Dodaj do ulubionych

Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow...

• Gość: OPN Piękna inicjatywa IP: *.icm.edu.pl 29.09.11, 10:46
      Piękna inicjatywa. Zaskakujące jak ociemniałym młodym ludziom zaślepione zostały umysły, że używają określeń typu "średniowiecze". Sami żyją w umysłowym średniowieczu nieodkrywszy umysłem wiary.
    • dzaga41 Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow... 29.09.11, 10:50
      Co znaczy.Ulica to przestrzeń publiczna i zawłaszczenie jej powinno być karalne.
      Jak im mało kościołów to niech się złożą i jeszcze jeden wybudują.
      • Gość: jag Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: 212.87.29.* 29.09.11, 13:38
        Konstytucja RP:

Art. 25. p. 2 Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym.

Więcej komentarza chyba nie potrzeba...
    • dd_heretyk kto tu jest moderatorem?! 29.09.11, 10:51
      Widzę, że usuwa się moje wypowiedzi, podczas gdy ja uważam, że mam prawo d wyrażenia swojej opinii! Nie życzę sobie, by ktoś się za mnie modlił!
      • Gość: greg0.75 Re: kto tu jest moderatorem?! IP: *.ceramika.agh.edu.pl 29.09.11, 11:43
        Masz na myśli ten wpis z 10.46? Wisi sobie spokojnie.

Co do Twoich życzeń, to oczywiście, możesz zastrzec, żeby publicznie nie odmawiać modłów w Twojej (imiennie) intencji - ochrona wizerunku i te rzeczy...
        Natomiast w kategorii zbiorczej typu "módlmy się za nieobdarzonych łaską wiary" czy modlitw na imprezach zamkniętych (patrz orzeczenie w sprawie Nergala) nie masz szans.
      • Gość: Ona Re: kto tu jest moderatorem?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.11, 13:52
        W dodatku przy większości postów sprzeciwiających się tej "akcji" nie można kliknąć lajka. Nieaktywny dlaczegoś. :(
    • dzaga41 Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni 29.09.11, 10:53
      Gość portalu: warszawianka napisał(a):

> Piękna inicjatywa! Trzeba odwagi, żeby w tych zlaicyzowanych czasach publicznie
      > świadczyć o Bogu, może komuś przy okazji otworzą się oczy.
      Ci z otwartymi oczami już to wiedzą a inni nie mają ochoty tego oglądać,ani słuchać.
      Wiesz ty co to przestrzeń publiczna?
      • Gość: Neon Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: 212.160.172.* 29.09.11, 11:47
        No właśnie w przestrzeni publicznej można się modlić lub nie modlić.
    • Gość: Mikser Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow... IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.11, 11:04
      Tytuł świadczy o braku tolerancji i dobrej woli autora artykułu.
      Mam wrażenie że autor prezentuje tutaj poglądy całej redakcji - wrogość wobec chrześcijaństwa i polskiej tradycji. Przypomnę że nawet w czasach komuny zorganizowane modlitwy na ulicach i w miejscach publicznych nikogo nie dziwiły.
      Być może tacy ludzie modlący się przy centrum handlowym sa wyrzutem sumienia dla tych dla których konsumpcja stanowi jedyny sens istnienia. Jednak refleksja nad tym jest potrzebna.
    • sim.salabim Rozumiem, ze ten artykul to ciekawostka 29.09.11, 11:05
      o naturze zoologicznej. Nic nie wnosi do zycia, natomiast informuje ze pewne gatunki jeszcze nie wymarly :D
    • the_rapist To taki katolski flash mob. 29.09.11, 11:07
      Widac w kolonii watykanskiej za malo nabudowali kosciolow, biedne mohery nie maja gdzie swoich gusel odprawiac.
    • japolak Re: Modlili się na skrzyżowaniach 29.09.11, 11:07
      Trzeba odwagi, by modlić się na skrzyżowaniu, gdzie beemwicą pędzić może proboszcz do Świątyni Opatrzności Bożej.
      Współczuję tym ludzim.
      O modlitwę im chodziło, czy przedwyborczą akcję polityczną?
      O miłosierdzie boże - czy nienawiść do osób, które wziemiowstąpienie ponoć spowodowały Lecha Kaczyńskiego. I setki niewinnych ofiar, z różnych zresztą partii?
      Dla mnie modlitwa to sprawa intymna, podobnie jak seks. Nie na skrzyżowaniach !
    • Gość: zzz Mi nie przeszkadzają, każdy ma jakieś hobby IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.11, 11:07
      Mi nie przeszkadzają, każdy ma jakieś hobby. Niech sobie stoją i się modlą. Skoro chcemy, żeby np. homoseksualiści mogli otwarcie, publicznie manifestować swoje uczucia, tak jak pary hetero, to czemu mamy odmawiać komuś prawa do modlitwy? Dopóki ich działania nie mają bezpośredniego przełożenia na moje życie, nie próbują mnie ograniczać, pouczać, niech sobie stoją.
    • thekaroten Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow... 29.09.11, 11:10
      Na starość samotność i brak aktywności stają się olbrzymim problemem dla wielu osób. Nie każdy ma na nazwisko Szymborska w komplecie z barwnym życiem intelektualnym i towarzyskim... Spodziewam się, że takie modlitewne schadzki zaspokajają w jakimś stopniu potrzebę więzi społecznych, do tego mogą wspierać poczucie, że jest się potrzebnym i pożytecznym. Lepsze to pewnie od oglądania Klanu na zmianę ze Złotopolskimi (puszczają coś takiego jeszcze?).

A że ci ludzie dorabiają do swoich spotkań wzniosłą ideologię? Cóż, życzyłbym sobie być choć nieco mądrzejszym na starość, ale dopóki wpływy tej ideologii dosięgają jedynie skrawka chodnika, wolałbym traktować ją jako nieszkodliwy folklor.
      • Gość: Neon Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: 212.160.172.* 29.09.11, 11:35
        Zgadzam się, z ta różnicą, że pewnie te Panie nie pisały hymnów pochwalnych na cześć Stalina.
        • dd_heretyk Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni 29.09.11, 13:03
          Gość portalu: Neon napisał(a):

> Zgadzam się, z ta różnicą, że pewnie te Panie nie pisały hymnów pochwalnych na
          > cześć Stalina.

Skąd to możesz wiedzieć? Znasz ich życiorysy? Ja wiem, że "najciemniej pod latarnią" i na własne oczy widziałem byłych UB-ków pod Pałacem Prezydenckim. Więc nie zdziwiłbym się, gdyby Twoja teza była fałszywa.
          • Gość: Neon Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: 212.160.172.* 29.09.11, 14:54
            Masz racje, ale o Szymborskiej wiem to wiem na pewno a ona nie stała i się nie modliła koło Galerii Mokotów. Chyba że tam stała i się modliła. :-)
      • Gość: zorg Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 15:59
        co prawda jestem ateistą, acz na me usta się gramoli "śwęte słowa" panie dzieju!
        Pozdrawiam serdecznie
        T.
    • Gość: do.t Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow... IP: 213.241.1.* 29.09.11, 11:28
      "Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu". (Mt 6.5-6)
    • Gość: kapt tolerancja gw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 11:40
      Bedac gejem, albo zydem, albo transwestyta a najlepiej wszystkim jednoczesnie to chocbys demonstracyjnie oddwal mocznna srodku ulicy to zlego slowa nie mozna o tobie powiedziec bo zaraz bedzie aj waj. A jak wyszly stare babcie pomodlic sie na chodnik to zaraz "sredniowiecze"
      Ludzie litosci....
    • Gość: Rower rządzi A co to komu przeszkadza? IP: *.biznes.mm.pl 29.09.11, 11:40
      A co to komu przeszkadza? Jedni robią na ulicach jakieś dziwne flash moby (którymi nota bene zachwyca się Gazeta Stołeczna), a inni wolą się publicznie modlić. Jedni i drudzy mi nie przeszkadzają, bo nie robią nic złego. Nie widzę powodów, dla których modlący się mieliby mi przeszkadzać bardziej od tych, co robią flash moby.
    • Gość: liberał Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.11, 11:47
      Ja się dziwię, że GW jeszcze nie nazwała ich FASZYSTAMI.
    • Gość: Sławek Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 11:48
      W pierwszej chwili chciałem pochwalić ludzi modlących się za silną wiarę, ale po przeczytaniu fragmentu " Wyjmuje plik dzienników "Gazety Polskiej" i streszcza opisane w nich szczegóły "zamachu" na prezydencki samolot" napiszę tak: zamachu na prezydencki samolot dokonali Lech i Jarosław Kaczyńscy. Żaden kulturalny człowiek nie pcha się do czyjegoś domu bez zaproszenia. Zaproszony był Pan Premier. Żaden kulturalny człowiek nie robi na grobach rodaków kampanii wyborczej (zbliżały się wybory prezydenckie). Żaden normalny człowiek nie zmusza pilotów do lądowania we mgle (bo chyba mający rodziny piloci nie robili tego dla siebie...).
      • Gość: awaszraf Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: *.sydskane.nu 29.09.11, 12:21
        Zaproszony był Pan Premier.

A dlaczego nie prezydent? I dlaczego premier Tusk skumał się z obcym premierem Putinem przeciw swemu prezydentowi? W Rosji nie byłoby to możliwe. Tam mają bardzo silny instynkt państwowy i sami DZIELĄ I RZĄDZĄ. Wpływają na sprawy swoich sąsiadów. A pętak Tusk, niedojrzały, choć podstarzały chłopaczek w krótkich spodenkach nieudolnie miota się i daje podejść. Chory człowiek. Nigdy nie powinien być u władzy.
        • dd_heretyk Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni 29.09.11, 13:23
          Gość portalu: awaszraf napisał(a):

> Chory człowiek. Nigdy nie powinie
          > n być u władzy.

Zgadzam się z tobą w tym przypadku. Dlatego NIGDY nie zagłosuję na paranoika Kłamczyńskiego.
    • ryszard-34-dwa Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow... 29.09.11, 11:49
      To naprawdę jest wczesne średniowiecze na Mokotowie.Ta grupa
      starych bab ramolnie łazi po budynkach na Służewcu i poprzez
      domofony nawiedza mieszkańców i trudno się od tego opędzić.
      To już staje się pokraczne.
    • Gość: antyg Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow... IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.11, 12:47
      W Ameryce to normalne. Czemu sie dziwicie nietolerancyjni zacofańcy?
    • Gość: smaug "...lubią na rogach ulic wystawać i modlić się..." IP: *.warszawa.mm.pl 29.09.11, 12:58
      "Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę." Mt 6,5
    • Gość: Marta Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow... IP: *.connecta.pl 29.09.11, 12:59
      "Błogosławieni jesteście, gdy /ludzie/ wam urągają i prześladują was, i gdy z mego powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was. Cieszcie się i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie. Tak bowiem prześladowali proroków, którzy byli przed wami."
    • idepozapalki Ależ proszę bardzo! 29.09.11, 13:21
      Mi jako ateiście akurat to najmniej przeszkadza, chcą się modlić - niech się modlą. Ale skoro sami epatują swoją religijnością w ten sposób, to niech nie marudzą, że inni tak robią.

Z drugiej strony oczywiście są pewne granice, takie jak nie utrudnianie życia innym. Ale sama modlitwa - a proszę bardzo.

W ramach wolności religijnej obok powinni stanąć np muzułmanie i pomodlić się o łaskę objawienia dla tych obok. Ciekawe jakby zareagowali ;)
      • dd_heretyk Re: Ależ proszę bardzo! 29.09.11, 13:24
        Parasolkami zaczęli by ich okładać ;)))
    • pylorii Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow... 29.09.11, 14:02
      Ja sobie tego nie życzę.
      Tak jak nie akceptuję modłów na ulicy muzułmanów, tak nie akceptuję modłów radykałów/ekstremistów chrześcijańskich.
      • Gość: Danuta Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: *.205.28.98.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.10.11, 22:23
        A czy życzy Pan sobie być nie tym świecie sam?
        Ta ziemia to wszystkich należy!
        Nie zna Pan swojej przyszłości i nie wiadomo czy w ostatecznym rozrachunku przed Panem Bogiem właśnie ta modlitwa nie będzie jedynym ratunkiem dla zbawienia Pana?
    • Gość: Włodzimierz Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow... IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 14:33
      Wczoraj w wielu miejscach ludzie miodlili się za swoje miasto, osiedle, sąsiadów - różne wspólnoty brały w tym udział i ludzie o różnych poglądach, Ja osobiście jestem zadowolony ze współczesnej Polski, ale też sie modliłem ze swoją grupą - miłosierdzie Boga jest potrzebne wszystkim, bo nikt nie jest doskonały.
    • Gość: Neon Bóg nie jest problemem IP: 212.160.172.* 29.09.11, 15:00
      Thomas Merton
      Bóg nie jest problemem
      "Życie w listach"
      W 1967 roku papież Paweł VI poprosił opata cystersów z Frattocchie, niedaleko Rzymu, o „orędzie kontemplatyków dla świata”. W swoim liście papież zasugerował, że jednym z mnichów, który mógłby je napisać, jest Thomas Merton. Opat wysłał list do Mertona, w którym przekazał mu prośbę papieża – tego samego dnia, gdy list dotarł do adresata, ten spełnił prośbę i napisał orędzie. Mój drogi bracie, przede wszystkim przepraszam Cię za to, że zwracam się do Ciebie, choć Ty nie zwróciłeś się do mnie i w rzeczywistości o nic mnie nie prosiłeś. I przepraszam Cię za to, że znajduję się za wysokim murem, czego Ty nie rozumiesz. Ten wysoki mur to dla Ciebie problem i być może problem także dla mnie. O, mój bracie. Być może zapytasz mnie, dlaczego za nim przebywam, kierując się posłuszeństwem? Być może nie zadowala Cię już wcale odpowiedź, że przebywając za tym murem, mam ciszę, czas na refleksję, spokój serca. Być może zapytasz mnie, jakie mam prawo do tego pokoju i ciszy, skoro – jak oszacowali niektórzy socjologowie – jeszcze za życia kolejnego pokolenia własny pokój będzie niesłychanym luksusem. Nie mam na to zadowalającej odpowiedzi: prawdą jest, jak mówi muzułmańskie przysłowie, że „kura nie znosi jaj na targu”. Prawdą jest, że moje przyjście do tego klasztoru to akt buntu przeciwko bezsensownemu zamętowi życia, w którym było tyle działania, tyle ruchu, tyle bezużytecznego mówienia, tyle powierzchownej i niepotrzebnej stymulacji, że nie wiedziałem, kim byłem. Nie zmienia to tego, że moja ucieczka od świata nie jest wymówką ski (...)
      • jartam Re: Bóg nie jest problemem 29.09.11, 17:32
        Do tego trzeba pokory,
        czystości serca
        i prawdziwej "przyczyny" ( potrzeby)
    • jartam Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średniow... 29.09.11, 16:49
      Fanatyzm religijny jest wszędzie, a to akurat mało szkodliwa działalność . Mało - ale trochę szkoda, że tak zaczyna się postrzegać polski katolicyzm.
      Bardziej od formy budzi me obawy interpretacja treści niektórych z tych modlitw, tak jak to miało miejsce na Krakowskim Przedmieściu. I niestety w wielu kościołach też.
      • Gość: ferment Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: *.unknown.vectranet.pl 29.09.11, 17:11
        Świetny pomysł!
        Popularność wątku świadczy o dużym zainteresowaniu. Warto propagować zachowania, które łączą w modlitwie jednych, a innym pozwalają się zastanawiać nad sensem modlitwy. Brawo dla organizatorów!
        • jartam Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni 29.09.11, 17:23
          treścią nie sensem- to chyba różnica
          • Gość: ferment Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: *.unknown.vectranet.pl 29.09.11, 17:26
            >artam napisała:

> treścią nie sensem- to chyba różnica<

Oczywista, ale mnie chodzi o sens, nie o treść.
            • jartam Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni 29.09.11, 17:36
              a ten jest "w sobie" nie na ulicy
              • Gość: ferment Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: *.unknown.vectranet.pl 29.09.11, 17:42
                >jartam napisała:

> a ten jest "w sobie" nie na ulicy<

Bo...?
                • jartam Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni 29.09.11, 17:49
                  jest osobisty
                  • Gość: ferment Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni IP: *.unknown.vectranet.pl 29.09.11, 19:34
                    >jartam napisała:

> jest osobisty<

Jest i wymiar społeczny...ważny
                    • jartam Re: Modlili się na skrzyżowaniach: "Czy to średni 30.09.11, 10:09
                      Tak, to racja, ale może zbyt często ostatnio służył on "innemu bogu".
    • Gość: antydebil czerwone skrobanki IP: *.net 29.09.11, 17:05
      Pobożne stare komuszki za komuny skrobały się na potęgę a dziś kwiczą krzyżem z proboszczem
      • Gość: ferment Re: czerwone skrobanki IP: *.unknown.vectranet.pl 29.09.11, 17:29
        >Gość portalu: antydebil napisał(a):

> Pobożne stare komuszki za komuny skrobały się na potęgę a dziś kwiczą krzyżem z
        > proboszczem>

Każdy wiek ma swoje prawa. Kiedyś było też prawo do aborcji, nie wszystkie kobiety zdawały sobie sprawę z tego, czego się dopuszczają. Niektóre z nich dziś niewątpliwie żałują, może też gorliwie sie modlą, bo czasu cofnąć się nie da. Dobrze, że jest modlitwa dla żałujących.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka