Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    IP: *.chello.pl 07.11.07, 19:24
    jaka jest najleprza lina do tyrolki ? takiej o dl 30 m statyk czy dynamik
    jakies konkrety prosze
    Obserwuj wątek
      • Gość: slawek Re: tyrolka IP: *.astro.net.pl 07.11.07, 23:06
        Jeżeli pytasz o takie rzeczy, to znaczy że nie masz pojęcia o tyrolce. Daj sobie
        spokój.
        • Gość: maciek Re: tyrolka IP: *.chello.pl 08.11.07, 18:50
          no nie mam to moze mi cos przyblizysz, a ty odrazu miales?
          • Gość: slawek Re: tyrolka IP: *.astro.net.pl 09.11.07, 11:15
            Do ryrolki musisz rozpiąć linę pomiędzy dwoma ponktami, po której będziesz się
            przemieszczał w poziomie lub skosie, lina musi być napręzona - więc jaką
            zastosujesz. Do tego dochodzą jeszcze inne zagadnienia: bezpieczeństwo,
            hamowanie etc. Jest b. dużo wypadków na tyrolkach.
            • Gość: Maciek Re: tyrolka IP: *.chello.pl 09.11.07, 16:00
              Co do hamowania to wiem co, zrobic mam rolke twin
        • Gość: gościu Re: tyrolka IP: 94.230.21.* 27.11.09, 21:36
          Sławku, jeżeli ktoś pyta o takie rzeczy to chce wiedzieć bo być może chce zacząć
          z tym przygodę, a ty jako doświadczony zawodnik bo chyba za takiego się uważasz,
          powinieneś odpowiedzieć kulturalnie, a nie pie...ć głupoty.
          Daj sobie Sławku spokój z udzielaniem się na forach bo chyba nie wiesz po co one są.
      • Gość: ]] Re: tyrolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 23:22
        sprobuj na druciaku (moze byc siec traktyczna)
        • Gość: Hugo Re: tyrolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 00:04
          Co do lin to tylko statyk/połstatyk/.Dynamik tylko jako asekuracja albo
          awaryjnie.Szkoda dynamika po prostu.Na węzłach przy punktach może wystąpić
          moment 3razy większy od obciązenia tyrolki.Dynamik się rozciągnie i tyle.
          Punkty do stanowiska muszą być pancerne i tylko na stalowych karabinkach.Dotyczy
          to również asekuracji.Nie przeciążaj tyrolki skokami albo transportem cięzkiego
          ładunku/więcej niz 2 os np./Do tego służy tyrolka lużna, tj kąt miedzy linami
          wychodzącymi z bloczka nie większy niż 60stopni.

Hamowanie tylko rolką z hamulcem jest dośc ryzykowne.Stosuj drugie zabezpieczenie.

Pozdrawiam i miłej zabawy.
      • Gość: GEA Re: tyrolka IP: 87.205.149.* 06.04.09, 18:51
        Oczywiscie ze dynamiczna, ale to zależy jak długa ma to być tyrolina
        i pod jakim katem. Zazwyczaj się używa tych dwóch.

www.guiasdeaventura.com
        • Gość: piotruuch Re: tyrolka IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.09, 13:45
          witam! mam pytanie jakie wy macie sposoby na wychamowywanie tyrolek. Ja robie
          juz tyrolki od kilku lat i bardziej strome hamowalem lina z gornego
          stanowiska(wpieta w przyrzad) wpieta w uprzaz kolesia. slyszalem ze czesc na
          dole strawia dwie osoby i one wpinaja swoje linki na line nosna przez karabinki
          - ale to przeciez karabinki sie niszcza od tego;/ a i sposob na v-ke nie do
          konca to rozumiem lina wpieta u gory w stanowisko na sztywno potem idzie przez
          karabinek z bloszkiem i ja mam wpieta w przyrzad;/ to nie szarpnie mnie jak ktos
          bedzie mial duza mase?
      • k.mack Re: tyrolka 24.03.10, 09:49
        Do tyrolki tylko lina statyczna, a właściwie 2 liny, jedna "trakcyjna" druga
        asekuracyjna powyżej. Bloczki polecam tandem oraz fixe petzl'a. Hamowanie albo
        od góry z przyrządu np. ósemki, albo V rozciągnięta lina prostopadle do lin po
        których jedziesz. Dodatkowo pod koniec jakiś awaryjny hamulec typu węzeł. itp.
        itd. Najlepiej zrób kilka pierwszych tyrolek z kimś kto ma jakiekolwiek w tym
        doświadczenie.
        • Gość: Extreme Explorer Re: tyrolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 15:50
          Witam jeśli jesteś dalej zainteresowany zdobyciem wiedzy na temat tyrolek to zapraszam na kurs pod okiem Instruktora www.extreme-explorer.pl Mamy bardzo duże doświadczenia w budowaniu tyrolek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka