Dodaj do ulubionych

Nadmiar farby szkodzi

22.09.15, 09:43
Czyli jak pojechac w prawo, ale prosto...

Z miesiecznym wyprzedzeniem otwatro Trase Torunska. Fakt ten jest godny odnotowania nie tylko z uwagi na skrocenie terminu, ale rowniez na to, ze wykonawca mial zbankrutowac zaraz po rozebraniu mostu, poniewaz dal o okolo 25% nizsza wycene... Nie, nie nizsza od konkurentow. Nizsza od wyceny zamawiajacego, czyli GDDKiA.

Otoz otwarta ja i edek, jak zwykle, ma powazne watpliwosci co do zdrowego rozumu znakologow. Pomijam burdel w oznakowaniu pionowym, bo tu wciaz trwaja roboty wykonczeniowe i cos tam przestawiaja, maluja, betonuja i takie tam. Czekam wiec na docelowe oznakowania PIONOWE.

Poziome juz (chyba) jest.

Przeprawe przez Wisle zorganizowano (zapewne bardzo slusznie) jako 4 oddzielne szosy, po dwie na kazdym pomoscie mostu. Wewnetrzne dwa pasy sa tranzytowe, dla tych, ktorym calkiem nie podrodze jest kiszenie sie z lokalnymi, wjezdzajacymi i zjezdzajacymi na Trase z ulic wzdluz Wisly. Trzy zewnetrzne to kociol przeznaczony dla lokalesow i. wydaje sie, powinno to w zupelnosci wystarczyc.

Czego, jak zwykle, sie czepiam? Otoz od strony poludniowo-zachodniej rozjazd na szose tranzytowa i lokalna to po prostu wybudowanie barierki oddzielajacej pasy (tu jeszcze 4). Dwa wewnetrzne maja strzalki informujace, ze prowadza na wprost, dwa zewnetrzne, ze bedziemy skrecac w prawo.

W PRAWO!!!!???? Ale ja za Wisle, ja musze hamowac, cofac, wjechac na szose na wprost!!!! Nie chce na Wislostrade!!!

Czy ktos mi moze wyjascic co oznaczaja te strzalki? To znaczy czemu jedne, proste prowadza na wprost, a drugie, zagiete w prawo... rowniez na wprost. Pas do zjazdu na wspomniana Wislostrade powstaje pozniej i jest oznakowany. Jakiz debil wpadl na pomysl, ze prosta droga skreca!!!???

Dodam niesmialo, ze docelowo ma byc to szosa ekspresowa i kierowcy gubiacy sie na prawych pasach i probujacy skoczyc na lewe to nie jest to, czego nalezy oczekiwac. A takiego wlasnie misiaczka prawie rozjechalem, gdy w ostatniej chwili zobaczyl strzalki w prawo, a, sadzac po rejestracji, po drodze bylo mu prosto.
Obserwuj wątek
    • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 22.09.15, 10:24
      Może chodzi o to czego cie nie nauczyłem jeszcze choć próbowałem: na rondzie prosto nie oznacza, że kierownica na fix.
      • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 22.09.15, 10:27
        > Może chodzi o to czego cie nie nauczyłem jeszcze choć próbowałem: na rondzie

Tam nie ma ronda. Sa cztery pasy prowadzace, bez najmniejszych wygibasow, na wprost.
        • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 22.09.15, 10:30
          edek40 napisał:

> > Może chodzi o to czego cie nie nauczyłem jeszcze choć próbowałem: na rond
          > zie
          >
          > Tam nie ma ronda. Sa cztery pasy prowadzace, bez najmniejszych wygibasow
          > , na wprost.

No rozumiem, i co w związku z tym? Powinny inaczej prowadzić?
          • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 22.09.15, 10:33
            > No rozumiem, i co w związku z tym? Powinny inaczej prowadzić?

Nigdy nic nie rozumiesz.

Pasy prowadza jak nalezy. Strzalki sa z innej drogi.
            • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 22.09.15, 10:35
              edek40 napisał:

> > No rozumiem, i co w związku z tym? Powinny inaczej prowadzić?
              >
              > Nigdy nic nie rozumiesz.
              >
              > Pasy prowadza jak nalezy. Strzalki sa z innej drogi.

To juz teraz w ogóle nie wiem o co ci chodzi. Co jest nie tak? Nie chcę popełniać twoich błędów więc napisz wyraźnie.
              • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 22.09.15, 10:41
                > To juz teraz w ogóle nie wiem o co ci chodzi. Co jest nie tak?

Masz cztery pasy do jazdy na wprost przez Wisle. Dwa wewnetrzne zasluzyly na namalowanie prostych strzalek, dwa zewnetrzne na namalowanie strzalek w prawo.

Prosciej (niz proste sa te pasy) nie potrafie.
                • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 22.09.15, 10:47
                  edek40 napisał:

> > To juz teraz w ogóle nie wiem o co ci chodzi. Co jest nie tak?
                  >
                  > Masz cztery pasy do jazdy na wprost przez Wisle. Dwa wewnetrzne z
                  > asluzyly na namalowanie prostych strzalek, dwa zewnetrzne na namalowanie
                  > strzalek w prawo.
                  >
                  > Prosciej (niz proste sa te pasy) nie potrafie.

K.....a a możesz mi to narysować? Tylko się nie denerwuj bo ja wcale nie podważam twoich wątpliwości co do sensu tego oznakowania, tym bardziej że w lato tam sie dwa razy zgubiłem jadąc do.... niedaleko ciebie.
                  • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 22.09.15, 11:14
                    > K.....a a możesz mi to narysować?

Tu masz zdjecie mostu:

https://d-nm.ppstatic.pl/kadr/k/r/50/6c/55ffa9768736d_o,size,933x0,q,70,h,9beea6.jpg

Jak widzisz, oddzielone bariera pasy biegna rownolegle, nigdzie nie skrecaja i takie tam. Nie skrecaja rowniez nigdzie, gdy miedzy pasami wyrasta bariera. Jednak na prawe pasy kieruja strzalki sugerujace skret w prawo (czyli na logike na zjazd na Wislostrade w kierunku Gdanska i centrum). Po co w ogole strzalki?
                    • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 22.09.15, 19:41
                      No dobra, ale co tu jest nie tak? Taki sam myk jest pod Florencją i po dwa pasy ciągną się przed dobre 1.5 km oddzielone barierkami a nawigacja cały czas ci mówi "trzymaj się prawej".
                      • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 10:09
                        > No dobra, ale co tu jest nie tak? Taki sam myk jest pod Florencją i po dwa pasy
                        > ciągną się przed dobre 1.5 km oddzielone barierkami a nawigacja cały czas ci m
                        > ówi "trzymaj się prawej".

I co? Wjazd na nie oznaczony jest tak, ze czesc jedzie prosto, a czesc skreca w prawo?

Pokaz SV.
                        • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 15:07
                          Wrócę do domu to poszukam i wkleję
                          .
                        • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 21:08
                          www.google.pl/maps/@43.849313,11.1710054,3a,46.6y,212.33h,83.27t/data=!3m6!1e1!3m4!1sV6bLlOhvLzWGqNM6TdkXTA!2e0!7i13312!8i6656
                          Przeczytaj jadą przepisowo gdzie ta droga wiedzie. Życzę szczęścia. Akurat dziś jest tam remont i trzeba wolniej jechać ale przed remontem 130km/h i 200m na podjęcie właściwej decyzji
                          ----
                          www.google.pl/maps/@43.8455353,11.1677779,3a,75y,209.74h,84.1t/data=!3m6!1e1!3m4!1snsMGb3K_T1HQ49Qms4yPsw!2e0!7i13312!8i6656
                          Chcę do Rzymu. I dlaczego do Livorno pokazują A12 skoro zajd jest na A11
                          • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 24.09.15, 10:29
                            Zaden z powyzszych nawet nie zbliza sie do tego, o czym pisze.
                            • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 24.09.15, 10:42
                              edek40 napisał:

> Zaden z powyzszych nawet nie zbliza sie do tego, o czym pisze.

Wytłumacz dlaczego?
                              • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 24.09.15, 10:44
                                > Wytłumacz dlaczego?

Bo to faktycznie rozjazdy.

A w opisywanym przypadku to rownolegle jezdnie. Oznakowania wymaga wylacznie fakt, ze z lewych pasow to tylko tranzyt.
                                • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 24.09.15, 10:48
                                  edek40 napisał:

> > Wytłumacz dlaczego?
                                  >
                                  > Bo to faktycznie rozjazdy.

Nie, nie do końca. Z 3 pasa od lewej dalej jest to tranzyt na Rome.

> A w opisywanym przypadku to rownolegle jezdnie. Oznakowania wymaga wylacznie fa
                                  > kt, ze z lewych pasow to tylko tranzyt.

To dla mnie logiczne. Gdybym chciał jechać do Rosji zająłbym lewy skrajny ewentualnie lewy pas.
                                  • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 24.09.15, 11:01
                                    > To dla mnie logiczne. Gdybym chciał jechać do Rosji zająłbym lewy skrajny ewent
                                    > ualnie lewy pas.

Dlacego? Przeciez to jeden most i jesli nie zdarzysz tego zrobic z roznych powodow, mozesz bez szkody kontynuowac jazde prawymi? Dotyczy to przede wszystkim TIRow, ktore jesli nie dosc wczesnie zajma odpowiedni pas, powoduja spory burdel. A moga pojechac prosto i nie robic burdelu.
                                    • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 24.09.15, 11:07
                                      edek40 napisał:

> > To dla mnie logiczne. Gdybym chciał jechać do Rosji zająłbym lewy skrajny
                                      > ewent
                                      > > ualnie lewy pas.
                                      >
                                      > Dlacego? Przeciez to jeden most i jesli nie zdarzysz tego zrobic z roznych powo
                                      > dow, mozesz bez szkody kontynuowac jazde prawymi?

Bo taka logika jazdy jest na całym świecie. Nie ja ja wymyśliłem. Jak mam jechac tranzytem, to jadę prosto 1st. od lewej ew. drugim. Jak przypuszczam, że po pewnym czasie zechcę skręcać w lewo/prawo to zajmuję pasy 3/4 od lewej.
                                      • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 24.09.15, 11:14
                                        > Bo taka logika jazdy jest na całym świecie.

I ta logika powoduje zatory, poniewaz drogowskazy sa kilkaset metrow dalej niz miejsce decyzji?
                                        • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 24.09.15, 11:18
                                          edek40 napisał:

> > Bo taka logika jazdy jest na całym świecie.
                                          >
                                          > I ta logika powoduje zatory, poniewaz drogowskazy sa kilkaset metrow dalej niz
                                          > miejsce decyzji?

Ta logika powoduje, że zatorów nie ma.
                                          • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 24.09.15, 11:25
                                            > Ta logika powoduje, że zatorów nie ma.

Czyli znowu - droga perfekcyjna, a wszystkiemu winni sa kierowcy.

Czegoz ja sie po tobie moglem spodziewac?
                                            • ocala Re: Nadmiar farby szkodzi 24.09.15, 11:28
                                              edek40 napisał:

> > Ta logika powoduje, że zatorów nie ma.
                                              >
                                              > Czyli znowu - droga perfekcyjna, a wszystkiemu winni sa kierowcy.

Droga taka sama jak gdzie indziej wiec czemu tu są zatory a "tam" ich nie ma?
    • bimota Re: Nadmiar farby szkodzi 22.09.15, 12:08
      A CO TO JEST POMOST MOSTU ?
    • samspade Re: Nadmiar farby szkodzi 22.09.15, 20:58
      Poczekaj na oznakowanie pionowe.
      • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 10:08
        > Poczekaj na oznakowanie pionowe.

Drogowskazy i takie tam juz sa.

Lewe pasy prowadzaca do Bialegostoku. Prawe zas do Augustowa, choc do Bialegostoku rowniez.

Wczoraj stalem tam w malym zatorze spowodowanym panicznym zmienianiem pasow.
        • samspade Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 10:19
          Osoby robiące oznakowanie mogły wyjść z założenia że kierowca powinien znać geografię i wiedzieć. Nie wiem czemu nie mogą na asfalcie pisać kierunków.
          Niedawno otworzyli obwodnice Janek. Ale w stolicy jadący Jerozolimskimi kierowani byli w Łopuszańską. Może poprawią to oznakowanie wraz z oddaniem odcinka do 7?
          • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 10:36
            > Osoby robiące oznakowanie mogły wyjść z założenia że kierowca powinien znać geo
            > grafię i wiedzieć. Nie wiem czemu nie mogą na asfalcie pisać kierunków.

W tak gestym ruchu nie zda egzaminu.

Ja sklaniam sie ku pytaniu po jaki grzyb w ogole cokolwiek malowali? Te cztery pasy prowadza na wprost. Pasy do zjazdu na Wislostrade powstaja potem i sa odpowiednio oznakowane i jest to oznakowanie nie budzace najmniejszych watpliwosci.

Faktycznie oficjalna droga na Augustow wiedzie prawymi pasami. Nie znam jednak nawigacji, ktora nie prowadzi w oparciu o S8/DK8 ze zjazdem w Ostrowii lub Zabrowie (czyli na Bialystok). Jesli wiec taki jadacy do Augustowa trzyma sie prawych pasow, moze wpasc w panike (i chyba wpada sadzac po zatorze), ze nawigacja kaze prosto, a pasy jakoby skrecaja. Moze spodziewac sie jakiegos bledu i zaczyna go rozwazac w ruchu. Jadacy do Bialegostoku tez przejedzie przez Wisle prawymi pasami. Ci tez, o czym pisalem, wykonuja dziwne manewry. Nawigacja kaze prosto, a tu prosze, dwa pasy skrecaja.
            • samspade Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 10:50
              Jeżeli można potem zjechać z wewnętrznych pasów to oznakowanie jest zbędne. Jeżeli nie można to trzeba poinformować kierowców jak mają jechać. A nie liczyć na to że każdy ma nawigację.
              Inna sprawa jak jak to się zrobi.
              • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 10:53
                > Jeżeli można potem zjechać z wewnętrznych pasów to oznakowanie jest zbędne. Jeż
                > eli nie można to trzeba poinformować kierowców jak mają jechać.

Zgadza sie.

Temu sluza drogowskazy.

Dwa skraje pasy przede wszystkim prowadza na wprost. Juz lepsze bylyby strzalki, jelsi juz trzeba wydawac na to kase, informujace, ze jedziemy na wprost i w prawo.
                • samspade Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 11:00
                  Wielkie mi wydawanie kasy. Oznakowanie jest potrzebne. Zarówno pionowe jak i poziome.
                  • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 11:04
                    > Wielkie mi wydawanie kasy. Oznakowanie jest potrzebne. Zarówno pionowe jak i po
                    > ziome.

Ja rozrozniam wydanie kasy na POTRZEBNE i dobre oznakowanie oraz na oznakowanie POTRZEBNE, ale do bani. Jedno jest celowe, drugie to marnotrastwo.
                    • samspade Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 11:09
                      Post wyżej napisałeś: "jelsi juz trzeba wydawac na to kase". To dość jasne postawienie sprawy. Być może źle się wyraziłeś.
                      • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 11:16
                        > Post wyżej napisałeś: "jelsi juz trzeba wydawac na to kase". To dość jasne post
                        > awienie sprawy. Być może źle się wyraziłeś.

Napisalem tez, ze jesli juz trzeba malowac te pasy, to niech skrajne prawe maja strzalke na wprost i w prawo. Jestem jednak zdania, ze strzalki sa w ogole niepotrzebna.
                        • samspade Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 12:10
                          Mimo wszystko jestem zdania że powinno się powtarzać informacje zawarte na znakach pionowych.
                          Coś takiego
                          www.google.pl/maps/@52.2059356,20.8508851,3a,49.2y,236.84h,72.1t/data=!3m6!1e1!3m4!1sTfmWpK6f7naqx_grbtF5Hw!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1
                          Koszt żaden a może pomóc.
                          • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 13:20
                            > Mimo wszystko jestem zdania że powinno się powtarzać informacje zawarte na znak
                            > ach pionowych.

Ale tu samochody istotnie skrecaja.
                            • samspade Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 14:45
                              To nieistotne czy skręcają.
                              Chodzi o zajęcie dobrego pasa. Ja jestem z tych, którzy starają się trzymać prawej krawędzi.
                              Zresztą choćbym i wszystkich wyprzedzał lewym pasem chciałbym wiedzieć przed podziałem jezdni że powinienem trzymać się zewnętrznych pasów. Ogólnie żeby zająć odpowiedni pas.
                              Uważam że powtórzenie informacji zawartej na drogowskazie jest pomocne i tyle.
                              • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 14:49
                                > To nieistotne czy skręcają.

Sadzac z kotla - istotne.

> Chodzi o zajęcie dobrego pasa.

Dlatego musi byc czytelnie oznakowany.

> Uważam że powtórzenie informacji zawartej na drogowskazie jest pomocne

Jako praktyk, jezdzacy w tym miejscu informuje Cie, ze z uwagi na gesty ruch informacje na drodze sa malo czytelne. Strzalke zinterpretujesz. Numeru szosy z reguly nie.

W Barcelonie dojazd do lotniska oznaczony byl czerwona kreska, na podobienstwo kresek malowanych na podlogach np. szpitali (as seen on TV, bo u nas rzadko). Ogladajac niedawno SV tego rejonu, z zalem zauwazam, ze juz jej nie ma. A bylo to re-we-la-cyj-ne.
                                • samspade Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 15:02
                                  edek40 napisał:

> > To nieistotne czy skręcają.
                                  >
                                  > Sadzac z kotla - istotne.

Dla mnie nie. Ja jako użytkownik drogi chcę dostać czytelny sygnał jak jechać. Wolę informację o celu niż to ze dana droga prowadzi prosto i gdzieś w prawo. Bo okazuje się że prosto z prawej jezdni nie jest tym samym co prosto z lewej. I o to chodzi.
                                  Nie wiem czemu u nas nie można zrobić czegoś porządnie. Oddają drogę ale kierunkowskazy kierują jadących starą drogą. Wychodzi że bez nawi z aktualnymi mapami lipa. Trzeba mieć tel z googlem
                                  • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 15:29
                                    > Dla mnie nie. Ja jako użytkownik drogi chcę dostać czytelny sygnał jak jechać.
                                    > Wolę informację o celu niż to ze dana droga prowadzi prosto i gdzieś w prawo. B
                                    > o okazuje się że prosto z prawej jezdni nie jest tym samym co prosto z lewej. I
                                    > o to chodzi.

Sam tu sie zaczalem zastanawiac o co chodzi.

Ale moze jestem malo ogarniety i jest oczywista oczywistoscia, ze prosto, to w prawo?
                                    • samspade Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 15:52
                                      Nie o tym pisałem.
                                      Ale o tym wiesz.
                                      • edek40 Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 15:55
                                        > Nie o tym pisałem.
                                        > Ale o tym wiesz.

Ty pisales, jak Ci sie wydaje.

A ja o tym, jak jest.
                                        • samspade Re: Nadmiar farby szkodzi 23.09.15, 16:58
                                          Pisałem jak chciałbym żeby było. I jak jest/było w innym miejscu.
                                          Ty również napisałeś jak chciałbyś żeby było.
    • edek40 Kilkuset metrowy zator 24.09.15, 10:31
      Porusza sie 10-20 km/h. Powodem jest.... poszerzenie drogi z 3 do 4 pasow. Kierowcy za cholere nie wiedza skad, dokad i po co, bo drogowskazy, jesli juz cokolwiek rozjasniaja, sa kilkaset metrow dalej.
    • edek40 Dolozyli tablice 25.09.15, 10:17
      Dzis im sie przyjrze, ale maja szase rozwiazac problem odpowiednio wczesnego zajmowania pasow.
      • ocala Re: Dolozyli tablice 25.09.15, 21:05
        edek40 napisał:

> Dzis im sie przyjrze, ale maja szase rozwiazac problem odpowiednio wczesnego za
        > jmowania pasow.

Gdzie prowadzą każdy z pasów licząc od lewej? Bo czegoś nie roizumiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka