Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3

18.03.08, 18:57
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne swojego rozmiaru.

Wpisz w tytule swoje wymiary!

1) Uwaga - mierzymy się zawsze:
- pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
- w biuście delikatnie, bez ściskania (bez stanika i w staniku, a wpisujemy większy wynik).

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz - możesz opisać stanik, który leży częściowo dobrze i te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar byłby dla Ciebie najlepszy! :)

3) Mierząc stanik:
- dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
- wyprostuj się,
- podciągnij ramiączka,
[sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
- poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami.
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie
przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz bluzkę.]

4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a nie - fotografii.

UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne maile!
Nie dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu "Podeślij mi zdjęcie biustu, a wtedy ocenię Twój rozmiar" - TO BZDURY!
Takie próby są oczywiście kasowane, dlatego widząc je od razu należy wezwać moderatora.

5) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne doświadczenie.
Zatem wszelkie budzące wątpliwości "rady" nieznanych nam wystarczająco osób będą kasowane bez ostrzeżenia.

6) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy.
Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Poprzednie wątki rozmiarowe (archiwalne):
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75041237
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75792300
PS. Ostrzegamy przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu rozmiaru. Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje prawidłowe wymiary, więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może już nie pasować. Kupujmy więc rozważnie!
Obserwuj wątek
    • zawsze_zielona Raz jeszcze ja (72/82)_adamowa83(przeklejony) 18.03.08, 19:11
      Piszę tu, co by nie zagradzać forum kolejnym nowym wątkiem, skoro w sumie nadaje
      się tutaj... Ostatnio (przy 1. pomiarze) podawałam tutaj 72/83 i wówczas zarówno
      z kalkulatora, jak i ze wskazówek tutejszych wyszło mi 65D, ale 1) chyba jednak
      bardziej skłaniam się co do 82cm w biuście, a to kwalifikuje mnie już na 65C,
      2)zakupiłam na giełdzie tutejszej jeden stanik 65D i był za duży faktycznie.
      Zakładam zatem,że mam 65C... Ale może 65B?? Poradźcie, proszę! Wiem, że z
      kalkulatora wychodzi mi 65C, bryt. 30C lub nawet 32A, ale chciałam zaznaczyć, że
      obwód biustu to jedno, a wielkość samych piersi to drugie, bo można np. mieć
      dość szerokie plecy, a biuściku ledwo co i ja chyba z tych właśnie jestem... Np.
      wszystkie staniki - poza M&S - 75A są na mnie już w miskach za duże. HELP!
      • zawsze_zielona Re: Raz jeszcze ja (72/82)_adamowa83(przeklejony) 18.03.08, 19:15
        A co przymierzałaś w 65D? Może trafił Ci się jakiś wielkomiseczkowiec? No i czy
        dobrze założyłaś stanik? Pamiętaj, by się pochylić przy zakładaniu stanika i
        dokładnie wszystko wygarnąć z miseczek. I podciągnąć ramiączka.
        65D jest szyte na 84 w biuście a 65D na 81.5. Jeśli masz możliwość przymierz oba
        i sama oceń ew. wyślij zdjęcia do naszej galerii, to Ci pomożemy.
        • adamowa83 Re: Raz jeszcze ja (72/82)_adamowa83(przeklejony) 18.03.08, 20:01
          Przymierzałam Necho Bouquet 65D i miseczki (od góry) są naprawdę za duże:-( Czy
          to wielko- czy małomiseczkowiec, nie wiem... A nawyk prawidłowego
          zakładaniastanika, tj. wygarniania całej piersi do miski mam od dawien dawna;-)
          To na pewno nie jest mój rozmiar, głowię się tylko teraz, czy 65C czy jednak
          65B... A o zezwolenie do dostępu do galerii już napisałam:-D
          • zawsze_zielona Re: Raz jeszcze ja (72/82)_adamowa83(przeklejony) 18.03.08, 20:11
            Tego modelu nie znam... Nawet jeśli nie masz dostępu do galerii, to i tak możesz
            wysłać zdjęcia. Popatrz na post niżej, jaki napisałam dla lllaaa.
            Jeśli faktycznie masz 82, to pewnie 65C będzie lepszy. Albo jeszcze lepszy może
            się okazać 60DD. IMO 65B będzie za mały.
            • adamowa83 Re: Raz jeszcze ja (72/82)_adamowa83(przeklejony) 18.03.08, 22:32
              Mimo że porad potrzebuję bardzo, to jednak poczekam, aż zechcecie dać mi wgląd
              do galerii, bo to i pouczające zapewne, i ponadto też mam swoje zasady;-) pzdr.!
    • llllaaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 18.03.08, 19:12
      Kolejna nowicjuszka:) Pod biustem 77 w biuście 95. Z kalkulatora
      wynika 70F!!!! Co jest dla mnie niewyobrażalne :D Po dzisiejszych
      poszukiwaniach kupilam triumph amourette 24 rozmiar 70D - 70E byłza
      duży a co dopiero 70F, którego z resztą nie było :)
      70D wydaje się być dobry - pod biustem nic się nie wżyna i nie
      ciśnie (co mnie z resztą zastanawia, bo chociaż stanik`się nie
      rusza, pozostaje w miejscu, to co... powinnam sprawdzić 65?? jeszcze
      ciaśniejszy?); miseczki wypełnione biustem, ale nic sie nie wylewa,
      nie ma poduszek ani nad miseczką ani pod pachami. Kurde, to w końcu
      mam 70D czy F??
      A no i jeszcze jedno. Ktoś tu kiedyś na forum napisał że w takim
      staniku piersi wcale nie wydają się mniejsze niż w push upie -
      dobre :D ja nie wiem jakie wy miałyście push upy ale moje na pewno
      były większe... shit... i jak tu z domu wyjść!? :)
      • scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 18.03.08, 19:16
        llllaaaa napisała:

> Kolejna nowicjuszka:) Pod biustem 77 w biuście 95. Z kalkulatora
        > wynika 70F!!!! Co jest dla mnie niewyobrażalne :D Po dzisiejszych
        > poszukiwaniach kupilam triumph amourette 24 rozmiar 70D - 70E byłza
        > duży a co dopiero 70F, którego z resztą nie było :)

Ale 70D jest na 89cm w biuście, a Ty masz 95! Czy Ty aby na pewno wszystko do
        miseczek wygarniasz? pochylasz się przy zakładaniu? Podciągnęłaś/skróciłaś
        ramiączka? Czy fiszbiny celują w środek pachy, okalają całą pierś? Nie robią Ci
        się wałeczki pod pachami?
        • llllaaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 18.03.08, 19:24
          No właśnie pochylałam się do przodu, wygarniałam wszystko, nie mam
          żadnych wałków :) miseczki wypełnione, nie ma luzu ale też nie za
          małe, nic nie wyłazi. Fiżbiny wycelowane w środek pachy. Chyba
          jestem dziwna... a może ten amourette jest jakiś dziwny.
          • scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 18.03.08, 19:40
            Może i jedno i drugie. Zdarza się, że dobra jest miska o 1 rozmiar mniejsza, a
            może i stanik ma duże miski. W innych modelach jednak próbuj też większe
            rozmiary - 70E i 70F. :)

I jak się wyprostujesz to też Ci się stanik krawędzią miseczki nie wbija w pierś?
          • scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 18.03.08, 19:41
            a może stanik niekompatybilny? Skoro masz spłaszczony biust?

Może zdjęcia do galerii?
            • llllaaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 18.03.08, 19:46
              Pewnie że wysłałabym zdjęcie do galerii, ale pewnie nie dostanę
              dostępu - pierwszy raz się dzisiaj odezwałam :) chyba że na
              prywatnego maila wyślę?
              • zawsze_zielona Galeria 18.03.08, 19:56
                Każdy może wysłać zdjęcia do galerii. Jeśli nie masz dostępu, komentarze będą na
                forum. Wysyłasz na naszego wspólnego mejla:
                malobiusciaste@gmail.com
                Poczytaj tutaj:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75990810&a=75990810&v=2&wv.x=0
                • llllaaaa Re: Galeria 18.03.08, 20:12
                  OK. W ciągu 20-30 min wyślę zdjęcia. Dzięki:)
                  • llllaaaa Re: Galeria 18.03.08, 20:25
                    Zdjęcia wysłane na malobiusciaste@gmail.com Kobietki dajcie mi znać
                    co sądzicie o tym rozmiarze jak je zobaczycie. Mam nadzieję, że
                    zdjęcia są w miarę ok chociaż ciężko tak jedną ręką żeby oddać
                    faktyczne ułożenie.
                    Możliwe że wybrałam zły rozmiar, a jeśli tak to mnie naprawcie :)
      • zawsze_zielona 77/95_llllaaaa 18.03.08, 19:23
        A jak założyłaś stanik? Wygarnęłaś wszystko spod pach i podciągnęłaś ramiączka?
        Jak ja założe stanik niedbale to 65D wydaje się dobry, choć wygląda trochę
        koślawo. Jak wygarnę wszystko i podciągnę ramiączka, to biust zaczyna uciekać z
        miseczek.
        NA Triumpie się nie znam i jakoś nie lubię, bo te które miałam rozciągnęły się
        po dwóch praniach.
        Wg tabelki powinnas nosić brytyjski 70E (32E).
        Jeśli Twoje piersi wyglądają na mniejsze, to znaczy że stanik masz za mały i
        piersi nadal siedzą pod pachami i są po prostu przypłaszczone.
        Podciągnij ramiączka i dopiero wtedy oceń. Biust powinien się znajdować w
        połowie odległości między łokciem a ramieniem.
    • mroczna.trampka Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 18.03.08, 21:01
      Jestem tu nowa, dzien dobry :)

A wiec - mam 69/81, co wedlug kalkulatora kwalifikuje mnie jako dumna
      posiadaczke polskiego 60E...w co, oczywiscie, nie wierze :) Zwykle nosze 70C
      [ostatnio nawet i jedno B bylo na mnie dobre] i mi pasuje, bulek nie ma, obwod
      nie podjezdza, nic sie nie dzieje. Fakt, ostatnio kupilam na allegro pushup
      Panache 70C i zauwazylam, ze miseczki sa lekko za male, ale obwod pasuje. Czy
      powinnam naprawde zejsc az do 60, czy moze sprobowac z 65? Bo wiem, ze nie
      powinnam nosic obwodu 70, ale wszystkie moje staniki sa raczej nierozciagliwe,
      wiec moze to dlatego wydaje mi sie, ze sa dobre. Za wszystkie rady z gory
      dziekuje, i pozdrawiam :)
      • sylwiastka Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 18.03.08, 21:15
        Cos mi sie wydaje, że masz ciut wiecej w biuscie niż 81, skoro
        posuje stanik 70C... w takim razie polecalabym na poczatek 65DD/65E
        na poczatek. Pamietaj o odpowiednim ułozeniu pierci w miseczkach i
        podciaganiu ramiaczek.
      • stary_dywanik mroczna.trampka 69/81 18.03.08, 22:02
        Ja bym jednak obstawiała raczej okolice 60DD lub 65C ew. 60E lub 65D
        jeżeli 70C było dobre.
      • zawsze_zielona mroczna.trampka 19.03.08, 12:01
        A gdzie Ty kupujesz, te nierozciągliwie staniki, daj cynk, bo nigdy takich nie
        wiedziałam. No, może prócz Fayreform, ale tych w Polsce nie da się kupić.
        Do rzeczy, też jakoś nie wierzę w to 81 w biuście, skoro piszesz, że 70C polskie
        jest OK a brytyjskie za małe (brytyjskie 70C jest na 86.5 w biuście). Piszesz,
        że obwód OK. To może być złudne, bo cześć piersi mogła wyemigrować do obwodu i
        dlatego jest Ci ciasnawo. Załóż stanik porządnie, pochylając się do przodu i
        wygarniając wszystko spod pach. Czy obwód nadal jest ciasny?
        Poszukaj 65D (na 84 w biuście) 65DD (na 86.5 czyli tyle samo co 70C).
        Ja mam 69 w biuście i sporo 65 jest za luźna i niektóre 60 też są za szerokie.
        Dlatego namawiam na eksperymenty z 60, poszukaj 60E,na początek.
    • ronfleuse 66/83 19.03.08, 00:55
      czesc dziewczyny:)
      ja tu pierwszy raz, wymiary mam takie jak w tytule. 66 to na mocnym wydechu. 83
      to max ktory udaje mi sie uzyskac, ale wcale nie na mocnym wdechu.

do tej pory nosilam 75B itp, czyli glupota i beznadzieja :)

Zastanawiam sie czy bedzie na mnie pasowala Melissa 0104 60D, cos mam wrazenie
      ze za male moze byc, jak myslicie? w kazdym razie juz zamowilam, wiec jak do
      mnie dotrze to powiem. a na razie szukam czegos tu na gieldzie stanikow i nie
      jestem pewna, ktory rozmiar bedzie dla mnie dobry, jak myslicie?

z gory dzieki:) i jestescie naprawde super, ze tak tu sie wymieniacie informacjami:)
      • zawsze_zielona Re: 66/83 19.03.08, 12:03
        Poszukaj 60E. Tak naprawdę to 55FF byłby jeszcze lepszy, ale europejscy
        producenci jeszcze nie wpadli na pomysł szycia 55:(
        • ronfleuse Re: 66/83 19.03.08, 12:48
          dziekuje za odpowiedz:)
          zamowilam 60D z Melissy, bo najpierw myslalam ze mam pod biustem 69 i na
          bra-fitter.prv.pl wyszlo mi ze mam 60E, co odpowiada 60D w Melissie bo oni maja
          inna rozmiarowke.
          teraz zmierzylam sie dokladniej i wychodzi na to ze mam 66 pod biustem wiec
          obawiam sie ze to jest 60F, czyli w Melissie 60E.
          no wlasnie, to jest dziwne, ze nie wpadli na taki pomysl. Ja mam 178 cm wzrostu
          i pod biustem 66 wiec naprawde nietrudno mi jest wyobrazic sobie dziewczyna o
          moich proporcjach 15 cm nizsza - pewnie mialaby pod biustem 60. i co, ma nosic
          stanik 60? w sumie i tak wyszlaby na tym lepiej niz ja, ktora do tej pory
          nosilam 75B :)

ok, dam znac, jak przyjdzie moj stanik, to moze komus przyda sie potem ta
          informacja.
          pozdrawiam Cie, zawsze_zielona, i wszystkie inne malo- i duzo-biusciaste
          kiss
          • zawsze_zielona Re: 66/83 19.03.08, 12:59
            Pozostaje Ci polowanie na ścieśliwce, których jest niestety mało. Poczytaj tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281
            I w wątkach producentów u nas i na LB.
            • ronfleuse Re: 66/83 19.03.08, 13:20
              super, dzięki! :]
              • ronfleuse Re: 66/83 19.03.08, 20:08
                czesc zawsze_zielona, wpisalam sie juz przed chwila pod postem rybkanieplywa, ze
                niestety 60D w avocado na Brackiej bylo na mnie za duze, tzn miski za duze. No i
                lipa, teraz juz nie wiem gdzie szukac stanika.
                • ronfleuse Re: 66/83 => 66/85 20.03.08, 21:43
                  hej:) to jeszcze raz ja.
                  wygrzebalam z szafy stanik o najwezszym obwodzie, ktorego nigdy nie nosilam, po
                  godzinie noszenia go moj biust wyglada na o polowe wiekszy:) i teraz juz mam 85
                  w biuscie. stanik jest nieusztywniany, ma tylko fiszbiny.
                  wczesniej jak wychodzilo mi 83 to mierzylam sie na gole cialo. czy to mozliwe ze
                  bedzie na mnie zatem dobre 60E?? bo widze taki tani stanik panache inferno na
                  allegro. przypominam ze w avocado 60D mialo na mnie za duze miski.
                  co myslicie, kupowac to panache?:)
                  • zawsze_zielona Re: 66/83 => 66/85 21.03.08, 13:41
                    Inferno bym nie polecała, bo to stanik bardzo usztywniany, nie nadaje się na
                    początek, gdy szukasz rozmiaru.
                    Avocado ma duże miski, nie sugerowałabym się tym, że ich 60D było za duże.
                    • ronfleuse Re: 66/83 => 66/85 21.03.08, 15:49
                      dzieki za rade co do Inferno!

chyba masz racje z tym Avocado bo dzisiaj bylam w sklepie na Pulawskiej 24B i
                      okazalo sie ze moja miska to 70D! Tyle, ze trzeba zwezic do obwodu 60 (mozna na
                      miejscu, za 10 PLN). Wiem, ze to nie jest najlepsze rozwiazanie ale mierzac tam
                      staniki (z poradami tej pani, ktora jest swietna) przekonalam sie, ze duzo
                      zalezy od ksztaltu piersi i ksztaltu danego modelu stanika. Dlatego wole
                      zmierzyc, kupic i przerobic nic kupowac przez internet i trafic cos
                      odpowiedniego za 10-tym razem.

pzdr:)
                      • zawsze_zielona Re: 66/83 => 66/85 21.03.08, 19:21
                        A ja jednak wolę odwrotnie. Skoro pasuje Ci miska w 70D, to znaczy, że 60E może
                        60F będzie OK. Problem ze zwężaniem jest taki, że nigdy nie wiesz, jak ten
                        stanik będzie po zwężaniu leżał. Może się okazać, że taki zwężony już się bardzo
                        źle układa i to wcale nie jest to samo, co przymierzałaś.
                        • ronfleuse Re: 66/83 => 66/85 21.03.08, 19:28
                          hm, w sumie tez masz racje. no ja jestem w gorącej wodzie kąpana wiec już
                          kupiłam dwa i czekam aż zostaną przerobione. ech, mam nadzieję ze będzie ok. i
                          tak będę w dalszym ciągu polować na 60E/F :)
                          pzdr
    • vaniilla Znów ja 72/89. 19.03.08, 05:57
      Hmmm... 65E, lub 65FF. A w polskiej rozmiarówce jak to będzie?
      Dzięki dziewczyny!
      • zawsze_zielona Re: Znów ja 72/89. 19.03.08, 12:05
        Polski, jeśli ktoś by taki szył to 65G, w Melisie 65F a w Avocado to może być
        też 65E albo 65F, w zależności od modelu.
      • zawsze_zielona Re: Znów ja 72/89. 19.03.08, 12:05
        A w brytyjskiej to 65E (30E) jak napisałaś albo 60FF (28FF)
    • misia311 84/94 19.03.08, 10:45
      Witam, ja tu nowa i jak czytam Wasze porady i sugestie to się
      zastanawiam co ja przez całe życie nosiłam i teraz wiem dlaczego
      moje piersi wyglądają jak wyglądają...
      czy mogę liczyć na jakąś poradę?
      z góry dziękuję
      pozdrawiam
      • zawsze_zielona Re: 84/94 19.03.08, 12:08
        Szczęściara z Ciebie, bo swój rozmiar masz szanse znaleźć w zwykłym bieliźniaku.
        Poszukaj 75D. Jeśli obwód będzie nadal za luźny, poszukaj 70E.
    • kamizela 76/90,5 19.03.08, 10:54
      Witam jako nowa :)

Moje wyniki pomiaru to 76/90,5

W tej chwili jestem po zakonczeniu karmienia. Przed ciążą nosiłam 70C triumpha,
      dobrany w warszawskim Atucie, w tej chwili mam triumpha chyba 70D (metka sie
      sprała :) kupionego w ciąży, który ma juz za duze miski i obwód nieco
      poluzowany. Innych staników na stanie nie posiadam, bo karmniki spaliłam :)
      Biust aktualnie typu "uszy jamnika" (uszy spaniela są jędrniejsze :))) , ale o
      tym napisze zaraz w innym wątku.

Bardzo prosze o wyrok :)
      • zawsze_zielona Re: 76/90,5 19.03.08, 12:13
        Ech, od razu wyrok. Powinnaś nosić właśnie 70DD w brytyjskiej rozmiarówce albo
        70E w polskiej. Triumphem bym się aż tak nie sugerowała, bo IMO ich staniki
        strasznie się rozciągają.
        Najważniejsze, by porządnie założyć stanik, czyli pochylić się do przodu,
        wygarnąć wszystko spod pach, dokładnie ułożyć piersi w miseczkach i na koniec
        podciągnąć ramiączka. Wtedy można ocenić, czy stanik dobrze leży i czy nie jest
        za mały. Przymierz w ten sposób swoje staniki i oceń jak leżą. Ewentualnie
        możesz wysłać zdjęcia do galerii. Tu link do regulaminu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75990810&a=75990810&v=2&wv.x=0
    • emma.p 71 pod biustem 84 w biuście 19.03.08, 13:04
      Zawsze nosiłam 70/75 D ale po ponad 12 miesiącach karmienia piersi
      straciły trochę na wyglądzie. Jestem bardzo szczupła i zazwyczaj
      jest tak, że jak dobra jest miseczka to stanik jest zadurzy pod
      biustem. Ostatni na zakupach zwątpiłam, że mogę sobie dobrać ładnie
      leżący biustonosz. Moim problemem jest też niewielka asymetria, przy
      dobrym staniku była niewidoczna teraz jest mi to trudniej
      zatuszować. Mam prośbę o podpowiedź jaki rozmiar kupić i o
      propozycję sprawdzonych fasonów i gdzie ich szukać w necie. Bardzo
      proszę o pomoc dostałam wasze namiary od koleżanki z innego forum,
      której pomogłyście, bardzo na Was liczę i pozdrawiam
      serdecznie:)))
      Skierowały mnie tu biuściaste bo podobno moje wymiary do waszego
      forum się kwalifikują :)))
      • scarlet_agta Re: 71 pod biustem 84 w biuście 19.03.08, 13:35
        Myślę, że możesz spróbować angielskiego 65D (30D) lub 60E (28E). Konkretnego
        modelu Ci nie mogę podać, bo biusty są tak różne, że na każdym dany model
        wygląda inaczej. Ale polecam na początek miękki stanik na fiszbinach.
        Z internetowych polskich sklepów polecamy intimo4you (Kraków) i peachfield
        (Warszawa), także Avocado, ale oni mają głównie swoją produkcje, więc nie wiem
        jak z rozmiarówką. Można sprawdzić też ofertę bellissima.com.pl (nie ma tam 60E)
        i karoline.pl.
      • zawsze_zielona Re: 71 pod biustem 84 w biuście 19.03.08, 13:37
        A która miska bardziej Ci pasuje, 75D czy 70D, bo one różnią się wielkością.
        Obie zresztą są na większy biust niż, Ty podajesz, dlatego tak się zastanawiam,
        co Ci doradzić.
        W każdym razie powinnaś zacząć od 65D albo 65DD. Poczytaj forum. Wątek
        producentów, tu znajdziesz opisy modeli:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75087491&a=75087491&v=2&wv.x=0
        I wątek o sklepach stacjonarnych:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038455&a=75038455&v=2&wv.x=0
        I sklepach internetowych:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038938&a=75038938&v=2&wv.x=0
        I nasza giełda:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75031914&a=75031914&v=2&wv.x=0
        Jeśli chodzi o asymetrię, to większość kobiet tak ma. Kupujemy biustonosz na
        większą pierś. Jeśli asymetria jest znaczna, do miseczki z mniejszą piersią
        wkładamy wkładkę (jak z push-upa)/
    • aloeska totalny rozstrzał 72/80 a teraz... 66/80 19.03.08, 14:16
      hej dziewczyny! mam metlik w głowie. trafiłam na stronę przeczytałam
      wszystko co się da i stwierdziałam że powinnam nosić 65B (72/80)
      zaczęłąm szukać już takiego stanika żbey spróbować i co? i mierzę
      się dzisiaj jeszcze raz, tak na wszelki wypadek i co wychodzi...
      66/80.
      co robić?
      może ja się źle mierzę. teraz zmierzyłam obwód pod naprawdę bardzo
      ciasno. wcześniej chyba luźniej.
      poza tym nie wiem czy w biuście dobrze mierzę. jak luźno mam to
      zrobić. rany. już się cieszyłam że 65b kupię od forumowiczki stąd a
      tu wychodzi że 60 d lub 60 dd.
      pomóżcie proszę!!
      • zawsze_zielona Re: totalny rozstrzał 72/80 a teraz... 66/80 19.03.08, 14:38
        No, jak masz 66 pod biustem, to o 65 możesz zapomnieć... Poszukaj 60D.
        • aloeska Re: totalny rozstrzał 72/80 a teraz... 66/80 19.03.08, 14:50
          kurcze. nie moge w to uwierzyc. czyli mam rozumiec ze pod biustem
          mam się ścisnąć na maxa i ten pomiar jest dobry. nie przesadzilam z
          tyms scisnieciem?
          • zawsze_zielona Re: totalny rozstrzał 72/80 a teraz... 66/80 19.03.08, 14:54
            Pomiar wykonany "do zerwania miarki" jest pomiarem prawidłowym.
            tinyurl.com/2mvjen
            • aloeska Re: totalny rozstrzał 72/80 a teraz... 66/80 19.03.08, 15:36
              BUHAHA.
              Boże. Ale się uśmiałam. Teraz już będę pamiętać NA ZAWSZE. Bardzo
              ścisnąć. ;D
              • aloeska czy ten model bedzie dobry? 23.03.08, 17:46
                pytanie: czy ten model na pierwszy raz w rozmiarze 60D bedzie dobry?
                melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/model.php?menu=Melissa0135
                pozdrawiam
    • rybkanieplywa Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 19.03.08, 15:07
      Jaki powinnam nosić rozmiar stanika? Zmierzyłam się. Na nowo.
      Uczciwie. I z pełną świadomoscią swojego czynu. 65 cm pod biustem
      mierzone ciasno, 81-83 cm mierzone luźno w biuście. Użyłam
      elektronicznego bra-fittera. I wnioski?
      Zazwyczaj kupowałam staniki o rozmiarze 70B, mocno wyciete push up,
      w których biust żył własnym życiem, a zapięcie stanika podjeżdżało
      pod kark.
      Zrobiłam też generalny przegląd wszystkich biustonoszy, jakie tylko
      miałam w domu. Okazało się, że najlepiej leży na mnie czerwony
      miękki i nierozciągliwy 75B Triumpha. Byłam w takim szoku, że
      zmierzyłam jego obwód pod biustem i okazało się, że wynosi on 54 cm.
      I teraz naprawdę jestem załamana. Mam 155 cm, ważę 44 kg, noszę
      rozmiar buta 35 i ubrań 32. Do tego dochodzi mi jeszcze kolejny
      problem z biustem o obwodzie 60!!!
      Gdzie zatem kupić stanik i jaki wybrać rozmiar na początek?
      I przede wszystkim: jaki założyć stanik do wyciętej sukni ślubnej?
      Pozdrawiam
      Iza
      P.S. A ja mam naprawdę ładne piersi:))
    • rybkanieplywa 65/81-83 19.03.08, 15:09
      ojej! nie wpisałam w tytule swoich wymiarów!!! Przepraszam!
      • zawsze_zielona Re: 65/81-83 19.03.08, 15:25
        Poszukaj 60DD lub 60E. Stanik z obwodem 60 można bez problemu kupić w
        internecie. Poczytaj forum.
        • ronfleuse Re: 65/81-83 19.03.08, 20:06
          ja mam bardzo podobne wymiary, 66 pod biustem i 81-83 w biuscie.
          No i bylam przekonana ze to jest minimum 60D a moze nawet 60E badz tez 60F.
          Poszlam dzis do Avocado przy Brackiej 1 i okazalo sie ze 60D ma na mnie za duze
          miski!! beznadzieja totalna, jestem w kropce, bo nawet w internecie nie ma moich
          rozmiarow, czyli 60C (brytyjskie 28C). Tzn jest doslownie kilka, na razie
          znalazlam 2 takie staniki.
          Za to znalazlam 60A, 65A, 65B w sklepach w Warszawie - Etam w Arkadii i
          Intimissimi na Chmielnej.
          To teraz juz nie wiem gdzie mam szukac stanika.
          • scarlet_agta Re: 65/81-83 19.03.08, 20:10
            > Poszlam dzis do Avocado przy Brackiej 1 i okazalo sie ze 60D ma na mnie za duze
            > miski!!

Miski w stanikach Avocado są większe niż w brytyjczykach. Tam na pewno będzie Ci
            pasować 60D, a może nawet będzie za małe, wtedy kupisz 60DD. Na forum dziewczyny
            już narzekały, że staniki Avocado są na nie za duże, a w brytyjczykach kupują 60DD.

Z brytyjczyków kup co najmniej 60D, o 60C zapomnij!
            • ronfleuse Re: 65/81-83 19.03.08, 20:26
              serio?? to super!!:) dzieki za dobra wiadomosc! zamowilam juz na allegro stanik
              Freya 60DD i nastawilam sie juz na to ze bede musiala go sprzedac, no ale skoro
              tak mowisz to znaczy ze jest nadzieja:) dzieki!
              pzdr
              • mazya Re: 65/81-83 20.03.08, 13:21
                O, ronfleuse! Mamy takie same wymiary :P Jestem na etapie szukania czegos na
                siebie, ale te rozne rozmiary miseczek mnie przerastaja..
                Pochwal sie co zamowilas z tej Freyi i czy pasuje :-)

Pozdr (;
                • ronfleuse Re: 65/81-83 20.03.08, 19:25
                  ok! :) dam znać po przymiarce.
                  pzdr :]
                • ronfleuse Re: 65/81-83 21.03.08, 15:57
                  czesc Mazya, dzis bylam na Pulawskiej 24B (w-wa) i bardzo kompetentna pani
                  przekonala mnie do 70D, ktore na miejscu zweza gorseciarka za 10 zl (czeka sie 3
                  dni).
                  mysle ze na pewno lepiej nosic 60F niz 70D zwezane ale mysle tez ze zanim trafi
                  sie na 60F ktore pasuje (a zamawiajac przez net moze to troche potrwac) to
                  lepiej pochodzic w zwezanym 70D niz meczyc sie w 75B.
                  • mazya Re: 65/81-83 21.03.08, 18:53
                    Noo, to też jest niczegosobie opcja, tym bardziej jak zwezane profesjonalnie..
                    Ja bym musiala poszukac jakichs konkretnych sklepow u siebie (śląsk) bo jednak
                    centymetry centymetrami, ale też kształt itepe mają znaczenie więc co jak co,
                    ale staniki przed kupnem powinno sie przymierzyc. No chyba, ze ma sie
                    cierpliwość lub też szczęscie jeśli chodzi o zakupy via internet.

Dzięki ronfleuse za podsuniecie pomyslu ;-))
                    pozdr.
                    • ronfleuse Re: 65/81-83 21.03.08, 20:24
                      a bardzo daleko masz do zielonej gory? bo wlasnie odkrylam, przypadkowo, sklep
                      e-lady.pl, sprzedaz wysylkowa, ale maja siedzibe w zielonej gorze wlasnie wiec
                      pewnie mozna tam cos przymierzyc. tyle ze za bardzo nie maja naszych rozmiarow,
                      ale moze sie pojawia. w sumie wiesz co? moze po prostu powinnysmy pisac do tych
                      sklepow, ze takich rozmiarow potrzebujemy. Gdyby dostawali kilka takich mejli na
                      tydzien od roznych osob to moze zaczeliby zamawiac nasze rozmiary, ktore de
                      facto sa duzo bardziej powszechne niz to przyslowiowe 75B.
                      zaraz napisze do nich mejla:)
                      pzdr
                      • mazya Re: 65/81-83 22.03.08, 11:04
                        Do Zielonej G. mam jakies 350km :P.

Ale masz rację, maile nic nie kosztują a jak zauważą, że jest zainteresowanie to może w końcu zaczną się pojawiać te rozmiary nie tylko w kilku magicznych miejscach w Polsce.. ;P
                        Przynajmniej w wyszukiwarce rozmiarów na ich www jest opcja z sześćdziesiątkami, szkoda tylko, że "Niestety nie znaleźliśmy produktów odpowiadających zadanym kryteriom." ;-PP

Też zaraz napiszę, a co! ;-)
                        pozdr.
    • natashka87 67/84 pomocy;( 19.03.08, 16:33
      Hej, to forum to super pomysł. 67/84 to moje wymiary(wg wszystkich
      zaleceń) i mam problem, a bardziej to jestem załamana. Z bra-fittera
      wychodzi mi 60E/F/G, wcześniej nosiłam 70C i miseczka była całkiem
      niezła,w miękich stanikach też, odrobine za szeroka, ale
      objętościowo całkiem OK, pod biustem oczywiście duuuużo za duży, co
      dopiero teraz widzę.

Więc dziś byłam przymierzyć jakąś 60tkę w Avocado w sklepie,obwód
      jest ok, chociaż jak mierzyłam 60E to zapinałam się na największą
      haftkę, a w 60D już na najmniejszą, ale ten stanik był chyba
      rozciągnięty już w sklepie, sądząc po tym że dwie inne panie, które
      tam były też go mierzyły.
      Miseczka w 60 E (model Kitty) była za duża(w dolnej części było
      dobrze, ale marszczyła się na górze). Sprzedawczyni też się ze mną
      zgodziła.
      Więc przymierzyłam 60D(Orient Express i Coco)i Coco nie było takie
      złe, tzn lepsze niż poprzedni, ale bez rewlacji, w górze miseczki
      odrobine się marszczyło na lewej piersi, ale ogólnie miałam
      wrażenie, że jest odrobinę za duży dalej. Innym problemem jest to że
      cały czas piersi jakby wychodziły mi na zewnątrz ze stanika, w
      stronę ramion, tzn. miałam wrażenie że nie włożyłam całej piersi do
      miseczki, poprawianie tego ręką niewiele pomagało bo za chwilę było
      to samo. Pani ekspedietka powiedziała mi, że to przez to że cały
      czas nosiłam 70, a powinnam 60 i piersi mi się zniekształciły...
      gr... strasznie to zabrzmiało, ja mam tylko 21 lat:P

Więc mam kilka pytań i wielką prośbę o poradę:
      1. Co właściwie jest z moim rozmiarem, bo podobno 60D ma miseczkę
      jak 70 A, a ja nie mam aż takich malutkich piersi.
      2. Czy Avocado robi w miarę standardowe rozmiary? Bardziej jak
      polskie/brytyjskie?
      3. Może powinnam spróbować inny krój stanika, bo tamte tak średnio
      chyba mi pasowały..
      4. Mogłybyście polecić mi coś do noszenia na codzień i w miarę
      taniego, np z Mellissy?
      5. Czy to możliwe, że jakbym kupiła to Coco 60D, to piersi po jakimś
      czasie dopasowałyby się?
      6. A co myślicie o przerobieniu(zwężeniu) 70 C?
      • scarlet_agta Re: 67/84 pomocy;( 19.03.08, 19:09
        > Więc mam kilka pytań i wielką prośbę o poradę:
        > 1. Co właściwie jest z moim rozmiarem, bo podobno 60D ma miseczkę
        > jak 70 A, a ja nie mam aż takich malutkich piersi.

Jeśli dobrze rozumiem to mierzyłaś 60D firmowe Avocado. Wiele dziewczyn
        narzekało, że ich miska D jest większa porówbując z brytyjczykami. Więc możliwe,
        że w Avocado będzie Ci pasować 60D, a w brytyjczykach 60E, bo objętościowo
        będzie takie jak 70C.

> 2. Czy Avocado robi w miarę standardowe rozmiary? Bardziej jak
        > polskie/brytyjskie?

Avocado to chyba robi bardziej po swojemu ;)

> 6. A co myślicie o przerobieniu(zwężeniu) 70 C?

Miseczka w 70C ma jednak trochę inny kształt niż ta w 60E. Po przerobieniu może
        Cię trochę spłaszczać, bo rozciągnie się bardziej na boki. Ale jest to jakieś
        wyjście.
      • zawsze_zielona Re: 67/84 pomocy;( 19.03.08, 19:25
        Jeśli pasowała Ci miska w 70C, to 60DD lub 60E powinien być dobry, mówię o
        brytyjskich rozmiarach. Avocado ma dość wąskie fiszbiny i być może w tym był
        problem. Szczególnie, jeśli piszesz, że nie mogłaś ułożyć piersi w miseczce,
        choć było tam jeszcze trochę miejsca. Poszukaj biustonoszy firmy panache, ma
        szersze fiszbiny. Teraz odpowiedzi na Twoje pytania.
        1.Jak napisałam, szukaj 60E ewentualnie 60DD z brytyjskich staników.
        2.Avocado ma swoją rozmiarówkę. Nosze u nich 65D, choć z ścisłych brytyjczków
        musze miec 65DD.
        3. To zawsze jest wyjście. Choć, jak napisałam, IMO winne są wąskie fiszbiny.
        4. Poszukaj na allego/ebay Tango Panache 60E/60DD. Albo na naszej giełdzie
        5.Przy noszeniu dobrego stanika, piersi wracają na swoje miejsce, co objawia się
        "chudnięciem w obwodzie" i koniecznością wymiany miski na większą. Ale, UWAGA,
        stanik nie powienien być niewygodny. Jeśli po wygarnięciu wszystkiego spod pach
        i starnnym ułożeniu piersi w miseczce, nadal stanik źle leży i piersi mają
        tendencję do uciekania z misek, to uznajemy stanik za niekompatybilny i szukamy
        innego.
        6. Ja jestem na nie. Uważam, że stanik po takich przeróbkach traci fason i
        niestety miski też się zmniejszają. Lepiej poszukać dobrego niż się męczyć w
        PRAWIE dobrym.
        • natashka87 Re: 67/84 pomocy;( 27.03.08, 09:13
          Strasznie dziękuje za profesjonalną pomoc. Dużo lepiej się czuję niż
          po usłyszeniu w sklepie, że stanik zle leży przez mój biust:P a nie
          przez sam stanik. To bardzo możliwe, że chodzi o fiszbiny, bo one
          się kończyly rzeczywiście szybko,na pewno nie tam gdzie moje piersi.

Niestety mam teraz inny problem, bo nagle minął tydzień a ja mam już
          85 w biuście i to w troche rozpłaszczającym (za małym) 70C firmy
          Esotiq, miękkim. U mnie bardzo dużo zależy od fazy cyklu, chyba w
          drugiej części jest więcej wody w organiźmie czy jakoś tak, ale
          nagle w staniku, który niby był dobry, robią mi się buły:( Może
          wcześniej źle go zakładalam? Niby 70C powinien być na 86,5 w
          biuście, prawda?

Chciałam więc zapytać w którym momencie cyklu należy kupować stanik?
          żeby dobrze leżał jak piersi są największe? Ja się obawiam, że kupie
          stanik który będzie dobrze leżał przez 2 tygodnie, a przez następne
          dwa będzie mnie uwierał. 60E będzie dalej dobre jak
          piersi "przytyją" powiedzmy do 86 w biuście? Czy lepiej nazbierać
          więcej pieniędzy i zamówić od razu dwa czy trzy w sąsiadujących
          rozmiarach? (tylko skąd wziąć 300 zł... :( )
    • sylwus_pietrus Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 19.03.08, 19:41
      Mój obwód pod biustem:70cm, w biuście: 90cm.

Zawsze miałam bardzo małe, szeroko rozstawione piersi, ostatnio sporo urosły i
      mam problem z dobraniem rozmiaru stanika.

Wg tabelki na stronie pewnego sklepu internetowego powinnam nosić 70D, ale
      trudno mi znaleźć taki rozmiar, żeby go przymierzyć.

Aktualnie noszę dwa rozmiary: 75B i 80B.
      Bieliznę kupuję w sklepach H&M albo NewYorker, bo tylko tam jestem w stanie
      wybrać coś dla siebie spośród tych rozmiarów.
      W innych sklepach miseczki biustonosza 75B są tuż obok siebie, bliżej niż moje
      piersi więc na siłę je ścieśniają a po bokach biust sporo wystaje z biustonosza.
      Natomiast jeśli chodzi o rozmiar 80B to w innych sklepach niż w.w. to zwykle
      jest ten problem, że mimo, że biustonosz jest wygodny i ładnie wygląda to
      miseczka delikatnie mi odstaje co jest denerwujące.

I tu moje pytanie - jaki rozmiar powinnam nosić?
      • zawsze_zielona 70/90_sylwus_pietrus 19.03.08, 19:49
        Powinnaś poszukać 65E a w niektórych modelach być może 60FF będzie jeszcze
        lepsze. Takich rozmiarów nie znajdziesz w H&M ani w New Yorker. Poczytaj nasze
        forum, znajdziesz informacje, gdzie kupić 65E. Zacznij od wątku producentów
        potem sklepy stacjonarne i internetowe, nasza giełda, allegro i ebay.
        75B ma miskę na 89 cm w biuście, dlatego mniej więcej ci pasuje, obwód
        oczywiście wielgachny. 80B ma większą miskę niż 75B i dlatego Ci odstaje.
        • ogia 79/92 acha... i 19.03.08, 20:54
          moje piersi sa raczej typu poludniowo-europejskiego, czyli dosc
          szeroko rozstawione.

yyy... :] ? no nie wiem, czy na mnie sie cos znajdzie ;) przy
          tradycyjnych stanikach bylam tak niezadowolona z wygody/efektu, ze
          wszystkie 3 wyrzucilam i chodze po prostu bez. i chociaz mam swoje
          lata to nie zaszkodzilo moim piersiom w zaden sposob ;) ale z
          drugiej strony jakby dalo sie w jakis sposob poprawic sylwetke
          (daloby sie ;D ?) to czemu nie :)
          poza tym czasem bielizna potrafi byc piekna ;)))
          Pozdrawiam! :)
          • ogia dodam jeszcze, 19.03.08, 22:31
            ze 79 pod biustem to jest wynik mierzony na scislo i na wydechu, ale
            nic nie odejmowalam poki co...
          • stary_dywanik Re: 79/92 acha... i 19.03.08, 23:15
            Z polskiej rozmiarówki wychodziłoby Ci 70E/F ewentualnie 75C/D ze
            ściśliwego modelu. Jeśteś więc w tej komfortowej sytuacji, że masz
            szansę kupić stanik w zwykłym sklepie (niestety nie w każdym). Na
            początek wybierz model miękki na fiszbinach. W brytyjskiej
            rozmiarówce Twój rozmiar to odpowiednio 32DD/E ew. 34D.
            • ogia Re: 79/92 acha... i 19.03.08, 23:23
              dziekuje Ci ogromnie za odpowiedz :)))
              uzbrojona w te wiedze bede dalej przekopywac sie przez forum ;D
      • scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 19.03.08, 19:53
        Na pewno nie powinnaś nosić 80B ani 75B, raczej 65E, a możliwe, że i 60FF byłoby
        niegłupie.
        Twoje wyniki wyszły strasznie równe... Czy Ty aby na pewno dobrze je podałaś,
        nie zaokrągliłaś ich w gorę lub w dół? A pod biustem mierzyłaś się ciasno i na
        wydechu?
        • sylwus_pietrus Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 20.03.08, 04:46
          scarlet_agta napisała:

> Na pewno nie powinnaś nosić 80B ani 75B, raczej 65E, a możliwe, że i 60FF byłob
          > y
          > niegłupie.
          > Twoje wyniki wyszły strasznie równe... Czy Ty aby na pewno dobrze je podałaś,
          > nie zaokrągliłaś ich w gorę lub w dół? A pod biustem mierzyłaś się ciasno i na
          > wydechu?

Tak, aż sama byłam zdziwiona :) W obwodzie pod biustem wahałam się między 70 a
          71, ale na wydechu było raczej 70 :)
    • scarlet_agta 78/87 - sluguska - pytanie 20.03.08, 08:18
      Zwykle noszę staniki w rozmiarze 75A-B, ale, po pierwsze, tył bardzo mi
      podjeżdża do góry i robią się czasem wałki pod pachami. Po drugie, miseczki
      dziwnie się zachowują - czasem są małe, a raz jakby za duże (zależy od sytuacji
      i ułożenia stanika). Z kalkulatora bra fittera wyszedł mi rozmiar 70C, ale
      wolałabym się poradzić na żywo. :) Dzięki za wszystkie odpowiedzi! :D

(sluguska)
      • scarlet_agta Re: 78/87 - sluguska - odpowiedź 20.03.08, 08:22
        W kalkulatorze wyszedł dobry rozmiar :) powinnaś zacząć od 70C. Przy mierzeniu
        pamiętaj, aby się pochylić i wygarnąć całą pierś do miseczek. Najlepiej wybierz
        stanik miękki z fiszbinami. Pamiętaj, że fiszbina ma okalać całą pierś i celować
        w środek pachy.
    • scarlet_agta 76/82 - boginiuf_ola 20.03.08, 08:26
      pochodziłam w nim trochę i oddałam. Piersi nie wylewały mi się z miseczek, ale
      czułam że niewiele do tego brakuje.
      Mierzyłam kilka 70B i źle w nich wyglądam. Kilka rozpłaszczało piersi, inne
      dzieliły je na 2 części, a inne się po prostu marszczyły. Nie sądzę że 65D to
      dobry pomysł, bo w obwodzie mam 76, a w biuście 82.

(boginiuf_ola)
      • scarlet_agta Re: 76/82 - boginiuf_ola 20.03.08, 08:34
        Myślę, że powinnaś dalej poszukać stanika o rozmiarze 70B. Ewentualnie 70A, choć
        ciężko znaleźć taki rozmiar z ładnie wyprofilowaną miską, która by nie spłaszczała.
        Rozmiaru 65D boisz się za względu na obwód czy miskę? Jeśli chodzi o obwód to
        noszą go niektóre forumki mające 78cm pod biustem. Ale oczywiście jest to sprawa
        indywidualna i na Ciebie może być za ciasny.
        Miska może faktycznie być odrobinę za duża, ale w rozmiarze 65C powinna być dobra.
        • bardea 80/91 jaki rozmiar 20.03.08, 17:21
          Jaki powinnam nosic rozmiar stanika? Pod biustem 80 biust- 91. Do tej pory nosze rozmiar 70B. Mam wrazenie ze czesto stanik podnosi sie do gory, mimo dobrze uregulowanych ramiączek, wydaje mi się tez ze nie zbyt dobrze podnosi i nie zbiera biustu, a raczej go spłaszcza...
          • joankb Re: 80/91 jaki rozmiar 20.03.08, 18:25
            Na pewno dobrze się zmierzyłaś pod biustem? Jeśli masz 80 to 70-ka nie powinna
            być za luźna. I nie 70B tylko 70D, lub E polskie. Jesli 70-ka rzeczywiście jest
            za szeroka możesz spróbować rozciągliwego 65F (brytyjskie).
            • bardea Re: 80/91 do joankb 20.03.08, 23:11
              Dziękuje za odpowiedz. Pod biustem nie jest za luźno. Wymiary dobre (mierzyłam jeszcze raz) Nie uważasz ze miseczka D będzie za duza? Nigdy nie mierzyłam takiego rozmiaru, a taka miseczka wydaje mi sie bardzo duża..Dlaczego taki rozmiar? Jesli moge Cie prosic o fatygę, to czekam na odpowiedz, dziękuje bardzo :) pozdrawiam
              • sylwiastka Re: 80/91 do joankb 21.03.08, 11:27
                Wprawdze nie mnie zadałas pytanie, ale nie chcę abyś czekala zbyt
                długo na odpowiedź (większośc forumek jest zajęta przygowowaniami
                świątecznymi). Pamiętaj, ze miseczka jest zawsze połaczona z obwodem
                i jej wielskośc zalezy od długosci obwodu czyli 70D to inny rozmiar
                miseczki niz w 80D (skrótowo jedno D drugiemu nierówne).
                Joankb podala dla twoich wmiarów rozmiar 70D lub 70E bo odpowiada on
                91 cm w biuscie liczac od obwodu stanika równego 70cm
                popatrz na tabelkę
                docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n&pli=1
                Idz i mierz 70D i 70E miekkie na fiszbinie, skróc mocno ramiączka i
                wygarnij ruchem masujacym piersi spod pachy do miseczki a zobaczysz,
                ze to nie jest duzy rozmiar. Tak na marginesie miseczka 70D jest
                równa mniej wiecej miseczce 75B...(ale tegn rozmiar jest dla ciebie
                z luźny pod biustem.
              • scarlet_agta Re: 80/91 do joankb 21.03.08, 11:31
                Napisałaś, że stanik 70B Ci się przesuwa do góry, więc czy jesteś pewna, że
                obwód nie jest za luźny? Powodem przesuwania się do góry najczęściej jest zbyt
                luźny obwód.

A stanik, który nosisz jest przeznaczony dla kobiet, które mają 85cm w biuście,
                a Ty masz 91. Pewnie z tego powodu masz wrażenie, że stanik Cię spłaszcza.
                Tak naprawdę możesz spróbować nawet rozmiaru 70E, bo on jest właśnie na 91 cm w
                biuście. Tylko pamiętaj aby przy mierzeniu pochylić się, skrócić ramiączka i
                wygarnąć piersi spod pach.
                O prawidlowym zakładaniu stanika możesz poczytać tu:
                besame.blox.pl/2007/03/Jak-zalozyc-stanik.html
                www.pinezka.pl/content/view/3050/203/
    • llllaaaa 77/95 llllaaaa jeszcze raz :) 20.03.08, 19:34
      To znowu ja. Odkryłam co jest nie tak z tym moim amourette 70D -
      chyba ma za długie jak dla mnie ramiączka - jak je podniosę tak jak
      powinny być żeby mi unosiły biust to cyc zaczyna wylewać się z
      miski :D chyba dlatego 70D wydawało mi się (miskowo dobre).
      A teraz tak - z kalkulatora po ponownym sprawdzeniu wychodzi mi
      jednak aż 70G! chcę sobie zamówić freya model np Charlie. Pisałyście
      w wątku o freyi że niby megarozciągliwe materiały, czyli co... ? mam
      zamówic 65G?? 65H?? help please :)
      • sylwiastka Re: 77/95 llllaaaa jeszcze raz :) 21.03.08, 11:07
        Czy przy wyniku na kalkulatorze było napisane, że to polskie 70G
        czy bryryjskie. Skoro jednak to 70D jakkolwiek leżało to myśle zt to
        polskie 70G czyli angielskie 70F (32F) jesli zastanawiasz sie nad
        modelem rozciagliwym to weź okolice angielskiego 65FF, 65G (30f,
        30G). Nie wiem czy wiesz sad te ożniice w rozmiarowce. W polskiej
        miseczkom nadawane sa kolejne litery alfabetu:
        70A, 70B, 70C, 70D, 70E, 70F, 70G, 70H a teraz brytyjska rozmiarowka
        70A, 70B, 70C, 70D, 70DD, 70E, 70F, 70FF, 70G, 70GG, 70H...
        podwójne literki sa pelnoprawnym rozmiarem.
        • slonko771 przy tych wymiarach chodż na Lobby biusciastych 23.03.08, 19:46
          tam wiecej takich wymiarowych :)
    • gloria2 79/82 - płaszczak 20.03.08, 19:51
      Witam, jestem tu po raz pierwszy i choć to forum dla
      małobiuściastych, to widzę, że większość z Was tak naprawdę małych
      biustów nie ma.
      Poradźcie, jaki stanik wybrać.
      Ja mam na serio bardzo mały biust i staram się go powiększać
      stanikami. Jeden mój stanik - Evelin Gel - z wypełnionymi na stałe
      żelowymi wkładkami kupiłam w sklepie Splendo. Jest on doskonały (mam
      go już około 5 lat, jest czarny, więc odbarwień nie widać) nie
      pamiętam, jaki miał rozmiar, ale był to najmniejszy rozmiar w
      sklepie. Wyglądam w nim dość naturalnie, bo te wkładki żelowe nie
      sterczą tylko spływają siłą ciężkości do dołu jak stoję, albo do
      boku, jak leże bokiem. Drugi mój stanik, który już naprawdę powinnam
      wyrzucić, bo zszarzał, to zakupiony w sklepie ZARA, rozmiar 75 A.
      Obwód się rozciągnął i jest ok, miseczki są prawie dobre, mogłyby
      być ciut mniejsze, ale dzięki temu optycznie trochę powiększają
      biust.
      Mierzyłam staniki prawie we wszystkich sklepach z bielizną. Nie
      zdecyduję się na zakup w Internecie. Doradźcie proszę gdzie się mam
      udać się po dobry stanik.
      • sylwiastka Re: 79/82 - płaszczak 21.03.08, 11:13
        Witam serdecznie
        Masz szanse na zakup stacjonarny. Moim zdaniem powinnać nosić
        rozmiar 70B, jest on dostępny w miemal każdnym sklepie z bielzną.
        Postaraj się kupić stanik miękki, bez wkladek, na fiszbinie i szyty
        z 3 części (staniki bezszwowe spłaszczają). Stanki z wypelniane
        jakimś żelem czy czymkolwiek, jesli są w złym rozmiarze niszczą i
        rozplaszczaja biust.
        • gloria2 Re: 79/82 - płaszczak 21.03.08, 13:21
          sylwiastka napisała:

> Stanki z wypelniane jakimś żelem czy czymkolwiek, jesli są w złym
          rozmiarze niszczą i rozplaszczaja biust.

ale one nie maja co rozpłaszczać, bo te wypełnienia praktycznie nie
          dotykają piersi :(
          • ronfleuse Re: 79/82 - płaszczak 21.03.08, 20:07
            ja odkryłam przed chwila sklep e-lady.pl
            wyszukaj tam model SPRING FLORAL 4066
            albo NEW T-SHIRT 4046 albo FLIRT 4056 albo T-SHIRT 3716.
            te dwa ostatnie maja jednak tylko w rozmiarze AA, który myślę ze może być dla
            Ciebie za mały. Ale ten pierwszy maja 70A i 70B.
            nie noś raczej obwodu 75 bo spłaszczysz sobie to, co masz, a przecież coś tam
            masz, prawda?:)
    • ophelia_dark 70/86 21.03.08, 13:13
      Mój pierwszy post na forum :)

Wymiary jak wyżej, pod wpływem podczytywania Lobby dwa tygodnie temu zakupiłam
      miękkie 70c, przesiadając się tym samym z nieśmiertelnego 75b. Efekt jest taki,
      że patrząc na moje stare staniki nie mogę się nadziwić, jak ja w to wchodziłam
      :) Przecież ja MAM BIUST :D

Teraz wydaje mi się jednak, że nowy stanik robi się trochę ciasny (tzn. miseczka
      - kiedy go kupowałam był idealny, żadnego luzu itp, teraz mam wrażenie, że robi
      się za mały albo sobie wmawiam, sama nie wiem :/ ), a obwód chyba mógłby być
      trochę ciaśniejszy (już zapinam na drugą haftkę.. nie wiem czy tak powinno być).
      Na razie postanowiłam w nim jeszcze pochodzić 2-4 tygodnie a potem przymierzyć
      się do następnego zakupu, ale za bardzo nie wiem co by to mogło być... będę
      wdzięczna za rady :)
      • zawsze_zielona Re: 70/86 21.03.08, 13:46
        Miałam niemal takie same wymiary, gdy zaczęłąm czytać Lobby. I też się
        przesiadłam z 75B na 70C i byłam strasznie dumna z tego wielkiego kroku.. To 70C
        było za małe, gdy je kupowałam, po prostu nie umiałam wtedy porządnie założyć
        stanika...
        Dla Ciebie na początek najlepsze będzie 65DD.
    • elmilinden 67/84 a konkretne modele 21.03.08, 13:54
      Jeanie 60E jest ok. Pollyanna 60E też.

Zamówiłam Evę 60F i sie martwię, że będzie za duża.

A czy Lucille 28DD może być dobra?
      • zawsze_zielona Re: 67/84 a konkretne modele 21.03.08, 19:17
        W galerii są zdjęcia natusia85 w Evie 60F. Dziewczyna ma niemalże Twoje wymiary,
        więc pewnie będzie dobra.
        Lucille na oczy nie widziałam, ale to podobno to samo co Phoebe, Geo, Margo,
        Tutti Frutti...
        Znalazłam na LB o Lucille:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510602&a=66613860
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510602&a=73885179
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510602&a=74231248
    • gabi_mini Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 21.03.08, 15:27
      Pod biustem - 70, w biuście 81-82.
      Noszę 70A, wyczytałam na forum że powinnam zmniejszyć obwód na 65.
      Ten 75A, miseczka wydaje się w nim być dobra, ale po pewny czasie noszenia,
      dołem wychodzi, wylewa się, stanik unosi się do góry, pewnie dlatego, że
      faktyczni obwód jest za duży. Zaczęłam szukać w sklepach 65, aby przymierzyć,
      cokolwiek chciałam przymierzyć ale nic nie znalazłam.
      • scarlet_agta 70/81-82 - gabi_mini 21.03.08, 17:34
        Przy 70cm pod biustem dużo lepszy będzie obwód 65, albo nawet 60 niż 70. Jeśli
        zmierzyłaś się naprawdę bardzo ciasno i na pełnym wydechu to zacznij od 65C.
        Jeśli obwód pod biustem mierzyłaś ciasno, ale nie super ciasno to możesz
        spróbować od razu 60DD.
        Informacje na temat tego gdzie takie biustonosze znaleźć są na forum. Jednak
        poza stolicą, Krakowem, ewentualnie Poznaniem raczej od razu trzeba myśleć o
        zakupach w internecie.
        • gabi_mini Re: 70/81-82 - gabi_mini 25.03.08, 14:35
          Dzięki za szybką odpowiedz. Zakupy rozważam tylko przez internet.
          Niestety a moim mieście nawet nie chce zaczynać poszukiwań, bo wiem że nic nie
          znajdę na rozmiar 65.
          Pierwszy zakup już dokonałam, ale jak szybko przyszła paczka tak i równie szybką
          dokonałam jej zwrotu. Niestety zakupiłam nie polecany na forum model Alles
          Brigitte (nie przewertowałam forum i nie zauważyłam tych negatywnych ocen). Ale
          wiem że rozmiar w obwodzie 65 będzie OK.
          Teraz muszą poszukać w innych sklepach internetowych, tylko że podobno ceny tych
          staników sięgają ponad 100 zł.
    • agentos86 Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? - 3 21.03.08, 21:28
      witam
      jestem nowa i oto moje wymiary 77/82
      z kalkulatora wychodzi ze moj rozmiar to 70A, cale zycie nosilam
      75A...
      o co chodzi w rozmiarze brytyjskim/rozciagliwy?? tam wychodzi ze 65
      C...ale o jakie staniki chodzi??
      pozdrawiam i ciesze sie ze jestescie;))
      • sylwiastka Re: 77/82 agentos86 21.03.08, 22:02
        Jesli 86 przy niku to rocznik to witaj równolatko:) Jesli chodzi o
        wymiary to przy 77 pod biustem wybierz stanikmo obwodzie 70cm. Jeżli
        nosisz 75A i miseczkowo jest dobre to sprobój pomierzyć 70B i 70C
        pamietaj o wydarnięciu piersi do stanika spod pachy ruchem masujacym
        i mocnym skróceniu ramiaczek. Jesli zauważysz, że obwód przesuwa sie
        do góry a fiszbiny wcinaja sie w pierś poszukaj stanikow 65D i 65E.
        kalkulator jest troche niedopracowany jesli chodzi o niektore
        wymiary.
        • agentos86 Re: 77/82 agentos86 21.03.08, 22:09
          niestety 86 to nie rocznik....;))
          no coz, czesto jest tak ze miseczka A jest dla mnie ciut za duza,
          dlatego sprobuje najpierw 70A a potem ewentualnie 70B, co szczerze
          mowiac gdyby pasowalo byloby dla mnie szokiem.
          poniewaz jestem w miare wysoka (174) ramiaczka i tak zawsze mam na
          maxa badz prawie na maxa wydluzone, bo w innym wypadku obwod stanika
          mam w polowie biustu;))
          dzieki za wszystkie rady, w najblizsym czasie odwiedze sklepy;))
          • sylwiastka Re: 77/82 agentos86 21.03.08, 22:15
            agentos86 napisała:
            > poniewaz jestem w miare wysoka (174) ramiaczka i tak zawsze mam na
            > maxa badz prawie na maxa wydluzone, bo w innym wypadku obwod
            stanika
            > mam w polowie biustu;))
            to bład wynikający z za luźnego obwodu, podjeżdza wraz z fiszbnami,
            bo nie jest dopasowany dlatego koniecznie spróbuj 70tek. Jak
            będziesz mierzyć stanik to najpierw założ stanik i juz na buście
            spróuj podciągnąć ramiączka (jeśli są luźne to miska wydaje się być
            większa i kupisz za mały w rzeczywistoście stanik). Mierz staniki
            nieusztywniane w miseczkach ale na fiszbinie. Wtbierz takie, które
            maja miseczke szytą z 3 części materialu. Pamiętaj o starnnym
            wygarnięciu piersi do miseczek. Koniecznie.
            • agentos86 Re: 77/82 agentos86 21.03.08, 22:22
              czyli tymbardziej powinnam sprobowac rozmiaru 70;))
              jakbys mogla mi tylko wyjasnic w skrocie o co chodzi ze stanikami
              nieusztywnianymi w miseczce ale na fiszbinie?
              tzn rozumiem zeby miseczka nie byla sztywna ale ustywnianie na
              fiszbinie?? przeciez jak jest sztywna miseczka to fiszbiny tez sa...
              dzieki z gory!!;))
              • sylwiastka Re: 77/82 agentos86 21.03.08, 22:54
                nieusztywniane na fiszbinie znaczy - nie puc-up czy sztywna miska
                ale taka materiałowa miseczka. Fiszbina to ten drut w staniku.
                Miękka, nieusztywaniana miseczka pozwala ocenic, czy pierś dobrze
                lezy (w sztywnej nie da sie tego ocenić).
    • siris88 73/83 21.03.08, 21:55
      hej!
      właśnie zmierzyłam się pod i w biuście oraz wpisałam dane do kalkulatora. Wyszło
      mi 65 D!!! Jestem prawdę mówiąc w szoku. Zawsze nosiłam stanik 75B (myśląc, że i
      tak 'zawyżam') a teraz D?! Nie potrafię sobie tego wyobrazić! Czy coś źle
      wpisałam w kalkulator?
      • sylwiastka Re: 73/83 siris88 21.03.08, 22:09
        witam:)
        Jeśli takie wymiary wpisałas do klakulatora to prawidłowo wyliczył
        Twój rozmiar ja wezme jeszcze poprawke na noszony przez Ciebie
        rozmiar 75B.
        Po pierwsze jesli masz 73 pod biustem to stank 75 jest za luźny
        (gdyby nie ramiaczka to by spadł). Stanik musi sie trzymać na
        obwodzie dlatego wybierz obwod 65. Teraz czas na wyliczenie
        miseczek. Sprawdż w tabelce
        dla obwodu 65 i ok 83 w biuście jaka wypada miseczka Jesteś na
        przełomie 65D i 65DD. Popatrz też, że miseczka stanika 75B jest ma
        89 w biuście więc może jednak źle się zmierzylaś a sama miseczka
        jest wieksza niż D w 65... Tak czy inaczej poszukaj 65D i 65DD
        miękkich stanikow na fiszbienie, założ staraniie wygarniajac piersi
        spod pach.
        • siris88 Re: 73/83 siris88 21.03.08, 22:17
          dziękuję za odpowiedź!
          No więc specjalnie zmierzyłam się dwa razy. Wymiary są na pewno takie - za
          drugim razem wyszło mi nawet w biuście 85! Przyznam, że sama nazwa '65 D' jest
          dla mnie szokująca. D wydaje mi się być ogromnym rozmiarem!
          Rozejrzę się w sklepach za 65 D. Trudno mi w to uwierzyć! :D
          • sylwiastka Re: 73/83 siris88 21.03.08, 22:56
            a widzisz wiedziałam,że masz więcej w biuście niż 83, a 85 to juz
            całkiem pokazny biust :) zatem rozmiar 65D i 65DD do przymiarki.
            Jesli mieszkasz w warszawie, krakowie lub poznaniu ew w zielonej
            górze to masz szansę na przymiarkę w sklepach stacjonarnych, jesli
            nie pozostaje zamawianie przez internet.
            • siris88 Re: 73/83 siris88 21.03.08, 23:01
              całkiem pokaźny biust? Może Ci się to wydać śmieszne, ale siedzę przed monitorem
              i śmieję się doń jak głupia. Zawsze miałam ogromne kompleksy na punkcie biustu!
              Przymierzyłam przed chwilą 70C należące do mojej mamy - i nie dość, że pasuje,
              to chyba jest trochę mały! To niesamowite, jestem strasznie szczęśliwa! :D :D :D

A teraz mam ochotę spalić wszystkie moje push-upowe 75B!:P
              • shanelle Re: 73/83 siris88 23.03.08, 17:47
                Jak to możliwe?? Biust nie powiększy się "tak o" ;-)
                Nie rozumiem tego :P
                • sylwiastka Re: 73/83 siris88 do shanelle 23.03.08, 23:14
                  przeczytaj uwaznie to
                  b75.blox.pl/2008/01/Jak-w-3-minuty-powiekszyc-piersi-z-A-do-C.html

teraz rozumiesz??
      • sylka1993 Re: 73/83 13.04.08, 10:40
        hej..
        mi wyszło pod biustem 72cm, a w biuście 78cm.. [nie jestem pewna, czy się dobrze
        zmierzyłam..] czyli powinnam szukać stanika 65B?
        Teraz noszę (o zgrozo!) 75A.. Z tym że to jest taki stanik "bez drutów".. jest
        dziwny po prostu. A piersi mam tak szeroko rozstawione na boki.. no ja nie wiem
        czy ten 65B będzie dobry.. a jutro zamierzam wybrać się na poszukiwania takiego
        stanika i mam nadzieję, że znajdę taki i że będzie dobry..
    • wiszer 70/77 21.03.08, 22:55
      Dziewczyny doradzilyscie mi stanik 60d, znalazlam ze angielski odpowiednik to
      28D. Pisalyscie tez, zeby byl to stanik malomiseczkowy, nigdy nie skupowalam
      stanika na necie, czy moglybyscie mi podeslac jakiegos linka, jakich ewentualnie
      mam szukac?
      • sylwiastka Re: 70/77wiszer 21.03.08, 23:11
        podaje link do aukcj. Popularny sprawdzony model o dośc płytkch
        miseczkach to Freya Eva plunge poszukaj go również w sklapach
        internetowych może znajdziesz taniej, lub na naszej gieldzie
        staników. Inne małomiseczkowe modele to Freya Mitzy i Jeanie.
        link: cgi.ebay.co.uk/Freya-Eva-Sexy-Plunge-Bra-in-Powder-Puff-
        Pink-
        28D_W0QQitemZ170077987907QQihZ007QQcategoryZ14221QQcmdZViewItemQQ_trk
        sidZp1742.m153.l1262
        • wiszer Re: 70/77wiszer 23.03.08, 22:42
          Potrzebuje jakas bardotke do bluzek i sukienek czy mysliscie ze tego typu stanik
          65C bylo ok przy moich wymiarach?
          • sylwiastka Re: 70/77wiszer 23.03.08, 23:08
            sprawdz rozmiary 65B i 65C bo 65C jest szyte na 81,5 cm w
            biuście...ale każde piersi sa inne i czesto potrzeują większych
            miseczek niz to wynika z tabeli.
            • wiszer Re: 70/77wiszer 23.03.08, 23:53
              Dziekuje za szybka odpowiedz, wiec raczej 65b nizeli 65c jesli zamawiac? Zobacze
              we wtorek. Dziekuje Ci bardzo za szybka odpowiedz. Ja po prostu tych rozmiarow
              nie rozumiem. Bo scarlet_agta☺ napisala mi, zebym sprobowala 60d, wiec myslalam
              ze jesli mam wziazc 65 to c, bo w niektorych sklepach nie ma 60 w ogole. Jak
              bede zamawiac Freye Eva z netu to 60d, ale chcialabym ta grey, a sa tylko pink
              :(. Czyli mowisz ze albo 65b albo 60d? Ja zawsze myslalam, ze d to bardzo duza
              miseczka, moze powinnac 60c wziazc?
              • sylwiastka Re: 70/77wiszer 24.03.08, 00:07
                b75.blox.pl/2008/01/Jak-w-3-minuty-powiekszyc-piersi-z-A-do-C.html
                oraz
                popatrz na tabelke w 2 linku. Jeśli przeskakujesz na nizszy obwód to
                miseczka rośnie o dwie literki, czyl 65B ma taka miseczkę jak 60D
                tzn miseczka jest szyta na taki sam rozmiar w biuście. Ta eva to
                naprawde ma małe i płytkie miseczki więc postaraj sie o zdobycie jej
                w rozmiarze 60D chociaż do przymiarki. ^0C jest trudno dostepne.
                Niestety 65B to też rzadki rozmiar.. ale rodukuje go polska firma
                key chyba.
                • wiszer Re: 70/77wiszer 24.03.08, 00:40
                  Dzieki, przeczytalam artykul i przestudiowalam tabele i dla mnie jest juz
                  wszystko jasne, no moze prawie :). Tylko teraz pytanie, skoro ja mam w biuscie
                  77 to chyba blizej mi do 76,5 nizeli do 79? Nie powinnam miec 65A lub 60C?
                  Niestety nie moge sobie pozwolic na mierzenie tych numeracji bo ich w moim
                  otoczeniu nie dostane i chce stanik zamowic przez Internet. Moim zdaniem
                  malomiseczkowy stanik bedzie bardzo odpowiedni bo ja prawie biustu nie mam i nie
                  bede miec co w inny wsadzic :). Z jednym na pewno sie zgodze, szok przezylam jak
                  zmierzylam sie bez stanika i w staniku, bez mam 77 a w staniku 78 (w push-upie
                  wypchanym gabka!) Na prawde jestem w szoku bo przeciez w push-upach moj biust
                  wydaje sie byc dosc ok, nawet bym powiedziala normalny, a w stanikach miekkich
                  go nie ma. Mimo, ze czytalam artykul i rozumiem to dalej to do mnie nie dociera :).
                  • wiszer Re: 70/77wiszer 24.03.08, 01:15
                    Jeszcze mam jedno pytanie, bo czytalam o tych waleczkach i tez je mam. Nie umie
                    znalezc watku na forum na ten temat tylko co rusz gdzies na stronie o nich
                    pisze, wiem ze masowanie i staniki je z czasem koryguja. Jak nalezy masowac te
                    waleczki? Ja kupilam tez krem ujedrniajacy piersi, pisze by wykonywac kuliste
                    ruchu w prawo, ale zastanawiam sie w ktore prawo? Jak nalezy masowac piersi by
                    je ujedrnic i zlikwidowac waleczki, oto moje pytanie?
                    • scarlet_agta Re: 70/77wiszer 24.03.08, 11:03
                      oto wątki, które warto poczytać:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=76692739
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75578343
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=76439291
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76813324
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75436604
                      To tylko przykładowe wątki! Jak poszukasz to znajdziesz jeszcze więcej. Powinnaś
                      znaleźć odpowiedzi na swoje pytania ;)
                      PS. wałeczki często nazywane są bułkami podpachowymi ;)
                      • wiszer Re: 70/77wiszer 24.03.08, 11:32
                        Dzeki, czytalam te watk, ale tam jest o wszystkim tylko nie jak je masowac.
                        • scarlet_agta Re: 70/77wiszer 24.03.08, 11:45
                          wiszer napisała:

> Dzeki, czytalam te watk, ale tam jest o wszystkim tylko nie jak je masowac.

Bo technika masowania nie jest chyba aż tak ważna. Generalnie chodzi o to aby je
                          zagarniać do przodu, do miseczek oraz być systematycznym i starannym. Można
                          pomóc sobie kremami/balsamami, aby nie naciągnąć skóry.
    • varianek 65/80 21.03.08, 23:58
      Witam i o rozmiar pytam

Jako nawrócona z niewygodnego 70 A poszukuje wymarzonego, wygodnego stanika. Byłam w Avocado, aby przymierzyć ichne 60D. Niestety miski za duże, a obwód mógłby być ciaśniejszy, na luzie zapięłam się na ostatnią haftkę.

Czego i gdzie szukać dalej?

Zastanawiam się nad zamówieniem Melissy 0134 czy 0135, jednak obawiam się, że najmniejszy rozmiar jaki proponują będzie za duży.

Za wszelkie rady i sugestie wdzięczna będę
      pozdrowionka
      • ronfleuse Re: 65/80 22.03.08, 02:13
        czesc, ja mam wymiary 66/83, avocado 60D tez mialo na mnie za duze miski,
        dziewczyny tutaj mowia ze to jednak z racji tego ze avocado ma po prostu takie
        duze michy a nie ja male piersi:)
        zamowilam juz pare dni temu melisse 0104 60D, jak przyjdzie, to dam tutaj znac,
        jak na mnie lezy - mysle ze Ty jestes nieduzo ode mnie wezsza.
        mysle ze mozesz poszukac sobie na allegro jakiegos brytyjskiego 60D, czasem
        bywaja niedrogie, a na pewno tansze niz najtanszy stanik w avocado w rozmiarze
        60D. no i sa mniejsze niz 60D w avocado. jak bedzie niedobre to komus odsprzedasz:)
        albo znajdz tutaj na gieldzie stanikow.
        pzdr
      • scarlet_agta Re: 65/80 - varianek 22.03.08, 11:14
        > Zastanawiam się nad zamówieniem Melissy 0134 czy 0135, jednak obawiam się, że n
        > ajmniejszy rozmiar jaki proponują będzie za duży.

Z tego co wyczytałam na forum w Melissie rozmiar 60D nie powinien być za duży.
        Powinien on pasować na ok. 79cm w biuście.

Również większość staników firm Freya i Panache w rozmiarze 60D powinna być
        rozmiarowo dobra.
        • varianek Re: 65/80 - varianek 22.03.08, 13:12

> Również większość staników firm Freya i Panache w rozmiarze 60D powinna być
          > rozmiarowo dobra.

będę próbować, dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka