w.koronkiewicz 23.03.10, 16:05 Zapraszam dziś na rozmowę przy piwie. O 19.00 w Kopiluwaku odbędzie się spotkanie z Likwidatorem. pogadamy o kobietach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morfeusz_1 Re: piwo z likwidatorem 23.03.10, 16:06 Erotoman gawędziasz ... he he he ;) Odpowiedz Link Zgłoś
d.stocki Re: piwo z likwidatorem 23.03.10, 16:12 Ale nie będzie uśmiercał nieekologów? Odpowiedz Link Zgłoś
ultramontanist1 Re: piwo z likwidatorem 23.03.10, 17:07 Tym razem raczej nie, sadzac po zapowiedzi p. Koronkiewicza, ktory doniosl, iz ow Likwidator tym razem zajmie sie kobietami. ... A jednak troche mi zal niczego nie podejrzewajacych Bialostoczanek, ktore sie moga w Kopiacym Lewaku napatoczyc na tego Likwidatora... Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: piwo z likwidatorem 24.03.10, 22:05 właśnie się dowiedziałemsie o tym spotkaniu wczorajszym Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: piwo z likwidatorem 25.03.10, 09:45 spoko, będą kolejne spotkania. 16 kwietnia zapraszam na otwarcie swojej wystawy. pokażę kolekcję szablonów. i piwa też się napijemy. postaram się załatwić piwo warzone przez miejscowych piwowarów. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.medek Re: piwo z likwidatorem 25.03.10, 10:20 w.koronkiewicz napisał: > spoko, będą kolejne spotkania. 16 kwietnia zapraszam na otwarcie swojej wystawy > . > pokażę kolekcję szablonów. i piwa też się napijemy. postaram się załatwić piwo > warzone przez miejscowych piwowarów. W połowie kwietnia i na taką okazję chętnię udostępnię trochę pszenicznego. Już powinno być dobre Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: piwo z likwidatorem 25.03.10, 14:22 ciekawe... dotad nie slyszalem, by w bialymstoku warzono biale piwo :) by the way - cos "pszenicznego" rozni sie czymkolwiek od "pszennego" odpowiednika? Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: piwo z likwidatorem 25.03.10, 19:08 nie wiem czy białostoccy piwowarzy warzą piwa białe, ale o piwach pszenicznych warzonych w domu słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: piwo z likwidatorem 25.03.10, 19:26 a ja nie znam roznicy miedzy piwem bialym, a pszenicznym. zarowno jedno, jak i drugie jest powem o gornej fermentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: piwo z likwidatorem 25.03.10, 19:55 masz absolutną rację. zajrzałem do "ilustrowanego leksykonu piwa" leszka ruma i tam jak wół stoi napisane "piwo pszeniczne, zwane również piwem białym". na swoje (wątpliwe zresztą) usprawiedliwienie dodam, że zmyliło mnie piwo z ukraińskiego browaru obołon. otóż browar ten produkuje piwo "biłe" i piwo "pszeniczne". kiedy zaś wczytuję sie w ów ilustrowany leksykon piwa, to piwo białe od pszenicznego różni się zawartością lakoholu. białe ma 2,7-2,8%, zaś pszeniczne 4%. istnieje tez gatunek pszeniczne krystaliczne, pszenno-drożdżowe i ciemne piwa pszeniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.medek Re: piwo z likwidatorem 25.03.10, 19:58 I włąśnie ciemne, dunkel weizena, chętnie na wymienioną w przez ciebie Wojtku okoliczność udostępnię, co tu publicznie deklaruję. Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: piwo z likwidatorem 25.03.10, 20:16 bawaria w bialymstoku :) a dunkl's weissbier bitt'schn! Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: piwo z likwidatorem 25.03.10, 20:20 piwo białe od pszenicznego różni się zawartością lakoholu. białe ma 2,7-2,8%, zaś pszeniczne 4%. mysle, ze takie stwierdzenia wynikaja z tego, ze autor chce troszke poszpanowac :) wyssane z paluszka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
d.stocki Re: piwo z likwidatorem 25.03.10, 21:41 Piwo białe nie może miec więcej niż 3% alkoholu, tzw. pszeniczne to białe podrasowane drożdżami, dzięki czemu zyskuje te 4%. Na tym polega różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: piwo z likwidatorem 26.03.10, 08:59 moim skromnym zdaniem, nazewnictwo wywodzi sie z Niemiec (no, a skad?). tam spotykamy aie zarowno z nazwa "Weissbier", jak i "Weizenbier", czyli piwo biale (weiss), piwo pszeniczne (Weizen). w poludniowej Bawarii mowa jest o Weissbier, w prawie calej reszcie Niemiec ten sam trunek nazywa sie Weizen (lub Hefeweizen, Weizenbier). slowa "weiss" i "Weizen" maja ten sam korzen etymologiczny. Produkt jest dokladnie ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
d.stocki Re: piwo z likwidatorem 26.03.10, 13:06 Twój argument lingwistyczny rzeczywiście jest bardzo silny, z kolei informację o różnicy podałem za znajomym, który z niedejnej beczki piwo próbował. Ale pewnie masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś