Gość: absolwent I LO1994 Re: Śmierć licealistów IP: *.csk.pl 01.10.05, 12:50 Jestem wstrząśnięty ogromem tragedii. I LO w Białymstoku im.A.Mickiwicza to moja szkoła - jestem jej absolwentem sprzed lat. Tym bardziej łączę się w żalu z wszystkimi, których dotknęło to nieszczęscie. Całe miasto płacze z rodzinami które straciły swoje dzieci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efkie [*] Krywlany 2.10 godz. 20 [*] IP: 217.96.125.* 01.10.05, 13:08 Spotkajmy się w niedziele o godzinie 20 przy pomniku na lotnisku w Krywlanach i zapalmy znicz tym którzy odeszli. Przekaż to wszystkim swoim znajomym. Zróbmy ten ostatni gest, pokażmy że ich śmierć nei była nam obojętna. BĄDŹMY TAM. ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Śmierć licealistów IP: *.245.81.adsl.skynet.be 01.10.05, 16:01 Skaladam kondolencje dla rodzin ofiar tragedii. Zycze sily,by stawic czola rzeczywistosci. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowa Re: Śmierć licealistów IP: *.sroda-slaska.sdi.tpnet.pl 01.10.05, 17:37 Składam szczere kondolencje... Cała Częstochowa i Białystok płaczą :( ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Śmierć licealistów 01.10.05, 19:40 Ogrom tragedii trudno opisać I ja składam szczere kondolencje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Śmierć licealistów IP: *.prenet.pl 01.10.05, 19:59 Przed chwilą usłyszałem w telewizji, że, być może, kierowca autokaru zasnął lub doznał wylewu. Zastanawia mnie, że tak długo specjaliści nie potrafią określić przyczyny. Oczywiście, dla Kościoła wymieniona przyczyna byłaby korzystniejsza. Bo jeśli zawinił kierowca autokaru, niewłaściwie wyprzedzając, to wielu rodziców, jestem przekonany, w przyszłości nie zechce pozwolić dzieciom na "pielgrzymkę szkolną". I, być może, wylew lub zaśnięcie będzie uznane za przyczynę wypadku i taka informacja zostanie podana do publicznej wiadomości. Przeczytajcie to: miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,2946061.html "Cała pielgrzymka maturzystów z archidiecezji białostockiej, która 30 września przybyła na Jasną Górę, liczy ponad tysiąc uczestników. Swoje modlitwy w częstochowskim sanktuarium rozpoczęła od "Anioła Pańskiego" i "Wiecznego odpoczynku" za zmarłych kolegów. Potem rozważania dla niej poprowadził ks. Wojciech Szubzda. Nawiązał do tragicznego wypadku pod Jeżewem: "- Spróbujmy to wydarzenie wykorzystać..." - powiedział. I Kościół, jestem pewien, potrafi to tragiczne wydarzenie obrócić na swoją korzyść. I jeszcze pytanie: Czy ktoś bada, czy wszystkie formalności zostały dotrzymane, jak w przypadku każdej szkolnej wycieczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Łączymy się z wami IP: *.csk.pl 01.10.05, 21:09 Jeszcze niedawno myślałam jak większość, dlaczego Bóg do tego dopuścił?? Teraz zaczynam myśleć: było ich w autokarze 51, więc dzięki Bogu, za tych, którzy przeżyli. Natomiast módlmy się za pozostałych...[*] i ich rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AguS APEL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:42 Apeluje o minute ciszy we wszystkich polskich szkolach. Poniedzialek, godzina 12.00. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: APEL 02.10.05, 20:10 coś takiego już jest, czytałem w necie, w kieleckim wydaniu GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguwal Re: Śmierć licealistów IP: *.cable.ubr03.edin.blueyonder.co.uk 01.10.05, 21:57 Boze, moje miasto, moja byla szkola, moja byla nauczycielka... A wydaje sie czlowiekowi, ze te rzeczy zdarzaja sie gdzies tam, innym, w innym miescie, innym srodowisku... Najszczersze wyrazy wspolczucia wszystkim poszkodowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
gmanchuel Zachowanie na drodze 01.10.05, 22:49 Zanim narzekac o jakosci drog w Polsce trzeba najpierw jezdzic z mozgem i zachowac sie kulturalnie w samochodzie. Prosze nie szukac pretekstow. Odpowiedz Link Zgłoś
gmanchuel Kondolencje z Francji 01.10.05, 22:50 Serdecznie skladam kondolencje z Francji. Gilles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pik droga smierci IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 01.10.05, 23:39 Gość portalu: چP napisał(a): > > Jezeli ta droga pojdzie przez Bialystok ofiar bedzie wiecej. > ----------------------------------------------------------------- > Czyli jak tej drogi nie będzie to ofiar będzie mniej? Skąd ten wniosek? Jezeli Via Balica pojdzie przez Bialystok, TIRow bedzie wiecej i wiecej - zatykajacych rogatki miasta w najbardziej ruchliwych odcinkach - na W-we i na Suwalki. Bialystok to najwieksze miasto w regionie, wezel transportowy, a wiec ruch wlasnie tam jest najwiekszy (np. Lomza tak by tego nie odczula). Bedzie wiecej zniecierpliwionych kierowcow probujacych wyprzedzac kawalkady TIRow - wiecej wypadkow. Poszerzenie drogi nic nie da - przyklad z niedawno modernizowanego odcinka drogi za Zambrowem - policja odnotowala zwiekszenie sie liczby wypadkow na nowej, szerszej drodze! Gdyby odblokowac te odcinki z TIRow ktore poszlyby inna trasa, odpadlby ruch tranzytowy na Litwe (m.in. te wszystkie lawety), zostalby tylko ruch samochodow ktore musza dojechac do samego Bialegostoku (ktory i tak jest wystarczajaco duzy). To jest proste jak konstrukcja cepa. Ale gadzeciaze omamieni reklamami szybkich samochodow, zakompleksieni spadkobiercy komuny ktorym samochod nadal jest synonimem luksusu i nobilitacji spolecznej (i pociagiem im jezdzic nie honor), demagodzy-politycy i wszelkiej masci populisci nie widza oczywistych faktow, i wola popelniac te same bledy od ktorych miala nas ustrzec akcesja do UE i przyklady zachodnich panstw ktore juz to dawno to przerobily. I dlatego na polskich drogach codziennie gina ludzie, czesto dzieci, i niestety nic nie wskazuje aby mialo sie to zmienic. I nie pomoze 3-dniowa zaloba, nagly wysyp policjantow na ulicach, w poniedzialek zaczyna sie nowy tydzien gdy znowy trzeba bedzie szybko, szybko do pracy, szkoly, na pielgrzymke, jeszcze tyle drogi, a tu z przodu ten powolny i wielki jak stodola TIR tak sie wlecze, jest tak pozno, trzeba go jakos wyprzedzic, przeciez DLA MNIE nic sie nie stanie, nie tym razem... Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: (*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*) 02.10.05, 13:36 KOSMÓS MAKRÓS CHRÓNOS PARÀDOKSOS Tylko kamienna greka ma na to wyrazy... ( W. Szymborska ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madziorek Re: Śmierć licealistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 16:21 Ta droga na której zgineli niewinni ludzie jest straszna.Tiry tam jezdza jak szalone i nie uwazaja na innych, nie raz malo tam wypadku z rodzina nie mialam bo tir wyprzedzal tira i my musielismy zjezdzac w row...wspolczuje licealistom i ich rodzinom tym bardziej, ze wiekszosc z 1lo znalam poniewaz uczylam sie w 7pg ktore jest blisko tej szkoly, mieszkam obok niej.wiele osob z mojego gimnazjum tam poszlo.3 majcie sie wszyscy cieplo buziaczki i APELUJE:NIECH POSTARAJA SIE ODPOWIEDNIE SLUZBY ABY TA DROGA STALA SIE BARDZIEJ BEZPIECZNA!!!! BO TERAZ ROZPACZAMY ALE TYCH TRAGEDII NA TEJ DRODZE JEST O WIELE WIELE WIECEJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flurka Re: Śmierć licealistów IP: 84.13.75.* 02.10.05, 18:53 [*]wyrazy wspolczucia rodzinom ofiar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zp smierc smierci rowna? IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 02.10.05, 18:58 A gdyby autobusem jechali licealisci na Przystanek Woodstock? Albo uciekinierzy z Czeczenii ? Czy wtedy Bialystok tez by tak plakal, ultrachrzescijanski prezydent oglosilby 3 dniowa zalobe, kina odwolalyby repertuar a mlodziez by sie zgromadzial spontanicznie na Krywlanach? Czy kazda smierc smierci rowna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzyk Re: smierc smierci rowna? IP: 195.177.197.* 02.10.05, 19:17 Gość portalu: zp napisał(a): > A gdyby autobusem jechali licealisci na Przystanek Woodstock? Uwazaj! Twoja wypowiedz nie jest politynie poprawna! Uwazaj, bo zostaniesz publicznie przeklety tak jak Mocniak i paru :) innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostra Re: smierc smierci rowna? IP: *.piasta.pl 02.10.05, 19:26 Tam jechala moja siostra ;(;(;( zginelaaaaa!!!!!! o czym ty mowisz ?????????? ; (;(;(;(;(;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzyk Re: smierc smierci rowna? IP: 195.177.197.* 02.10.05, 19:45 Mowię o tym, że każda ofiara wypadku ma jakaś rodzine i znajomych. Codziennie zdaża się wiele wypadków, w ktorych ginie wiele osób, a jeszcze więcej zostaje kalekami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zp Re: smierc smierci rowna? IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 02.10.05, 21:54 Przepraszam, nie pisalem nic apropos Twojej siostry. To straszna tragedia, serdecznie Ci wspolczuje, tak samo jak rodzinom setek innych ofiar wypadkow ktore sie zadarzyly i zdarza. Ty tez pomysl o nich, cierpia tak jak Ty. Pisalem raczej o bufonadzie i masowej histerii podobnej do tej po smierci Papieza, gdy przez tydzien wszyscy sie kochali, nawet kibice wrogich druzyn pilkarskich, aby po tygodniowej zalobie z nowa energia dac sobie czadu. Po prostu nie wieze wszystkim tym ktorzy na pokaz przybieraja zalobe a sa przy tym bardzo wybiorczy. Jesli ktos jest w zalobie, placze lub modli sie w domu, nie sa mu potrzebne zbiegowiska i medialna blazenada. Czlowiek to czlowiek, kazde zycie ma najwyzsza wartosc. W ostatnich wyborach najwieksze poparcie zdobyli ludzie popierajacy bezkrytycznie rozwoj motoryzacji i budowe drog co spowoduje wieksza ilosc wypadkow, bo tak to juz jest. Wyborcy, Ci sami Bialostoczanie ktorzy dzisiaj placza, tak na prawde sa za takim modelem gdzie gina ludzie na drogach w imie populistycznej fatamorgany i politycznych halucynacji. Dzisiaj Ci ludzie sa w zalobie, jutro powiedza ze to jest cena rozwoju gospodarczego i drogi dalej trzeba budowac bo nowe miejsca pracy itd. Czy taka sama wartosc ma 12 nowych etatow na nikomu niepotrzebnych nowych stacjach benzynowych i motelach co 12 zabitych ludzi? A na tej drodze ludzie gina co tydzien, bo TIRY musza gnac przez Bialystok dalej, do hipermarketow, na Litwe, do Rosji. A usmiechnieci politycy tlumacza ze to najlepsze wyjscie i jedyna szansa dla bialostoczan, dla mnie, dla Ciebie, dla Twojej siostry... Moze ta tragedia da im wiecej do myslenia, chociaz watpie, to twardoglowi zawodowcy na ktorych takie sprawy nie robia tak naprawde wiekszego wrazenia niz wyasfaltowany piekny nowy pas drogi przy ktorym mozna sobie zrobic zdjecie do gazety i powiedziec - to moja zasluga, daje wam piekna nowa droge ktora bedziecie mogli jezdzic jeszcze szybciej - glosujcie na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na Pochybel Mała uwaga... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 12:16 Kibice Jagiellonii do niemal każdego miasta, z którym mamy dogodne połączenie kolejowe wynajmują POCIĄG SPECJALNY. Dajmy na to do Gdańska w koncówce lipca jechał pociąg wiozący 500 osób za który koszt oscylował wokół 24000 w obie strony. W czyim chorym łbie zradzają się takie pomysły, żeby do Częstochowy z którą mamy szybkie połaćzenie kolejowe wysyłać młodzież autokarami (ich stan pomijam). Ani nimi szybciej ani wygodniej ani zapewne taniej. Skoro TIRÓw od lat się nie dało umieścić na torach to minimalizujmy zagrożenia i korzystajmy z usług PKP, zamiast wysyłac dzieci na przeciw setek niezrównoważonych TIRów (i nie tylko). DA SIĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hexl Re: Śmierć licealistów 03.10.05, 13:19 To zdarzenie poruszyło cały kraj. Łączę się z Wami w smutku i przesyłam wyrazy współczucia z Jeleniej Góry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa P. Re: Śmierć licealistów IP: *.sg.gov.pl / 195.116.32.* 03.10.05, 14:47 Myślę, że w tych dniach najważniesza jest zaduma nad sensem życia, nad jego ulotnością i nieprzewidywalnością. Pozostawmy na boku sprawy "techniczne". Trzeba te ciężkie chwile przeżyć do samego końca, poszukiwać odpowiedzi na pytania, które nas dreczą by później móc się otrzasnąć i dalej żyć. A nie będzie łatwo. Bo jak ma wygladać dzień gdy braknie dziecka, bez siostry, brata, koleżanki, kolegi, chłopaka, dziewczyny. Jak usiąść nad książką i skupić się na nauce, jak przygotować się do matury? Ten egzamin dojrzałości przyszedł za wcześnie, jak niezapowiedziana kartkówka. Wszystkim, których w jakimkolwiek stopniu dotknęła tragedia szczere wyrazy współczucia. Jestem matką licealistki i od piątku nie mogę znaleźć sobie miejsca wciąż pytam dlaczego??? i czy wogóle taki ból są w stanie znieść najbliżsi, gdzie jest kres ludzkiej wytrzymałości. Wierzę, że Ci którzy odeszli są u nieba bram ale Ci, którzy zostali bardzo cierpią, a jest to spore grono ludzi dotkniętych tragedią bezpośrednio i pośrednio. Uszanujmy ich ból, pokażmy w jakikolwiek sposób, że nie są sami. Dziś to brzmi niewiarygodnie ale czas koi rany. Odpowiedz Link Zgłoś
yxmena Re: Śmierć licealistów 03.10.05, 15:53 ...wiem że nie ma takich słów które ukoiły by straszny ból postracie najbliższych,ale łączę się ze wszystkimi w smutku.Wyrazy głębokiego i szczerego współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.pietranis Re: Śmierć licealistów 04.10.05, 01:19 WOJTEK I ROBERT Z ZAMBROWA - WSPÓŁCZUJĄ OFIAROM WYPADKU ICH RODZINOM I BLISKIM! Odpowiedz Link Zgłoś