jessi_a 18.03.08, 06:57 wydarzenia w Tybecie wywolaly na swiecie burzliwa dyskusje, czy bojkotowac olimpiade w Pekinie. No wlasnie bojkotowac, czy przykmnac oczy i zatkac uszy na to co sie wyprawia w Tybecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kran Re: Wydarzenia w Tybecie a olimpiada w Pekinie 18.03.08, 08:09 Wiem ze zdania sa podzielone ale ja jestem za bojkotem. Kran Odpowiedz Link
jessi_a Re: Wydarzenia w Tybecie a olimpiada w Pekinie 18.03.08, 08:40 to jeszcze nic ze zdania sa podzielone. Ja to "jestem sama podzielona", z jednej strony bojkot bylby dobra lekcja, ale z drugiej strony widze sportowcow, ktorzy na ta chwile przygotowuja sie latami. I co, ze wzgledu na polityke nie beda mogli miec "swoich piec minut". Czy to wszystko musi byc takie trudne? Odpowiedz Link
jessi_a a jednak Niemcy zawiesily 20.03.08, 08:36 rozmowy z Chinami w sprawie pozyczek, do czasu az sie nie uspokoi w Tybecie. Odpowiedz Link
jecki.p w celu zasklepienia Twojego rozdarcia, jessi: 20.03.08, 22:39 nie musisz zalowac sportowcow, ktorzy nie beda mieli "5 minut". znalem i znam nadal naukowcow, lekarzy, nauczycieli, ktorzy oddali nie 5 minut, lecz 5,10,15 lat swojego zycia jako palacze, wozni, pomocnicy murarza - w Polsce, Estonii, Czechach, na Wegrzech... Zaluj zamordowanych za to, ze pragneli wolnosci. j. Odpowiedz Link
jessi_a Re: w celu zasklepienia Twojego rozdarcia, jessi: 21.03.08, 09:29 Swieta racja. Ogien ze swietej gory Olimpu nie powinen zaplanac w Chinach. Odpowiedz Link
jessi_a Re: Wydarzenia w Tybecie a olimpiada w Pekinie 20.03.08, 18:15 Wśród sportowców zagranicznych również nie słychać jakichś spektakularnych oświadczeń, a Brytyjski Komitet Olimpijski zabronił wręcz wypowiadania się w na temat praw człowieka w Chinach . "Nie będę wypowiadać się w żadnej politycznie drażliwej kwestii" - taką deklarację mieli podpisać brytyjscy sportowcy przed wyjazdem na olimpiadę do Pekinu. Kto nie podpisze, nie jedzie. Kto podpisze i coś piśnie - wyleci z igrzysk. Brytyjskie media od razu zauważyły, że podobnie było tylko raz w historii. W 1936 roku w Berlinie. Choć nie można wykluczyć, że po rezygnacji kilku znanych nazwisk, przyłączą się następne, to na razie jedyną znaną osobą, która zrezygnowała z Pekinu jest Steven Spielberg, który miał reżyserować ceremonię otwarcia. Jeśli sprawdzą się zapowiedzi sportowców, którzy zbojkotują ceremonię, albo co najmniej pomachają na niej tybetańską flagą, Chińczykom przyda się naprawdę dobry reżyser, by pokazać światu swoją drugą twarz. gazeta.pl wiadomosci nie trzeba komentarza. Odpowiedz Link
pianazludzen Re: Wydarzenia w Tybecie a olimpiada w Pekinie 22.03.08, 17:06 Moim zdaniem trzeba bylo sie wczesniej zastanawiac, zanim przyznano olimpiade Chinom. To taka nowosc, ze lamane sa przez nich notorycznie prawa czlowieka? JAk ktos pisal, ponizej, bojkot uderzy chyba najbardziej do przygotowujacych na olimpiade sportowcow. Uwazam jednak, ze powinini oni zamanifestowac wyraznie stanowisko potepiajace dzialania chin w tybecie. Odpowiedz Link
jessi_a Re: Wydarzenia w Tybecie a olimpiada w Pekinie 23.03.08, 08:54 moim zdaniem olimiada w chinach , to szopka "taniec na czyims grobie" to zdanie wyczytalam w internecie. Odpowiedz Link
jessi_a a to znalezione w internecie 23.03.08, 09:08 img291.imageshack.us/img291/9716/3a2749f9664f1045medya4.jpg Odpowiedz Link
jecki.p A propos: 23.03.08, 17:48 to chinaemb_de@mfa.gov.cn jest adres mailowy ambasady chinskieg w D. Zasypujcie bandytow protestami ! j. Odpowiedz Link
jessi_a Re: A propos: 24.03.08, 10:02 a czy oni te protesty czytaja, klick na kosz i juz po sprawie Chinskie wladze usiluja narzucic światu wlasna wersje wykorzystujac do tego - nawet Internet,m.in. blokowany w Chinach serwis internetowy YouTube Odpowiedz Link
jessi_a Re: A propos: 30.03.08, 17:02 pamietacie olimpiade w Moskwie i gest Kozakiewicza ? Tez bojkotowano. Odpowiedz Link
jessi_a a tak sobie dalej pisze i gdybam 30.03.08, 17:09 bojkot Olimpiady i co Chiny ruszaja w odwecie na podboj swiata toz ta armia zadepcze nas, miliony ,az strach sie bac ))) Odpowiedz Link
kolonistka Re: A propos: 31.03.08, 10:15 Z tego co pamietam to gest Kozakiewicza nie byl skierowany przeciwko rzadom ZSRR tylko olimpijskim kibicom, ktorzy podczas jego skokow gwizdali, buczeli i zachowywali sie jak buce poniewaz oczywiscie pragneli zwyciestwa autochtona. Poza tym jak juz ktos napisal wyzej nie od wczoraj w Chinach lamane sa prawa czlowieka wiec ten bojkot, oburzenie i bunt jest troche jakby za pozno (wg. mnie). Ponadto denerwuje mnie, ze politycy wszystkich panstw chca "robic" z Chinami interesy ale sportowcy maja "robic" polityke. Moim zdaniem nie tedy droga... z drugiej zas strony innej jakby tez nie widze bo czego sie nie dotkne jest made in China... wiec w ramach protestu nalezaloby praktycznie ze wszystkigo zrezygnowac (( Wszycy Ci, ktorzy przezyli komune w Polsce, lata 70-te i 80-te wiedza co to znaczy zyc w takim systemie - choc cierpienia Demoludow w tych latach sa chyba maloporownywalne z tym co sie dzieje w Chinach. Odpowiedz Link
jessi_a Re: A propos: 31.03.08, 12:14 liczy sie symbol (mysle o gescie Kozakiewicza oczywiscie),dla wielu Polakow, dla mnie tez, mialo to ogromne znaczenie.Ktos sie osmielił publicznie, na forum miedzynarodowym, wyrazic swoje uczucia wobec towarzyszy radzieckich. A swoja droga fajny skorcz miesni mial nasz Kozakiewicz. Odpowiedz Link
kolonistka Re: A propos: 01.04.08, 13:49 Ja nie twierdze, ze dla mnie ten skorcz nie mial znaczenia .. nie twierdze rowniez, ze Kozakowi nie "skorczylo" sie rowniez troche przeciw Sojuzowi - jednak ma sie to nijak do ewentualnego bojkotu olimpiady w Pekinie. To byl spontaniczny odruch, ktory przeszedl do historii - tu i teraz chce sie robic sportowcami polityke. Ot co... Odpowiedz Link
jessi_a Re: A propos: 01.04.08, 13:56 ta olimpiada byla bojkotowana. czyli juz robiona sportowcami polityke. Polacy jako bratni narod niestety musieli wystapic, bo tak chcialy wladze a nie narod. Wiec ten gest byl w pewnym sensie symbolem, przynajmniej dla mnie. Taka mala forma bojkotu. Odpowiedz Link
jecki.p kolonistko, 01.04.08, 18:30 polituj sie moze troche nade mna, miast nad biednymi sportowcami... sportowiec, znaczy - nie czlowiek ? WIECEJ, niz czlowiek, ktory nie powinien raczej tanczyc na cmentarzu? j. Odpowiedz Link
kolonistka Re: kolonistko, 08.04.08, 14:09 <lituje sie>;<glask_glask> ja sie nie lituje nad sportowcami-ja po prostu uwazam, ze nie tedy droga. Bo zalozmy, ze sportowcy zbojkotuja olimpiade i ta sie odbedzie tylko w towarzystwie Kuby i Korei. Zaraz po jej zakonczeniu politycy wielu krajow poleca robic tam interesy, podpisywac umowy itd... Malo tego - beda sie jeszcze przepychac w bramce .. Jezeli chodzi o sport, to ten jako taki dawno przestal byc dla mnie interesujacy bo to nie sa wyczyny sportowcow tylko farmakologow. Powiedz mi prosze co Twoim zdaniem powinni zrobic sportowcy na calym swiecie? Powiedziec chromole - nie jade? Swietny pomysl - ale jezeli juz, to powinni powiedziec tak wszyscy a sam wiesz, ze to nierealne bo zbyt duzo kasy juz w przygotowania wtopiono. I wracamy do punktu wyjscia ... zyski, pieniadze, inwestycje, umowy, zyski .... Nie zrozum mnie zle - jestem za "ukaraniem" Chin - naprawde ... ale powinno byc to "wykonane" jednomyslnie i jednym cieciem - zeby ich to zabolalo, zeby zostali "odarci z honoru" wobec calego swiata - smiem twierdzic iz polowiczne ruchy niczego nie zmienia (( Daj Boze zebym sie mylila ... Odpowiedz Link
jecki.p mowimy troche 08.04.08, 17:50 obok siebie... napisalas, ze chce sie "sportowcami robic polityke", ja zas pytam: niby dlaczego sportowcami. czyz sportowiec to nie czlowiek, jak kazdy inny? czyz WLASNA etyka sportowca (aby nie nadwyrezac terminu "sumienie") nie moze mu podpowiedziec, ze nie wypada tanczyc na cmentarzu? j. Odpowiedz Link
kolonistka widzisz 09.04.08, 12:29 ja w swej nieswiadomosci wyszlam z zalozenia, ze od polityki sa politycy, ze od sportu sa sportowcy a od pradu elektrycy .. niedouczona jezdem .. I masz racje .. od sportowca mozna wymagac etyki od polityka niekoniecznie .. Jednak niemala nowoscia jest dla mnie informacja, ze kazdy sportowiec sam sobie wykupuje karnet na "wziecie" udzialu w igrzyskach a co za tym idzie sam sobie moze powiedziec(zgodnie ze wlasnym sumieniem) "mam w d*pie .. nie jade" ..i oddac bilet lotniczy w WizzAir Skoro juz mowa o sumieniu i etyce ... to moze porozmawiajmy dlaczego nie mowi sie o bojkotowaniu towarow pochodzenia/produkcji chinskiego/ej? Przez caly czas debatuje sie na temat pojechac nie pojechac, wystapic, nie wystapic, bojkotowac, nie bojkotowac .. Zdmuchnac ogien czy nie ... a reszta idzie na targ i kupuje czosnek udajac, ze nie wie skad przybyl ... Odpowiedz Link
jecki.p Twoja ironia 09.04.08, 17:03 (Jednak niemala nowoscia jest dla mnie informacja, ze kazdy sportowiec sam sobie wykupuje karnet na "wziecie" udzialu w igrzyskach a co za tym idzie sam sobie moze powiedziec(zgodnie ze wlasnym sumieniem) "mam w d*pie .. nie jade" ..i oddac bilet lotniczy w WizzAir), jesli miala to takowa byc, trafia - panu Bogu prosto w okno. Chyba ze - co z kolei dla mnie byloby niebywala nowoscia - sprotowcy jada na olimpiade jako pracownicy (czyi - panstwa?) zatrudnieni na umowach o prace... Pracodawca kaze, wiec m u s z o m. Jesli zas o czosnek chodzi, moja gosposia, przemila Genovefa, kupuje go u okolicznych gospodarzy. j. Odpowiedz Link
jessi_a bojkot Addidasa i Coca-Coli 10.04.08, 11:22 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,5060109.html Odpowiedz Link
jessi_a w Angli sie nie udalo ale za to w Paryzu 07.04.08, 19:24 szczegoly tu: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5095693.html Odpowiedz Link
jessi_a Re: Viva la France!!!! 07.04.08, 20:15 Nawet nie mozna produktow chinskich zbojkotowac po "ludzku", bo w prawie kazdym produkcie jest kawalek Chin. Nie mowiac o czosnku, ktory na straganie w najlepsze udaje nasz europejski. Odpowiedz Link
jessi_a czyz to nie jest naiwnosc 10.04.08, 12:30 www.dziennik.pl/swiat/article152066/Dalajlama_To_dobrze_ze_olimpiada_bedzie_w_Chinach.html Odpowiedz Link
fan.club Co łączy olimipiadę z nazistami i hitlerowcami? 12.04.08, 14:06 Odpowiedź: igraszki z ogniem! de.wikipedia.org/wiki/Fackellauf Odpowiedz Link
konrad-walenrod Fackellauf 12.04.08, 17:23 fan.club napisał: > Odpowiedź: igraszki z ogniem! ----------------------- Odpowiedz Link