Gość: viki IP: *.osiedle.net.pl 24.09.02, 11:55 gdzie waszym zdaniem są najlepsze kebaby w Białymstoku ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inks Re: kebaby 24.09.02, 12:33 Podobno neiźle karmią w takiej knajpce obok restauracji VIP na ul. Malmeda- niedaleko skrzyżowania z Lipową. Korzystając z okazji, chciałbym rozpropagować pewien przepis na kebaba po syryjsku. Składniki: mięsko czyli kebab, chlebek pita, czosnek (ewentualnie garnulowany) i jogurt. Wszystko-oprócz jogurtu- posiekać, wymieszać,wrzucić do głębokiej miseczki. Zalać jogurtem. Posolić. Popieprzyć. Poczekać 15 minut i zjeść. Mozna też nie czekać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamela Re: kebaby IP: *.osiedle.net.pl 24.09.02, 15:21 wiesz może gdzie w Białym moge dostać taki chlebek pita ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hambut Re: kebaby IP: *.starosielce.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 12:33 heh, ciekawy topic, nie ma co:) moim zdaniem najlepsze mają w okienku przy Sphinxie. kebabami ich nie nazywają, tylko shoarmą, ale wyglądaja tak samo:) no i sa naprawdę smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: kebaby 24.09.02, 14:08 Gość portalu: hambut napisał(a): > heh, ciekawy topic, nie ma co:) > > moim zdaniem najlepsze mają w okienku przy Sphinxie. kebabami ich nie > nazywają, tylko shoarmą, ale wyglądaja tak samo:) > no i sa naprawdę smaczne. I jeszcze dobre są też na naszym ukochanym dworcu w tej lokomoszce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hary Re: kebaby IP: *.waw.cdp.pl 24.09.02, 17:56 Najlepsze są na ul. Sienkiewicza koło odzieżówki i na dworcu PKS przy telefonach tuż obok przystanku MPK Smacznego sa pyszne !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: kebaby 24.09.02, 18:11 A znacie piosenkę o kebabach?: "Baby, ach kebaby..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Kebab a shoarma IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 21:55 No właśnie - czy ktoś zna oficjalna wykładnie co jest bebabem, a co shoarmą - te same rzeczy w różnych knajpach znazywają różnie. Poza Białym to kebeb (w znaczeniu mięso z rusztu, niemielone) świetny jest w Augostowie, w knajpie greckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: kebaby IP: *.osiedle.net.pl 25.09.02, 17:36 dobre są też w butce koło cristala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re: kebaby IP: *.biaman.pl 25.09.02, 20:22 Rzeczywiście niektóre są niezłe ( Sphinx , koło PKS ),ale niewiele maja wspólnego z prawdziwym kebabem. O ile mi wiadomo niewiele tam baraniny ,lub wcale a kebab powinien być z niej wlaśnie. Z resztą chińszczyzna też rano jeszcze po podwórkach biega... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: kebaby 26.09.02, 08:34 Chlebek pita podobno można kupić włśnie obok VIP-a na malmeda. Ja czasami robięgo sam, w piekarniku. Wychodzi nieźle, tylko trzeba porzadnie zagnieść ciasto i piec w dobrze wygrzanym piekarniku. Przepis-cała masa w internecie po wpsiasniu"pita bread" Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: Langosze 26.09.02, 09:15 Jak bylam na wczasach nad morzem, tam zamiast kebaba króluje langosz, hmmmm coś pysznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.W. Re: Langosze IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 09:51 ralston napisał: > A szto takoje langosz? To odmiana pitłosza, oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: Langosze 26.09.02, 10:29 Ciacho drożdzowe smażone na głębokim oleju z dodatkiem mięsa, warzyw + sos czosnkowy ( ale nie za dużo) Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: Langosze 26.09.02, 11:01 No i tak mnie się zachciało, że aż dzisiaj zrobię!!! Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: kebaby 26.09.02, 10:55 Langose to takie naleśniki z ciata drożdżowego. Jadłem to na Słowacji. Powinni jeszcze zaimportować od naszych południowych sąsiadów śliwowicę sprzedawaną w kioskach na kieliszki. Jak znalazł na jesienne spacery po Lipowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: kebaby 26.09.02, 16:03 Śliwowicy importować nie musimy, bo a jakże - pędzi się ją i u nas - na podkarpaciu. Tyle, że w kioskach jej jeszcze nie sprzedają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: kebaby IP: *.17.79.204.lifespan.org 26.09.02, 20:49 Dzien dobry, poprosze dwa razy sliwowice na miejscu, bez kaucji. (to propozycja odzywki do pani kioskarki) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: kebaby 27.09.02, 23:24 Czy ma Pani alkohol? Nie tylko wodę brzozową. - ale to już było :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: kebaby IP: *.17.79.204.lifespan.org 27.09.02, 23:53 Ralston, gdzie to bylo??? CZY MY SIE ZNAMY? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: kebaby 27.09.02, 23:55 Gdzie? - chyba w "Misiu" A czy się znamy? Wykluczyć się nie da. Świat jest bardzo mały :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: kebaby IP: *.17.79.204.lifespan.org 28.09.02, 00:03 Jeszcze nie spisz? Czas na wejscie na watek "Minela polnoc" :))) Przez chwile myslalam, ze kiedys spotkalismy sie. Przysiega Andrzeja G. i ta odzywka do pani kioskarki (ktora zacytowales) sprawila, ze wytrzeszczylam oczy. Ale chyba tobie nic to nie mowi?... Glupio mi, ale nie ogladalam nigdy "Misia", wiec nie wiedzialam, ze ten tekst mogl byc z filmu. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: kebaby 28.09.02, 00:06 Przykro mi, ale nic mi to rzeczywiście nie mówi, ale po wodzie brzozowej to mogłem nie zapamiętać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: kebaby IP: *.17.79.204.lifespan.org 28.09.02, 00:19 Moze to i lepiej. Jakos trudno byloby mi przewyknac do mysli, ze gustujesz w trunkach typu brzozowka...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: kebaby 28.09.02, 00:24 Może z czasem sama byś się przekonała... W końcu tylu znawców nie mogło się mylić. Pozdrawiam i życzę miłego dnia. Ja już spadam do łóżeczka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: kebaby IP: *.17.79.204.lifespan.org 28.09.02, 00:26 Napis z muru: "Jedzmy gowno! Miliony much nie moga sie mylic!" :)) Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś