Dodaj do ulubionych

Czy można myć auto pod blokiem?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 22:49
A to ci stróże prawa. Panowie Strażnicy Miejscy, zapytajcie pracowników
miejskich wodociągów, jaka jest różnica między kanalizacją deszczową ( do
niej spływają detergenty ze środków do mycia samochodów ) a kanalizacją
sanitarną. Jak by to było wszystko jedno to po co myjnie z chwytaczami,
osadnikami etc., przecież wystarczy ustawić się na osiedlowej uliczce i
dalej... W ten sposób łatwo będzie wreszcie pozbyć się tych wstrętnych żab i
oślizłych ryb w rzekach.
Obserwuj wątek
    • Gość: ika Re: Czy można myć auto pod blokiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 14:43
      w myjni można umyć samochód juz za 7 zł. czy to naprawdę tak dużo? , że trzeba
      to robić pod domem, żałosne, ale sporo wody musi upłynąć abyśmy nauczyli się
      dbać o środowisko w którym mieszkamy
      • czlowiek.z.szarego.tlumu Re: Czy można myć auto pod blokiem? 08.12.04, 21:12
        Gość portalu: ika napisał(a):

> w myjni można umyć samochód juz za 7 zł. czy to naprawdę tak dużo? , że
        trzeba
        > to robić pod domem, żałosne, ale sporo wody musi upłynąć abyśmy nauczyli się
        > dbać o środowisko w którym mieszkamy

To prawda lepiej wydac te 10 zlotych na myjnie niz samemu meczyc sie z myciem
        samochodu i na dodatek tworzyc wokol samochodu jezioro bialej piany .Na
        szczescie na parkingu obok mojego bloku nie ma mody na wlasnoreczne mycie
        samochodu .
        • Gość: Z.P. Re: Czy można myć auto pod blokiem? IP: *.elpos.net 08.12.04, 22:20
          Mycie samochodu pod blokiem, z punktu widzenia ochrony środowiska, nie różni
          się od takiego zabiegu wykonanego na prywatnej posesji. Poza tym czynność taka
          preprowadzona na trawniku jest według mnie mniej szkodliwa pod względem
          ekologicznym niż to samo zrobione w miejscu utwardzonym, skąd deteregenty
          spłyną do rzeki lub wód podziemnych. Tak się sobie zastanawiam, czy najlepszym
          rozwiązaniem nie byłoby mycie samochdu w lesie.
    • Gość: Na Pohybel Re: Czy można myć auto pod blokiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 21:47
      Tak jest- psy mogą sr.. i szcz.. pod garażami natomiast samochódu w tym samym
      miejscu myć nie można.
      Ja jeżdżę do myjni bo nie mam czasu i nie znam się na myciu czarnych samochodów
      (próbowałem raz) ale czepianie się do moich garażowych sąsiadów jakichś
      poje..ych dziadków, że im mycie przeszkadza uważam za wybitny przejaw
      upierdliwości. O straszeniu Strażą Miejską nie wspomnę.
      Skoro są odpływy tych wszystkich zmywek to w czym problem???
      • Gość: exxpert2 Re: Czy można myć auto pod blokiem? IP: *.csk.pl / *.csk.pl 09.12.04, 09:10
        ...płukanie samochodu czystą wodą...
        buahahaha ale dowcip :)
        bez dodatku środków myjących cały będzie w ciapki,
        w naszej wodzie jest dużo CaCO3, woda jest twarda i nie nadaje się do mycia
        czegokolwiek bez dodatków detergentów.
        • Gość: kg Re: Czy można myć auto pod blokiem? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 10.01.05, 10:42
          Ja od sześciu lat nie umyłem samochodu żadnymi detergentami tylko zawsze czystą
          wodą.
    • Gość: Romek ZP mylisz sie ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 13:48
      Gość portalu: Z.P. napisał(a):
      > Mycie samochodu pod blokiem, z punktu widzenia ochrony środowiska, nie różni
      > się od takiego zabiegu wykonanego na prywatnej posesji.

Różni sie i to znacząco - tak samo jak jest różnica pomiędzy załatwianiem
      potrzeb fizologicznych przez Indianina na prerii od załatwiania tych potrzeb na
      ulicy przez mieszkańców np. Białegostoku. Abstahuję to oczywiści od elemetnów
      związanych z estetyką. Kwestią bardzo istotną jest ilość smieci / odpadów /
      ścieków przypadająca na 1 km2 obszaru. W przypadku miast, a szczególnie osiedli
      bloków nawet najmniejsze zanieczyszczenia nie powinny być tolerowane przez
      mieszkańców.
      • Gość: Z.P. Re: ZP mylisz sie ! IP: *.elpos.net 09.12.04, 23:27
        Tak dla jasności: nie pisałem o żadnym śmieceniu. Zastanawiałem się, czy woda z
        detergentami spływająca do rzek spod bloku, różni sie od takiej samej wylanej
        gdzieś na prywatnym podwórku.
        Wprawdzie mycia samochodu pod blokiem nie uważam za przestępstwo, ale źle mi
        sie to kojarzy. Jest mało eleganckie. Poza tym, gdyby każdy to robił,
        musielibyśmy się czuć tak, jakbyśmy mieszkali w myjni.
        • dan82 Re: ZP mylisz sie ! 11.12.04, 15:26
          Mój sąsiad (milicjant-policjant z drogówki) myje samochód na działce,mimo obowiązującego zakazu.Dotarło do niego,że nie wypada tego robić ze względów ekologicznych.Teraz myje przed działką sąsiada i czystym samochodem podjeżdża pod swoją.Ostatnio wyraził zaniepokojenie dziurą ozonową nad Antarktydą.
    • paramol Dłubać w nosie też można! n/t 12.12.04, 08:23
    • Gość: . Re: Czy można myć auto pod blokiem? IP: *.bsk.vectranet.pl 09.01.05, 22:35
      .
    • prawdziwy.www.zieloni.w.pl Nie zawsze kanalizacja ma separatory podczyszczają 12.01.05, 04:10
      Nie zawsze kanalizacja ma separatory podczyszczające
      Nie wszystkie odpływy kanalizacji deszczowej mają separatory podczyszczające –
      stąd można myć samochód tylko czystą wodą bez detergentów.
    • prawdziwy.www.zieloni.w.pl Eko: deszcz, śnieg tez myją:) 12.01.05, 04:11
      Eko: deszcz, śnieg tez myją:)
      Proponuję zostawiać samochód na deszczu / podczas opadów śniegu lub jeździć
      samochodem w deszczu / podczas opadów śniegu (przeważnie w czasie użytkowania
      co pewien czas tak po prostu się zdarza) – to sposób „dla leniuchów” na czysty
      samochód :)
    • gosia-sk Re: Czy można myć auto pod blokiem? 01.04.15, 11:27
      Nie zawsze w kanalizacji stosuje się separatory, a ich stosowania wymaga ustawa o ochronie środowiska. Nie można truć natury detergentami ze środków do mycia, dlatego myjnie mają obowiązek stosować separatory do kanalizacji, takie jak te www.kaprin.pl/produkty/kanalizacja/elementy-studni/separatory/
    • Gość: kamilkamyk Re: Czy można myć auto pod blokiem? IP: 178.62.84.* 06.05.19, 10:25
      ja myje i nie mam żadnych problemów a do mycia auta uzywam aktywnej piany od K2 bit .ly/1575_K2AktywnaPiana
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka