Dodaj do ulubionych

Rozmarzyłam się

12.01.06, 19:33
Słucham "Sprzedanej narzeczonej", a dokładniej polki. Boże, jaka to piękna
muzyka...
Obserwuj wątek
    • iwa_ja Re: Rozmarzyłam się 15.01.06, 21:24
      A dzisiaj mogę sobie zapisać na osobiste konto tzw. osiąg. Bowiem
      zarezerwowałam i zakupilam bilety na "Wesele Figara" w WOK dla córki i zięcia
      (w charakterze prezentu urodzinowego dla niej). Nie byli zbyt blisko muzyki
      klasycznej. Oczywiście prowadzałam córkę w dziecięctwie na różne "Straszne
      Dwory", ale z własnej woli w dorosłosci nie chadzała do filharmonii czy innej
      opery.
      Przed ich wyjściem (są tam teraz) oczywiście wykonywałam przez parę dni
      instruktaż. Wydawali się zachwyceni. Czekam na ich opinie, ale już jestem z
      siebie zadowolona!
      • verdiprati Re: Rozmarzyłam się 16.01.06, 22:59
        Jak tam udało się wyjście na "Figara"?
        I jaki masz przepis na instruktaż przed spektaklem w WOKu, zwłaszcza, że nie ma
        napisów?
        Ja w rodzinie mam dwie osoby do przeszkolenia przed wyjazdem do opery - żonę i
        córkę (10 lat). Żona jest tym trudniejszym uczniem, niestety. Słuchamy,
        opowiadam tak jak tylko umiem w najciekawszy sposób, jakieś ciekawe szczegóły.
        Jak Tosca nożem zabije Scarpię, wyskoczy z zamku itd.
        Po poznańskim "Weselu" słyszałem nawet jak dzieciak podśpiewywał w swoim
        pokoju "Wezmę gitarę będę ci grał".
    • kanarek2 Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 15.01.06, 22:04
      Ja zaś od dwóch podsłuchuję Romea i Julię Berlioza, Gardiner + chór Monteverdi
      + Orchiestra Rewolucyjna. Plus solisci (Robbin, Fouchecourt, Cachemaille), ale
      jacyś tacy. Bardzo to piękne nagranie, muszę przyznać, chór z orkiestrą cudni.
      I bardzo piękna muzyka. I ciekawe dla profesjonalistów, na podwójnej cd
      przedstawiono różne wersje (zaś jak dla mnie toróżnice niemal niewidoczne po
      części).

Słyszałem, iż w środku lutego Romea i Julię ma prowadzić w Teatrze Wielkim
      Minkowski, o czym informuję uprzejmie forumowiczów.

k.
      • iwa_ja Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 15.01.06, 22:08
        Gardinera po odsłuchaniu "Fleta" słabo akceptuję. Niektórym prowadzenie Mozarta
        (vide Karajan) winno być zabronione.
        • schaetzchen Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 16.01.06, 18:20
          Ano ma prowadzić:
          www.teatrwielki.pl/readme.php?book_id=1388&book_name=wydarzenie_minkowski
          Kontynuując luźne wpisy dotyczące wpływu muzyki na samopoczucie pragnę donieść,
          że ostatnio "rozładowuję" się przy pomocy Bacha (Partit) Anderszewskiego. Wiem,
          wiem, było o tym, różne opinie, ale dla mnie to jest boskie. Po tym jak w piątek
          miałam ochotę zabić bardzo niemiłą panią w ZUSie - pan Piotr przywrócił we mnie
          stan równowagi. A może pan Johann Sebastian? Obaj :)
          • jastej Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 15.02.06, 10:58
            I dla mnie też jest boskie. Czekam na Wariacje Goldbegrowskie w wykonaniu Piotra
            Anderszewskiego - czy coś wiadomo o takich planach?
      • aaneta Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 14.02.06, 15:41
        kanarek2 napisała:
        > Słyszałem, iż w środku lutego Romea i Julię ma prowadzić w Teatrze Wielkim
        > Minkowski, o czym informuję uprzejmie forumowiczów.

Ktoś się wybiera? Bo ja tak. Może jakieś spotkanie przy okazji?
        :)
        • quasthoff Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 14.02.06, 16:56
          Ja się wybieram, już mam nawet bilety.
          • schaetzchen Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 14.02.06, 18:41
            Też będę :)
            • jdrk Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 14.02.06, 20:31
              No ja jeszcze nie wiem, czy sie wybieram ;) Chcialbym. A bilety jeszcze dostane?
              • iwa_ja Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 14.02.06, 20:35
                Jędrek, mnie potrzeba impulsu. Właściwie do Teatru Wielkiego mogę się kopnąć w
                godzinach pracy. Mogę zobaczyć/zarezerwować/kupić. Samej mi się nie chce.
                No i?...
                • jdrk Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 15.02.06, 00:24
                  iwa_ja napisała:
                  > Jędrek, mnie potrzeba impulsu. Właściwie do Teatru Wielkiego mogę się kopnąć w
                  > godzinach pracy. Mogę zobaczyć/zarezerwować/kupić. Samej mi się nie chce.
                  > No i?...
                  Bede pamietal, ale to nie zalezy tylko ode mnie ;)
        • iwa_ja Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 14.02.06, 19:15
          Hmmmm, mnóstwo innej roboty, domowe zmartwienia, ale.... No, sama nie wiem...
          www.teatrwielki.pl/readme.php?book_id=1388&book_name=wydarzenie_minkowski
          • aaneta Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 15.02.06, 10:56
            Jeśli chodzi o robotę i tym podobne zmartwienia, to znam to doskonale, ale jeśli
            nawet ja się wybieram, to tym bardziej Ty możesz :)
            Ja bilet kupowałam dopiero wczoraj, więc może dzisiaj jeszcze się da.
            • iwa_ja Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 15.02.06, 11:26
              Informuję uprzejmie, że przed chwilą zarezerwowałam dwa bilety na pierwszym
              balkonie!!!!
              Zaraz pędzę odebrać.
              PS. Przypomnijcie, po czym się rozpoznaje forumowiczów (Quast, cieszę się!!!!!)
              • quasthoff Forumowicze 15.02.06, 12:02
                Może po tym, że są ludźmi?
                • iwa_ja Re: Forumowicze 15.02.06, 13:36
                  quasthoff napisał:

> Może po tym, że są ludźmi?
                  No tak, na to bym nie wpadła.
              • aaneta Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 15.02.06, 12:14
                Wy chyba się już znacie, więc tylko ze mną problem. Proponuję przenieść się z
                ustaleniami na priva :)
                • schaetzchen Re: marzenia, Berlioz, Minkowski 15.02.06, 16:31
                  Jeśli będzie Jędrek, to go rozpoznam, a po nim resztę Forumowiczów :) Gdzie Was
                  szukać?
                  • quasthoff Szukanie forumowiczów 15.02.06, 18:21
                    Jak to powiedziała jedna moja znajoma - na fualie.
                    • kanarek2 znajdowanie forumowiczów 15.02.06, 20:02
                      Będę, ale nie wiem gdzie siedzę. Iwo, może zesemesujmy się przed, lub w trakcie
                      przerwy? Teatr ten widzę ogromny, i trochę nie mam pomysłu na miejsce spotkania.
                      Z Schaetz jakoś się dostrzeżemy, ufam;)

k.
                      • iwa_ja Re: znajdowanie forumowiczów 15.02.06, 21:03
                        kanarek2 napisała:

> Będę, ale nie wiem gdzie siedzę. Iwo, może zesemesujmy się przed, lub w
                        trakcie
                        > przerwy? Teatr ten widzę ogromny, i trochę nie mam pomysłu na miejsce
                        spotkania
                        Puściłam Ci przed cwhilą sms z miejscem mojego postoju w teatrze.
                        • schaetzchen Re: znajdowanie forumowiczów 17.02.06, 19:45
                          Jejku! Właśnie przeczytałam na stronie TW-ON, że będzie śpiewać Anna Lubańska
                          zamiast Marijany Mijanović :( Szkoda, myślałam, że "poznam" tę panią na żywo. Bo
                          bardzo podobało mi się to co śpiewała w "Bajazet" z Biondim (całej płyty
                          niestety nie znam, ale słyszałam wielce obiecujące fragmenty w Mezzo). A dziś
                          dostałam "Montezumę" Vivaldiego, pani M. śpiewa pięknie (jako Mitrena), opery
                          nie znam, hmmm smakowitości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka