nathalie01 72/85 09.12.08, 17:26 Miałam przypisany rozmiar 65D i 2 staniki w tym rozmiarze. "Figura" ciasny obwód, ale zapinam się normalnie. jednak to "coś" pomiędzy miseczkami (to jest ten mostek?:D) strasznie wbija mi się w ciało... Elle Macpherson Casablanca - bardzo ścisły, muszę nosić z przedlużką, jednak wydaje mi się, że miski ok. W takim razie może powinnam się przesiąść na 70?Tylko ile? 70C? Czy 65D dalej? Jaki krój miseczek jest polecany dla piersi niepełnych u góry i wymagających "uniesienia"? Można biustonoszem wymodelować kształt i położenie piersi? Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 93/105 elzbietkunia 10.12.08, 09:34 Wygląda na to ze masz prawidłowo dobrany rozmiar stanika, czy dobrze leży, obwód nie za luźny? Jeśli wszystko w porządku trzymaj sie tego rozmiaru Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 93/105 elzbietkunia 10.12.08, 09:38 Za szybko mi poszło bo to 85D to w brytyjskiej rozmiarówce będzie dobry rozmiar, w polskich raczej 85E,czy wygarniasz dobrze piersi do stanika i miski nie są za małe? Odpowiedz Link
elzbietkunia Re: 93/105 elzbietkunia 13.12.08, 23:45 Raczej nie. Jak są to kupuję więkze - 85DD. 85E trudno dostać. Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 72/85 10.12.08, 09:28 Mozesz nosic 70 tki bardzo ścisłe, ja mam tyle samo pod biustem i tak robię. Własnie elle macpherson ma ścisłe obwody zazwyczaj wiec z tej firmy stawiam na 70-tki.Ale reszta to 65-tki. To że ciśnie Cie na mostku to częsty objaw, można trochę go odgiąć,ale też z czasem to przechodzi-stanik sie "układa" do ciała i juz nie uciska. Jeśli chodzi o uniesienie i dobry wygląd peirsi niepełnych u góry bardzo polecam Ci modele z pionowym cięciem chociażby popluarna ostatnio Milena model Flamenco. Wiecej modeli znajdziesz w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=86861397&a=87433754 Odpowiedz Link
cunning po karmieniu - kiedy się ustabilizuje? 74/89 12.12.08, 11:54 Pomocy! W trakcie karmienia zostałam uświadomiona na LB, że moje 80B to 70E. Niedawno przestałam karmić, w ciągu tygodnia biust tak mi się zmniejszył, że wszystkie biustonosze zaczęły na nim wisieć. Wybrałam się do sklepu, gdzie poprosiłam o 70D. Dalej za duża miska! 70C z kolei ma już za mały rozstaw. Nie wiem jak długo czekać, aż rozmiar mi się ustabilizuje. Póki co, noszę to nieszczęsne D... Moje wymiary: 74/89. W tych 70-kach już mi ciasno, więc raczej nie wierzę, że będzie mi pasował obwód 65. Niedługo będę szukać piersi z mikroskopem... Odpowiedz Link
julka_elka Re: 74/87 12.12.08, 14:32 Teraz noszę puszapy 75 A, żaden na pewno nie lezy dobrze. Mam tylko wątpliwości co do mierzenia biustu...bo te 87 to jak centymentr jest bardzo luźno...nie wiem czy tak ma być...No i u mnie to raczej duzo do wygarniania i migrowania nie bedzie, mam okrągły, jedrny biust i jestem raczej szczupła. Czy wychodząca z kalulatora miseczka DD naprawdę będzie dobra? Odpowiedz Link
pitupitu10 74/87 julka_elka 13.12.08, 11:58 Mierzysz dobrze. Spróbuj staników w rozmiarze 70C lub 65DD. 70C dostaniesz praktycznie wszędzie; pochodź po sklepach, poprzymierzaj różne modele różnych firm - przekonasz się, czy obwód 70 jest OK. Możliwe, że w niektórych modelach będziesz potrzebowała 70D lub 65E. Odpowiedz Link
pitupitu10 74/89 cunning 13.12.08, 11:53 Skoro obwód 70 jest ok, to przy nim zostań. Z wymiarów wychodzi rozmiar 70D, ale to tylko drogowskaz i wiele osób nosi rozmiar inny niż mówi tabela. Być może tak jest i w twoim przypadku. Ile staników mierzyłaś? Jednej firmy, czy wielu? Staniki różnią się miedzy sobą, nawet w obrębie tej samej marki. To, że jedno 70D było na ciebie za duże nic nie znaczy. Na pewno nie noś staników za małych, tak jak to 70C o którym piszesz. Jeśli chodzi o twoje pytanie, to nie znam odpowiedzi. Zadaj je w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75384004&v=2&s=0 Odpowiedz Link
kizombalover Re: po karmieniu - kiedy się ustabilizuje? 74/89 14.12.08, 00:34 Nie wiem, co przymierzałaś, ale jeśli staniki polskich firm wydawały Ci się ciasne przy obwodzie 70, jest duża szansa, że po kilku założeniach byłyby za luźne. ;-/ Uwierz, że 65tki wcale nie są dużo ciaśniejsze, szczególnie stanik polecany na początek -tango II. Ja się spokojnie dopinam, mimo, że w nówki Samanty ledwo wchodziłam w obwodzie 70 (ale one i tak zbyt wąskie fiszbiny miały). Natomiast koleżanki noszące Samantę narzekają, że się rozciągnięte szmatki z nich robią. Biorąc pod uwagę ceny (porównywalne!), w taką Samantę nie inwestowałabym. Tango póki co nie rozciągnęło mi się wcale (ponad miesiąc, prawie codziennie noszę). Odpowiedz Link
ambus 71/86 12.12.08, 22:59 Dziewczyny od lat marzę o wygodnym, dopasowanym staniku. Może w końcu coś w tym temacie ruszy. Obecnie noszę 75B. Staniki są za lużne, miseczki zupełnie niedopasowane. Niby ok, jak są nowiutkie. Piersi po 2 karmieniach, ostatnie zakończone ok 2 miesiące temu. W okolicy nie mam sklepów z porządną bielizną, pozostają tylko zakupy przez internet. Poleccie coś co można kupic w ciemno. Odpowiedz Link
pitupitu10 71/86 ambus 13.12.08, 12:03 Celuj w 30(65)DD. Zakupy przez Internet to nie kupowanie w ciemno. Jak stanik nie będzie pasował lub nie będzie ci się podobał możesz go bez problemu zwrócić lub wymienić. Nikt nie da ci gwarancji, że dany model będzie na tobie dobrze leżał, musisz przymierzyć i przekonać się sama. Dużo pozytywnych opinii zbierają Freya Pollyanna i Freya Rio (z tego modelu bierz 30D). Zanim coś zamówisz, poczytaj opinie w wątku producenta. Jak stanik już przyjdzie, możesz wysłać zdjęcia do galerii, a my doradzimy ci co dalej. Odpowiedz Link
ana_maria_k Już się pogubiłam:( 12.12.08, 23:23 Wchodząc tutaj parę dni temu podałam swoje wymiary: 73 i 89. Dostałam wskazówkę żeby celować w 30E. Więc na dobry początek żeby nie przepłacą zamówiłam z mileny zwężane o 10 cm 75D (czyli wychodzi 65F). Przyszedł dzisiaj i jest za mały (buły nad zakończeniem stanika) i do tego od razu przepięłam się na ostatnią (drugą haftkę). Ponieważ coś mi to nie poszło w smak to wzięłam jeszcze raz miarkę w dłoń i mierząc się naprawdę, naprawdę ciasno wychodzi 71 a nawet 70. Natomiast w biuście chyba zmierzyć się nie potrafię - czy to ma być w nasjszerszym miejscu czy w sutkach, no i co znaczy luźno, tak że miarka prawie spada? Bo jeśli w naszerszym miejscu i naprawdę luźno to wyszło 90/91. I co teraz? Zwiększyć miskę - to wydaje mi się sensowne, ale czy również szukać mniejszego obwodu? A poza tym to bułki pod pachami mam naprawdę pokaźne i chciałabym zmusić je do migracji. Do tego budżet ograniczony. Pomocy PS. A jakie nosiłyście staniki kiedy byłyście w trakcie odsyłania i czekania na te w dobrym rozmiarze? Odpowiedz Link
pitupitu10 70-71/90-91 ana_maria_k 13.12.08, 12:12 Z nowych wymiarów wychodzi 30(65)F (po przeliczeniu na polską rozmiarówkę 65G). Pamiętaj, że tabelka tabelką, a biust biustem. Milena to nie jest dobry wybór; ta firma dopiero poszerzyła rozmiarówkę i opinie o ich stanikach są na razie raczej negatywne. Zanim coś zamówisz pamiętaj o przeczytaniu recenzji innych forumek. Wiele osób chwali staniki Freya Pollyanna, Freya Rio (tu celuj w 30E), dobrze by było, gdybyś przymierzyła coś innych firm, np. Panache TangoII. Wybieraj staniki miękkie z fiszbinami - w takich najłatwiej dobrać rozmiar. Zajrzyj też tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80397922 Odpowiedz Link
annamarp Re: 70-71/90-91 ana_maria_k 14.12.08, 08:34 A ja powiem cos co moze Tobie pomoże , ja byłam na mierzeniu u Pani która tym sie zajmuje, i powiedziala mi ze przy biustach rozjechanych złymi stanikami dobrze zaczac od staników zabudowanych , takich konstrukcyjnych, ona w taki mnie ubrała widok był szokujący , żadnych buł. Stanik to była Felina, nie kupiłam bo troche na ten czas dla mnie za drogi, ale szukam koronkowych zabudowanych z szeroką koronką pod pachą, szerokie ramiączka. Też jestem w tym temacie nowa, ale Ty masz pod biustem 70-71 ja 4-5 cm wiecej i czesc 65tek jest na mnie dobra wiec trzeba niestety próbowac. Jak juz bede pewna swojego wymiaru, ja chudne wiec dlatego kupuje tylko tanie biustonosze to kupie wtedy ta Feline bo jak narazie to najlepsza firma jaka mierzyłam, Freya po przymiarce nie zrobiła na mnie żadnego wrazenia. Odpowiedz Link
phenn 67/80 14.12.08, 18:02 Z kalkulatora wychodzi, że mój rozmiar to 60D i taki też był mój pierwszy nowy stanik (po rozstaniu się z push upami 70A)czyli Panache Inferno czarny. W obwodzie bardzo ścisły, nadal zapinam na pierwszą haftkę, miski wypełnione, kształt biustu trochę stożkujący z profilu. Mam też Panache Tango II 65D, zapinam na ostatnią haftkę i na razie obwód jest OK, ale górna część miski nie jest wypełniona i tworzą się fałdki czyli "zmarchy"(mam biust niepełny, średnio jędrny,płaski w górnej części), chociaż po kilku dniach codziennego noszenia i ciągłego wygarniania miska trochę się wypełniła, na początku te zmarchy były tak duże, że chciałam stanik odesłać.No i kształt piersi w Tangu nadal stożkowaty, chociaż i tak biust wygląda o niebo lepiej niż w skorupiastych push-upach. Gossard superboost satin 65D - obwód na ostatniej haftce dość ścisły, boję się, że jednak się rozciągnie. Miski chyba ciut przymałe, prawa pierś (wieksza)odrobine bułkuje, ale w głębokich dekoltach efekt jest super. Nadal szukam idealnego stanika, upatrzyłam sobie teraz Freye Evę czarną 60D, wiem, że to podobno małomiskowiec, ale obawiam się, że miska DD może być jednak za duża. Jakie inne modele doradziłybyście spróbować? marzy mi się zaokrąglony, pełny biust... Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 67/80 14.12.08, 18:55 Z wymiarów wychodzi rozmiar 60DD, ewentualnie D. Jeśli chcesz zmienić obwód, musisz też przeliczyć miseczki, czyli jak obwód 65, to miseczki nie D, tylko C. > Gossard superboost satin 65D - obwód na ostatniej haftce dość ścisły, boję się, > że jednak się rozciągnie. Miski chyba ciut przymałe, prawa pierś > (wieksza)odrobine bułkuje, ale w głębokich dekoltach efekt jest super. Gossardy to małomiseczkowce. > Mam też Panache Tango II 65D, zapinam na ostatnią haftkę i na razie obwód jest > OK, ale górna część miski nie jest wypełniona i tworzą się fałdki czyli > "zmarchy"(mam biust niepełny, średnio jędrny,płaski w górnej części), chociaż p > o > kilku dniach codziennego noszenia i ciągłego wygarniania miska trochę się > wypełniła, na początku te zmarchy były tak duże, że chciałam stanik odesłać. Rozmiar 65D jest tabelkowo na 84 cm w biuście. > Nadal szukam idealnego stanika, upatrzyłam sobie teraz Freye Evę czarną 60D, > wiem, że to podobno małomiskowiec, ale obawiam się, że miska DD może być jednak > za duża. Spróbuj rozmiar 60E. Ostrzegam, że Eva to rozciągliwiec, więc pewnie będziesz musiała ją szybko podszywać. > za duża. Jakie inne modele doradziłybyście spróbować? marzy mi się zaokrąglony, > pełny biust... Dobre opinie zbierają Pollyana i Rio. Odpowiedz Link
forumaniak 72/90 14.12.08, 18:33 Witajcie! Pytam, żeby nie popełnić gafy: Przez ciążę i 11 miesięcy karmienia nosiłam 80D. Teraz chcę sobie sprawić pasujący stanik i udałam się w wojaże po sklepach. Według przelicznika Mariski powinnam nosić 30(65)E, polskie 65F. Jako, że miasto moje niezbyt duże i wyboru wielkiego też nie ma, brałam najmniejszy obwód i największą miskę, czyli 70F. Moje wrażenia z mierzenia - obwód lekko za szeroki, miska za mała, staniki wstrętne, pancerne, polskich firm, których nazw nie pomnę. Niezniechęcona (o ja naiwna) wyszukałam na Allegro panią z mego miasta, która sprzedaje staniki La Senzy. Poprosiłam o możliwość przymiarki, wszystkich rozmiarów nie miała, mierzyłam 70DD i myślałam, że mnie przepołowi, a miska była za mała. Czy któraś bardziej obeznana forumowiczka opierając się na powyższych zeznaniach ;) ma pomysł, jaki stanik byłby najlepszy na pierwszy raz? Przyznam, że przy tym brytyjskim 70 miałam problem z oddychaniem... Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 72/90 14.12.08, 18:59 Za mała miseczka ciągnie obwód do przodu, co objawia się uczuciem ciasności. W dodatku większość staników La Senza są ścisłe. Spróbuj rozmiaru 30F lub E. (E jest tabelkowo na 89cm w biuście) Spróbuj staników Freya Pollyana, Freya Rio, Panache TangoII. Odpowiedz Link
bogda27 biust po karmieniu 15.12.08, 10:11 Mój biust, po 2,5-letnim karmieniu wygląda co najmniej dziwnie. Zawsze był mały, a teraz dodatkowo stercza mu sutki. Nie wiem, jak się wymierzyć, żeby ustalić idealny rozmiar stanika. Pod biustem mam 75 cm, a w samym biuście na wysokości sterczących "radarów" 85 cm, gdy je spłaszczę to 82 cm. Co o tym myślicie? Rozpaczliwie szukam idealnego stanika, który poprawiłby mój wygląd, a przede wszystkim humor. Na razie czarna rozpacz. Odpowiedz Link
pitupitu10 75/82-85 bogda27 15.12.08, 11:12 Czy wymierzyłaś się zgodnie z instrukcjami z pierwszego posta tego wątku? Zacznij od rozmiaru 70B. Jeśli miseczki będą ok (pamiętaj o wygarnianu biustu do miseczek), a obwód za luźny, to możesz spróbować rozmiaru 65D. Jakie staniki teraz nosisz? Jesteś z nich zadowolona? Odpowiedz Link
bogda27 Re: 75/82-85 bogda27 17.12.08, 11:23 Mierzyłam sie kilka razy i wyniki podobne. Nosze RÓŻE z wiązaniem między miseczkami, jak skróce ramiączka i włoże do miseczki wkładke silikonowa, to wygladam znosnie. Nawet moge załozyc coś z dekoltem. Rozmiar 70A i pusta w miseczkach. CZegos brakuje od góry. W jakim staniku będe naprawde wyglądac dobrze, jestem w stanie wydac wszystkie pieniądze!!!!!!!! Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 75/82-85 bogda27 17.12.08, 12:06 bogda27 napisała: > Mierzyłam sie kilka razy i wyniki podobne. Nosze RÓŻE z wiązaniem > między miseczkami, jak skróce ramiączka i włoże do miseczki wkładke > silikonowa, to wygladam znosnie. Nawet moge załozyc coś z dekoltem. > Rozmiar 70A i pusta w miseczkach. CZegos brakuje od góry. W jakim > staniku będe naprawde wyglądac dobrze, jestem w stanie wydac > wszystkie pieniądze!!!!!!!! Czy nosisz staniki tylko tej firmy? Miękkie czy usztywniane? Czy kiedy pochylisz się i "wygarniesz" piersi do miseczek, to dalej są za duże? Czym to się objawia? Jak z obwodem? Nie przesuwa się? Zapnij go bez zakładania miseczek; czy jest dobrze dopasowany? Kobiety mają różne kształty piersi, to, że twoje są niepełne u góry nie jest niczym nadzwyczajnym. Poczytaj ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=76248093&v=2&s=0 Tutaj są wątek dla mam, może znajdziesz w nim przydatne informacje: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75384004 Tak wyglądają kobiece piersi: www.007b.com/breast_gallery.php Bogdo, wybierz się na zakupy do kilku sklepów z bielizną i poprzymierzaj staniki różnych firm w rozmiarze 70A. Różne firmy, ba!, nawet różne modele tej samej firmy, mogą różnić się wielkością miseczek. W stanikach usztywnianych trudniej jest dobrać rozmiar niż w miękkich, więc najlepiej szukaj modeli miękkich na fiszbinach. Tutaj znajdziesz informacje, jak powinien leżeć dobrze dobrze dobrany biustonosz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75041526&a=75502807 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75041526&a=75518902 A tu masz informacje o efekcie pomarańczy w szklance: balkonetka.pl/2008/5/20/pomarancza-w-szklance balkonetka.pl/2008/6/2/pomarancza-w-szklance-czesc-ii Z jakiego miasta jesteś? Odpowiedz Link
bogda27 Re: 75/82-85 bogda27 20.12.08, 23:11 Sugerowałabyś raczej rozmiar 70A? Nosze taki z RÓŻY, lekko wyscielany gabeczką, raczej dla bluzeczek z dekoltem. Wydaje mi się, że jednak jeździ mi w obwodzie, a biust bez tych ulepszaczy, tzn. dodatkowych wkładek, gabeczek jest płaski. Trace nadzieję, że da się z tym cokolwiek zrobic. Jestem z Rybnika i w sklepach pustki,gdy szukałam rozmiaru 65D, byłam ciekawa, jak prezentowałby sie mój biust w takim rozmiarze. TRAGEDIA. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 75/82-85 bogda27 21.12.08, 11:13 Wg tabeli brytyjskie 70A jest na 81,5 cm w biuście, więc powiedziałabym, żebyś celowała gdzieś w 70A lub B, ewentualnie 65C lub D. Obwód 65 jest dostępny w nielicznych sklepach stacjonarnych, ale zawsze możesz zdecydować się na zakupy przez internet. Sklepy stacjonarne: tnij.com/uSkS sklepy internetowe: tnij.com/I5yc Możesz też skorzystać z lobbowej giełdy forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=72041 albo Allegro czy eBay. A może zrobisz sobie zdjęcia w tej Róży i podeślesz do naszej galerii? Ocenimy jak leży. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82215844 Odpowiedz Link
ocisza Re: biust po karmieniu 15.12.08, 14:51 Odstawiłaś dziecko od piersi? Kiedy? Bo przez jakiś czas po odstawieniu moje sutki też były takie sterczące, ale widzę, że się już prawie wciągnęły. Skończyłam karmić miesiąc temu. Odpowiedz Link
bogda27 Re: biust po karmieniu 17.12.08, 11:19 Juz przeszło rok nie karmię i dalej tak smiesznie wyglądaja, a przed macierzyństwem były o.k., tylko większe. Straciłam nadzieję, że będa okazałe i powabne. Odpowiedz Link
wietrzna.panienka 76/92.5 16.12.08, 07:18 Na początku chciałam się przywitać, bo to pierwszy mój post na tym forum, po niemal półrocznym podczytywaniu :) Zawsze nie cierpiałam staników - wydawało mi się, że mnie gniotą, odznaczają się pod ubraniami i w ogóle są be. Dopóki ważyłam jakieś 45 kg/162 cm problemu nie było, bo biust był młody, jędrny i co najważniejsze... niezauważalny i bez stanika w mojej wtedy opinii obywał się znakomicie. 1.5 roku temu musiałam jednak zacząć brak leki, po których waga i biust raptowanie skoczyły. :( Skutek był taki, że musiałam się ze stanikami pogodzić. Pierwszym był H&M z kolekcji młodzieżowej Hello Kity 70B (wtedy miałam wymiary ok. 71/? ale nie więcej niż 84) - ewidentnie za mały. Kolejny, już przy obecnych wymiarach Miss Triumph 70C - za luźny w obwodzie, za małe miseczki... No i koszmarnie rozciągliwy, ale w sklepie nie mieli nic poniżej 70... Zdesperowana wróciłam znów na forum wertując dokładniej wątki i wychodzi mi na to, że powinnam nosić 70 E lub rozciągliwe 65 FF. Biust mam dość szeroko rozłożony, więc chyba potrzebowałabym modelu,który by go zbierał... Z unoszeniem akurat nie ma problemu bo zupełnie nie opada. Doradziłybyście, czy dobrze teraz określiłam rozmiar i jakich modeli powinnam na początek szukać? Nie umiem chodzić w koronkach, przeszkadzają mi najdrobniejsze aplikacji, więc rozglądam się za czymś gładkim.. i z możliwością skrzyżowania ramiączek (przez wadę kręgosłupa mam nierówne łopatki i ramiona i do tej pory ramiączka mi wiecznie spadały, jakbym ich nie podciągała). Mierzyłam się dosyć ścisło. Problemem jest jedynie fakt, że leki powoli odstawiam, więc w najbliższych mscach spadnie mi obwód pod biustem... czy przy 76 cm teraz ściśle wybierać 70-ki, czy szukać 65-ek które się rozciągną, a jak stracę pod biustem będę mogła je przepiąć? Z góry dziękuję, jeśli któraś z was znajdzie chwilę na przebrnięcie przez te wszystkie pytania :) Początkujący staniczek ;) (Chociaż 22-letni). Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 76/92.5 wietrzna.panienka 16.12.08, 11:55 Spróbuj rozmiaru 32E (polski 70F), ewentualnie 30(65)FF z luźniejszych staników. > a początek szukać? Nie umiem chodzić w koronkach, przeszkadzają mi najdrobniejs > ze aplikacji, więc rozglądam się za czymś gładkim.. i z możliwością skrzyżowani > a ramiączek (przez wadę kręgosłupa mam nierówne łopatki i ramiona i do tej pory > ramiączka mi wiecznie spadały, jakbym ich nie podciągała). Jest wiele gładkich modeli, nie powinnaś mieć problemów ze znalezieniem czegoś dla siebie. Może Panache TangoII albo Tango Classic? Coś marki Kalyani? Ciężej będzie z ramiączkami - staniki 'multiway' to zwykle staniki do zadań specjalnych, często z miseczkami modelowanymi termicznie, zbliżające piersi do siebie. W tej chwili nie przychodzi mi nic do głowy. Zadaj pytanie w wątku ratunkowym. > Mierzyłam się dosyć ścisło. Problemem jest jedynie fakt, że leki powoli odstawi > am, więc w najbliższych mscach spadnie mi obwód pod biustem... czy przy 76 cm t > eraz ściśle wybierać 70-ki, czy szukać 65-ek które się rozciągną, a jak stracę > pod biustem będę mogła je przepiąć? Jeśli już, to kupić 65tki i nosić z przedłużką. Jak się rozciągną, to przepięcie ci nic nie da. Odpowiedz Link
krzywagrzywka 74/86 16.12.08, 12:41 Witam, dopiero odkrywam, że noszę źle dobrany stanik. Dziewczyny pomóżcie!;) z moich obliczeń wynika że jestem posiadaczkę 65 E a nie 75 B. Czy dokonałam dobrych wyliczeń? Chciałabym zakupić biustonosz w sklepie internetowych comexim-czyli potrzebuję rozmiarówki właśnie do niego. Nie wiem jednak czy nie mam "za małych piersi" do tych z tego sklepu. Co radzicie? dziękuję z góry i pozdrawiam!! Odpowiedz Link
krzywagrzywka Re: 74/86 16.12.08, 13:29 i jeszcze poproszę o poradę odnoście frei pollyanna - celowac w 65 E czy DD? :/ Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 74/86 krzywagrzywka 17.12.08, 11:49 Celuj w 30(65)DD lub 32(70)C. Co do Comeximu, to nie jestem w stanie ci pomóc. Na ich stronie w regulaminie jest tabela rozmiarów, możesz też napisać do nich maila. Zajrzyj do wątku o stanikach Comexim. Co do Pollyany - spróbuj 30DD (karmelową - 32C). Odpowiedz Link
mebloscianka_dziadka_franka 69/86 17.12.08, 14:31 Obecnie mam az jeden stanik :). W zasadzie nie nosze stanikow, a ten jeden jedyny ostal sie po czystce jaka urzadzilam w szafie:). Nie pamietam jaki ma rozmiar, a metka jest calkowicie sprana... Jednak jestem w 99% pewna, ze 75B, gdyz takie kupowalam. Ma za duze miseczki, odstaja mi, ale pod biustem jest ciasny. Ogolnie taki troche dziwny jest i niewygodny, ma usztywniany drutem dol i jego koncowki wpijaja mi sie w cialo i zostawiaja slady, wiec go nie nosze. Odpowiedz Link
ulka13 72/85 17.12.08, 18:48 Witam, jestem nowicjuszką. Cały czas noszę biustonsz 75b no i oczywiście usztywniany, a tu czytam takie rewelacje ;))), może pomozecie mi dobrac prawidłowy rozmiar. Z góry dziękuję Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 72/85 17.12.08, 18:51 Celuj w 30(65)DD. Zacznij od staników miękkich z fiszbinami - w takich łatwo dobrać rozmiar. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 69/86 mebloscianka_dziadka_franka 17.12.08, 18:50 Celuj w 30(65)DD lub 28(60)F. Odpowiedz Link
nientepaura 67/90 -65E?60ff? 17.12.08, 20:29 i jeszcze mamuś: 81/93 ale opornie idzie mi przekonywanie, że niekoniecznie 80 B Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 67/90 -65E?60ff? 22.12.08, 13:21 Dla Ciebie dobre będzie faktycznie 65E bądź 60ff, ale próbuj na razie 65-tki bo sa mniej zabudowane niż 60-tki. A dla mamy proponowałabym 75D Odpowiedz Link
mma.a1 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 17.12.08, 22:06 70/86...jaki to rozmiar?dziekuje Wam Odpowiedz Link
2tea Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 19.12.08, 11:29 Spróbuj z brytyjskich staników 65DD. Możesz również wypróbować 60F (np. z tych bardziej rozciągliwych), ale pewnie lepiej będą leżeć 65DD. Rozmiar polski 65E. Powodzenia w szukaniu. Odpowiedz Link
apple_tree 72/87 18.12.08, 13:04 Chciałabym kupić jakiś stanik z la senza lub discover mademoiselle , bo bardzo podoba mi się wzornictwo tych firm.Jaki rozmiar będzie najlepszy? Czy możecie polecić jakiś model, który zbiera piersi do środka? Mam taki z DM, r.30d i wydaje mi się nieco przymały www.thelingeriestore.co.uk/product_info.php/manufacturers_id/22/products_id/1031 Z La Senza posiadam love lace 30dd www.lasenza.co.uk/search/Level3.aspx?d=1&collection=3&style=6018&product=021111b&img=a507_1061&fromsearch= 1 ale ten nie zbiera piersi do środka i jakby spłaszcza..nie wiem, może rozmiar nieodpowiedni :( Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 72/87 18.12.08, 23:25 Może dopytaj w wątku La Senzy i/lub discover mademoiselle. Ze standardowych modeli powinnaś brać 30DD. 30D jest szyty na 84cm w biuście, więc rzeczywiście może być za mały. Dodatkowo LS miewają mniejsze miski i czasem warto wziąć o rozmiar większą niż zwykle. Z za małej miski też może wynikać spłaszczenie, o którym piszesz. Niestety nie znam staników z tych firm, więc nie mogę Ci nic więcej doradzić. Odpowiedz Link
zielona_elfka 71/80 - Co kupić? jaki rozmiar? 19.12.08, 21:56 Pomocy... Przejrzałam to forum, ale naprawdę już sama nie wiem, jaki stanik mam kupić, tzn. jakiej najlepiej firmy na początek, gdzie, szerokofiszbinowy czy inny (cokolwiek to oznacza), małomiseczkowy czy dużomiseczkowy (czym to się różni? głębokością czy szerokością miseczki czy jeszcze czymś innym?). Dowiedziałam się, że są jeszcze mocno rozciągliwe i słabo rozciągliwe i przez to wszystko już nic nie wiem... Ogólnie widzę, że mam małe pojęcie o stanikach. Mój rozmiar to 71/80(81), do tej pory nosiłam 75A, próbowałam też 70A, ale miałam wrażenie, że miseczki zawsze są zbyt blisko siebie i te druty od staników masakrują mi boki moich biednych piersiątek, bo nie szło ich upchać do miseczek... A te 75A zwykle leżały źle, przemiszczają się i jest do kitu. Mam teraz jeden nawet w miarę ok, bo przynajmniej trzyma się na miejscu, mogę nawet ręce podnosić, a on i tak się nie przesuwa :) To jeden z modeli Triumpha, ale nie wiem jak się nazywa. Ale noszę go tylko dlatego, że bez stanika jestem całkowitą deską, a w staniku przynajmniej widać, że pod bluzką coś jest. Bo on raczej nic nie przytrzymuje, po prostu sobie jest, a piersiątka lużno i swobodnie sobie w nim siedzą. I jeszcze mają wolną przestrzeń. Więc nie ma mowy o żadnym przytrzymywaniu. Proszę o jakieś porady, bo zielona jestem... Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kika_t Re: 71/80 - Co kupić? jaki rozmiar? 19.12.08, 22:18 ja jeszcze specjalistką nie jestem, ale spróbuję Ci troszkę pomóc. po pierwsze: czy mierzyłaś się pod biustem naprawdę CIASNO, za to w biuście luźno? jeśli tak to teoretycznie wychodzi ci brytyjski rozmiar 30B (65B) lub 28D (60D) i podejrzewam, że raczej 60 będzie na Ciebie lepsza, bo przy pierwszym pomiarze często mierzy się jednak zbyt luźno;P ale tabelki swoje, a życie swoje, więc poszukaj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038455&a=75038455&v=2&wv.x=0 czy w Twoim mieście jest dobry stanikowy sklep, tam będziesz mogła pomierzyć staniki, a panie pomogą Ci właściwie dobrać rozmiar. a co do szeroko- i wąskofiszbinowości, mało- i dużomiseczkowości i rozciągliwości obwodu, to są to cechy konkretnych modeli staników, o różnych stanikowych pojęciach możesz więcej poczytać w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=76453069 a poszczególne modele staników omawiane są tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75087491 a wogóle to proponuję rozpocząc od zapoznania się z tą stroną: lobby.blox.pl/2008/12/Przewodnik-po-Lobby-Biusciastych-1.html oraz poczytania FAQ: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75041526 i powodzenia w szukaniu dobrego stanika:) początki bywają ciężkie, ale opłaca się, bo stanik we właściwym rozmiarze potrafi zrobić cudowne rzeczy z biustem:D Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 71/80 - zielona_elfka 20.12.08, 12:42 Celuj w 30(65)C; możesz też zamówić stanik małomiseczkowy w rozmiarze 30D - łatwiej będzie kupić. Małomiseczkowiec to taki stanik, który ma mniejsze miseczki niż zwykle mają staniki w tym rozmiarze; taki biustonosz w rozmiarze 70D pasuje na osobę, która nosi rozmiar 70C. > Przejrzałam to forum, ale naprawdę już sama nie wiem, jaki stanik > mam kupić, tzn. jakiej najlepiej firmy na początek, gdzie, > szerokofiszbinowy czy inny (cokolwiek to oznacza), małomiseczkowy > czy dużomiseczkowy (czym to się różni? głębokością czy szerokością > miseczki czy jeszcze czymś innym?). Dowiedziałam się, że są jeszcze > mocno rozciągliwe i słabo rozciągliwe i przez to wszystko już nic > nie wiem... Odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz w FAQ. O konkretnych modelach możesz przeczytać w wątkach producentów. > Mój rozmiar to 71/80(81), do tej pory nosiłam 75A, próbowałam też > 70A, ale miałam wrażenie, że miseczki zawsze są zbyt blisko siebie i > te druty od staników masakrują mi boki moich biednych piersiątek, bo > nie szło ich upchać do miseczek... A te 75A zwykle leżały źle, > przemiszczają się i jest do kitu. Zmieniając obwód musisz pamiętać o przeliczeniu miseczki. Miseczki w 70A są mniejsze od tych w 75A (możesz sprawdzić w sklepie). Fiszbiny wbijające się w piersi świadczą o za małych miseczkach. 70A jest na tyle samo w biuście co 65C, więc wielce możliwe jest, że będziesz potrzebować rozmiaru większego, niż to wynika z wymiarów. Czy w biuście mierzyłaś się luźno i normalnie oddychając, a pod biustem ciasno i na wydechu? Wybierz się na zakupy, przymierz staniki różnych marek (mierząc stanik pochyl się i ruchem wygarniającym umieść piersi w miseczkach) i spróbuj dobrać sobie stanik z obwodem 70 (nie musisz go kupować). Jeśli dobra będzie miseczka w 70A - celujw 65C, jeśli miseczka w 70B - 65D itd. Staniki różnych firm różnią się między sobą, dlatego ważne, żebyś spróbowała różnych modeli i różnych marek. > bluzką coś jest. Bo on raczej nic nie przytrzymuje, po prostu sobie > jest, a piersiątka lużno i swobodnie sobie w nim siedzą. No ja myślę, w końcu nosisz stanik za szeroki o dwa rozmiary. :) Odpowiedz Link
zielona_elfka Re: 71/80 - Co kupić? jaki rozmiar? 22.12.08, 22:39 Dziękuję Wam dziewczyny, poczytałam sporo i jestem już dużo mądrzejsza. Nie przypuszczałam, że sprawa staników jest aż tak skomplikowana.Co do mierzenia - zmierzyłam się chyba dobrze, pod biustem tak ciasno, jak tylko się dało, myślę, że te 71 na 80 (81) jest ok i więcej już ani cm nie wycisnę... Po Świętach wybieram się na poszukiwania w nielicznych wrocławskich sklepach i w sieci. Może coś znajdę. Ciekawa jestem, jak to jest mieć wygodny, dobrze dopasowany stanik? Bo zanim trafiłam na to forum to myślałam, że po prostu dla mnie staników się nie produjkuje. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 71/80 - Co kupić? jaki rozmiar? 23.12.08, 11:16 We Wrocławiu idź do sklepu "Milla". Adresu nie znam, poszukaj na Lobby. Odpowiedz Link
annamarp 74/91 zgłupiałam 20.12.08, 18:44 Dziewczyny poradzcie, jaki rozmiar powinnam celowac, chodzi mi o zakupy przez internet. Byłam w M&S i tam mierzyłam 70DD niestety żadnego 65 nie było, tylko jeden 70DD był ścisły tak stuprocentowo. Mam Freye Meduse 65F i jest świetna ale mogę sie zapiąć i na ostatnią haftke. Jestem wysoka , mam kilka kg za dużo, jestem drobnokoścista, wieć łatwo mogę sie zapinac w mniejsze obwody. Interesują mnie Freye i M&S. Mam jeszcze pytanie czy Fantasie przeważnie należą do dużomiseczkowców, bo kupiłam jeden na allegro jako nowy, moim zdaniem jest używany i do tego ma mega miski? Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 74/91 annamarp 20.12.08, 18:55 Z wymiarów wychodzi 70(32)DD lub 30(65)F. Może ta Freya to rozciągliwiec? To, że możesz się zapiąć, nic nie znaczy. Chodzi o to, czy MUSISZ się na nią zapiąć? Informacje o stanikach Fantasie znajdziesz w wątku o stanikach Fantasie. ;) Odpowiedz Link
annamarp Re: 74/91 annamarp 21.12.08, 11:54 pitupitu10, mam w domu jedną La Senze 70dd, miska za mała obwód po dwóch dniach musze zapinac na ostatnia haftke, mam Freye Meduse 65F, zapinam na środkową haftke, potrafie sie zmierzyc nawet do 72 pod biustem, mam tam miękka skóre, to 73-74 pod biustem mierze jak centymetr lezy ciasno ale nie ściska skóry. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 74/91 annamarp 21.12.08, 11:57 Mierzymy się ciasno! Z 72cm "pod" dobrze dobrana 70tka musiałaby być niesamowitym ściśliwcem. Celuj w 65(30)F. La Senza ma małe miseczki. Odpowiedz Link
annamarp Re: 74/91 annamarp 21.12.08, 13:05 pitupitu10. Dzieki zaczynam sie w tym biustowym świecie odnajdywac, a już zanim Was znalazłam zakupiłam na allegro dwie pary wkładek silikonowych. Zakupiłam na allegro 70dd Young Attitude i to jest prawdziwy ściśliwiec, mało chyba wsród Was popularny producent, , bez rozciągania jest 3 cm krótszy od Freyi 65ątki. Odpowiedz Link
catterine obwód pod 70, obwód w biuście 83/84 20.12.08, 22:45 65D? bo jak nie pierwsza już widze głupieje:) ... poza tym rany boskie... naprawde moje piersi w miekkim staniku mogą wygladac jak w twardym a nawet lepiej?! zawsze chcialam nosić miękki stanik choćby dlatego zeby nie mieć twardych poduch przed sobą, i żeby mi po prostu było wygodniej, bo już mnie trafia szlag o tego uciskania i poprawiania stanika... ale wydaje mi się niemożliwym żeby moje "bąbelki" mogły atrakcyjnie wyglądać w czymś tak cienkim..! i prawdą jest o tej migracji że biust nabierze tego jakiegoś innego, wiekszego kształtu? aż mi wstyd że moja wyobraźnia tego nie ogarnia;) Odpowiedz Link
leafsky 73,74 / 84-86 21.12.08, 02:14 Witam, dotychczas nosiłam staniki w rozmiarze 75B, czasem 70. po dluzszym /lub czasem krótszym/ czasie, wszystkie sie rozciągaja do rozmiarów nie do przyjęcia.. Zawsze wiedzialam ze z moimi stanikami jest coś nie tak [a juz na pewno z piersiami!] oczywiscie gdy obwód przestał dobrze 'trzymac' automatycznie miseczka stawala sie 'za duza' od góry.. za to brakowalo jej z boków, bardzo zgrabnie pomagajac fiszbinom ugniatac biust z boku.. Szczerze, po pierwsze spadlyscie mi znieba dajac mi iskierke nadzieji na normalny stanik - ktorego nie trzba poprawiac co 10 miinut, ani tym bardziej nie wstydzic sie wlozyc do niego bluzki z dekoltem.. a po drugie, choć podśiwadomie wiedziałam ze moze powinnam innym rozmiar spróbowac, nigdy nie pomyślałabym ze oto potrzebuje mniejszego obwodu w dodatku z zwiększa miseczka!. zawsze byłam przekonana ze mam duze A/male B.. nigdzie dotad niesklasyfikowane [bo w dodatku sterczace i plaskie od gory] co oczywiscie samo przez siebie tlumaczylo mi owy brak dopasowania.. Uścislajac bardzo prosilabym o nakierowanie na odpowiednia rozmiarowke /z tabeli wynika 65D - czemu nie do końca ufam/ uwzgledniajac to sterczenie +plaskosc + dodatkowo szeroki rozstaw. Licze na Wasze niemale juz doswiadczenie :) dodatkowo jak na zlosc, mieszkam w dosc malym miescie stosunkowo i z tego o sie orientuje jest u mnie tylko Triumph.. ale jestem w goracej kapana.. nie omieszkam calego centrum zwiedzic :) Jendkaze prosilabym o wstepne propozycje modeli dla mnie wraz z rozmiarem w tym modelu, z dostepnych i dobrych z internetu. Bardzo by mi to pomoglo zawezic moje poszukiwania. i jescze :) prosilabym o wjasnienie badz wklejenie linka z wytlumaczniem lopatologicznym na czym polega ta migracja?? czy ona jest mozliwa u mnie? mimo ze roznica miedzy obwodem pod a w nie jest tragiczna to moje piersi nie sa pelne, raczej mizerniutkie,wiec nie wydaje mi sie aby cos mi sie jeszcze zebralo dodalo tu i owdzie.. choc nie bede sie przy tym upierac:)) wszkaze odkad pamietam nosze pushupy w rozmiarze 75 B:( Z góry przepraszam za moją wydawać bylo by sie ignorancje ;) jednak spedzilam na tym forum jakies 3h [o zgrozo] i nadal mi ciezko odpowiedziec jednoznacznie na moje pytania. Dziękuje za oświecenie mnie, mam nadzieje byc w koncu dumna z mojego biustu..i pozdrawiam Was wszystkie cieplutko Odpowiedz Link
leafsky Re: 73,74 / 84-86 21.12.08, 13:04 :) po przeczytaniu jeszcze kilku wątków oraz przejżeniu Waszych aukcji [z dokladnymi wymiarami staniczków ] powiem ze teraz już jestem nieco zagubiona, a może i nawet sporo... :( z kalkulatora wyszedł mi rozmiar 65 D - czemu nie zawieżam do końca do tej pory ;) ..ale z opisów różnych modeli wynika, że jedna 65tka rozciaga sie nawet do 78 cm, a niektóre do 69. Wnioskuje że ten drugi nie będzie pasował na mój obwód który w porywach ma 73 cm. niby obwód większy powinien załatwiać sprawe, ale przecież miseczka D przy 70 będzie już sporo większa, a odpowiednik wypada wg tabeli na 70B, które jak dotąd nieraz miewałam, lecz na moje oko też były złe. I co ja mam teraz począć? Celować w jakiś konkretny model/marke i wtedy będzie ok? ..rozumiem że jestem wciąz w rozpiętości 65 - 70 od B - D.. bo jak widać producent producentowi nierówny nawet miseczki mają inne głebokości/szerokosci itd. Prosze o pomoc, mimo już sporej wiedzy nt co robilam źle nadal nie wiem co zrobic zeby bylo dobrze, bo chyba nie znowu celowac na oko - jak dotychczas robilam.. :( Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 73,74 / 84-86 leafsky 22.12.08, 12:29 Witamy! Celuj w rozmiar 65D lub DD. W wątkach producentów znajdziesz opinie o konkretnych modelach. Staniki, które dobrze leżą na wielu forumkach to Freya Pollyanna i Freya Rio (ten model bierz w rozmiarze 65C lub D). Wszelkie podstawowe informacje znajdziesz w FAQ: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75041526 Powodzenia! Odpowiedz Link
leafsky Re: 71 / 85 leafsky 22.12.08, 13:10 Dziekuje :) przerażał mnie fakt że istnieje możliwość wcisniecia mnie w mniejszy obwód niz dotychczas, dodatkowo ta moja rozbieżność w pomiarach.. wrrr uparłam sie, stanelam przed lustrem i tak oto koryguje moje pomiary do konkretnych.. okazalo sie ze obwod pod' poprzednio mierzylam nie dokonca poziomio.. jakos zjezdzala mi miarka.. Teraz już mniej boje sie 65 :) Dziekuje raz jeszcze, a konkrety to bede juz pytac w watkach docelowych.. poszukam jednak wczesniej u siebie, a nuż akurat by sie cos znalazło co mozna przetestowac nabiustnie:) Odpowiedz Link
pyzunia91 74/83 22.12.08, 11:34 Teraz nosze 75A ale z tego co tu wyczytałam to chyba źle ;) A wiec jaki powinnam nosić na 74 pod biustem i 83 w biuście? Myślałam o bardotce i właśnie nie wiem jak ja dobrać... Odpowiedz Link
pyzunia91 Re: 74/83 22.12.08, 12:02 ehhh mialo być inaczej 73 pod biustem i 84 w biuście Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 74/83 22.12.08, 12:17 Spróbuj rozmiaru 65D, powinien być dobry na 73/84. Oczywiście musisz sprawdzić przez przymierzenie. Odpowiedz Link
marrgaretta 75/83 22.12.08, 16:30 Witam! Obecnie noszę 75A zawsze push-up, ale niestety często zdarza się, że górna część miseczki mi odstaje. Odpowiedz Link
leafsky Re: 75/83 22.12.08, 17:01 marrgaretta, mimo iż jestem dopiero początkująca to śmiem twierdzić że nie zastosowałaś sie do wskazówek prawidłowej miary, a to niestety połowa sukcesu, - obwód pod' mierzymy na wydechu bardzo ciasno - obwód w' luźno w najszerszym miejscu, to tak po krótce, więcej szczegółów prosze doczytaj tu: www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/ A jeśli sie myle, to przepraszam :) Odpowiedz Link
marrgaretta Re: 75/83 22.12.08, 17:09 No niestety, mylisz się :) Zasady święta rzecz... Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/83 22.12.08, 17:23 leafsky napisała: > śmiem twierdzić że nie > zastosowałaś sie do wskazówek prawidłowej miary, Zastanawiam się skąd takie wnioski ;) Przecież marrgaretta nie wspomniała nic o sposobie mierzenia :) Odpowiedz Link
leafsky Re: 75/83 22.12.08, 19:19 fakt, pospieszyłam sie troche z tym wnioskiem, choć pisałam że mam świadomość że sie myle :) ale już mówie dlaczego ;) sama nosilam 75A/70B i od razu przed oczyma stanęła mi moja niechlubna historia ;) najmocniej przepraszam i mam nadzieje że nie uraziłam :) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/83 22.12.08, 17:22 Możesz spróbować rozmiarów 70B lub 70A, ale musisz pamiętać o tym, żeby obwód był ciasny na najluźniejszej haftce (ale nie za ciasny). Przy przymierzaniu pamiętaj o tym żeby się pochylić, zagarnąć piersi do miseczek także spod pachy. Nie zapomnij też o skróceniu ramiączek. Jak będziesz mieć możliwość to przymierz też rozmiar 65D - być może będzie lepszy niż 70B. Odpowiedz Link
scarlet_agta 69/86 - qr_ka_domowa 23.12.08, 20:45 qr_ka_domowa napisała: > Cześć. Jestem tu nowa, od jakiegoś czasu Was czytam. Zmierzyłam się niedawno wg > Waszych wytycznych - wyszło mi 71/85. Kupiłam Tango Plunge 65D. Założyłam - ni > by ok, ale jakieś takie buły robią mi się u góry gdy prostuję ramiona. Fiszbiny > - prawie super. Pod pachami ekstra, ale za to pośrodku troszkę gniotą. Troszkę > go ponosiłam, znów się zmierzyłam - wymiary jak w temacie. Mam wrażenie że to > 65D jest na mnie za małe w misce. Jaki rozmiar powinnam nosić? Doradźcie proszę Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 69/86 - qr_ka_domowa 23.12.08, 20:48 Myślę, że przy Twoich wymiarach lepszy będzie rozmiar 65DD. 65D jest dobre na 83-84 cm w biuście, a Ty masz trochę więcej. Odpowiedz Link
moleslaw 80/95 24.12.08, 06:27 Nie wiem jaki kupić stanik,polećcie rozmiar i może jakis model,drugi problem to to że piersi mają niby 95 ale bywają dni że jest to 92 lub 98 to jak ja mam coś dobrać? Z wad zauważyłam że dotychczasowe staniki albo podjeżdżają mi do góry z tyłu albo dołem wysuwają się z nich piersi.Może macie na to jakiś sposób,noszę zwykle albo 80/B albo 38 bo i takie istnieją. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 80/95 moleslaw 24.12.08, 10:52 Spróbuj rozmiaru 34DD (polski 75E). To rozmiar dostępny w wielu sklepach. Skoro masz duże różnice w wielkości piersi ze względu na cykl, być może będziesz musiała zaopatrzyć się w różne staniki na różne dni. > Z wad zauważyłam że dotychczasowe staniki albo podjeżdżają mi do góry z tyłu > albo dołem wysuwają się z nich piersi.Może macie na to jakiś sposób Dzieje się tak, bo nosisz za luźny obwód. Odpowiedz Link
lily.inez 68/82 25.12.08, 17:05 pod biustem mam 68 ale jakbym chciała to 67 też mogło by wyjść. a w biuście wychodzi mi 82 ale tak luźno to robie że prawie miarka mi spada więc to jest takie 81,5. ogólnie nosze staniki troszke za duże w miskach po nieudanych zakupach cioci która też jest małobiuściasta. zwykle są to szybko rozwalające sie w obwodzie chińczyki co nawet metki z rozmiarem nie mają..ale zawsze jak jestem w sklepie (takim typowym ze standardem miseczek "A B C D" i z zatrzęsieniem jedynego słusznego rozmiaru 75b) to najbardziej pasuje 70a chociaż to też za duże w miskach się trafia.. obecnie chciałabym się pozbyć push-apów na rzecz staniczków miękkich. :) i nie wiem czy na początek obwód 60 czy 65 (kusi mnie 60 ale nie wiem czy to szok nie bedzie ;D) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 68/82 25.12.08, 17:10 Spróbuj rozmiaru angielskiego 60DD - jeśli nie wybierzesz modelu opisywanego na forum jako duży ściśliwiec, to nie powinnaś przeżyć wielkiego szoku. ;) Odpowiedz Link
highheels 75/88 27.12.08, 01:11 Obecnie noszę 70C i wiem już, z kalkulatora że powinnam nosić 65E, polskie F. Mam jeden biustonosz 70D (nie jest rozciągnięty) i nie lubię w nim chodzić, bo fiszbina pod biustem kończy mi się 3 cm pod piersią. Niby miseczka jest cała wypełniona (przynajmniej, przez większą pierś), ale pod obcisłymi bluzkami widać że fiszbina jest niżej niż pierś. W związku z tym obawiam się, że z innymi biustonoszami będzie podobnie i chciałabym się was poradzić od jakiego modelu najlepiej zacząć? Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 75/88 27.12.08, 10:16 Z wymiarów powinno ci pasować 70D (ewentualnie 30(65)E, jeśli obwód 70 będzie za luźny). Jak leży 70C? Pochodź po sklepach i przymierz kilka staników w rozmiarze 70D i sąsiednich, różnych firm, najlepiej miękkich na fiszbinach. Jeśli chodzi o fiszbiny: to może być objaw za dużej miseczki, ale może to też być "wina" biustonosza, tzn. może być źle uszyty lub niekompatybilny z tobą. Pamiętaj: stanik dobieramy do większej piersi. Odpowiedz Link
martyna0505 75/81 27.12.08, 15:24 kompletnie nie mogę znaleźć biustonosza dla siebie jaki powinnam mieć rozmiar aby był dopasowany i ładnie leżał na mnie?? :( jak kupuje biustonosz to jest na nim rozmiar 36/80 niby wszystko ok ale trochę odstaje. pomocy. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/81 - martyna0505 27.12.08, 16:43 Spróbuj rozmiaru 70A lub 65C. Pamiętaj, aby przy przymierzaniu biustonosza pochylić się, skrócić ramiączka i wygarniać piersi spod pach do miseczek. PS. Rozmiar, który podałaś to tylko oznaczenie obwodu - głupia praktyka stosowana przez niektóre firmy. Rozmiar powinien składać się z liczby (np. 65 w rozmiarówce polskiej lub 30 w rozmiarówce angielskiej) i litery (lub podwójnych liter np DD, FF). Odpowiedz Link