Dodaj do ulubionych

Ułamki za kluczem

31.08.13, 08:44
Jest taki problem.

Czy na przykład da się wyjaśnić, co oznaczają ułamki za kluczem na początku pięciolinii? Tylko proszę, bez ogólników, bo ja wiem, że rytm; i proszę o definicję, a nie o przykłady, bo ja wiem, co oznacza metrum 3/4 i czym się różni od 6/8; ale ta wiedza nie pomaga mi w ustaleniu, co to jest np. 7/4, albo (3+2+3)/8. A czy w mianowniku musi być zawsze potęga dwójki większa niż 1?
Obserwuj wątek
    • dobiasz Re: Ułamki za kluczem 02.09.13, 10:46
      arana napisała:

> Jest taki problem.
      >
      > Czy na przykład da się wyjaśnić, co oznaczają ułamki za kluczem na początku
      > pięciolinii? Tylko proszę, bez ogólników, bo ja wiem, że rytm;

To źle wiesz. Nie rytm a metrum.

> i proszę o defin
      > icję,

W liczniku jest ilość jednostek na takt a w mianowniku - jakie to jednostki.

> a nie o przykłady, bo ja wiem, co oznacza metrum 3/4 i czym się różni od
      > 6/8;

No to w czym problem? Nie umiesz rozciągnąć analogii na inne przypadki?

> ale ta wiedza nie pomaga mi w ustaleniu, co to jest np. 7/4

To oznacza, że na jeden takt przypada 7 ćwierćnut (4).

> albo (3+2+3)/8.

Tu masz podane nie tylko ile jednostek na takt, ale też jak (niestandardowo) dzielone. Normalnie w 8/8 miałabyś akcent na pierwszą i (lżejszy) piątą ósemkę (standardowo metra parzyste dzieli się parzyście a nieparzyste trójkowo). Tutaj podział jest bardziej skomplikowany i masz akcent na pierwszą, czwartą i szóstą.

> A czy w mianowniku musi być zawsze potęga dwójki większa niż 1?

Może być też 1, ale rzadko się spotyka. I tak, zawsze jest to potęga dwójki, bo takie mamy nuty:
      1 - cała
      2 - półnuta
      4 - ćwierćnuta
      8 - ósemka
      16 - szesnastka
      i tak dalej.

Trochę odstępstwem są rytmy trójdzielne, bo np. w metrum 6/8 albo 12/8 podstawową jednostką jest w zasadzie ćwierćnuta z kropką (dzielona na 3 ósemki), ale zapisuje się to jako 6/8 bo nie ma liczbowego oznaczenia na ćwierćnutę z kropką.
      • arana Re: Ułamki za kluczem 02.09.13, 14:05
        Dobiaszu, dzięki!

Prawdę mówiąc, w cichości ducha liczyłam na Ciebie, bo byłeś jedną z osób, które zawsze mi chętnie i zrozumiale wyjaśniały to, co słyszę - tylko słyszę.

Zauważyłeś, że podałam pytanie kursywą? Nie było moje - ale mnie zadane. Jako muzyczna dyletantka obwąchiwałam je nieufnie. No i nie chciałam być jak Jaś, który nie doczytał. Znasz ten dowcip? th.interia.pl/50,bdca0fa562187888/i480802.jpg
        • dobiasz Re: Ułamki za kluczem 02.09.13, 17:15
          Cieszę się, że pomogłem i polecam na przyszłość :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka