Dodaj do ulubionych

Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr...

20.06.13, 09:11
Kolejny już przykład,że te śmierdzące urzędasy nie są do niczego pożytecznego potrzebne. Co komu przeszkadza jakaś tablica? Czy w tym mieście nie ma większych i ważniejszych problemów?
Pani radnej zalecam wizytę u dobrego lekarza, ale od nóg, bo na łeb to już za późno.
Obserwuj wątek
    • Gość: sasza Jak u Orwella niszczymy historię, zacieramy pamięć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 09:15
      Jak u Orwella niszczymy historię, zacieramy pamięć. Za kilkanaście lat w szkołach będą uczyć że powstanie warszawskie było zwycięstwem a Berlin szturmowały oddziały NSZ którymi dowodził ojciec Kaczyńskiego.
      • Gość: mm Byłoby śmieszne, gdyby nie prawdziwe IP: *.artcomp.waw.pl 20.06.13, 10:13
        Dwa lata temu przysłuchiwałem się na "płycie desantu" jak jakiś starszy harcerzyk tłumaczył młodszym jak to było z tym desantem i dlaczego właściwie to go wcale nie było. Przez pewien czas miałem ubaw, ale potem zdałem sobie sprawę z determinacji tego chłopaczka do manipulowania historią.
        • Gość: as Re: Byłoby śmieszne, gdyby nie prawdziwe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.13, 12:13
          komuchów nie lubię, ale BHP przy wykonywaniu prac za publiczne pieniądze leży zupełnie...
      • gerry nie rozumiesz orwella 20.06.13, 11:27
        on z takimi jak ty właśnie walczył-Janek Krasicki-sowieckie pomiotło został bohaterem.
        • Gość: www Re: nie rozumiesz orwella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 12:21
          to co robil w hiszpanii???
      • Gość: Mirek Re: Jak u Orwella niszczymy historię, zacieramy p IP: *.phnx.qwest.net 21.06.13, 00:39
        A może to było prostowanie historii? Ten człowiek nic dobrego nie zrobił ani dla kraju, ani dla społeczeństwa. Pamięć o nim nie jest niczym dobrym, a na tablicę pamiątkową po prostu nie zasługiwał (przynajmniej nie w Polsce).
    • Gość: pomnikowiec Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.06.13, 09:19
      Jedna opcja polityczna zawłaszcza sobie całą patriotyczną historię narodu, stosując metody analogiczne do stalinowskich, kiedy to likwidowano "niesłuszne" "sanacyjne" pomniki. Niszczyć, wymazać, wykreślić z pamięci fakt, że za Polskę oddawali życie także działacze lewicy.

A teraz pora na tablicę Kazika Dębiaka (Ładysława Buczyńskiego) przy placu Trzech Krzyży. Poległ w tamtym miejscu w walce z okupantem hitlerowskim, ale jakie to ma znaczenie, ważne, że był "czerwony". A potem reszta tablic poległych lewicowców, zmiana nazwy alei Armii Ludowej (najlepiej na Aleję NSZ), i wszyscy Prawdziwi Polscy Patrioci będą zadowoleni.
      • nessuno Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto 20.06.13, 09:22
        Nie nazywaj tej swołoczy patriotami, nie bluźnij.
      • kapitan.kirk Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto 20.06.13, 10:14
        Gość portalu: pomnikowiec napisał(a):

> Jedna opcja polityczna zawłaszcza sobie całą patriotyczną historię narodu, stos
        > ując metody analogiczne do stalinowskich, kiedy to likwidowano "niesłuszne" "sa
        > nacyjne" pomniki. Niszczyć, wymazać, wykreślić z pamięci fakt, że za Polskę odd
        > awali życie także działacze lewicy.

Z całym szacunkiem dla Twoich przekonań - ale zanim Krasicki "oddał życie za Polskę" (jaką...?) był członkiem Komunistycznej Partii Zachodniej Białorusi, a następnie KPP (programowo głoszącej konieczność włączenia Polski do ZSRR), w latach 1939-1941 "pracował" we Lwowie, jako działacz Komsomołu m.in. uczestnicząc w układaniu list deportacyjnych i aresztowaniach patriotów Polskich, a zwłaszcza w czystkach na Politechnice. Tak więc był to typowy "patriota" z PPR, tj. taki który zwalcza niepodległość własnej ojczyzny równie gorąco co potem ją wspiera, w zależności od tego, jaki dostanie aktualny rozkaz ze stolicy sąsiedniego państwa. To, że zginął z rąk swoich byłych hitlerowskich sojuszników to trochę za mało do apoteozy; w końcu oprócz ludzi uczciwych i niewinnych zamordowali oni także przy okazji także całkiem niemało rożnych kanalii.

> A teraz pora na tablicę Kazika Dębiaka (Ładysława Buczyńskiego) przy placu Trze
        > ch Krzyży. Poległ w tamtym miejscu w walce z okupantem hitlerowskim, ale jakie
        > to ma znaczenie, ważne, że był "czerwony". A potem reszta tablic poległych lewi
        > cowców, zmiana nazwy alei Armii Ludowej (najlepiej na Aleję NSZ), i wszyscy Pra
        > wdziwi Polscy Patrioci będą zadowoleni.

Buczyński przynajmniej rzeczywiście walczył z Niemcami i w czasie walki zginął, podczas gdy głównym "sukcesem bojowym" Krasickiego było zastrzelenie własnego szefa, Bolesława Mołojca, w ramach gangsterskich porachunków w wierchuszce PPR.

Pzdr
        • tom_aszek Zemsta za zabójstwo Nowotki? 20.06.13, 10:24
          kapitan.kirk napisał:

> głównym "sukcesem bojowym" Krasickiego było zastrzelenie własnego
          > szefa, Bolesława Mołojca, w ramach gangsterskich porachunków w wierchuszce PPR.

A czy nie było to zemsta za (rzeczywisty czy też domniemany) udział Mołojca w zabójstwie Nowotki?
          • kapitan.kirk Re: Zemsta za zabójstwo Nowotki? 20.06.13, 10:50
            Owszem; zarazem jednak warto pamiętać, że prawdopodobnym zleceniodawcą zabójstwa Bolesława i Zygmunta Mołojców był Pinkus (Paweł) Finder, który według pewnych poszlak...sam wcześniej zlecił Zygmuntowi zabójstwo Nowotki. Z kolei Finder został niedługo później zadenuncjowany Gestapo (a potem stracony), o co mocne podejrzenia były na Gomułkę, który w ten sposób sam wskoczył na stołek sekretarza, a "dzięki" utracie łączności z Moskwą na kilka miesięcy (Finder, wraz z jednocześnie aresztowaną Małgorzatą Fornalską, byli jedynymi dysponentami radiostacji i szyfrów) zdołał przez ten czas umocnić swoją pozycję na tyle by nie obawiać się kolejnej ekipy ze wschodu... Dlatego właśnie pisałem powyżej o iście gangsterskich porachunkach między szefami PPR, bo tak to w praktyce wyglądało.
            Pozdrawiam
            • nwowatch Re: Zemsta za zabójstwo Nowotki? 20.06.13, 11:28
              kapitan.kirk napisał:
              > mocne podejrzenia były na Gomułkę, który w ten sposób sam wskoczył na stołek sekretarza, a "dzięki" utracie łączności z Moskwą na kilka miesięcy (Finder, wraz z jednocześnie aresztowaną Małgorzatą Fornalską, byli jedynymi dysponentami radiostacji i szyfrów)

Co to to nie. Własną radiostacją, co prawda w pionie NKWD ale jednak dysponował członek ścisłego kierownictwa Czesław Skoniecki. Ergo, nie było mowy żeby w Moskwie nie wiedzieli co się dzieje.

>zdołał przez ten czas umocnić swoją pozycję na tyle by nie obawiać się kolejnej ekipy ze wschodu...

Przy dziecinnej łatwości wyeliminowania konkurenta przy pomocy choćby anonimowego donosu do Niemców wynika że Gomułka musiał być na taką ewentualność zabezpieczony (np. na wypadek mojej śmierci prosze taki kwit wysłać pod taki adres)

Jako ciekawostka - Krasicki miał zastrzelić Mołojca na ulicy Kamienne Schodki.
              Druga ciekawostka - współwykonawca zamachu Mietek Hejman, również długo nie pożył - 9 lutego 1943 otoczony na Placu Trzech Krzyży przez żandarmerię niemiecką i po nieudanej próbie ucieczki popełnił samobójstwo.
              Koleżanka Hanka Sawicka czyli Szapiro, podobnie - ciężko ranna 18 marca 1943 w strzelaninie z Gestapo na ulicy Freta.
              W tej samej akcji zginął Jan Skrzeszewki - dowódca grup specjalnych GL.

Od siebie dodam że jak dla mnie żadna z wersji wytłumaczenia całego ciągu wydarzeń nie jest satysfakcjonująca logicznie. Bez otwarcia archiwów rosyjskich - ciemna noc.

• gerry Re: Zemsta za zabójstwo Nowotki? 20.06.13, 11:32
              Gomułka dostał takie instrukcje z Moskwy. Bardzo możliwe że Mołojcowie byli podwójnymi agentami brunatno-czerwonymi. Większość szmalcowników gestapowskich tworzyło PPR powojenny, a potem tak zwaną chamokomunę. W odróżnieniu od żydokomuny, chamokomuna przetrwała rok 1956 (największa żydowska emigracja), a potem chamy (Jaruzelski, Kiszczak, Jaroszewicz, Jabłoński i pomniejsze pomiotlo) wyeiminowały resztówkę w 1968. Dziś żydokomuna prawie nie istnieje (GW, Polityka i jakieś inne mniejsze gadzinowki), a chamokomuna działa jak należy, co widać po wpisach ujmujących się za czerwonymi szmalcownikami.
      • Gość: wq Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto IP: *.warszawa.mm.pl 21.06.13, 18:26
        Aleś ty głupi. A historii to cię uczyli chyba tylko w PRL.
    • Gość: matthew007 Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto IP: 195.117.255.* 20.06.13, 09:24
      Gdybyś był właścicielem kamienicy z taką tablicą też by ci sie nie uśmiechało płacić za konserwację. Ja bym tego nie zwalał na urzędasów tylko na prywatę :) urzędasy jedyne co mogą zrobić to wbudować to w chodnik lub wybudować kawałek ściany, stelaż
    • sibeliuss Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto 20.06.13, 09:34
      Wypieramy się historii? Żenujące.
      • egghead1986 Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto 20.06.13, 15:18
        komunistyczni bandyci, współpracujący z hitlerowcami przeciwko prawdziwemu polskiemu podziemiu niepodległosciowemu nie zasługują na tablice pamiątkowe. Poczytaj, kim był ten gagatek, zanim zaczniesz się mądrzyć. Plac Dzierżyńskiego i ulice Kniewskiego, Hibnera etc. też byś zostawił?
    • Gość: thiass Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.13, 09:35
      Pani Dżohan ma rację. Prawdziwa zasługa to tylko śmierć w wypadku lotniczym.
    • Gość: wawiak Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... IP: 81.219.252.* 20.06.13, 09:35
      Ja pitole... Wysmarowali artykuł na przysłowiowe "cztery szpalty" o jakimś Jaśku co był w Konsomole, wielki lament i płacz... Zajeliby się pylącymi topolami na Grochowie co uprzykrzają życie lub krzywymi chodnikami.
      • Gość: pitollo Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.06.13, 09:42
        Masz rację, faktycznie pitolisz.
      • magic3 Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto 20.06.13, 09:46
        Wawiak - szacunek! Niech komuchy sobie skamlą.
      • Gość: Mirek Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto IP: *.phnx.qwest.net 21.06.13, 00:46
        Masz rację, on nie był warty nawet jednej linijki ale skoro już o tym napisali to warto poniektórym przypomnieć dlaczego takie indywiduum nie jest tego warte. Na szczęście nie muszę o tym pisać bo widzę że inni byli szybsi ode mnie
      • Gość: wawiak Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.13, 01:01
        nie podszywaj się,
        prawicowa łajzo.
    • magic3 Brawo! 20.06.13, 09:45
      Wiem, ze zaraz obskoczą mnie komuchy i, ich dzieci i wnuki ( te nie myślące samodzielnie i zinwigilowane przez rodziców i dziadków), ale dla mnie ulice Armii Ludowej i o innych komunistycznych nazwach w wolnej Polsce to hańba i żenada. Obudź sie Warszawo i nie bądź najbardziej tkwiącym w komunistycznej tradycji miastem Polski.
      • Gość: sasza Zamartwię cię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 09:57
        Zamartwię cię nie jestem synem ani nawet wnukiem komunisty chyba że PPS uznasz za komunę. Polską niepodległość zawdzięczamy w dużej mierze lewicy a w Armii Ludowej walczyły setki tysięcy osób w ogóle z polityką niezwiązanych.
        • Gość: Mirek Re: Zamartwię cię IP: *.phnx.qwest.net 21.06.13, 00:50
          >Polską niepodległość zawdzięczamy w dużej mierze lewicy a w Armii Lu
          > dowej walczyły setki tysięcy osób w ogóle z polityką niezwiązanych.
          Setki tysięcy? Pijani ponoć widzą podwójnie, ale ty musiałeś wsiąść coś naprawdę bardzo ostrego skoro pomnożyłeś to tysiąckrotnie. Z drugiej strony jeśli do AL wliczasz tych wszystkich ENKDzistów którzy okupowali Polskę po wojnie to może i masz rację. W końcu te bandziory z polityką związane nie były. Oni to robili dla pieniędzy...
      • paves Re: Brawo! 20.06.13, 10:01
        Nie jestem żadnym komuchem, a nawet wręcz przeciwnie. Ale to jest nasza historia, przez którą brnęliśmy. I niszczenie pamiątek jest zwykłym wandalizmem. To tak jak na Ukrainie, niszczy się pamiątki po polskości tych ziem. Zwykłe chamstwo, które należy ciężko karać
      • magic3 Re: Brawo! 20.06.13, 10:17
        Sasza i Paves: Nie zgadzam sie także z Wami. Dla mnie komuna to było największe negatywne doswiadczenie Polski w XX wieku i jedno z gorszych w dziejach. Nie wiem ile macie lat, ale ja toto pamiętam. Nigdy więcej
        • Gość: gostka Re: Brawo! IP: 78.133.200.* 20.06.13, 11:07
          " Sasza i Paves: Nie zgadzam sie także z Wami. Dla mnie komuna to było największe negatywne doswiadczenie Polski w XX wieku i jedno z gorszych w dziejach. Nie wiem ile macie lat, ale ja toto pamiętam. Nigdy więcej"

To było twoje największe negatywne doświadczenie inni mogą mieć inne. Sorry,ale XX wiek to ogólnie ciężki był. Zabory pamiętasz? A I wojnę pamiętasz, a II pamiętasz. Ja tam jednak myślę, że wojny dla przeciętnego mieszkańca to gorsze były. Jeżeli chodzi o ofiary to 98% ofiar II wojny to ofiary Niemców. Komuniści są odpowiedzialni "tylko" za 2% a czasem można odnieść wrażenie, że komuniści zabili więcej Polaków niż Niemcy. Nie prawda. . Pomijając już czy akurat ta tablica musi wisieć, to jednak udowadnianie, że w Polsce zasłużonych działaczy lewicowych nie było to jakaś pomyłka. Zwłaszcza przy jednoczesnym gloryfikowaniu różnych prawicowych grup, które też wywołują kontrowersje.
          • nwowatch Re: Brawo! 20.06.13, 11:51
            Gość portalu: gostka napisał(a):

> Jeżeli chodzi o ofiary to 98% ofiar II wojny to ofiary Niemców

Do roku 55 obowiązywała wersja, że ZSRR w II wojnie stracił 8 milionów ludności.
            Liczba ta brała się ze zsumowania informacji o stratach zadanych przez Niemców.
            Potem jednak okazało się (spis ludności) że jakoś trzeba wyjaśnić ubytek dodatkowych 12 milionów (gułagi, nkwd itd).
            I od 56 obowiązuje wersja 20 milionów obywateli radzieckich.
            Do tego trzeba doliczyć 1.5m Polaków wywiezionych do Rosji którzy nie powrócili
            Do tego trzeba doliczyć jeńców niemieckich (nie przeżyło ok. 95%) - jakiś 1m.
            Summa summarum w Europie - ofiary Niemców 30% ZSRR - 60% - inne kraje łącznie 10%.
            • Gość: gostka Re: Brawo! IP: 78.133.200.* 20.06.13, 13:54
              mnie chodziło o ofiary wśród Polaków. Przez to, że przez lata propaganda prlowska wmawiała nam wielką, bratnią przyjaźń z ZSRR to teraz ludzie odreagowują i czasem można odnieść wrażenie, że tą drugą wojnę to głównie z ZSRR prowadziliśmy, a najwięcej Polaków to zginęło w Katyniu. Nie neguję zbrodni, ale jednak Niemcy mięli dużo lepsze osiągnięcia. I dla wielu zwykłych ludzi, to ten PRL był zdecydowanie lepszy niż Generalna Gubernia. Choć pewnie wpływ na to ma fakt, że Niemcy nie robili za "najlepszego przyjaciela, co to własną krwawicą nas wykarmił", a w Rosji dalej powszechne jest "my was wyzwalaliśmy a wy chcecie jakiś przeprosin niewdzięcznicy".
              • Gość: Mirek Re: Brawo! IP: *.phnx.qwest.net 21.06.13, 01:28
                > mnie chodziło o ofiary wśród Polaków.
                Hmm, zawsze mnie fascynowała ta ekwilibrystyka matematyczna dotycząca polskich ofiar II Wojny Światowej. Według Wikipedia Polska nie licząc obywateli pochodzenia żydowskiego straciła w wojnie 2.6 -2.7mln obywateli: pl.wikipedia.org/wiki/Ofiary_w_II_wojnie_światowej co razem z oficjalnymi 3mln pomordowanych Żydów daje nam ok. 6mln ofiar. Oficjalne dane mówią o co najmniej 150 tys. udokumentowanych ofiarach cywilnych pod okupacją sowiecką, co razem z pomordowanymi jeńcami daje nam ok 200tys. czyli 10% liczby ofiar pod okupacją niemiecką. Niektórzy są zresztą nawet gotowi podnieść liczbę ofiar zbrodni sowieckich do 1-1.8 mln.
                Faktem jest że o ile ofiary zbrodni niemieckich dokonanych w ciągu 5.5 lat okupacji są do ustalenia to dokładna liczba pomordowanych z rąk sowieckich w ciągu 1.5 roku okupacji jest praktycznie niemożliwa ze względu na trudności w dostępie do rosyjskich archiwów. Wciąż dużym znakiem zapytania jest te brakujące kilka milionów- spadek z 35mln w 1939 do 23.5 w 1946 roku wykazuje brak 11.5 mln obywateli. Część z nich na pewno została po wojnie na terenach zabranych przez Sowiety, część wyemigrowała z Polski na zawsze, ale faktem jest że straty wśród obywateli polskich zadane przez Sowiety są porównywalne do strat zadanych przez Niemcy w analogicznym czasie. W końcu do czasu wybuchu wojny niemiecko-sowieckiej niemiecka machina śmierci nie pracowała jeszcze na pełnych obrotach...
                > , a najwięcej Polaków to zginęło w Katyniu.
                Katyń to tylko symbol. Jeńców sowieci zabijali nie tylko w Katyniu, ale w Charkowie, Miednoje i wielu nieznanych ciągle miejscach. Ofiary cywilne były wielokrotnie większe od ofiar wśród wojska i policji...
        • paves Re: Brawo! 20.06.13, 11:41
          Magic3,musze Ci powiedzieć, że ja to doskonale pamiętam. Lata 60, 70-te. Ale szanujmy ślady naszej historii. Dla jej ciągłości i świadomości następnych pokoleń. Wyciszmy emocje.

magic3 napisał:

> Sasza i Paves: Nie zgadzam sie także z Wami. Dla mnie komuna to było największ
          > e negatywne doswiadczenie Polski w XX wieku i jedno z gorszych w dziejach. Nie
          > wiem ile macie lat, ale ja toto pamiętam. Nigdy więcej

• Gość: kooler Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.13, 09:49
      Jedno jest zabawne, ten rzekomy stan techniczny zagrazajacy zyciu przechodniow.
      Bylo tak zle ze tablice trzeba bylo kuc mlotem pneumatycznym po kawaleczku heh
      Co jak co ale wystarczy sie przyjrzac jak dzis montuje sie kamien. Montaz na kotwach z wielkimi szparami gdzie plyty pekaja w naroznikach na pol lub cale odpadaja w kilkuletnich budynkach. Nie ma porownania do tego jak to sie robilo na gmachach (np przy Kruczej czy Metaloxportcie) w latach 50-60 juz nie przymierzajac do rzemiosla przedwojennego.
    • warzaw_bike_killerz Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto 20.06.13, 09:50
      Spolka "Surowce Mineralne" jest wlascicielem okazalego budynku. Pewnie powstala w wyniku przemian ustrojowych i niekoniecznie zajmuje sie glownie surowcami mineralnymi.... Ciekawe czy na emerytury przechodza na zasadach jakie przysluguja pracownikom sektora wydobywczego, czy jak pracownicy z pampersami na kasie - 67 rok zycia.
    • Gość: gość Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.13, 09:53
      takimi właśnie sprawami zajmują się politycy PIS. Ponieważ nie radzą sobie z teraźniejszością, która ich przerasta, wolą zajmować się odkształcaniem historii. Ciągła walka pisowskiej ideologii z " postkomuną" to żałosny obraz tracenia kontaktu z realnymi problemami miasta. Nie lepiej zając się pożytecznymi sprawami?
    • Gość: ChomikWawa Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... IP: 80.241.131.* 20.06.13, 09:55
      WYCIĄĆ DRZEWA!!!! BYŁY SADZONE ZA KOMUNY!!!!!!!
      • Gość: wawiak Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto IP: 81.219.252.* 20.06.13, 16:22
        jestem za! szczególnie topole na Grochowie. Może są ładne i duże ale tak pylą, że od miesiąca okna nie można otworzyć. Poza tym mają kruche drewno i zagrażają życiu i zdrowiu mieszkańców.
    • Gość: Arzotino Na miejscu pani Johann ja bym się teraz wziął do IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.06.13, 09:56
      burzenia Zamku Królewskiego, wszak to budynek symbolizujący pańszczyznę!

I to właśnie takimi inicjatywami PiS zbuduje nam lepszą Polskę, cenzura, kłamstwa historyczne i mydlenie ludziom oczu jakąś synkretyczno-populistyczą ideologią, miast wzięcia się za poważne sprawy.
    • w_a_w_a_s_a_w_a Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... 20.06.13, 10:12
      Z tymi nazwami jest jak ze wszystkim co z komuną związane - z jednej strony ludzie pamiętają bicie kobiety w ciąży podczas strajku na UW w 1968, rozróby w 1970, rok 1981 itd. oraz jak władza rękami MO, ORMO i ZOMO zabijała wręcz obywateli (Przemyk, kopalnia Wójek, stoczniowcy...), a z drugiej strony wychwalają PRL bo "była praca i zbudowali Wisłostradę". Tak to mniej więcej wygląda - jakby Niemcy wychwalali Hitlera bo za jego czasów kraj podniósł się z kryzysu to ich ocena byłaby jednoznaczna - u nas nie jest. U nas z jednej strony młodzi ludzie nie wyobrażają sobie aby podczas protestów przeciwko np. ACTA przyjechały oddziały policji i ich spałowały, zabijając przy tym kilu po drodze, ale z drugiej strony jak jakiś działacz, sekretarz itd. który był za takie akcje odpowiedzialny wisi gdzieś jako patron ulicy czy ma swoją tablice stwierdzają "a co komu ta nazwa przeszkadza?" albo "ludzie się już przyzwyczaili niech tak zostanie". Ostatnio spotkałem, w podeszłym już wieku, żołnierza AK - człowiek dumny, honorowy, walczył z nazistami w 44', ale nie będę pisał jaką ma teraz emeryturę i gdzie musi zaopatrywać się w jedzenie i ubrania, podczas gdy "bohaterowie" PRL na sprywatyzowanym majątku lub wysokich wojskowych emeryturach, którzy takich jak on skazywali na kary śmierci lub długoletnie więzienia, martwią się jedynie o to, że nasz orzeł znowu jest w koronie, a na wschodzie nie ma już sierpa ani młota...
      • nessuno Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto 20.06.13, 11:28
        w_a_w_a_s_a_w_a napisał(a):

>Ostatnio spotkałem, w podeszłym już wieku, żołnierza AK - człowiek dumny, honorowy,
        > walczył z nazistami w 44', ale nie będę pisał jaką ma teraz emeryturę i gdzie
        > musi zaopatrywać się w jedzenie i ubrania, podczas gdy "bohaterowie" PRL na spr
        > ywatyzowanym majątku lub wysokich wojskowych emeryturach, którzy takich jak on
        > skazywali na kary śmierci lub długoletnie więzienia, martwią się jedynie o to,
        > że nasz orzeł znowu jest w koronie, a na wschodzie nie ma już sierpa ani młota.
        > ..

Dzięki takim oszołomom, jak między innymi Johann, komusza nomenklatura i była ubecja pięknie się uwłaszczyła i dziś żyje jak pączek w maśle. Dlaczego ta idiotka walczy z tablicami a nie z np.Kulczykiem i podobnym mu ubeckim cwaniaczkom?
        • Gość: Mirek Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto IP: *.phnx.qwest.net 21.06.13, 01:37
          > Dzięki takim oszołomom, jak między innymi Johann, komusza nomenklatura i była u
          > becja pięknie się uwłaszczyła i dziś żyje jak pączek w maśle. Dlaczego ta idiot
          > ka walczy z tablicami a nie z np.Kulczykiem i podobnym mu ubeckim cwaniaczkom?
          A może to nie idiotka tylko osoba która doskonale rozumie że historia to ludzka pamięć i sentymenty. W końcu jest tutaj cała chmara ludzi broniących komunistów i sowieckich "wyzwolicieli", którzy choć zbyt młodzi żeby pamiętać tamte czasy swoją wiedzę opierają na filmach i książkach z czasów PRL-u, a czasem nawet na sentymencie rodziców do tamtych lat kiedy byli młodzi. Tak jak po zaborach II RP musiała walczyć z pozostałościami po zaborcach, tak teraz III RP musi odkłamać czasy okupacji sowieckiej i PRL-u. Wtedy dopiero będzie można w pełni zdekomunizować Polskę.
    • do100jnik doczekamy się też wypieprzania wszelkich śladów 20.06.13, 10:12
      po PIS, Kaczyńskich itp. co jest naturalną konsekwencją działań pisowców, niemniej jednak Janek Krasicki to było wyjątkowe ścierwo
      • Gość: misiutoka pewnie nie... IP: *.dfait-maeci.gc.ca 20.06.13, 12:54
        ...znałeś go osobiście? Ja ciebie też nie znam ale ty JESTEŚ WYJĄTKOWE ŚCIERWO...
        • do100jnik Re: pewnie nie... 21.06.13, 00:19
          trzeba być wyjątkowym ch...em lub pi...dą w zależności od płci, choć teraz to i to nie jest jednoznaczne, to może inną kategorią, aby komuś ubliżać ukrywając swoją osobowość, wstydzę się czy boję się (czego?) ale wygląda na wyjątkowe zakompleksienie i perwersyjną osobowość

Gość portalu: misiutoka napisał(a):

> ...znałeś go osobiście? Ja ciebie też nie znam ale ty JESTEŚ WYJĄTKOWE ŚCIERWO.
          > ..
        • Gość: Mirek Re: pewnie nie... IP: *.phnx.qwest.net 21.06.13, 01:40
          > ...znałeś go osobiście? Ja ciebie też nie znam ale ty JESTEŚ WYJĄTKOWE ŚCIERWO.
          Rozumiem że ani o Hitlerze ani o Stalinie też złego słowa nie powiesz skoro ich nie znałeś osobiście
      • Gość: olo Re: doczekamy się też wypieprzania wszelkich ślad IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.13, 12:14
        nie ma co bronić komunistycznych działaczy
    • Gość: orient Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... IP: *.ichf.edu.pl 20.06.13, 10:12
      Tylko tak można to określić: barbarzyństwo. Nie ma dla pani Johann miejsca między ludźmi cywilizowanymi.
    • Gość: xXx Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.13, 10:13
      Niech radna Johann zada sobie pytanie o zasługi niejakiego "Antka Rozpylacza", którego tablica pamiątkowa jest w Alejach. A potem się puknie w pusty łeb, aż echo pójdzie. Nie jestem za reliktami komuny, ale argumentacja pani radnej powala brakiem intelektu.
    • cjk.5004 Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... 20.06.13, 10:13
      Teraz mamy mieć jednego bohatera: kurdupla I plugawego i obrażalskiego i jego żony czarownicy. Żony za to ze była jego żoną.
    • ffred Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... 20.06.13, 10:15
      Załosna lewacka propaganda GW. PPR=Płatne Pachołki Rosji. Przez dziesiątki lat, pokolenia Polaków wiedziały, że byli to zdrajcy ojczyzny. Jednak teraz Gazeta Wyborcza próbuje pokazać, że byli to patrioci. jest to równie smieszne tak jak upamiętnianie Armii Czerwonej, która ponoć dała nam wolnosć.

Oczywiscie tablice nie trzeba było niszczyc tylko przeniesc do jakiegos muzeum socjalizmu czy innej czerwonej zarazy.
    • varsovinn Dekomunizacja w polskim stylu 20.06.13, 10:15
      Typowa dekomunizacja w polskim stylu zdejmą tablicę, a ubecja i inne komusze ścierwo dalej się ma dobrze, siedzi u żłobu i jest nie do ruszenia!
    • Gość: konserwator Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.13, 10:16
      Tablica była w bardzo dobrym stanie technicznym, kamień nie był zagloniony, nie był również zasolony. Jedynie ostrość napisów uległa lekkiemu oszlifowaniu przez warunki atmosferyczne tj. naturalne wiatrowe piaskowanie oraz deszcz. Została zwyczajnie rozbita przez robotników młotem udarowym.
      Bardzo mi przykro, że władze w tym kraju posługują się mentalnością dziecka, wykonując działania nie znajdujące żadnego sensownego uzasadnienia, które skierowane są wyłącznie w celu przypodobania się osobom wyżej od nich postawionych w "partii". Polska Jażąbkowa.
      • Gość: Mirek Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto IP: *.phnx.qwest.net 21.06.13, 01:45
        > Tablica była w bardzo dobrym stanie technicznym, kamień nie był zagloniony, nie
        > był również zasolony.
        Mylisz się, erozja komunizmu w Polsce dobitnie dowiodła że takie tablice są nie tylko w złym stanie, ale nawet i w złym guście. A co by było jakby tak upadła jak komunizm? On też do końca wydawał się być w dobrym stanie choć "ostrość napisów uległa lekkiemu oszlifowaniu przez warunki atmosferyczne"
    • ffred Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... 20.06.13, 10:20
      poczytajcie sobie na wikipedii jakim złeme był Janek Krasicki
      • Gość: wzgrt Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 10:36
        Napoleon Bonaparte zbrodniarz który podpalił Europę też ma pomniczek w Warszawie.
        • kapitan.kirk Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto 20.06.13, 11:06
          Zasadnicza różnica polega na tym, że Bonaparte przywrócił niepodległą Polskę (acz kadłubową i na krótko), zaś "Janek" Krasicki walczył najpierw o to by niepodległą Polskę zlikwidować, a następnie by jej w miarę możliwości nie przywracać.
          Pzdr
          • Gość: quogue Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto IP: *.dyn.optonline.net 21.06.13, 01:48
            you are an idiot...
            • Gość: Mirek Re: Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Święto IP: *.phnx.qwest.net 21.06.13, 01:53
              > you are an idiot...
              Very convincing reply. I've almost collapsed under the strength of your arguments and logic. Impregnable!
    • Gość: orient Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... IP: *.ichf.edu.pl 20.06.13, 10:31
      Tylko jedna osoba jest władna uratować dupę HGW. Jest nią Olga Johann. Ona nie da zapomnieć wyborcom czym w istocie jest PiS. Oczywiście prezes też nieźle się stara ale Johann jest klasą samą w sobie.
    • Gość: gosc Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... IP: 91.245.219.* 20.06.13, 10:40
      To teraz czas na pomnik Kaczyńskich w Radomiu
    • benekzbenkowa Robotnicy zdekomunizowali budynek przy Świętokr... 20.06.13, 10:42
      Tak, oczywiście, czytam te komentarze i zabrakło mi jednego głosu "przywrócić pomnik bohatera f. dzierżyńskiego" a przy okazji można by gdzieś postawić pomnik innemu bohaterowi zakłamywanej przez PiS historii j. różańskiego (goldberga)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka