Dodaj do ulubionych

automat a przyczepa

21.11.05, 20:18
Mam pytanie może wy coś wiecie więcej mam automata i mam fabryczny hak i
słyszałem że automaty nie powinny ciagać przyczep bo niby się grzeją ale
samohód ma hak założony w fabryce i chyba tam wiedzieli co robią może wam coś
sie popsóło od ciągnięcia przyczepy(chodzi mi o skrzynię)
Obserwuj wątek
    • szymi_zalogowany ♠automat♥a♣przyczepa♠ 21.11.05, 20:25
      ⇒ Można
      ⇒ Przeważnie nie należy używać pozycji D, tylko np. 3, w instrukcji
      samochodu powinno być dokładnie opisane
      ⇒ Nowoczesne skrzynie automatyczne same rozpoznają obciążenie i
      odpowiednio zmieniają biegi

©Szymi_zalogowany®
      • speedone Re: ♠automat♥a♣przyczepa♠ 21.11.05, 22:00
        u mnie w starym automacie haka niebylo byl zalozony i ciagna nieraz dluugi
        kemping i byl na maxa zaladowany jak jezdzilismy na zawody , czasem sie
        spieszylo nam to i 120 jechalismy i powiem Ci nic mu niebylo i jest do tej pory
        spokojnie mozesz holowac
    • red_qublik Re: automat a przyczepa 22.11.05, 00:50
      kazde auto moze holowac przyczepe, ale wg kryteriow zalozonych przez producenta
      i lokalne przepisy.
      automat jest nawet lepiej predysponowany (z punktu widzenia kierowcy) do jazdy
      z przyczepa, poprostu dodajesz gazu - zadnego palenia sprzegla, szarpania itp.
      zmiana polozenia z D na 2 lub 3 powoduje to ze skrzynia nie wrzuci najwyzszego
      biegu, i pojawi sie efekt hamowania silnikiem przy nizszych predkosciach.
      pzdr.
      p.s. instrukcja obslugi powie ci wiele.
    • brutt Re: automat a przyczepa 22.11.05, 01:59
      Automat ma lepsze predyzpozycje do holowania niz manual. Np. w instrukcji
      Nissana jest napisane ze moze ciagnac wiecej w aucie z automatem niz z manualem.
      • literka_m Re: automat a przyczepa 22.11.05, 02:37
        a twierdzenie, ze automatem nie mozna ciagnac, bierze sie stad, ze czesc aut
        zwlaszcza tych mniejszych (z powodu oszczednosci) zaopatrzono w male chlodnice
        oleju ze skrzyni automatycznej (praktycznie krotka rurka z radiatorem). Przy
        wiekszym obciazeniu (z przyczepa) chlodnica wymaga powiekszenia bo olej moze
        sie przegrzewac.
        gdyby z automatem nie mona bylo ciagnac przyczep, to nikt w ameryce nie moglby
        ich ciagnac (chyba nie musze dodawac jak WIELKIE tam maja przyczepy)
        • devote Re: automat a przyczepa 22.11.05, 02:43
          czlowieku,w ameryce wszystko jest wielkie ;)
          • literka_m Re: automat a przyczepa 22.11.05, 03:04

> czlowieku,w ameryce wszystko jest wielkie ;)

:) wlasnie widze, jestem tu od kilku dni. i pomyslec, ze takie VANy ktore u nas
            rozmiarem kroluja na drogach (jesli chodzi o osobowki) tutaj nikna wsrod
            fordoe, chevroletow i innych takich :)
    • 1adarek Re: automat a przyczepa 22.11.05, 11:02
      Nie ma z tym najmniejszego problemu, jedynie skrzynia musi byc serwisowana czesciej, a jezdzisz normalnie
      • skyddad Re: automat a przyczepa 22.11.05, 11:39
        Mozna ciagac bez problemu ale
        w trakcie lata i duzego obciazenia np jazda pod gore wywola podniesienie sie
        temperatury oleju w skrzyni biegow,aby uniknac z tym zwiazanych problemow
        szwedzi stadartowo montuja do automatow z hakiem ekstra chlodnice oleju ,ktora
        jest polaczona z systemem skrzyni biegow i schladza pieknie ten olej.mozna
        spokojnie pilowac pod gore bez mozliwosci zagotowania oleju.
        Pzdr.Sky.
        • skyddad Re: automat a przyczepa 22.11.05, 11:49
          Ciekawostka,
          teperatura zagotwania oleju w automacie jest okolo +140C,takze zegnajcie
          kochane uszczelki nie za pierwszym razem.Pzdr.Sky.
          • devote Re: automat a przyczepa 22.11.05, 14:22
            dodatkowo sa montowane wymienniki ciepla.olej skrzyni jest chlodzony plynem co
            chlodzi silnik.
            • wiktoria11 Re: automat a przyczepa 23.11.05, 21:15
              Myślę że teraz mogę być spokojny zwłaszcza że producent pozwala ciągnąć 1650kg.
              • kompletny_idiota Nie badz taki spokojny 24.11.05, 04:06
                Bo rady dawalo Ci paru nie majacych pojecia o czym pisza. Zadne 3 tylko jedz na
                D, ale pod gorke wlaczaj OD-off i nie zapomnij go wylaczyc po pokonaniu gorki.
                Dodatkowa chlodnica plynu skrzyni jest wielkim plusem. Jezeli masz fabrycznie
                zamontowany hak to moze masz tez wieksza chlodnice do silnika i do skrzyni i
                nawet o tym nie wiesz, bo to zazwyczaj idzie w parze pod nazwa "tow package".
                Jezeli naprawde chcesz byc fachowcem to zamontuj sobie wskaznik temperatury
                plynu skrzyni biegow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka