Dodaj do ulubionych

ELK a SUWALKI

IP: *.proxy.aol.com 12.04.03, 05:24
hej... suwaliszki. Zahaczylem o wasze forum ,zeby dowiedziec sie jakie sa
wasze mysli na temat mojego miasta Elku??? Czsy "zimnej" wojny sie skaczyly i
nie wiele nas teraz laczy . Elczanie nie za bardzo lubia slowo "Suwalki" ,
ale nigdy nie wiedzialem co Wy o nas myslicie???
hej
Obserwuj wątek
    • Gość: motek Re: ELK a SUWALKI IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 17:30
      patriotka lokalna? pozdr.
      • Gość: Reksio Re: ELK a SUWALKI IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.03, 07:57
        Ostatnio przejeżdżałem przez Ełk i o dziwo stwierdziłem, że jest kiepsko,
        wcale nie lepiej niż w Suwałkach. Marazm na twarzach ludzi, szarość, brudne
        ulice. Cóż dołączenie Ełku do Warmińsko-Mazurskiego nic nie zmieniło na
        lepsze. Macie teraz za to większego krwiopijcę w postaci Olsztyna i jesteście
        niestety 3-cim miastem na peryferiach regionu. Pozdr.
        • Gość: ny Re: ELK a SUWALKI IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 14:34
          W Ełku niestety jest brudno może bardziej niż było poprzednio.Ełczanie chcieli
          do Olsztyna a to miasto ma potrzeby o wiele większe. Wyszło że zamienił stryjek
          siekierkę na kijek.Trzymajcie się elczaki. Lepiej już było.
          • Gość: pietka Re: ELK a SUWALKI IP: *.proxy.aol.com 14.04.03, 21:07
            macie troche zle rozbudowane skojazenia zwiazane z Elkiem. Tylko dlatego ,ze
            na papierku Elk jest w innej czesci administracyjnej nie znaczy ,ze zaraz sie
            cos zmieni , a ludzie beda chodzic z usmiecham od ucha do ucha.
            Elk jest teraz trzecim miestem w swoim woj. Najwiekszym we wschdniej czesci(
            od Olsztyna). Nie ma co ukrywac ,ze jest to tez kwestja prestizu , Olsztyn
            chyba " lepiej " kojazy sie niz Bialystok.
            A wy co macie z tego ,ze jestescie zwiazani z Bialymstokiem???Dalej pewnie
            macie studnie w centrum miasta, a lune szarosci juz widac z daleka.
            Znam taki dowcip - pewnie wam sie nie spodoba
            Czemu nie wolno wwozic do Suwalk zapalek???.... bo strzecha na chatach moze
            sie zapalic, hej
            • Gość: Reksio Re: ELK a SUWALKI IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 08:06
              W Suwałkach dużo się zmieniło, studnie z centrum miasta zniknęły chyba z 20
              lat temu. Nie ma co zaprzeczać, że Ełk jako miasto zbudowane przez Niemców
              prezentował przez wiele lat wyższy poziom rozwoju od żydowskich Suwałk, jednak
              przez ostatnie lata wiele się zmieniło. Mazurskie miasta podupadły, przecież
              Warimia i Mazury to najbiedniejszy region w Polsce. Olsztyn lata świetności ma
              za sobą i może lepiej kojarzy się niż Białystok, ale to też dziura, gdzie 80 %
              zabudowy stanowią bloki z wielkiej płyty, jeden duży zakład na całe miasto
              (Stomil). Myślę, że ludzie z Ełku powinni być trochę bardziej powściągliwi w
              swoich opiniach, bo sami w większości pochodzą z Suwalszczyzny i Podlasia.
              Pozdr.
              • Gość: pietka Re: ELK a SUWALKI IP: *.proxy.aol.com 15.04.03, 20:43
                co to znaczy suwalszczyzny??? chodzi ci ,ze z okolicy Suwalk??? Elk , tak jak
                i inne miejscowosci na warmi i mazurach zostaly w wiekszosci "napakowane"
                ludzmi ze wschodu , kazdy to wie, i co z tego? Olsztyn jako miasto jest mi
                zupelnie obce , ale zawsze bedzie mi sie lepiej kojazyli niz Bialystok, tak
                samo jak Krakow i Warszawa.
                Bylem w Suwalkach z 5 lat temu ( po raz pierwszy) i opowiesci o studniach w
                srodku miasta sprawdzily sie. Jadac PKS-em naliczylem az 4 studnie. Moze to
                malo moze duzo ,nie wiem , ale jedna byla prawie przy samym uwczesnym
                kuratorium oswiaty. Cos tam jeszcze bylo w tym budynku - jakies urzedy czy cos,
                a ja tak siedzielem czekajac na przyjecie mnie przez kuratora J. Wesierskiego i
                przygladalem siejak jakis chlop cos przy tej studni robil - moze naprawial.
                Gdzies tam w centrum miasta , na jakims rondzie , stal , a raczej juz lezal
                drewniany plot odgradzajacy jakas drewniana rudere.
                Potem widzialem jakies stare ruiny , podobno nie mozna bylo ich zburzyc i
                bybudowac cos innego na ich miejsce , bo to niby zabytki.
                Na samym koncu mojej wycieczki doszedlem do jakiegos osiedla, przy dworcu PKS
                i tam mi powiedziano , ze tam jest najlepszy pasaz handlowy. Najlepszy??? na
                osiedlu??? Napewno od tego czasu wiele sie zmienilo ale nie sadze zeby az tak
                bardzo - czekam na sprostowania, hej
    • Gość: ny Re: ELK a SUWALKI IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 14:35
      No i nareszcie są kontrowersje. Żydowskie Suwałki i szwabski Ełk- fajne
      porównanie w wykonaniu jednego z komentatorów. Obie te nacje okazuje się miały
      więcej do powiedzenia niż rdzenni polacy, którzy byli tylko na przyczepkę,
      pewnie jako mniejszość narodowa. Więc skąd w nas taka duma i pycha ?
    • Gość: ny Re: ELK a SUWALKI IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 08:14
      Gdyby Suwałki miały kurię biskupią od razu byłoby inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka