Dodaj do ulubionych

Poród musi boleć. Znieczulenie to ostateczność

• Gość: Gość mama Ból podczas porodu: znieczulać czy nie? IP: 78.133.200.* 19.10.11, 13:05
      Uważam, że kazda kobieta powinna miec prawo wyboru, a my nie mamy prawa potępiać jej wyboru. Ale skoro decuduje się na poród naturalny - to ze wszystkimi jego konsekwencjami. Osobiście miałam zaplanowaną cesarkę-mam dużą wadę wzroku i prawdopodobieństwo odklejenia się siatkówki było sporo. Miałam też świetnego lekarza w państwowym szpitalu, który dał mi prawo wyboru. Skutki znieczulenia zewnątrzoponowego były dość nieprzyjemne i przez kilka dobrych dni bolał mnie kręgosłup, ale poród trwał 30 minut, byłam w pełni przytomna i świadoma kiedy pokazali mi synka i najważniejsze, że byłam przygotowana i zrelaksowana a nie zła, wyczerpana i obalała po wielu godzinach męczarni.
    • Gość: Tom Janicki Ból podczas porodu: znieczulać czy nie? IP: *.neo.res.rr.com 19.10.11, 13:40
      Ja jestem poloznikiem i ginecologiem w Cleveland USA i jestem associated professor at Case Western Reserve University , 70% moich pacjentek uzywa epidural anesthesia. Jak bylem w czasie moich studiow w Warszawie w klinice polozniczej na Karowej pamientam napis na porodowce - cytat ze starego testamentu "bedziesz rodzila w bolu" to byla idiocy! Anasthesiology chowali sie po pokojach w czasie wieczornej lustracii szpitala przez profesora Roszkowskiego. My zyjemy w XXI wieku kobiety ne musza rodzic w takim smaym bolu jak rodzily kiedy mieszkalismy w jaskiniach. 200 lat temu operowalismy bez zniechulenia, dzis tego nie robimy. Dyskriminacja i abuse wobiec kobiet ma rozne objawy jednym z tych objawow jest nie placenie za zniechulenie w czasie porodu.
      Thomas Janicki, M.D.
      Associate Clinical Professor of Obstetrics and Gynecology
      Case Western Reserve University
      Cleveland, OH USA
      thomas.janicki@uhhospitals.org
    • tyberium11 wschodonioeropejskie hartowanie 19.10.11, 15:07
      dziwne, że zrezygnowano w Polsce z dalszej części obrzędu narodzin, która w Rosji ciągle jest praktykowana. Noworodka bierze się za nogi i głową w dół wkłada do przerębli. To się dopiero nazywa hartowanie przyszłego obywatela, taki i łeb ukręci drugiemu obywatelowi jak władza każe i w elektrowni atomowej będzie sprzątał radioaktywny pył bez maski i kombinezonu. Dobry obywatel.

Przypomniało mi się teraz, że w Polsce zamiast zanurzania dziecka w przerębli pielęgniarki stosują inną metodę: bezbronne i nagie, jeszcze ciepłe i czujące dziecko "waży się" na blaszanej lodowato zimnej wadze, obserwując przy tym z radością jak krzyczy z przerażenia i się hartuje.
    • Gość: Młoda lekarka Poczytaj co pisze fachowiec - anestezjolog. IP: *.acn.waw.pl 19.10.11, 16:26
      Przed ostatecznym wyrobieniem sobie zdania o znieczulenia porodu polecam serdecznie zaznajomienie się z informacjami dotyczącymi zewnątrzoponowego (epiduralnego) znieczulenia porodu, które są zawarte na portalu Morfeusz 2001. Jest to anestezjologiczny serwis edukacyjny dla pacjentów. Omawia takie zagadnienia, jak: narkoza, znieczulenie zewnątrzoponowe i ogólne jak również znieczulenie do porodu, o którym tutaj dyskutujemy. Serdecznie polecam. Ja w każdym bądź razie skorzystałam przy moim pierwszym porodzie.
    • Gość: Iza Ból podczas porodu: znieczulać czy nie? IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.11, 21:46
      A dlaczego Państwo w większości tak z góry na dół zjeżdżają ten artykuł i takie myślenie?
      Ból jest ogromny, chce się umrzeć, to fakt. Nie myśli się o niczym, bo się nie da - to fakt. Ale może warto wybrać się na to spotkanie i posłuchać dlaczego ból MOŻE być dobry, do czego prowadzi i czemu pomaga. Jakie tam działają hormony, co się dzieje w organizmie, i - to bardzo ważne - co przeżywa Dziecko.
      A potem - zostawić sobie decyzję na moment porodu. Naprawdę, są szpitale, gdzie to jest nieodpłatne i proponowane przez położne! :) Ja w takim rodziłam. Nie skorzystałam.
    • Gość: Kaśka2 Ból podczas porodu: znieczulać czy nie? IP: *.acn.waw.pl 05.11.11, 08:30
      Adres tej wspominaj strony Morfeusza 2001 to: znieczulenie.isgreat.org. Jak sam nazwa mówi, znieczulenie jest wspaniałe. Oczywiście pod warunkiem, że jak wszystko w życiu, jest wykonywane przez fachowców... :)
    • jhbsk Ból podczas porodu: znieczulać czy nie? 05.11.11, 09:11
      Anestezjolog, która mnie znieczulała powiedziała, że to mężczyźni uważają, że kobietę powinno boleć.
      Ciekawe, czy taki męski bohater dałby się pokroić bez znieczulenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka