Dodaj do ulubionych

problem - nowa wiza

07.01.12, 15:21
Witajcie,
Obecnie jestem w Turcji od 19.10 2011 roku i 16.01.2012 konczy mi sie wiza ( 180 dni z mozliwym pobytem 90 dni) Myslalam ze ta wiza dziala tak samo jak poprzednia 30 dniowa wiza (tzn. ze jak sie konczy to wystarczy opuscic turcje na 1 dzıen w tym wypadku udac sie np na Rodos albo Meyıs i jeszcze tego samego dnia wrocic i kupic nowa wize). 2 dni temu udalismy sie z moım narzeczonym i jego znajomym Belgiem pochodzenia tureckiego do Marmaris zeby stamtad udac sie na Rodos w celu kupienia nowej wizy. A tu zonk pani z okienka kontroli paszportowej poinformowala mnie ze nie moga mnie wpuscic na rodos i nie moge kupic nowej wizy bo ta wiza dziala inaczej niz poprzednia 30 dniowa. i po uplywie 3 miesiecy musze opuscic Turcje na 3 miesiace albo na 6 miesiecy. oczywiscie sami nie wiedzieli i kazali nam sie dowiadywac informacji na posterunku policji w miescie w ktorym przebywam. Tak wiec wczoraj moj narzeczony udal sie w wyznaczone miejsce i dowiedzial sie ze bede musiala opuscic ıch kraj na 6 miesiecy po czym ponownie moge wjechac na wizie 3 miesiecznej kupionej na lotnisku. Przy okazjı dostal dokumenty na ikamet poniewaz pan z okienka powiedzial mu ze moge sie ubiegac o ikamet bez slubu( i tak planujemy slub ale na spokojnie nie spıeszac sie tylko ze moja wiza konczy sıe 16 stycznia a ıkamet dostane po 10 dnıach albo ı po mıesıacu czasu..ı teraz mam do was dziewczyny pytanie czy jak uda mi sie zalatwic wszystkıe dokumenty w sprawie ikametu ı zlozymy je przed 16.01 to czy jak np ıkamet dostane za miesiac to ten okres miedzy 16.01 a wydaniem ikametu bedzie liczony jako moj nielegalny pobyt w Turcji czy to juz jest wtedy bez znaczenia (ze lıczy sie data zlozenia wnioskow???) Bardzo sie martwie bo nie planowalam powrotu do Polski az na 6 miesiecy ale jak nie bedzie ınnego wyjscia to wole wrocic (niechetnie) i przeczekac te 6 miechow i spowrotem do Turcji ale tym razem to juz nastepnego dnıa po moim przyjezdzie do TR szykujemy dokumenty do ıkametu.S
Z gory dziekuje za odpowiedz i Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • efendim Re: problem - nowa wiza 07.01.12, 17:24
      co za chory kraj i durna demokracja. szlag by trafił tą nową wizę bo sprawia więcej problemów niż poprzednia. ale ja nie rozumiem dlaczego masz niby wyjechać na 6 miesięcy? przecież byłaś tam 3 miesiące, więc według ich pop....rzonych obliczeń wiza skończy się za 90 dni i wtedy znowu możesz wjechać. a tu dziewczyny wmawiają, że możesz zaraz po 90 dniach kupić sobie nową. śmieszne jak nic się nie wie, a się wypowiada jako ekspert. nie wiem dlaczego masz wyjechać na pół roku. ja bym próbowała wrócić po kolejnych trzech miesiącach, kiedy upłynie 180 dni od kupienia pierwszej wizy. zgłoś do ambasady. większymi duperalami się zajmują jak to, więc niech wytłumaczą tą sprawę. i nie zapomnij napisać co ci ambasada powie.
      • sarivesiyahkus Re: problem - nowa wiza 08.01.12, 23:03
        No wlasnie..ja tez tak uwazam tym bardziej ze na tej wizie pısze ze jestem upowazniona do pobytu w Turcji przez 90 dni w okresie 180 dni i czas liczony jest od pierwszego wjazdu do Turcji. Czyli ciekawe jak to wyglada jak niektore dziewczyny pisza ze niby chca se wjechac na tej wizie zostac na 2 miesiace potem do polski na miesiac a potem zas do turcji na np 1 miesiac...i to na tej wizie no nıby okej w tr zostalyby 3 mıechy ale jak czas jest lıczony od pıerwszego wjazdu do tr...smirk dziwne...moze przy wyjezdzie gdy ma sie jeszcze duzo czasu wstawiaja jakas pieczatke ze sie niby jeszcze ma czas smirksmirksmirksmirkNapewno bede sie w tej sprawie dowiadywac wiecej rzeczy....jak juz czegos konkretnego sie dowiem to dam znacsmile
        • catsi Re: problem - nowa wiza 09.01.12, 02:32
          Jak juz pisalam w innym watku. W Turcji bylam w maju,lipcu i wrzesniu na jednej wizie, razem 14 dni i liczyl sie realny pobyt a nie 90 dni od pierwszego stempla. Pobyt wrzesniowy byl juz po upływie 90 dni.
    • magdalenaa_b Re: problem - nowa wiza 09.01.12, 13:20
      Idź ze swoim chłopakiem do urzędu i umów się na spotkanie w spr. ikametu. Nie tylko ułatwi Ci to sprawę, ale nawet jeśli wiza straci ważność, to będziesz miała wystarczającą ilość czasu do zalegalizowania pobytu. Liczy się data ZŁOŻENIA dokumentów na ikamet, a nie data jego wydania. smile

Natomiast co do wizy, to różne interpretacje słyszałam...
      • sarivesiyahkus Re: problem - nowa wiza 09.01.12, 16:22
        Hej! Wlasnie dzisiaj zozylismy dokumenty do ikametu. Mamy odebrac ikamet w nastepnym tygodniu ale pan z posterunku poinformowal nas przy okazji ze o ten ikamet moge sie ubiegac raz do roku (ten ikamet jest na 6 miesiecy) czyli w tym roku juz go nie bede mogla nawet przedluzyc. Wiec nic innego nam nie pozostanie jak po uplywie waznosci tego ikametu wziasc slub. no chya ze wymyslimy cos innego. W sprawie wizy to juz mnie tylko interesuje na jaki czas trzeba opuscic Turcje po spedzeniu rowno 3 miesiecysurprised
        Pozdrawiam
        • efendim Re: problem - nowa wiza 09.01.12, 16:55
          Dzisiaj pytałam policjanta jak to jest z tą wizą. I powiedział, że miałaś prawo wyjechać i kupić sobie nową wizę a już zupełnie nie rozumie jak można ci kazać wyjechać na pół roku, skoro wykorzystałaś 90 dni, i na następne 90 dni ewentualnie powinnaś turcję opuścić. on nie wie skąd się wzięło 180 dni wyjazdu. Zgłoś do ambasady, niech wyjaśniają i niech ustalą jedną wersję, bo to już śmiech na sali, żeby urzędnicy nie wiedzieli na ile masz wyjechać. W ogóle ta wiza jest chora. Chyba tylko Polacy mają 90/180 a reszta Europy normalne.
        • sarivesiyahkus Re: problem - nowa wiza 24.01.12, 14:34
          Hej!
          Mam juz ikamet smile))) moge zostac do lipca ale jest to ikamet turystyczny wiec w tym roku juz go nie moge przedluzyc (moge sie o to starac w nastepnym roku ..tak nas poınformowano na policji) wiec jesli faktycznie po wykupieniu wizy 180/90 dni po spedzeniu 3 miesiecy w Tr trzeba wyjechac na 3 miesiace to jest to lepiej niz na 6 miesiecy. W razie czego odwiedze rodzinke w PL z czego sie ogromnie uciesza bo juz mi mowia ze strasznie teskniatongue_out Mialam dzwonic do ambasady w sprawie tej nowej wizy turystycznej ale mam jeszcze czas...a noz znowu cos sie zmieniuncertain Narazie wiem tylko tyle ze mialam ogromne szczescie, ze zdazylismy z ikametemsmile Dziewczyny dziekuje wam bardzo za podzielenie sie informacjami, w razie czego piszcie jak bedziecie miec wiecej sprawdzonych informacji. Mam tylko nadzieje, ze jak wprowadza nowe zmiany dot. wiz to beda one lepsze.
          Pozdrawiam!
    • paolciasahin Re: problem - nowa wiza 23.01.12, 23:25
      Dzisiaj w wiadomosciach podawali ze weszly nowe przepisy- dostajesz vize na 3 miechy i potem przez 3 miechy nie mozesz wjechac do Turcji- to sie tyczy wszystkich panstw
      • efendim Re: problem - nowa wiza 24.01.12, 01:47
        Paolcia, serio serio? To ja jestem bardzo zadowolona, ze tylko na 3 miesiace trzeba opuscic. A przede wszystkim, ze dotyczy to wszystkich krajow a nie jak zwykle dziwne ultimatum dali Polsce a reszta sobie wjezdza juz na drugi dzien.
        • paolciasahin Re: problem - nowa wiza 24.01.12, 11:59
          ekonomi.milliyet.com.tr/kacagi-kovarken-turisti-kovuyoruz/ekonomi/ekonomidetay/23.01.2012/1492511/default.htm
          Tutaj jest wszystko napisane.
          • efendim Re: problem - nowa wiza 24.01.12, 12:36
            Nie wszystkie znają turecki. Czy Anglia, Niemcy i reszta też będą dostawać wizy 90/180 czy oni tylko 90 dni i następnego dnia powrót? Bo jak zrobili takie przepisy tylko dla Rosji i Ukrainy to ja protestuje takiej dyskryminacji. Dla całej Unii Europejskiej powinny być takie same przepisy, a nie, że jedni na 90 dni i drugiego dnia już są z powrotem, a my mamy się wynosić na kolejne 90 dni.
            • your_monika1989 WIZA - CO MYŚLICIE 25.02.12, 00:19
              Nie chciałam już zakładać nowego wątku więc poodbijam tutaj.
              Mam takie małe zapytanie wyjechałam do Turcji 29.10.2011 byłam tam tylko do 4.11 (6 dni) kupiłam wtedy nową wizę - jadę teraz 3-13.03. do Stambułu znowu na Ataturku ląduję i teraz pytanie - OKRES PÓŁ ROKU OD KUPNA WIZY NIE MINĄŁ (minie 26.04.2012) DNI 90 NIE WYKORZYSTAŁAM udać się znów po kupno wizy czy iść od razu do odprawy paszport. - bardzo prosze o pomoc.
              TURECKIEGO NIE ZNAM ŻEBY SIĘ DOGADAĆ A ONI CHYBA NA TEN NAPIS ZE TO WIZA WIELO WJAZDOWA NIE ZWRACAJĄ UWAGI CO MAM IM 'POWIEDZIEC - PRZEDSTAWIĆ' żeby znów za wizę nie płacić?? Miał ktoś na ataturku taką sytuację - co zrobiliście - nie jestem przecież oszustką jest to wiza na pół roku ;/ napisane po angielsku i turecku crying
              Może jakiś tekst po turecku ktoś by mi napisał który mogłabym im przedstawić - bo po angielsku oni naprawdę nie chcą się dogadywać już raz bez sensu kupowałam wizę ;/ ;/ będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc czy uwagi jeśli nie tu to na emaila: monika_pstrag1989@wp.pl
              • migda33 Re: WIZA - CO MYŚLICIE 25.02.12, 08:11
                słuchaj ja poszłabym kupić wizę ,,, jeżeli sprzedadzą bez niczego to idź normalnie na odprawę paszportowa i już ,,, jeżeli się coś przyczepią na odprawie paszportowej i nie będą Cię chcieli wpuścić na teren Turcji, to wtedy domagaj się zwrotu opłaty za wizę ,,,, bo wiesz jak od początku zaczniesz zadawać pytania czy możesz kupić wizę itd ,,, to wiesz wtedy już na pewno będzie problem,,, pozdrawiam i życzę powodzenia
              • efendim Re: WIZA - CO MYŚLICIE 25.02.12, 12:49
                No co Ty, nie kupuj nowej wizy, skoro ważność tamta straci dopiero pod koniec kwietnia, a przecież wracasz już w marcu. Normalnie idziesz ze starą wizą do okienka, wbijają Ci pieczątkę przy starych pieczątkach - najpierw będą siedzieć i czytać ile już dni spędziłaś, ale potem bez problemu dostaniesz nową. Jakbyś kupiła nową wizę, a stara byłaby jeszcze ważna, to już wtedy mógłby być problem.
                Możesz spędzić 90 dni, a spędziłaś tylko 6, a pół roku jeszcze nie minęło i nie minie przed Twoim wyjazdem. Idź normalnie do odprawy - ja wiele razy wjeżdżałam tak na nowej wizie, tyle, że zawsze patrzą ile już dni na niej spędziłam.
                • migda33 Re: WIZA - CO MYŚLICIE 25.02.12, 14:27
                  z tego co zrozumiałam to dziewczyna kupiła wizę której ważność już minęła od 29 . 10 90 dni już dawno minęło ale nie wiem jak to się ma do tego zakazu wjazdu przed upływem kolejnych 3 czy 6 miesięcy ,,, to jest strasznie zakręcone ,,,najlepiej gdyby informacji zaciągnęła osoba do której jedziesz
                  • your_monika1989 Re: WIZA - CO MYŚLICIE 25.02.12, 19:36
                    Wiza ma jeszce ważność (PÓŁ ROKU) smile smile spędziłam 6 dni teraz jade na 10 dni więc do 90 jeszce ho ho ho smilesmile pójdę do doprawy najwyżej powiedzą że mam się cofnąć i kupić wizę i bęe tam ślęczeć godzinę na lotnisku przez kolejnki ale fajnie -efendim- że napisałaś że robiłaś tak kilka razy - to mi pomogło smile smile jestem minimalnie bardziej pewna że nie bede musiala bez sensu wizy kupować ktoś tak jeszce miał>
                    • efendim Re: WIZA - CO MYŚLICIE 25.02.12, 21:48
                      Ja zrozumiałam, że wiza jest ważna do 26.04 stąd jeśli Monika nie przekroczyła pobytu 90 dni, to nie tylko może, ale i musi wjechać na tej wizie. Skoro była tylko 6 dni, to ma jeszcze 84 dni do wykorzystania na tej wizie, do 26 kwietnia. Po prostu urzędnik liczy ile dni była i wstawia nową pieczątkę na tej samej wizie. Z resztą ktoś już tu powiedział, że trzy razy przekraczał granicę na tej samej wizie, tyle, że trochę im zajęło odczytywanie wcześniejszych pieczątek.
                      • your_monika1989 Re: WIZA - CO MYŚLICIE 26.02.12, 14:11
                        Ślicznie dziękuję!! za poomoc smile smile
                        Wiem że macie spotkanie 3 marca kiedy przylatuję szkoda że je przegapię życzę udanych pogaduszek i zabawy! smile smile
                        • turecka_swieta Re: WIZA - CO MYŚLICIE 26.02.12, 15:58
                          90 dni musi minąć od ostatniego wyjazdu z Turcji czy od zakończenia wazności danej wizy? Wszędzie gdzie czytam są różne interpretacje. Dlaczego z roku na rok coraz gorzej w kraju, który kiedyś bezgranicznie kochałam?
                          • efendim Re: WIZA - CO MYŚLICIE 26.02.12, 16:20
                            Nic nie rozumiem z Twojego wpisu. Jeśli wjechałaś na jednej wizie i przykładowo byłaś tam 40 dni, to nie ma problemu, żebyś wjechała na następny dzień i zaczęła znowu - 41 dzień, 42, 43...
                            Załóżmy, że wjeżdżasz na nowej wizie - dostajesz 90/180 dni. Spędzasz w Turcji równe 3 miesiące, to wtedy musisz opuścić Turcję na kolejne 3 miesiące, bo możesz spędzić tylko połowę czasu w ciągu 180 dni. Ale jeśli wjechałaś tam na 10 dni, potem opuściłaś i chcesz wrócić za tydzień, bo wiza jest jeszcze ważna, to nie ma ŻADNEGO problemu.
                            Przy okazji jeśli spędziłaś w Turcji do 90 dni lub mniej w ciągu 180 i kończy Ci się wiza, to nie musisz czekać na następną 3 miesiące, tylko możesz wjechać i kupić sobie nową wizę już następnego dnia. Reguły te same - 90/180 dni.
                            Wytłumaczę to prościej:
                            styczeń - wjeżdżasz do Turcji i kupujesz wizę, zostajesz 30 dni. w lutym i w marcu cię nie ma, w kwietniu znowu przyjeżdżasz na 30 dni. w maju opuszczasz, a w czerwcu znowu powrót i znowu 30 dni. Masz razem 90 dni na wizie w ciągu 180 dni. W tym przypadku już 1 lipca możesz się zgłosić po następną wizę.
                            • ayse86 Re: WIZA - CO MYŚLICIE 10.03.12, 10:10
                              Ja dzwonilam w tym tygodniu do ambasady Tureckiej w Polsce gdyż również nie wiedziałam dokonca jak to jest i mi pani powiedziała tak: nowa wiza 90/180 jest wielokrotnego wjazdu i w ciągu 180 dni można przebywac w Turcji tylko 90 dni. Po tych 180 dniach ( liczy się pierwszy stempel wjazdu do Turcji) mozna wykupić nową wizę.
                              Podam teraz swój przykład:
                              byłam w Turcji w grudniu 15.12.2011 do 29.02.2012 łacznie byłam 77dni od 15.12.2011 180 dni będzie mniej więcej 11-12.06.2012 więc pozostało mi jeszcze 13 dni, które mogę wykorzystać, jednak ja planuje dopiero wyjechać pod koniec czerwca czyli po 180 dniach więc wtedy muszę kupić nową wizę.

Jeżeli np. odrazu wykorzystam 3 miesiace pobytu no to musze czekac kolejne 3 miesiące aż minie 180 dzien. Jednak jeżeli ktoś sobie rozbije, że nie spędzi w Turcji pierwszych 90 dni , i robije to tak, że skonczy się akurat w 180 dzien to myślę, że spokojnie może na jeden dzień wyjechać i wrócić kupując nową wizę. Bo dla mnie to nawet na logikę biorąc ludzie by zaczeli protestować gdyby po 180 dniach jeszcze czekać kolejne 3 miesiące i myślę duzo by było zgłoszeń w ambasadzie.
                              • your_monika1989 Re: WIZA - w praktyce z przed tygodnıa ATATURK IST 10.03.12, 21:26
                                HEJ ZACZELAM TEN WATEK I PYTALAM WAS CO I JAK - WIEM ZE MIEDZY INYMI EFENDIM MIALA RACJE WIEC OD RAZU PO PRZYLOCIE NA ATATURK AIP. POSZLAM DO ODPRAWY NIESTETY - CI PRAcujacy na lotnısku ıdıoc*** UWAZAJA ZE WIZA JEST WYDAWANA NA 90 DNI I JESLI 90 DNI MINIE TO TRZEBA WYKUPIC NOWA - SA NIEWYEDUKOWANI I NIESTETY BEZ SENSU MUSIALAM KUPOWAC NOWA WIZE CHOC NA POPRZEDNIEJ DOTAD WAZNEJ BYLAM WYLACZNIE 6 DNI - A WIEC PODSUMUJE TO TAK ZALEZY NA KOGO SIE TRAFI I ZADEN TURECKI CZY ANGIELSKI NIE POMAGA WSKAZUJA MIEJSCE KUPĞOWANIA WIZ I TYLE - ZYCZE POWODZENIA MIMO WSZYTSKO
                                WIZAA...OWFFF YAAAAAAAA
                                • coz10 Re: WIZA - w praktyce z przed tygodnıa ATATU 11.03.12, 01:19
                                  A co dokładnie było napisane na Twojej wizie? Mi 02.08.2011 (obowiązywała już wiza 90/180) sprzedano wizę po prostu 90 dniową, na której spędziłam 30 dni i 27.11.2011, więc prawie 4 miesiące później, pani w okienku stwierdziła "My lady, you have to buy new visa). W listopadzie sprzedali już 90/180.
                                  • your_monika1989 Re: WIZA - w praktyce z przed tygodnıa ATATU 11.03.12, 09:19
                                    nıe rozumıe tego posta mımo wszytsko czy jest pieczatka 90 dni czy nie to i tak te 90 dni mozna W TURCJI spedzic smile na mojej poprzedniej wizie nie bylo nic napısane na obecnej kupıonej bezsensu jest pıeczatka 90 dnı smile ale nıedlugo ı tak wracam do polskı - NİE BEDE SİE Z NİMI KLOCIC O TE 15 EURO POZDRAWIAMM
    • lsgurl13 Re: problem - nowa wiza 22.03.12, 11:55
      A ja mam takie pytanie. Jeżeli się okaże, że oni nie uznają tego, że w Turcji przebywałam tylko tydzień i wyjechałam na 3 miesiące do Polski, to co wtedy? Nie wpuszczą mnie na lotnisko w ogóle? Muszę bookować nowy bilet pomimo, że mam zarezerwowany ale na 2 tygodnie później? Jak to wtedy wygląda skoro ta nowa ustawa jest taka, że ci nie dadzą nowej wizy jeżeli nie minęło 6 miesięcy od daty wjazdu?
      • ayse86 Re: problem - nowa wiza 22.03.12, 14:34
        Nowa wiza jest wielokrotnego wjazdu więc w ciągu 180 dni możesz przebywać w Turcji 90 dni. 180 dni liczy się od pierwszego wjazdu czyli od ostatniego stempla kiedy wjechałaś. Skoro przebywałaś tylko tydzień i wciąż nie minęły 180 dni to masz prawo wjechać na tej wizie. Na lotnisko wpuścić wpuszczą. Ja jeszcze nie miałam takiego problemu, że mnie nie wpuszczono ale napewno bym stawiała na swoim nawet gdyby mieli oni gdzieś dzwonić i się dowiadywać. Potwierdzałam jeszcze w ambasadzie tureckiej w Polsce jak było zamieszanie z tymi wizami i kazano mi jak coś zwracać na lotnisku uwagę o zmianie przepisów.
        • your_monika1989 nowa wiza 22.03.12, 14:47
          Ja byłam dwa tygodnie temu lądowałam na Ataturku miałam dokładnie ten sam problem co ty - byłam pewna bo wg przepisów tak jest że nie będę musiałą kupować nowej wizy - na lotnisko cię wpuszczą - tyle, że prawdopodobnie gdy pójdziesz bezpośrednio z nową wizą do odprawy paszportowej - powiedzą - musi pani kupić nową wizę - i na nic się zdało klecenie po turecku i angielsku - poprostu znajomość przepisów wśród tych panów jest nikła... 90 dni minęła wg nich .. hehe choć byłam dokładnie jak ty 7 dni smilesmilesmile kupiłam nową wizę (mega wkurzona) i w końcu bez problemów przeszło.. a oni dostali kaskę..
          • efendim Re: nowa wiza 22.03.12, 15:08
            Monika proponuje obejrzeć wizę w paszporcie jeszcze raz. A przede wszystkim pieczątkę na niej. Pani/ Pan sprzedający wizę powinien postawić pieczątkę na nowo przybitej wizie - na pieczątce powinno być napisane 180 gun 90 gun, ponieważ nie wyprodukowali jeszcze naklejek o takiej treści, więc wstawiają 90 gun (jednorazową). Jeśli nie masz tej pieczątki w paszporcie na wizie, to znaczy, że osioł/oślica zapomnieli ci przybić, albo o tym nie wiedzą (doinformowani jak diabli) i wtedy zostajesz w Turcji do 90 dni, a wjeżdżając ponownie kupujesz nową wizę.
            Jeśli macie pieczątke 90/180 gun to interesuje Was tylko ta pieczątka, a nie to ile dni pisze na wizie, bo jeszcze zdarza im się wklejać 30 gun.
            • ayse86 Re: nowa wiza 22.03.12, 15:35
              efendim napisała:

> Monika proponuje obejrzeć wizę w paszporcie jeszcze raz. A przede wszystkim pie
              > czątkę na niej. Pani/ Pan sprzedający wizę powinien postawić pieczątkę na nowo
              > przybitej wizie - na pieczątce powinno być napisane 180 gun 90 gun, ponieważ ni
              > e wyprodukowali jeszcze naklejek o takiej treści, więc wstawiają 90 gun (jednor
              > azową). Jeśli nie masz tej pieczątki w paszporcie na wizie, to znaczy, że osioł
              > /oślica zapomnieli ci przybić, albo o tym nie wiedzą (doinformowani jak diabli)
              > i wtedy zostajesz w Turcji do 90 dni, a wjeżdżając ponownie kupujesz nową wizę
              > .
              > Jeśli macie pieczątke 90/180 gun to interesuje Was tylko ta pieczątka, a nie to
              > ile dni pisze na wizie, bo jeszcze zdarza im się wklejać 30 gun.

Na Atuturk wklejają wizy nowe czyli 90/180 ja przynajmniej taką naklejkę posiadam. Czyli muszą mieć już wyprodukowane tego typu wizy.
              • ayse86 Re: nowa wiza 22.03.12, 15:36
                Ataturk oczywiście miało być przepraszam za literowke
              • your_monika1989 Re: nowa wiza 22.03.12, 23:20
                smile mam dokłądnie takową wizę - ale nie ma co tematu dalej ciągnąć - chodzi o to że aby wjechać kilka razy (wjazd-wyjazd-wjazd TURCJA _POLSKA) to naprawdę trzeba na geniusza trafić albo mieć szczęście - ich interpretacja wygląda następująco co wytłumaczyłmi pan przy okienku "No tak wyjechałą pani w dniu XX od dnia tego minęło 90 dni i wiza się skończyła" - BTW to nic że byłam tydzien i wjechałam w okresie obowiązywania 180 dni - smilesmile nie ważne problemów na lotnisku nie będzie poprostu przygotuj się na kupno nowej za 15 e jak zwykle smile smile pozdrawiam
                • riverina Re: nowa wiza 23.03.12, 07:22
                  Tak właśnie jest, zwłaszcza na Ataturku tak tę wize interpretują. Ale to i tak lepiej, kiedy ma to miejsce przy wjeździe, bo w ubiegłym roku wpuścili mnie po upływie tych 90 dni od pierwszego wjazdu ( w Antalyi nie było problemu), ale najadłam się strachu przy wyjeździe, bo nie chcieli mnie wypuścic - ze Stambułu. Po ok godzinie konsultacji ze wszystkimi swoimi przełożonymi i kolegami przepuścili mnie przez odprawę. Nie musżę chyba pisać ile nerwów mnie te głupie 15 euro kosztowało. Oczywiście dokładnie przepytali mnie na okoliczność, nawet ile pieniędzy mam przy sobie.
        • lsgurl13 Re: problem - nowa wiza 23.03.12, 13:32
          Dzięki za pomoc dziewczyny. Dla mnie to jest wszystko nielogiczne. Wg. przepisów można przebywać 90 dni w ciągu 180 ale się tego nie trzymają, natomiast nie można wydawać nowej wizy przed upływem 180 dni a wydają big_grin Takiego czegoś to jeszcze nie widziałam naprawdę... Nie wierzę, że to kwestia kompletnego braku porozumienia i kontaktu między Turcją i Polską. Turcy tam pracujący albo są naprawdę mało rozumni albo robią to specjalnie aby nabić więcej kasy. Innego wytłumaczenia nie ma...
    • turecka_swieta Re: problem - nowa wiza 30.06.12, 12:53
      byłam w Turcji od początku kwietnia przez 14 dni. Lądowałam w Ankarze, lotnisko Esenboga, gdzie wlepili mi do paszportu wize ze stara szatą graficzną (z informacja o pobycie do 90 dni).

Za kilka dni lecę do Stambułu i zastanawiam się czy będą mi kazali wykupić nowa wizę czy wciąż aktualna jest ta z kwietnia. W Turcji zostaje do połowy sierpnia. Tak więc spośród 180 dni, które teoretycznie mogę wykorzystać, spędzę w kraju 52 dni (14 kwietniowych plus 38 lipcowych/sierpniowych). Martwi mnie ta stara naklejka i niechęć do współpracy tureckich celników.

Znam przepisy, wiem jak to wygląda od strony prawnej, interesuje mnie czy na Ataturku respektuje się tę nową ustawę.

Dodam, że wolałabym uniknąć zakupu nowej wizy.
      Ktokolwiek wie, ktokolwiek słyszał? Z góry dziękuję za odpowiedz.
      • coz10 Re: problem - nowa wiza 07.07.12, 16:31
        turecka_swieta ,
        Leciałaś już?
        Ja w zeszłym roku w sierpniu dostałam też tę 90 dniową... kiedy wlatywałam znowu na podobnej zasadzie jak Ty (pod koniec listopada) , moja wiza okazała się już nieaktualna, kupiłam nową. Widać prawo prawem, a co jest napisane to napisane (na pewno nie przeoczyłaś stempelka 90/180 na naklejce? ).
        Swoją drogą mając wizę 90/180 już w tym roku, usianą stemplami (bo często wlatuję/wylatuję), po upływie 90 dnia, nie przekraczając łącznie 90 dni , pani na granicy (nie mówiąca po angielsku, z pomocą kolegi z okienka obok) próbowali mi wmówić, że wiza nieaktualna jest ("NAT WALID ANYMORRR, BAJ NJU ŁAN"). Gdyby nie moja zdecydowana postawa i użycie widocznie zbyt skomplikowanego dla nich słownictwa, pewnie bym nie przekroczyła granicy (swoją drogą ani gotówki ani chęci na kupno nowej wizy, która skończyłaby mi się w połowie wakacji, nie miałam). Jeśli z różnych powodów bardzo nie odpowiada Ci zakup nowej wizy, może spróbuj najpierw podejść do okienka z wizami i spytaj, czy może nie wklepaliby Ci za free stempla 90/180, skoro to wcześniej przeoczono i dali Ci starą, nieobowiązującą wizę bez stempelka 90/180).

Dodam, że u mnie wszystko się działo na Ataturku
        • turecka_swieta Re: problem - nowa wiza 10.07.12, 07:59
          coz10,

Lecialam,dolecialam,nowa wize kupic musialam. nie pomogly prosby ani proby wyjasnienia nowego prawa (sic!). Pan w okienku wizwoym uparcie powtarzal 'wiza nat gud. baj nu. 15 ojro'. poniewaz mialam wbita wize z informacja o 90 dniach pobytu nıe moglam jegomoscia przekonac do swoich racji. w koncu sie poddalam i nowa wize kupilam.
          a szkoda, bo przepadlo mi na tamtej starej wizie pondad 70 dni. turcja wzbogacila sie o 15 ojro. teraz wkleili mi naklejke 90/180 dni, licze wiec na bezproblemowy wjazd pod koniec wrzesnia.
          wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka