drugiich 02.07.10, 06:48 www.dusseldorf2010.gosilesia.pl Jadę tam jeszcze dzisiaj, może będą rolady z modrą kapuchą? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donnerbalken "modra..." kapusta 02.07.10, 09:20 drugiich napisał: > www.dusseldorf2010.gosilesia.pl > Jadę tam jeszcze dzisiaj, może będą rolady z modrą kapuchą? ------------------------------ Odpowiedz Link
trzeci-konkwistador a od kiedy to Slązaki gadają po polskiemu? 02.07.10, 10:36 przy każdym otwarciu ryja, strzelasz gafy jak Bronek Odpowiedz Link
lepian4 Re: a od kiedy to Slązaki gadają po polskiemu? 02.07.10, 12:23 Bronka gafy? O czym mowa? Kolesie Jarusia jeszcze sie nie douczyli odnosnie Norwegii? Odpowiedz Link
pyskata.1 Re: a od kiedy to Slązaki gadają po polskiemu? 02.07.10, 22:40 trzeci-konkwistador napisał: > przy każdym otwarciu ryja, strzelasz gafy jak Bronek Sam strzelasz gafy, żaden prawdziwy Slązak nie ma na imię Bronek Odpowiedz Link
trzeci-konkwistador drogie dziecko, oszczędzę Ciebie, bo mam 03.07.10, 00:41 w tej chwili dobry humor. Poczytaj sobie o ludności Sląska w tym artykule: de.wikipedia.org/wiki/Schlesien. Jeżeli nie zrozumiesz, to jest też o Sląsku po polsku. A wstawka o Bronku strzelającym gafy została zaczerpnięta z dowcipu rysunkowego Henryka Sawki zamieszczonego na stronie 8 w Polityce nr 25 z 19 czerwca 2010 roku. Ale żeby na to trafić to nie wystarczy mówić, że się coś czyta Odpowiedz Link
pyskata.1 drogi dziadku Ichu 03.07.10, 12:19 Diese Seite existiert nicht Artikel verschwunden? Odpowiedz Link
fan.club Dyskretny Tipp 03.07.10, 12:32 Proszę spróbować jeszcze raz, ale usunąć kropkę za "Schlesien". I proszę pamiętać: jak już - to Śląsk tylko z ponktem, a nie jakąś tam kropką. "Sól ziemi czarnej" względnie "Perłę w koronie" oglądała? Odpowiedz Link
pyskata.1 Re: uchowaj Boże, Pyskata tylko seriale, hehehe 03.07.10, 16:56 Mogę wpaść na M jak Miłość? Nie mam polskiej TV Odpowiedz Link
niki_8 Re: Schlesien in Düsseldorf: 02.07.10, 14:01 Modro kapusta obowiązkowo do rolad..ale na ten upal to chyba za ciezkie jedzonko Odpowiedz Link
jureek Re: Schlesien in Düsseldorf: 02.07.10, 14:11 niki_8 napisała: > Modro kapusta obowiązkowo do rolad..ale na ten upal to chyba za ciezkie > jedzonko Racja. O tej porze roku jako dodatek do drugiego dania była zielona sałata z ogródka okraszona wytopioną sloniną wędzoną i zamiast klusek śląskich pierwsze młode ziemniaki (bo z młodych ziemniaków kluski się nie udają). Tak w ogóle, to zatęskniłem za czasami, kiedy jadało się zgodnie z porami roku, a nie tak jak teraz, że te same warzywa i owoce są przez cały rok. U nas w domu była to kapusta (czerwona i biała jesienią), zimą i na przednówku kapusta kiszona, na wiosnę zielona sałata, później mizeria ze śmietaną i mój przysmak - czyli sałatka z fasolki szparagowej w wykonaniu mojej babci, która w latach 20-ych zanim wyszła za dziadka praktykowała w najlepszych restauracjach dla kuracjuszy w Quedlinburgu i Wernigerode. Później, pod wpływem polskiej kuchni doszły jeszcze buraczki, pierwotnie w kuchni śląskiej nieznane. Niech żyje slow food! Jura Odpowiedz Link
drugiich wszystko smaczne Panie Jurku, ale do 02.07.10, 15:03 młodych ziemniaczków najlepiej smakuje szabelek! Odpowiedz Link
jureek Re: wszystko smaczne Panie Jurku, ale do 02.07.10, 15:36 drugiich napisał: > młodych ziemniaczków najlepiej smakuje szabelek! Nie znam. Masz jakieś zdjęcie? Jura Odpowiedz Link
drugiich to przecież fasolka szparagowa, hehehehe 02.07.10, 15:50 pl.wiktionary.org/wiki/szabelek Odpowiedz Link
jureek Re: czyli po naszymu sznitbołny 02.07.10, 15:57 A młode ziemnaczki lubie też okraszone szpekiem i do tego zsiadłe mleko. Jura Odpowiedz Link
ja.nusz Re: czyli po naszymu sznitbołny 02.07.10, 19:03 Nie ma to jak swojskie żarcie: www.youtube.com/watch?v=X2B_mMTX4TQ Odpowiedz Link
drugiich poznański szabelek to żadne sznitbołny, 03.07.10, 00:45 tylko fasolka szparagowa w całości. Odpowiedz Link
jessi_a Re: czyli po naszymu sznitbołny 03.07.10, 14:43 a badz ze cicho bo ja jeszcze pare dni potrzebuje. Odpowiedz Link
drugiich to ja się zbieram na festyn, 02.07.10, 15:54 może upoluję jakąś seksi ślązaczkę? Inne regiony też mogą być! A Wy, "menrzowie" oglądajcie mecze i niech "małrzonki" donoszą piwo Odpowiedz Link
fan.club Re: to ja się zbieram na festyn, 03.07.10, 10:44 Andere Länder, andere Titten? Odpowiedz Link
drugiich zgadzam się, że to nie na ten upał, 02.07.10, 15:02 ale chciałem tylko podać coś z kuchni regionalnej. I latryna nie załapała Odpowiedz Link
drugiich było fajnie, spotkałem nawet 03.07.10, 00:44 szczęśliwych Polaków Tu i ówdzie przemykały się nawet Karolinki z Gogolina Fortsetzung folgt! Odpowiedz Link
jessi_a Re: było fajnie, spotkałem nawet 03.07.10, 14:44 ino szybko w droge musze sie szykowac. Odpowiedz Link