darima_ka 03.11.08, 18:18 Chata kryta słomą , a na dachu antena satelitarna, przed chałupą nowiutkie autko, a co... niech sąsiady widzą,i zazdroszczą... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inka-1 To mnie rozbawilo.. 03.11.08, 18:21 fakt polskie zestawienie ,,dulszczyzny i tu.." Odpowiedz Link
inka-1 To tak na marginesie.. 03.11.08, 18:23 wiecie ze,, podziwiam "ludzi ktorzy wlasnie cale zycie nic nie maja a np.grob musi byc wystawny...(to tak po swiecie zmarlych).. Odpowiedz Link
darima_ka Re: To tak na marginesie.. 04.11.08, 07:44 Niektórym dochodu nie starcza na zapłacenie rat zaciągniętych kredytów, drzwi boją się otwierać komukolwiek , bo komornik stuka, ale zgrywają przed otoczeniem bogaczy, znam takich.. Odpowiedz Link
gazetowe_konto_z_debetem Re: To tak na marginesie.. 05.11.08, 12:05 Ja też znam takich ale to nie żyrowałam im kredyty. Trudno, ich problem. Odpowiedz Link
gazetowe_konto_z_debetem Re: Smieszy mnie .... 03.11.08, 18:24 Bo faktycznie śmieszny widok;I Ale co zaproponowałabyś ludziom, którzy taką właśnie chatę kupili, bo im się podoba? Albo wybudowali taką wystylizowaną? Mają nie korzystać z możliwości techniki? Mnie to nie dotyczy, bo nijakiej chaty nie posiadam, anteny satelitarnej też nie-mam kablówkę i żaden talerz nie szpeci cudnego muru familoka, w którym mieszkam Inne owszem, są obwieszone antenami. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smieszy mnie .... 03.11.08, 19:16 Wiesz jeśli chata ma być wystylizowana , to antena na jej dachu pasuje jak kwiatek do kożucha. Ale mnie raczej chodzi o to nasze narodowe wręcz szpanerstwo, typu zastaw się ,a postaw się . Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Nie uważasz, że modę na szpanowanie 04.11.08, 09:27 adoptowaliśmy z zachodu? Odpowiedz Link
inka-1 Szpan to my chyba mamy.. 05.11.08, 12:18 po naszych przodkach..Polak lubi byc zauwazany.. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Ty ze szlachty pochodzisz? 05.11.08, 13:05 A mnie sie coś zdaje, że ci nasi co szpanowali, majątki poprzepijali i do Stanów wyjechali. Za chlebem, ale że to jurni Polacy, to narobili tam dzieci, które w genach szpan mają i się wszystkim przechwalają! No i stąd mamy to amerykanskie naj... Najgorszą oświatę i opiekę zdrowotną też, ale jest naj... nie? Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Smieszy mnie jeszcze to 05.11.08, 14:34 Ale się chomik pomylił! Hahaha... Odpowiedz Link
europa.1 Re: Smieszy mnie jeszcze to 05.11.08, 14:52 Miałam kiedyś w logo mojego forum takie... Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Ten to ma kondycję! 05.11.08, 19:42 Obserwuję go już z pół godziny, a on ciągle i ciągle... No ja to bym tyle nie mógł... Odpowiedz Link
zak-1 Re: Ten to ma kondycję! 06.11.08, 14:45 A jaką zadowoloną minę ma !!! Wracając do wątku , znam ludzi ktorzy wszystkie pieniadze ładują w chalupę, nie powiem .... super i na zewnątrz i w srodku , ale po prostu strach do niej wchodzić....super sterylna .I nie umieją swoich potrzeb wypośrodkować, bo na wczasach jeszcze nigdy w życiu nie byli . Odpowiedz Link
azmb Re: śmieszy mnie... 06.11.08, 15:26 wracam do główego tematu- widok super samochodu przy ruinie domu, czy satelitka na "kurnej chacie" to do niedawna był częsty widok na Warmii i Mazurach (nie wiem, jak teraz). Spowodowane to było niewiarą w trwałość pokojowych traktatów i granic. Ludzie tam mieszkjacy mówili między sobą, że nie warto się budować, bo i tak przyjdą tu Niemcy i zabiorą. I wiecie co, w świetle paru wyroków sądowych, nie było to głupie podjeście.... Odpowiedz Link
zak-1 Re: śmieszy mnie... 06.11.08, 15:29 Podobnie jest w Opolskim , Jednak samochod i satelita ,są tańsze od wyremontowania chałupy ....moze o to chodzi ? Odpowiedz Link
azmb Re: śmieszy mnie... 06.11.08, 15:34 być może i o to ale myślę, że najpierw był strach przed Niemcem (nie wiem jak w Opolskiem, ale na WiM to Niemcy dość głośno onegdaj obiecywali powrót, siedzą tu zresztą bez przerwy), a teraz może wyłazi oszczędność? Odpowiedz Link
gazetowe_konto_z_debetem Re: śmieszy mnie... 06.11.08, 18:17 Owszem, satelita i auto są tansze od gruntoenego remontu poniemieckich budynków. Co nie znaczy, że nie powinno się zacząć od zadbania o chałupę Odpowiedz Link
darima_ka Re: śmieszy mnie... 07.11.08, 20:10 Zak gdzie Ty w opolskim widziałeś takie chaty? kurde tam takie bogactwo wszyscy w Niemczech pracują... i jeden przed drugim chałupy picuje Odpowiedz Link
gazetowe_konto_z_debetem Re: śmieszy mnie... 07.11.08, 20:14 Ja nie Zak ale odpowiem, bo tam się urodziłam, ychowałam i czasem bywam w odwiedzinach. W powiecie nyskim (u siebie)widziałam, u brata. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Żartujesz!? 07.11.08, 20:16 gazetowe_konto_z_debetem napisała: > ... tam się urodziłam, wychowałam i czasem > bywam w odwiedzinach. W powiecie nyskim (u siebie)widziałam, u brata. ------- A Grodków znasz? Odpowiedz Link
gazetowe_konto_z_debetem Nie żartuję:) 07.11.08, 20:18 Znam. Wychowałam się w małej miejscowości pod Nysą. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Ciągnie 07.11.08, 20:24 "wilka do lasu"... To miłe, ale dalszych wniosków nie będę wyciągał Odpowiedz Link
gazetowe_konto_z_debetem Re: Ciągnie 07.11.08, 20:31 Lasów i lasków na Opolszczyźnie nie brakuje. Ciągnie i żal, i smutno, że już domu rodzinnego nie ma Odpowiedz Link
darima_ka Re: śmieszy mnie... 07.11.08, 20:20 Kurczę a ja jak mam okazję (nie często) przejeżdżać , albo i zwiedzać to podziwiam... Odpowiedz Link
gazetowe_konto_z_debetem Re: śmieszy mnie... 07.11.08, 20:28 A co tam podziwiać Darimko? Chociaż sentyment do niewielkich pagórków mam do dziś I do PGRów Odpowiedz Link
darima_ka Re: śmieszy mnie... 07.11.08, 20:33 Głuchołazy ,Jarnołtówek, i jeszcze Moszna ja jestem Moszną zachwycona Odpowiedz Link
gazetowe_konto_z_debetem Re: śmieszy mnie... 07.11.08, 20:48 Pięknie tam jest, ale nie tyko tam Odpowiedz Link
darima_ka Re: śmieszy mnie... 07.11.08, 20:51 No właśnie ja całą opolszczyzne podziwiam za gospodarność m/n i za piękne miejsca Odpowiedz Link
andreski Re: Smieszy mnie .... 07.11.08, 21:15 ...to co Was smieszy. To jacy my Polacy jestesmy tacy "zastaw sie a postaw sie". Wydawac by sie moglo, ze nie byliscie nigdzie indziej na swiecie! Popatrzcie na Ruskich, albo Ukraincow. Tym to dopiero sloma z butow wylazi, chociaz fakt, to Azja jest. A u mnie myslicie ze inaczej??? Toz Hiszpanie sa najbardziej zadluzeni na swiecie, nie liczac obywateli USA. Tutaj to sie szpanowalo i na kreche zylo! Tylko zeby sasiad z zazdrosci zebami zgrzytal)). No i sie skonczylo . Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smieszy mnie .... 07.11.08, 21:20 W Rosji , na Ukrainie nie byłam chociaż bardzo pragnę , i myślę ,że zrealizuję jeszcze swoje marzenia, ale w Hiszpanii i Włoszech , Austrii i kilku innych krajach Europy byłam i może turysta tego nie zauważa o czym Ty piszesz, ale muszę przyznać że chaty słomą krytej z anteną satelitarną nie widziałam nigdzie poza naszym krajem;P Odpowiedz Link
andreski Re: Smieszy mnie .... 07.11.08, 21:38 Moze dlatego, ze tu sie domow strzecha nie kryje? Niemniej jednak... farm3.static.flickr.com/2336/2374908502_7aaf7044e1_b.jpg Odpowiedz Link
darima_ka Re: Smieszy mnie .... 07.11.08, 21:42 No tak ,Ty tam mieszkasz widzisz na co dzień... dużo więcej niż przeciętny turysta Odpowiedz Link