wolfgang87 17.06.04, 12:34 Czy "kopas w dupas" mozna uznac za nasze gwarowe ? Bądź co bądź jest to bardzo litewskie i tylko u nas taki mix mógł się zrodzić. A że tego czasem się używa, chyba nie musze przekonywać ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masato Re: A propos gwary.... 18.06.04, 05:16 A mój kolega Litwin, jak pracował w firmie handlowej, to wymyślił fajne powiedzonko - A hurt ci w detal! Bardzo mi przypadło do gustu. wiem, że nie gwarowe, ale pracuję na poranna zmianę, to się wpisałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: A propos gwary.... 18.06.04, 11:28 :))))) Spoko fajne jest. Ppoprosilem kolezanke z Czestochowy o dokonanie rewizji naszego slownika. I okazalo sie ze wiekszosci wyrazow nie zna ! Znapraktycznie tylko te, ktore byly strasznie wątpliwe. Załączę ten zrewidowany słownik z dopiskami: "nie" "nie znam" nie słyszałam" :) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: A propos gwary.... 18.06.04, 11:30 > >> bachur – dzieciak (oj wiele razy to s³ysza³em, nic mi³ego, nic mi³ego...)nie znam > > barabaniæ – stukaæ, ³omotaæ, waliæ nie znam > barach³o – byle co, rzeczy bez wartoœci nie > baryk - barek z alkoholami nie > batarejka – latarka kieszonkowa na bateriê slyszalam > beb³aæ siê,bebraæ siê - gramoliæ, œlimaczyæ siê nia > wybebraæ coœ-wygrzebaæ nie > beb³o – niezdara nie > be³botaæ(be³kotaæ) nie > bolsze - wielkie, ewidentny rusycyzm wiec pewnie i w innych rejonach uzywane [H] nie > brechaæ – oczerniaæ , obszczekiwaæ slyszalam > brewerie – szaleñstwa [H] nie > burchiel – b¹bel np. na rêce (ale tez:jajko bez skorupki) nie > > charcholi,charchuli - kaszle nie > choleruje - przeklina nie > choremzda(choryzda) - chorowity n ie > chto – kto nie cieleban – cymba³, nierozgarniêty nie > czeste u¿ywanie "dla Józia,dla mamy" - zamiast "Józiowi,mamie" (generalnie wschodnie) nie > > dodawanie koñcówek -uki do nazwisk: wyszko-wyszczuki,³oboda-³obodziuki nie > dursn¹æ -szturchn¹æ > dziazyæ, dziarzyæ – biæ , szybko iœæ [H] nie > > empek - pojazd MPK, w odró¿nieniu od autobusu, pojazdu PKS :)) nie > > fajans - smietnik [HH] nie fanaberie – kaprysy , zachcianki [H] nie > farfocel - coœ paskudnego zwisaj¹cego, coœ jak f¹fel, hehe tak znam > farfolisie – gotuje siê wolno(ale raczej: slimaczy)nie fef³aty – mówi¹cy be³kotliwie , niezrozumiale nie > fiœniêty – zbzikowany „tr¹cony na umyœle” tak znam > f¹fel - np koza z nosa i wszystko co tak wygl¹da,bleeee nie > fest - porz¹dnie, na amen [H]tak znam > > giry – nogi [H] tak znam > grezmoliæ,gryzmoliæ – pisaæ z trudem, bazgraæ [H] tak znam > guzdraæ siê- oci¹gaæ siê [HH] tak znam > > huŸdawka - huœtawka nie > > iœc w orendê = iœæ kraœæ jab³ka od sasiadów (hehehe, dla mnie to ¿ywe s³owo) nie > > jajuszko,ciastuszko nie > jekieœci tam (jakieœci tam)- jakiœ nie > je³op - ciamajda tak znam > jop jego maæ (ot takie sympatyczne z lekka ruskie:)) nie > > kalmusy-sitowie,szuwary (moze to tez reginalne:)) [H]nie > kapota – wierzchnie ubranie, kurtka [H] tak znam > kartacz - pocisk armatni :))) czy te¿ klucha z miêsem ???nie > kartofle=bulwa=ziemniaki tak znam > kiziak,kiziaczek - Ÿrebak nie > kiñdziuk nie > kiszka ziemniaczana nie > ko³tun – spl¹tane w³osy [H] znane w ca³je polsce,ale nazwa jak fix litewsko pachnie,wiêc mo¿e nasza?? tak znam > kuksaæ – poszturchiwaæ nie > kuksaniec nie > > lasanek=mnaly lasek,zagajnik nie latoœ – tego roku, w tym roku [HH] nie > legat - leñ nie > lelak - je³op nie > > ³aziæ za kimœ jak ten ciuæmok (byæ upierdliwym) tak znam > > marme³ka=marmoladka nie > marmoli – zrzêdzi tak znam > mem³aæ siê - gramoliæ siê,bebraæ tak znam > mieta,miota – rzuca na boki, kiwa [H] nie > mus – koniecznoœæ [HH] nie wiem czmu to by³o w s³owniku... nie > > na! – weŸ! tak znam > nie-e -charakterystyczne fonetycznie , jakby dwa wyrazy nie > > o³adzi (o³adki) – placki nie > > pascêki,pascoki(paszczêki, paszczuki) – szczêki nie > pecia – b³oto, maŸ nie > popeciaæ siê,wypeciaæ,popeækany,popaækany,etc nie > pierdykn¹æ - ot takie s³owo klucz. czy nasze?nie wiem! nie > plos - nazwa du¿ej powierzchni wód jeziora, przyjê³a siê do oznaczania poszczególnych fragmentów Wigier. W pozosta³ej czêœci Polski wyraz ten jest rodzaju nijakiego i brzmi "ploso" > nie > kupiæ ciasta na rozwagê (zamiast na wagê) nie > > suchar - te bajora nad wigrami nie > sêkacz - wiadomo,pycha:) nie > > tamuj(tamoj) –tam nie > toñ,ostêp(w puszczy) [H] nie > tuman – mg³a , tak¿e g³upiec [HH] nie > > w trymiga – szybko ,raz-dwa [H] tak znam > warz¹chew - chochla, du¿a ³y¿ka o du¿ym trzonku; nie > wedwoj – we dwa, podwójnie nie > wery – ³ó¿ko tak znam > woda sie w ³ódce chlebocze nie > wondo³,wondó³- dó³ wykopany pod pod³og¹ kuchni, rodzaj piwni nie > wy obydwa ch³opcy tak znam > wybraæ coœ z czegoœ = wyj¹æ nie > wykopyrtn¹æ siê - wywrócic sie nie > > zafajdaæ siê - zafarfoliæ siê nie > zaszczepka - wiadomo nie > zaziepany(zazipany) – zadyszany [H] nie > zgrêpa - skarpa nie > zjœæ (gdzieœ) nie > zrywka - wyci¹ganie koñmi powalonych na wyrêbie drzew na drogê, po której mo¿na ju¿ wywieŸæ je z lasu [H] nie > > ¿ywiuszczy - wiadomo: z wigorem nie Odpowiedz Link Zgłoś