Dodaj do ulubionych

Dlaczego to forum spada na psy?

25.02.03, 15:59
Proszę o odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie.
Jakiś czas temu miło było zajrzeć tutaj codziennie - coś sie działo. można
było z przyjemnościa poczytać , czasem coś dopisać. Teraz jestem TU z
przyzwyczajenia , ale z każdym dniem , tygodniem coraz mniej mnie ciągnie w
na to forum . Zaglądam na inne gdzie jest więcej życia . Mnóstwo osób wchodzi
rzadko lub wcale . Ostatnio prawie nie "widać" Marata , Anki i innych...,
których potyczki słowne , przekomarzania czasem rozbawiały mnie i myślę
innych też . Ralston , Chatka , Oka ( przepraszam wielu znamienitych
forumowiczów , których nie wymieniłem ) też rzadko bywają. Co jest z Wami ?
Czy to już początek zmierzchu ? A podobno słońce nigdy nie zachodzi nad forum
Białystok...
Pozdrowienia :))
Obserwuj wątek
    • Gość: anka1 Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: 212.33.74.* 25.02.03, 18:32
      rzadko widac Poziomka, Hmc, Habitus, Sluggarda, Ivana, Korniego, Acro,
      Freewolfa , Inksa i wiele Osob z ktorymi sie rozmawialo tak ze az chcialo sie
      tu byc. nie tylko Ty masz takie odczucia.
      ale skoro redakcja toleruje to ze wchodza tu pewne osoby i forum rozwalaja to
      nic dziwnego ze jest jak jest.
      pozdrawiam !
      • alex.4 Re: Dlaczego to forum spada na psy? 25.02.03, 20:15
        Pewnie jest tak, że pewne osoby pojawiaja się a potem znikaja. C`est la vie.
        Ale pojawiaja się nowe. W przyrodzie jest wieczny ruch....
        Pozdr
      • redakcja.bialystok Re: Dlaczego to forum spada na psy? 25.02.03, 20:54
        Gość portalu: anka1 napisał(a):

> ale skoro redakcja toleruje to ze wchodza tu pewne osoby i forum rozwalaja to
        > nic dziwnego ze jest jak jest.
        Aniu!
        A co mam zrobić?.. Wycinać każdy post, który piszą Ci wszyscy nawiedzeni
        ludzie? Wycinać lub cenzurować każdą wypowiedź, w której ktoś na kogoś coś
        mówi.. czasami też obrzuca się błotem?

Ja osobiście też tęsknię za tamtym forum.. sprzed kilku misięcy.. kilkunastu..
        miało ono swój klimat.. wręcz rodzinny.. wszyscy się znaliśmy.. mieliśmy wiele
        wspólnych tematów.. rozwijały się ciekawe dyskusje.. ale..

.. no właśnie.. to są uroki (niedogodności) wolnej wypowiedzi.. Jeśli ktoś nie
        narazi w sposób drastyczny regulaminu Forum nic nie mogę zrobić.. nawet jeśli
        już zdecyduję się na wycięcie jakie postu (co zdarza się sporadycznie) lub
        zablokowanie jakiegoś użytkownika - zaraz znajdzie się ktoś, kto zarzuci mi
        ograniczanie wolności...
        .. to nie jest pocieszające, ale forum krajowe składa się tylko z wypowiedzi
        różnych oszołomów (nikogo nie obrażając), którzy obrzucają się błotem.. więc
        nie jest u nas jeszcze najgorzej..
        pozdr.
        Wojtek
        • Gość: saunne Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 22:52
          redakcja.bialystok napisał:

> .. to nie jest pocieszające, ale forum krajowe składa się tylko z wypowiedzi
          > różnych oszołomów (nikogo nie obrażając), którzy obrzucają się błotem.. więc
          > nie jest u nas jeszcze najgorzej..
          > pozdr.
          > Wojtek

ale i nie jest, sam przyznasz Wojtku, najlepiej. Zwlaszcza ostatnio.

A moze po prostu nie reagowac na glupie zaczepki, nie odpowiadac, nie podsycac?
          Jak myslicie?

pozdrawiam.
        • Gość: anka1 Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: 212.33.74.* 26.02.03, 08:34
          redakcja.bialystok napisał:

> Gość portalu: anka1 napisał(a):
          >
          > > ale skoro redakcja toleruje to ze wchodza tu pewne osoby i forum rozwalaja
          > to
          > > nic dziwnego ze jest jak jest.
          > Aniu!
          > A co mam zrobić?.. Wycinać każdy post, który piszą Ci wszyscy nawiedzeni
          > ludzie? Wycinać lub cenzurować każdą wypowiedź, w której ktoś na kogoś coś
          > mówi.. czasami też obrzuca się błotem?
          >
          > Ja osobiście też tęsknię za tamtym forum.. sprzed kilku misięcy..
          kilkunastu..
          > miało ono swój klimat.. wręcz rodzinny.. wszyscy się znaliśmy.. mieliśmy
          wiele
          > wspólnych tematów.. rozwijały się ciekawe dyskusje.. ale..
          >
          > .. no właśnie.. to są uroki (niedogodności) wolnej wypowiedzi.. Jeśli ktoś
          nie
          > narazi w sposób drastyczny regulaminu Forum nic nie mogę zrobić.. nawet jeśli
          > już zdecyduję się na wycięcie jakie postu (co zdarza się sporadycznie) lub
          > zablokowanie jakiegoś użytkownika - zaraz znajdzie się ktoś, kto zarzuci mi
          > ograniczanie wolności...
          > .. to nie jest pocieszające, ale forum krajowe składa się tylko z wypowiedzi
          > różnych oszołomów (nikogo nie obrażając), którzy obrzucają się błotem.. więc
          > nie jest u nas jeszcze najgorzej..
          > pozdr.
          > Wojtek

ale w koncu redakcja tu rzadzi prawda ? czasem trzeba huknac piescia w stol
          jak swego czasu zrobil to Beck .
          pozdrawiam !
      • poziomk Re: Dlaczego to forum spada na psy? 25.02.03, 22:43
        A tam... rzadko?
        Czytam, prawie wszystko, czasami sie odezwe...
        co prawda nie wszystkie wątki bo nie sposób, a i milczenie jest złotem.
        Znowu ktos powie, że monotematyczny jestem.
    • Gość: boogie Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.ld.euro / 10.100.48.* 25.02.03, 22:23
      Ja tez to zauwazylem i to dosc dawnoo, ze forum schodzi na psy. Przytocze swoj
      przypadek, dlaczego ja bardzo rzadko tu zagladam a juz wogole udzielam (teraz
      to jest jednostkowy przypadek). Jak widze posty pokroju "czy lubicie truskawki"
      albo "jak wychowac niesforna kotke" itp, to mnie krew zalewa, ze takie
      zasmiecajace posty pojawiaja sie na forum. Wydaje mi sie ze to jest swojego
      rodzaju ranking, kto wiecej ludzi przyciagnie do swojego tematu. Takie tematy
      przerabiaja dzieci w przedszkolu. Prosze Was drodzy piszacy, zastosujcie stara
      i madra zasade "jak nic nie znaczysz, nie pchaj sie na afisz". Ja wiem ze jest
      wolnosc slowa i mozna pisac o wszystkim (nawet taki Oszolom z RM ma racje bytu,
      a ktory wg mnie jest chorym psychicznie czlowiekiem, ktory sie emocjonalnie
      masturbuje sie, czytajac posty ludzi, ktorych mu sie udalo zdenerwowac) ale
      jest pewna granica zdziecinnienia, ktorej nie warto przekraczac, bo ludzie
      powazni zaczna odchodzic. Takze prosze Was, jak nie wiesz jak wychowac
      niesforna kotke, to pojdz do weterynarza albo zapytaj na jakims tematycznym
      forum, bo tu na pewno fachowych rad nie uzyskasz. pozdrawiam
      • Gość: saunne Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 22:48
        Boogie a co z zartami, zabawa, zwyczajnym wyglupianiem sie? Nie wszystkie posty
        musza byc powazne. Na wszystko jest miejsce.

pozdrawiam.
        • Gość: Oka Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.17.79.204.lifespan.org 26.02.03, 00:00
          Ja staram sie zagladac na forum codziennie. Wszystko zalezy od tego ile mam w
          danym dniu pracy. Przykro mi, ze ostatnio mniej sie udzielam, ale jak wiecie
          sluzba zdrowia w zimowym sezonie mam ostry zapieprz. :)))))
          Obiecuje, ze sie poprawie.

A co do watkow, ktora jatrza po prostu ignorujmy je. To chyba najprostsze i
          najskuteczniejsze. Watki typu "Czy lubicie truskawki" sa moim zdaniem
          sympatyczne, wiec jesli kogos draznia, mozecie je przeciez omijac. Mnie
          osobiscie nie przeszkadzaja ani troche.

Pozdrawiam Was wszystkich oraz Redakcje!
          Oka
      • Gość: anka1 Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: 212.33.74.* 26.02.03, 08:37
        Gość portalu: boogie napisał(a):

> Ja tez to zauwazylem i to dosc dawnoo, ze forum schodzi na psy. Przytocze
        swoj
        > przypadek, dlaczego ja bardzo rzadko tu zagladam a juz wogole udzielam (teraz
        > to jest jednostkowy przypadek). Jak widze posty pokroju "czy lubicie
        truskawki"
        >
        > albo "jak wychowac niesforna kotke" itp, to mnie krew zalewa, ze takie
        > zasmiecajace posty pojawiaja sie na forum. Wydaje mi sie ze to jest swojego
        > rodzaju ranking, kto wiecej ludzi przyciagnie do swojego tematu. Takie tematy
        > przerabiaja dzieci w przedszkolu. Prosze Was drodzy piszacy, zastosujcie
        stara
        > i madra zasade "jak nic nie znaczysz, nie pchaj sie na afisz". Ja wiem ze
        jest
        > wolnosc slowa i mozna pisac o wszystkim (nawet taki Oszolom z RM ma racje
        bytu,
        >
        > a ktory wg mnie jest chorym psychicznie czlowiekiem, ktory sie emocjonalnie
        > masturbuje sie, czytajac posty ludzi, ktorych mu sie udalo zdenerwowac) ale
        > jest pewna granica zdziecinnienia, ktorej nie warto przekraczac, bo ludzie
        > powazni zaczna odchodzic. Takze prosze Was, jak nie wiesz jak wychowac
        > niesforna kotke, to pojdz do weterynarza albo zapytaj na jakims tematycznym
        > forum, bo tu na pewno fachowych rad nie uzyskasz. pozdrawiam

Boogie watki o truskawkach czy kotce sa sympatyczne i nikt nikogo na nich nie
        obraza. naprawde Ci cos takiego przeszkadza ? wybacz ale to dziwne.
      • aand Re: Dlaczego to forum spada na biednego Boogie... 26.02.03, 09:09

swoj
        truskawki"
        > zasmiecajace posty pojawiaja sie na forum.

Schodzi to chyba na koty jak rozumiem...

> Wydaje mi sie ze to jest swojego
        > przerabiaja dzieci w przedszkolu.

Jezeli chcesz mozemy porozmawiac o jakims "madrzejszym" temacie. Chetnie np. o
        specyfice patronatu magnackiego w Wielkim Ksiestwie Litewskim ( akurat mam na
        zajeciach, moze sie czegos dowiem od Ciebie... :)

> Prosze Was drodzy piszacy, zastosujcie stara
        > i madra zasade "jak nic nie znaczysz, nie pchaj sie na afisz".

Oj, swiete slowa. Gdyby jeszcze tak wcielali je w czyn ci ktorzy uwielbiaja
        czytac WLASNE wpisy...

> powazni zaczna odchodzic.

Wydaje mi sie za nadpobudliwosc wywolana kilkoma zdaniami chyba nie jest
        normalna ale moge sie mylic, nie jestem "powaznym czlowiekiem"...
        Poza tym ciekawa budowa zdania. Odpowiem na to tak: Glupi sie nie kapnie, a
        madry pomysli ze tak ma byc...

> Takze prosze Was, jak nie wiesz jak wychowac

Was czyli nas czyli mnie? A o kotce moze i sie nie dowiem, ale o ludziach to
        ho, ho...:) Milego dnia! :)
      • Gość: Oszołom z RM Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.03, 20:02

swoj
        truskawki"
        >
        > zasmiecajace posty pojawiaja sie na forum. Wydaje mi sie ze to jest swojego
        > przerabiaja dzieci w przedszkolu. Prosze Was drodzy piszacy, zastosujcie
        stara
        > i madra zasade "jak nic nie znaczysz, nie pchaj sie na afisz". Ja wiem ze
        jest
        > wolnosc slowa i mozna pisac o wszystkim (nawet taki Oszolom z RM ma racje
        bytu,
        >
        > powazni zaczna odchodzic.

- jeśli forum zacznie pustoszeć znaczy że moja misja odnosi sukces. Ja po to
        wchodzę na forum GW aby zrobić porządek z tym bagnem i bezhołowiem które się tu
        pleni

Takze prosze Was, jak nie wiesz jak wychowac
    • Gość: Elzbieta Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.sympatico.ca 26.02.03, 04:54
      Kolysanka:

polonia-swiata.org
    • Gość: Elzbieta Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.sympatico.ca 26.02.03, 04:55
      Kolysanka:

polonia-swiata.org
    • Gość: Elzbieta Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.sympatico.ca 26.02.03, 04:56
      Kolysanka:

polonia-swiata.org
    • Gość: Elzbieta Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.sympatico.ca 26.02.03, 04:57
      Kolysanka:

polonia-swiata.org
    • Gość: Elzbieta Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.sympatico.ca 26.02.03, 04:58
      Kolysanka:

polonia-swiata.org
    • Gość: Elzbieta Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.sympatico.ca 26.02.03, 04:59
      Kolysanka:

polonia-swiata.org
      • Gość: YOO Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.03, 09:43
        Gość portalu: Elzbieta napisał(a):

> Kolysanka:
        >
        >
        > <a href="http://polonia-swiata.org"target="_blank">polonia-swiata.org</a>

ZABLOKUJCIE TA KURWE Z CANADY
    • nxa Re: Dlaczego to forum spada na psy? 26.02.03, 07:43
      Nie wiem czym się mierzy jakość, czy też poziom forum. Forum to forum
      wypowiadać się każdy może. Jestem z daleka i każdego dnia zaglądam na forum
      Białegostoku. Jest tu inaczej niż gdzie indziej. Cieplej, jakby trochę
      rodzinnie. Czy gdziekolwiek indziej ktoś wpadłby na pomysł aby śpiewać piosenkę
      dla kogoś na forum? Historia Andrzejka wzruszyła mnie. Wątek o VI liceum też
      miło było przeczytać, chociaż dla mnie to zupełnie obcy ludzie i nie te czasy
      do wspominania. "Jagiellońska..." - 2 godziny szukałem planu miasta i przez pół
      godziny samej ulicy. Gość wpisuje w tytule wątku "fajne laski" i pojawia się
      kilkadziesiąt wpisów. Nie jest to "na poziomie" ale jest wesoło.
      Wszędzie "idzie się na noże" w tematach polityczno gospodarczych dotyczących
      konkretnego miasta lub kraju. Błoto, aż wylewa się z monitora. Zaglądam też na
      forum motoryzacyjne. Z terminów fachowych najczęściej używane wyrazy to
      dresiarz, burak, kapelusznik itp.
      Jeżeli wątek jest kiepski lub temat mało interesujący to zagląda się tam jeden
      raz i wystarczy - wolny wybór.
      Pozdrawiam z Wrocławia.
    • vxy Re: Dlaczego to forum spada na psy? 26.02.03, 07:46
      Bo zbliża się do 50.000.
      pa
      • poziomk Re: Dlaczego to forum spada na psy? 26.02.03, 08:30
        To raczej pierwsze oznaki wiosny :))
        • Gość: Elzbieta GENIUSZ IP: *.sympatico.ca 26.02.03, 09:55
          KOLYSANKA

--------------------------------------------------------------------------------

Pan Pajak jest jak dotychczas jedynym odwaznym, ktory narazajac wlasne zycie
          postanowil ujawnic kulisy historii.

Dla mnie jego ksiazki nie sa rewelacja od poczatku, gdyz ze zrodlami Zachodnimi
          zapoznalam sie bardzo gruntownie w ciagu ostatnich 21 lat w Kanadzie.
          Wszystko, co mowilam znajomym i przyjaciolom zrazu przyjmowane z
          niedowierzaniem w miare uplywu czasu stawalo sie oczywiste i zrozumiale.

Szczegolnie uwaznie i to wielokrotnie nalezy przeczytac ksiazke " Bestie konca
          czasow", gdyz jest ona ukoronowaniem pisarstwa tego autora.

Juz w dziecinstwie slyszalam rzeczy, ktorych wtedy naturalnie nie rozumialam.
          Dzisiaj rozumiem, ale nadal nie moge o nich mowic.

Jedyna moja nadzieja jest, ze moje pisanie juz od kilku miesiecy na roznych
          forum, wkrotce znajdzie pelne zrozumienia. Od poczatku robie to w wielkiej
          trosce o losy Polski i wszystkich Polakow w Polsce i na emigracji. Gdybym tylko
          miala mozliwosci zrobilabym to dla wszyskich krajow swiata, wszystkich narodow.
          Nie mam ich. Choc i na tym polu znajduje chetne ucho. Nie bede podawala
          szczegolow.

Where is a will there is a way.

Caly czas chodzi o bezpieczenstwo. Beda sie dzialy wkrotce straszne i bardzo
          dziwne rzeczy. Ludzkosc nie jest na nie zupelnie przygotowana, choc wiele
          jednostek tak. Wlasnie czytajacych podobne publikacje.

Na dobranoc polece tylko wiersz Juliusza Slowackiego " Posrod niesnasek Pan Bog
          uderza".

Narazie spimy spokojnie.

--------------------------------------------------------------------------------

Wy spicie - a ja czuwam.

Napisalam, ze sa pisarze, ktorzy by ujawnic swiatu prawde, narazaja wlasne
          zycie.

Nie jeden swoim zyciem przeplacil: np. tlumacz na jezyk rosyjski " Protokolow
          Medrcow Sionu", ich wydawca, dr Stanislaw Trzeciak i wielu i o anglojezycznych
          nazwiskach.

W moim domu goscilam przed laty Geniusza.

Czasami jest to mozliwe. Zrobil na mnie nieprawdopodobne wrazenie przeogromna
          wiedza i talentem. Autor wielu ksiazek, wszystkie zkonfiskowane, autor cudonych
          wierszy, ktore nigdy nie dotarly do czytelnikow, profesor Uniwersytetu
          Torontonskiego.

Wizyta o tyle owiana byla niesamwowita atmosfera, gdyz nie bylismy sami.
          Towarzyszyl mu mlody czlowiek, wyslannik wywiadu brytyjskiego.
          Oboje musielismy lawirowac miedzy slowami.

Ten niezwykly profesor kleczal przede mna recytujac wstrzasajacy wiersz o
          Atlantydzie.

O jego smierci dowiedzilam sie w dwa lata potem. Zmarl w Szkocji.
          Pomogli mu umrzec na zawal serca.

Geniuszu Mysli Wolnej - badz duchem z nami !

Moje lzy z Toba.

• Gość: Art Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.biaman.pl 26.02.03, 18:49
          Faktem jest ,że straaaaaaaasznie poważnie się zrobiło na Forum Białystok .
          Wiem , wiem ...... mogę założyc nowy temat.... ale co jeśli nie lubię ? ;)
          Pozdro 4 all :)
    • Gość: Stanislaw Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.03, 22:01
      Forum tez wychowuje. Mnie juz tez wychowalo.
      Kontakt z forumowiczami bardzo mi pomogl.
      Wpadlem tu jak filip z konopi jakis(niedlugi) czas temu
      i na dzien dobry przywitaly mnie jakies okropne wyzwiska.
      To pomyslalem , ze tak trzeba i w podobnym(glupim) tonie
      zaczalem. Pewnych tematow ktore zaczalem dzis bardzo sie
      wstydze i ciesze sie ze gdzies zniknely w niepamieci.
      Jesli jakis temat mi sie nie podoba - nie odzywam sie.
      Ostatnio i tak wiecej czytam niz pisze.
      A forum bialostockie jest i tak najlepsze:)
      Pozdrawiam
    • Gość: Oszołom z RM Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.03, 23:24
      bo pełno tu chamstwa i sprośności, bo wasza kultura osobista jest na mizernie
      niskim poziomie. Swoich adwersarzy obrzucacie błotem, dogryzacie docinacie a
      potem się dziwicie że z forum wam ludzie uciekają...to nie ja jestem tego
      przyczyną to wasze chamstwo powoduje to że inni bardziej wrażliwi i wyczulenina
      kulturę słowa internauci pryskają z tego forum
      • Gość: Elzbieta APEL DO MLODYCH POLAKOW IP: *.sympatico.ca 27.02.03, 05:50
        Apel do Mlodych Polakow:

Kochajcie Polske, bo tylko ja macie !

Zyjcie dla niej, walczcie o nia, pracujcie dla niej.

To Wasza Matka.

Matka - ciezko zniewazona.

Pamietajcie tez o bardzo odleglych dziejach, o Raju - skad wszyscy pochodzimy.

Ninos Aho & Yosip Bet Yosip
        Impulse: “The Calling of the New Assyrian”
        By Mr. Abdulmesih BarAbrahem, Germany
        President of the Kuratorium of the Yoken Bar Yoken Foundation
        This review also appeared in the Music Corner
        of the Assyrian Star magazine’s Volume LIV, Number 4
        and in Zinda Magazine’s November 25, 2002 issue

Ninos Aho & Yosip Bet-Yosip

The Calling of the New Assyrian is the second jointly published collection of
        poems by Ninos Aho and Yosip Bet Yosip; the first ensemble was produced and
        published in the early 1970s under the title Atoraya Khata – the Modern
        Assyrian. The new collection introduces a composition of new poems – with a few
        renditions of their classics - on two CDs, one by each artist. While Ninos Aho
        presents his lyrics in both east and west vernacular Assyrian dialects (Swadaya
        and Turoyo) well polished by classic Syriac, Yosip Bet Yosip reads in East
        Assyrian only(1).

The listener, at first, is overwhelmed by the comprehensiveness of the
        collection consisting of one powerful poem after another. Indeed, the
        compilation of such magnitude on modern media(2) marks a great accomplishment
        that can be classified as a milestone in contemporary Assyrian poetry.

If one can set aside some time for careful listening and reflection, which is a
        pre-requisite to appreciate this marvelous collection, it becomes evident that
        the lyrics can only come from someone who was involved from the early days in
        organizations who shaped our nation’s Umtanayuta. Ninos was a second generation
        Mtakasto (Mtakasta) (Assyrian Democratic Organization) activist while Yosip was
        a member of the Youth Organization acting as founder of Huyada (Assyrian
        Universal Alliance).

Their message marks a continuation in the footsteps of well-known great
        teachers and fathers of Assyrian nationalism and to a certain extent
        revolutionaries like Freydon Aturaya, Adday Alkhas, Yuhanon Qashisho, and
        William Daniel.

Ninos Aho was born on April 24, 1945 (Nisan of the Assyrian Year 6695) in the
        small village of Girkeh-Shamo in the Syrian-part of Mesopotamia.

From his early youth, Ninos was interested and moved by the teachings of the
        Assyrian national leaders like Naum Faiq and Farid Nuzha. He believed in
        national activism with high ethics and dedication. He diligently worked and
        continues to work towards the revival of Assyrian culture, heritage and unity.
        He has written numerous articles, and poems published in Assyrian magazines.
        Ninos’ mastery of the eastern Assyrian dialect is no surprise at all if one
        knows that in 1972 he had the privilege to have the late and great poet Rabbie
        William Daniel as his teacher.

Ninos is powerfully eloquent in his poems. His lyrics are the basis for dozens
        of romantic and national songs compiled and published in 2000(3) as an
        Anthology.

The statement “continuing to deliver his nationalistic ideology through his
        poems” in his biography, makes me fully convinced that he has his guidance from
        the late Malfono Naum Faiq’s nationalism about whom David Perley wrote in a
        biographical study (4):“…he [Faiq] transformed the inmost truth of his nation
        into verse”.

Yosip Bet-Yosip was born on April 15, 1942 (Nisan of the Assyrian Year 6692) in
        the village of Zumalan, a village in the region of Urmia., Persian-part of
        Mesopotamia. In his early youth Yosip was eagerly interested in Assyrian
        culture and heritage and listened curiously to traditional songs, poetry, and
        story-telling conducted by the local elders. He joined Shushata Umtanaya
        (National Progress), a well-known Assyrian youth organization and became more
        involved in Assyrian organizations. He was involved in the establishment of the
        first ever Assyrian library project in Iran.

In 1968 Yosip witnessed the founding of the Assyrian Universal Alliance (AUA).
        Along with Maestro Nebu Isaabey’s music his lyrics were selected as the first
        Assyrian National Anthem (Romrama). He has written numerous poems, articles,
        and coral lyrics and is an active member of the Assyrian Choir in San Jose/CA.
        His most recent activity was – among others - the presentation of “The Garden
        of Gods – My Homeland Bet-Nahrain” at the World Congress of Poets held in Iasi,
        Romania during October 2002.

Both poets, one being from the West the other one from the East not only span a
        cosmos of nationalistic Mesopotamian heritage, they share a deep friendship for
        decades. Knowing both of them(5), I’m convinced that their friendship serves as
        one key source for their inspiration as well.

Images & Concepts

Personally, the great discovery of this collection is that both poets
        masterfully tackle themes of nation, ancient history and its modern
        interpretations by applying strong images and concepts. They associate the
        glorious past of pre-Christian authorities (e.g. by referencing such ancient
        Assyrian deities and figures as Ashur, Tammuz, Ishtar, Gilgamesh along with
        metropolis like Nineveh, Akkad) with modern themes of nationalism and unity
        without missing the elements of the Christian Era.

Ninos’ images for instance pull you into each poem and deep into history and
        back to modern places of Assyrian presence. While listening, it is difficult
        resisting a seductive meta-level of feelings.

Yosip applies strong and powerful messages as well. Even though he is embedding
        his messages into contextual information, certain historical knowledge is
        expected to follow. He presents his messages in a chronological fashion,
        consequently forcing the listener to be fixed into a thoughtful state, yet
        delightful.

Ninos’ poems are a potent force in the ongoing reinforcement of the homogenous
        yet multi-denominational Assyrian nationalist identity. Furthermore, poetic
        interpretations of history as a narrative of the past synthesized into the
        present of Assyrians projected on their historic homeland Beth-Nahrin as
        presented by Yosip have the same reinforcing effect.

Ninos recites and articulates strongly. Yosip sounds like a distant messenger,
        though both carrying heart-touching messages. The series of poems pulls the
        careful listener into a journey riding over a rainbow that spans thousands of
        years, while its colors symbolize the different cultural, religious and
        national facets along the timeline of Assyrian history.

As an example, I would like to touch few of the poems that stand out the most
        for me, acknowledging that this is a subjective and random choice only. The
        poem Yuhanon Qashisho for instance is more than a wonderful obituary to the
        former teacher and editor of Hujada magazine. Despite the teariness Ninos
        triggers about a great lost, he masters to sow hope through a powerful link in
        placing him as a consort and pupil to the great figures like Naum Faiq, Yuhanon
        Dolabani, Ashur Yusuf and Freydon Aturaya. He calls them to be prepared to
        welcome him accordingly.

In different poems Ninos recalls memories of the early years in the national
        movement in Chicago, touches events and encounters, formulates a poetic reply
        to Professor Oppenheim. He dedicates a beautiful poem to the reunion of friends
        in Qamishly not missing to give homage to Girke Shamo, his birthplace. The
        latter has been wonderfully vocalized by Ninib Lahdo, born in Girke Shamo as
        well.

Alpa Shinne meqim Mshiha is a lamentation about lost of homeland. Most striking
        for me is its beautiful style – through
      • Gość: anka1 Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: 212.33.74.* 27.02.03, 08:41
        niewiniatko sie znalazlo. a znasz przypowiesc o oczach, belce i zdzble ? jak
        nie to do biblii zajrzyj.
        • Gość: Oszołom z RM Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.03, 09:47
          Znam..i co z tego? jestem świadomy swoich zalet i wad
          • Gość: chatka_ do Oszoloma IP: *.piasta.pl 27.02.03, 12:47
            Oszlomie, jak to jest ze Ty ciagle na Forum, czy nie dotarlo do Ciebie jeszcze
            ze nie jestes tu mile widziany. Kazdy wrazliwy i rozumny czlowiek obrzucany
            blotem, nie znajdujacy w jakims towarzystwie przyjaciol czy chocby zwolennikow,
            rezygnuje z niego, ale nie Ty, bo Ty zapewno poczuwasz sie do jakiejs misji,
            wszakze tutaj macie najwieksze stadko! Smierdzi to dawnymi praktykami, iscie
            orwellowski w tym wiedze zamysl, big brother is watching you? Ty i ta Twoja
            Partia zalozylscie tu swoje macki, nadaremnie, kompromitujesz sie i jestes
            anyswiadectwem!

PS. Innej mozliwosci nie wiedze, chyba ze masz masochistyczne sklonnosci.
            • Gość: roy Re: do Oszoloma IP: router:* / 10.102.3.* 27.02.03, 13:12
              Gość portalu: chatka_ napisał(a):

> Oszlomie, jak to jest ze Ty ciagle na Forum, czy nie dotarlo do Ciebie
              jeszcze
              > ze nie jestes tu mile widziany. Kazdy wrazliwy i rozumny czlowiek obrzucany
              > blotem, nie znajdujacy w jakims towarzystwie przyjaciol czy chocby
              zwolennikow,
              >
              > rezygnuje z niego, ale nie Ty, bo Ty zapewno poczuwasz sie do jakiejs misji,
              > wszakze tutaj macie najwieksze stadko! Smierdzi to dawnymi praktykami, iscie
              > orwellowski w tym wiedze zamysl, big brother is watching you? Ty i ta Twoja
              > Partia zalozylscie tu swoje macki, nadaremnie, kompromitujesz sie i jestes
              > anyswiadectwem!
              >
              > PS. Innej mozliwosci nie wiedze, chyba ze masz masochistyczne sklonnosci.

---------------------------------------------------------------------

Kiedyś było takie powiedzenie: k....e plujesz w oczy a ona mówi że deszcz pada
              • Gość: chatka_ Re: do Oszoloma IP: *.piasta.pl 27.02.03, 13:21
                Mocno powiedziane, ale raczej trafnie!
                • redakcja.bialystok Re: do Oszoloma 27.02.03, 14:21
                  Kochani... ta rozmowa zmierza w "złym kierunku"... proponuję zakończyć te
                  dywagacje na temat osoby Oszołoma...
                  Wasz Strażnik Netykiety :)
                  • aand Re: Podfora lokalne? 27.02.03, 14:31
                    A moze by dolaczyc podfora np. Suprasl, Czarna Bial, Wasilkow itd. Ja z
                    Bialegostoku nie jestem ale chetnie bym poczytal co sie tam dzieje :)

milego adminowania!
                  • Gość: o Re: do Oszoloma IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 01.03.03, 13:17
                    W zlym to znaczy w jakim? Wyjaw nam o "Strazniku"!!!

> Kochani... ta rozmowa zmierza w "złym kierunku"... proponuję zakończyć te
                    > dywagacje na temat osoby Oszołoma...
                    > Wasz Strażnik Netykiety :)
    • Gość: zorro Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.tkb.net.pl 27.02.03, 16:46
      i specjalne podforum dla forumowicza specjalnej troski
      • Gość: Oszołom z RM Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.03, 18:17
        Gość portalu: zorro napisał(a):

> i specjalne podforum dla forumowicza specjalnej troski

- Czylimdla ciebie i twoich kolegów
    • Gość: zooro Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.tkb.net.pl 28.02.03, 20:48
      uderz w stół .... itak dalej
      spytałem na forum poznańskim czy ciebie znają i kochają. czekam na odpowiedzi.
      pa!
      • Gość: Oszołom z RM Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.03, 21:00
        Gość portalu: zooro napisał(a):

> uderz w stół .... itak dalej
        > spytałem na forum poznańskim czy ciebie znają i kochają. czekam na
        odpowiedzi.
        >
        > pa!
        czyżby kpt Ziobro i zorro to ta sama osoba??
      • Gość: Stanislaw Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.03, 23:19
        Gość portalu: zooro napisał(a):

> uderz w stół .... itak dalej
        > spytałem na forum poznańskim czy ciebie znają i kochają. czekam na
        odpowiedzi.
        >
        > pa!

Hej! Zooro jest ci on na wszystkich forach a powiem wiecej - tamci
        pozakladali nowe watki n/t Oszoloma z najczesciej powtarzajacym sie
        problemem "cooo roobic?".Mowie: nie reagowac, nie odpowiadac ale
        moze sprawia Ci radosc polemika z Oszolomem - tego nie bralem pod
        uwage. Patrz - zaraz sie odezwie...
    • Gość: zorro Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: *.tkb.net.pl 28.02.03, 21:15
      nie
      zorro i kapiten żbik to jedna ia ta sama osoba.
      czyzy drobna mania prześladowcza?
    • ralston Re: Dlaczego to forum spada na psy? 01.03.03, 13:29
      Zostałem wywołany do tablicy, więc swoje trzy grosze takoż włączam. Moje okresy
      nieobecności związane były z ogromnym nawałem pracy, który nie pozwalał mi na
      częstsze bywanie tutaj (okres grudzień styczeń) albo chorobą (ostatni tydzień).
      Mimo, że to forum istotnie się zmieniło, to ciągle je kocham i nie zamierzam
      przestać się tu z Wami wszystkimi spotykać. Za bardzo Was polubiłem i za dużo
      siebie w to wszystko włożyłem, żeby rezygnować tylko z tego powodu, że ktoś
      zasypuje to teraz błotem, jadem ksenofobii, nienawiści. Jedyną metodą jest
      ignorowanie - próby podejmowania dyskusji nie mają sensu, gdyż osoby te nie są
      nastawione na dyskusje. Albo mają radochę z prowokowania, albo, co gorsza misję
      do spełnienia, w którą sami zdają się głęboko wierzyć. Przetrwaliśmy już tutaj
      indywidua typu "tato" Pamiętacie? Przetrwamy i inne. Ja się nie poddaję i Was
      proszę o to samo. Niech słońce nie zachodzi nad Forum Białystok.
      • Gość: tato Re: Dlaczego to forum spada na psy? IP: 168.143.113.* 01.03.03, 16:05
        ralston napisał:

> Zostałem wywołany do tablicy, więc swoje trzy grosze
        takoż włączam. Moje okresy
        >
        > nieobecności związane były z ogromnym nawałem pracy,
        który nie pozwalał mi na
        > częstsze bywanie tutaj (okres grudzień styczeń) albo
        chorobą (ostatni tydzień).
        >
        > Mimo, że to forum istotnie się zmieniło, to ciągle je
        kocham i nie zamierzam
        > przestać się tu z Wami wszystkimi spotykać. Za bardzo
        Was polubiłem i za dużo
        > siebie w to wszystko włożyłem, żeby rezygnować tylko
        z tego powodu, że ktoś
        > zasypuje to teraz błotem, jadem ksenofobii,
        nienawiści. Jedyną metodą jest
        > ignorowanie - próby podejmowania dyskusji nie mają
        sensu, gdyż osoby te nie są
        > nastawione na dyskusje. Albo mają radochę z
        prowokowania, albo, co gorsza misję
        >
        > do spełnienia, w którą sami zdają się głęboko
        wierzyć. Przetrwaliśmy już tutaj
        > indywidua typu "tato" Pamiętacie? Przetrwamy i inne.
        Ja się nie poddaję i Was
        > proszę o to samo. Niech słońce nie zachodzi nad Forum
        Białystok.
        • freewolf A mówi się: "nie wywołuj wilka z lasu"!!! 01.03.03, 17:01
          • ralston Re: A mówi się: 'nie wywołuj wilka z lasu'!!! 02.03.03, 11:50
            Przecież to nie tato, tylko jakiś marny podszywacz...
    • freewolf Był kiedyś pomysł obowiązkowego logowania,... 01.03.03, 13:32
      ... może by do niego wrócić?
      • ralston Re: Był kiedyś pomysł obowiązkowego logowania,... 01.03.03, 13:36
        Nienajgłupszy to pomysł, ma wszakże jedną wadę - przekracza zdolności
        intelektualne niektórych...
        • alex.4 Re: Był kiedyś pomysł obowiązkowego logowania,... 01.03.03, 17:46
          To nie wypali. Mozna przecież uzywać setki loginów. To nic nie zmieni.
          Pozdr
          • freewolf Re: Był kiedyś pomysł obowiązkowego logowania,... 02.03.03, 13:35
            alex.4 napisał:

> To nie wypali. Mozna przecież uzywać setki loginów. To nic nie zmieni.
            > Pozdr

Ale nie zalogowanych nie można wrzucić do ignora.
            A tak powrzucasz te loginy do ignorowanych i będziesz mieć spokój.
            • Gość: mietek s Re: Był kiedyś pomysł obowiązkowego logowania,... IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 14:33
              towarzystwo wzajemnej adoracji i oszolomy - dlatego schodzi na psy
              • Gość: Oka Re: Był kiedyś pomysł obowiązkowego logowania,... IP: *.17.79.204.lifespan.org 04.03.03, 00:00
                Ralston, jestem z Toba! Ignorujmy wszystkich psujacych wirtualne powietrze!

Nie zauwazajmy tych prowokujacych postow, a przestaniemy uwazac, ze nasze
                Forum schodzi na psy.

Pozdro.
                • ralston Re: Był kiedyś pomysł obowiązkowego logowania,... 04.03.03, 17:05
                  OKA - dzięki za poparcie. Jak się miewa doktor Steve Ralston? :)
                  • Gość: poziom Re: Był kiedyś pomysł obowiązkowego logowania,... IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.03, 17:16
                    wszyscy jestescie smierdzace glupie bialostockie dno.
                    • ralston Re: Był kiedyś pomysł obowiązkowego logowania,... 04.03.03, 17:44
                      To oświeć nas o Mądrości Wzlatująca Ponad Poziomy...
    • ormond Dlaczego psy nie spadaja spadaja na forum? 04.03.03, 22:09
      (z drobnymi wyjatakami)
      • Gość: aand Re: Dlaczego ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 22:31
        A dlaczego ludzie z antypodów nie spadaja mimo ze chodza do góry nogami? Oto
        zagadka!!! ;)))
        • ormond Re: Dlaczego ? 04.03.03, 22:32
          To proste. Bo ziemia nie jest okragla tylko wklesla. Sa na to nawt dowody ;))
          • Gość: aand Re: Dlaczego ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 22:39
            Ziemia jest wklesla. Buty scieraja sie na piecie i na palcach. Gdybyby byla
            okragla scieralyby sie na srodku...;))) Ha!!! (to sie nazywa sofistyka...;))
            • alex.4 Re: Dlaczego ? 05.03.03, 19:45
              Nie ziemia opiera się na wielkim żółwiu, który pływa po oceanie, albo coś
              takiego....
              • ralston Re: Dlaczego ? 05.03.03, 21:21
                Nieprawda, bo na trzech żółwiach! Widziałem nawet na rycinie...
                • Gość: chatka_ Re: Dlaczego ? IP: *.piasta.pl 05.03.03, 21:49
                  ale i tak jest wklęsła, mam na to dowód:

foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=3&id=6115&q=chatka_&k=10&nxt=0
                  :)))
                  • ormond Re: Dlaczego ? 05.03.03, 21:51
                    No wlasnie, a nie mowielem !!

> ale i tak jest wklęsła, mam na to dowód:
                  • ralston Re: Dlaczego ? 05.03.03, 21:57
                    Tak, to jeden z lepszych dowodów na wklęsłość Ziemi :))) Nikt nie może już mieć
                    żadnych wątpliwośći :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka