Dodaj do ulubionych

PYTANIE DO REDAKCJI

IP: *.csk.pl 13.11.01, 01:37
skoro już redakcja ujawniła się jako redakcja interaktywna, to czy będziemy też
tropić najpiękniejsze kamienice????

Bo się tak któregoś dnia zapatrzyłem na kamienicę koło Lasów Państwowych, na
skrzyżowaniu Lipowej z Krakowską

Prawdziwe cudo!!!!
Obserwuj wątek
    • redakcja.bialystok Re: PYTANIE DO REDAKCJI 13.11.01, 09:33
      Tak, porozmawiamy również o kamienicach jednak pod kątem zabytków...
    • akir Re: PYTANIE DO REDAKCJI 13.11.01, 10:01
      Skoro już rozmawiamy o architekturze to chciałem zwrócić uwagę wszystkich na
      kilka nowych bloków otaczających kościół koło Domku Napoleona, Brawo architekt,
      okazało się że nowe budownictwo może być też stylowe, gdyby jeszcze nie te
      obskórniaki z wielkiej płyty w tle.....
      Pozdrowienia Akir
      • Gość: Krzych Architektura nasza IP: 193.0.117.* 14.11.01, 10:44
        Uważam, że budynek na rogu Jurowieckiej i Sienkiewicza kompletnie nie pasuje do
        otoczenia. Z jednej strony ryneczek, z innej "Grodno" i gomułkowskie bloczki, a
        tu nagle taka nowoczesnośc! Co o tym myślicie
        • Gość: gumiś Re: Architektura nasza IP: 195.136.45.* 14.11.01, 12:50
          No,no,no atak w serducho redakcji...
        • Gość: Ian Re: Architektura nasza IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 22:09
          Kurca fux! A jak Krzychowi pasują czerwone napletki na fallicznych
          zwieńczeniach dyngsików na budynku Rynek Sienny przy Legionowej w zestawieniu z
          kabiną samolotu "Łoś" na przeszklonej windzie w tymże budynku? Pemięta może Pan
          Krzych komentarze autorów tudzież innych znawców jak to budynek ów nawiązuje do
          zabudowy historycznej ulicy Młynowej. Już wolę niedokończoną siedzibe Gazety.
          Ian.
    • Gość: Ian Re: PYTANIE DO REDAKCJI IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 22:14
      Najpiękniejszym budynkiem jest oczywiście budynek Banku PeKaO SA na rogu ulic
      Sienkiewicza i Warszawskiej. Od tylu lat nic lepszego w Białymstoku nie
      powstało. O tym nie trzeba dyskutować. Ciekawe czy ktoś wie kto to projektował?
      Chyba ktoś z Polski, bo za dobry budynek. Ian.
      • Gość: Krzych Re: Architektura nasza IP: 193.0.117.* 15.11.01, 13:08
        Ian, no co ty, nie pluj tak na mnie!

Bezkonkurencyjny jest budynek uniwerytecki na Warszawskiej, z czterema (5?)
        kolumnami. Kiedyś było w nim gimnazjum dla panien szlachetnie, potem był syf, a
        teraz mamy najładniejszy budynek w Białymstoku!
        • Gość: Ian Re: Architektura nasza IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.01, 16:58
          Ach Krzych! Instytut Panien Szlacheckich to był ale w XIX wieku w Pałacu
          Branickich, Wydział Ekonomiczny Uniwerku mieści się w dawnym pałacu Zitrona (?)
          z portykiem z czterema kolumnami, ale też cztery kolumny w portyku ma Liceum
          im. Zygmunta Augusta, a obydwa budynki mieszczą się na Warszawskiej. O który
          budynek Ci chodzi? Podejrzewam, że o Pałac Zitrona. Pewnie, że piękny, a ta
          kamienica z wykuszami vis a vis? To są zabytki, ale chodzi o współcześnie
          zaprojektowane budynki. Ktoś tam wcześniej zachwycił się pseudobarokowymi
          blokami obok kopii barokowego kościoła w sąsiedztwie Domku Napleona. Koniec
          świata! jaki infantylizm. Tak myśląc i tak budując rzeczywiście mentalnie sami
          spychamy się do rezerwatu nie tylko Polski, ale wkrótce Europy. Jaki folklor!
          Zajrzyjcie ludzie do pism o architekturze! ale nie Muratorów, Łazienek, Mój Dom
          czy innych o podobnym poziomie poradników na pensji producentów materiałów
          budowlanych! Zajrzyjcie do Architektury&Biznes, Architektura-murator,
          Baumeister czy innego pisma profesjonalnie zajmującego się ARCHITEKTURĄ.
          Popatrzcie co buduje się w Europie a nawet w Polsce na zachód od Wisły. to nie
          jest najdroższe budowanie. Ale tam widać, że architekt uczy się ciągle oraz, że
          inwestor architektowi ufa. Jeżeli wyznacznikiem gustów architektonicznych
          bądzie gust szefa jakiejś lokalnej firmy developerskiej to efekty będą takie
          jak w Białymstoku. Tu wszyscy znają się na architekturze a do kreślenia swoich
          chorych wizji wynajmują za nędzne pieniądze architekta. Winszuję naszemu
          miastu. Będzie takie jak Kielce we wspomnieniach Witkacego ("tam człowiek gębą
          sra, a dupą podpatruje gwiazd obroty". Pozdrawiam. Ian.
          • Gość: Akir Re: Architektura nasza IP: 212.160.130.* 23.11.01, 09:24
            Co prawda to ja zachwyciłem się pseudo barokowymikamieniczkami, (ale nie
            przypisuję sobie prawa do super gustu w końcu wychowałem się w bloku z wielkiej
            płyty)
            W pełni się z tobą zgadzam że architektura naszego miasta jest taka sobie i
            choć trochę ostatnio stała się ciekawsza to jednak nawet nowe budynki są takie
            sobie. Przydałoby się więcej polotu.
            Pozdrowienia Akir

P.S. Zdaje mi się że w którymś z poprzednich wątków przyznałeś śię że jesteś
            architektem (jeśli się mylę to przepraszam), bez żadnej złośliwości chcę cię
            zatem spytać dlaczego jest tak kiepsko z tą architekturą , przecież chyba
            zdolnych ludzi nie brakuje jeśli nie w Białymstoku to w polsce na pewno, Czy
            jak zwykle chodzi o łapówki i lipne przetargi czy jest jakiś inny powód.
            • Gość: Ian Re: Architektura nasza IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.01, 23:50
              Hej Akir! Noszę te "arch" przed nazwiskiem, ale ostatnio z coraz mniejszą
              atencją; jak dobrze wyczuwasz, to w mieście naszym mamy niewiele dobrej
              architektury; problem jest złożony: i brak wizji miasta ze strony architektów-
              urzędników, niedokształcenie absolwentów (ktoś ten wątek poruszył na forum GW,
              zajrzyj!), niski poziom estetyczny inwestorów, a także upadek prestiżu zawodu
              co jest wynikiem i kształcenia, i statusu ekonomicznego i wreszcie z ogólnej
              tendencji Polaków do bycia dobrym we wszystkim, w tym i architektem (w czym
              istotnie pomagają wydawnictwa-poradniki, artykuły-porady, studia-dokształty
              itp.); no to każdy traktuje tego "arch" jak kelnera (nie ubliżając temu
              zawodowi) i nie chcąc dużo płacić obsługuje się sam; a młodzi architekci albo
              rysują za grodsze co im każe Pan inwestor, albo też za grosze z równym efektem
              rysują swoje pomysły; a korupcja? kupione przetargi? pewnie że są! w całej
              Polsce i u nas, a szczyt tego pogaństwa w Warszawie! Nie wiem co zrobić by było
              lepiej; chyba unikać tanich architektów; nie ma mowy o dobrej i taniej
              architekturze! albo dobrze albo tanio! jak w powiedzeniu o mięsie.. ;złe czasy
              dziś dla dobrej architektury; ale zobacz jak buduje się w Polsce! są fajne
              realizacje, choć kaczarap nie brakuje! myślę, że będą jescze dobre czasy dla
              architektury, ale tej regionalnej i ekologicznej; a o tym co to architektura
              regionalna i ekologiczna innym razem! to mój konik, a przy okazji jest na to od
              kilku dobrych lat ogromna moda na świecie, ale tylko pośród architektów i
              inwestorów inteligentnych! reszta trzepie kapustę robiąc rozmaite paskudne
              pospostposthistoryzująconarodowonowocześnieiamerykańsko kaczarapy! mnie udało
              się zrealizować dotąd jeden dosyć złożony i spory zespół (jeszcze ciągle kończą)
              w nurcie "regionalnych ekologizmów"; poszukaj do 90 km od Białegostoku w
              urokliwym znanym miejscu; pozdrawiam serdecznie! odezwij się! Ian

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka