Dodaj do ulubionych

co to znaczy?

19.01.07, 16:31
he peels out soft licks-chodzi o gitarę
Obserwuj wątek
    • littlun1 Re: co to znaczy? 20.01.07, 10:19
      peel out - frazal ktory ma 3 znaczenia -opuscic , palic gume:) i jeszcze jedno ktore mi teraz nie swita , soft lick -miekkie uderzenie .
      Czyli wyglada na to ze - rezygnuje z miekkich uderzen , gra twardo z zalozeniem niesubtelnie .
      Ujdzie? :)
      • potrzebuje_pily Re: co to znaczy? 20.01.07, 15:01
        a jesli zamiast soft wstawimy 'tasty"?
        • littlun1 Re: co to znaczy? 20.01.07, 15:55
          bez szerszego kontekstu to raczej nie ma sensu jakies tlumaczenie .Dlaczego usunales "soft" a potem zastapiles soft slowkiem " tasty" ? . heh jesli chodzi o zdanie "he peels out tasty lick " to juz mozna sie domyslac ze pewnemu gitarzyscie sie dostalo od jakiegos krytyka. No ale i tak zamalo danych.
          • potrzebuje_pily Re: co to znaczy? 20.01.07, 17:31
            dostalo sie od krytyka,? w jakim sensie?
            • bwv1004 Re: co to znaczy? 20.01.07, 17:52
              Wydaje mi się, że littlun nie ma racji.

Jednym ze znaczeń słowa "lick" jest: a musical figure; specifically : an
              interpolated and usually improvised figure or flourish. Inne: a musical phrase,
              as by a soloist in improvising

tasty - to smaczny, smakowity lub w dobrym guście

Z peel off mam więcej kłopotów: peel ma mnóstwo znaczeń, poza oczywistym
              obieraniem ze skórki - na przykład to break away from a group or formation
              • littlun1 Re: co to znaczy? 20.01.07, 23:09
                Z peel off mam więcej kłopotów

peel off to nie to samo co peel out , ale faktycznie nie pomyslalem o slangu , myslalem ze dotyczy to klasyki gdzie wydaje mi sie takiego slangu sie nie uzywa ??? Gdybysmy mieli caly tekst to wszystko byloby jasne moze Szukam pily przedstawisz wiekszy fragment?
    • potrzebuje_pily Re: co to znaczy? 20.01.07, 15:02
      albo he peels out licks
      • potrzebuje_pily Re: co to znaczy? 21.01.07, 19:48
        lub they play licks or patterns?
    • potrzebuje_pily Re: co to znaczy? 21.01.07, 21:28
      melodic cell, rolling lines,sliding tones, drawn-out notes,to atomize the
      melody, to chase fragments into oblique keys, t call fragments with a nasal,
      snake-charming sequence, music has a rough feel to it ,jazzed version of a
      light classical tune thrown in for good measure,worrying a single note,dramatic
      palette of timbres
      • bwv1004 Re: co to znaczy? 21.01.07, 21:44
        Zapytałem na pewny anglojęzycznym forum i dostałem taka odpowiedź:

Phil G Howe:

A guitar "lick" is a readily recognized series of notes, which may or may not
        be repeated during the duration of a tune. Also known as a "riff" or perhaps
        a "run" (which terminology is sometimes used in bluegrass music.) The term
        probably originated with the old bluesmen who relied heavily on repeated
        patterns in their music.

To "peel off tasty licks" is to play with apparent ease, to throw out tasty
        musical tiidbits, much as one might easily peel a skin from a banana, to
        reveal the fruit underneath, or as one might lick ice cream from a cone in
        one's hand.

-Phil
    • kasia_majewska1 Re: co to znaczy? 21.01.07, 22:57
      a ja zastanawiam sie jak sie mowi po polsku na 'trade fours' taka technika gry-
      przelamywanie metrum 4/4 i otwieranie kompozycji,
      p.s.mam jeszcze problem z 'mode'...lyrical, charming mode
      • littlun1 Re: co to znaczy? 21.01.07, 23:56
        p.s.mam jeszcze problem z 'mode'...lyrical, charming mode

"mode " a manner of performance - czyli sposob wykonania - charming mode - w uroczy sposob , uroczo .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka