Dodaj do ulubionych

Wezyr 2009

04.01.09, 21:56
Czy ktoś wybiera się na sezon 2009 z Wezyrem? A konkretnie czy wylatuje w kwietniu?
Obserwuj wątek
    • kpiecz1 Re: Wezyr 2009 05.01.09, 16:47
      Witam,

Jeszcze nie podpisałam umowy, ale prawdopodobnie jadę. Trochę odstraszają mnie
      opinie z zeszłego roku, ale może nie jest tak źle. Ciekawe jak z tymi karami i
      innymi kruczkami prawnymi i czy da się wytrzymać. Po prostu się waham!Nie boję
      się ciężkiej pracy, ale czy warto? Zapomniałam też czy gwarantują jedzenie?

pozdrawiam

Karolina
      • flukofast84 Re: Wezyr 2009 06.01.09, 13:15
        hej!ja właśnie tez jeszcze nie podpisałam umowy i tez ciagle się zastanawiam i
        myślę podobnie jak Ty- ciężkiej pracy się nie boje, ale te ich kary i ogólnie
        różne dziwne opinie o nich jakos wciąz mnie odstraszaja...ale pewnie
        pojade:)(cóż za paradoks:)) chce jakieś doświadczenie zdobyc i potem może
        spróbowac z innymi biurami-tak ogolnie staram sie do tego podejsc:) jak masz
        ochote pogadac(razem zawsze raźniej) to zapraszam na gg:4303584 pozdrawiam!
        • kasiejejeczka Re: Wezyr 2009 10.01.09, 16:48
          nie jest tak źle jak ktoś się umie zakręcić! w sumie jest fajna zabawa! i tam tylko nieraz biuro tureckie ludzia potrafi naprawde zagotować krew w żyłach ale rezydenci zawsze się sietnie bawią ja yłam w zeszlym roku i w tym prawdopodobnie znów wracam...
          • flukofast84 Re: Wezyr 2009 12.01.09, 14:52
            :))) też tak myślę,że oprócz ciężkiej pracy będą i miłe chwile:)) a w zeszłym roku byłaś z Wezyrem?w tym roku też z Wezyrem?a i jak długo byłaś?i w tym roku jedziesz już w kwietniu czy później?pozdrawiam!
            • kasiejejeczka Re: Wezyr 2009 19.01.09, 16:43
              byłam pół roku! i naprawde było pozytywnie... :P a w tym roku w tym roku wracam
              jeśli nie dostane lepszej oferty :P i lece pod koniec czerwca bo juz jako drugi
              sezon ja jestem na troszeczke innych zasadach a pod konec czerwca bo muszę się
              wkońcu obronić :P
    • nasiu2 Re: Wezyr 2009 05.02.09, 14:33
      hej
      Ja jade do Turcji w kwietniu w tym roku. Napisz na maila nasiu2@o2.pl to pogadamy.
      Pozdrawiam
      • latife ubranie, kary, ucieczki, bezpieczeństwo w wezyrze 10.02.09, 09:08
        Każdy ma różne odczucia i doświadczenia związane z pracą w wezyrze. Ja
        chce dorzucić swoje.

UBRANIE
        Uniformy zrobione są z najgorszego jakościowo materiału, nieprzepuszczającego powietrza i nie ma zmiłuj się, ze na dworze jest 40
        st. i ogromna wilgotność powietrza. Najgorsza jest kamizelka, która ma jeszcze podszewkę. Jakbyście ubrali w upał worek foliowy na ciało to wyjdzie na to samo.
        Dla mnie zawsze poniżające było, gdy rezydenci innych biur podróży oraz sami turyści z politowaniem patrzyli na smażących się rezydentów wezyra.
        Nie ma to jak uczucie gdy z kimś rozmawiasz, a za przeproszeniem, po tyłku
        leci ci pot.
        Szczyt hipokryzji to pobieranie przez firmę opłat za pranie ubrania, które musisz sobie samemu prać.

BEZPIECZEŃSTWO
        Ten temat nie był zbyt często poruszany ale dla pełnego obrazu... kierowcy autokarów i busów w Turcji są eksploatowani masakrycznie. Pal licho, ze mieszkają w lukach bagażowych tych autobusów, brak snu jednak jest najgorszy.
        Wyobraźcie sobie wycieczkę do takiego Efez+Pamukkale: kierowca po 4 godzinach snu, początek zbiórki turystów o 24.00, dojazd do Efezu 8.00 rano. Jeden kierowca!!! Po 2 godzinach snu na parkingu pod Efezem kierowca pokonuje jeszcze trase Efez - Pamukkale (150 km).
        Z zazdrością patrzysz na inne firmy, które nie oszczędzają i mają na pokładzie dwóch szoferów. Miałam kiedyś taki przypadek, kiedy mój kierowca wlewał sobie do oczu wodę z butelki bo w żaden inny sposób nie mógł już zapanować nad powiekami.
        Jeżeli myślicie, że nie dochodzi z tego powodu do wypadków to nic bardziej mylnego. Na szczęście nikt jeszcze w nich nie zginął, przynajmniej po stronie turystów. Takie przypadki są po prostu wyciszane bo wiadomo, ze nie służy do dobremu imieniu firmy.

UCIECZKI
        Rezydenci planują ucieczki, a co poniektórzy te plany realizują. Czy chce się uciekać z firmy, która dba o swoich pracowników? Jeżeli nie masz odwagi na ucieczkę to najczęściej trzeba doprowadzić do czegoś, że sami Cię wywalą. Takich przypadków co rok jest kilka.
        Ten temat powiązany jest z tematem paszportów. O ucieczce możesz myśleć jak masz paszport, a na początku go nie masz, bo leży na policji w oczekiwaniu na wyrobienie pozwolenia na prace. Czas leżenie jest różny ale nawet jeżeli już masz pozwolenie to o tym nikt cie informuje. Nie masz paszportu, nie masz możliwości zwiania, proste.

KARY
        Oto kilka kar dla rezydentów Wezyra za:
        - zgubienie uniformu (każda część) 20 USD
        - zgubienie sim carty 20 USD
        - zgubienie tabliczki do autobusu 50 USD
        - zgubienie karty z imieniem i nazwiskiem 100 USD
        - zgubienie dokumentów 100 USD
        - zgubienie katalogu z wycieczkami 50 USD
        - spóźnienie na spotkanie 50 USD
        - brudny uniform, niekompletny strój 50 USD
        - zarost na twarzy i długie włosy 50 USD
        - jazdę autobusem bez tabliczki wezyra 100 USD
        - pomyłkę na wypisanych dokumentach np. voucher 20 USD
        - podawanie złej informacji do biura 100 USD
        - podawanie złej informacji turystom 100 USD
        - posiadanie alkoholu 250 USD
        - zmiana lub niewykonanie pracy bez powiadomienia biura 200 USD
        - niestawienie się o danym czasie i na miejscu spotkania informacyjnego
        200 USD
        - zakłócanie porządku w hotelach i miejscu pobytu 100 USD

Ale najfajniejsza jest kara za zgubienie tabliczki TURSAB (tj. pozwolenie na przewóz osób w autobusie, który tą tabliczkę ma posiadać a Ty ją tam przynosisz). 500 USD za jej zgubienie :-)

Jak się nic nie dzieje to luzik, nie martwią Cię te kary, ale jak tylko coś na Ciebie znajda, albo coś zgubisz, to już nie jest tak wesoło. A zgubić coś to prościzna, jak się śpi po parę godzin w sezonie (o ile w ogóle się śpi).

W całym tym systemie człowiek liczy się najmniej. Wezyr ma doskonale rozbudowany system kar natomiast o nagrodach jakoś dziwnie zapomnieli.
        Zarządzanie zasobami ludzkimi mają na bardzo niskim poziomie.

Zgodzę się, że można zdobyć doświadczenie, ale takie samo zdobędzie się gdzie indziej, za to w bardziej humanitarnych warunkach.
        Dlaczego chcieć pracować dla firmy, która nie dba o swoich pracowników?
        Jeżeli nabywać doświadczenie to w dobrej firmie, w przeciętnej nabędziesz przeciętnych umiejętności.
        Jeżeli masz zamiar być dobrym, odpowiedzialnym, biorącym swoje zadania na poważnie pracownikiem to poszukaj innej firmy. Marna firma zasługuje na marnych pracowników.

Wiem, ze niektórzy myślą: nie takie rzeczy się przechodziło, dam radę, będzie dobrze. Ale zapewne tak samo myśleli Ci, którym psychika jednak po pewnym czasie siadła.
        • pasajera7 Re: ubranie, kary, ucieczki, bezpieczeństwo w wez 10.02.09, 14:47
          co prawda nigdy sie nimi nie interesowałam, ale myślę że nie jeden pilot jest Ci
          latife wdzięczny za informacje dot. Wezyra.

A czy w ogóle zgorne z prawem, odnośnie tych kar, przecież wystarczy kilka kar,
          żeby ludzie pracowali za friko... -a z tego co widać, to bardziej zależy tej
          firmie, żeby ukarać pracownika(-czyli zapłacić mu mniej, jeżeli w ogóle); a
          niżeli żeby go nagrodzić... -o czym świadczy skupienie się na karach, a
          pominięcie tematu "nagród"/bonusów.

A co się dzieje, jeżeli ktoś nazbiera sobie tych kar więcej niż zarabia w m-cu?
          -zmywa gary po nocach, czy jak?
          Paranoja...
          • latife wezyr kary a prawo 12.02.09, 10:29
            Kodeks pracy wymienia trzy rodzaje kar porządkowych:
            • karę upomnienia,
            • nagany oraz
            • karę pieniężną.

Karę pieniężną można zastosować tylko i wyłącznie za:
            1.nieprzestrzeganie przez pracownika przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy lub przepisów przeciwpożarowych
            2.opuszczenie pracy bez usprawiedliwienia
            3.stawienie się do pracy w stanie nietrzeźwości lub spożywanie alkoholu w czasie pracy

Wszystko to jest w art. 108 § 2 Kodeksu Pracy
            kodeks-pracy.ovh.org/dzial-czwarty/odpowiedzialnosc-porzadkowa-pracownikow.html
            No to teraz porównajcie sobie to z karami w wezyrze i zaliczcie, któreś z nich do powyższych. :-)))))

Nawet gdy pracodawca ma podstawy, żeby dać Ci karę pieniężną bo zrobił ktoś coś z powyższym to wysokość kar nie jest dowolna.

Mówi o tym art. 108 § 3 Kodeksu Pracy tj.
            „Kara pieniężna za jedno przekroczenie, jak i za każdy dzień nieusprawiedliwionej nieobecności, nie może być wyższa od jednodniowego wynagrodzenia pracownika, a łącznie kary pieniężne nie mogą przewyższać dziesiątej części wynagrodzenia przypadającego pracownikowi do wypłaty....”

Określony w art. 108 k.p. katalog kar jest katalogiem zamkniętym, co wyklucza możliwość nakładania na pracownika przez pracodawcę innych kar niż wymienione w cytowanym przepisie. Co więcej zastosowanie sankcji innych niż wymienione jest na mocy art. 281 pkt. 4 k.p wykroczeniem przeciwko prawom pracownika.

Teraz widzicie gdzie firma, o którą tu chodzi ma przepisy prawa.
            A dlaczego tak się dzieje? Bo Twoją wypłatę dostajesz w Turcji a tam nikt nie zna polskiego kodeksu pracy i ma gdzieś jego zapisy. Szef decyduje, ze obcinają Ci coś z wypłaty, to odcinają i gdzie się poskarżysz, w polskim sądzie?

Nie masz dowodów, nie masz papierów, nie masz przelewów na konto, nie masz nic. To nie jest jak w Polsce, ze dostajesz jakieś papiery co miesiąc.

A co gdy ilość kar przekracza wysokość zarobku?
            Możesz liczyć na rozłożenie kary na raty (odliczą ci od wypłaty kolejnych miesięcy) :-)
            • talkative3 Re: wezyr kary a prawo 12.02.09, 22:03
              Nie wiem jak było wcześniej, ale w tym roku wezyr podpisuje umowy zlecenie. Umowa zlecenie jest to umowa między zleceniodawcą a zleceniobiorcą, więc podlega pod kodeks cywilny a nie pracy w związku z tym, jeśli zleceniobiorca podpisał taka umowę zgodził się na takie warunki.
              • latife Re: wezyr kary a prawo 16.02.09, 09:31
                Dotychczas była to umowa o pracę na czas określony.
                Czyli warunki te same, za to w imie prawa :-)
                • kasiejejeczka Re: wezyr kary a prawo 05.03.09, 22:29
                  sory! sezon 2008 Polscy rezydenci kar nie dostawali!!!!!!!!!!!!!!!! I mundury w
                  tym sezonie sa zmieniane!
        • canet Re: ubranie, kary, ucieczki, bezpieczeństwo w wez 17.07.09, 21:48
          Podpisuje sie pod wiadomoscia latife. Wezyr sezon 2009. Zarzadzanie
          zasobami ludzkimi wlasciwie nie istnieje. İ nie tylko takie
          zarzadzanie...w momencie ogolnoswiatowego kryzysu ekonomicznego
          bıuro w alanyi i antalyi spodziewalo sie zwiekszenia obrotow i
          zatrudnilo wiecej rezydentow, niz potrzeba. 10 osob zwolniono w
          szczycie sezonu. Mimo 14 dniowego wypowiedzenia dostalismy ultimatum-
          albo wracamy za dwa dni smaolotem do domu na koszt firmy, albo
          rezygnujemy i wracamy na wlasny koszt.
          Kwestia, kto decyduje o wyznaczeniu tylko jednego samolotu do wyboru
          okazala sie problematyczna- biuro w Alanyi powiedzialo: Warszawa;
          Warszawa powiedziala: tylko i wylacznie biuro w Alanyi:)
          Atmosfera w miejscu zakwaterowania jest co najmniej szkolna:wiele
          osob (przypomnijmy kolezanek i kolegow- rezydentow) dla wlasnych
          korzysci (zagarniecie spotkan informacyjnych na wylacznosc, bo
          przeciez z tego jest kasa...)kabluje do biura w zniekszytalconej
          formie co ktos powiedzial. Zalosne.
          Duza czesc rezydentow w tym wiekszosc 'weteranow' wezyroskich
          kieruje sie tkim nastawieniem na klienta cyt: o k''' mialem na
          spotkaniu rodzine z malymi dziecmi. Kobieta byla w zaawansowanej
          ciazy. Nic z tego nie bedzie. Coz sloma z butow zawsze wyjdzie.
          Tak, ze jezeli ktos zajrzy jeszcze na to forum i bedzie pytal o
          wezyra, jesli jestescie takimi osobami- bez etyki,bez empatii, bez
          pojecia na czym polega sprzedaz i marketing ZAPRASZAM!
          Wszystkich innych zachecam do zrobienia licencji pilota,
          podszkolenia angielskiego i niemieckiego i dostania sie do dobrej
          firmy, gdzie sie czegos naprawde nauczycie.
          Pozdrawiam!
    • only_strawbery Re: Wezyr 2009 17.02.09, 17:24

umowa, munduki, kary i inne bajki.najlepiej bedzie jesli przestaniecie czytac te
      fora i na własnej skórze zobaczycie jak jest naprawde!!
      pozdrawiam
    • only_strawbery Re: Wezyr 2009 17.02.09, 17:26
      do odważnych świat nalezy! :)
      • kasiejejeczka Re: Wezyr 2009 05.03.09, 22:31
        only_strawbery ma całkowitą rację!
    • only_strawbery Re: Wezyr 2009 17.03.09, 12:46
      pomijajac te wszystkie opinie pozytywne i negatywne czy wybiera sie ktos z was
      juz w kwietniu? pełni mieszanych uczuc i podekscytowani przed nieznanym?
      • chuky Re: Wezyr 2009 18.03.09, 23:59
        Ja lecę 17 kwietnia ;) Jakoś mnie te opinie mocno nie przerażają, bo
        cały poprzedni sezon pracowałam w biurze, na które na przeróżnych
        forach też tylko narzekają i nie było źle :D Do odważnych świat
        należy! I nigdy nie jest aż tak źle, żeby nie mogło być jeszcze
        gorzej!
        • only_strawbery Re: Wezyr 2009 19.03.09, 21:53
          otóz to!! jestem tego samego zdania.ja wyjezdzam 3 kwietnia...rowniez naczytalam
          sie tych wszystkich opinii i dochodze do wniosku ze pisza je tylko te osoby
          ktore nastawialy sie na zabawe zamiast prace...
          • ala.22 Re: Wezyr 2009 01.04.09, 18:59
            witam wszystkich:)zgadzam się z moją przedmówczynią, przeczytalam
            chyba wszystkie możliwe wpisy nt wezyra, bylam na rozmowie i
            wszystko jasno i profesjonalnie zostalo przedstawione, ja jade 17
            kwietnia i chętnie z kimś porozmawiam o wszystkich wątpliwościach, a
            to jest mój mail alunia13092@wp.pl
          • talkative3 Re: Wezyr 2009 02.04.09, 12:29
            only_strawbery i inne osoby które jadą 3 kwietnia. Ponieważ ja również jadę mam pytanie techniczno organizacyjne.
            talkative3@tlen.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka