Dodaj do ulubionych

Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał...

• truten.zenobi dlaczego klechy nie lubią prezentów? 07.05.11, 16:28
      jakoś nigdy nie słyszałem by kościółkowi kiedykolwiek narzekali na to że dzieciom daje się kasę
      jednak zawsze im w niesmak to że dzieci dostają rowerek, laptopa, komórę... niby to dziwne ale jest bardzo proste wytłumaczenie drogie prezenty to kasa która przeszła im koło nosa...
      bo gdy dziecko dostanie kasę to zawsze jest szansa że uda się ją jakoś od dziecka wycyganić... prezentu już na pewno nie.

mistrzostwem świata jest wymyślanie różnych datków i niezbędnych zakupów w związku z przygotowaniem do komunii. a ponieważ zdają sobie sprawę ile kasy idzie na przygotowanie przyjęcia i prezenty to musi boleć!

dlatego żadnej kasy dla dziecka - tylko prezenty!
    • td789 Pogaństwo w chrześcijaństwie 07.05.11, 16:34
      "W chrześcijaństwie nadal jest dużo pogaństwa...
      W KK powstały tradycje religijnych ceremonii, rytualnych sakramentów, w tym chrztu świętego, które celebrowane są przez księży, biskupów i papieży. W tym celu stworzono uroczyste, pozłacane wspaniałe szaty oraz różne atrybuty władzy odpowiednie do posiadanych tytułów, do rangi w hierarchii kościelnej i do piastowanej władzy. Hierarchię kościelną charakteryzował wysoki stopień braku tolerancji w stosunku do innych religii oraz innych form kultu Boga."
      Wszystko to niewiele ma wspólnego z chrześcijaństwem a jest przejętą pogańską spuścizną. Polecam artykuł o prawdziwym chrześcijaństwie.

kosmologia.info/prawdziwe-chrzescijanstwo/
      • wj_2000 Re: Pogaństwo w chrześcijaństwie 07.05.11, 17:19
        td789 napisał:

>.............. Wszystko to niewiele ma wspólnego z chrześcijaństwem a jest przejętą [b]pogańsk
        > ą spuścizną. Polecam artykuł o prawdziwym chrześcijaństwie.

Tak się fajnie czytało, a tu BACH. Jakieś "prawdziwe" chrześcijaństwo! Takie same gusła i zabobony, tylko w innym entourage'u.
        Jak sobie przypomnę "na nowo uformowanego" chrześcijanina Busha - mordercę Irakijczyków to mnie tak samo mdli jak na widok Dziwisza. Dziwisz się?
        • polakonly Komunia w obecnej formie to zaprawdę wystawianie 07.05.11, 17:45
          osoby duchownej na pokuszenie. Możeby jednak zrezygnować z tego pokazu mody i zamieniania
          dziewczynki w kobietkę bijou-bijou a chłopca w mini Jamesa Bonda. Niech dzieci ubiorą się w to w czym chodzą do kościoła w każdą niedzielę
        • td789 Re: Pogaństwo w chrześcijaństwie 07.05.11, 18:21
          Jezeli nic innego nie potrafisz zobaczyć niż gusła i zabobony, to może lepiej nie czytaj. Albo czytaj dużo uważniej, z pewnością to pomoże...
      • polakonly Jestem za albą, ale z wysokim rozcięciem, żeby był 07.05.11, 17:39
        widoczny i wysoki obcas i gustowna podwiązka na pończoszce (niam! niammm!). Chłopcy - koniecznie frak! Jeśli rodziców nie stać - to smoking. Cylinder także, aby dorównywali dziewczynkom wzrostem oraz z elegancją zdjęli go wstępując do domu bożego.
    • caitala Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 16:44
      A ja nie wiem czemu się tak bardzo rzucacie - przecież te 20-30 lat temu też dostawaliśmy rowery itp... Fakt, że wybór był drastycznie mniejszy, ale taki był rynek.
    • o.beyzyma Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 16:45
      Byłam świadkiem w tramwaju we Wrocławiu ożywionej dyskusji paru osób w wieku babcie-rodzice na temat: czy prezentem na komunię może być piesek, bo dziewczynka chce mieć yorka!
      Przeważało zdanie, że tak, bo powinno się w takim dniu spełniać marzenia!
    • wanda43 Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 17:23
      Komunie i caly ten biznes ma tyle wspolnego z religią, co ja z operą. Wymysl kleru i nic wiecej.
      Jezus byl obrzezany, u zadnej komunii ani bierzmowania nie byl. Jego rodzice zyli po cywilnym spisie, siedmiorga dzieci sie dorobili i za swietych zostali. A polscy katolicy zamiast postepowac jak chrzescijanie i nasladowac - balwochwalstwo uprawiają.
      • skrot.myslowy Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 07.05.11, 17:54
        Głupia kobieto!

Jezus nie mógł być "u komunii", ani nie był bierzmowany, bo sam ustanawiał te dwa sakramenty. I po coś je ustanowił. Jak się bierze za krytykę, to trzeba miec o tym jakiekolwiek pojęcie.
    • ona3010 Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 17:35
      Jarmark sie kręci :)) Klechy dobrze żyją ;-)
      Ciekawe ilu ludzi przeczytało całą biblie jako wierzący katolik ;-)wiekszość ludzi wysyła swoje własne dziecko tylko po bo tak robią inni i tak wyglada KK
      Żal to oglądać i biedne dzieci.

Coraz cześciej sobie uświadamiam że z każdym dniem, mam coraz więcej ludzi w dupie.
    • para-lela Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 17:41
      szechterowi nie podoba sie komunia, ale gdyby dzieci miały Bar Micwę to oczywiście co innego, art. pochwalny by był.
    • jantos51 Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 17:47
      Wiara musi kosztować i to wiele.
    • oli820 Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 17:53
      według mnie pierwsza. dlaczego? zobacz -----> tinyurl.com/3esojw2
    • lava71 pogańskie rytuały ... 07.05.11, 18:01
      ciekawe jak długo jeszcze w naszym kraju będzie się celebrować jakieś pogańskie rytuały w imie wirtualnych bytów?
    • alinaw1 Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 08.05.11, 07:20
      Gdy zaczyna się maj w Wyborczej następuje wysyp ośmieszających tekstów dotyczących 1 Komunii. Proszę uwierzyć, że są jeszcze rodziny dla których to ważna uroczystość ze względów RELIGIJNYCH, że dzieci są przygotowywane nie tylko przez katechetę, czy siostrę zakonną ale również przez rodziców, że ta uroczystość przeniesiona z murów kościelnych do domu - też ma wymiar religijny, że prezentami są książki i bilet na zajęcia budowy robota (i dziecko autentycznie się cieszy), że jest modlitwa, obiad (bez alkoholu oczywiście), spacer, tylko najbliżsi. Dzieje się sakrament, a nie impreza... tak, tak jest. Dowód? Mój syn - wczoraj przystąpił do 1 Komunii św. I choć dookoła mnóstwo pokus, choć gadżeciarski świat, komercja aż piszczy, a kościół pełen uzależnionych od pstrykania i filmowania ludzi, to na szczęście jest siła, która pozwala wznieść się ponad to, czego i tutejszym komentatorom życzę!
      • fritz_freiherr_zu_frommenthal Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 08.05.11, 17:37
        W Polsce problemem coraz to wiekszym sa rosnace smietniska.
        W tym miejscu i w tym watku wspomne jedynie o smietnisku po-Urbanowych zboczencow z roznych takich gadzinowek typu "NIE".
        Gadzinowki typu "NIE" i tym podobne pomimo, ze placa za kazdy donos na szybko malejaca grupe ludzi zwiazanych z posluga dla Kosciola katolickiego, same padaja bo nuza swoim ubogim jezykiem nienawisci.
        Jaki to jezyk? A, prosze raz jeszcze przeczytac ten stek wyzwisk na staropolska tradycje - Pierwszej Komunii. A wydawaloby sie, ze istnieje takie proste remedium dla tych wszystkich ziejacych nienawiscia do staropolskich obrzedow - udac sie do byle jakiej knajpy i po raz kolejny schlac sie!
        Glos rozsadku na tym forum, "aliny-w", wydajacy sie cichym napomnieniem, iz tak naprawde jest to uroczystosc, jak ona to sama podkresla duzymi literami - "RELIGIJNA" wazna dla malych dzieci i wazna dla ich rodzicow. Wazna dla Polakow.
        I to, cala ta szczekajaca, po-Urbanowa holota, winna uszanowac.
        Nikt i nigdzie nie prosi przecie tej holoty ani o pieniadze ani o partycypacje a zatem jaki oni maja problem w zwiazku z prywatnymi obchodami tych familijno-religijnych swiat?
        Nie podoba sie tym huncwotom religia?
        Chca huncwoty zakazac jej w Polsce?
        To moze niech sprobuja tez napisac rownie krytycznie o niemal autentycznych obchodach religijnych dla dzieci w Judaizmie?
        Niech sprobuja pluc jadem na zydowskie obchody Bar Mitzwa, na Bat Mitzwa i caly ten komkleksowy b'nei mitva.
        Niech wtedy zobacza reakcje pana Michnika na jego forum, faryzeusze jedni...
      • 141288bs Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 08.05.11, 23:28
        Komunia mego wnuka odbyla sie bez alkoholu,byli sasiedzi w kosciele i na obiedzie w domu moim,czyli dziadka,- Wnuk byl szczesliwy i Jego Koledzy tez.
    • tow_rydzyk Przerwijmy obledne kolo religijnej indoktrynacji 09.05.11, 01:30

"Religijna narracja to asortyment kolysanek, ktorych glownym celem jest wprowadzanie sluchaczy w blogi stan niewiedzy, lenistwa intelektualnego i posluszenstwa."

Skostniałe i archaiczne doktryny religijne nie dotrzymują kroku wymogom współczesnego, nowoczesnego społeczenstwa. Zacofanie religii wobec postępu naukowego i cywilizacyjnego symbolizują losy Sokratesa, Spinozy, Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno. Pytam was spadkobiercy duchowych tradycji judeo-chrzescijanskich, co religie wniosly/wnosza do walki z niewolnictwem, dyskryminacja kobiet , wykorzystywaniem dzieci, rasizmem, homophobia ? Pojęcie oświecenia czy oświaty w waszym wydaniu sprowadza się do zniewalania umysłu i to od najmłodszych lat co w rezultacie pogłębia cywilizacyjną infantylizację i zaściankowość naszego społeczeństwa. Nie rózni się to od totalitarnej indoktrynacji Talibów, ortodoksyjnych żydów czy krypto-stalinistów z Północnej Korei. Czyżbyśmy w 1989 zamienili jedna formę autorytaryzmu na kolejną? Doktryny KK posiadaja wszelkie atrybuty totalitarnej utopii. Propagandziści KK stosują stare metody socjo-techniczne oparte na: identifikowaniu ludzkich kompleksow i obaw, “empatii”, iluzorycznych obietnicach, podporządkowaniu, manipulowaniu i wykorzystywaniu ludzi nie chcących albo nie zdolnych do racjonalnego i niezależnego myślenia. Nie chcę aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie bóg to nic innego jak Swięty Mikołaj w wydaniu dla dorosłych. Nie chcę aby Polska była dla świata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej siły roboczej oraz pijaczkow, złodziei samochodów, religijnych świrów i księży pederastów. Nie chcę abyśmy na zawsze pozostali przedmiotem niewybrednych dowcipów, w kraju słynącym z “Polish jokes” i naszym nowym “Wielkim Bracie”- USA. O ile modły o deszcz podczas obrad sejmu RP wywołały w Zachodnich mediach lekkie drwiny o tyle ogłoszenie Jesusa Chrystusa Królem Polski pobiło wszelkie rekordy absurdu. www.youtube.com/watch?v=fCBt21orGnE www.youtube.com/watch?v=HDWsUHAjTkw A u nas o kościele i klerze pisze się dobrze albo się milczy. Z reakcji propagandy KK w Polsce i zwłaszcza tej w Watykanie zauważam, że nastroje społeczne i opinie zsekularyzowanych mediów, nie mówiąc o lawinie pozwów sądowych o molestowanie seksualne, powoli zaczynają odnosić skutek. Te pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prośby o przebaczenie ze strony Kościoła nie są wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi symptomami strachu czy nawet paniki. Czyżby zaczęli sobie oni zdawać sprawę z tego, że nie są już w stanie konkurować z realiami Swiata 21-go wieku na poziomie intelektualno-moralnym? Czyżby na smyczy Watykanu pozostały jedynie Afryka, Ameryka Lacińska i południowo-wschodnia Polska? Jak długo jeszcze będziemy tolerować w Polsce tych nadętych “nabożnościa” bufonów i sybarytów, którzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasożyty wykorzystują ludzką biedę, bezradność, łatwowierność, zacofanie i przede wszystkim brak wykształcenia? Kiedy skończy się to zastraszanie, ogłupianie i TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE dobrych ale naiwnych ludzi, którzy cieżką pracą oszczedzają każdy grosz? Kiedy przestaniemy stawiać ponad prawem tą watykanską agenturę, której płacimy konkordatowy haracz? Czyżby KK w Polsce był niczym innym jeno państwem w państwie? Arogancja, pozerskie uduchowienie, to ślepe przekonanie o swojej moralnej i intelektrualnej wyższości wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylności i mesjanizmiu, manifestowanie fałszywej skromności, pokory, ubóstwa połączone z demonstracyjną pogardą dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarności budzą we mnie uczucia największego obrzydzenia. Większość z nas myśli o KK to samo ale w obawie o reakcje rodziny i sąsiadów bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami utrzymujemy przy życiu tą wirtualną organizację a raczej fikcyjną firmę, której sprzedaż złudzeń przynosi pokazne -bynajmniej nie wirtaulne- dochody. Przywiązanie tych faryzeuszy do dóbr i przyjemności na tym ziemskim padole przy jednoczesnej umiejętności przekonywania milionów prostych ludzi, że to prawdziwe, wieczne życie zaczyna się dopiero po naszej śmierci jest wyczynem godnym Nikodema Dyzmy. img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg
      www.youtube.com/watch?v=jp_sA2morfw&feature=player_embedded
      Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych brudnych i pazernych łap, które nigdy nie parały się prawdziwą, uczciwą pracą? Kultywujcie i realizujce w średniowiecznych skansenach swoj pomysl na “zycie” i dogmaty oparte na kulcie śmierci, patologicznej fascynacji ciężarnymi dziewicami i skrzydlatymi i rogatymi facetami(?) i nawet wasz religijny nekro-fetyszyzm. Jestem gotów przymknać oczy na wasz “zgodny z boża natura/wola celibat” pod warunkiem, że przestaniecie się grzebać w organach rozrodczych kobiet. Zatrzymajcie te wasze wafelki i przepustki do nieba dla siebie. Trzymajcie się z dala od naszych dzieci. Uznaję wartości literackie Biblii (czy Koranu) ale mitologia Grecka i Rzymska, bajki Ezopa, Andersena, Braci Grimm, Perrault’a, La Fontaine’a, Saint-Exupery czy Brzechwy pod względem estetycznym i moralno-wychowawczym mają więcej do zaoferowania niż ten wasz traumatyzujący młode umysły pretensjonalny, do znudzenia powtarzany schizifreniczny bełkot pogłebiający poczucie strachu, winy i niedowartościowania.
      Jak można poważnie traktować niby dorosłych ludzi, ktorzy sprzedają nonsensowny religijny folklor o duchach, diabłach, piekle i gadąjących wężach za fasada bezpodmiotowej pseudo-nauki pretensjonalnie nazwanej “teologią”? Skoro boicie sie o utratę swoich synekurek ośmieszajcie się na swój własny rachunek. Pozwólcie uczciwym i rozsądnym Polakom swobodnie i krytycznie myśleć i cieszyć się życiem tu i teraz w światłym i nowoczesnym europejskim państwie.
      • 141288bs Re: Przerwijmy obledne kolo religijnej indoktryna 09.05.11, 01:55
        widze,ze tobie tow, rydzyk moj "wysiruj"przeszkodzil to wiec grzecznie was tow. przepraszam
        i badzcie laskawi nie doniescie na egzekutywe.
        • tow_rydzyk Czytaj moje teksty ze zrozumieniem 09.05.11, 02:54

141288bs napisał:

> widze,ze tobie tow, rydzyk moj "wysiruj"przeszkodzil to wiec grzecznie was tow.
          > przepraszam
          > i badzcie laskawi nie doniescie na egzekutywe.

Wysil sie czlowieku..."tow_" wcale nie oznacza tego co myslisz ale pozostawiam to jako lingwistyczna zagadke....
          Moj dziadek stracil zdrowie w lagrach bylego seminarzysty Stalina - pozniejszego boga ziemskiego raju....
          Co do komunii Twojego syna...wierz mi bylby on taka samo szczesliwy gdyby mial impreze, uwage ze strony Rodziny i przyjaciol z okazji....urodzin swojego kota czy podwojnych urodzin Lecha Kaczynskiego-Wawelczyka i jego brata....
          o prezentach juz nie bede wspominal...

Komunisci i nazisci doskonale uczyli sie indoktrynacji mlodych ludzi od...jezuitow...te same doktryny oparte na zastraszaniu, nieomylni bogowie, swieci, meczennicy, troche inny ceremonial i inna oprawa graficzno-muzyczna...rezultat koncowy dokladnie ten sam...nie zdolny do samodzielnego myslenia , niedowartosciowany i zastraszony czlowiek/grzesznk.

"Dajcie mi dziecko do lat 7 a zrobie z niego czlowieka" - Ignacio de Loyola
      • bogo2 to co piszesz, przypomina mi gomolkowskie 13.05.11, 20:08
        przemowienia.. ten sam jezyk, ta sama retoryka.... :)

tow_rydzyk napisała: (..)
        > Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych brudnych i paz
        > ernych łap, które nigdy nie parały się prawdziwą, uczciwą pracą? (..)
        • tow_rydzyk "ten sam jezyk" ? - mam pisac po angielsku ??? 14.05.11, 01:19
          bogo2 napisał:

> przemowienia.. ten sam jezyk, ta sama retoryka.... :)
          >
          >
          > tow_rydzyk napisała: (..)
          > > Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych brudnych
          > i paz
          > > ernych łap, które nigdy nie parały się prawdziwą, uczciwą pracą? (..)

Drogi bogo-przyjacielu,
          Dziekuje, ze nie porownywales moich tekstow np....do przmowien dra Goebbelsa.
          Dziekuje Ci za wklad jaki Twoj komentarz wnosi do tematu o miejscu religii w naszej 21- wiecznej polskiej rzeczywistosci.

Jezeli przytoczone przez Ciebie zdanie jest jedynym aspektem mojego "przemowienie", do ktorego masz merytoryczne objekcje nie widze powodu do debatowania.
          • bogo2 troche cieszy, ze wiesz, ze przemawiasz...! 14.05.11, 19:22
            rowniez nie widze powodu do debatowania...:)!

tow_rydzyk napisała:

>
            > Jezeli przytoczone przez Ciebie zdanie jest jedynym aspektem mojego "przemowien
            > ie", do ktorego masz merytoryczne objekcje nie widze powodu do debatowania.
            >
            >
            • tow_rydzyk Martwi mnie fakt, ze nie wiesz co oznacza.... 14.05.11, 23:05
              bogo2 napisał:

> rowniez nie widze powodu do debatowania...:)!
              >
              > tow_rydzyk napisała:
              >
              > >
              > > Jezeli przytoczone przez Ciebie zdanie jest jedynym aspektem mojego "prze
              > mowien
              > > ie", do ktorego masz merytoryczne objekcje nie widze powodu do debatowani
              > a.
              > >
              > >

...cudzysłów....ale byc moze zbyt wiele od Ciebie wymagam....
    • mamula66 Ja kupuje medalik 09.05.11, 05:02
      Pojeb, normalnie pojeb.

Ja kupuje medalik. Jak mnie wyklna, to wszystko w porzadku. Ale moze komus przypomni sie o co w calym tym wydarzeniuu chodzi.
      • bogo2 za ile..? 13.05.11, 20:12
        mamula66 napisał:

> Ja kupuje medalik. Jak mnie wyklna, to wszystko w porzadku. (...)
        • mamula66 Re: za ile..? 14.05.11, 02:17
          Za 120 zlotych. Razem z kieszonkowa edycja Pisma Swietego
          • bogo2 120 zlotych na dzien.... 14.05.11, 19:16
            na zycie w bialymstoku, to duzo, czy malo...?
            czy za 120 zlotych, on+ona+2dzieci, zrobia codzienne zakupy, tak zeby nie wygladalo , ze biede klepia...?

mamula66 napisał:

> Za 120 zlotych. Razem z kieszonkowa edycja Pisma Swietego
    • bogo2 dlaczego nie ma opcji, ostatnia...? 13.05.11, 20:13
      extrafresh napisał:

> [sonda=Która komunia jest lepsza?]
      > [*]Pierwsza
      > [*]Druga
      > [*]Trzecia
      > [*]Nie mam zdania
      > [/sonda]
    • onlywojtek_kozak Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 25.07.11, 18:35
      Stroje komunijne to nasza pasja i zamiłowanie. Oferujemy wysokiej jakości eleganckie i wygodne suknie i sukienki komunijne, garnitury, alby komunijne dla chłopców oraz wiele innych dodatków takich jak halki, chusteczki, rękawiczki, torebki i wianki komunijne. Wierzymy, że dzięki naszym strojom Pierwsza Komunia Święta będzie przebiegać bez zmartwień o wygląd i elenancję. Chemy aby mogli Państwo cieszyć się razem z dziećmi tą wyjątkową chwilą.

www.ubiory-komunijne.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka