smakowała. Z dziczyzny jadłam tylko bażanta bardzo mi smakuje. To prawda ze smaki nam się zmieniają , nie toleruję mleka , a kiedyś mogłam litrami je pić. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smaki 20.01.11, 18:37 Dla mnie każde mięsko jest dobre Ja jadam absolutnie wszystko Wołowina i wieprzowina jednak najbardziej mi smakuje . Może dlatego że nie często mam okazję jadać inne mięsa poza drobiem oczywiście , chociaż nie przepadam za mięsem indyczym. Odpowiedz Link