Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wspinanie po 30-tce

22.02.05, 23:39
    Tak się zastanawiam, czy po 30-tce można się jeszcze wspinać?
    Nie chodzi mi oczywiście o warunki fizyczne - bo pozytywne przykłady można
    mnożyć, ale o to, że już nie ma z kim :-(
    Człowiek się ożenił, urodziły się dzieci, jakoś się wypadło z obiegu i teraz
    jakby się chciało powspinać to nie ma kogo przypiąć do drugiego końca liny.
    Warto się jeszcze szarpać? Czy przerzucić się na piwko i Eurosport :-)
    Obserwuj wątek
      • lucyperek2 Re: wspinanie po 30-tce 23.02.05, 15:21
        Człowieku, co Ty gadasz ??? Ja mam 47 (w tym roku 48) i się wspinam. Może nie po
        6 i 7 (pełne piątki robię, a może w tym sezonie machnę ściankęz elementami 6).
        Żeby było śmieszniej to namówiłem na to moja żonę (2 lata młodsza) i chadza ze
        mną. Dla niej 4+ to maks, ale "setkę" i filar Świnicy zrobiła. W tym, sezonie
        może będzie Żabi Koń.
        • www.globaltc.eu Re: wspinanie po 30-tce 12.01.07, 15:54
          Przerzuć się na piwko i eurosport :-)
          ---
          Wspinaczka sportowa - wstęp: www.globaltc.eu/_svd,pl/171,94/Pasje.html
      • aard Nie pytaj głupio 23.02.05, 17:02
        tylko szukaj partnerów :)
        choćby i przez forum. Powodzenia!
      • Gość: Ralph Re: wspinanie po 30-tce IP: *.access.telenet.be 15.03.05, 14:39
        Stary, ja też jestem po 30-tce, straciłem zupełnie kontakt ze środowiskiem, ale
        jak tylko wyleczę kolana i wrócę do Polski, to wracam do wspinania! Nie jest
        problemem wiek (chyba że się chce zostać mistrzem Polski), ale kontakty, a te
        powoli można odnowić - nie będzie to proste, to już będzie zupełnie inne
        środowisko, inni ludzie, ale zawsze.
      • Gość: Grzegorz Re: wspinanie po 30-tce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 15:31
        Ma 49lat wspinam się od 3 lat. Zrobiłem rok tem VI.I RPw skale.W tatrach drogi
        VI, VI+.
        Powodzenia
      • Gość: PowerW Re: wspinanie po 30-tce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:35
        Mi stuknęły trzy dychy w tym roku. Zacząłem się wspinać 2 miesiące temu. Mam
        fajną ekipę i o to chyba w tym sporcie chodzi. Z trudniejszych tras zrobiłem już
        Ryskę Tygryska i Nitkę w Sokolikach. A wiem, że jeszcze dam radę zmierzyć się z
        bardziej wymagającymi drogami. Nie poddawaj sie.
        • aard Jeśli wolno mi wyrazić opinię 19.07.05, 09:50
          "Ryska Tygryska" i "Nitka" w pierwszym sezonie? Brawo! Rewelacja! :)
          A w jakim stylu?
          • kleopatryx Re: Jeśli wolno mi wyrazić opinię 20.07.05, 08:44
            He he zrobił to na wędkę. Ja razem z nim :) Nie prowadzimy sami tras, ponieważ
            mamy lęk wysokości :>
            Teraz chcemy robić drogi 6.2, ale nikt nie może nam zawiesić wędki :((((
            Ale tak zupełnie poważnie to czas już skończyć z wędkami.
            Jeszcze w tym sezonie bierzemy się do roboty.
            • Gość: PowerW Re: Jeśli wolno mi wyrazić opinię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 08:56
              Mocna deklaracja. Musimy o tym poważnie porozmawiać. W Sokolikach ;)
            • aard O! Koniec z wędkami? 20.07.05, 11:16
              Czyli wreszcie zaczniecie się WSPINAĆ :p
              • kleopatryx Re: O! Koniec z wędkami? 20.07.05, 15:22
                O tak, koniec też z pieczeniem ciasta na wspinaczkę oraz herbatką z termosu.
                • aard Wow!! 21.07.05, 08:41
                  a grill, a grill??! :p
                  • kleopatryx Re: Wow!! 22.07.05, 18:35
                    Rany, byłabym zapomniała :) Dzięx!
                    • aard Do ustług :) 23.07.05, 19:52
                      Nie ma sprawy, byleś poczęstowała ;)
        • kleopatryx Re: wspinanie po 30-tce 24.07.05, 21:51
          Hej 30latku PowerW (Jak to odmieniać przez przypadki?!)
          Jedziesz w skałę w środę i piątek? W piatek podobno 34 stopnie (jak cudownie!).
      • rojac Re: wspinanie po 30-tce 21.01.06, 11:03
        Pytasz o wspinanie po 30 a wiesz ile ludzi wspina się po50 i 60 ja mam 42 i nic
        nie stoi na przeszkodzie że chodzę na ściankę i jeżdzę w góry ale prawdą jest
        że w tym wieku to już trudno znależć partnera nz ścianę.
        • Gość: agatka Re: wspinanie po 30-tce IP: *.eu.org 22.01.06, 22:52
          z tym partneem to jest prawda, w tym wieku(niewazne co my myslimy , ale
          wiekszosc jest juz hmm... stara, bo im sie nie chce wola telawizor) i tak
          bedzie, ja tez mam problem co by znalezc partnera do wspinania bo nikomu sie
          nie chce chce albo sie boja, ja tez sie boje i co z tego)
          • vika28 Re: wspinanie po 30-tce 24.01.06, 12:59
            Ja wspinam sie z ludzmi glownie starszymi od siebie. Moj partner od wpsinaczki
            jest 10 lat starszy, a towarzystwo z jakim pokonuje szczyty to glownie
            pasjonaci po 30 bywa, ze grubo po ;)))
            Wiec zadno piwko i telewizor ;)
      • Gość: wspinacz_extreme Re: wspinanie po 30-tce IP: *.insurance.waw.pl 22.03.06, 08:54
        Jak nie macie z kim się wspinać to zapraszam na ul. Stumykową 21 w warszawie
        pon,sro,piąt 17 30- 22 naprawdę fajna ściana i jeszcze fajniejsi ludzie
        pozdrawiam
        • Gość: MONIKA33 Re: wspinanie po 30-tce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 12:27
          Tak czytam i zastanawiam się czy ja mogłabym spróbować wspinaczki, nie mając
          zielonego pojęcia w tym temacie. MOże wspinaczki w Tatrach ale może gdzieś na
          ściance, żeby zobaczyć czy wogóle dałabym radę.
          Czy dla osoby w tym wieku i niekoniecznie wysportowanej to dobry pomysł.
          Zastanawiam się bo mając naście lat marzyłam o tym, tylko tak jakoś wyszło....
          pozdrawiam
          ramonia@interia.pl
      • Gość: wspinacz_extreme Re: wspinanie po 30-tce IP: *.insurance.waw.pl 22.03.06, 08:55
        No i zapraszam na www.extremetime.pl
      • Gość: JK Re: wspinanie po 30-tce IP: *.lodz.mm.pl 22.03.06, 23:29
        No a co ma powiedzieć facet, który skończył 45?
        Cóż idzie wiosna i trzeba będzie połazić na ściance w parku przy pomniku i
        pojechać w skałeczki!!A i ponoć w kwietniu (?) ma być ustawiona ścianka w
        Manufakturze.
        JK
      • Gość: zorro Re: wspinanie po 30-tce IP: *.theochem.tu-muenchen.de 25.04.06, 11:53
        Sam uczylem podstaw wspinaczki znajomego w wieku 60 lat...
        i po 2-3 mies. zrobil VI -ke w skalach. Potem zaczal sie wspinac w Tatrach - z
        sukcesami.
        Pozdrawiam,
        • monami5 Re: wspinanie po 30-tce 14.09.06, 13:13
          U-huu!!.... No to ten Twoj znajomy chyba jest wybitnie utalentowany (i w niezlej formie?) albo sciemnia,
          ze ma 60..... ;-)

Ja dopiero chce zaczynac sie uczyc wspinaczki i juz mysle, ze to niestety ciut pozno (mam prawie 32
          lata) - no ale lepiej pozno, niz wcale, nie??... A mistrzynia swiata zostac nie musze. :-)
          • Gość: kolargol Re: wspinanie po 30-tce IP: 195.190.143.* 24.11.06, 11:54
            ja zaczalem jam mialem 33
            w tym wieku troche latwo o kontuzje i regeneracja juz nie taka
            ale da sie zaczac robic VI.2 po dwu latach (oczywiscie niektorym zajmie to
            wiecej innym mniej czasu)

slyszalem o pewnej parze po 50ce co wlasnie zrobila pierwsze 8a (ok. VI.5) -
            wiec wszystko jest mozliwe

powodzenia
            • Gość: ^^ Re: wspinanie po 30-tce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 10:12
              po 60 ce ??i co dziwisz sie???
              Na weście w weekendy można spotkać pod skałami stare małżeństwa które
              przyjeżdzają z wnukami na piknik, a dziadek z babcią nagle zaczyna rozgrzewać
              się na 6tce po czym spokojnie przechodzą sobie 7b..
              inna kultura..:)mają to w genach:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka