Dodaj do ulubionych

Biedny IPN

25.08.12, 08:55
Draństwo polityczne panów z IPN do potęgi X.

Rzekomo IPN stracił siedzibę i Rada IPN żąda od premiera
rozwiązania problemu !!1

A prawda jest taka, wg art. prasowego. NIzej wycinek i adres:

"Nowy właściciel budynku przy Towarowej (spółka z Grupy Skanska) nieoficjalnie daje do zrozumienia, że nie ma zamiaru wyrzucać IPN na bruk, do czasu rozwiązania sprawy.

W natłoku ofert pomocy i deklaracji dobrej woli umyka ważna informacja: PiS mógł w czasach swoich rządów (2006 r.) łatwo rozwiązać problem siedziby IPN. Można było ją wyłączyć z majątku państwowej wtedy spółki Ruch, która była szykowana do prywatyzacji.

Był nawet taki projekt, ale nie znalazł poparcia resortu skarbu, którym kierował Wojciech Jasiński, dziś poseł PiS i jeden z ważniejszych polityków tej partii.

Ci zatem, którzy z największą troską pochylają się nad szykanowaną instytucją, niewiele zrobili wówczas, gdy prześladowaniom można było jeszcze zapobiec.

A jak to prześladowanie wygląda w praktyce? W stolicy oprócz ul. Towarowej IPN zajmuje nieruchomości w czterech punktach. Ma 14 oddziałów i delegatur w miastach wojewódzkich. W Krakowie dysponuje kamienicą na Starym Mieście i pałacem w Wieliczce.

Zatrudnia 2,2 tys. osób, w tym 135 prokuratorów. Przeciętna płaca to 5,3 tys. zł brutto. Prokuratorzy pionu śledczego i Biura Lustracyjnego dostają więcej - 12,7 tys. zł miesięcznie.

Ich osiągnięcia nie są imponujące. Według sprawozdania za ubiegły rok przez 10 lat zdołali zaprowadzić na ławę oskarżonych 35 osób, z czego skazano 12."

Więcej... wyborcza.pl/1,75248,12360857,IPN_ani_biedny__ani_przesladowany.html#ixzz24XRNRtmv
Obserwuj wątek
    • rena-ta49 Re: Biedny IPN 25.08.12, 09:08
      Mam wobec IPN bardzo mieszane uczucia.
      Jeśli postawiono kiedyś tak "grubą kreskę" i nikogo za
      zbrodnie komunistyczne nie rozliczono,czyli nie zrobiono
      wtedy dekomunizacji to w tej chwili nie powinny te dokumenty
      nikomu więcej służyć tylko i wyłącznie historykom. Naród, który zapomina o swojej historii, może być skazany na jej powtórne przeżycie.
      • lvova Re: Biedny IPN 25.08.12, 09:51
        IPN to maszynka w rekach PiSu,mam znajomego który jest prokuratorem w IPN,nie chce sie słuchać jego poglądów politycznych i nikt mi nie powie,że ktoś z takimi poglądami jest apolityczny w pracy zawodowej.
        • rena-ta49 Re: Biedny IPN 25.08.12, 09:59
          To wina Okrągłego Stołu i Mazowieckiego,gdyby jak w Niemczech wprowadzono zakaz pełnieńia funkcji publicznych oraz w firmach państwowych na np 10 lat dla członków PZPR wg stanu na np 14 grudnia 1981 r. to zapewne bylibyśmy kilkanaście lat dalej .
          W Innych krajach też przeprowadzono dekomunizacje , i tam nikt żadnymi teczkami już nie
          może pogrywać!!
          • lvova Re: Biedny IPN 25.08.12, 10:12
            A jeśli nie było innej możliwości obalenia komuny?
            Pamiętaj,że jeszcze wtedy był Układ Warszawski,wojsko,milicja służby specjalne był w rękach ludzi związanych z PZPR.
            • rena-ta49 Re: Biedny IPN 25.08.12, 10:21
              Elita polityczna, która piła wódkę z Kiszczakiem w Magdalence a pili wszyscy, także Kaczory,
              nam to załatwiła,i teraz jest jak jest.

• lvova Re: Biedny IPN 25.08.12, 10:40
                Renia ale był tylko dwie drogi,albo ta albo dalej komuna.
                • zak-1 Re: Biedny IPN 25.08.12, 10:52
                  Nie powiem , żeby rozwiązywać , ale znacznie zredukować . Takie instytucje mają tendencje do przypisywania sobie ważności i niekontrolowanego rozrostu . Gdybym mial taką lagę i tam pracowal , też bym sobie powalczył o więcej .
                • skuter44 Re: Biedny IPN 25.08.12, 11:00
                  Droga do wolności i kapitalizmu (na starcie) była dobra. W latach następnych trzeba było ją systematycznie modernizować i dostosowywać do standardów europejskich. Tak się nie stało. Rządy partii popieranych przez społeczeństwo a w partiach przywództwo kacyków partyjnych spowodowało, że dziś stoimy przed koniecznymi reformami które już dawno powinny być zrobione. Rządy i dominacja partii + KK w państwie wypaczyły ustrój demokratyczny, blokują unowocześnianie Polski i nakreślanie dróg bezpiecznego, szybkiego rozwoju. (to moje zdanie)

A wracając do IPN. Instytut zrobił swoje. Niewielki to dorobek a jednocześnie stronniczy.
                  Czas na jego likwidacje. Zasoby winny trafić do Archiwum Państwowego i być dostępne jak dotychczas a prokuratorzy mogliby wzmocnić kadrowo Prokuraturę. Nie mają uzasadnienia specjalne prokuratury - Wojskowa i IPN. Jesteśmy bardzo rozrzutni.
                  • zak-1 Re: Biedny IPN 25.08.12, 11:07
                    Całkowicie podzielam twoje zdanie . Z tym , ze archiwa powinny być powszechnie dostępne , tak jak w Niemczech .
                    • lidka449 Re: Biedny IPN 25.08.12, 11:42
                      mam podobne zdanie Archiwum Państwowe.
                      • wirujacypunkt Re: Biedny IPN 25.08.12, 15:08
                        Skuter i zak, absolutna racja.
                        • skuter44 Re: Biedny IPN 26.08.12, 21:31
                          Kilka zgodnych politykierów ? To możemy tworzyć partię - np. Przeciwnicy Partii. -wink
                          • lvova Re: Biedny IPN 27.08.12, 08:38
                            Nie wróżę wam długo tej zgody wink
                            • skuter44 Re: Biedny IPN 27.08.12, 09:32
                              Jak to z Polakami.
                              Mam swoje ostatnie, malutkie doświadczenie. Zapaliłem się i poszedłem do RP. Zamierzałem
                              (zacząłem) organizować lokalną strukturę. Odpowiadał mi program - Nowoczesna Polska. Sam Palikot dawał dobry przykład . Okazuje się, jest to kolejna partia z niedopracowanym (kontrowersyjnym) programem która mam jedyny cel - udział w władzy. Na dalszy plan schodzi Polska jej dobro i przyszłość , rozwiązywanie problemów Polaków.

Dlatego nie dam się nikomu skusić . Poza tym ... wiek. Zostaje politykierstwo , na fotelu. -smile
                              • rena-ta49 Re: Biedny IPN 27.08.12, 13:27
                                I dlatego zaden bezpartyjny fachowiec nie ma szan dostać się do rządu.
                                To partie na swoich listach umieszczają wiernych i biernych ,a ze głupców ,
                                to się nie liczy!
                                Dlatego mamy Polskę jaką mamy.
                                Szkoda nerw.
                          • rena-ta49 Re: Biedny IPN 27.08.12, 13:24
                            Ja do żadnej partii się nie piszę smile smile
                            Przetrwałam komunę bezpartyjnie , to i teraz przetrwamtongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka