Dodaj do ulubionych

cmentarz żydowski

08.02.10, 19:43
Czy ktoś może coś powiedzieć o stanie cmentarza żydowskiego w Gródku?, ktoś
sie nim opiekuje?
Obserwuj wątek
    • hulajszczyk Re: cmentarz żydowski 08.02.10, 20:05
      Czytałem w którymś numerze WG, ze gimnazjum tam sprzątało, ale nie wiem
      czy gmina tam coś porządkuje.
    • cubas4 Re: cmentarz żydowski 03.07.10, 16:08
      W jakim miejscu znajduje się cmentarz ? Mmożna prosić o link z
      www.zumi.pl ?
      • jaro1999 Re: cmentarz żydowski 03.07.10, 19:12
        To miejsce zwane "Popówka" nie mylić z Popówką, wsią na wysokości Pieszczanik,
        ktorej mieszkańców niemcy rozstrzelali podczas II wojny...). Cmentarz żydowski
        znajduje sie mniej więcej w tym miejscu: 53° 5'56.58"N; 23°38'47.26"E
        • cubas4 Re: cmentarz żydowski 05.07.10, 17:34
          Niestety nei mam nawigacji, a nei wiem jak w internecie odszukać
          miejsce po współrzędnych, tak więc jeżeli możesz wejdź na
          www.zumi.pl odszukaj to miejsce i kliknij w przycisk na dolnym
          pasku: Link do tej strony. Dzięki.
          Ps. Zachowały sie tam ejszcze nagrobki ? czy tylko cmentarz jest
          cmentarzem z nazwy.
          • jaro1999 Re: cmentarz żydowski 12.07.10, 22:00
            mapy.zumi.pl/warstwy.html?turystyka=6-2-11-8-5-9-4-10-3-7-148&long=23.648144000000002&lat=53.098784&type=2&scale=2&svActive=false
            To mniej więcej tutaj.

A tak wygląda to miejsce...
            www.fotka.pl/duza_fotka.php?fotka_id=52893250&owner_id=399832&owner_type=1&album_nr=1
            • jaro1999 Re: cmentarz żydowski 18.07.10, 22:37
              Ponawiam swoje pytanie: czy zajmie się ktoś sprawą żydowskiego cmentarza w
              Gródku. To naprawdę przykre i żenujące, że miejsce pochówku naszych byłych
              współmieszkańców, ludzi, którzy tworzyli historię naszej miejscowości jest w
              stanie, no cóż delikatnie mówiąc nienajlepszym... . Może na wzór mieszkańców
              Orli, należałoby odszukać potomków a może nawet żyjących jeszcze byłych
              mieszkańców Gródka pochodzenia żydowskiego? Może pomogliby w utrzymaniu w
              należytym stanie nekropolii? Pamiętam, że gdy pierwszy raz byłem na tym
              cmentarzu, a było to ...dziesiąt lat temu jeden z grobów, ten którego płyta jest
              wywrócona ... no cóż, wyglądał tak samo.
              • cubas4 Re: cmentarz żydowski 22.07.10, 16:47
                Jarek upał ci nie szkodzi ? :) Odszukać byłych mieszkańców Gródka
                pochodzenia żydowskiego lub ich SPADKOBIERCÓW ? Gmina Grodek by była
                gminą żydowską wtedy :) Dlaczego ? Żydzi wyjechali to przyjechali
                teraz "tutejsi" i rozkradli co się dało, porobili zasiedzenia,
                popodrabiali papiery.

Co do cmentarza, gmina powinna się tym zająć zdecydowanie, ze
                zwyklego szacunku dla zmarłych nawet.
                • jaro1999 Re: cmentarz żydowski 22.07.10, 17:18
                  Cubas, zasłyszane z radia Białystok: mieszkańcy Orli odnaleźli ostatnią orlańską
                  żydówkę mieszkającą w tej chwili w Izraelu. Nie uważasz, że może jednak
                  potomkowie, szczególnie wyznawcy tak konserwatywnej religii mogliby w jakiś
                  sposób uczestniczyć w porządkowaniu grobów swoich przodków?
                  Proponuję uważnie słuchać radia Białystok. Skądinąd wiem, że pracuje tam też
                  gródecczanka.
                  • cubas4 Re: cmentarz żydowski 22.07.10, 20:32
                    Mogliby dbać, wartoby im wysłać mejla (do ambasady), a jeżeli nie
                    chcą dbać, to gmina powinna zadbać o to miejsce.
                    • jaro1999 Re: cmentarz żydowski 22.07.10, 23:01
                      Cubas, wbrew pozorom nie siedzę na d... i nie narzekam tylko... To nie musi być
                      od razu mejl do ambasady cubas, są jeszcze inne możliwości w dzisiejszych czasach.
                      Okazuje się że porządkowanie cmentarzy obwarowane jest szczegółowymi przepisami:
                      fodz.pl/doc/instr.pdf
                      Na pewno należałoby ustawić tablice informacyjną co to jest... nawet z tego
                      względu, że cmentarz został wpisany do rejestru zabytków woj. podlaskiego pod nr
                      rej. A-113 , nr rej.794 ( d. białostockie) decyzją z dnia 16.02.1995r.
                      A to przedwojenne zdjęcia z Gródka...
                      www.bagnowka.com/index.php?m=atoz&g=429

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka