IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.02.04, 23:05
Warszawa byc moze najpiekniejszym miastem nie jest ale ma swoj urok. Sa w
niej miejsca magiczne i to niekoniecznie w scislym Centrum. Mamy piekne
parki, wspaniale zabytki. Owszem sa i rudery oraz blokowiska pelne dresow ale
tak chyba jest w wiekszosci Polskich miast. Problemem Warszawy jest natomiast
prasa, ktora robi temu miastu zla reklame. Przeciez czytajac te wszytskie
artykuly w gazetach mozna dojsc do wniosku, ze Warszawa to zbior chaotycnzie
porozrzucancyh budek z hamburgerami oraz pan sprzedajacych pietruszke a
jedyna recza, ktora w tym miescie warto zobaczyc jest kiczowata palma na
rondzie De Gaula sprowadzona w calosci z Ameryki. I mam tu wielki zal do GW,
ktora juz od dluzszego czasu zamist jak kiedys zajmowac sie rzeczmi waznym
dla miasta, zamiast opisywac piekne i zapomniane w Warszawie miejsca,
promowac wazne wydarzenia kulturalne w miescie pisze jedynie o dziurach w
jezdni, wynajduje ciagle to nowe budki z hamburgerami czy hale handlowe,
ktore wedlug jej redaktorow stoja nielegalnie i podnieca sie w kolko
kiczowata palma jakby naprawde w Warszawie nie bylo juz niczego lepszego to
zobaczenia czy odwiedzenia.

Pozdarwiam!
Obserwuj wątek
    • niech Re: Zal do GW 28.02.04, 23:30
      Chyba tak do konca nie jest. Fakt ze sa w GeeSie oszolomy sikajace z zachwytu
      na widok palmy, ale sa tez tam inni ludzie ktorzy zajmuja sie i architektura i
      urbanistyka miasta w sposob nie wskazujacy na to ze sa umyslowo chorzy.
      • Gość: Peppers Troche... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.02.04, 17:56
        Fakt. Troche takich ludzi jeszcze jest. Ale to nie to co kiedys.... Szkoda.

Pozdrawiam!
      • Gość: Robert Re: Zal do GW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 18:07
        niech napisała:
        > sa tez tam inni ludzie ktorzy zajmuja sie i architektura i
        > urbanistyka miasta w sposob nie wskazujacy na to ze sa umyslowo chorzy.

Taki wniosek moglby tylko wysnuc ten kto nie odbyl po Warszawie chociaz jednego
        spaceru, chociaz jednej przejazdzki.
        Architektura w centrum staje sie troche przemyslana ale juz wystarczy pojechac
        w inne rejony miasta a zobaczy sie calkowity chaos budowlany.
        Jeszcze gorzej jest w systemie komunikacyjnym miasta, ktory zamiast isc w
        kierunku zmian relwolucyjnych nadal pozostaje w stagnacji.
        Czy zatem w Warszawie mieszkaja sami normalni ludzie? Tak, normalni inaczej.
        • Gość: Peppers Oczywiscie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.02.04, 18:13
          1. Ja tam zadnego chaosu budowlanego na duza skale nie zauwazylem.

2. Jesli chodzi o transport miejski to mamy jeden z lepszych w Poslce.

3. Pan jest kolejna osba, ktora pisze o niedorobkach (ktore niewatpliwie sa i
          beda. W koncu Warszawa to duze miasto a pieniedzy malo). Dlaczego nikt nie
          napisze jakie to miast jest ladne. Jakiem ma pienke i niezapomniane zakatki.
          Ile juz zrobiono w ciagu ostatnich lat dla tego miasta. Dlaczego wszyscy tylko
          narzekaja???

Pozdrawiam!
          • Gość: Robert Re: Oczywiscie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 18:50
            > 3. Pan jest kolejna osba, ktora pisze o niedorobkach (ktore niewatpliwie sa i
            > beda. W koncu Warszawa to duze miasto a pieniedzy malo). Dlaczego nikt nie
            > napisze jakie to miast jest ladne. Jakiem ma pienke i niezapomniane zakatki.
            > Ile juz zrobiono w ciagu ostatnich lat dla tego miasta.

Duzo juz w swoim zyciu widzialem miast zarowno tych w Polsce jak i po za
            granicami. Zatem o Warszawie moge tylko powiedziec: to jest moje miasto rodzine
            miasto, w ktorym mam dom i miasto, ktore mi daje prace...i nic wiecej. Wybacz
            ale zadnego zwiazku emocjonalnego, w pozytywnym tego slowa znaczeniu, z nim nie
            czuje.
        • niech Re: Zal do GW 29.02.04, 18:20
          Peppers pisal o stosunku GW do W-wy i ja tez. A o czym pisze Robert - moze jego
          najgorszy uczen - Sfinks - bedzie wiedzial...
          • Gość: kixx Re: Zal do GW IP: *.acn.waw.pl 29.02.04, 18:53
            A jak Rower może mieć pzytywny stosunek do rodzinnego miast,skoro w tym mieście
            NIE MA ŚCIEŻEK ROWERTOWTCH
          • Gość: Robert Re: Zal do GW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 18:58
            Stosunek GW do W-wy jest taki jak przecietnego warszawiaka. Gazeta pisze o
            bolaczkach miasta i mieszkancow w nim zyjacych bo przeciez wiele wad i
            niedogodnosci sa bardzo sa dokuczliwe i nie sa wstanie zrekompensowac ich ta
            niewielka ilosc pozytywow(?).
            • kixx Re: Zal do GW 29.02.04, 18:59
              hę?????????
    • roody102 Re: Zal do GW 29.02.04, 19:01
      Zgadzam się z Tobą, że ostatnio w GW proporcja między aferami i problemami a
      wartmyi promocji, pozytywnymi zdarzeniami się zmieniła, na korzyść tych
      pierwszych. Owszem, rolą gazety jest o tym wszytskim pisać i informować, ale
      warto by było więcej uwagi poświęcać pozytywnym zdarzeniom, działalności
      artystycznej.

Z drugiej jednak strony GS nadal pozostaje jedyną gazetą warszawską o takim
      zasięgu, która prowadzi choćby takie cykle jak "Warszawa nieodbudowana",
      historii i klimatowi tego miasta poświęcając wciąż sporo uwagi.

Ale tego, oczywiście, nigdy za wiele.

Dziennikarzyna-wazeliniarz-pseudointelektualista-palmofil (by sigrun)
      • niech Re: Zal do GW 29.02.04, 19:08
        Ze skromnosci nie napisales o palmie. Nie napisales ze moze gazeta nie zajmuje
        sie dostatecznie miastem ale fakt ze tak histerycznie zajmuje sie palma
        rekompensuje jej wszystkie wady.
        PS. I zalety zreszta tez.
        • Gość: Peppers Dokladnie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.02.04, 20:56
          Niech trafil w samo sedno. Czytajac GW mozna odnies wrazenie, ze cale zycie
          kulturalne i towarzyskie toczy sie wokol jakiejs kiczowatej palmy na rondzie. A
          to niestety nie jest prawda. Albo przynajmniej nie w takim stopniu jak to
          proboje lansowac GW. A to wedlug mnie niesie za soba niebezpieczne i smutne
          konsekwencje. Po pierwsze czytajac takie artykuly mozna dojsc do wniosku, ze w
          tym miescie naprwde mie na juz nic (albo prawie nic) interesujacego procz tego
          kiczu. A nie jest to prawda. Mamy piekne Lazienki, Zamek Krolewski, Sliczna
          Starowke, pare galerii na poziomie itd. Tylko o tym jakos nikt nie pisze, a
          palma przewija sie prawie w kazdym wydaniu wychwalana pod niebiosa razem ze
          swoja nadeta autorka. Po drugie takie lansowanie palmy prowadzi do
          niebezpiecznych pomyslow jak np. ten wladz kawalka prawobrzeznej Warszawy,
          ktore postanowily postawic na Rondzie Wasztyngtona mini wieze Eiffla
          pozbawiajac przy tym pracy wielu rzemislnikow i kupcow w okolicy oraz
          pozbawiajac mieszkancow mozliwosci robienia zakupow w tanich i sprawdzonych
          sklepach. Na szczesie pomysl upadl ale bylo goraco. Zreszta jesli GW nadal
          bedzie utrzymywalo aktualna polityke to podobnch pomyslow bedzie jeszcze
          wiecej. Coraz wiecej `estetow` i `znawcow sztuki` bedzie probowalo wyrzucic
          Bogu Ducha winnych handlarzy i rzemieslnikow na bruk, zburzyc domy biednych
          ludzi itd. w imie krzewienia kultury. Beda wyrastac w miesice podobne kiczowate
          palmy i kaktusy oraz beda powstawac nowe wspaniale galerie, do ktorych
          wiekszosc obywateli nawet nie zajrzy bo zwyczajnie nie bedzie ich na to stac.
          Przeciez to juz teraz dzieje sie na naszych oczach i to za przyzwoleniam oraz
          aprobata GW i wielu mieszkancow. Wystarczy poczytac artykuly i watki o
          pawilonach pod Placem Kultury. GW wraz z grupa `estetow` chca za wszelka cene
          pozbawic wielu dziesiatek ludzi miejsc pracy, jeszcze wiekszej ilosci obywateli
          mozliwosci tanich zakupow. I to w kraju gdzie bezrobocie i bieda powoli siegaja
          zenitu. A w imie czego? W imie tego, ze jednemu z drugim `estecie` nie podoba
          sie niebieski pawilon! Wedlug mnie jest to przerazajace. Wiem, ze mamy brutalny
          kapitalizm i ten kto ma kase rzadzi. Smierc frajerom! Ale nie wiem dlaczego
          szanowana gazeta o zasiegu ogolnopolskim popiera takie akcje jawnej
          niesprawiedliwosci spolecznej. Wstyd! A kiedys GW byla taka dobra gazeta.
          Bardzo ja szanowalem. A teraz... Az strach zajrzec do Stolecznej.

Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka