edek40
22.09.15, 09:43
Czyli jak pojechac w prawo, ale prosto...
Z miesiecznym wyprzedzeniem otwatro Trase Torunska. Fakt ten jest godny odnotowania nie tylko z uwagi na skrocenie terminu, ale rowniez na to, ze wykonawca mial zbankrutowac zaraz po rozebraniu mostu, poniewaz dal o okolo 25% nizsza wycene... Nie, nie nizsza od konkurentow. Nizsza od wyceny zamawiajacego, czyli GDDKiA.
Otoz otwarta ja i edek, jak zwykle, ma powazne watpliwosci co do zdrowego rozumu znakologow. Pomijam burdel w oznakowaniu pionowym, bo tu wciaz trwaja roboty wykonczeniowe i cos tam przestawiaja, maluja, betonuja i takie tam. Czekam wiec na docelowe oznakowania PIONOWE.
Poziome juz (chyba) jest.
Przeprawe przez Wisle zorganizowano (zapewne bardzo slusznie) jako 4 oddzielne szosy, po dwie na kazdym pomoscie mostu. Wewnetrzne dwa pasy sa tranzytowe, dla tych, ktorym calkiem nie podrodze jest kiszenie sie z lokalnymi, wjezdzajacymi i zjezdzajacymi na Trase z ulic wzdluz Wisly. Trzy zewnetrzne to kociol przeznaczony dla lokalesow i. wydaje sie, powinno to w zupelnosci wystarczyc.
Czego, jak zwykle, sie czepiam? Otoz od strony poludniowo-zachodniej rozjazd na szose tranzytowa i lokalna to po prostu wybudowanie barierki oddzielajacej pasy (tu jeszcze 4). Dwa wewnetrzne maja strzalki informujace, ze prowadza na wprost, dwa zewnetrzne, ze bedziemy skrecac w prawo.
W PRAWO!!!!???? Ale ja za Wisle, ja musze hamowac, cofac, wjechac na szose na wprost!!!! Nie chce na Wislostrade!!!
Czy ktos mi moze wyjascic co oznaczaja te strzalki? To znaczy czemu jedne, proste prowadza na wprost, a drugie, zagiete w prawo... rowniez na wprost. Pas do zjazdu na wspomniana Wislostrade powstaje pozniej i jest oznakowany. Jakiz debil wpadl na pomysl, ze prosta droga skreca!!!???
Dodam niesmialo, ze docelowo ma byc to szosa ekspresowa i kierowcy gubiacy sie na prawych pasach i probujacy skoczyc na lewe to nie jest to, czego nalezy oczekiwac. A takiego wlasnie misiaczka prawie rozjechalem, gdy w ostatniej chwili zobaczyl strzalki w prawo, a, sadzac po rejestracji, po drodze bylo mu prosto.