koczisss 07.02.07, 22:38 Widocznie Pan Andrzej Dąbrowski z ul. Bednarskiej na lekcjach nie uważał, bądź dużo wagarował, skoro nie wie jak i gdzie azbest szkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koczisss Re: Azbestowe rury nie szkodzą 07.02.07, 22:39 Widocznie Pan Andrzej Dąbrowski z ul. Bednarskiej na lekcjach nie uważał, bądź dużo wagarował, skoro nie wie jak i gdzie azbest szkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 02:12 teoria teoria a praktyka praktyka jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? albo skoro tak wierzysz w zapewnienia o bezpieczenstwie zamien sie z tymi ludzmi pij ta wode z azbestu:) skoro i tak tzreba wymienic te rury lepiej szybciej, bo ten"osad mineralny tez zanieczyszcza wode Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winetou Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? IP: 212.33.64.* 08.02.07, 08:25 Zieloni - jak sama nazwa wskazuje - wypowiadają się powierzchownie z beztroską ignorancją. Ten sam populistyczny szablon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkoronkiewicz Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? IP: 89.161.28.* 08.02.07, 09:34 może i jest to populizm. ale ja również byłbym zaniepokojony wiedząc, że moja rodzina, ludzie których kocham - piją wodę z azbestowych rur. skoro jest to technologia przestarzała, skoro wszędzie są stosowane rury poliuretanowe, widocznie coś jest na rzeczy. i nie widzę powodu, aby owych rur jak najszybciej nie wymienić. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 10:06 Będzie remont ulicy to i rury wymienią. Tak było na mojej ulicy dwa lata temu. Wcześniej też były cementowo-azbestowe. A czy z tworzywa sztucznego są takie bezpieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:23 Gość portalu: wkoronkiewicz napisał(a): skoro wszędzie są stosowane rury poliuretanowe, Nie żebym się czepiał, ale rury są z PVC czyli Poli(chlorek winylu), poliuretanowa jest pianka do uszczelniania ościeżnic okien. A jak jesteśmy przy temacie to Warszawsioki dalej kładą rury z żeliwa. Trochę to inne żeliwo niż za nieboszczki komuny, ale jednak nie plastik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Rury IP: 212.33.64.* 08.02.07, 12:27 Wodociągi Białostockie stosują rury z polietylenu (PE) lub żeliwa sferoidalnego. Ostatnie wodociągi z PVC wybudowano w 2000r. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 10:03 Groźny jest pył azbestowy, który osadza się w płucach i jest praktycznie nie do usunięcia! W rurach, jeśli są drobinki, to mokre, ale od tego trzeba zacząć, to jest mało prawdopodobne, bo przez tyle lat, rury te mają zmniejszone średnice przez odkładający się tzw. kamień! Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 12:12 Azbest jest przyczyna tylko jednego konkretnego nowotworu pluc, a nie "raka". Poza tym osad mineralny w rurach to niby skad sie bierze? Ja bym powiedzial ze to woda zanieczyszcza rury a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? IP: 212.33.64.* 08.02.07, 13:10 Woda wodociągowa nigdy nie będzie sterylna, ani destylowana – to jasne. Ale proszę nie mylić związków mineralnych (makro – i mikroelementów) z zanieczyszczeniami. O azbeście w rurach rzeczowo traktuje np. artykuł: www.kronika.beskidzka.pl/index.php3?wiecej=tak&menu=art_g&id=1121 . Co do wątpliwości nt. materiałów – gdyby ktoś chciał zadać sobie trochę trudu, odsyłam do tego, czego uczą w szkołach średnich dla fachowców: www.sciaga.pl/prace/getattach.html?aid=9292&.doc (gł. rozdz.: 2.1. Materiał instalacji a jakość wody i 2.2. Własności zdrowotne. Miedzią proszę się nie emocjonować, bo tekst dotyczy instalacji wewnętrznych, a nie tego, co kilometrami leży w ziemi). Zieloni – przy całym szacunku – i tak coś wyszperają na „nie”. W końcu od tego są ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 13:50 Zgadza się, od tego są, od tego oni są, powtarzam, od tego oni są:)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? IP: 212.33.64.* 08.02.07, 13:52 Woda wodociągowa jest sterylna - praktycznie nie zawiera żadnych drobnoustrojów. Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 14:26 Akurat. Jeśli masz na myśli chorobotwórcze, to tak, jeśli wszystkie, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Dezynfekcja IP: *.cnb.com.pl 08.02.07, 18:58 Woda dostarczana na zbiorowe zaopatrzenie jest dezynfekowana m.in. związkami chloru po to by nie było w niej żadnych drobnoustrojów. Musi spełniać kryteria mikrobiologiczne zapisane w odpowiednich aktach prawnych. W Białymstoku woda sełnia je. Można stwierdzić, że praktycznie jest sterylna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.... a co jest przyczyną, że KAŻDA KASA ...itd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:10 portalwiedzy.onet.pl/4868,17230,1382280,czasopisma.html KAŻDA KASA JEST DOBRA O ILE JA UMIEJĘTNIE WYKOZYSTASZ I W ZAMIAN ZA NIA NIE ROBISZ TEGO CZEGO SOBIE ZYCZY PLACACY LECZ ROBISZ TO CO TY CHCESZ-TAK JAK JA TO ROBIE A CZEGO TY NIGDY NIE BEDZIESZ UMIAŁ slawni.wegetarianie@op.pl, 03.01.2007 22:35...a co mi szkodzi, tu też zapytam o tych PLACACYCH, których kasę, jak sam piszesz, wykorzystujesz niezgodnie z ich wolą... Odpowiedz Link Zgłoś