block-buster 06.09.05, 20:08 We wsi Bialystok wszystko jest mozliwe.Nawet budowa kosciolow z budzetu.Lub upiekszanie kosciolow.Lub drog dojscia.Nigdzie w Europie taki numer by nie przeszedl. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
successful_martyrdom_operation Re: Urząd finansuje kościół 06.09.05, 21:05 Tak. Historia z serii "bialostockie cuda-wianki". Historia budowy tego kosciola to swoja droga temat na inna bajke. Ze trzy lata temu gdy bylem tam ostatnio, nie byl jeszcze skonczony, a budowany byl juz od zdaje sie szesnastu, siedemnastu lat. w miedzyczasie wybudowano w B-stoku pare innych obiektow kultu publicznego. Jaka jest przyczyna, ze ten akurat kosciol nie moze jakos wyjsc zza zakretu? I choc o gustach sie nie dyskutuje, to wedle mego, ten kosciol jest zwyczajnie paskudny. Fara. sw. Wojtek - to rozumiem - bo lubie neogotyk i styl neoromanski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mick jagger jestem za IP: *.pool8261.interbusiness.it 07.09.05, 00:48 a mi sie to podoba. Place podatki,jestem katolikiem i nie mam nic przeciw. Nie wiem po co robi sie z igly widly... Nie takie kwoty wydaje sie na rzeczy mniej pozyteczne. A redaktor Tomek Rozek... coz jest jeszcze mlody (1979), do perfekcji w tej dziedzinie mu daleko, jarmulki nie nosil, wiec szuka dziury w calym, juz nie pierwszy raz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawelin a ja przeciw IP: *.csk.pl 07.09.05, 07:04 >>a mi sie to podoba. Place podatki,jestem katolikiem i nie mam nic przeciw. to rzuć jakąś kwotę ile tych "podatków" zapłaciłeś w 2004 aby wszystko było jasne, bo mam pewne podejrzenia co do tego >>Nie wiem po co robi sie z igly widly... Nie takie kwoty wydaje sie na rzeczy mniej pozyteczne. mógłbyś podać jakieś przykłady ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niekatolik Re: jestem za IP: *.bsk.vectranet.pl 07.09.05, 10:03 A ja nie jestem katolikiem i nie rozumiem dlaczego z podatków płaconych przeze mnie ma być budowany obiekt kultu Pańskiej wiary? Czy tak bardzo skłonny byłby Pan oddać swoje podatki na budowę cerkwi, bądź synagogi? Wątpię. po prostu niech każdy z własnej kieszeni da tyle ile uwaźa na swoje zainteresowania, a podatki niech idą na sprawy, które są (lub mogą być) potrzebne nam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hick hola hola IP: *.pool8261.interbusiness.it 07.09.05, 00:53 Gosciu, spoxu troche, nie mow jak sie nie znasz. Twoja znajomosc swiata jest chyba troche ograniczona. I katedre Notre Damme w Paryzu budowalo Panstwo (tak tak!!!) i obecna bazylike barcelonska w laickiej juz Hiszpanii konczy budowac panstwo, nie mowie juz o Wloszech, w ktorych mieszkam od lat, wiec hola hola. Niemcy placa podatek na Kosciol, z ktorego budowane sa nowe swiatynie. Nie badz taki do przodu. Twoja wiedza o swiecie niech nie ogranicza sie do kilku prymitywnych gazet i znajomosci Kleosina, Wasilkowa czy innych peryferii Bialegostoku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawelin Re: hola hola IP: *.csk.pl 07.09.05, 07:07 ooo, łoł patrzę w Italii słoneczko mocniej przygrzało, polecam siestę w cieniu albo powrót do kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Re: hola hola IP: *.itpp.pl 07.09.05, 10:11 Gość portalu: hick napisał(a): > Gosciu, spoxu troche, nie mow jak sie nie znasz. Twoja znajomosc swiata jest > chyba troche ograniczona. I katedre Notre Damme w Paryzu budowalo Panstwo (tak > tak!!!) Toś gościu aktualny przykład podał! To ja na to, że kościół posyła ludzi na stosy i powinien być zabroniony! i obecna bazylike barcelonska w laickiej juz Hiszpanii konczy budowac > panstwo, nie mowie juz o Wloszech, w ktorych mieszkam od lat, wiec hola hola. > Niemcy placa podatek na Kosciol, z ktorego budowane sa nowe swiatynie. Dodajmy, że ten podatek jest dobrowolny i podaje się konkretnie na jaki kosciół pieniadze mają być przeznaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: hola hola 07.09.05, 18:35 Gość portalu: hick napisał(a): Niemcy placa podatek na Kosciol, z ktorego budowane sa nowe swiatynie. Gdyby u nas wprowadzono taki podatek, pewnie też zaczęlaby się ucieczka z tonącej łajby, jaką jest KK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dustin Re: hola hola IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.09.05, 21:52 W Niemczech na podatki kościelne ludzie dobrowolnie się skladają deklarujac tym samym sój stosunek do wiary. Z tej też przyczyny wiezrących jest tam tyle co kot napłakał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypadkiem Re: hola hola IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 07.09.05, 22:00 Jeśli tak jest to dlaczego niemiecki kościół uchodzi za najbogatszy? Mogę sie mylić,ale zasada bodaj jest taka - każdy Niemiec obligatotyjnie jakiś kościół wybiera , może do niego nie chodzic ale płaci podatek. Zatem nie tak do końca te dobrowolne deklaracje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marchwicki Re: Urząd finansuje kościół IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.09.05, 10:27 a ja to juz mam w dupie, panowie Za i panowie Przeciw. i tak zrobią co będą chcieli, bo to jest ich miasto, i od dawna mają gdzieś potrzeby tych , którzy jakimś przypadkiem tu mieszkają. Czy kiedykolwiek zrobili w spoleczenstwie ankete czy referendum w sprawie budzetu? Nie. bo wiedzą ze to Bialostoczan nie interesuje, co sie dzieje z miejską kasą. i ze sa bezkarni. wiec postulat: kazdego radnego ktory urtraci spoleczne zaufanie stawiac z goła dupą pod pregiezem! to zmusi gawiedź do zainteresowania sie sprawami miasta. choc podejrzewam że bardzo zagrozone bedą dupy co atrakcyjniejszych rajczyń. a pupa Antypiukowej i jej podsuszanych kolezanek bedzie bezpieczna. kazdy ma taki magistrat na jaki sobie zasluzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Urząd finansuje kościół IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.09.05, 11:15 Ja dziękuję za takie pomysły,pomyśleliby raczej o budowie nowych dróg i remontowaniu starych,a nie o finansowaniu kościołów!Im nic nie dolega!A naszym drogom tak!Niedługo nawet autobusem nie dojedziemy do kościoła,poza ty mwiadomo że księża mają pieniądze,w moej parafii jeżdżą oplami i mercedesami,więc mówimy tu o biedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Urząd finansuje kościół 07.09.05, 12:31 No cż najwidoczniej Białystok jest tak bogaty, że stać go na pomoc gminie wyznaniowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obs Re: Urząd finansuje kościół IP: 212.33.76.* 07.09.05, 13:40 Tak, tak, procesja na mostku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Urząd finansuje kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 18:16 Tur ty ośle czy nie ma na ciebie kary ???????????(boskiej) Odpowiedz Link Zgłoś