jaro1999 08.02.10, 19:43 Czy ktoś może coś powiedzieć o stanie cmentarza żydowskiego w Gródku?, ktoś sie nim opiekuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hulajszczyk Re: cmentarz żydowski 08.02.10, 20:05 Czytałem w którymś numerze WG, ze gimnazjum tam sprzątało, ale nie wiem czy gmina tam coś porządkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cubas4 Re: cmentarz żydowski 03.07.10, 16:08 W jakim miejscu znajduje się cmentarz ? Mmożna prosić o link z www.zumi.pl ? Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: cmentarz żydowski 03.07.10, 19:12 To miejsce zwane "Popówka" nie mylić z Popówką, wsią na wysokości Pieszczanik, ktorej mieszkańców niemcy rozstrzelali podczas II wojny...). Cmentarz żydowski znajduje sie mniej więcej w tym miejscu: 53° 5'56.58"N; 23°38'47.26"E Odpowiedz Link Zgłoś
cubas4 Re: cmentarz żydowski 05.07.10, 17:34 Niestety nei mam nawigacji, a nei wiem jak w internecie odszukać miejsce po współrzędnych, tak więc jeżeli możesz wejdź na www.zumi.pl odszukaj to miejsce i kliknij w przycisk na dolnym pasku: Link do tej strony. Dzięki. Ps. Zachowały sie tam ejszcze nagrobki ? czy tylko cmentarz jest cmentarzem z nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: cmentarz żydowski 12.07.10, 22:00 mapy.zumi.pl/warstwy.html?turystyka=6-2-11-8-5-9-4-10-3-7-148&long=23.648144000000002&lat=53.098784&type=2&scale=2&svActive=false To mniej więcej tutaj. A tak wygląda to miejsce... www.fotka.pl/duza_fotka.php?fotka_id=52893250&owner_id=399832&owner_type=1&album_nr=1 Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: cmentarz żydowski 18.07.10, 22:37 Ponawiam swoje pytanie: czy zajmie się ktoś sprawą żydowskiego cmentarza w Gródku. To naprawdę przykre i żenujące, że miejsce pochówku naszych byłych współmieszkańców, ludzi, którzy tworzyli historię naszej miejscowości jest w stanie, no cóż delikatnie mówiąc nienajlepszym... . Może na wzór mieszkańców Orli, należałoby odszukać potomków a może nawet żyjących jeszcze byłych mieszkańców Gródka pochodzenia żydowskiego? Może pomogliby w utrzymaniu w należytym stanie nekropolii? Pamiętam, że gdy pierwszy raz byłem na tym cmentarzu, a było to ...dziesiąt lat temu jeden z grobów, ten którego płyta jest wywrócona ... no cóż, wyglądał tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
cubas4 Re: cmentarz żydowski 22.07.10, 16:47 Jarek upał ci nie szkodzi ? :) Odszukać byłych mieszkańców Gródka pochodzenia żydowskiego lub ich SPADKOBIERCÓW ? Gmina Grodek by była gminą żydowską wtedy :) Dlaczego ? Żydzi wyjechali to przyjechali teraz "tutejsi" i rozkradli co się dało, porobili zasiedzenia, popodrabiali papiery. Co do cmentarza, gmina powinna się tym zająć zdecydowanie, ze zwyklego szacunku dla zmarłych nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: cmentarz żydowski 22.07.10, 17:18 Cubas, zasłyszane z radia Białystok: mieszkańcy Orli odnaleźli ostatnią orlańską żydówkę mieszkającą w tej chwili w Izraelu. Nie uważasz, że może jednak potomkowie, szczególnie wyznawcy tak konserwatywnej religii mogliby w jakiś sposób uczestniczyć w porządkowaniu grobów swoich przodków? Proponuję uważnie słuchać radia Białystok. Skądinąd wiem, że pracuje tam też gródecczanka. Odpowiedz Link Zgłoś
cubas4 Re: cmentarz żydowski 22.07.10, 20:32 Mogliby dbać, wartoby im wysłać mejla (do ambasady), a jeżeli nie chcą dbać, to gmina powinna zadbać o to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: cmentarz żydowski 22.07.10, 23:01 Cubas, wbrew pozorom nie siedzę na d... i nie narzekam tylko... To nie musi być od razu mejl do ambasady cubas, są jeszcze inne możliwości w dzisiejszych czasach. Okazuje się że porządkowanie cmentarzy obwarowane jest szczegółowymi przepisami: fodz.pl/doc/instr.pdf Na pewno należałoby ustawić tablice informacyjną co to jest... nawet z tego względu, że cmentarz został wpisany do rejestru zabytków woj. podlaskiego pod nr rej. A-113 , nr rej.794 ( d. białostockie) decyzją z dnia 16.02.1995r. A to przedwojenne zdjęcia z Gródka... www.bagnowka.com/index.php?m=atoz&g=429 Odpowiedz Link Zgłoś