Dodaj do ulubionych

PKB Estonii

08.06.04, 23:46
Estonia: www.nationmaster.com/country/en/Economy $1341.79 per person
Polska: www.nationmaster.com/country/pl/Economy $1284.22 per person

Zgroza !!!
Czas brać się za biznesy, bo to już nie żarty !!!
A wszystko przez naszych polityków blokujących wszystko co się tylko da, żeby
tylko ludziom się ciężej żyło :(((
Obserwuj wątek
    • kamaoka Re: PKB Estonii 09.06.04, 08:35
      wiesz a ja akurat robie etst percepcji na UW i tam jest o zaleznosci miedzy PKB
      a zaawansowaniem technologicznym, tak w skrocie, i wiesz co? niegluie rzeczy
      tam sa napisane, nie wiemczy wiesz ale estonia jest niesamowicie
      skomputeryzowanym krajem, w proownaniu z Polska to normalnie kosmos:P, wiec sam
      widzisz, teraz moglabym ci wypisac dzialania ktore niesprzyjaja wzrostowi
      technologii, a co za tym idzie PKB (a co! naczytalam sie tego cholerstwa to
      teraz szpanuje), m.in. sa to dzialania rzadu, ktore moga wspierac dzialania
      tzw. nieprodukcyjne, czli np. korupcja, slaba ochrona patentowa, niestabilne
      prawo, stwarzanie atmosfery, w ktorej ukradzenie czegos ejst lepsze niz jego
      wymyslenie, bardziej oplacalne, itp. wiec heh, wiele sie zgadza z tym co u nas
      w kraju wyestepuje, ale to moze taka moja nieco zachwiana analiza, bo doslownie
      przed chwilke przeczytalma ten tekst, i zrobilam sobie mala przerwe zanim
      usiade do pytan do niego:P
      • wolfgang87 Re: PKB Estonii 10.06.04, 02:53
        Rzeczywiscie jest tak, ze w Estonii panstwo jest duzo bardziej przyjazne
        obywatelom. Maja tam 0% podatku dla firm. Stawiaja ostro na informatyzacje.
        Wszystkie projekty ustaw, uchwal, i co tylko trzeba - wszystko ponoc jest w
        internecie. I to nawet projekty! Nie li tylko gotowe ustawy! No ale tez
        Estonczycy sa skandynawami pełną gęba, wiec jest to naród
        spokojny,sumienny,uczciwy. A my Polacy...Eh...husaria jeno...
        Ale dobrze jest. My tez mamy w koncu boom gospodarczy!
        • kamaoka Re: PKB Estonii 10.06.04, 09:21
          chyba boomik gospodarczy, zobaczymy o z niego ebdzie, bo te zamieszania z belka
          to mam ochote pojechac i wystrzelac tych wszystkicj z FKP sprzedawczykow, a
          zreszta wieksozsc mam ochote wystrzelac... nie rozumiem czemu ci ludzie nie
          chca poprzec belki, facet nieglupi jest, najmniej partyjny z nich wszystkich,
          rynki go dobrze przyjmuja, a przy tym naszym boomiku to rzecz najwazniejsza, bo
          ja nie wiem,a le jak by byly teraz wybory, to ja sie bohje ze samoobrona i lpr,
          a nawet durnowaty czasami PiS beda mieli za duzo glosow i dopiero wetdy beda
          jaja w sejmie, przyjdzie czas emigrowac niestety...
          • wolfgang87 Re: PKB Estonii 10.06.04, 13:33
            Ja tylko sie boje wyborow w sieprniu...To bylaby masakra...Czemu ci idioci
            (zwlaszcza ten uparty prezydent udający strapionego losem kraju) nie mogą sie
            dogadać zeby to szło na wrzesien ?
            No i jeszcze jedno: ten rząd Belki może okazać sie byc słabym. Swego czasu miala
            byc cześciowa odplatnosc za uslugi medyczne. To byl pomysl Hausnera. Tak go
            ponaciskali, ze po paru godzinach (wg prasy) zmienil zdanie i juz byl przeciw.
            Co z tego wyniknie, zobaczymy po weekendzie, ale juz to bylo zwiastunem, jaki to
            bedzie rząd fachowców, eh...
            • kamaoka Re: PKB Estonii 10.06.04, 14:32
              tak, szczerze mowiac mnie to tez zaniepokoilo, ta nagla zmiana koszyka
              negatywnego...
              a wybory w sierpniu to najgorsze z mozliwych wyjsc, ale boje sie ze gdy nawet
              etraz wygraalby ptrawdopodobnie PO, to samoobrona bylaby nadal silna i wraz z
              lpr mogloby (a nawet wraz z pisem) niezle nabruzdzic... boje sie tez troche
              tego PO bo to jednak partia ktora troche jedzie na populizmie jak zauwayzlam,
              najpierw mieli poprzec plan hausnera a potem sie z tego wycofasli, bo po co
              brudzic sobie raczki planem sld-wskim... stracili u mnie
              • wolfgang87 Re: PKB Estonii 10.06.04, 14:38
                No nie do konca populizm. Oni obiecuja "przyzwoite panstwo", ale procz tego
                obiecuja zrobic porządne reformy, ktore ani chybi, trafią ostro po naszych
                portfelach. Kady to wie. Ze procz obnizania podatkow oni tez maja ochote obnizyc
                wydatki socjalne. Bądź co bądź partia liberalna.
                Nie tylko ten aspekt,ktory napsialas, jest zly w sierpniowych wyborach. Oto cala
                sprawa idzie, e wiekszosc elektoratu PO bedzie wtedy na wakacjach, bo sa to
                raczej ludzie, ktorym sie w zyciu powiodla, ktorzy sa przedsiebiorczy i ktorzy
                nienawidza darmozjadow. Ale...w sierpniu beda mieli urlopy. I wtedy moze byc
                zle,bardzo zle...
                • kamaoka Re: PKB Estonii 10.06.04, 21:33
                  no wlasnie o to mi chodzi z tymi urlopami,
                  a co do ciecia wydatkow socjalnych, wiesz, mzoe to dlatego ze sama z nich nie
                  korzystam, ale wyaje mi sie, ze jednak powinny byc inaczej zagospodarowane... a
                  juz twierdzenia leppera ze zasilek powinien wynosic 900 zl to przyprawiaja mnie
                  o chęć zamordowania go golymi rekami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka