Dodaj do ulubionych

13 grudzień 1981

11.12.05, 18:24
Katowicki IPN chce postawić zarzuty osobom odpowiedzialnym za wprowadzenie w
Polsce stanu wojennego.

p.s.
Nie jestem w 100 % pewien, ale podobno po wprowadzeniu stanu wojennego
prezydentem Suwalk został Józef Gajewski, czy to prawda?
Jeżeli tak to gratuluje Suwalczanom Suwalczanina 2004.
Obserwuj wątek
    • dzikizsuwalk Re: 13 grudzień 1981 11.12.05, 18:39
      jacek_jacek_jacek napisał:

> Katowicki IPN chce postawić zarzuty osobom odpowiedzialnym za wprowadzenie w
      > Polsce stanu wojennego.
      >
      > p.s.
      > Nie jestem w 100 % pewien, ale podobno po wprowadzeniu stanu wojennego
      > prezydentem Suwalk został Józef Gajewski, czy to prawda?
      > Jeżeli tak to gratuluje Suwalczanom Suwalczanina 2004.

nie zdziwiłbym się, gdyby to się okazało prawdą
    • genealog Re: 13 grudzień 1981 12.12.05, 08:21
      podobno po wprowadzeniu stanu wojennego
      > prezydentem Suwalk został Józef Gajewski

Za Rocznikiem Augustowsko-Suwalskim
      W omawianym okresie prezydentami Suwałk byli: Jan Kaszuba, wcześniej dyrektor
      Liceum im. Marii Konopnickiej, a od 17 grudnia 1981 roku, cztery dni po
      wprowadzeniu stanu wojennego – Józef Gajewski.
      • a_14 Re: 13 grudzień 1981 12.12.05, 14:55
        Doprecyzuję:
        free.of.pl/a/astn/rocznik3/art6_2.htm

"Zawieszenie stanu wojennego, oddalenie bezpośrednich zagrożeń dla
        socjalistycznej państwowości, opanowanie groźnej fali politycznego
        wichrzycielstwa – stawiają nas wobec kolejnych zadań."
        • ironicznyprostaczek Re: 13 grudzień 1981 12.12.05, 18:51
          w "Suwałki. Miasto nad Czarną Hańczą" też o tym doczytałem - prezydentem był od
          81 do 87, ale że od 17.12.1981 tego już autor nie napisał, taka informacja to
          powinna być sensacja w naszej lokalnej prasie,
          • jacek_jacek_jacek Re: 13 grudzień 1981 13.12.05, 14:42
            Józef G. Suwalczaninem 1981 i 2004
            przykro pisać
            • dzikizsuwalk Re: 13 grudzień 1981 14.12.05, 23:44
              ale jednak to radio5 go wybrało suwalczaninem 2004, a radio to jak wiadomo nie
              jest niezależne, takich dużych mediów w suwałkach niezależnych nie ma, są
              jeszcze prywatne blogi i fora na szczęście
        • jacek_jacek_jacek Re: 13 grudzień 1981 15.12.05, 09:35
          piękne słowa obywatela Gajewskiego
          • dzikizsuwalk Re: 13 grudzień 1981 15.12.05, 17:22
            nie wiem za cziem ty gawarisz?
            • symeonstylita Re: 13 grudzień 1981 15.12.05, 18:35
              Wiesiek mówi: Józek jaki jest taki jest. Pić, niestety, za często nie pije,
              cóż, każdy jakąś wadę ma, ale za to kasy wiecej ciagnie z Unii niz taki
              Białystok, wciągając w międzyczasie wszechobecną w suwalskich urzędach kokainę.
              Wieśkowi mozna wierzyć. Jest niezależny, obiektywny i sprawiedliwy. Wiesiek
              wie dużo, wie co sie zdarzy jutro, pojutrze i popojutrze. Co się wydarzy po
              popojutrze nie wie, ale kupi program z TV i będzie wiedział. Po za tym Wiesiu
              czyta w gwiazdach i ma fajną komkubinę, która powiedziała mi niedawno,że Józef
              to takie niemodne imię. A kto się lepiej zna na modzie od kobiet.
              P.S Kiedy spytałem, co sądzi o imieniu Wiesław, odpowiedziała: To sprawa gustu,
              a o gustach sie nie dyskutuje. Sa gusta i guściki, wiem, ale nie wiem, co mam o
              tym myśleć.
              • dzikizsuwalk Re: 13 grudzień 1981 16.12.05, 01:13
                możemy zawiąrzemy jakiś fanklub wieśka, przypadł mi do gustu facet
                • palecbozy1 Gajewskiemu do pięt nie dorastasz palancie 16.12.05, 16:19
                  Nieważne kiedy został Prezydentem. Jest najlepszym Prezydentem jakiego miały
                  Suwałki od czasów kamedulskich i nikt mu tego nie odbierze. Popieram Go i
                  bedę popierać, nawet gdyby był w ORMO, WRON i gdzie jeszcze chcecie. To jest
                  prawdziwy Gospodarz Miasta a nie jakiś palant ze styropianu.I powinien zostać
                  na następna kadencję. A prawica - prosze do Białegostoku.TU sa czerwone Suwałki.
                  • ironicznyprostaczek Re: Gajewskiemu do pięt nie dorastasz palancie 16.12.05, 23:46
                    rozumiem , że słowa palant można tu używać, a więc palancie tu jest strefa
                    zdekomunizowana w tym poście i nie musze do nikogo dorastać, by nie cenić
                    reżymowego prezydenta, ciekawi mnie o jakich zasługach gajewskiego myślisz? w
                    czym się pozytywnie wybił ponad innych włodarzy? Bo że miało do niego zaufanie
                    kierownictwo partyjne jaruzelskiego to się właśnie już dowiedziałem, że był
                    wtedy godny zaufania, ale czym cie teraz ujął? budowaniem puby z ogórdkiem na
                    kościuszki czy ładnym parkiem konstytucji?
                    • ironicznyprostaczek Re: Gajewskiemu do pięt nie dorastasz palancie 16.12.05, 23:57
                      zresztą nie chodzi mi o cenienie, bo może i zrobił teraz po 89r. coś fajnego,
                      ten park mi się podoba np. ale ne zmienia to faktu, że tacy reżymowi ludzie
                      mogliby ustapić miejsca bardziej porządnym ludziom, którzy nie wchodzili w tamte
                      totalitarne układy, park parkiem, ale do dużych zmian potrzeba nowych ludzi o
                      niekomunistycznym sposobie myślenia i bez takich czerwonyvh układów, które dziś
                      gajewski na pewno spłaca i pomaga innym sługusom radzieckim i pachołkom rosji
                      • wojtek_kosynier Re: Gajewskiemu do pięt nie dorastasz palancie 17.12.05, 21:05
                        Wiele ruchów obecnej ekipy "ratuszowej" nie przypadło mi do gustu. Chociażby sięgniecie po takie osoby, jak: Lauryn, Siemaszko, Wisiecki... Ale trzeba być ślepym, ażeby nie widzieć zmian zachodzących w naszym mieście, zwłaszcza za sprawą umiejętnego korzystania z funduszy UE.
                        Oczywiście LPR twierdzi, że Polska w żaden sposób nie skorzystała z tychże funduszy. Masz prawo – panie A. B. – to wysnuwania podobnych wniosków, pamiętaj jednak (po raz kolejny Ci to podkreślam), że to żadni Twoi koledzy. Oni nie robią tajemnicy z tego, że wszelkie aberracje i mniejszości mają w d. A Ty, czy tego chcesz czy nie, także się do nich zaliczasz. Pozdro
                        • dzikizsuwalk Re: Gajewskiemu do pięt nie dorastasz palancie 18.12.05, 22:16
                          już ktoś pisał na tym forum, że o fundusze UE zabiegała jeszcze poprzednia
                          ekipa, czeka się na tę kasę długo, równie dobrze ja mógłbym być takim
                          administratorem, ekonomem, co sprawdza, czy kasa jest wydawana zgodnie z planem
                          czy nikt nie kradnie itd. Ale od prezydenta oczekuję dużo więcej, radykalnych
                          zmian na lepsze, ty jak widze się cieszysz że w ogóle coś się zmieniło na
                          lepsze, za bardzo jesteś wymoczony w suwalskim peerelowskim bagnie, skoro
                          cieszysz się kilkoma nowymi rondami, ulicami, rozświetlonym parkiem konstytucji,
                          ale dlaczego nikt tutaj nie robi fabryk monitorów krystalicznych, jak pod
                          wrocławiem LG, dlaczego kolej jest nadal nieelektryczna, dlaczego nie ma
                          multikina i budynku dla teatru z porządną sceną, dlaczego nie ma inwestycji
                          duzych zachodnich firm,
                          dlaczego jest tak mało nowości w bibliotekach. To lezy w gestii prezydenta, a ty
                          komuszku tego nie widzisz,
                          • wojtek_kosynier Re: Gajewskiemu do pięt nie dorastasz palancie 18.12.05, 22:54
                            To ten ktoś pisał bzdury. Abstrahuję od faktu, iż poprzednia ekipa też była „czerwona”.
                            Fabryka monitorów pod Wrocławiem o niczym nie świadczy. I tak przeważnie przegrywamy walkę o zachodnie (bądź wschodnie – japońskie i koreańskie) inwestycje ze Słowakami i Czechami. A skoro południe Polski przegrywa, to co mówić o północno-wschodniej części kraju.
                            Nie bądź naiwny (choć tu pasowało by mniej eufemistyczne określenie), co władze miasta mają do elektryfikacji kolei!!! Takie decyzje zapadają na o wiele wyższym szczeblu.
                            O wybudowaniu multikina - jak i w ogóle centrum kulturalno–usługowym (w okolicach Pułaskiego i Świerkowej) słyszałem już rok temu. A czy coś z tego wyjdzie? Nie wiem.
                            Nie oszukujmy się, teatr w mieście wielkości Suwałk to utopia.
                            Mało nowości w bibliotekach?! Może nie w tych szukasz co trzeba?!
                            Określasz mnie komuszkiem!! Chyba jednak chcesz pogadać ze mną w cztery oczy…
                            • jacek_jacek_jacek Re: Gajewskiemu do pięt nie dorastasz palancie 21.12.05, 00:21
                              najwiekszą stategiczną inwestycją w Suwałkach było wybudowanie McDonalda...
                              pamiętam ja p.Gajewski przecinał wstege i pil szampana z tej okazji...
                              żenada...
                              • wojtek_kosynier Gajewski przecinał jako kto?! 21.12.05, 08:08
                                Jako Prezydent, czy Naczelnik Urzędu Skarbowego? Czy daty Ci się aby nie
                                pomyliły? To była jesień 1999 roku...
                                Twierdzisz, że wybudowanie tego badziewiackiego McDonald'sa (tylko lody mają
                                dobre) było największą, strategiczną inwestycją w grodzie nad Czarną Hańczą?
                                Naprawdę ciekawe...
                                • dzikizsuwalk Re: Gajewski przecinał jako kto?! 21.12.05, 15:13
                                  napisał to ironicznie, bo nic innego większego nie da się wymienić, choćby
                                  dlaczego nie lobbuje skutecznie budowy obwodnicy wokół suwałk i drogi ekspresowej,
                                  prezydent ma takie narzędzie, ale jakoś ni esłychać, żeby zalazł za dupę tymw
                                  białymstoku, którzy jak mówił rokita wczoraj nic kompletnie nie robią jeśli
                                  chodzi o budowę dróg i autostrad,

teatr to nie utopia, bo jest np. 70 tys gniezno, które ma teatr od lat 50tych
                                  ubiegłgo wieku, podobnie na zachpodzie nawet mnijesze miasta mają teatry stałe i
                                  ludzie chodza, myślisz ze same ćwoki mieszkają w suwałkach? autochtoni
                                  najwyraźniej nie chcą zauważyć, że to oni są ćwokami, a nie przyjezdni

gdzie jeżdził gajewski za granicę ściągać kapitał zagraniczny?

czerwoni nic nie zrobią jak nie zrobili przez ostatnie 60 lat,

macdonald sam wyszedł z inicjatywą, gdyby nie wyszedł nie byłoby go w suwałkach
                                  i niczym by się nie można było pochwalić w suwałkach w takiej warszawie czy
                                  wrocławiu np. kiedy mówiłęm że jest w suwałkach macdonald przestali patrzeć na
                                  suwałki jak na wiochę, taka jest prawda
                                  • ironicznyprostaczek Dlaczego Gajewski nic nie załatwił za granicą? 21.12.05, 15:39
                                    - bo ubierał choinki w parku.

Cha cha cha!!!.....buech buech... ch a ch A!!!
                                  • wojtek_kosynier Re: Gajewski przecinał jako kto?! 21.12.05, 17:01
                                    Przestali patrzeć jak na wioskę, bo zbudowali McDonald's...
                                    Poważnie mówisz?
                                    Jeżeli tak, to znaczy, że sami byli wieśniakami.
                                    A kiedy w Gnieznie zbudowano ten teatr?
                                    Wbrew pozorom, to jest ważne. Inna sprawa, że Gniezno, to stara stolica Polski...
                                    • wojtek_kosynier Re: Gajewski przecinał jako kto?! 21.12.05, 19:58
                                      Jeszcze nie skończyłem bynajmniej...

Pokaż mi te narzędzie, którym można zaleźć za skórę (Ty „polonista”, za jaką dupę?).
                                      Inna sprawa, że mówi się o jakiejś blokadzie w styczniu. Prezydent weźmie w niej udział, a Ty?
                                      Co ma Białystok do autostrad? Nawet w najbardziej optymistycznych planach nie było mowy o żadnej autostradzie biegnącej przez Białystok, nie mówiąc już o Suwaliszkach.
                                      Wybacz mi, ale w sprawie teatru pozostanę sceptyczny. Czy uważasz, że Teatr im. Aleksandra Fredry w Gnieźnie reprezentuje wysoki poziom? Jeszcze jedno, powstał on po wojnie i wnet został upaństwowiony. Żebyśmy się dobrze zrozumieli, to był okres największej „komuny”…
                                      Co masz na myśli mówiąc o autochtonach i przyjezdnych, bo sorry nie rozumiem Twego toku rozumowania…
                                      Gajewski ma jeździć za granicę ściągać kapitał zagraniczny? Dobre sobie! Wskaż mi prezydenta innego polskiego miasta, który to robi…
                                      Nie mam zamiaru mówić, że „czerwoni” przez 60 lat robili dobrze…
                                      O McDonald' się i wieśniakach już napisałem wyżej.
                                      • wojtek_kosynier Re: Gajewski przecinał jako kto?! 21.12.05, 20:03
                                        Miało być:
                                        O McDonald'sie i wieśniakach napisałem już wyżej.
                                        • ironicznyprostaczek Re: Gajewski przecinał jako kto?! 21.12.05, 23:05
                                          w sumie racja, że deska sto razy heblowana ma wyższy poziom niż zbudowany z
                                          wielu desek dom, ale słabo wykończony bez różnych bajerów i lakieru na deskach,
                                          ale co tu porównywać deskę do domu, chyba każdy widzi co jest lepsze, po prostu
                                          ściana wschodnia jest bardzo zacofana w wielu aspektach, z opóźnieniem
                                          przychodzą zmiany, które już dawno się odbyły w zachodniej i centralnej polsce,
                                          jak mówią we wrocławiu, ponoć za odrą zaczyna się azja, i rzeczywiście tramwaje
                                          w 50tyś gerlic przy odrze są , a nie ma ich w 300tys białymstoku, z zatłoczonymi
                                          autobusami, nawet w polskim gnieźnie od dawna jest teatr, to żadna nowinka, ale
                                          czy na siłę go tam zakładano? w suwałkach nawet na siłę byłyby trudności w jego
                                          założeniu, ludzie by powstali i powiedzieli nie, "nie trzeba nam nowinek
                                          kulturalnych, wystarczy pogadać na ulicy i za płotem". Prezydent wziął przykład
                                          od instytutu kultury, w którego sprawie wysłałem emeile i też postanawia zbierać
                                          podpisy, dobre sobie, to rzeczywiście działanie na miarę władzy wykonawczej w
                                          naszym mieście, zamiast czynnie naciskać własną osobą na urząd w białymstoku,
                                          który zajmuje się organizacją budowy dróg w naszym województwie, w tym
                                          obwodnicy, drogi ekspresowej, via baltica, modernizacją kolei.

Dlatego ludzie głosujcie na mnie w przyszłości, ja będę światłym prezydentem,
                                          pamiętajcie, że ze mną jest tajnapolska
                                          • ironicznyprostaczek Re: Gajewski przecinał jako kto?! 21.12.05, 23:08
                                            chodziło o niedawny protest instytu książki, który ujazdowski chciał przenieść z
                                            krakowa do warszawy ale setki podpisy ludzi kultury pod protestem, zablokowały
                                            tę decyzję
                                          • wojtek_kosynier Re: Gajewski przecinał jako kto?! 22.12.05, 11:57
                                            Tak zwana ściana wschodnia to przeważnie zabór rosyjski (częściowo austriacki).
                                            Jak widać, pomimo upływu prawie 90 lat ciągle widać różnicę!! Z tą Azją za
                                            Odrą to – jakby nie patrzeć - trafione porównanie. Tyle tylko, że tam to nie
                                            był żaden zabór - Dolny Śląsk utraciliśmy de facto w czasie rozbicia
                                            dzielnicowego.
                                            Kiedy powstał ostatnio, nowy Teatr w Polsce? Ja bym wolał jednak ażeby – choćby
                                            raz na rok – przyjeżdżał taki teatr jak Teatr Ósmego Dnia.. Obaj byliśmy na
                                            Arce – prawda?
                                            Uważasz, że prezydent wziął niejako z Ciebie przykład?! Masz bardzo, bardzo
                                            wysokie mniemanie o sobie...
                                            Co Ty z tym Białymstokiem i jego siłą sprawczą! Decyzje o obwodnicy, Via
                                            Baltice, modernizacji kolei zapadają na najwyższym szczeblu.
                                            Chcesz zostać prezydentem - OK. A masz zaplecze polityczne? Czyżbyś liczył na
                                            poparcie PiS-u, LPR-u, Samoobrony i moherowych babć?
                                            • ironicznyprostaczek tak 22.12.05, 15:12
                                              mam silne zaplecze, z zielińskim gadamy czasami na gadulcu
                                              • wojtek_kosynier Re: tak 22.12.05, 16:07
                                                A, to zmnienia postać rzeczy.
                                                Szacuneczek :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka