Dodaj do ulubionych

Azbestowe rury nie szkodzą

07.02.07, 22:38
Widocznie Pan Andrzej Dąbrowski z ul. Bednarskiej na lekcjach nie uważał, bądź
dużo wagarował, skoro nie wie jak i gdzie azbest szkodzi!
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Azbestowe rury nie szkodzą 07.02.07, 22:39
      Widocznie Pan Andrzej Dąbrowski z ul. Bednarskiej na lekcjach nie uważał, bądź
      dużo wagarował, skoro nie wie jak i gdzie azbest szkodzi!
      • www.zieloni-bialystok.w.pl jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 02:12
        teoria teoria a praktyka praktyka

jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne?

albo skoro tak wierzysz w zapewnienia o bezpieczenstwie zamien sie z tymi
        ludzmi pij ta wode z azbestu:)

skoro i tak tzreba wymienic te rury lepiej szybciej, bo ten"osad mineralny tez
        zanieczyszcza wode
        • Gość: winetou Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? IP: 212.33.64.* 08.02.07, 08:25
          Zieloni - jak sama nazwa wskazuje - wypowiadają się powierzchownie z beztroską
          ignorancją. Ten sam populistyczny szablon.
          • Gość: wkoronkiewicz Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? IP: 89.161.28.* 08.02.07, 09:34
            może i jest to populizm. ale ja również byłbym zaniepokojony wiedząc, że moja
            rodzina, ludzie których kocham - piją wodę z azbestowych rur. skoro jest to
            technologia przestarzała, skoro wszędzie są stosowane rury poliuretanowe,
            widocznie coś jest na rzeczy. i nie widzę powodu, aby owych rur jak najszybciej
            nie wymienić.
            • koczisss Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 10:06
              Będzie remont ulicy to i rury wymienią.
              Tak było na mojej ulicy dwa lata temu. Wcześniej też były cementowo-azbestowe.
              A czy z tworzywa sztucznego są takie bezpieczne?
            • Gość: Krab Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:23
              Gość portalu: wkoronkiewicz napisał(a):
              skoro wszędzie są stosowane rury poliuretanowe,

Nie żebym się czepiał, ale rury są z PVC czyli Poli(chlorek winylu), poliuretanowa jest pianka do uszczelniania ościeżnic okien.
              A jak jesteśmy przy temacie to Warszawsioki dalej kładą rury z żeliwa. Trochę to inne żeliwo niż za nieboszczki komuny, ale jednak nie plastik.
              • Gość: jerzy Rury IP: 212.33.64.* 08.02.07, 12:27
                Wodociągi Białostockie stosują rury z polietylenu (PE) lub żeliwa
                sferoidalnego. Ostatnie wodociągi z PVC wybudowano w 2000r.
        • koczisss Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 10:03
          Groźny jest pył azbestowy, który osadza się w płucach i jest praktycznie nie do
          usunięcia!
          W rurach, jeśli są drobinki, to mokre, ale od tego trzeba zacząć, to jest mało
          prawdopodobne, bo przez tyle lat, rury te mają zmniejszone średnice przez
          odkładający się tzw. kamień!
        • conveyor Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 12:12
          Azbest jest przyczyna tylko jednego konkretnego nowotworu pluc, a nie "raka". Poza tym osad mineralny w rurach to niby skad sie bierze? Ja bym powiedzial ze to woda zanieczyszcza rury a nie odwrotnie.
        • Gość: wodnik Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? IP: 212.33.64.* 08.02.07, 13:10
          Woda wodociągowa nigdy nie będzie sterylna, ani destylowana – to jasne. Ale
          proszę nie mylić związków mineralnych (makro – i mikroelementów) z
          zanieczyszczeniami.
          O azbeście w rurach rzeczowo traktuje np. artykuł:
          www.kronika.beskidzka.pl/index.php3?wiecej=tak&menu=art_g&id=1121 .
          Co do wątpliwości nt. materiałów – gdyby ktoś chciał zadać sobie trochę trudu,
          odsyłam do tego, czego uczą w szkołach średnich dla fachowców:
          www.sciaga.pl/prace/getattach.html?aid=9292&.doc (gł. rozdz.: 2.1.
          Materiał instalacji a jakość wody i 2.2. Własności zdrowotne. Miedzią proszę
          się nie emocjonować, bo tekst dotyczy instalacji wewnętrznych, a nie tego, co
          kilometrami leży w ziemi).
          Zieloni – przy całym szacunku – i tak coś wyszperają na „nie”. W końcu od tego
          są ;)
          • koczisss Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 13:50
            Zgadza się, od tego są, od tego oni są, powtarzam, od tego oni są:)!
          • Gość: jerzy Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? IP: 212.33.64.* 08.02.07, 13:52
            Woda wodociągowa jest sterylna - praktycznie nie zawiera żadnych drobnoustrojów.
            • skoropis Re: jak zachorujesz na raka sprawdzimy przyczyne? 08.02.07, 14:26
              Akurat. Jeśli masz na myśli chorobotwórcze, to tak, jeśli wszystkie, to nie.
              • Gość: jerzy Dezynfekcja IP: *.cnb.com.pl 08.02.07, 18:58
                Woda dostarczana na zbiorowe zaopatrzenie jest dezynfekowana m.in. związkami
                chloru po to by nie było w niej żadnych drobnoustrojów. Musi spełniać kryteria
                mikrobiologiczne zapisane w odpowiednich aktach prawnych. W Białymstoku woda
                sełnia je. Można stwierdzić, że praktycznie jest sterylna.
        • Gość: r.... a co jest przyczyną, że KAŻDA KASA ...itd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:10
          portalwiedzy.onet.pl/4868,17230,1382280,czasopisma.html
          KAŻDA KASA JEST DOBRA O ILE JA UMIEJĘTNIE WYKOZYSTASZ I W ZAMIAN ZA NIA NIE
          ROBISZ TEGO CZEGO SOBIE ZYCZY PLACACY LECZ ROBISZ TO CO TY CHCESZ-TAK JAK JA TO
          ROBIE A CZEGO TY NIGDY NIE BEDZIESZ UMIAŁ

slawni.wegetarianie@op.pl, 03.01.2007 22:35...a co mi szkodzi, tu też zapytam o
          tych PLACACYCH, których kasę, jak sam piszesz, wykorzystujesz niezgodnie z ich
          wolą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka