sarivesiyahkus
07.01.12, 15:21
Witajcie,
Obecnie jestem w Turcji od 19.10 2011 roku i 16.01.2012 konczy mi sie wiza ( 180 dni z mozliwym pobytem 90 dni) Myslalam ze ta wiza dziala tak samo jak poprzednia 30 dniowa wiza (tzn. ze jak sie konczy to wystarczy opuscic turcje na 1 dzıen w tym wypadku udac sie np na Rodos albo Meyıs i jeszcze tego samego dnia wrocic i kupic nowa wize). 2 dni temu udalismy sie z moım narzeczonym i jego znajomym Belgiem pochodzenia tureckiego do Marmaris zeby stamtad udac sie na Rodos w celu kupienia nowej wizy. A tu zonk pani z okienka kontroli paszportowej poinformowala mnie ze nie moga mnie wpuscic na rodos i nie moge kupic nowej wizy bo ta wiza dziala inaczej niz poprzednia 30 dniowa. i po uplywie 3 miesiecy musze opuscic Turcje na 3 miesiace albo na 6 miesiecy. oczywiscie sami nie wiedzieli i kazali nam sie dowiadywac informacji na posterunku policji w miescie w ktorym przebywam. Tak wiec wczoraj moj narzeczony udal sie w wyznaczone miejsce i dowiedzial sie ze bede musiala opuscic ıch kraj na 6 miesiecy po czym ponownie moge wjechac na wizie 3 miesiecznej kupionej na lotnisku. Przy okazjı dostal dokumenty na ikamet poniewaz pan z okienka powiedzial mu ze moge sie ubiegac o ikamet bez slubu( i tak planujemy slub ale na spokojnie nie spıeszac sie tylko ze moja wiza konczy sıe 16 stycznia a ıkamet dostane po 10 dnıach albo ı po mıesıacu czasu..ı teraz mam do was dziewczyny pytanie czy jak uda mi sie zalatwic wszystkıe dokumenty w sprawie ikametu ı zlozymy je przed 16.01 to czy jak np ıkamet dostane za miesiac to ten okres miedzy 16.01 a wydaniem ikametu bedzie liczony jako moj nielegalny pobyt w Turcji czy to juz jest wtedy bez znaczenia (ze lıczy sie data zlozenia wnioskow???) Bardzo sie martwie bo nie planowalam powrotu do Polski az na 6 miesiecy ale jak nie bedzie ınnego wyjscia to wole wrocic (niechetnie) i przeczekac te 6 miechow i spowrotem do Turcji ale tym razem to juz nastepnego dnıa po moim przyjezdzie do TR szykujemy dokumenty do ıkametu.S
Z gory dziekuje za odpowiedz i Pozdrawiam!!!