Dodaj do ulubionych

Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje Ann...

IP: *.koba.pl 23.02.07, 15:55
a ja mieszkam na podlasiu od 27 lat i wiem i nie widzę powodu, dla którego
obecny rząd ma odpowiadać za sprawę rospudy (proszę się zastanowić, za czyich
rządów powstał projekt, i dlaczego wcześniejsze umywały od tego ręce). to, że
władza próbuje skłócić ekologów z mieszkańcami augustowa to zwykła ściema.
Obserwuj wątek
    • Gość: tanti Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje Ann.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 16:30
      Pani redaktor szanowna ,uważa pani mieszkańców Augustowa i Podlasia za głupków
      nie rozumiejących argumentów ekologów? A może te argumenty są kiepskie?
      Dlaczego nie pisze Pani, że przebieg obwodnicy i szczegóły jej konstrukcji jak
      np.estakada były ocenione przez sądy wszystkich instancji (łącznie z NSA) jako
      zgodne z prawem , czyli m.in. uwzględniające ochronę środowiska doliny Rospudy?
      Grupa palantów spoza regionu ma zablokować zgodną z prawem inwestycję, na którą
      my czekamy od lat?Wała...!
    • bagarmosen Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A 23.02.07, 17:33
      tanti nie podniecaj sie ,bo zyla ci peknie!W jednym masz swiętą rację---
      nalezy sięgnac do żrodel od czego zaczęla się obecna awantura! Jesli
      nie wiesz to podpowiem----OD ZMIANY TRASY PRZEZ CIMOSZEWICZA! Metropoli
      bialostockiej zachcialo się autostrady , jak widac nawet po trupach!
      Bialystok chce byc Wersalem wschodu europy po trupie AUGUSTOWA!
      • adamqz dajcie podtytuł "zawsze 100% racji" do wyborczej 23.02.07, 20:17
        Jestem zdecydowanym zwolennikiem racji "ekologów" i przeciwnikiem zniszczenia
        doliny Rospudy, ale trudno przejść obojetnie wobec tak beznadziejnego tekstu

"mam sto procent pewności" (czy można napisac coś głupszego)

i "Mieszkam od dwóch lat na Podlasiu"

"100% pewności", że mieszkasz tutaj o 2 lata za długo, po co tu
        przyjechałaś ?!!, na zesłanie ? pewnie za karę, aby skłócać ludzi lub
        obrażać ?, i pisać, że "elity" (elity są tylko w warszafce) i mieszkańcy poprą
        z pewnością obwodnicę przez dolinę,

nie dziwię się, że wyborcza ma słabe wyniki w Białymstoku, skoro ma takich
        pracowników, dajcie podtytuł do wyborczej "zawsze 100% racji"

ps. dobra rada zmień zdjęcie, bo wyglądasz na nim nienajlepiej, w każdym razie
        daleko od słowa "elita" (tekst jest jeszcze dalej od tego słowa)

ps2 tacy ludzie i takie "elity" spowodują, że rzeczywiście sprawa będzie miała
        czysto polityczny wydźwięk, a ludzie broniąc się przez takimi atakami odrzucą
        wariant ekologów, nie potrzeba takich obrońców jak ty, ty im tylko szkodzisz.
    • Gość: Ruda Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: 81.15.246.* 23.02.07, 17:40
      A ja drogi "zenonie" mieszkam na podlasiu od 32 lat, więc troszeczkę dłużej niż
      Ty, w dodatku mieszkam blisko Augustowa i CAŁKOWICIE POPIERAM EKOLOGÓW!! Pomimo
      tego, że wielu z moich bliskich ucierpiało z powodu Tirów. Problem polega na
      tym, że jakoś nikt nie mówi głośno o tym, że EKOLODZY też chcą obwodnicy. A
      cała przykra dla nas krajan sytuacja wynika z manipulowania informacją i z
      powodu rządu w naszym kraju mocherowych beretów.....
      • Gość: tidi Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.proxy.aol.com 23.02.07, 18:11
        W kolko Macieju . Przeciez jest udowodnione , czy przez Rospude , czy przez
        pola i laki , straty w naturze sa nieuniknione . Mochery nic z manipulowaniem
        informacja nie maja wspolnego . To samo mozna zarzucic geremkowcom -
        michnikowcom lub innym gronkowcom .
        Kto chce cywilizowanego Podlasia musi odlozyc marzenia . Mamy nie wychodzic z
        jaskin . Polska B , osrodki dyspozycyjne ponad nami .
        • Gość: eptesicus kompletne niezrozumienie IP: *.chello.pl 23.02.07, 18:28
          > W kolko Macieju . Przeciez jest udowodnione , czy przez Rospude , czy przez
          > pola i laki , straty w naturze sa nieuniknione

ale w Raczkach będą małe, bo teren mało cenny, rzadkości żadnych tam nie ma.
          Przez torfowiska będą straty bardzo duże - bo teren jedyny taki w Europie. Dla
          nauki żaden problem zwaloryzować i porównać dwa tereny pod względem wartości
          przyrodniczych. Lepiej ponieść małe straty niż duże, prawda?
          • Gość: mw Re: kompletne niezrozumienie IP: *.crowley.pl 23.02.07, 21:44
            Chyba jacyś fachowcy na etapie projektowania te straty porównywali? To może na
            nich trzeba napadać, a nie na rząd?
          • Gość: Jakub Autorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 22:38
            Jest Pani tak mądra i bystra, jak ładna.
        • adamqz Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A 23.02.07, 21:05
          co ma Rospuda z cywilizowaniem Podlasia ?

może być obwodnica, ale w innym miejscu, tyle
      • Gość: merytorycznie Glupia d...te plany wytyczyli 15 lat temu IP: 207.208.161.* 23.02.07, 19:26
        je,,, sie w leb z tym swoim mocherem
    • gieroy_asfalta albo ta pani kłamie, albo jest niekompetentna 23.02.07, 17:52
      to właśnie Białystok od lat forsuje szkodliwy ekonomicznie i ekologocznie
      przebieg trasy Via Baltica (ale korzystny dla Białegostoku); to białostockie
      lobbies na siłę wytyczają drogę przez Rospudę i Biebrzę!
      www.4lomza.pl/index.php?wiad=10523
      • gieroy_asfalta Re: albo ta pani kłamie, albo jest niekompetentna 23.02.07, 18:12
        "Dlaczego? Bo nikt poza ekologami (niepopularnymi na Podlasiu) nie próbował
        propagować innego przebiegu trasy. A ostateczny argument brzmi zawsze tak samo:
        ludzie są ważniejsi od żabek"
        nie, szanowna pani redaktor, od poczatku przedstawiana była wersja przebiegu
        tranzytu z Litwy przez Łomżę, Ełk i Raczki. Ten wariant omijałby z daleka bagna
        Rospudy i Biebrzy (które także są zagrozone!), ale był zakrzykiwany przez
        białostoczan. To oni sa winni całemy nieszczęściu zagrożenia Rospudy domagając
        się przbiegu transeuropejskiej trasy przez swoje miasto. To ich egoizm to zło
        spowodował.
        • adamqz Re: albo ta pani kłamie, albo jest niekompetentna 23.02.07, 21:08
          Augustów ma prawo mieć obwodnicę niezależnie od trasy ViaBaltiki, więc nie pisz
          bezsensu o lobby, bo w ten sposób nigdy nie bedzie kompromisu,

ekolodzy chcą obwodnicy Augustowa tylko w innym miejscu, a reszta to jakies
          nieporozumienie
          • gieroy_asfalta Re: albo ta pani kłamie, albo jest niekompetentna 23.02.07, 21:33
            wszytskie miasta maja prawo miec obwodnice, tylko Polska zamiast na drogi kasę
            wywala na socjale. A UE kasy na nieekologiczne projekty nie daje. W przypadku
            gdy tranzyt pójdzie z dala od Augustowa obwodnica nie bedzie juz tak bardzo
            konieczna.
            • adamqz Re: albo ta pani kłamie, albo jest niekompetentna 24.02.07, 00:15
              Unia nie daje pieniędzy na "ekologiczne" pomysły, tylko na drogi i autostrady,
              trudno to nazwać "ekologią", a gdyby droga poszła daleko od Warszawy i paru
              innych miast to byłoby jeszcze lepiej, tylko kto by wtedy nią jeździł

ps. po co te wszystkie drogi prowadzą do Warszawy, może niech się krzyżują w
              Mławie ;)))
    • Gość: Janek A do kogo ma Pani pretensje? IP: 141.41.97.* 23.02.07, 18:01
      A do kogo ma Pani pretensje? Do biednych mieszkancow Augustowa, ktorzy zmuszeni
      sa codziennie wysluchiwac trzasku okien i wdychac spaliny setek przejezdzajacych
      ciezarowek, poonadto permanentnie narazac sie wlasna skora?

Bardziej bym sie dziwil, gdyby nikt nie zaprezentowal odmiennych pogladow do
      "zielonych", bo to swiadczyloby, ze nie stac naszego spoleczenstwa nawet na
      obrone wlasnych racji...

Nie ma Pani prawa zarzucac niczegokolwiek Podlasianom? Prosze pojezdzic sobie
      czesciej do Augustowa i z powrotem do B-stoku. Moze wtedy zrozumie Pani dlaczego
      zalezy nam na korzystnej infrastrukturze (widocznie dwa lata na cieplej posadce
      na Jurowieckiej nie wystarcza zeby zrozumiec zlozony problem Podlasia). I nie
      mozna mowic tutaj o zadnym kompleksie sciany wschodniej, tylko o braku
      zainteresowania ze strony decydentow z Warszawy. Wlasnie to doprowadzilo do
      obecnej sytuacji.

A poza tym trzeba glosno powiedziec, ze "zieloni" znalezli sobie swietne pole do
      popisu i do wylansowania sie. Jestem pewny, ze kieruja sie checia wykreowania
      wlasnego image'u. Ciekawe dlaczego wczesniej nie bylo nic slychac o ich
      pogladzie tylko zaraz przed podjeciem ostatecznych decyzji, kiedy sprawa obiega
      cala Europe??
      • Gość: Ewa Re: A do kogo ma Pani pretensje? IP: *.gorzow.mm.pl 23.02.07, 22:45
        Hej Janku,
        tu chyba nie chodzi o to, abyście nie mieli tej obwodnicy, ale aby ona
        przebiegała w innym miejscu.
        Myślę, że gdybyś nie stał przed wyborem Raspuda albo obwodnica, ale przed
        wyborem mamy obwodnice i chronimy Raspudę (jednoczesnie) to byłbyś zadowolony i
        tego Tobie i innym mieszkańcom Augustowa życzę.
    • Gość: xx Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 18:12
      Dlaczego nie zrobić takiego mądrego i rozsądnego a przy tym taniego rozwiązania
      jak zrobiła łomża wybudowała obwodnicę przy pomocy kilku znaków ograniczenia
      ruchu samochodów cięzarowych pow.12 ton . Cały ruch odbywa się przez Białystok,
      również można postawić zanki zakazu ruchu i sprawa załatwiona niech Litwa,
      łotwa i Estonia martwią się którędy jechać. Mieszkam na podlasiu ponad 40 lat,
      często jeżdzę po całej europie, ale porównując ruch samochodów ciężarowych to
      na trasie z warszawy nasila się dopiero od Ostrowi Maz. Także ekolodzy zamiast
      siedzieć na drzewach niech rozstawiają znaki i problem sam się rozwiąże.
      • gieroy_asfalta Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A 23.02.07, 18:15
        nie wiem czy kpisz sobie, ale jeżeli nie to jesteś niespełna rozumu...
        To tak, jakby Niemcy postawili znaki zakazu wjazdu do swojego kraju polskim
        ciężarówkom.
        • Gość: xx Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 19:51
          To nie są wygłupy to jest prawda tak właśnie zrobiono w łomży pod pretekstem
          naprawy mostu ale to trwa już x lat, można chronić w ten sposób rospudę szybko
          tanio i skutecznie. jeżeli jest problemem wbicie kilku betonowych filarów to
          proponuję prę arkuszy blachy i już będzie ok. Należy z uśmiechem podchodzić do
          problemów. Wniemczech nie ma takich problemów w górach w pięknych lasach i
          dolinach są piękne estakady gdzie jedzie na raz dużo tirów, a ludzie gdzieś tam
          zyją sobie spokojnie. Mieszkałem w miejscu gdzie biegła dziesięcio pasmowa
          autostrada i wiem co znaczy mieć tiry i samochody za oknem .
          • Gość: Krab Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 20:08
            Gość portalu: xx napisał(a):
            > To nie są wygłupy to jest prawda tak właśnie zrobiono w łomży pod pretekstem
            > naprawy mostu ale to trwa już x lat,

Musze sprostować, bo zrobiło się radio Erewań.
            To nie Łomża postawiła na drodze do Augustowa znak 8 ton tylko białostacka GDDKiA. W 2005 roku był robiony w całej Polsce pomiar natężenia ruchu i w ten sposób chciano wykazać ile to samochodów jedzie przez Białystok do Budziska. Miało to pomóc przy lokalizacji Viabaltici przez Białystok. Obecnie tylko na moście w Piątnicy jest ograniczenie do 30t, którego samochody nie respektują, bo jadą drugim mostem.
          • d.o.s.i.a Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A 23.02.07, 21:29
            > zyją sobie spokojnie. Mieszkałem w miejscu gdzie biegła dziesięcio pasmowa
            > autostrada i wiem co znaczy mieć tiry i samochody za oknem .

Moze jeszcze stupasmowa ta autostrada byla...?
            Bo na pewno nie piszesz o Los Angeles, gdzie moze te 10 pasow by sie znalazlo
            (w obie strony), ale TIRow tam raczej nie uswiadczysz...

A co do zabawy w znaki - doskonale rozwiazanie. Ja postawie, ktos inny wykopie,
            no to ja znowu postawie znak, a ktos inny go wykopie...
    • Gość: Asia Re: Zamknąc przejście graniczne-ocalić Polskę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 18:44

Chce mi sie wyć..
      Polacy ocalmy tę Dolinę!!
      Przecież politycy odejdą w zapomnienie a nam zostanie zabetonowana
      dolina dla której turyści przybywają do Augustowa!!
      Są inne mądre wyjścia z tej chorej sytuacji,tylko trzeba dobrej woli
      polityków.
      Czuję sie oszukana przez Szyszko -ministra niszczyciela .
      Po wyborach kłamał jak to on kocha polskią przyrodę i że BĘDZIE JA
      CHRONIŁ!!!!!
      Co teraz robi ten pan??
      Dąży usilnie do unicestwienia doliny.Kłamie,kręci..inwigiluje ludzi
      broniących Rospudy.
      Ja się czuję sie jak za komuny!!!
      Nie jestem w żadnej organizacjii ale chcę dołączyc do grupy
      która zamarza w dolinie.
      za swoje pieniadze pojadę tam.I nikt mi za to nie zapłaci -panie Kaczynski
      -jak pan insunuuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Jak można tym starym,poprostu głupim betonom przemówić do ich pustych
      makówek??
      Czy wogóle można?????????
      pewnie nie.szyszko zniszczy i pójdzie na ciepła emeryturkę i bedzie dumny
      z betonowego pomnika który po sobie zostawi.
      To tego pokroju facecik.Kaczor jest identyczny..:(((((
      Stary beton:(((((((((((
      • gieroy_asfalta Re: Zamknąc przejście graniczne-ocalić Polskę!! 23.02.07, 18:50
        mylisz sie, atrakcja turystyczna z tej doliny jest żadna. Bagno i komary.
        Turysci tam nie zaglądają. Poza tym estakada nie zniszczy tej doliny tak jak
        wieszczą "ekolodzy".
        Jednak to jest zła lokalizacja ze względów ekonomicznych i prawnych.
      • Gość: Do Asi Re: Zamknąc przejście graniczne-ocalić Polskę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 22:16
        Wyj debilko nad swoją durnotą
    • Gość: jac Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje Ann.. IP: *.osiedle.net.pl 23.02.07, 18:46
      W dolinie Rospudy nie ma powstać kopalnia torfu, czy też port rzeczny, tylko
      most. Z jakiego powodu u autorki znalazło się sformułowanie o zabetonowaniu
      Rospudy?
    • Gość: jac To nie kopalnia torfu IP: *.osiedle.net.pl 23.02.07, 18:50
      W dolinie Rospudy nie ma powstać kopalnia torfu, czy też port rzeczny, tylko
      most. Z jakiego powodu u autorki znalazło się sformułowanie o zabetonowaniu
      Rospudy?
      • Gość: Asia Re:Polaku nie daj sie zmanipulowac politykom!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 18:55
        hmm:)to jeszcze nie wiesz, że tam wbija takie olbrzymie betonowe pale??
        i na nich powstanie betonowa kładka -czyli szosa.
        Proszę człowieku -myśl!!!!!!!!!
      • ecs1985 Re: To nie kopalnia torfu 23.02.07, 20:03
        Jak myślisz? Jak się buduje 500 metrową estakadę na 20 metrowej głębokości
        bagnie i torfowisku ? Ano tak że pierw wybiera sie pewną warstwę podłoża potem
        na tym sypie się groblę na której powstaje droga techniczna, potem bawimy się w
        palowanie. Nadal się upierasz że to żadne szkody dla środowiska i że nie będzie
        betonowania ?
        • Gość: jerzy Re: To nie kopalnia torfu IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 21:19
          Wydaje mi się, że jesteś w błędzie. Droga technologiczna będzie nie na nasypie,
          ale na drewnianych palach. Żadnego wybierania podłoża i sypania grobli nie
          będzie.
          • Gość: Krab Re: To nie kopalnia torfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:22
            A ile waży taka maszyna do wwiercania pali ???? I ile drewnianych pali potrzeba by utrzymać jej konstrukcję podczas pracy ???
            • Gość: jerzy Re: To nie kopalnia torfu IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 21:30
              Jeśli wiesz to powiedz. Sądzę, że projektanci wszystko policzyli.
              • Gość: Krab Re: To nie kopalnia torfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:32
                Właśnie nie wiem, ale pewnie minimum 40- 50 ton.
                • Gość: jerzy Re: To nie kopalnia torfu IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 21:40
                  A tak na marginesie, to maszyna jest do wiercenia otworów, w których będą
                  betonowane pale - tak przynajmniej zrozumiałem.
                  • Gość: Krab Re: To nie kopalnia torfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:51
                    Niedawno, przed mostem w Piątnicy robili też coś takiego. Pale były żwirowe, czyli też musiał być otwór. Maszyna przyjechała z Niemiec.
                    Jakiś szalunek- rura musi być, sam otwór by się zawalił. Pewnie wyciągany.
                • Gość: CivitVratis Jesli Unia zablokuje srodki na inne IP: *.chello.pl 23.02.07, 22:51
                  inwestycje drogowe w polsce przez obwodnice Augustowa, to ja współczuje
                  kierowcom z podlasia... beda mieli przeje..ne w całym kraju. No cóż zostawiam
                  to bez komentarza, tak samo jak SB'ckie metody policji w tej "IV rp" czyli
                  inwigilowanie ekologów...
      • fagusp Zabetonowanie Rospudy 23.02.07, 20:44
        Parę godzin temu zostałem na forum gazeta.pl opie..ny jak bułka z masłem
        wskazując na idiotyzm tego argumentu (w skrócie chodzi o wywołanie wrażenia
        kataklizmu i sugestię, że estakada spowoduje zniszczenie całej,
        kilkunastokilometrowej doliny, tak jakby most miał iść wzdłuż rzeki).
        Kolejnych "skrótów myślowych" jest znacznie więcej + insynuacji na temat bliżej
        nie sprecyzowanych jednostek i grup interesów. Dodać do tego próbę nałożenia
        konfliktu koalicja - opozycja (bez dostrzegania faktu, że decyzję w sprawie
        lokalizacji inwestycji były wypracowywane w trakcie rządów wszystkich opcji
        politycznych i kaczory najmniej mają tu do kwakania).
        I teraz najciekawsze: ile z pośród osób które wypowiadają się na ten temat
        zapoznało się z materiałami opublikowanymi na stronach GDDKiA? Jak się to ma do
        zbioru luźnych pomysłów i spekulacji, prezentowanych choćby na stronie SISKOM
        (akurat wg mnie najlepiej prezentujących opcję "ekologiczną")?
        Prawda jest brutalna: chodzi o zablokowanie budowy Via baltica w jej obecnym
        kształcie tj. przez Białystok na rzecz wariantu Suwałki - Ełk - Łomża. I jeżeli
        dziś obwodnica Augustowa nie powstanie, to wariant białostocki padnie.
        Pomijając wszystkie inne okoliczności, konsekwencją będzie brak obwodnicy
        Augustowa przez najbliższych 10 lat. Ale tego powiedzieć wprost nie można!.
        • gieroy_asfalta Re: Zabetonowanie Rospudy 23.02.07, 21:23
          "Prawda jest brutalna: chodzi o zablokowanie budowy Via baltica w jej obecnym
          > kształcie tj. przez Białystok na rzecz wariantu Suwałki - Ełk - Łomża. I
          jeżeli
          > dziś obwodnica Augustowa nie powstanie, to wariant białostocki padnie.
          > Pomijając wszystkie inne okoliczności, konsekwencją będzie brak obwodnicy
          > Augustowa przez najbliższych 10 lat. Ale tego powiedzieć wprost nie można!."
          I dobrze, że padnie, bo jest bez sensu- dłuższy i droższy. Jezeli tranzyt
          pójdzie przez Raczki-Ełk-Łomżę to obwodnica Augustowa bedzie zbędna.
          • fagusp Kiedy? (1 pytanie) 23.02.07, 21:26
            Odpowiesz na 1 pytanie publicznie na rynku w Augustowie? (2 pytanie)
          • Gość: Krab Re: Zabetonowanie Rospudy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:27
            gieroy_asfalta napisał:
            > I dobrze, że padnie, bo jest bez sensu- dłuższy i droższy. Jezeli tranzyt
            > pójdzie przez Raczki-Ełk-Łomżę to obwodnica Augustowa bedzie zbędna.

Prędzej czy później obwodnica Augustowa powstanie, bo niezależnie od przebiegu VB jest potrzebna.
            • fagusp Jeśli nie dziś 23.02.07, 21:32
              to później. Znacznie później. A Via baltica w nowym kszatłcie odciąży Augustów
              za 10 lat.
              • Gość: Krab Re: Jeśli nie dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:37
                fagusp napisał:
                > to później. Znacznie później. A Via baltica w nowym kszatłcie odciąży Augustów
                > za 10 lat.

Gdyby nie zmiany trasy już dawno by była. Unia oferuje na to kasę. Cimosiewicz zmienił trasę chyba w 1994.
                • fagusp I w ten sposób osiągneliśmy konsensus 23.02.07, 21:51
                  Jeżeli obwodnica wg obecnego kształtu nie powstanie, to:
                  1/ Via Baltica pójdzie zupełnie inną trasą za jakieś 10 lat (jej przebieg
                  będzie optymalny z punktu widzenia uwarunkowań środowiskowych, ale
                  niekoniecznie z punktu widzenia interesów ekonomicznych RP)
                  2/ Wariant SISKOM via Chodorki będzie w przyszłości podręcznikowym
                  przykładem "niskiej piłki" (polecam Dilberta dla niewtajemniczonych)
                  3/ Większość ideowców "walczących o Rospudę" zapozna się z mechanizmem
                  wypierania złych wspomnień ze świadomości, jaki towarzyszy uświadomieniu, że
                  zostało się wydymanym w słusznej sprawie; należy nadmienić, że główni
                  pokrzywdzeni (mieszkańcy Augustowa)nie będą wykazywali dla wydymanych
                  współczucia
                  • fagusp Jeszcze jedno - czas 23.02.07, 23:44
                    Polecam lekturę §. 5 Koszt i czas realizacji ... raportu opracowanego przez
                    SISKOM (na zlecenie Pracowni na Rzecz Istot - kto płaci ten wymaga). Podano tam
                    czas realizacji inwestycji o porównywalnym zakresie prac - 6 lat, przy czym
                    brak! informacji, czy porównanie uwzględnia czas niezbędny na wykonanie
                    niezbędnych analiz i uzgodnień.
                    Poświęćcie dziś trochę czasu na wysiłek umysłowy - żeby za 10 lat nie bolało
                    was coś innego.
        • wejsunek Re: Zabetonowanie Rospudy 24.02.07, 08:04
          całkowicie sie z Toba zgadzam..co za idioci z tych dziennikarzy ( sam jestem)
          tworzący wizje katastroficzne..ja rozumiem ,że bredzi panienka w namiocie na
          tym ekologicznym happeningu co Raspudy na oczy nie widziała a przyjechała ze
          Śląska sobie pobzykać i być pokazana w TV...ale dziennikarze?
          Ta cholerna estakada przecież nie idzie wzdłuż dolinki ( nie żadnej DOLINY) ale
          w poprzek i brednie o "zabetonowaniu" (ale działa na wyobrźnię) to bzdura...
          Juz bywały takie dyskusje ..np droga do Morskiego Oka miała ponoć "bezpowrotnie
          zniszczyć TATRY!!!".Wku...mnie ludzie co bez zastanowienia chcą urządzać życie
          innym..( dla ich dobra)
          a
    • Gość: Asia Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 18:53
      I wiecie co...nie chcę nikogo obrażac.
      Ale nie mam wyjścia.
      Ludzie z Augustowa to wyjątkowo tępe sztuki.
      Zarabiają na turystach (sama tam bywam)..i chca sobie zabetonowac
      tak wspaniała atrakcję turystyczną!!!!!:)
      idiotyzm totalny.
      Tyle lat cierpią z powodu tirów-(i będa cierpieć bo trasa o ile powstanie to
      grubych kilka lat),swietnie to rozumiem
      bo ja tez mieszkam niestety przy trasie gdzie wbrew zakazom walą tiry.
      Więc gdybyscie byli mądrzy juz dawno zablokowalibyści przejście graniczne.
      Przecież są inne miejsca tak???
      A wy podcinacie gałąz na której siedzicie.
      żaL MI WAS.....
      aLE JESZCE BARDZIEJ ZAL MI DOLINY BO ONA Z WASZą pomoca zniknie na ZAWSZE!!!!
      • Gość: cyberin Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 19:15
        Asia - popieram Ciebie w 100% !
        • Gość: Ruda Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: 81.15.246.* 23.02.07, 19:26
          A powiedzcie mi kochani, jakie to korzyści popłyną z Via baltiki dla
          mieszkańców podlasia??????? To, że w Augustowie bedzie spokój, to rozumiem i
          też jestem za tym, żeby pomóc mieszkańcom. Ale jakie korzyści - JA podlasianka
          będę miała z tej obwodnicy??? Tego chyba nikt z WAS nie wie, bo ja na pewno na
          tym nie zarobię ani nie wzbogacę się o żadne dobra. Oprócz oczywiściue smrodu,
          brudu, smogu i dziesiątek, setek wypadków drogowych i ofiar śmiertelnych. Takie
          czcze gadanie o polsce klasy B to oczywiście czcze gadanie mocherowego pana,
          który przyszłość rozumie jako koniec własnego nosa... Akurat wyjdziemy z jaskiń
          jak powstanie ta obwodnica Ha ha ha. Gratuluję poczucia humoru...
          • Gość: normalny Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 19:39
            Ruda, nic się nie znasz na ekonomii, ale tyle powinnaś zrozumieć, o czym wie
            każdy średnio inteligentny człowiek po 18-tce, że z powodu braku dojazdów do
            naszego Podlasia wycofała się stąd zdecydowana większość potencjalnych
            inwestorów, Pewnie nie przeżywałaś tych upokarzających kolejek w pośredniaku
            albo na korytarzach firm rekrutujących pracowników, gdzie na 1 wolne miejsce
            ustawia się setka młodych osób w garniturach, bladych i maksymalnie
            zestresowanych, bo wiedzą, że 99 z nich odejdzie z kwitkiem i w domu powie,
            że ... znowu nic z tego. Po to są potrzebne u nas nowoczesne drogi.
            • Gość: kajetan Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.elomza.pl 23.02.07, 19:49
              Normalny napisał, że w Białymstoku pracy nie ma? Moim skromnym zdaniem
              pracodawcy w Białymstoku nie płacą za wiele i bezrobocie jest jakie jest, a że
              sztuczne to każdy wie

• Gość: paszczakowna1 Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.iim.pl 23.02.07, 19:22
        Eee, tak w kwestii formalnej - jak już ktoś napisał powyżej, dolina Rospudy
        atrakcją turystyczną to jest taką średnią, jak każdy teren bagienny (chyba że
        dla survivalowców i podglądaczy ptaków). Tym niemniej jest bardzo cenna z
        przyrodniczego punktu widzenia - takich torfowisk (właściwie prawie żadnych
        torfowisk) w Europie zachodniej nie ma już od dawna.

Plus całej afery jest taki, że się Podlasie na całą Europę rozreklamowało.
      • Gość: kajetan Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.elomza.pl 23.02.07, 19:24
        Jeśli twierdzi ktoś, że nic to się ma do turystycznych atrakcji, to proponuję
        przeżycie wyprawy w bagna i torfowiska Biebrzy ( oczywiście z przewodnikiem).
        Jestem a raczej byłem domatorem, ale właśnie przez takie wyprawy zachciało mi
        się jeżdzić, zwiedzać dosłownie żyć ponownie.Dziwne wrazenie jak wpadasz po pas
        w "błoto",nie widzisz przewodnika, bo mgła o widoczności 2m. Góry( zmieniam
        temat)były dla mnie głupotą, na narty? śnieg, mróz co ja głupi? Głupim, że
        zauważyłem piękno życia dopiero po 35 roku. Zaraziłem się szwędactwem kilka lat
        temu i załuję, że tak późno. Dlatego protestuję przeciw lobbowanej trasie przez
        Szyszkę i nawet nie zdziwi mnie pomysły budowniczych aby częśc Giewontu do
        kruszarki potem jak znalazł kruszywo na podbudowę i do masy cementowej przy
        estakadzie i pewnie całej trasie Via-Baltica
        Do Asi. Jak będziesz jechała,to weż mnie ze sobą :)
      • Gość: turysta Asia głuptasia IP: 80.54.5.* 23.02.07, 20:11
        Augustów zarabia na jeziorze Necko (dobry wyciag narciarski)i Kanale
        Augustowskim, ewentualnie na Puszczy. Na Dolinie Rospudy nie zarabia, bo tam
        nikt nie zagląda. Tam jest bagno.
        Co nie znaczy, ze trzeba je zniszczyc, tylko dlatego, ze Białystok wymyslił
        sobie Via Baltikę u siebie.
        • allexamina No coz, to nie turysty wina ze nie zarabiaja... 23.02.07, 21:47
          Bylam w Augustowie tylko raz. I nie zachwycilo mnie ani jezioro ani kanal, a
          Puszczy, ktora jest niewatpliwie piekna, nawet nie skojarzylam z Augustowem
          (byle wioska kojarzy sie z puszcza lepiej). Natomiast Dolina Rospudy to
          Augustow. To ze Augustow nie zarabia na Doline to nie moja wina. Tylko tych
          ktorzy tam mieszkaja i nie potrafia pomyslec, zainwestowac, miec wizji
          przyszlosci. Bo zarobic sie na niej da, na przyrodzie ludzie zarabiali od
          tysiecy lat i to dobrze zarabiali... A znikniecie Doliny po prostu zabierze urok
          miastu i nikt sie tam nie bedzie zatrzymywal wiecej - w koncu bedzie obwodnica i
          da sie obiechac...

Poza tym Augustow to nie Wenecja, nie moze myslec o sobie jako docelowa
          atrakcja. Ludzie jada do Augustowa bo to dobry punkt wypadowy, zeby zobaczyc
          Podlasie. Miasto samo w sobie jest takie samo jak tysiace innych miast w Polsce.
          To dolina nadaje mu posmak litewski, czyni go nieco innym... Kiedy zniknie to
          wystarczy zeby turysta taki jak ja zaplanowal wakacje w zupelnie innym miejscu
          wypadowym gdzie atrakcji bedzie po prostu wiecej...

Ta obwodnica przez Rospude to bardzo krotkowzroczne przedsiewziecie. Dzieci
          Augustowa beda przeklinac swoich rodzicow ze na to pozwolili. A potem przestana
          i po prostu wyprowadza sie bo 30 tysieczne miasteczka w Polsce notorycznie maja
          problemy z bezrobociem... Brak polotu, pomyslu, wizji przyszlosci,
          inteligencji... To co siedzi u spodu tego problemu...
          • Gość: aron Re: No coz, to nie turysty wina ze nie zarabiaja. IP: 83.238.201.* 24.02.07, 00:29
            problemy z bezrobociem są, bo nie ma porządnych dróg. A nie ma porządnych dróg,
            bo ekolodzy protestują
            • Gość: Krab Re: No coz, to nie turysty wina ze nie zarabiaja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 00:39
              Gość portalu: aron napisał(a):
              > problemy z bezrobociem są, bo nie ma porządnych dróg. A nie ma porządnych dróg,
              > bo ekolodzy protestują

Długo nad tym myślałeś ???? A do Warszawy to żwirówką jedziesz, do Suwałk polami. Kto ci takich głupot nawciskał. Do Gdańska , do Wrocławia to same autostrady prowadzą ??? Masz podobne drogi jak reszta kraju, ani lepsze , ani gorsze. Od ciebie zależy jak zachęcisz inwestorów by przyjechali. Daj im działki, ulgi podatkowe, ludzi wykształconych do pracy to sami się zjawią.
              • Gość: aron Re: No coz, to nie turysty wina ze nie zarabiaja. IP: *.lublin.enterpol.pl 24.02.07, 10:13
                Podlasie ma takie drogi jak reszta kraju?

Tak?

Może ma autostradę A2 taką jak pod Poznaniem, albo A4 taką jak pod Wrocławiem?

Ciekawe rzeczy opowiadasz.
                • Gość: Krab Re: No coz, to nie turysty wina ze nie zarabiaja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 12:34
                  Gość portalu: aron napisał(a):
                  > Może ma autostradę A2 taką jak pod Poznaniem, albo A4 taką jak pod Wrocławiem?

To jeszcze napisz ile km mają te autostrady. Niedawno jeździłem tą pod Poznaniem, trzy bramki po 11 zł. razem 33 zł za 120 km. Paliwo mnie mniej kosztowało niż ta autostrada.
                  • Gość: ziaa do kraba IP: *.connecta.pl 25.02.07, 13:11
                    ile kilometrów? A4 dojedziesz z Bolesławca (miasto leży na Dolnym Śląsku 40 km
                    od granicy niemieckiej) aż do Krakowa. Całkowicie bezpłatna jest od bolesławca
                    do katowic. Mało? Takiej drugiej swietnej drogi nie ma w Polsce.
                    • Gość: Krab Re: do kraba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 13:32
                      Gość portalu: ziaa napisał(a):
                      Takiej drugiej swietnej drogi nie ma w Polsce.

Własnie o to mi chodziło. Dziękuję :)))
                      Wniosek ???
                      1. Cała Polska ma kiepskie drogi z nielicznymi wyjątkami.
                      2. Drogi dojazdowe do Białegostoku nie są główną przyczyną jego stagnacji.
                      • Gość: ziaa Re: do kraba IP: *.connecta.pl 25.02.07, 17:55
                        zgoda:-) ale zdaje się, że narzekałeś, że wszystkie autostrady są kiepskie,
                        krótkie i drogie. Wszystkie z wyjatkiem A4. A że polskie drogi kiepskie - to
                        wszyscy wiemy.
                        • Gość: Krab Re: do kraba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 20:46
                          Zaczęło się od stwierdzenia arona, że w podlaskim nic się nie dzieje, bo mamy kiepskie drogi. A ja chciałem tylko udowodnić, że nasze drogi w skali kraju nie są aż tak złe i przyczyna jest bardziej złożona.
    • Gość: normalny Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 19:31
      dzieciaki młode i co nieco podstarzałe! Przestańcie wygadywać głupoty o
      zabetonowaniu doliny. Internauto z Łomży! Nie pisz głupot o bezsensowności tej
      drogi.Droga ekspresowa musi tam powstać - z Białegostoku do litewskich przejść
      granicznych, bo to wymusza ekonomia (niezależnie od drogi łączącej warszawę z
      Litwą przez Łomżę)- po prostu Białystok jest największą aglomeracją na wschód
      od Wisły w tej części Polski. Drogi będą przebiegać przez doliny Narwi,
      Biebrzy, Rospudy i dziesiątek innych cennych przyrodniczo podlaskich i nie
      tylko podlaskich rzek i bagien, Nie da się tego uniknąć.I to niech wszyscy
      wbiją do pał, w tym redaktorzy zachłystujący się cierpieniami ekologów
      siedzących na drzewach i kasujący pieniądze za kolejne reportaże, w których
      jest tylko ok. 50% prawdy. Rzygać mi się chce na te współczesne media,
      rzucające się jak sępy na tematy i piszące szybciej, niż potrafią myśleć, bez
      zgłębienia tematu, prezentujące merytoryczny poziom szkolnych gazetek. Bardzo
      mądrze powiedział burmistrz Augustowa o tym, że ekolodzy więcej zrobiliby dla
      Rospudy, jeśli akurat na tej rzeczce tak im zależy,walcząc o nie
      zanieczyszczanie jej ściekami, wpływającym do niej na całej długości z powodu
      braku oczyszczalni, niż szalejąc na punkcie mostu nad rzeką. Obserwując to
      wszystko z boku, podzielam pogląd tych, którzy twierdzą, że niektórym ludziom
      bardziej chodzi o wypromowanie siebie w mediach, niż o rzeczywisty interes
      doliny tej rzeczki.Do tych ludzi dołączyło natomiast wielu wspaniałych młodych
      ludzi, mających na celu tylko dobro przyrody i tych podziwiam i popieram, choć
      chciałbym, żeby oni też przemyśleli to wszystko, o czym teraz napisałem
      • Gość: Krab Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 20:29
        Gość portalu: normalny napisał(a):
        Bardzo mądrze powiedział burmistrz Augustowa o tym, że ekolodzy więcej zrobiliby dla Rospudy, jeśli akurat na tej rzeczce tak im zależy,walcząc o nie
        zanieczyszczanie jej ściekami, wpływającym do niej na całej długości z powodu
        braku oczyszczalni, niż szalejąc na punkcie mostu nad rzeką.

Burmistrz Augustowa robi wodę z mózgu ludziom. Czy rzeka Rospuda jest czymś wyjątkowym ??? Nie. Wyjątkowa jest sama dolina z jej bagnami, ptakami, stroczykami itp. Jeśli podzielimy ją na pół wbijając pale,odsłonimy wycinając las i częściowo osuszymy co jest normalne przy takiej budowie zostanie zakłócony ekosystem. Dolina z czasem zginie. Co będzie warta sama rzeka bez niej????
        A z tymi oczyszczalniami scieków nie jest tak źle jak sugeruje Cieślik.
        • Gość: zimny realizm Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:10
          Ta rzeka, bez ingerencji człowieka, zginie sama za kilkadziesiąt lat, zostanie
          zatruta ściekami. Przecież obrona przed taką apokalipsą powinna być celem
          ekologów a nie małpie protesty na sosnach.
          Walka o nieskazitelną dziewiczość przyrody to idiotyczny fantom. Przyroda sama
          rozprawi sieę ze sobą. Przykłady wokół są liczne. A niby czemu dolinę Biebrzy
          trzeba wykaszać (bo ptactwo stamtąd ucieka) i wprowadzać wypas czerwonych
          krów?. To samo czeka Rospudę.
          Naiwnym i manipulowanym idealistom wklejam do przemyślenia fragment tekstu z KP
          głos ludzi, korzy od wieków z przyrodą współżyli, a nie otumanionych
          idealistów.

Po proteście do obozu przyszedł starzec. Mówi do nas: "Trzydzieści lat temu ta
          rzeka wyglądała zupełnie inaczej, kiedyś leszcze były i szczupaki. A teraz ona
          umiera, jest za płytka, to przez te ostre zimy. Ryby wyzdychały, a bez ryb i
          ptaki nie mogą żyć”. Coś w tym może być, choć ekolodzy nie biorą tego pod
          uwagę - przyznaje chłopak.

No to walczcie o obronę czegoś co za kilkadziesiat lat i tak będzie
          zdegradowane.
          Niestety głosów ludzi tu współżyjących nie da się usłyszeć w centralnych
          mediach.
          A polski interes?. A po co? Przepraszam za mocno odlotowy wątek (niestety nie
          pozbawiony sensu bo UE nie jest ekologiczna ale chytrze pragmatyczna).
          W imię "polskich ekologicznych interesów" Via Balticę" najlepiej poprowadzić
          przez Kaliningrad (zgodzą się na pewno, będą mieli korytarz). A KGB rży z tych
          ekologicznych protestów w "polskim oczywiście" interesie.
          Bez odbioru.
    • yxcv Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje Ann.. 23.02.07, 19:44
      czy P. Gasiorowska ma tam tez dzialkie?a moze ktos z rodziny?.
    • Gość: Zuza Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje Ann.. IP: *.61.jawnet.pl 23.02.07, 19:44
      Ależ jesteśmy tępym społeczeństwem! Jak mamy coś, czego nigdzie niema to zaraz
      jak małpy musimy robić wszystko żeby mieć to co inni. Więc trzeba zdeptać,
      zniszczyć te pozostałośći z matki natury, wylać beton, zrobić drogi, parkingi
      itd. To tak jak u mnie w blokowisku. ścina się po kolei drzewa pod pretekstem,
      że przy wietrze zagrażają mieszkańcom a tak naprawdę to trzeba zrobić więcej
      miejsca dla samochodów. Przecież najprościej by było zaparkować na balkonie!Z
      Doliną podobnie. Już w Europie nie ma takich uroczysk, ale nasi politykierzy bez
      pomysłu na inne rozwiązanie chcą przypodobać się ludziskom i wyleją beton na
      Dolinę. Zgadzam się, że życie przy takim ruchu jest bardzo ciężkie, wszak
      mieszkam w centrum Katowic!
      • Gość: jerzy Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 21:28
        A gdzie Ty trzymasz swój samochód?
    • Gość: Marek Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje Ann.. IP: *.centertel.pl 23.02.07, 20:19
      Od początku nie brano pod uwagę alternatywnego przebiegu obwodnicy - zgodnego z
      dyrektywami unijnymi i zdrowym rozsądkiem (połączona obwodnica Augustowa i
      Suwałk). Robienie teraz referendum to demagogia i populizm. Podobnie można robić
      referendum w sprawie np. obowiązkowych szczepień albo metod leczenia żółtaczki.
      W pewnych sprawach decyzje podejmują specjaliści i tyle. I akurat nie obchodzi
      mnie opinia na temat obwodnicy jakiejkolwiek grupy społecznej, nie ubliżając
      mieszkańcom Podlasia. Szkoda pisać, nasz rząd i prezydent wali gafę za gafą,
      kompetencje wręcz ujemne, sami "specjaliści"...
    • Gość: antena Czy p. redaktor przeczytała co napisała? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:00
      Pani redaktor napisała:
      Informacja o referendum ucieszyła mnie tylko z jednego powodu. Byłam pewna, że
      budowa obwodnicy zostanie natychmiast wstrzymana.

Okazuje się, że nie, bo na razie geodeci działają na terenach wspólnych dla obu
      wariantów obwodnicy.

----------------------
    • ogabignac Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje Ann.. 23.02.07, 21:14
      Moje poparcie dla Pani Redaktor.
      Populizmowi mówimy STOP.
      • Gość: benite Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:24
        jezdzilem do Augustowa dosc regularnie na wakacje. Nigdy wiecej moja stopa tam
        nie postanie. Jesli miejscowi maja taki szacunek dla swojego srodowiska to nie
        chce miec z nimi nic wspolnego. Mam nadzieje, ze inni turysci i wczasowicze tez
        sie odwroca od tej miejscowosci. Zycze wam zebyscie poszli z torbami.
        • augustowiak Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A 23.02.07, 21:30
          Nie narzekaj na wszystkich mieszkańców Augustowa, jak myślisz, kto zaczął starać się o jej ochronę i musiał poinformować te wszystkie organizacje ekologiczne, chyba nie Wrocław czy Kraków musieliśmy szukać u Was poparcia, bo sami nie damy rady jej obronić.
        • Gość: jerzy Do Benite IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 21:33
          Na złość mamie odmrożę sobie uszy.
      • Gość: vlad79 Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.euro-net.pl 23.02.07, 21:30
        Tam nie ma nawet zwykłego rezerwatu przyrody których w Polsce jest 1122 .Nie
        twierdzę ze ta dolina nie jest w jakiś tam sposób cenna ale takich terenów jest
        na Podlasiu masa ,a przecięcie jej estakadą o szerokości 20 metrów na pewno nie
        spowoduję jej "zagłady"(za każdym razem bierze mnie śmiech jak słyszę te słowo )
        co próbują wmówić do rozgrzanych główek tłuszczy różne "ekologiczne" oszołomy.
        A dodatek regionalny wyborczej od dłuższego czasu to dno i wodorosty
        • ogabignac Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A 23.02.07, 21:40
          Jaki by nie był dodatek do Wyborczej to każdy głos w obronie Rospudy się liczy.
          Już ktoś pisał wyżej że do wbicia każdego pala będą musiały wjechać ciężkie
          maszyny. Po czym wjadą ? Po bagnie? Nie. Będą sypać i ubijać tzw. drogę
          techniczną bo nie da się pali wstrzelić z np. F-16.
          • gieroy_asfalta Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A 23.02.07, 21:54
            w Miami też jest estakada, na morzu przez zatokę, i ma ze 20 mil! Tam pale
            wbijano ze specjalnych pływajacych platform.
          • fagusp Masz rację - będźmy pragmatyczni 23.02.07, 22:05
            i przyznajmy, że betoniarki z przyczyn czysto ekonomicznych nie będą wjeżdzać u
            wlotu doliny by wyjechać z niej wylotem. Znajdą krótszą trasę.
    • zdarek Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje Ann.. 23.02.07, 21:48
      Tak, tak.... to tamten rzad!
      Inny rzad wpisl te tereny na unijna liste terenow chronionych.
      Jeszcze inny rzad wzial pieniadze od Unii na ekologie.
      A ten biedny rzad teraz mowi, ze to sprawa Podlasia.
      Wybacz Zenon ale to nie jest sprawa tylko ekologow...

NIE DLA TAKICH RZADOW
    • Gość: x a czy Podlasie nie lezy w Polsce? IP: *.elpos.net 23.02.07, 22:25
      LOL
      • Gość: witas Re: a czy Podlasie nie lezy w Polsce? IP: *.chello.pl 24.02.07, 08:03
        augustow to nie podlasie,tylko ludziom nieszacie w glowach i chcecie falszowac
        wspolna europejska historie.
    • lookas7 a jakie Ty masz prawo mówić o Podlasiu, spadochron 23.02.07, 22:36
      iaro z GWna!?
    • tetradrachma Panie premierze, odbiera mi Pan mozliwość bycia 23.02.07, 22:51
      dumnym z mojej władzy. Bo tak naprawdę, to w moim zyciu, miałem do tego, mało
      okazji. Pan, i panski brat mnie dołujecie.
    • Gość: ............... Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje Ann.. IP: 195.150.224.* 23.02.07, 23:02
      ...michnikowa szmata jątrzy, a jątrzy
    • Gość: Agnieszka Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje Ann.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.02.07, 23:15
      Kaczyzm jest podly. Dziel i rzadz.
      • Gość: jerzy Gwarancje? IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 23:40
        Kto i jak zagwarantuje, że jakaś pieniacka organizacja np. Zielony Kosmo, nie
        oprotestuje innego wariantu obwodnicy? I cała zabawa zacznie się od początku.
        Jestem przekonany, że jeżeli teraz nie zostanie wybudowana to i za 15 kolejnych
        la tej obwodnicy nie będzie.
    • Gość: ??? Kopac tunel darmozjady, kopac tunel IP: *.rap.ucar.edu 24.02.07, 00:05
      1) Tak bedzie DUZO drozej
      2) Tak trasa bedzie pod dolina Rospudy, i rosowki moga byc niezadowolone
      3) Tak trasa nie bedzie zawadzala przez inne miejscowosci w okolicy
      4) Tak na pewno dostaniemy DUZA doplate od Unii na ta inwestycje a przynajmniej
      nie dostaniemy duzo wiekszej kary. Negocowac i jeszcze raz negocjowac o kase.

No i ostatni punkt, nareszcie bedzie mozna wykorzystac nowe przepisy o ruchu
      drogowym w tunelach o dlugosci 1.5 km no bo przepis jest a takiegio tunelu w
      Polsce jeszcze nie ma.
      • Gość: Nie śledź Re: wstydźcie się śledzie IP: *.lomza.mm.pl 24.02.07, 01:05
        Minął dzień:
        Dolina Rospudy

Pozornie sprawa jest prosta. Źli drogowcy i miejscowe władze chcą bezpowrotnie
        zniszczyć bezcenną przyrodniczo dolinę Rozpudy. W rzeczywistości sprawa jest
        bardziej skomplikowana. Jednak do jej pełnego wyjaśnienia jest jeszcze daleko.

Cały problem sprowadza się do podstawowej kwestii. Czy w Polsce główne drogi
        mają przechodzić środkiem miejscowości, czy – jak w krajach cywilizowanych –
        omijać je szerokim łukiem, tak, by nie tamować ani ruchu, ani nie uprzykrzać
        życia mieszkańcom. Odpowiedź jest oczywista. Również ludzie z Augustowa
        zasługują na to samo. I choć lubię przyrodę, kiedy mam wybrać między ptaszkiem,
        a człowiekiem, zawsze wybieram człowieka. Tym bardziej, że nie ma żadnych
        niepodważalnych dowodów, by estakada bezpowrotnie zniszczyła torfowiska i
        miejsca lęgowe ptaków.

Sprawa ma jednak głębsze tło. Gdyby ruch w rejonie Augustowa nie był duży, być
        może obwodnica mogłaby przechodzić gdzie indziej. Być może nie byłaby ogólne
        potrzebna, gdyby to miasto znalazło się na peryferiach natężonego ruchu
        drogowego. Jednak obwodnica będzie koniecznością, jeśli stanie się częścią
        długiej autostrady, Via Baltica, łączącej Warszawę z Helsinkami, przez
        wszystkie kraje bałtyckie. A stanie się wtedy, gdy będzie ona poprowadzona
        przez Białystok.

I w tym tkwi cały problem. Otóż miasto to jest nie tylko stolicą województwa,
        ale ma liczną reprezentację parlamentarną. Nie może się jej równać chociażby
        Łomża, a właśnie to miasto jest jedyną realną alternatywą dla innego
        przeprowadzenia Via Baltica. W takim wypadku autostrada byłaby krótsza, tańsza
        i mogłaby ominąć Dolinę Rospudy. Jednak – powtórzmy – Łomża ma o wiele
        mniejszą „siłę przebicia” niż Białystok.

Tu docieramy do kolejnego problemu. Czy drogi mają być proste jak strzała, czy
        jednak powinny służyć ludziom, w tym przypadku ewentualnym inwestycjom na
        zaniedbanym gospodarczo Podlasiu? I choć rząd ma podjąć decyzję o przebiegu Via
        Baltica dopiero pod koniec lata, rozpoczęcie budowy obwodnicy Augustowa
        zdecydowanie zwiększa szanse wariantu białostockiego…

Tak więc sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana, bo nie sprowadza się do
        prostego konfliktu ekolog-drogowiec. Jeżeli do tego dodamy naciski Komisji
        Europejskiej, kontrolę CBA u miejscowych drogowców, wreszcie pomysł referendum
        na Podlasiu, okaże się, jak trudno ferować proste wyroki.

Pewne jest tylko jedno. Rospuda stałą się elementem politycznej gry między
        koalicją a opozycją. Tyle tylko, że głosy „świętego” oburzenia ze strony SLD
        czy PO powinny dziwić. W istocie od długiego już czasu wariant białostocki, a
        więc i augustowski, miał bardzo silne poparcie wszystkich miejscowych
        parlamentarzystów i to bez względu na ich partyjną przynależność. Ale taka jest
        już polityka.

Hubert Gardziński

link: www.prawy.pl/?dz=felietony&id=22719&subdz=
        • frakcja-alternatywna Adam - naczelny. Ekolog RP 24.02.07, 01:32
          Kij z Raspudą , najwazniejsze, by śpiwora nie zaszczać,
          mruknał Adas i splunał przez zacisniete zęby...

pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_%22Hiacynt%22
          • Gość: Azja Re: Raspuda się obroni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 03:45
            Ale z ciebie złośliwy oblech.
            fajnie,że jesteś w mnieszości:)
            tacy jak ty nie mają szansy na dobre życie.
            od urodzenia skazany jesteś na zagladę.twoja głupota cię zabije.
            ja ci to mówię;)
          • ele.gancki zaorać ten Augustów 24.02.07, 10:26
            zastanówmy się, mieszkańcy augustowa nie są zbyt mądrzy, ich miasto nie ma
            żadnego wpływu na losy Polski, nie urodził się tam nikt znany, nikt znany tam
            nie mieszka. Miasto nie jest ani ładne, ani nie jest dobrym kurortem. Nie ma
            żadnego przemysłu, który byłby cenny dla polskiego pkb (poza BAT, ale przecież
            palenie szkodzi).
            TEN AUGUSTÓW NIKOMU NIE JEST DO NICZEGO POTRZEBNY
            to może nie budujmy tej obwodnicy. tiry niech jeżdża, troche postoją w korkach,
            ale w większosći kierowcy są obywatelami krajów bałtyckich, a my nie musimy się
            przejmować obywatelami Litwy!
    • wejsunek Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje Ann.. 24.02.07, 07:54
      może przewać te żałosne bzdety z populistycznymi celami i pokazać w telewzji
      całej Polse rzeczowo i na mamach albo filmach jak na serio z tym jest.
      Dolina Raspudy..to działa na wyobraźnię....i ludzie ,którzy nie widzieli tego
      na oczy wyobrazajaa sobie Bóg wie co...'zniszczenie doliny"..a niby na czym to
      zniszczenie ma polegać? A dlaczego ekolodzy nie walczą z
      hutami,hałdami,zasoleniem Wisły? Zaspalinieniem miast ( niech walczą o
      katalizatory np) tylko wybierają spektakularne miejsca na dodatek takie jaki
      w Polsce mnóstwo?
      Warto przypomnieć ,że juz bywały takie awantury ..np niegdysiejsi ekolodzy
      twierdzili ,że droga do Morskiego Oka bezpowrotnie zniszczy TATRY! tak
      baranom wmawiano że Tatry...ulegną bezpowrotnej dewastacji....
      Oczywiście przyrodę trzeba chronic ale nie dajmy się zwariować..czy tunelpod
      Mont Blanc zniszczył Alpy?.... Przez Kampinoską ,Białowieską i inne puszcze
      biegną drogi..na szczęscie zbudowane w innych czasach..kiedy stado oszołomów
      na których zapale jakiś "ktoś chce zbić kapitał polityczny nie miało by szans
      mówienia mieszkańcom Augustowa że mają żyć z z 12 TIRami na minutę pod nosem
      Może powiedzieć w końcu ,że projektowana drga nie idzie doliną ale ją
      przecina ..bo z przekazów katastroficznych nawiedzonych panienek mieszkających
      w namiotach wyłania się obraz zabetonowania 3 tys hektarów.
      aPs.ekologów zapraszam do przykucia i przyspawania się do asfaltu pod moim
      oknem Warszawie ..mam tu około 10 tys aut dymiący na godzinę...
      • Gość: Krab Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 09:12
        wejsunek napisał:

Warto przypomnieć ,że juz bywały takie awantury ..np niegdysiejsi ekolodzy
        > twierdzili ,że droga do Morskiego Oka bezpowrotnie zniszczy TATRY! tak
        > baranom wmawiano że Tatry...ulegną bezpowrotnej dewastacji....

To może jeszcze dodaj , że w latach 60-tych do Morskiego Oka można było dojechać samochodem. Puśc tą drogą te wszystkie autokary, a są dziennie ich setki efekt sam zobaczysz.

mówienia mieszkańcom Augustowa że mają żyć z z 12 TIRami na minutę pod nosem

Jeszcze do wczoraj mówliście 8 000 na dobę. 8000/24/60= 5,5 auta na minutę. To też dużo, ale ponad dwa razy mniej niż piszesz.

• Gość: uomrzan Re: Nie skłócajcie Polski z Podlasiem - apeluje A IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 10:55
        www.4lomza.pl/index.php?wiad=10597
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka