Gość: nie tandecie !!!! IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 15.09.05, 07:53 Tandeta jak "Lider Price","Biedronka" tylko jeszcze gorsza Chcą nas zasypać gównem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalasanty76 Re: Zły sen Auchan 15.09.05, 08:26 z Wall Martem się nie walczy, tylk przegrywa ;-) Wall Mart jest największą siecią na świecie, roczne obroty ma przynajmniej 1000 razy większe niż druga w rankingu sieć (chyba Kerfur). I tak Auchan miał szczęście, że przez 4 lata ich działalności nikt inny nie wszedł na rynek. Czy to Wall Mart, czy to Kerfur, czy to Żant, to i tak im obroty spadną ;-) Poza tym hipermarkety/centra handlowe są nieodzownym elementem cywilizacji, więc narzekanie, że to chłam, tandeta itd uważam za przejaw małomiasteczkowości. Człowiek jest wolną istotą wyposażoną w rozum i robi to co uważa (ponosząc wszystkie konsekwencje swych czynów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie tandecie !!!! Re: Zły sen Auchan IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 15.09.05, 09:06 kalasanty76 co byś nie napisał nie zmienisz tego,że centra tego typu polegają na wciskaniu w większości tandety i marnego jakościowo towaru. Co do ilości centrów handlowych jako miernika cywilizacji,tak jest tak samo,jak z przerabianiem kościołów na składnice papieru i centra ateizmu.To też według wielu było miarą postępu. Takie centra nie są przyszłoscią handlu.Powiedz mądralo co potem zrobić z tymi pustymi halami,pustyniami cywilizacyjnymi w centrach miast spowodowanych właśnie przez hipermarkety.W USA to jest już faktem. Czasem konserwatyzm mylony chyba przez ciebie małomiasteczkowością potrafi spojrzeć bardziej obiektywnie na tego typu problem. Może ten aforyzm powinien w tym przypadku brzmieć: Człowiek jest wolną istotą wyposażoną w rozum i robi to co uważa i jeśli jest zaślepiony też pononiesie wszystkie konsekwencje swych czynów. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zły sen Auchan 15.09.05, 09:54 Co z tego, że sprzedaja tandeteę, nikt Nikogo na siłę tam nie prowadzi, nie organizuje się przymusowych wycieczek na zakupy wiec o co Ci chodzi. Jak się nie podoba to możesz kupować na Kawaleryjskiej Odpowiedz Link Zgłoś
kalasanty76 Re: Zły sen Auchan 15.09.05, 10:22 ale moje zdanie, to tylko moje zdanie. Chyba nie zauważyłeś, że moja wypowiedź była tylko obiektywną informacją, a nie oceną wymagającą komentarza. Ja uważam, że powinny być takie rzeczy, jak centra handlowe. Ludzie powinni mieć wybór. Według Ciebie Białystok powinien być wioską bez żadnych cywilizacyjnych uciech i rozrywek (jakiekolwiek by one nie były. Ja się nie mogę doczekać multikina, bo to co teraz jest, to jest śmiech. Jedynie Kino Pokój jako tako wygląda. Ale po co komu sala na 600 osób?)? Tak się składa, że pracowałem w Auchan Białystok i widziałem, jak ludzie chodzili na spacery do tego centrum handlowego, po to, żeby się lansować być zauważonym. Chore! Ale taka ich wola. Żadne sklepy realne nie są przyszłością, bo za chwilę będziemy wszysko e-kupować. A z pustymi puszkami po sklepach zawsze można coś zrobić (np. miejsce do tańców, kolejny kościół, itd). Nie zauważyłem, żeby w stanach był to ogromny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baczek Wal IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.09.05, 07:07 Cyknij sie lomie, najlepsze dupy w Oszolomie...jak Cie stac debilu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Zły sen Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 08:56 Jak to nas? Piszesz z Krakowa, więc chyba masz na myśli Krakusów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie tandecie Re: Zły sen Auchan IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 15.09.05, 09:11 Jaka różnica s kąd pisze ? wszędzie problem jest ten sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konserwa Nasi urzędnicy dbają tylko o siebie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 09:03 Przecież wszyscy ludzie chcą mieć dostęp do jak najtańszego i najlepszego towaru. Konkurencja to załatwia. Natomiast u nas już 5 lat funkcjonuje jeden hipermarket i kosi kasę (wystarczy zobaczyć kolejki przy kasach i tłok), co musi być związane z głupotą, lub łapówkarstwem naszych władz. Dlaczego pozwala się tylko Francuzom na robienie u nas biznesu? Z miłości do Giedrojcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WN Re: Zły sen Auchan IP: 212.33.76.* 15.09.05, 09:25 Jestem za zlamaniem monopolu "Oszola", bo w Bialymstoku generalnie jest drogo. A w sklepach z odzieżą jest maly wybór towarów. Bialostocka ulica wygląda fatalnie - wszędzie widać amerykański drelich, dziewczyny w spodniach, i ten pospolity róż z blękitem. Na dodatek dziewczyny chodzą niezgrabnie, po męsku. Koszmarnie wyglądają i poruszają się maturzystki. I do tego, jak chińszczyzna zaleje rynek odzieżowy, to może być nieciekawie. Jednocześnie zaznaczam, że znam i podziwiam kobiety i dziewczyny z klasą, gustownie ubrane, pelne gracji i kobiecości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlny Re: Zły sen Auchan IP: 64.252.162.* 15.09.05, 17:56 Gość portalu: WN napisał(a): > Jestem za zlamaniem monopolu "Oszola", bo w Bialymstoku generalnie jest drogo. > A w sklepach z odzieżą jest maly wybór towarów. Bialostocka ulica wygląda > fatalnie - wszędzie widać amerykański drelich, dziewczyny w spodniach, i ten > pospolity róż z blękitem. Na dodatek dziewczyny chodzą niezgrabnie, po męsku. > Koszmarnie wyglądają i poruszają się maturzystki. I do tego, jak chińszczyzna > zaleje rynek odzieżowy, to może być nieciekawie. > Jednocześnie zaznaczam, że znam i podziwiam kobiety i dziewczyny z klasą, > gustownie ubrane, pelne gracji i kobiecości. jakies problemy z glowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WN Re: Zły sen Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 19:54 Gość portalu: wlny napisał(a): jakies problemy z glowa? IGNOR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlny Re: Zły sen Auchan IP: 64.252.169.* 16.09.05, 00:25 'Na dodatek dziewczyny chodzą niezgrabnie, po męsku. Koszmarnie wyglądają i poruszają się maturzystki' czlowieku, zastanow sie o czym ty mowisz. rece opadaja jak sie czyta takie bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WN Re: Zły sen Auchan IP: 212.33.76.* 16.09.05, 08:59 Gość portalu: wlny napisał(a): >rece opadaja jak sie czyta takie > bzdury IGNOR _____________ dyskutuję tylo z ludźmi kulturalnymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądralińska Re: Zły sen Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 19:17 do tego, zeby się ubierać 'ładnie', a nie tandetnie trzeba mieć KASĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WN Re: Zły sen Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 13:07 Gość portalu: mądralińska napisał(a): > do tego, zeby się ubierać 'ładnie', a nie tandetnie trzeba mieć KASĘ. Ja natomiast uważam, że trzeba mieć przede wszystkim gust. Nie raz widziałem bogate damy bardzo brzydko ubrane, zwłaszcza te z szybkiego awansu ekonomicznego. Spotykam także niezamożne kobiety ubrane ze smakiem, aż miło popatrzeć. Duża KASA ma znaczenie w określonych kręgach. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zły sen Auchan 15.09.05, 09:52 Wlczcie, tylko ucziwie, cenami i konkurencja a nie do władzy z placzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redi Konkurencja na Auchan tak, ale .... IP: *.elpos.net 15.09.05, 12:22 wylacznie Polska. Zachodnie sieci maja za dobrze w POlsce. Moga sobie otwierac wielkopowierzchniowe sklepy bez problemu a niech tylko Polak otworzy w Paryzu budke z hotdogami to mu sie zyc odechce. Moze czas wreszcie ograniczyc byczenie sie zachodniego kapitalu. Czas zadbac o wlasny interes i polskich przedsiebiorcow. Im sie podklada klody a zachodniego z tandeta sie wpuszcza z otwartymi rekoma a zachodnia firma kombinuje jakby tu nie placic podatku, vat a place to maja tez najnizsze. Nigdy w POlsce nie bedzie dobrze jak sie bedzie dbalo o obcego a nie o swojego... Odpowiedz Link Zgłoś
kalasanty76 Re: Konkurencja na Auchan tak, ale .... 15.09.05, 12:47 to jest tak, że hipermarkety zagraniczne działające w Poslce mają w swojej gamie (czytaj: muszą mieć, bo taką mają politykę) produkty regionalne. Auchan pewnie ok. 80% towarów ma polskich i regionalnych lub produkowanych w kraju. Popatrz sobie na sieci sklepów sportowych np Najki - 100% produktów niepolskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądralińska Re: Konkurencja na Auchan tak, ale .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 19:20 > Popatrz sobie na sieci sklepów sportowych np Najki - 100% produktów niepolskich dokładnie, wszystkie są z Chin lub Tajwanu, Polaczki durne kupują i płacą 400zł za buty pumy, poprostu żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIOSKOWY Re: Zły sen Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:51 Oj wy naiwni nikt nie wejdzie do Białego żabojady mają miasto na wyłączność i załatwione aby nikt poza nimi nie ciągną naszej kasiory ! Hej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Zły sen Auchan IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 15.09.05, 14:53 Wiadomo mi że Auchon,też w wiekszości sprzedaje chinszczyzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Zły sen Auchan IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 16.09.05, 00:11 I bardzo dobrze. W końcu będzie konkurencja i może klienci zaczną kupować taniej. W białostockim auchanie ceny są o wiele wyższe niż np. w Warszawie. Nie rozumiem tylko protestów przeci powstawaniu hipermarketów - bo później gdy już powstanie to ludzie walą z każdej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WN Re: Zły sen Auchan IP: 212.33.76.* 16.09.05, 09:21 No wlaśnie. Podobnie jest w Łodzi. Np. baleron gotowany w Łodzi kosztuje 10 z groszami, w Bialym 15 z groszami; moja ulubiona herbata odpowiednio 14.99, a w Bialym nawet 28. W sprawie zaopatrzenia slepów powiem tyle, że w Bialym jest mniejszy wybór towarów, i to nawet w sklepach firmowych, w porównaniu z takimi miastami, jak Kraków, Łódź, Warszawa. I zastanawiam się, z czego to wynika? Przecież to ten sam producent, ta sama marka. No tak, ale zaopatrzeniowiec pochodzi z Bialego i ma inny gust. Bialostocka ulica naprawdę wygląda inaczej niż krakowska, lódzka, czy warszawska. I wielość hipermarketów chyba tego nie zmieni, ale z calą pewnością wplynie na obniżenie cen. Odpowiedz Link Zgłoś
eithne_bstok Re: Zły sen Auchan 16.09.05, 15:54 Po prostu wiocha czyli myślimy po białostocku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądra Re: Durne "Palaki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 19:29 nie chcę tutaj neeikogo obrażać, ale prawda jest taka, że jak powstanie kolejny hipermarket, to w Białysmtoku pozamykają resztę nielicznych już - niestety- polskich sklepów; padną zarówno one jak i Polscy produceńci, któzy opłacając polskiego pracownika płacą jakieś 2 zł (w tym 800 zł składki dla państwa); Chińczyc parcują za 40 USD miesiecznie; jakeiś wnioski? i nei oszukujmy się, że Auchan bierze od polskich producentów w 80%, bo nie robią tego nawet w 30%; zresztą nie musze chyba mówić, że nie tylko Polska ucierpi na tej 'żółtej' powodzi, ale cały rynek europejski, kto trochę się intresuję światem poza vczytaniem powierzchownych artykułów w tym pismaku (niestety dla mnie GW to pismak), wie, że limity przyjęcia towarów chińskich są juz wyczerpane na ten rok (mamy juz wrzesieć, czyli została jeszcze 1/4 roku!); total apocalipse? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WN Re: Durne "Palaki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 21:30 Do Mądrej Ja mam zupełnie inne spostrzeżenia. Mieszkam w Łodzi i w Białym, więc okazji do porównań mam dużo. W Łodzi w pobliżu mojego domu (20 min. spacerkiem) są 3 hipermarkety znanych sieci handlowych i jakoś w ciągu tych 15 lat nie zniknęły osiedlowe sklepy. A pamiętam dramatyczne protesty sklepikarzy na Piotrkowskiej. Wróżono wtedy, że padnie cały łódzki handel. Nie padł, a nawet znormalniał. W sklepach zobiło się czysto, estetycznie i ekspedientki wykulturalniały. Owszem, istnieje problem płac, złego traktowania pracowników. Lecz to Polacy Polakom gotują ten los, a nie francuscy managerowie. Więc problem wyzysku i przemocy w pracy tkwi w nas samych - tak traktujemy innych, tak pozwalamy się traktować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mąda Re: Durne "Palaki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 18:08 po pierwsze, zamknięto dużą część sklepów osiedlowych i otym swego czasu było głośno po drugie, kogo masz na myśli pisząc:"przemocy w pracy tkwi w nas samych"? Wiele osób ma do wyboru pracę za 600zł i bycie poniżanym lub życie w skrajnym ubóstwie. My, Polacy się tak dajemy poniżać? Czy nasza kochana egipa rządząca zgotowała nam ten los? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: do madrej IP: *.elpos.net / *.elpos.net 17.09.05, 18:43 Wiesz co,nastaly czasy demokracji,nie obchodzi mnie ze jakis sklepikarzyna na osiedlu chce na mnie zarobic 100 procent tego co w hurtowni.W innych miastach czlowiek ma swobode wyboru a Bialystok pod tym wzgledem to dziura,porzadnego ciucha nie uswidczysz nie mowiac o cenie.Pensje takie same a placimy dwa razy wiecej niz w innych czesciach Polski,wiec nie gadaj za mnie mądralo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: O Auchani! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 17.09.05, 20:08 Konkurencja między hipermarketami jest potrzebna, bo w naszym Auchan jest już brudno a na stacji paliw są urządzenia do zmywania szyb stare, z drutami i blachami widocznymi i drapiącymi szyby - nie mówiąc o karoserii. Widziałem ostatnio jak klientka(blondynka) rozlała dość dużo ON przy tankowaniu. Głupi ochroniarz zamiast zamknąć do czasu uprzątnięcia miejsca do tankowania z tego oleju - przypatrywał się z uśmiechem jak się ludzie przewracali na tej plamie oleju. Gdy mu zwróciłem na to uwagę - odpowiedział mi, że on tam nie sprząta. Dopiero moja interwencja w kasie pomogła. ten cham - ochroniarz był z Białegostoku niestety. Czekam na nowy hipermarket - na początku zawsze lepiej dbają o klienta. Zazdroszczę mieszkańcom Łodzi - mają wybór w hipermarketach, lepiej zaopatrzone i niższe ceny. Kultura dbania o klienta - oczywiście , zdecydowanie lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WN Re: Durne "Palaki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 22:01 Jeszcze raz podkreślam - z mojego osobistego doświadczenia wynika, że wszystkie osiedlowe sklepy w pobliżu mojego domu w Łodzi istnieją, mimo otwarcia hipermarketów. Owszem, głośno było o protestach sklepikarzy, bo były to wydarzenia medialne, dzięki którym żyje prasa, radio i tv. Media wykorzystują poczucie identyfikowania się większości odbiorców z poszkodowanymi, dlatego te sprawy nagłaśniają. Informacja jest takim samym towarem, jak schabowy. W sprawie wyboru: 600 zł. + poniżenie lub życie w ubóstwie. Taką alternatywę mają ci, którzy myślą takimi kategoriam. Są ludzie, którzy mają większy wybór dzięki szerszym horyzontom myślowym. Tego można się nauczyć, podobnie jak uczumy się biedy, przemocy, chamstwa, czytania i pisania. Wszystko to są umiejętności, więc można je zmieniać. Tylko najpierw trzeba zdać sobie sprawę z własnych nieadaptacyjnych umiejętności, by można było je zastąpić adaptacyjnymi. Przemoc? Przecież zachowania agresywne są znakiem tych czasów. Nawet na tym forum są ich przejawy. Po prostu większość z nas tak bardzo się do nich przyzwyczaiła, że uważa je za normę. O przejawach przemocy w pracy i sposobach radzenia sobie z nią proponuję poczytać w książkach. Jest ich coraz więcej na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Durne "Palaki" IP: *.elpos.net / *.elpos.net 17.09.05, 23:56 Ja też uważam, że gdy powstanie w Białymstoku drugi hipermarket to osiedlowe sklepiki nie upadną. Mieszkam na Antoniuku. Najpierw byłkrzyk, że sklepiki upadną, bo otwarto Makro. Potem, bo otwarto oszołoma,potem gdy otwarto Leader Price. i co? Żaden nie padł. Przecież żaden z mieszkańców osiedla nie poleci rano pobułki do oszołoma na śniadanie, ani po picie czy pączka dladzieci do szkoły. Tam się jedzie najwyżej raz na tydzień, a nie co dzień. A ja cierpię na oszołomofobie i w ogóle tam nie jeżdże, bomnie wkurzają kolejki i ludzie, którzy łażą noga za nogą od regału do regału niczym na procesji w kościele. Szkoda mi czasu na takie zabawy! Odpowiedz Link Zgłoś