Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Buty wspinaczkowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 17:51
    Zaczynam się wspinać i potrzebuje rady co do butów. Po wyjeździe na skałki
    doszedłem do wniosku, że w "zwykłych" butach jest delikatnie mówiąc ciężko.
    Podpowiedzcie proszę jakie buty powinienem zakupić, jakie modele polecacie i
    gdzie w Warszawie i okolicach są sklepy, w ktorych mógłbym coś znaleźć. Buty
    będę wykorzystywał zarówno na ściance jak i na skałkach.
    Wielkie dzięki za rady.
    Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • aard Zakup butów - kilka porad 14.07.04, 09:25
        Sprawa nie jest prosta, nie ma jednego bądź kilku modeli, które są dobre dla
        wszystkich. A nawet jeśli są takie, które "rulez" na rynku (five ten) to jest
        jeszcze kwestia ceny (fiveteny raczej nie schodzą poniżej 500 PLN).

Moja propozycja: daj sobie czas, najlepiej kilka tygodni na decyzję. Aby ją
        podjąć przejdź się po wszystkich znanych Ci sklepach (w Wawie kojarzę jeden na
        Mariensztacie i jeden w pasażu na Al. Jerozolimskich po ich pd. stronie w
        pobliżu Kruczej; na pewno jest znacznie więcej, ale nie jestem warszawiakiem) i
        przymierz KAŻDY dostępny model butów w Twoim rozmiarze i te trochę mniejsze
        (zawsze przymierzaj tak długo coraz mniejsze pary, aż trafisz na taką, która
        będzie ZBYT mała). Twój rozmiar to zazwyczaj jeden numer lub 1,5 numeru mniej
        niż w zwykłych butach (wyjątkiem jest Boreal, który ma mniejszą numerację w
        butach do wspinu, jeśli nosisz 42, to i wspinaczkowe Boreala będziesz miał ok.
        42).

But wspinaczkowy musi leżeć na stopie "jak rękawiczka", to znaczy jak
        najdokładniej przylegać, ale w miarę możności nigdzie nie uwierać. Dlatego tak
        ważna jest przymiarka wielu rodzajów. Jeden będzie Cię pił jak cholera, a drugi
        (nawet o mniejszym rozmiarze!) będzie leżał idealnie. Kiedy już wybierzesz
        najlepiej pasujący ci model i rozmiar, zastanów się, czy Cię na niego stać.
        Jeśli tak, kupuj. Jesli nie, wybierz najlepszy spośród tych, na które Cię stać.
        (przymierz nawet te, które są zdecydowanie zbyt drogie, będziesz miał
        porównanie i wiedzę, że droższy nie zawsze znaczy lepszy).

Uwaga: wiele osób powie Ci, że w butach najważniejszy jest kształt
        (asymetryczny bądź symetryczny), rodzaj gumy, to czy dobrze się haczy pięta,
        rodzaj zapięcia (baletki, velcro, sznurowane) itp. Wszystko to jest prawdą
        wtedy, gdy będziesz już miał doświadczenie, przede wszystkim w tym, jaki rodzaj
        wspinaczki chcesz uprawiać. Buty asymetryczne są dobre na trudne drogi sportowe
        w wapieniu (dziurki!), haczenie pięty jest ważne w bulderingu, a rodzaj gumy
        przy drogach tarciowych. Na początku natomiast ważne jest, żeby but był w miarę
        wygodny (nie chcesz, żeby ciągły ucisk Cię zniechęcił do łojenia, prawda?),
        nadawał się "do wszystkiego" no i nie był zbyt drogi, na wypadek, gdybyś
        stwierdził, ze wspinaczka to jednak nie to.

Na koniec jednak kilka nazw. Zwróć uwagę na marki czeskie: Triop, Saltic, Rock
        Pillars - są one tanie i naprawdę niezłe, w sam raz na początek (i nie tylko,
        łoję od pięciu lat, ciągle w Triopach). Pamietaj jednak, że to nie cena powinna
        być najistotniejszym czynnikiem.

Pozdrowienia,
        aA
        Rd

PS. Na przymiarki weź ze sobą stopki od pończoch - takie supercienkie
        skarpeteczki po 2 zł i zawsze zakładaj przed włożeniem buta. Masz mniejszą
        szansę, że zarazisz się grzybicą poprzednich przymierzających i większa, że sam
        oszczędzisz swojej kolejnym klientom :-)
        • Gość: ToMa Re: Zakup butów - kilka porad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 17:47
          Wielkie dzięki za tak wyczerpującą podpowiedź. A co myślisz o firmie/modelu:
          Mad Rock / Flash lub Mad Rock / Phoenix, cena 279,- i 269,-, bo takie polecono
          mi właśnie na Mariensztacie. Przymierzalem je i wydawały się w miarę wygodne,
          poza tym nic więcej nie umiem o nich powiedzieć. Przymierzałem też Triop /
          Salsa 229,- ale chyba były mniej wygodne (mniej mi leżały).

Pozdrawiam
          To Ma
          • Gość: _rycho Re: Zakup butów - kilka porad IP: 63.118.18.* 15.07.04, 00:08
            \
            you got it right.

you will climb in the shoes
            and they have to feel right
            on your feet not mine or his ... ;-)

so go with the once that feel good,
            but don't walk in the store
            put them on the wall and try to
            simulate climbing, get them
            small and tight, it's gonna
            help a lot when you climb
            something steep later on.

i bought rock pillars during my last
            visit in poland, just because they were
            cheap and they suck.

trust your own feelings,
            climbing is all in your mind
            if your feet don't feel right
            you won't make it high ;-0

have fun
            _ rycho

• aard Więc tak 15.07.04, 10:11
            Nie znam kompletnie tych modeli Mad Rocka, nic Ci nie doradzę. Sam łoję akurat
            w triopach Salsa, ale to nic nie znaczy.
            Powtarzam, przymierz DUŻO różnych butów. Dużo znaczy najmniej kilkanaście
            modeli, a nie trzy.
            Powodzenia.
          • Gość: ToMa Re: Zakup butów - kilka porad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:36
            Dzięki bardzo
            Pozdrawiam
        • Gość: ;) Re: Zakup butów - kilka porad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 20:49
          fajniutkie te Twoje porady tylko jest jedno ale...fiveteny już nie rządzą,
          bardzo spadła ich jakość od jakiegoś roku i żaden z moich znajomych już sobie
          ich nie chwali. Szybko się rozwalają a i guma już nie ta sama. To tyle ;)
          • aard 5.10 02.08.04, 12:52
            No cóż, ja od swoich znajomych słyszałem opinie wprost przeciwne. A sam akurat
            nigdy w fivwetenach nie łoiłem, niestety. Będę musiał tych znajomych opitolić ;)

Aha, do autora wątku i innych zainteresowanych; w najnowszym "Magazynie
            Górskim" zamieszczono wielki test butów wspinaczkowych (30 modeli). Choć
            przydatność takiego testu może być dyskusyjna (np. ocena w kategorii "wygoda" -
            mierzyłem Boreal Laser nieraz i masakrują mi stopę, a chłopaki się ropływają w
            zachwytach), to jednak na pewno warto przejrzeć, chocby gwoli orientacji na
            rynku, bo podejrzewam, ze takiego wyboru nie będzie w żanym sklepie :-)

Pozdro,
            aA
            Rd
            • Gość: ;) Re: 5.10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 14:43
              odpowiadam :), dopóki 5.10 były produkowane w stanach było wszystko ok,
              natomiast od pewnego czasu produkcja przeniosła się do Chin i dzieją się np
              takie cuda , że w butach tych guma rozwarstwia się po kilku wspięciach i wogóle
              szybko się rozwalają (aha buty kupione bezpośrednio u przedstawiciela). Nawet
              był kiedyś wątek na ten temat na brytanie. I nikogo nie opitalaj ;)
              • aard Coś jest na rzeczy... 04.08.04, 11:17
                Moja znajoma, instruktor wspinaczki skałkowej, bardzo dobrze się wspina, kupiła
                sobie ostatnio fiveteny (te żółte na rzep, nie pamiętam nazwy) i nie była w
                stanie zrobić w nich VI.1+ ;-)

Okej, opitalać nie będę, ale popatrzę sobie na tych ludzi w 5.10 :-)
            • aard No i kupiłem fiveteny 29.04.06, 19:45
              Anasazi LaceUp. Genialne! Przylegają jak żadne inne, wprost trudno uwierzyć, że
              DA SIĘ w toto włozyć stopę, a nic nie boli :)
              Ale fakt, że kupiłem z drugiej nogi i to jeszcze te z "amerykańską": gumą ;)

Pozdrawiam,
              Aa
              Rd
        • Gość: ola Re: Zakup butów - kilka porad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 21:01
          Wspinam się od niedawna i właśnie przymierzam się do zakupu butów. Mam jednak
          jedno nurtujące mnie pytanie (byc może bardzo głupie dla doświadczonych
          zawodników ;), a mianowicie: dlaczego buty do wspinaczki powinny byc za
          małe?!?!? Rozumiem, że powinny byc BARDZO dopasowane i SUPER przylegac, ale
          dlaczego muszą byc ZA MAŁE? Jak widzę tych biedaków, którzy chodzą chwiejąc się
          dziwnie i po każdym zaliczeniu drogi ściagają buty, aby dac odpocząc swoim
          zmaltretowanym stopom, to zastanawiam się po co. Superprzylegające buty to
          rozumiem, ale dlaczego w im mniejsze buty się człowiek wciśnie, tym lepiej?!?!?!
      • darop Re: Buty wspinaczkowe 05.10.04, 12:41
        Jak już mniej więcej wiesz jakie buty bys chciał to mam do odsprzedania
        pantofelki Saltic Garnet. nr 8-42 za jedyne 130 pln. Prawie nówki, łoiłem w
        nich ze 3 razy ale okazały sie za małe. Mój mail-darop@gazeta.pl
        • Gość: ToMa Re: Buty wspinaczkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 00:11
          Dzięki wielkie ale już mam buty. Poza tym to nie mój rozmiar niestety. Jeszcze
          raz dzięki.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka