IP: *.chello.pl 31.08.10, 16:53
jaki jest sens utrzymywania dublującej pociągi linii i na dodatek ciągnięcie jej do Szczęśliwic, gdzie praktycznie nie ma mowy o dojeździe na czas. Niech ZTM zlikwiduje 521 i da wreszcie ten SKM do Otwocka, albo przynajmniej skrócić 521 do Wiatracznej, przecież dalej mają tramwaj!
Obserwuj wątek
    • Gość: grzegorz Re: 521 IP: *.fuw.edu.pl 31.08.10, 17:29
      Schowaj się, nie wiesz o czym mówisz.
      • Gość: Rurecki Ma racje - dawno 521 powinien zniknąć. IP: 195.117.162.* 01.09.10, 10:04
        • Gość: Pierdolecki Ty też powinieneś dawno zniknąć IP: *.acn.waw.pl 01.09.10, 11:59
          specjalisto od kasowania,bo TOBIE NIEPOTRZEBNE
          • Gość: Rurecki Re: Ty też powinieneś dawno zniknąć IP: 195.117.162.* 01.09.10, 12:02
            > TOBIE NIEPOTRZEBNE

Skąd ta pewność? Pociąg jedzie 2x szybciej i nie stoi w korkach - wybieram pociąg.
            • pawel.777 Re: Ty też powinieneś dawno zniknąć 01.09.10, 12:31
              Jest jeszcze taki drobny szczegół jak ilość przystanków, a dokładniej ich rozmieszczenie.
              • Gość: Rurecki Re: Ty też powinieneś dawno zniknąć IP: 195.117.162.* 01.09.10, 12:41
                > Jest jeszcze taki drobny szczegół jak ilość przystanków, a
                > dokładniej ich rozmieszczenie.

Zwykła linia od Wiatracznej zaglądająca we wszystkie dziury załatwia problem.
                Przesiadka na każdej stacji.
                • symfo-nia76 Re: Ty też powinieneś dawno zniknąć 01.09.10, 16:45
                  Dokładnie. Obecny 521 to muchowóz i stoi w korkach. Traci się czas i pieniądze.
                  Z tym, że ja wysłałem do ZTM- propozycję nie skrócenia 521 a skierowanie jej na
                  Grochowska-Olszynka Grochowska. Tam jest stacja miejska, a kawałek Grochowskiej
                  wystarczy na przesiadkę, sama 9 jeździ tam wystarczająco często.
                  • Gość: Pierdolecki Następny Pawlik Morozow IP: *.acn.waw.pl 08.09.10, 07:12
                    co to,kuźwa,konkurs na podpie...cza roku?Ruta obiecał karte miejską ze zdjęciem swojej dupy,że tak sie ścigacie?
                    Jak tak bardzo chcecie likwidować to polikwidujcie sobie pryszcze na ryjach a od potrzebnych ludziom połączeń się odpierwiastkujcie.
    • Gość: qaz Re: 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 19:03
      521 jest jedyną linią, której trasa pokrywa się z trasą tramwajów na odcinku Gocławek - Centrum. Stosunkowo rzadko, ale jednak, tramwaje ulegają awariom lub wypadkom które zupełnie blokują ich kursy. Jeśli nie ma takiego autobusu jak 521 pasażer zostaje całkowicie na lodzie. Równie dobrze można wywalić 125 z Grochowskiej, bo są tramwaje.
      Przykład z ostatnich dni, choć z innego miejsca - wypadek na moście śląsko-dąbrowskim. Gdyby nie dublujący tramwaje od Okopowej aż do Wileniaka 190 wszyscy musieliby iść od Zamkowego, a nawet Bankowego na dworzec. Niby niedaleko, ale pociągi uciekają.
      Zresztą 521, poza szczytem i korkami, jest znacznie szybszy niż tramwaj.
      • Gość: rhemek Re: 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 21:26
        Nie, masz na Waszyngtona autobus 158 w razie awarii tramwaju, także po likwidacji 521 tylko dwa przystanki tramwajowe nie będą miały pokrycia awaryjnym autobusem, ale akurat z nich jest bardzo blisko do innych autobusów.
        • Gość: qaz Re: 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 21:05
          Do jakich innych autobusów? Jeśli ktoś jedzie do centrum to w miarę pobliskie
          przystanki 188 czy 135 są mu do niczego nie potrzebne, nie wspomnę już o
          autobusach startujących z Wiatracznej, które jadą w przeciwnym kierunku... Poza
          tym mówiłem o relacji Gocławek - Centrum. W wersji ze 158 trzeba podjechać np.
          od Szembeka do ronda Wiatraczna, potem iść dwa przystanki z buta i czekać na
          autobus, który pewnie kursuje co kwadrans jak nie rzadziej. Czasochłonne i
          upierdliwe. Cały czas jestem zdania, że w razie czego tam gdzie jeżdżą tramwaje
          powinna być też alternatywna linia autobusowa (niekoniecznie jedna po całości,
          ale w tym przypadku chociaż do ronda Waszyngtona, gdzie jest możliwość dogodnej
          przesiadki. Podkreślam dogodnej, bo naokoło jechać można zawsze i wszędzie,
          tylko że przeważnie ludziom się spieszy do pracy). A w ogóle powinno to działać
          (bo nie wiem czy działa, pewnie nie do końca ;) ) tak, że dyżurny ruchu ZTM po
          otrzymaniu informacji o awarii bądź kolizji daje znać do zajezdni Ostrobramska,
          która wysyła tabor zasilający 521. Jeśli tam nie ma linii, to co ma zasilić?
      • jhbsk Re: 521 02.09.10, 08:22
        Pojechałam dzisiaj na próbę SKM z Falenicy. Przed wschodnią stanęła gdzieś na 10
        minut. Potem na wschodniej trzeba było uprawiać bieg na sąsiedni peron (bo
        wszystko już spóźnione).
        Stanowczo wolę 521. Bez przesiadek, regularnie jeździ.
        • Gość: rhemek Re: 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 08:57
          Wpisz to jeszcze 50 razy w każdym wątku. Ciekawą masz prace, skoro non stopo siedzisz w necie.
          Rozkładowo 521 leci z Falenicy 50 minut do centrum, jak są korki 20 minut dłużej. Skm-ka z przesiadką 35 minut, więc nawet z tym 10 minutowym spóźnieniem byłeś duzo do przodu. I na pewno komfort podróży był nieporównywalnie lepszy.
          • jhbsk Re: 521 03.09.10, 08:28
            Nie twój interes gdzie, jak i czy w ogóle pracuję.
            Bronię 521 bo to potrzebna linia.
            I będę pisać tyle razy ile trzeba.
      • Gość: gosc Re: 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 23:04
        Tak, i pasażerowie z 12 tramwajów zmieszczą się w tych czterech autobusach. Jasssssne...
    • nunia01 Re: 521 02.09.10, 13:23
      jakieś strasznie zagęszczone to powietrze w 521, co się zdecyduję na
      przejażdżkę, to kupa ludzi w środku.

Na pytanie 'jaki jest sens' niech odpowiedzią będą wciąż jeżdżące autobusy linii
      prywatnych, których jakoś nie boli pokrywanie się z pociągiem i tramwajem. O
      dziwo do tej pory nie zbankrutowały. A wożą ludzi nie tylko z Mlądza czy
      Karczewia, ale również z i do Anina i Międzylesia.
      • Gość: rhemek Re: 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 15:43
        Szczególnie ,że przez Anin nie przejeżdżają, a w Międzylesiu korzystają z nich max 3 osoby na godzinę :)), i zapomniałaś dodać ,że skm-ka kursuje dopiero jeden dzień, zobaczymy ilu pasażerów będą te linie miały w styczniu, zakładamy się ,że niewielu?
        • jhbsk Re: 521 03.09.10, 08:29
          Nie kłam, że prywatne linie nie jeżdżą przez Anin.
          • aninianin Re: 521 03.09.10, 09:33
            Przez Anin jeździ chyba jedna linia na zabieżki raz na parę godzin, ale ma po 3 pasażerów, więc długo nie pociągnie.
            Ps: Anin jest tylko do torów kolejowych.
      • jhbsk Re: 521 03.09.10, 08:31
        nunia01 napisała:

> jakieś strasznie zagęszczone to powietrze w 521, co się zdecyduję na
        > przejażdżkę, to kupa ludzi w środku.
        >
        > Na pytanie 'jaki jest sens' niech odpowiedzią będą wciąż jeżdżące autobusy lini
        > i
        > prywatnych, których jakoś nie boli pokrywanie się z pociągiem i tramwajem.

Widocznie w ZTM pracuje ktoś kto ma udziały w tych liniach. Likwidacja 521 tylko
        napędzi im pasażerów.
        Trzeba będzie znowu pisać do ZTM. Im więcej ludzi tym lepiej. Może znowu uda się
        obronić linię.
    • Gość: rurecki Re: 521 IP: *.chello.pl 03.09.10, 02:58
      z tego co wiem los 521 jest już przekreślony, to raczej kwestia jeżdżenia do grudnia-stycznia, i bardzo dobrze zresztą
      • Gość: Rurecki Re: 521 IP: 195.117.162.* 03.09.10, 10:24
        > z tego co wiem los 521 jest już przekreślony

Nie jest podszywaczu z chello.
    • nunia01 Re: 521 03.09.10, 10:47
      Miałam na myśli przystanek autobusu 521 o nazwie bodaj PKP Anin. Rozumiem, że
      Ci, którzy jeżdżą pociągiem i wysiadają na stacji Warszawa Anim dzielą się na
      tych, którzy mogą mówić jadę do Anina i tych, którzy powinni mówić jadę na Sadul
      - jakoś stacja podwójnej nazwy nie ma? A ludzie z całej reszty (poza Aninem)
      Wawra tez mają potrzeby komunikacyjne. Jak się Aninowi nie podoba 521, to niech
      sobie zlikwiduje 525 albo 125 - w końcu mogą się do stacji i do SKM doczołgać.

A prywatne autobusy przetrwały i znacznie częściej jeżdżące 521 i SKM-kę na
      linii otwockiej (przypominam, że obecna próba nie jest pierwszą, a za pierwszym
      razem dawało się dojechać do centrum, a nie na cudowną wschodnią). I wspólny
      bilet w pociągach (który zresztą pojawiał się i znikał). Więc pewnie przetrwają
      i tą próbę z SKM, gdzie nawet na oficjalnym rozkładzie widniej napis 'okresowa'.
      Wiem, że w planach jest zmiana rozkładu wraz z wydłużeniem trasy, ale poprzednia
      próba, tez nie miała być zakończona zniesieniem SKM-ki z trasy.
      • Gość: grzegorz Re: 521 IP: *.cebit.com.pl 06.09.10, 19:45
        To była "inna bajka" - przeniesiono kaczokible na INNĄ linię. Teraz OPRÓCZ S2 i S9 uruchamiają jeszcze S1. Poza tym teraz jest wspólny bilet z Kolejami Mazowieckimi, więc nie trzeba czekać akurat na SKM - jedzie się tym co się podstawi. Acha, od 2005 KM poprawiły częstotliwość kursowania w tygodniu. To wszystko się liczy.
        • nunia01 Re: 521 07.09.10, 21:11
          Nie w tygodniu poprawiły częstotliwość, tylko w godzinach szczytu. Spróbuj wrócić z centrum pociągiem po 18 czy 19, w tygodniu.
          Rozumiem, że jako przyzwoita pani domu po pracy mam kurcgalokiem wracać do garów a nie po centrum się szwendać:)
          Nie jestem przeciwnikiem pociągów, sama z nich korzystam, w końcu skąd miałabym wiedzę o skakaniu na tory, pojedynczych składach w godzinach szczytu, spóźnieniach i braku informacji dlaczego stoimy i ile to potrwa.
          Ale likwidacja 521 mi się nie podoba. Poza godzinami szczytu jedzie toto szybko i można się dodatkowo przesiąść.
          Zawsze są jakieś obiektywne okoliczności - a przypominam pierwsza próba skm-ki nie miała w opisie 'okresowa'. Co im przeszkodzi obiektywnie stwierdzić, że mało ludzi z niej korzysta. A czy będzie dużo chętnych na latanie po peronach na wschodnim i wciskanie się w załadowane składy. Zresztą w skm można skasować bilet jednorazowy, a dalej pociągiem się na nim pojechać raczej nie da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka