Dodaj do ulubionych

Czy istnieje metoda na zmarchę?

16.07.08, 20:18
Z tego co czytałam, nie tylko ja walczę z problemem zmarszczki
biegnącej od ramiączka na ukos do mostka, w górnej częsci miseczki
stanika.
no i teraz mam pytanie?
Skąd pochodzi zmarcha?
O czym świadczy?
Jak ja zlikwidować?
Czy w ogóle jest to mozliwe?

:)
Będe wdzieczna za wszelkie sugestie i opinie!
Obserwuj wątek
    • malagracja Tez to mam 16.07.08, 21:20
      i to strasznie splaszcza mi piersi!! Nienawidze zmarchy <bije>
      • bigmiki i ja też 16.07.08, 21:25
        wkurza mnie to niemiłosiernie
    • joankb Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 16.07.08, 21:43
      To się od dawna nazywa niekompatybilność. Po prostu taki stanik jest duży tam,
      gdzie mojego biustu nie ma - z boku, a za mały tam, gdzie biust mam - na środku.
      Te fasony lepiej leżą na biustach łezkach i tych, które w naturalny sposób lekko
      wystają poza obręb tułowia. W innym, węziej od strony pachy skrojonym balkoniku
      tego wątpliwej urody efektu nie mam. Ja wybrałam metodę radykalną i nie kupuję
      takich fasonów. Krawiecko - to trzeba by je chyba zebrać lekko przy fiszbinie,
      po pachą. Ale braku miejsca na środku tym nie nadrobisz.
      • aloeska Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 16.07.08, 22:17
        tez mam takie coś. ale zauważyłam że jak się na maksa wyprostuję i
        zrobię "cycki do przodu" to ta zmarcha (ale paskudne słowo) znika.
        tylko ile można być takim wyprężonym? :)
      • oanamihaela Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 23.07.08, 13:26
        jak widac w galerii... ja też mam zmarchę! a ja myślałam, że to dużo za duży
        stanik... i co teraz> jak ja się mega wyprężę to zmarcha też znika ale... moim
        zdaniem jest zupełnie na odwrót ;) zmarcha tworzy się gdyż ja mam biust z boku a
        na środku... też mam:D masakra :)nie wiem więc czy odesłać te rio... będę z
        miesiąc czekać na kolejne modele, migracja nie postąpi do przodu, a może być
        przecież gorzej w innym modelu:(
      • kulki Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 25.07.08, 12:26
        > Ja wybrałam metodę radykalną i nie kupuję
        > takich fasonów.
        A model jaki polecasz?
    • lavaenn Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 16.07.08, 22:48
      mi się sama zlikwidowała jak stanik zrobił się o rozmiar za mały ;)

ale zauważyłam coś jeszcze - jak ściągnę ramiączka na dekolcie
      odrobinę do środka, to i zmarcha znika, i biust ma ładniejszy
      kształt, i nawet zaczątek dolinki... czyli rozwiązaniem byłaby
      zmiana fasonu na taki, w którym ramiączko idzie ze środka, a nie z
      boku? w sumie patrząc po jednym fullcupie który mierzyłam coś w tym
      jest :)
    • azareth tak i nie.. 16.07.08, 22:59
      od poczatku mam z tym problem. w KAZDYM staniku z wyjatkiem inferno- bo szytwne:D

nawet moja ophelia nie lezy tak ładnie jak sie zachwycałam. ale ad rem:

moim zdaniem problem wynika nie tyle z niekompatybilnosci
      - po przymiezrzeniu juz całkiem pokaznej liczby stanikow stwierdzam to samo- nie mam z przodu dwoch kulek- kragłaosci.
      kragłosi owe sa jedynie od dołu patrzac i z boku, natomiast od mostka na boki zwłaszcza jak patrze na siebie z góry;)- płaskowyz i tym samym brak oparcia dla materiału i zmara.

sa tu dziewczyny o identycznych wrecz wymairach a ich biust wyglada znacznie! pokazniej własnie z racji pełnosci. na mnie stanik nie bedzie lezał dobrze bo od mostka biustu brak i kropka.
      juz pomijam ze przy moich 71/86 wiekszosc panache 30 DD jest za duza i sie marszczy. nie moge zjechac do 30 C, wiec niektóre D zbieram odrobinke przy mostku i jest ok;D

czyli reasumujac- głebokie plandze, miseczki z ramiaczkiem ktore wychodzi bardziej od srodka niz z boku miski, fulle czy niektóre halfy moga lezec nawet niezle. byle by NIE były krojone skosem jak freje czy curvy cate-te marszcza sie nagminnie. a jak juz zamiast 30 bierze sie 28 gdzie miski sa wysoko krojone to tam efekt zmary gwarantowany- no bo kto ma piers przy mostku?
      • joankb Re: tak i nie.. 17.07.08, 09:17
        Ja mam :)). U mnie odwrotnie jak z tego wynika. Balkonik nie może być zbyt
        "zbierający", tylko ładnie podtrzymujący od strony pachy, od mostka powinien być
        obszerniejszy. Żeby zlikwidować zmarchę musiałabym zebrać przy fiszbinie, od
        strony pachy i "przeszczepić" to na mostek.
        Nikt nie mówił, że będzie łatwo - ale żeby aż tak???
        Mam mieć z każdej strony równiutko, żeby państwo projektanci coś na mnie
        przewidzieli?
      • malagracja Re: tak i nie.. 17.07.08, 18:35
        A jakies przyklady modeli, ktore takie sa jak opisalas? :)
        • azareth Re: tak i nie.. 27.07.08, 00:42
          napisałam wyraznie: inferno i panache ophelia. ponizej jest koleny post gdzie uwzgledniłam tez inne- anastasie, alexandrie i wenus.
      • malagracja Ja mam piersi.. 17.07.08, 18:36
        na samym srodku tzn. ani nie wchodza na mostek ani nie wychodza za obreb ciala.
        wrr
    • kota.ruda Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 17.07.08, 02:07
      tez mialam takie zmarszczki we Freyach. wiec przestalam je kupowac. zostawilam
      sobie tylko Rio bo ladnie jabluszka robil z piersi. tu zmarszczka znikla po paru
      tygodniach, a to dlatego, ze ze stanika wyroslam.

zmarszczki nie mam w Lily Panache i Dentelle Elle Macpherson. to sa moje dwa
      staniki (prawie) idealne.

Eva Frei tez zmarszczki nie robi, ale miski musza byc duuuzo wieksze (bo to
      rozciagliwy malomiseczkowieca) wiec i fiszbiny szersze. probowalam zmienic na
      fiszbiny z Rio, ale za plytkie U tworza.
      eh, do bani taki interes :-/
    • natalicja Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 17.07.08, 08:17
      Hmmm, wyprostować się i ściąnąć ramiączka. U mnie trochę pomaga, ale też mam wrażenie, że to jest kwestia gołego mostka i biustu pełnego od dołu. Mi się nie marszczą tylko te staniki, które we wspomnianych okolicach po prostu nie mają materiału. Czyli póki co casablanca i podejrzewam, że głębokie plunge też by były gładkie.
    • sadzka zakładka 17.07.08, 09:32
      Też mam mega zmarchę pod górną częścią koronki, mam biust pełniejszy od dołu a na górze to już sama skóra i kości... Rozmiar mniejszy stanika, jest za mały a o literkę wyżej potworna zmarcha, a brzeg koronki, ściśle przylega.
      A ponieważ uparłam się na Zetę, która robiła mi potworne zmarszczkę, to podszyłam ją. Zrobiłam zakładkę na linii górnego, ukośnego szwu. Wygląda to całkiem znośnie, na tyle, że mogę założyć obcisłą bluzkę, a bez bluzki też tego nie widać za bardzo.
      • natalicja Re: zakładka 17.07.08, 09:37
        Specjalnie założyłam swoją Tię, w której problem najlepiej widać - rzeczywiście zakładka wzdłuż szwu powinna pomóc, albo, gdybym się odważyła, to rozprułabym szew łączący część koronkową z nieprzejrzystą i kawał tej koronki wycięła. Tyle, że to teoria, bo mam dwie lewe ręce i zwyczajnie szkoda stanika.
        • sadzka Re: zakładka 17.07.08, 09:52
          Rozprucie byłoby najlepsze, ale to za trudne dla mnie, jedyny szew jaki mi wychodzi to fastryga :) A poza tym liczę, że może w końcu coś mi zmigruje, może cud się zdarzy i właśnie tam od góry, a wtedy będę mogła rozpruć zakładkę. Ale naiwna jestem ;)
          • malagracja Nie robcie zakladek! 17.07.08, 18:33
            Ja zaczelam chyba tu pierwsza mowic o tych zkladkach - ale pamietajcie! - one
            SPLASZCZAJĄ piersi.

Przy rozmiarze X jes ok, ale przy małym rozmiarze? Czy tego chca malobiusciaste?

No wlasnie :)
            • sadzka Re: Nie robcie zakladek! 17.07.08, 18:59
              według mnie, a przynajmniej mi, nie zmniejszają piersi bo zakładka jest tylko z tego materiału, którego wcześniej było za dużo, nie zmienia to kształtu stanika
              • malagracja Re: Nie robcie zakladek! 18.07.08, 15:52
                Klocic sie nie bede bo to nie moje piersi :)
      • polka_w_brukseli Zakladka bez rozpruwania - polecam!!! 25.07.08, 14:13
        Zrobilam sobie taka na Arabelli na mniejszej piersi ale cos mi sie ulezalo i juz
        ja rozprulam. Szkoda ze nie zrobilam zdjecia bo to bylo zupelnie niewidoczne.
        Zakladke zrobilam tak jak sadzka wzdluz szwu, spielam szpilkami na sobie, a
        potem przyszylam w rekach maciupenkim szwem tam gdzie sie zalamanie materialu
        styka z druga warstwa. Tak podszylam z dwoch stron, od zewnatrz i wewnatrz.
        Takie siateczki jak w Arabelli czy Zecie sie do tego idealnie nadaja.
        • megiddo0 Re: Zakladka bez rozpruwania - polecam!!! 27.07.08, 19:06
          zastanawialam sie wlasnie czy zrobic cos takiego we freyi tia ktorej
          nie moge sie pozbyc (a z drugiej strony szkoda mi jej bo jest na
          prawde sliczna) ale niestety to zmniejsza miske i w moim przypadku
          jest ona potem za mala:(
          ale ogolnie sposob wydaje sie byc niezly:)
    • zawsze_zielona Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 17.07.08, 10:56
      Ja mam metode bardzo prosta, unikac typowych balonikow jak np robi Freya. Efekt
      zmarch jest IMO pochodna zbyt zabudowanych stanikow na maly biust. Gdyby taka np
      Arabelka w rozmiarze 28E/F nie siegala mi pod szyje, to i zmarszczki by nie
      bylo. Problem w tym, ze miska siega tam, gdzie biustu nigdy nie bylo i nigdy nie
      bedzie...
      • kulki Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 25.07.08, 12:27
        > Ja mam metode bardzo prosta, unikac typowych balonikow jak np robi
        > Freya.
        A możesz powiedzić, jaki model "antyzmarchowy" się u Ciebie sprawdził?
    • stary_gruby_kot tez mam zmarche! 17.07.08, 12:43
      glupia zmarcha, nie znosze jej :/
    • anulla1974 też mam 17.07.08, 13:22
      Niestey też mam zmarchę na stanikach. Przodują balkoniki Freyi - to
      nie jest fason przyjazny dla małobiuściastych :(
      Zdecydowanie lepiej układają się plunge, chociaż na mnie to one
      wyglądają jak fullcupy.
    • malagracja Albo balkonik+zmarcha albo plunge jak fullcup 17.07.08, 18:35
      Oba wyjścia sa niedobre.
      • figa84 Re: Albo balkonik+zmarcha albo plunge jak fullcup 17.07.08, 21:15
        chlip.... a co jak na mnie jak narazie plunge też się nie chcą
        układać? Takie Tango np. to ukośne zakończenie miski od środka wbija
        mi się w pierś i na czubku jest pusto, a tu biust po prostu jest
        ucięty;-( Niestety nie zrobię fotek, bo mierzyłam w sklepie. Tak
        samo widziałam, że Capri Masquerde było szyte. Tak jakby miało
        bokiem (środkowym) zakryć całą pierś, a u mnie się w nią wbija.
        Arabella robi dokładnie to samo. Madison tak samo... a balkoniki
        robią zmarchę;-(
        Tzn. balkoniki Freye są ze mną na anty, bo są za wąskofiszbinowe -
        choć nadala sprawdzam. Mam Polly która robi mi zmarchę i mierzyłam
        Rio - to była zmarcha, szczególnie w 60 przy moim 68 pod biustem.
        Mierzyłam też Panache Harmony 65E i zmarchy brak:-) Czy jest szansa,
        że balkoniki Panache nie będą mi takich numerów wywijać? A może
        modele Kaylani byłyby lepsze? Czekam właśnie na Dress up w
        odpowiednim rozmiarze, ale widziałam je na dziewczynach. którym
        Polly robila zmarchę i tu było ok. Może jeszcze jakaś firma kroi
        inaczej?
        • malagracja Re: Albo balkonik+zmarcha albo plunge jak fullcup 18.07.08, 16:00
          Elle Macpherson. Sprobuj :)
    • wroblica A ja mam zmarche w plungu! 17.07.08, 20:24
      I co z tym fantem?
      moze half cupy bylyby lepsze?
      • natalicja Re: A ja mam zmarche w plungu! 17.07.08, 22:09
        Z half cupem jest ryzyko, że będzie odstawał górą ;)
    • kaczencja Moja rada: balkonik z pionowym szwem 17.07.08, 21:40
      Też mi się ta zmarszczka zdarzała - i we Freyi, i w Fantasie i w Fayreform. Skośny balkonik, czy zabudowany fullcup, zmarszczka idąca od ramiączka była cechą łączącą mój wygląd w rozmaitych stanikach. Myślałam, że jedyną radą są już dla mnie half cupy, ale same wiecie, jak w naszych rozmiarach ciężko o half cup, nie mówię już nawet o miękkim, bo to w ogóle już rzecz trudna do znalezienia.

No i przyszedł do mnie Panache Lara - balkonik z pionowym cięciem. I zmarszczki nie ma - owszem, materiał marszczy się przy zmianie pozycji, czy coś, jak to materiał. Ale po wygarnięciu wszystkiego i wyprostowaniu się stanik wygląda wreszcie tak, jak wyglądać powinien. Co ciekawe, skończyły się wątpliwości rozmiarowe. Z tą zmarszczką to nigdy nie wiedziałam, co jest nie tak: za mały ten stanik, czy za duży? A teraz sytuacja jest wreszcie jasna. Bo stanik układa się, jak powinien się układać.

Ja odnoszę wrażenie, że zmarszczka dotyczy przede wszystkim dziewczyn z biustem niepełnym u góry, gdzie po prostu materiału w staniku w górnej części miseczki jest za dużo i się marszczy, podczas gdy całkiem pełny biust u nasady jest zmagazynowany przy podstawie do tego stopnia, że materiał jest w tym miejscu mocno napięty. Dół dopasowany, góra prawie pusta - w ten sposób otrzymujemy zmarszczkę, idącą od ramiączka, które jest ciągnięte w dół przez upchnięty w dolnej części miski biust. Linia biustu nie jest gładka (pusta góra), materiał w jednej części nie przylega, w drugiej jest napięty i - jak sądzę - stąd ta zmarszczka. W balkoniku z pionowym cięciem miseczki kojarzą mi się w swym kształcie z tulipanami, które ładnie okalają biust począwszy od dołu - górna część nie idzie po skosie, tylko gładko przylega, nie wymaga takiego wypełnienia jakiego potrzebuje skośne cięcie.

Warto też moim zdaniem zwracać uwagę na materiał: nie polecam dla biustów niepełnych fasonu charakterystycznego dla wielu balkoników, gdzie dół jest robiony z gładkiej tkaniny a góra z koronki - różnica w strukturze materiału i jego grubości powoduje, że stanik zachowuje się różnie na biuście o łezkowatym kształcie. Skrajny przykład tego miałam w jednym staniku M&S, gdzie piersi przybrały kształt rakiet. Innym razem zamiast rakiet możemy otrzymać właśnie zmarszczkę.

Polecam zatem takie staniki jak Panache Lara, czy Monet - oba w zasadzie mają ten sam fason, są wykonane z jednolitego materiału, który ładnie się układa i mają pionowe cięcie.
      • marakuia Re: Moja rada: balkonik z pionowym szwem 18.07.08, 15:57
        Im więcej czytalam tym szerzej otwierałam oczy ze zdziwienia!!! Bo
        oto właśnie mój problem został zreferowany tak obszernie, że nagle
        poczułam się jak uzdrowiona!
        Patrząc od góry na piersi wydaje mi sie, że nie odstają prawie nic,
        zwyczajnie ich tam nie ma. Lepiej wygląda sytuacja z boku i z dolu.
        Dokładnie tak jak piszecie! W Frei Ines mam tak śliczną zmarszczkę,
        że aż podręcznikową (w galerii). Też wydawało mi się, że chyba nie
        ma rozmiaru na mnie, tyle już tych staników przymierzałam, ale
        większość to były Freye i/lub fullcupy i balkoniki! Miska pusta u
        góry i napięta z dołu. Właściwie to pełna jest tylko wtedy gdy
        wiszę "biustem do dołu" a inaczej wychodzi ta zmora! Naprawdę się
        martwiłam ale na szczęście mam was! Nie jestem sama nawet jeśli
        problem dotyczy zmarszczki na staniku a nie globalnego ocieplenia!
        Dziękuję wam bardzo kochane dziewczyny!!!!
      • osobliwosc A inne fasony? np. freyowy plunge? 24.07.08, 21:06
        Dołączyłam do grona osób z problemem zmarchy we freyowych balkonikach po zmierzeniu wreszcie dobrze dopasowanej rozmiarowo Margo. Zmarcha jak byk. A w Panache Sambie, który niestety będę sobie musiała zwęzić jakoś, wszystko ślicznie - czyli potwierdza się teoria o balkonetkach z pionowym szwem. :-)

Czy macie jeszce jakieś doświadczenia z innymi krojami? Pytam, bo podoba mi się obłędny kolor oliwkowej Freyi Eleanor i nie wiem, czy jest sens się w to pchać. Rozumiem, że bez zmierzenia i tak niczego nie mogę być pewna, ale zawsze to jakaś informacja, jak to u innych wygląda.
        • joankb Re: A inne fasony? np. freyowy plunge? 25.07.08, 09:16
          W dobrym rozmiarze - na mnie dobra. Przeszkadza zabudowanie, nie fason.
          • jaaneta ech, te zmarchy 25.07.08, 09:31
            no tak, ja przez te zmarchy nie kupiłam żadnego stanika w intimo w
            Krakowie, i jescze miałam czelnośc myslec, że Pani mi wciska, że tak
            ma wyglądać stanik...a tu się okazuje, ze te zmarchy to
            normalnka...ech, tylko, że wolałabym, żeby stanik wyglądał ładnie
            nie tylko pod bluzką...

a czy w panache harmony takie zmarchy górne też wystepują?
            • foebe Re: ech, te zmarchy 16.02.09, 19:23
              Ponoć na ogół małobiuściaste mają problem "zmarchy" - freya szyje jednak na
              większe biusty, które mają inny kształt.
              Nie da się jednak powiedzieć, w którym staniku będziesz miała zmarszczkę, a w
              którym nie. To kwestia kształtu Twojego biustu.
              Ja nie mam prawie w żadnym - a wszystkie moje staniki to freye (oprócz sztywnego
              gossarda :/). Wyjątek stanowią staniki typu Margo - maaaakaaabra. Robi mi
              rakiety ziemia-powietrze i zmarchę jak stąd do Kaliforni. Poza tym jest to
              stanik lekko rozpłaszczający, więc tak czy inaczej nie polecam (na początku
              byłam zachwycona, biust mi się chyba zmienił).
      • sbarazzina Re: Moja rada: balkonik z pionowym szwem 04.09.08, 22:17
        Dzieki kaczencja :)
        Nareszcie zaczaiłam o co chodzi z tą zmarszczką ;)
        W sumie nawet ciężko mi stwierdzić czy u mnie to zjawiskow
        występuje, bo narazie mam tylko 1 pasujący stanik :(
    • azareth staniki, gdzie nie mam zmar (prawie;) 18.07.08, 12:02
      do tej pory najlepiej sprawdza mi sie panache- niektóre troszeczke sie marszcza (poza inferno oczywiscie;) a sa to: ophelia, anastasia, aleksandria, wenuska. najlepiej jest z aleksandria i anstasia- to siostry, mozna je dostac w paru kolorach.

generalnie ten krój sie sprawdza. nie kupie juz nic szytego po skosie bo to nie dla mnie...

jeszcze elle musze wyprobowac.

i najwazniejsze!!- staniki przestały mi sie marszczyc po tym jak przestałam probowac z rozmiarami 30 DD, 30E(- w panache) dla mnie, mimo 71/86 sa za duze. wraz z mniejszym rozmiarem problem w duzej mierze rowziazał sie sam.
      • azareth Re: staniki, gdzie nie mam zmar (prawie;) 30.07.08, 12:41
        do tego jeszcze amelia i samba.

ja chyba jakas atypowa jestem, pasuje mi to wszytko, co innym lobystkom nie:)
    • wroblica biust pełny u góry! 18.07.08, 16:08
      Im dłużej o tym mysle, tym bardziej dochodze do wniosku, ze ja
      własciwie nie wiem jak wyglada biust pełny od góry! :D
      Ja wiem, moze to brzmi idiotycznie, ale nie wydaje mi sie, zeby na
      swiecie istnialy piersi o takim ksztalcie, ktory by dobrze wygladal
      w moim staniku! I zeby ta zmarcha sie nie pojawiala!
      no chyba, ze mowimy o sztucznych cyckach...
      Powiedzmy ze moj biust przypomina ksztaltem z grubsza skocznie
      narciarska. Nie jest specjalnie obwisły, srednio jedrny. I gdyby
      byl wiekszy, uznalabym ze jest fantastyczny.
      moze dlatego, ze nie mam doswiadczenia z innym ksztaltem, wydaje
      mi sie, ze piersi o ktorych mowimy ( czyli te pelne z kazdej
      strony), musialyby miec ksztalt polowek piłki.. Czyli musialyby
      wznosic sie ku gorze od miejsca, w ktorym lacza sie z tulowiem,
      hehehe . glupio to brzmi ale nie umiem opisac tego inaczej...
      Istnieje takie cos w przyrodzie???

Nie wyszlam na idiotke z tym pytaniem?? ;)
      • pierwszalitera Re: biust pełny u góry! 18.07.08, 17:44
        Może coś takiego?

www.jordanmatter.com/view.asp?url=/exhibits/broadband/nudes_01/005_times_square.jpg&id=005_t&path=/exhibits/broadband/nudes_01
        • amentowa Re: biust pełny u góry! 18.07.08, 18:24
          chyba to nie taki, bo ja mam taki tylko ze mniejszy i tez mi sie czasem ta zmarcha robi
        • wroblica Re: biust pełny u góry! 18.07.08, 18:35
          Moze i tak.
          Taki na pewna ma wieksza szanse na wypelnienie zmarchy niz moj :(
          Pozazdroscic!
          • amentowa a jak na jednej piersi mam zmarche a na drugiej ni 18.07.08, 20:24
            I sie wkur... Wlasnie sobie zmierzylam nowy stanik Fantasie shannon i jest super, piersi wygladaja tak samo jak w staniku usztywnianym. Tylko, ze w tym modelu jakos widac ze jedna piers mam mniejsza, bo na jednym cholernym cycku lezy zajebiscie a na drugim zmarcha. No i nie wiem czy wymienic na 65 d, co zrobilybyscie na moim miejscu?
            • violent_green Re: a jak na jednej piersi mam zmarche a na drugi 18.07.08, 22:16
              Ja mam dokładnie to samo. Już nawet miałam pisać w tej sprawie i zapytać się
              forumek, czy ta zmarcha dotyczny obu piersi czy tylko jednej. Na większej piersi
              leży cudnie (np.Zeta), a na drugiej zonk. Ja w takim wypadku nie wymieniam, bo
              mniejszy stanik bułkowałby na tej większej piersi. Z dwojga złego wolę już chyba
              zmarchę, której właściwie pod bluzką nie widać aż tak bardzo (albo przynajmniej
              ja jej nie widzę:)
              • amentowa Re: a jak na jednej piersi mam zmarche a na drugi 18.07.08, 22:23
                no wlasnie chyba tez nie wymienie, bo stanik dobrze modeluje mi piersi i pod bluzka dobrze wyglada ( pod taka ciensza bluzka bylo widac cos tam buuuuuuuuuu. gdybym wymienila na mniejszy to na prawej by sie bulkowalo znowu. A moglo byc juz tak pieknie, gdybym miala takie same piersi haha
                • aeyola Re: a jak na jednej piersi mam zmarche a na drugi 27.08.08, 14:05
                  Ja mam tak samo - jak na jednej piersi jest super, to na drugiej - zmarcha paskudna. A nie mam znowu aż tak wielkiej różnicy w wielkości. Gdybym tak umiała zrobić jakieś przeszycie miseczki, żeby się dobrze ta mniejsza pierś wpasowała - to bym chętnie tak zrobiła. Przydałyby się takie mini-instrukcje, jak przeszyć taką miękką miseczkę, żeby ładnie układała pierś i "się" na piersi, bez deformacji. Czy może któraś z forumek ma dostęp do takiej wiedzy? Albo ma doświadczenie krawieckie? Byłabym bardzo wdzięczna i myślę, że nie tylko ja :-)
                  A dodam i od siebie jeszcze, że biust pełny u góry, jak na zdjęciu które wróblica podlinkowała, też nie wypełnia, bo mam podobny w kształcie, tyle, że mniejszy. Nie wiem - może to kwestia dobrania fasonu? Tyle, że próbowałam z half-cupem, z full-cupem, wąskie fiszbiny, szerokie :-D i zawsze tak samo. Jedyne rozwiązanie jakie widzę, to przeszycie zmarchy, tylko jak, żeby nie zepsuć kształtu? Może kiedyś będą biustonosze z różnymi miseczkami, bo przecież dużo jest kobiet z dysproporcjami w wielkości piersi [myślę, że każda - tyle, że dysproporcje te są rozmaitej skali]. Ale to chyba w sferze bajek i fantazji jeszcze tkwi ;-) .. no cóż, pomarzyć można :-)
                  • ja_joanna Re: a jak na jednej piersi mam zmarche a na drugi 27.08.08, 14:11
                    Może Effuniak coś doradzi?
                    • aeyola Re: a jak na jednej piersi mam zmarche a na drugi 27.08.08, 14:23
                      Racja! Zapytam Effuniaka :-) Szkoda, że tak daleko od moich okolic przebywa [lub ja tak daleko jestem od tamtych stron ;-)], ale może korespondencyjnie coś podpowie :-)))
                      • ja_joanna Re: a jak na jednej piersi mam zmarche a na drugi 27.08.08, 14:34
                        Jakby podpowiedziała korespondencyjnie to wpisz tu na forum proszę,
                        bo też jestem zainteresowana, ale może najlepiej by było jej
                        podesłać na maila linka i poprosić i radę tutaj, bo na pewno się
                        wielu dziewczynom taka informacja przyda.
                        • aeyola Re: a jak na jednej piersi mam zmarche a na drugi 27.08.08, 17:35
                          Też myślę, że to byłoby najlepsze rozwiązanie :-) O ile Effuniak się zgodzi ;-)
                          • effuniak Re: a jak na jednej piersi mam zmarche a na drugi 27.08.08, 22:54
                            Jutro Wam spróbuję pomóc :)
                            • aeyola Dziękuję :-)))...ja w każdym razie będę czekała 27.08.08, 23:10
                              cierpliwie i z niecierpliwością :-)
                            • ja_joanna Re: a jak na jednej piersi mam zmarche a na drugi 04.09.08, 17:30
                              up...
                              Effuniaku, masz chwilkę, żeby tu coś napisać?
          • kaczencja Re: biust pełny u góry! 19.07.08, 01:06
            Ja sądzę, że to jest tak: biust pełny u góry zazwyczaj charakteryzuje się tym, że wizualnie sprawia wrażenie większego, niż wskazują wymiary. W Galerii mamy kilka świetnych przykładów, gdzie dziewczyny z 85-88cm w biuście mają całkiem spore piersi, skłonne do dolinek. Często noszą też większe miski, niż przewiduje na ich wymiary rozmiarówka. Dla mnie pełny biust najłatwiej rozpoznać w half cupie. Góra biustu w takim staniku jest ładnie zaokrąglona, a na krawędzi miseczki nie występuje bułka - linia jest płynna, zaokrąglona, a sama pierś jest piłeczkowata. Biustowi niepełnemu trudniej jest osiągnąć ten efekt, bo góra nie jest równie obfita jak dół. O ile chcemy, by dół był w miseczce, a nie nad nią, to kawałek piersi wystający zza half cupa jest bardziej płaski. Po starannym wygarnięciu wszystkiego co się da, poprawieniu ramiączek i wszystkich zabiegach koniecznych, by jak najwięcej biustu umieścić w miseczkach może się wręcz okazać, że aby wyrównać jakoś linię biustu w half cupie, tak, aby "piłeczkowała" musimy wygrzebać prawie cały biust na wierzch, łącznie z brodawkami.

Poza tym myślę, że zdjęcia kobiet bez stanika nie ukazują tego tak dobrze jak zdjęcia kobiet w stanikach. Gdyby przedstawicielki dwóch różnych skrajnych typów biustów odziać w Aragona, albo któryś z tych niskozabudowanych cudeniek od Effuniak, różnica byłaby widoczna od razu, nawet gdyby dziewczyny miały identyczne wymiary.
            • amentowa Re: biust pełny u góry! 19.07.08, 14:27
              no to brzmi calkiem sensownie, jednym slowem wymiar wymiarowi nierowny
            • aeyola Re: biust pełny u góry! 27.08.08, 14:12
              Coś w tym jest ...tyle, że zmarszczki robią się w i biustach tzw. "pełnych" jak i "niepełnych" u góry. Myślę, że do kształtu dodać trzeba jeszcze: dobranie odpowiedniego fasonu i różnice w wielkości piersi. I to wszystko razem powoduje, że zmarszki się pojawiają, bo producenci obie miski robią tej samej wielkości, szerokości, głębokości i o tym samym rozstawie fiszbin. Ehh ..niemniej, zmarcha wkurza!
        • malagracja To wg mnie biust wlasnie "bez" gory :) 11.09.08, 20:58
      • malagracja Ja mam biust pełen u gory. I N I E jest sztuczny 11.09.08, 20:57
    • oanamihaela Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 23.07.08, 04:19
      nie mam jeszcze dostępu do galerii ale wysłałam swoje zdjęcia w stanikach Freya
      (Polly, Rio) i dowiedziałam się od dziewczyn że mam "typową freyową zmarchę" -
      czy to oznacza że przykładowo stanik Rio na mnie zwyczajnie nie pasuje tak jak
      Polly 65F?
      • joankb Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 23.07.08, 09:38
        A - to już sprawa indywidualna. Niektóre dziewczyny akceptują tę zmarszczkę
        kiedy jest nieduża, a stanik ładny. Niektóre nie i nie kupują Freyi. I tu jest
        różnica pomiędzy "pasuje", a "nie pasuje", choć nie do końca, bo powinno jej
        WCALE nie być.
        • joankb Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 23.07.08, 14:03
          Odpowiem Ci tu na pytanie zadane w odrębnym wątku.
          Wypróbowałyśmy balkoniki (balkoniki, nie underwire) Fayreforma - dla niektórych
          są ok.
          Któryś z wyjątkowo dużomiskowych (jak na tę firme) Elle Macpherson mógłby być ok.
          Masquerade casablanca - do polowania, w sklepach nie ma
          Coś z Kalyani - ale te, o których wiadomo, że są wąskofiszbinowe albo neutralne:
          All the Fun?
          Jakaś la Senza?
          O resztę popytaj w wątkach producentów.
          • oanamihaela Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 23.07.08, 15:36
            dziękuję Ci bardzo za pomoc :)
            w takim razie chyba porzucę tę Rio... co mi radzisz na podstawie galerii dla
            osób bez dostępu do galerii?;) Może być dużo lepiej niż te Rio? Polować dalej?
          • oanamihaela Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 23.07.08, 15:41
            Ah i ja też mam prywatę do Ciebie <zawstydzony>

Kilka dni temu wysłałam prośbę o dostęp do galerii, pozostała bez odpowiedzi...
            może również "zaginęła w akcji"? ;)
            • joankb Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 23.07.08, 16:27
              Sprawdzę...
              • oanamihaela Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 25.07.08, 13:33
                dalej nic :(
    • boziaj Ruby pinki :) 23.07.08, 10:03
      mi wiekszość balkoników frei nie lezy (marszczy się), za wyjątkiem,
      polly, przezroczystych (tu pojawiaja się marszczenia przy samym
      ramiączku gdy się garbię) i powiedzmy rio (jak karmiłam leżało
      idealnie, teraz mam troszkę luzu w miseczce)
      Za to balkoniki dla mnie bardzo udane to Ruby Pink. Mam Aquę i
      Rubie, leżą świetnie. Miałam przez chwilkę Ophelię i mierzyłam
      Imogen (ofelka nie zbierała z boków tak jak bym chciała, imogen był
      za duzy). Żaden nie robi zmarchy. Fiszbiny wąskie, jedynym wyjatkiem
      nie wiedziec czemu jest Rubie, ale mimo to lezy dobrze, mimo ze ja
      wąskofiszbinowa jestem.
      Miseczki niestety dość wysokie z boków - dobre na bułki, ale dla
      osób niskich lub z wysoko osadzonym biustem to moze byc
      problematyczne.
      Bardziej plungowate od niektórych plungów Frei :) Fajnie
      jabłuszkują, w Rubie mam 93 w biuscie (normalnie 91-92)
      IMO warto spróbować, teraz jest sporo modeli w Brastopie w
      przyjaznych cenach
      • wroblica Re: Ruby pinki :) 23.07.08, 14:33
        Czyli jednak to sprawa indywidualna bo mnie ruby pinki tez
        zmarchowały :(
      • m.mada Re: Ruby pinki :) 25.07.08, 08:57
        A ile masz pod biustem i jaki nosisz rozmiar? Zastanawiam się czy nie kupić
        jakiegoś ruby pinka, ale nie mogę znaleźć wątku na jego temat.
        • boziaj Re: Ruby pinki :) 25.07.08, 10:49
          70 (czasami 71 wychodzi), standardowo nosze 30F (freya, masquerade),
          czsami 28, ale ruby pink mam 30FF
          aqua, ophelia rozmiarowo ok, rubie minimalnie za duza (ale 30F była
          za mała), imogen 30FF był za to sporo za duzy (pewnie o rozmiar)
          jestem waskofiszbinowcem
          • m.mada Re: Ruby pinki :) 25.07.08, 19:59
            No to jak ja mam 69(70)/90 to chyba zamówię sobie 30F, chciałam zamówić właśnie
            ruby, jak na Ciebie 30F za mała, to na mnie ma szanse być dobra, dzięki za info
            • boziaj Re: Ruby pinki :) 25.07.08, 21:16
              na LB jest cały wątek o Ruby Pink
              • m.mada Re: Ruby pinki :) 27.07.08, 21:42
                i nie kupię, bo nie ma rozmiaru, buu
                • boziaj Re: Ruby pinki :) 28.07.08, 10:25
                  ja sprzedawałam rubie 30F, ale dla nabywczyni jest za duzy, może
                  bedzie sprzedawać?
                  • m.mada Re: Ruby pinki :) 28.07.08, 12:05
                    dzięki, poszukam na giełdzie
        • wroblica Re: Ruby pinki :) 25.07.08, 15:09
          wymiary 73/83-84
          Iris aqua, byl rozmiarowo do przyjecia ale fiszbiny wbijaly mi sie
          w mostek.
          Mierzylam 65d. mialam jeszcez jednem model, ale nie pamietam nazwy.
          Tez 65d. byl za duzy.
    • ksiezniczka256 dobre modele 23.07.08, 10:12
      No właśnie, czy są konkretne modele, w których ten problem nie występuje? Już
      bez opisów typu "balkonik z pionowym cięciem", tylko konkretne przykłady.
      • i-l-o-n-a Re: dobre modele 25.07.08, 11:36
        moim zdaniem ten problem nie istnieje przy wiekszosci modeli Masquerade, sama
        mam 2 x Casablanca, Antoinette, Aragon - wszytskie o takim samym kroju i
        wszytskie lezą super, staniki o innych krojach tez robily zmarche a w tych ten
        problem jest wyeliminowany wlasnie dzieki temu ze nie ma niepotrzebnie materialu
        tam gdzie nie ma moich piersi.
        • zawsze_zielona Re: dobre modele 27.07.08, 00:58
          Problem nie istnieje w lekko usztywnianych stanikach, które podała Ilona.
          Z miękkich nie mam zmarchy w:
          Fayreform High Society
          Fayreform Melodic
          Fayreform Lovelace
          Elle MacPherson Notorious
          Avocado Royal Velvet
          czyli modele z pionowym szwem rządzą;)
          • ksiezniczka256 Re: dobre modele 28.07.08, 14:16
            Ciekawe, jak by sobie radziła Emma z Itsy Bitsy, bo krój w sumie ok:
            www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=ISB-2000&mci=&size=&colour=&image=r619505-p619933-style
            • zawsze_zielona Re: dobre modele 28.07.08, 14:28
              Ten stanik jest "padded", czyli marszczyc to sie on nie bedzie. Jedyne co moze
              robic, to odstawac, gdy niekompatybilny/za duzy.
              • ksiezniczka256 Re: dobre modele 28.07.08, 14:44
                ... albo buła górą ;)
      • boziaj Re: dobre modele 28.07.08, 16:11
        Mam, polecam (w celach praktycznych podaje tez wymiary staników,
        moje to 70-1/91-2):
        fayreform frosted 30F
        ruby pink aqua 30FF
        ruby pink rubie 30FF(minimalna zmarcha na mniejszej piersi, a jest
        troszke za duzy na obie ;))
        freya pollyanna 30F (juz lekko bułkuje)
        elle dentelle 32E (tylko mierzyłam, ale już czekam na swoją własną)

• boziaj Re: dobre modele 28.07.08, 16:14
          i jeszcze masquerade regency 30F i antoinette basque 32DD
          ale to sztywniaki, nie ma co sie marszczyc ;)
          jeszcze z maskaradek casablanca 30F - tez ok, chociaz gryzie :(
          • i-l-o-n-a Re: dobre modele 28.07.08, 18:49
            na gryzącą casablance polecam obcięcie nożyczkami wystających koronek bo bokach
            ramiaczek i ewentualnie na szczycie miseczek, ja taki tuning sobie zrobiłam i
            nie gryzie mnie juz nic, a mam 2 szt :)
            • boziaj Re: dobre modele 28.07.08, 19:51
              tak zamierzam zrobić, bo to po prostu koszmarnie gryzie (ja
              wrazliwiec jestem)
              a swoja drogą: jak juz jest stanik, który pasuje i dobrze lezy, to
              chociaz drapać musi, coby nie było za dobrze :(
        • kulki Re: dobre modele 29.07.08, 13:05
          a mi się pollyanna marszczy (30e, mam 71/89)
          • ksiezniczka256 pollyanna się marszczy 30.07.08, 14:44
            mi też niestety - i mam podejrzenie, że będzie tak z wszystkimi tak szytymi
            balkonikami frei.
            • boziaj Re: pollyanna się marszczy 27.08.08, 10:12
              obawiam sie, ze jesli polly sie marszczy, to reszta prawdopodobnie
              bedzie nie podobna a jeszcze gorsza :(
              mierzylam juz sporo frei, polly i rio lezą najlepiej
              najgorzej chyba ines, czego nie moge odzalowac, bo pokochalam ja
              wielka milością, niestety nieodwzajemnioną :/
      • azareth Re: dobre modele 30.07.08, 12:44
        napisałam wyzej to dołacze i tu.
        na mnie leza prawie idealnie:
        panache miekkie-amelia, alexandria, anastasia, samba, ophelia.
        sztywniak- inferno.
        czyli to co innym sie nie sprawdza. i w dodatku sa cudnie ciasne- nosze 30 przy 71 pod.
    • malagracja ZNAM METODE na zmarche :) :) :) 26.08.08, 22:17
      Unikac Frei :)

Kupowac staniki scisle i nie zanizac obwodow - akcja promocyjna Miss Mandalay w
      toku!
      • lavaenn Re: ZNAM METODE na zmarche :) :) :) 26.08.08, 23:58
        mi nawet Miss Mandalay robi zmarchę, żeby było śmieszniej ;)
        • malagracja Re: ZNAM METODE na zmarche :) :) :) 27.08.08, 10:42
          Kurcze, a jaki model?
          • lavaenn Re: ZNAM METODE na zmarche :) :) :) 27.08.08, 12:30
            mierzyłam Alys, Trixie i Coco. zmarcha plus duużo za szerokie
            fiszbiny, poddałam się.
            • babajaga87 Re: ZNAM METODE na zmarche :) :) :) 27.08.08, 13:39
              A mniejszy rozmiar próbowałaś?...
              • lavaenn Re: ZNAM METODE na zmarche :) :) :) 27.08.08, 16:45
                Alys była na styk, Coco i dwie Trixie owszem za duże, ale
                wystarczyło żeby zauważyć że to nie jest krój który ma szansę na
                mnie leżeć, jak każdy ze zdefiniowaną "górą" miski.
                • malagracja Re: ZNAM METODE na zmarche :) :) :) 28.08.08, 10:55
                  Sabine jest inaczej szyta. Ona nie ma "gory".
    • ja_joanna Kalyani - Natural Charm Bra? 27.08.08, 13:47
      Hej dziewczyny,

ja też mam problem ze zmarchą (przy wymiarach 71-73/91-94
      przymierzałam różne staniki od 30F do G i wszędzie zmarcha była).
      Odesłałam właśnie jeden stanik do Bravissimo i szukam sobie czegoś
      na wymianę. Akurat wymienionych przez was marek i modeli nie
      znalazłam niestety, ale znalazłam Kalyani Natural Charm Bra i myślę
      sobie, że a nóż się uda? pionowy szew jest, wysoki mostek (to mi
      akurat potrzebne, bo między piersiami nie mam miejsca na fiszbiny i
      jeśli kończą się one na mostku za nisko to tworzą nad stanikiem
      trzeciopierś), krój wygląda ładnie - zobaczcie same:
      www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/kalyani/balconette-bras/ka61-details.aspx?colour=Black
      Macie jakieś doświadczenia z Kalyani i może z tym konkretnym
      modelem? Myślicie, że może leżeć?
      W tej chwili mam dwa staniki w domu, które jako tako leżą, ale
      jeszcze żadnego perfekcyjnego. Najbardziej zbliżony do perfekcji
      jest Eliza Panache 65G, ale u góry miska jest pusta, a fiszbiny ciut
      za szerokie (65FF miał za niskie fiszbiny na mostku, dlatego z niego
      zrezygnowałam). Zresztą jest w Galerii LMB i LB więc można obejrzeć.
      Powinnam już dać znać Bravissimo, co chcę zamówić w zamian, a nie
      wiem co, przydałaby się Wasza pomoc...
      • babajaga87 Re: Kalyani - Natural Charm Bra? 27.08.08, 14:23
        Osobiście nie miałam, ale czytałam, że Kalyani robi straszne, potworne wręcz
        rozciągliwce. I własnie dlatego nie kupowałam. Jak chcesz koniecznie, to bierz 1
        obwód ściślejszy niż zwykle.
      • ksiezniczka256 Re: Kalyani - Natural Charm Bra? 28.08.08, 13:30
        Ciężko mi powiedzieć, czy będzie dobrze leżał - w akcie desperacji zamówiłam
        sobie mój nominalny rozmiar (28FF) i po pierwsze był lekko przyduży, a po drugie
        robił koncertowe rakiety.
        No i faktycznie był niezbyt ciasny.
      • joankb Re: Kalyani - Natural Charm Bra? 04.09.08, 22:01
        Z balkoników, o typowym skośnym kroju zmarch nie robi Miss Mandalay (ścisła, ma
        głębokie miski i średnie fiszbiny), jest teraz Paris w Bravissimo. Kalyani
        Natural Charm jest akurat wyjątkowo rozciągliwy,ściślejsze było Rosy Posy i
        Denim, nie wiem jak jest z tymi nowymi modelami. Przy ostrym zaniżeniu obwodu o
        niedopasowanie miski nietrudno, chyba nie ryzykowałabym tego Natural Charm
        rozmiarze 28, fiszbiny wejdą Ci na plecy i miska bardzo się rozpłaszczy.
    • 1.daria277 Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 04.09.08, 21:30
      Czyli, że co? Że na zawsze mogę się pożegnać z efektem "rowka"? Myślałam, że jak
      dobiorę sobie dobry stanik, to piersi przejdą z boków normalnie na klatkę
      piersiową i będę miała atrakcyjny dekolt:/
      • ksiezniczka256 Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 05.09.08, 00:47
        Kup sobie maskaradkę, będzie i rowek, i seksowna cała reszta biustu.
        • 1.daria277 Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 05.09.08, 18:15
          A co to jest, że tak zapytam? Bo nie orientuję się.
          • kota.ruda Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 05.09.08, 22:18
            marka stanikow. wiecej tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=79906758
          • stary_dywanik Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 05.09.08, 23:02
            Maskaradkami potocznie nazywamy staniki firmy Masquerade.
            Np. te dwa modele bardzo ładny efekt dają:

www.bellissima.com.pl/dystrybucja/Antoinette-29.html
            www.bellissima.com.pl/dystrybucja/Aragon-30.html
            • effuniak Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 07.09.08, 18:30
              Jeśli już masz taki stanik i bezwzględnie musisz go miec to są dwie metody
              1) jeśli stanik ma dobrą głębokośc i tylko malutką zmarszczkę a jednocześnie
              leciutko bułkuje nad górna krawędzią to najprościej i najskuteczniej będzie
              zmienic ustawienie ramiączka tzn teraz ramiączko jest ustawione prostopadle do
              dołu stanika i stanowi jakby przedłużenie pachy a należy je doszyc tak by było
              ustawione równolegle do linii dołu czyli prostopadle do pachy

2) Jeśli stanik robi duże zmarchy to trzeby niestety wybrac nadmiar materiału
              zeszywając na linii łączenia mankietu i podstawy miski(góry i dołu)i po prostu
              zwyczajnie zrobic ją płytszą

Pierwsza metoda nie jest kłopotliwa natomiast druga wymaga nieco więcej pracy i
              zaangażowania
              • the_mariska Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 08.09.08, 09:03
                Effuniu, możesz to objaśnić? Nie wyobrażam sobie, w jaki sposób można doszyć
                ramiączko prostopadle do pachy, może to jakoś narysujesz. Bo takim ramiączkiem
                przyszytym prostopadle do pachy to mogłabym się chyba co najyżej okręcić nad
                biustem ;)
                • effuniak Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 08.09.08, 09:09
                  Nie, nie okręcisz się takim ramiączkiem :))))
                  Zrób wszystko zgodnie z instrukcją i załóż stanik a się przekonasz
                  Tylko doszyj ramiączko prostopadle do linii pachy i od strony pachy nie dekoltu
                  a będzie ok :)
                  • plica Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 19.10.08, 15:21
                    przeczytalam te porade kilka razy. i tak czy siak wychodzi mi, ze to przyszyte ramiaczko, bez zakladania stanika bedzie poziomo zamiast normalnie pionowo, po zalozeniu kto wie :) tak to ma byc? bo inaczej rownolegle do dołu sobie nie wyobrazam. tylko jeszcze jedna kwestia. te ramiaczka przyszyc tak -uu- czy skierowac ramiaczka do srodka u--u oczywiscie nie zmieniajac miejsca mocowania?
                    • effuniak Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 19.10.08, 15:39
                      Pliczku nie rozumiem pytania

Natomiast po doszyciu ramiączka równolegle do dołu stanika a następnie po
                      założeniu taki sposób mocowania ramiączka spowoduje , że miska lekko odchyli się
                      od biustu a co za tym idzie przestanie ciąć a ponadto zmieni się kąt
                      podciągnięcia miski
                      • plica Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 19.10.08, 19:59
                        chyba juz wiem o co chodzi. tzn wyobrazam sobie inny rozklad sił i ciagniecia w miseczce :) mojej lottie to juz chyba nic nie pomoze, ale jak mi sie przydarzy w jakims staniku, to przetestuję :)
    • figa84 wypróbować M&S 05.09.08, 22:56
      U mnie w Pollyannie robi się zmarcha, a w balkoniku M&S pomio równie
      dużego zabudowania nie:-)
    • ametyst89 Tuning stanika :) 09.09.08, 14:26
      Mając już dość zmarchy zabrałam się do tuningu mojej Arabelki :) Zauważyłam już
      dawno, że gdyby górny brzeg miseczki byłby trochę dłuższy to nie ciąłby tak
      piersi. Biust wylądowałby w miseczce, a zmarcha przypuszczalnie by zniknęła.
      Jednak szkoda mi było stanika ;) Wczoraj w akcie chwilowej niepoczytalności
      przecięłam oba brzegi pośrodku :) Tuning trwa :D Pokażę efekty ;)
      • aeyola Re: Tuning stanika :) 11.09.08, 21:08
        Ja w akcie desperacji i prawdopodobnie również niepoczytalności :-D zabrałam się do "wypłycania" miseczek w Portii. Niestety, nie zrobiłam zdjęcia przed tymże aktem, ale jak ukończę dzieło - zademonstruję przy pomocy fotki. Najpewniej potrwa trochę, zanim dokonam dzieła, ale bez względu na to, co z tego wyniknie, zdjęcia zrobię.
        • ametyst89 Re: Tuning stanika :) 11.09.08, 21:29
          Kurczę też nie zrobiłam fotek "przed". A byłoby świetnie widać różnicę. Teraz
          zmarchy brak :D Obfocę się przy najbliższej okazji :D
    • yaza0701 Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 13.09.08, 11:21
      Też mam zmarchę, ale na... jednej piersi, tej mniejszej. Zmarcha na większej zniknęła po jednym dniu noszenia stanika, konkretnie Pollyanny 60E, miałam wtedy wymiary 65/80, teraz po miesiącu skoczyło do 65/84. Niby obie piersi urosły, a zmarcha na mniejszej jak była, tak jest. Istnieje też, gdy zawieje chłodem i z piersi-skoczni robią się piersi-silikony. Pod ubraniem jej nie widać, bez ubrania nawet nie przeszkadza.
      • necia20 Re: Czy istnieje metoda na zmarchę? 19.10.08, 14:53
        I ja trafilam wlasnie na temat o moim problemie..
        Kupilam Freye(nie znam nazwy, rozowa przezroczyta) 70C. Na dole b.ladnie trzyma,zaokragla.. a o gory pełno zmarch..pełno a gora piersi plaska:/ strasznie to wyglada.. takie male cycasie :/ uff..
        Mam z F&F z tesco 70C i 70B ale tez na dole potrzymuje a u gory plasko(brzydko to wyglada) choc tu zmarchy nie ma..
        We freyi nie liczac zmarch, ak ubiore np. bluzke czy sweter to wygladam lepiej niz bez biustonosza lub w tych z tesco (innych biustonoszy w miare dobrze lezacych w normalnych polskich sklepach, np. w forum, m1 i takich pobliskich nieznalazlam choc sporo sie wymierzylam. Ale czuje sie zle.. choc moze i bym trafila na biustonosz dobrze lezacy na mnie miekki np. po wielu wielu zamowieniach z zagranicznych sklepow(jak wiele z was) to i tak one mi piersi nie powieksza,moze jedynie ksztalt poprawia, albo 1,2 cm powieksza(jak czytalam u niektorych z was sie zrobilo). Ale czuje zawstydzona chodzac z tak malym biustem po miescie.
        WIele lat mialam z tego powodu nieprzyjemnosci, podstawowka, gimnazjum (jak chodzilam jeszcze bez stanika..) az do momentu kiedy postawilam na swoje i mama kupila mi lekko usztywniany biustonosz, wprawdzie zakrywal tylko to czego nie mialam i byl dosc plaski(nie jak teraz te calkiem twarde push apy) ale zaczeto mnie inaczej traktowac w szkole, lepiej sie czulam,choc wiedzialam ze pod stanikiem i tak nic nie mam.. Piersi urosly choc nie za wiele ale dopiero w liceum. Teraz mam 1,5 roczne dziecko (22lata;)mam) ale skarmilam je 2 tygodnie, wielkosc i ksztalt piersi sie nie wiele zmienil, moze troszke bardziej wisza,a raczej sa takie splaszczone do przodu jak szkocznie małysza, gora niepelna do tego, i jeszcze duze otoczki:/
        Wymiary 78/86cm
        Nie umiem sie przełamac i chodzic w miekkim nawet jakby byl dobrze dobrany.. Niestety zwracam uwage co ludzie o mnie mysla.. i chce sie czuc piekna.. Nie ejstem szczuplą osoba.. mam dosc brzuszek, duza pupe i do tego malenki biuscik..Lepiej on wyglada wlasnie na drobnej kobiecie,niz na troche wiekszej:( brzuch wystaje wiekszy od cyckow.. prawie ich nie widac.. wiec chyab nie ma sie co mi dziwic.. :/
        Zmienialam jednak biustonosze na 70(ew ciasne 75) B. I musze przyznac ze od moze pol roku je nosze,ale moje piersi nabraly troche lepszego ksztalu. Widze ze w dobrym miejscu jest pod biustem i chyab nawet go podtrzymuje.. Jest owszem usztywniany,ale nie ma na dole tej wypchanej bułki-pushka, ale jednak cała miseczka jest sztywna..(pushupy i tak nie podnosily mi biustu bo nie mialy co-naprawde roznicy nie widzialam.. Nie moge nosic zanych bardotek-bo pustka a i wiele biustonoszy jest za malo zabudownych i wtedy jak sie schyle widac pustki i sutki.. a o otoczkach juz nie mowie nwet.. Znalazlam jednak(na targu za 10zl-czyli te biustonosze ktorych wy-te ktore znalazly swoje miekkie piekne biustonosze- nienawidzicie) troszek wlasnie bardziej wyzsze..
        Tyle z mojej historii
        i choc chcialabym miec miekkie biustonosze..to sie nie odwaze chodzic w malych liliputkach, niestety czuje sie bardoz niepewnie-a i tak mam wiele kompleksow-choc ten chyba najwiekszy..
        Jak myslicie, czy dobrze dopasowane rozmiarowo usztywniane biustonosze (bez wkladek wypychajacych) moga byc dobre dla piersi? bo wciaz czytam o tym jakie sa one dla nas złe.. ale moze jednak???
        (Aha nawet w push apach nigdy nie mialam w biustonoszu piersi wypchanych-jak wiekszosc ma(jak czytalam mowicie ze np. do dekoldow puszki sie nadaja- u mnie nie bo i tak nie wypychaja) i nie mialam zadnej kreski miedzy nimi.. )
        Ze smutkiem pozdrawiam was Necia :*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka