romanpidlaszuk Dlaczego media MILCZA lub KLAMIA? 10.02.06, 02:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=35452112&a=36453893 Pierwszy i najważniejszy jest taki, że cały mój post odarty z kontekstu Twego nicka jest niczym innym, jak obroną m.in. Twojej i Twych poglądów - PEŁNOPRAWNEJ obecności na tym forum. Możesz oczywiście udowodnić, że są one ogólnie uznawane - napisz coś i zamieść w prasie - wiesz lepiej ode mnie, że w imię "politycznej poprawności" i "wyższych racji" nawet jako prowokacji nie opublikuje tego żadne z tzw. opiniotwórczych pism, choćby najbardziej otwarte. ------------------------------------------------------------- To przykre co mowisz,np.w GAZECIE ukazuja sie ciagle raz po raz artykuly (np. niejakiego Kwasowskiego)sugerujace,ze miedzy Bugiem a Narwia mieszkaja Bialorusini: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=33564197 a do prawoslawnych cerkwi na Podlasiu chodza tzw. prawoslawni Polacy: serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2912896.html Dlaczego tak sie dzieje,przeciez wszyscy dobrze wiemy,ze to NIEPRAWDA,ze nasi przodkowie wcale nie rozmawiali ani po bialorusku ani po polsku tylko gwara ukrainska a wiec my po prostu jestesmy Ukraincami tak jak np. mieszkancy Mazowsza rozmawiajacy z dziada pradziada gwara polska sa Polakami. Dlaczego media na ten temat MILCZA lub KLAMIA? Coz to za "polityczna poprawnosc" uniemozliwia im mowienie PRAWDY? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=35452112&a=36545612 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialorusini 11.02.06, 03:05 Zgodzę się z jednym z marszałkiem Jurkiem,choć go nie lubię,że Tatarzy to patrioci.Od czasów Sobieskiego,kiedy zostali sprowadzeni do Polski,walczyli za niepodległą Polskę.Czego nie można powiedziec o prawosławnych.Pytam się znajomej,czy uważa się za Polkę,nie chciała potwierdzić,sami nie więżą kim są czy Białorusinami czy Polakami,raczej te pierwsze!Oczywiście nie wszyscy,bo młodzi już do tej zasady nie zawsze pasują! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36591754&a=36591754 -------------------------------------------------------------------- Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialorusini,zyjacy na swojej ziemi swoich przodkow od ponad 1000 lat,szacowni obywatele Polski tak samo jak Polacy mieszkajacy w Ukrainie sa szacownymi obywatelami Ukrainy,to chyba PROSTE? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialorusini! 11.02.06, 17:17 -------------------------------------------------------------------------------- Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialorusini, zyjacy na swojej ziemi swoich przodkow od ponad 1000 lat, szacowni obywatele Polski tak samo jak Polacy mieszkajacy w Ukrainie sa szacownymi obywatelami Ukrainy, to OCZYWISTE i PROSTE! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk są już te napisy, czy nie,MOZE BEDA JAK W TYROLU! 11.02.06, 22:36 To co są już te napisy, czy jeszcze nie --------------------------------------------------- Moze wkrotce beda,jak WEWLOSKIM TYROLU! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=33947431 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&a=36647563 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk OGLADALISCIE OTWARCIE OLIMPIADY W TURYNIE? 13.02.06, 07:29 nie masz racji .przydomek "polski" te nie nobilitacja czy szaszczyt lecz okreslenie narodowosci pozbawionej swojej administracyjnej ojczyzny-państwa. dlatego byli "polscy" zydzi a sa romowie i tatarzy. Ztego tez powodu nie ma polskich białorusinów,ukrainców niemców czecchów bo zawsze tuz za granica czai sie jakies panstwo uzurpujace sobie prawa do ingerowania w losy mniejszosci .Nie mniej bezpieczni sa lokalni szowiniosci typu znanego na tym forum "R.P" usilujacy na sile przypisac np prawosławnych lub mieszkańców podlasioa okreslonemu państwu. Tylko w jakim celu.? --------------------------------------------------------------- Ja mowie PRAWDE o ukrainskiej i bialoruskiej narodowosci prawoslawnych na Podlasiu aby zapobiec ich WYNARODOWIENIU/POLONIZACJI,np. ktora ciagle im funduje ZDRADZIECKA PAKP a kiedys fundowala PZPR jej kontynuatorki SLD,czego zdaje sie ty jestes OFIARA: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=35443595&a=35710482 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=35443595&a=35710721 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=35443595&a=35711819 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=35443595&a=35712762 To pewnie jest tak jak z narkomanami,to swinstwo ich niszczy a oni tego nie widza i nadal je zarzywaja... UKRAINCY i BIALORUSINI z Podlasia moga byc dobrymi obywatelami POLSKI tak samo jak POLACY z UKRAINY moga byc dobrymi obywatelami UKRAINY. Nie wiem czy ogladales CEREMONIE OTWARCIA ZIMOWEJ OLIMPIADY w TURYNIE, otwierala ja scena grania na trembitach Niemcow Tyrolskich mieszkajacych w tamtym terenie Wloch,w swoich strojach ludowych z kapeluszami z piurkiem,w kotkich spodenkach na szelkach,ich tradycyjne tance ludowe. Flage olimpijska zawiesili ludzie w owych tyrolskich kapeluszach z pioropuszem jako gospodarze igrzysk, TAKIE SA TERAZ STANDARTY W EUROPIE,otwartosc i dobrosasiedzka wspolpraca miedzy narodami oraz pelne uznanie i poszanowanie praw mniejszosci narodowych do swojej narodowosci,jezyka i kultury a nie takie jakie ty tworzyles i umacniales w PRLu-mity o psubracie swierczewskim czy histerie o Ukraincach-bandytach a kazdy przejaw ukrainskiego PATRYJOTYZMU oszczekiwales "ukrainskim nacjonalizmem i szowinizmem",co ci zreszta zostalo do dzis nieszczesniku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex4 Re: To co są już te napisy, czy jeszcze nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 12:43 Podobno w Zakopanem już są. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: To co są już te napisy, czy jeszcze nie 13.02.06, 17:35 Podobno w Zakopanem już są. ------------------------------------- radio erewan podalo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł A może czas do domu wam wracać IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 11.02.06, 20:59 W temacie powiedziałem wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk mlocie,my U SIEBIE naPodlasiu mieszkamy 1000+ lat! 11.02.06, 22:38 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Wynocha 12.02.06, 06:21 Paszli won. ---------------------------------------------- CZUBIE,ze swoja mamusia tu komunikujesz sie moze teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 11.02.06, 21:11 Należy wprowadzić nazwy dwujęzyczne na wódce,ponieważ prawosławni to tylko potrafią dobrze wódkę pić. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 12.02.06, 06:24 Należy wprowadzić nazwy dwujęzyczne na wódce,ponieważ prawosławni to tylko potrafią dobrze wódkę pić. --------------------------------------------------- Problemy z alkoholizmem zdaje sie maja WSZYSTKIE narody slowianskie,o jakiejs kulturze picia mozemy chyba mowic tylko w przypadku Czechow,ktorzy pewnie nauczyli sie tego od Niemcow. Sa oczywiscie wyjatki od tej nichlubnej reguly i to napawa OPTYMIZMEM! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk "nasi" duchowni prawoslawni... 13.02.06, 07:11 ważnego elementu naszej historii, który dotknął każdej niemal rodziny i jest niewątpliwie jedną z podstaw naszej zbiorowej tożsamości - bieżeństwa żaden z pozostałych narodów w takim stopniu nie doświadczył -------------------------------------------------------- na biezenstwo,na poniewierke wygonil nas car przy pomocy persfazji "naszych" duchownych prawoslawnych, ktorzy wtedy tak samo glosno krzyczeli, ze sa prawoslawnymi "Rosjanami" jak dzis krzycza,ze sa prawoslawnymi "Polakami". Jak wtedy tak i dzis narod,ktory ich karmi tak naprawde maja GDZIES,wysluguja sie jedynie roznym,czyli po prostu sie JANCZARZA. Oczywiscie zdarzaja sie miedzy nimi rowniez i porzadni ludzie ale widocznie ze wzgledu na presje ze strony wierchuszki PAKP jedyne co moga zrobic to starac sie nie wyskakiwac przed szereg w haniebnym procederze WYNARADAWIANIA/POLONIZOWANIA wiernych pochodzenia ukrainskiego i bialoruskiego. "...O taka istoriya ridnoho narodu..." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=35452112&a=36689050 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezorientowany Re: "nasi" duchowni prawoslawni... IP: *.csk.pl 13.02.06, 13:43 Romanie a czy od polonizowania nie bardziej groźne jest rusyfikowanie ??? byłeś na Białorusi czy Ukrainie ??? a jeżeli tak to ilu ludzi rozmawia w ojczystym języku ??? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk "nasi" duchowni prawoslawni... 13.02.06, 18:10 Romanie a czy od polonizowania nie bardziej groźne jest rusyfikowanie ??? byłeś na Białorusi czy Ukrainie ??? a jeżeli tak to ilu ludzi rozmawia w ojczystym języku ??? --------------------------------------------------------------------- 1.POLONIZACJA jest ROWNIE GROZNA jak RUSYFIKACJA,podobnie jak pozar i powodz. 2.Na Ukrainie i Bialorusi imperium rosyjskie od stuleci WYNARADAWIALO/RUSYFIKOWALO Ukraincow i Bialorusinow podobnie jak w PRLu WYNARADAWIANO/POLONIZOWANO Ukraincow i Bialorusinow mieszkajacych w Polsce(to jeszcze dzis zostalo PAKP i KK na scianie wschodniej) CZAS JUZ SKONCZYC TEN NIKCZEMNY PROCEDER ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezorientowany Re: "nasi" duchowni prawoslawni... IP: *.csk.pl 13.02.06, 18:39 > podobnie jak w PRLu WYNARADAWIANO/POLONIZOWANO Ukraincow i Bialorusinow > mieszkajacych w Polsce(to jeszcze dzis zostalo PAKP i KK na scianie wschodniej) ----------------------------------------- dobrze że przynajmniej wiemy kiedy się ten "niecny" proceder zaczął i zakończył PRL nie ma, więc teraz jest już ok a co to takiego PAKP i KK, coś na wzór KGB ??? ponawiam pytanie: ilu ich tam w swoich republikach rozmawia w języku ojczystym ??? starczy palców na Twoich rękach żeby policzyć ??? jak nie to pożyczę :) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk "nasi" duchowni prawoslawni... 13.02.06, 18:53 > podobnie jak w PRLu WYNARADAWIANO/POLONIZOWANO Ukraincow i Bialorusinow > mieszkajacych w Polsce(to jeszcze dzis zostalo PAKP i KK na scianie wschodniej) ----------------------------------------- dobrze że przynajmniej wiemy kiedy się ten "niecny" proceder zaczął i zakończył PRL nie ma, więc teraz jest już ok a co to takiego PAKP i KK, coś na wzór KGB ??? ponawiam pytanie: ilu ich tam w swoich republikach rozmawia w języku ojczystym ??? starczy palców na Twoich rękach żeby policzyć ??? jak nie to pożyczę :) -------------------------------------------------------------------- 1.Ten NIKCZEMNY proceder istnial w II PR,gwaltownie i brutalnie nasilil sie w PRL i istnieje teraz kontynuowany przez PAKP(Polski Autokefaliczny Kosciol Prawoslawny)i KK (Kosciol Rzymskokatolicki) np. oklicach Bialej Podlaskiej czy na Sokolszczyznie 2. Nie wiem jak jest w Bialorusina Ukrainie jest coraz lepiej,w Zachodniej czesci a zwlaszcza w poludniowo-Zachodniej zupelnie dobrze 3.Moze pomozesz zachowac gware bialoruska na Sokolszczyznie i ukrainska w okolicach Bielska i Hajnowki, moze pomozesz wprowadzic jezyki narodowe podlaskich wiernych ukrainski i bialoruski do PAKP i KK? Odpowiedz Link Zgłoś
orth Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 13.02.06, 18:41 Dwujęzyczne napisy ukraińskie powiny się pojawić od Bielska Podlaskiego i Hajnówki poprzez Biała Podlaską, Chełm, Zamość, Przemyśl, Sanok do Nikiforowej Krynicy natomiast napisy białoruskie od Białowieży przez Gródek, Białystok, Supraśl, Sokółkę do Augustowa a napisy litewskie w Puńsku i Sejnach. Zastanawiam sie tylko nad napisami ukraińskimi w Białymstoku. To co prawda teren etnicznie białoruski a nie ukraiński ale mieszka tu kilkadziesiąt tysięcy Ukraińców z Bielszczyzny i Hajnowszczyzny więc można by takie napisy rozważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 14.02.06, 13:33 Dwujęzyczne napisy ukraińskie powiny się pojawić od Bielska Podlaskiego i Hajnówki poprzez Biała Podlaską, Chełm, Zamość, Przemyśl, Sanok do Nikiforowej Krynicy natomiast napisy białoruskie od Białowieży przez Gródek, Białystok, Supraśl, Sokółkę do Augustowa a napisy litewskie w Puńsku i Sejnach. Zastanawiam sie tylko nad napisami ukraińskimi w Białymstoku. To co prawda teren etnicznie białoruski a nie ukraiński ale mieszka tu kilkadziesiąt tysięcy Ukraińców z Bielszczyzny i Hajnowszczyzny więc można by takie napisy rozważyć. --------------------------------------------------------------- Nic dodac nic ujac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dex Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: *.siec.idealan.pl 15.02.06, 20:04 Człowieku...skąd przybywasz i dokąd zmierzasz. Dochodzę do wniosku, że jesteś albo prowokatowrem, albo... należy Ci współczuć. W każdej z kwestii w jakiej się wypowiadasz podkreślaj wyraźnie, że to jest Twoja i tylko Twoja opinia. Osobiście nie życzę, aby ktoś taki jak Ty decydował o sprawach czy to mniejszości, czy języka nazw miejscowości, albo języka religii.Życzę przede wszystkim zdrowia... Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 15.02.06, 20:15 Człowieku...skąd przybywasz i dokąd zmierzasz. Dochodzę do wniosku, że jesteś albo prowokatowrem, albo... należy Ci współczuć. W każdej z kwestii w jakiej się wypowiadasz podkreślaj wyraźnie, że to jest Twoja i tylko Twoja opinia. Osobiście nie życzę, aby ktoś taki jak Ty decydował o sprawach czy to mniejszości, czy języka nazw miejscowości, albo języka religii.Życzę przede wszystkim zdrowia... ------------------------------------------ 1.Ja pochodze z Podlasia,spod Hajnowki a mieszkam teraz w Chicago a ty skad przybywasz,przedtwaisz sie? 2.Nie jestem,zadnym prowokatorem,mowie PRAWDE,jezeli uwazasz ze nie to udowodnij to! Komu nalezy wspolczuc,tym co zyja w PRAWDZIE czy tym co zyja w ZAKLAMANIU,gdzie nie ma miejsca na PRAWDE? 3.Nigdzie nie mowie,ze wazna jest tylko moja opinia,to jest dyskusja a ze "moje" argumenty przewazaja w dyskusji to tylko jest dowod ,ze mowie PRAWDE,ze tak jak mowie PO PROSTU JEST! 4.Ja nie zamierzam o niczym za nikogo decydowac,wierze w DEMOKRACJE,ze to LUDZIE maja decydowac czego chca a nie np. wierchuszka PAKP ma decydowac ZA LUDZI czy chca sie trzymac ukrainskiej spuscizny narodowej swoich ojcow i dziadkow,czy chca sie WYNARADAWIAC/POLONIZOWAC. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk PRZEMYSL SOBIE TO WSZYSTKO! 15.02.06, 20:17 -------------------------------------------------------------------------------- Człowieku...skąd przybywasz i dokąd zmierzasz. Dochodzę do wniosku, że jesteś albo prowokatowrem, albo... należy Ci współczuć. W każdej z kwestii w jakiej się wypowiadasz podkreślaj wyraźnie, że to jest Twoja i tylko Twoja opinia. Osobiście nie życzę, aby ktoś taki jak Ty decydował o sprawach czy to mniejszości, czy języka nazw miejscowości, albo języka religii.Życzę przede wszystkim zdrowia... ------------------------------------------ 1.Ja pochodze z Podlasia,spod Hajnowki a mieszkam teraz w Chicago a ty skad przybywasz,przedtwaisz sie? 2.Nie jestem,zadnym prowokatorem,mowie PRAWDE,jezeli uwazasz ze nie to udowodnij to! Komu nalezy wspolczuc,tym co zyja w PRAWDZIE czy tym co zyja w ZAKLAMANIU,gdzie nie ma miejsca na PRAWDE? 3.Nigdzie nie mowie,ze wazna jest tylko moja opinia,to jest dyskusja a ze "moje" argumenty przewazaja w dyskusji to tylko jest dowod ,ze mowie PRAWDE,ze tak jak mowie PO PROSTU JEST! 4.Ja nie zamierzam o niczym za nikogo decydowac,wierze w DEMOKRACJE,ze to LUDZIE maja decydowac czego chca a nie np. wierchuszka PAKP ma decydowac ZA LUDZI czy chca sie trzymac ukrainskiej spuscizny narodowej swoich ojcow i dziadkow,czy chca sie WYNARADAWIAC/POLONIZOWAC. Przemysl sobie to wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dex Re: PRZEMYSL SOBIE TO WSZYSTKO! IP: *.siec.idealan.pl 15.02.06, 20:56 ...pozdrawiam z Bostonu. Tu mam inna demokrację i inne spojrzenie na Podlasie. Jestem przekonany, że dawno tam nie byłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman PRZEMYSL SOBIE TO WSZYSTKO! IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 15.02.06, 21:08 ...pozdrawiam z Bostonu. Tu mam inna demokrację i inne spojrzenie na Podlasie. Jestem przekonany, że dawno tam nie byłeś. ---------------------------------------------------------------- ...Pozdrawiam z Chicago i zapraszam z wizyta tujaj w celu spojrzenia na nasza demokracje i nasz stosunek do wiary i kultury Ojcow: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36872758 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36873132 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Twoj IP wcale nie jest z Bostonu PROWOKATORZE... 15.02.06, 21:31 Cos twoj IP wcale nie jest z Bostonu...: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36881100 Czyzbys to ty byl prowokatorem i uprawial propagande? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36877580 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=36881100 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy tak ucza "jezykoznawcy" z PAKP? 22.02.06, 18:30 gwara to nie jezyk ukrainski.gwara posluguja sie ludzie ktorzy siebie nazywaja swoimi a j.ukrainskim poslugujA sie ludzie narodowoasci ukrainskiej. --------------------------------- 1.Czy tak ucza "jezykoznawcy" z PAKP na lekcjach religii prawoslawnej na Podlasiu? 2.Czy gwara kurpiowska posluguja sie ludzie,ktorzy siebie nazywaja swoimi a j.polskim posluguja sie ludzie narodowosci polskiej? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&wv.x=2&a=37306594 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk NADZIEJA... 22.02.06, 18:57 myslalem ze ta rozmowa bedzie do czegos zmierzac ale niestrety sie mylilem. mam nadzieje ze pana komentarze czytaja podlascy ukraincy i sie baredzo za pana wstydza ------------------------------ Rzeczywiscie,jedyne co panu i POLONIZATORSKIEJ wierchuszce PAKPzostalo to miec taka nadzieje... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&wv.x=2&a=37312209 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk UKRAINSKIE RADIO I TV 23.02.06, 19:13 7.radze czasami posluchac ukrainskiej tv a nie tylko tvp czy tvn, to wzbogaca poznanie intelektualne i poszerza obraz rzeczywistosci ktora nie jest czarno - biała forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&wv.x=2&a=37190253 --------------------------------------------- Nie ogladam tvp ani tvn,nie mam takiej mozliwosci. Raz na jakis czas slucham sobie ukrainskiego radia,ktorego link podalem na forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=25265019 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=25284975 Podalem rowniez link do ukrainskiej telewizji jaki znalazlem w necie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=34138191 gdyz pewnie nie odbiera ona na Podlasiu ze stacji naziemnych a szkoda bo powinna ,tak jak np. tvpolonia w Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Premier Ukrainy: możemy polegać na Polsce 15.02.06, 18:26 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3165683.html?as=1&ias=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc IP: *.elpos.net / *.elpos.net 15.02.06, 21:24 jakos mieszkałem w Białowieży kilkanaście lat i z tego co pamiętam to mówi się tam po polsku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 15.02.06, 21:28 jakos mieszkałem w Białowieży kilkanaście lat i z tego co pamiętam to mówi się tam po polsku!!! ----------------------------------------------- Stazi bialowiezanie rozmawaija po bialorusku,posluchaj sobie bialoruskich programow radia Bialystok. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk My spiewamy po ukrainsku a nie po polsku! 23.02.06, 06:24 A masz na to dowody? (na ukrainska narodowosc ukrainskojezycznych miesszkancow Podlasia) ------------------------------------------------------------- Podlascy Ukraincy i Bialorusini wciaz rozmawiaja swoja gwara ukrainska i bialoruska,kultywuja swoja UKRAINSKA KULTURE,np.muzyczna-spiewaja UKRAINSKIE piosenki ludowe a nie polskie piosenki ludowe jakie spiewaja etniczni polacy i jakie mozesz sobie posluchac tutaj: www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=40661&genreid= www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=40653&genreid= My podlascy Ukraincy takich piosenek nie spiewamy my spiewamy piosenki podobne jak nasi rodacy na Wolyniu,jakie znajdzesz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&s=1 Podobnie jest z Niemcami tyrolskimi w Wloszech,oni kultywuja swoja NIEMIECKA kulture a nie wloska I WLOSI TO ROZUMIEJA, co zauwazylismy podczas otwarcia Olimpiady Zimowej w Turynie, TAKIE SA TERAZ STANDARTY W EUROPIE ! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&wv.x=2&a=36636951 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk My spiewamy po ukrainsku a nie po polsku! 23.02.06, 06:28 A masz na to dowody? (na ukrainska narodowosc ukrainskojezycznych miesszkancow Podlasia) ------------------------------------------------------------- Podlascy Ukraincy i Bialorusini wciaz rozmawiaja swoja gwara ukrainska i bialoruska,kultywuja swoja UKRAINSKA KULTURE,np.muzyczna-spiewaja UKRAINSKIE piosenki ludowe a nie polskie piosenki ludowe jakie spiewaja etniczni Polacy i jakie mozesz sobie posluchac tutaj: www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=40661&genreid= www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=40653&genreid= My podlascy Ukraincy takich piosenek nie spiewamy my spiewamy piosenki podobne jak nasi rodacy na Wolyniu,jakie znajdzesz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&s=1 Podobnie jest z Niemcami tyrolskimi w Wloszech,oni kultywuja swoja NIEMIECKA kulture a nie wloska I WLOSI TO ROZUMIEJA, co zauwazylismy podczas otwarcia Olimpiady Zimowej w Turynie, TAKIE SA TERAZ STANDARTY W EUROPIE ! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&wv.x=2&a=36636951 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Etniczni Polacy i prawoslawni "Polacy"... 23.02.06, 21:16 Panie Romanie. Tak. Jestem prawosławny i jestem narodowości polskiej. Moja rodzina zamieszkuje Podlasie od dawna, co najmniej od 4 pokoleń gdyż dalszej historii nie sposób ustalić. Moi rodzice i dziadkowie są narodowości polskiej. A dziadkowie żyli wiele lat przed wyodrębnieniem PAKP-u. Co do gwary. Języki jakimi się mówi u moich dziadków na wsiach są to tzw. języki tutejsze. Połączenie białoruskiego, ukraińskiego, rosyjskiego i polskiego. Jednak wszyscy mówią też także po polsku. I nie wiem co tu do tego ma etniczna ludność Mazowsza? ----------------------------------------- To cie kawe co pan mowi o tzw.jezykach tutejszych-jak pan to ujal polaczeniu bialoruskiego ,ukrainskiego,rosyjskiego i polskiego,PRZECIEZ naukowcy jezykoznawcy WYRAZNIE rozgraniczaja wchodnioslowianskie gwary bialostoczyzny na ukrainskie i bialoruskie... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=21317880 Czy nie zastanawialo pana dlaczego ETNICZNI Polacy pochodzacy z Mazowsza rozmawiaja na wsiach gwarami POLSKIMI a tzw. prawoslawni "Polacy" rodem z ukrainskojezycznej i bialoruskojezycznej czesci Podlasia gwarami...UKRAINSKIMI i BIALORUSKIMI...? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&wv.x=2&a=37393779 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Uwazam,ze czas na PRAWDE,dosc bialych plam! 24.02.06, 06:44 jestes pan ciety, stawiali panu 2 z religii zes sie pan tak obraza czy co ????:) ------------------------------------------------ Uwazam,ze nastal czas na PRAWDE a skonczyl sie czas na CYNICZNE WYNARADAWIANIE/POLONIZACJE podlaskich prawoslawnych Ukraincow w PAKP! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=36612265&wv.x=2&a=37408876 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk UKRAINA MA MEDAL NA OLIMPIADZIE ! 17.02.06, 08:03 ua.proua.com/news/2006/02/16/173935.html Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk UKRAINA MAJE MEDAL NA OLIMPIADI ! 19.02.06, 16:42 www.nbcolympics.com/biathlon_w_sprint/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk UKRAINA MAJE MEDAL NA OLIMPIADI ! 21.02.06, 00:03 www.nbcolympics.com/biathlon_w_sprint/5110994/detail.html Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk UKRAINA MAJE DRUHU MEDAL NA OLIMPIADI! 21.02.06, 06:13 www.nbcolympics.com/results/1500195/detail.html www.nbcolympics.com/medals/1599001/detail.html www.nbcolympics.com/countries/5056803/detail.html?qs=;t=99;tab=Medals www.nbcolympics.com/athletes/5074191/detail.html?ib_oll=Headline Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk CO SIE DZIEJE Z UKRAINCAMI POLESIA W BIALORUSI? 18.02.06, 18:26 -------------------------------------------------------------------------------- Nie zapominajmy tez o WYNARADAWIANIU/RUSYFIKACJI/BIALORUTENIZACJI ludnosci rozmawiajacej gwara UKRAINSKA po drugiej stronie Bugu,w okolicach Brzescia na Polesiu,na terenie Bialorusi. W czasach ZSRR dawano im "wybor" albo byc ROSYJSKOJEZYCZNYMI "BIALORUSINAMI" albo Sybir,teraz w czasach lukaszenkowskiej dyktatury opresje pewnie tez nie ustaly,ciekawe czy na Polesiu mozna bez przykrych konsekwencji przyznac sie do swojej UKRAINSKIEJ narodowosci,czy dziala tam ukrainska oswiata,jaki procent ukrainskiej mlodziezy na tamtym terenie ta oswiata(jezeli wogole jest) obejmuje ,czy sa tam jakies ukrainskie imprezy kulturalne,programy radiowe,telewizyjne,prasa,czy da sie odbierac telewizje z Ukrainy, czy tamtejsza cerkiew prawoslawna ma tam jakies elementy ukrainskiego patriotyzmu a moze tak jak u nas na Bialostoczyznie wciska ukrainskim wiernym CIEMNOTE,ze narodowosc jest niewazna,wazne ze jestesmy prawoslawni a moze dla odmiany robi z nich prawoslawnych "Rosjan" albo prawoslawnych rosyjskojezycznych "Bialorusinow"? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk NOWYJ HOLOWA Objednannia Ukrainciw w Polszczi 22.02.06, 20:17 Новий голова ОУП nslowo.free.ngo.pl/index_800.htm tvp.pl/400,20060220305789.strona Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Z a p u s t y - 24.02.06 (piatnycia),klub "Gwint" 22.02.06, 06:34 ZWIĄZEK UKRAIŃCÓW PODLASIA O/BIAŁYSTOK ZAPUSTY ZESPÓŁ ESTRADOWY „SEVEN” & DJ BOHUN MUZYKA UKRAIŃSKA BIAŁORUSKA ROSYJSKA GWiNT 24 LUTEGO (PIĄTEK) G. 20.00 WSTĘP 10 ZŁ nadbuhom.free.ngo.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIREK Re: Z a p u s t y - 24.02.06 (piatnycia),klub "G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 11:27 Seven ??????????? Zespół estradowy ??? Ukrainski?????? HIHIHIHIHIHIHI kupa śmiechu. czysty playbeck. Zero wokalu na żywo. Ze z Bielska Podlaskiego to tak. To sie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Z a p u s t y - 24.02.06 (piatnycia),klub "G 03.12.06, 22:19 Gość portalu: MIREK napisał(a): > Seven ??????????? Zespół estradowy ??? Ukrainski?????? HIHIHIHIHIHIHI kupa > śmiechu. czysty playbeck. Zero wokalu na żywo. Ze z Bielska Podlaskiego to tak. > > To sie zgadza. -------------------------- 1.Mozhe toj ansambl czytaje toje i szczos' z tym zrobyt? 2.Mozhe orhanizatory imprezy w "Gwincie" czytajut toje i jakos' zareahujut? 3.Mozhe warto zalozyty samomu swij lipszyj ansambl i wystupaty na ukrainskich zabawach na pidlaszi? 4.Moze warto zaproponuwaty orhanizatoram lipszi ansambli ( z Pidlasza, abo spoza Pidlasza), jaki mohlyb wystupaty na pidlskych ukrainskych zabawach ? Czy my majemo na Podlaszi lipszi ukrainski ansambli czym toj pro jakyj ty howorysz? Koly nemajemo, to mozhe chtos' zalozyt lipszyj? Odpowiedz Link Zgłoś
zubros Re: Akcja na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznyc 25.02.06, 01:51 Roman jakkolwiek by tego nie przedstawiał ma jednak trochę racji.Ale tylko trochę.Żeby zacząć się wypowiadać na temat pochodzenia i narodowości tego regionu trzeba trochę zaczerpnąć historii.Prawda jest taka, że na terenie dzisiejszego Podlasia wymieszało się kilka nacji.Pomińmy Polaków, Jaćwingów, Niemców i Żydów.W okresie średniowiecza i późniejszym ten teren był zasiedlany głównie przez Rusów.Z północy napływali potomkowie dzisiejszych Białorusinów (choć część grona znawców sceptycznie podchodzi nawet do aspektu narodowości białoruskiej twierdząc, że są to po prostu Rosjanie).Z południa ten teren zasiedlali Rusini Kijowscy (Ukraińcy).Granica ich wpływów przebiega mniej więcej na linii Narwii z nieznacznymi odchyłami na prawą i lewą stronę rzeki.Absurdem więc jest uznawanie teraz ludności takich miejscowości jak Bielsk podlaski i Hajnówka za Białorusinów.Genetycznie bliżej im do Ukraińców.Obecnie powstał jeszcze większy galimatias poprzez wieloletnie przypadki małżeństw mieszanych.Faktem jednak jest, że najczęściej słyszanym językiem we wsiach jest zlepek języków częściowo białoruskiego ale głównie ukraińskiego i staro-cerkiewno słowiańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Dlaczego usunieto moj watek z b-stockiego forum? 25.02.06, 22:55 Dlaczego usunieto z bialostockiego forum GAZETY moj watek pt. "Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialorusini!"? Odpowiedz Link Zgłoś
pawcio21 Re: Dlaczego usunieto moj watek z b-stockiego for 25.02.06, 22:56 bo wątek stwierdzał nieprawde Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Dlaczego usunieto moj watek z b-stockiego forum? 25.02.06, 23:02 Dlaczego usunieto z bialostockiego forum GAZETY moj watek pt. "Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialorusini!"? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=37501486 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiaczeslaw Re: Dlaczego usunieto moj watek z b-stockiego for IP: *.elpos.net / *.elpos.net 25.02.06, 23:22 szkoda no bardzo. mial pan do przetlumaczenia taki fajny tekscik oj :) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Dlaczego usunieto moj watek z b-stockiego for 26.02.06, 07:40 szkoda no bardzo. mial pan do przetlumaczenia taki fajny tekscik oj :) --------------------------- Gdzie on jest,nie moge znalezc: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=36612265 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Prawoslawni na Podlasiu to Ukraincy i Bialorusini! 26.02.06, 07:41 Usuniety z forum Bialystok watek pt. "PRAWOSLAWNI NA POLASIU TO UKRAINCY I BIALORUSINI!" jest dostepny w tej chwili tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=36612265 Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss [...] 25.02.06, 22:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Radio "Lvivs'ka Chwyla" - live online! 26.02.06, 07:07 www.lwr.com.ua/onair.php Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ukrainskie FIMY -online ! 26.02.06, 08:26 1.najpierw nalezy sie zarejestrowac na stronie: www.muzon.com/register.php i zapamietac swoj "user name" i "password" 2.nastepnie nalezy nacisnac numer pod obrazkiem wybranego fimu na stronie: www.muzon.com/movies.php wypelnic rubryki:"user","password" i nacisnac "submit" Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ukrainskie VIDEO-KLIPY online ! 26.02.06, 08:30 1.najpierw nalezy sie zarejestrowac na stronie: www.muzon.com/register.php i zapamietac swoj "user name" i "password" 2.nastepnie nalezy nacisnac numer pod obrazkiem wybranego klipu na stronie: www.muzon.com/music_video.php wypelnic rubryki:"user","password" i nacisnac "submit" Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ukrainsky pisni-slowa,akordy,noty,zwukowyj zapys 27.02.06, 01:16 www.pisni.org.ua/page.php Narodni pisni: www.pisni.org.ua/search.php?type=01&rtitle=04&obj=s Polissia: www.pisni.org.ua/search.php?region=4&rtitle=1D&obj=s Koladky: www.pisni.org.ua/search.php?type=07b&rtitle=14&obj=s (zwukowyj zapis-tam de je narysowanyj mikrofon) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Bialystok,Bialostoczyzna to tez jest nasz dom! 27.02.06, 06:33 www.lwr.com.ua/onair.php Link do tego ukrainskojezycznego radia podalem na bialostockim forum,gdyz w Bialymstoku,na Bialostoczyznie mieszka wiele tysiecy ludzi pochodzenia ukrainskiego z okolic Bielska i Hajnowki i mysle,ze ich ten link zainteresuje. Nie mamy przeciez w Bialymstoku,na Podlasiu ukrainskojezycznego radia,moze kiedys naszej ukrainskiej spolecznosci regionu uda sie takie sobie stworzyc,podobnie jak np. maja Polacy ,Meksykanie i innni w Chicago,gdzie tego typu radiostacje etniczne sa czyms naturalnym. Mam nadzieje tez,ze np. we Lwowie tamtejszym Polakom nikt nie ma za zle ,ze ogladaja polska telewizje i sluchaja polskiego radia. Bialystok,Bialostoczyzna to ROWNIEZ jest nasz dom i mamy prawo tu U SIEBIE sluchac radia w swoim OJCZYSTYM jezyku ukrainskim! Dlaczego nam tego zabraniasz,czyzbys przeznaczyl nas na wynarodowienie? Idi k czortu ze swoimi lukaszenkowskimi fobiami! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=37561010&a=37561440 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk L.Kaczyński: Polska rzecznikiem Ukrainy 28.02.06, 18:59 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34263,3187032.html PAP 28-02-2006, ostatnia aktualizacja 28-02-2006 16:13 Prezydent Lech Kaczyński, który we wtorek rozmawiał z ukraińskim prezydentem Wiktorem Juszczenką, zadeklarował, że Polska będzie rzecznikiem aspiracji Ukrainy do integracji z Unią Europejską i NATO. Od spotkania z prezydentem Juszczenką polski prezydent rozpoczął dwudniową oficjalną wizytę na Ukrainie. Rozmowa trwała blisko trzy godziny. Obaj prezydenci podpisali wspólną deklarację w sprawie rozwoju współpracy w dziedzinie energetyki. "Wszystko wskazuje na to, że nasze dotychczasowe, dobre stosunki między Polską a Ukrainą, będą jeszcze lepsze" - powiedział Lech Kaczyński na wspólnej konferencji prasowej z Juszczenką. Jak zaznaczył, dla Polski Ukraina jest już dziś strategicznym partnerem. "Polska, więc i ja jako prezydent Polski będę rzecznikiem aspiracji ukraińskich dotyczących NATO i UE" - zapewnił Lech Kaczyński. Zdaniem Juszczenki, wizyta polskiego prezydenta na Ukrainie rozpoczyna nowy etap w rozwoju kontaktów między obydwoma krajami. W podpisanej przez prezydentów deklaracji, Polska i Ukraina zapowiedziały "wolę dalszego rozwijania współpracy w sektorze energetycznym, stanowiącej jeden z priorytetowych komponentów strategicznego partnerstwa Rzeczypospolitej Polskiej i Ukrainy". "W związku z prognozowanym wzrostem zapotrzebowania na gaz ziemny w Rzeczypospolitej Polskiej i innych państwach członkowskich Unii Europejskiej, strony aktywizują wspólne działania skierowane na modernizację już istniejącej infrastruktury przesyłowej obu krajów i rozpatrzą kwestię organizacji nowych dróg transportu gazu ziemnego z Azji Centralnej do Europy" - czytamy w deklaracji podpisanej przez Lecha Kaczyńskiego i Wiktora Juszczenkę. Oba kraje zadeklarowały także, że zwiększenie poziomu bezpieczeństwa, reformowanie i podwyższanie efektywności produkcji w górnictwie leżą we wspólnym interesie obu państw. Ukraiński prezydent ocenił, że należy stworzyć, nową koncepcję bezpieczeństwa energetycznego, która odpowiadałaby interesom polskim, ukraińskim i europejskim. "Koncepcję bezpieczeństwa zespołowego" - dodał. Zdaniem Juszczenki projekt Odessa-Brody, a później Brody-Gdańsk "może być najbardziej interesującą częścią koncepcji nowego hurtowego rynku europejskiego nośników energii". "Prezydent Juszczenko poinformował mnie o nowych planach związanych z wykorzystaniem na wielką skalę nowych geograficznie źródeł energii w Azji Centralnej i o różnych koncepcjach z tym związanych" - powiedział Lech Kaczyński. Polski prezydent pytany o sprawę rurociągu Odessa-Brody-Płock powiedział, że ta kwestia jest "na szczeblu rządowym przedmiotem studium wykonalności i termin realizacji tych prac to trzy miesiące, po czym zapadną już wiążące decyzje". "Interesujące plany, jakie przedstawił mi prezydent Juszczenko łączą się z rurociągiem w sposób dość bliski. To jest odpowiedź na pytanie - dobrze, ale skąd brać towar do przesyłania. Te plany są planami właśnie z tym związanymi" - dodał Lech Kaczyński. W połowie lutego z wizytą w Polsce przebywał ukraiński premier. Po spotkaniu z Jechanurowem premier Kazimierz Marcinkiewicz zapewnił, że w ciągu trzech miesięcy polscy i ukraińscy ministrowie przedstawią "bardzo konkretne propozycje" realizacji projektu przedłużenia ropociągu Odessa-Brody do Płocka oraz studium opłacalności inwestycji. Polski premier zapowiedział też wcześniej przyspieszenie prac nad budową polskiego odcinka ropociągu z Brodów do Płocka (a potem być może do Gdańska) wykorzystującego ropę naftową ze złóż Morza Kaspijskiego. Miałoby to zdywersyfikować dostawy tego surowca do Polski i częściowo uniezależnić nasz kraj, a także Ukrainę, od dostaw z Rosji. Przesyłany tą drogą surowiec mógłby być transportowany do państw Europy Zachodniej. Ponadto Marcinkiewicz wysłał do 32 premierów krajów Unii Europejskiej i NATO list z propozycją zawarcia "traktatu bezpieczeństwa energetycznego". Podkreślił, że polska oferta ma się opierać "na zasadzie solidarności". Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk L.Kaczyński: Polska rzecznikiem Ukrainy 28.02.06, 19:59 Польський президент пообіцяв підтримку Україні www.day.kiev.ua/158233/ Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk L.Kaczyński: Polska rzecznikiem Ukrainy 28.02.06, 20:00 ПРЕЗИДЕНТ ПОЛЬЩІ В УКРАЇНІ 5tv.com.ua/newsline/179//21800/ Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Kolejny usuniety (niewygodny?) watek jest tu: 28.02.06, 21:21 Kolejny usuniety (niewygodny?) watek jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=37518266 Niewygodny ale komu,wierchuszce PAKP? Czy GAZETA tak sie boi wierchuszki PAKP,ze sie zniza do CENZURY? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy GAZETA sie boi wierchuszki PAKP? 28.02.06, 21:38 Kolejny usuniety (niewygodny?) watek jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=37518266 Niewygodny ale komu,wierchuszce PAKP? Czy GAZETA tak sie boi wierchuszki PAKP,ze sie zniza do CENZURY? Odpowiedz Link Zgłoś